|
|
| נשלח ב-25/8/2015 15:40 |
|
| |
תודה לכל המגיבים ואני מציין במיוחד:
שותף, ברוך השב!
כפי שהערת, וכפי שהעירו אחרים, מה הטעם בביקורת לשם הביקורת. צודקים. אני כתבתי כמעט רק לשם ההנאה. ואיזו הנאה? להגיב על התיסכול לנוכח התופעה שאפשר לכנות "אינפלציה של אדמורים". ואם תשים לב, רמזתי גם לתקלות אחרות, כמו אינפלציה של אירגוני חסד שגורמת לפקפק כמה מהם באמת מביאים תועלת וכמה מהם נועדו למלא את הכיס של המארגנים. עצוב, אבל יש כאלו או עלולים להיות כאלו.
הפורום שלנו עוסק בפילוסופיה וברוח, ולא במעשה. הפורום "אגודה אחת", אם הוא קיים עדיין, עוסק בנושאי שינוי חברתי. אכן המקום להומורסקה הקטנה שלי אולי הוא שם.
פירסמתי כאן תוך ניצול משווע של מעמדי הותיק.
אם כי זה כמובן טריגר לדיון על תפקידן של ברכות, על ההצדקה להן, וכו'.
*** אמשלום
אני בהחלט מוכן לבקר גם את הציבור שלי, אם את מתכוונת למגרעות של הציבור ה"ליטאי". אם תשימי לב, חלק מסיפורי מוישי (לפני שינוי השם) כמדומה עסקו בתופעות כאלו. (זכור לי משהו שכתבתי על מוישי שאוהב למשש חלות ואינו מחכה בתור). אם יש לך מגרעות להצביע עליהן, אנא שלחי לי בתיבה האישית, ואם אוכל אשתדל להתייחס אליהן.
יש מגרעות שאני מודע להן אבל איני יודע לטפל בהן בדרך של הומור שכזה. יתכן שיש דרך לעשות זאת ואני איני מצליח.
בוודאי שאיני חושש למתוח ביקורת על היומרנות העצכחית להיות חכם וביקורתי יותר מכולם, ואני סבור שעשיתי זאת כמה פעמים בעבר. לצערי איני זוכר דוגמאות. לכל הפחות, הענקתי איקונים ירוקים לאלו שמתחו ביקורת על הפורום על ישיבתו במגדל שנהב ורגשי העליונות שלו - אצל מי שיש כאלו תופעות.
*** בער
הצעת לשמור את מה שחלקתי מחמאה למשכילים והסכמה לחלק מדבריהם. אכן התלבטתי רבות אם לכתוב את הדברים האלו. גם חז"ל אמרו שלא לשבח כנעני כלומר גוי, והרי יש דברים גם אצל הגויים הראויים לשבח. אני מבין שהחשש הוא שאפילו הסכמה חלקית ביותר תיתפס כהסכמה. ויאמרו: הנה, עכשו גילינו מיהו ומהו הכותב הזה, משכיל שחשף את טלפיו!
מה לעשות, ומה שהניע את ראשוני המשכילים, שכמדומה היו שומרי מצוות, ורצו לתקן ובוודאי להרחיק תוספות מודרניות, נראה ראוי להסכמה. ודווקא הרבנים שנאבקו נגדם ומנעו את התיקונים, האם הם צדקו ועשו נכונה, או שהם רק גרמו למשבר הגדול של עזיבת הדת בהמשך?
|
|
|
|
| נשלח ב-25/8/2015 15:45 |
|
| |
שותף
אפשר להשתמש במונח "פלצבו" לגנאי, ולטעון שמי שמגיש פלצבו לזקוקים לעזרה אמיתית מנצל אותם לרעה.
ואפשר לטעון שהפלצבו הזה דווקא מחזק אותם ומעניק להם כוחות, תקוה, יכולת להשתנות, סיכוי לשיפור.
מי שמכיר את סוג הפונים המיואשים הזקוקים לעזרה נפשית ולעצה פסיכולוגית שמחפשים דווקא רב, או באבא להבדיל, יעריך עד כמה עצה טובה ונאמנה ומאור פנים וגם ברכה יעודדו אותם, פשוט יחיו את נפשם, יתנו להם כוח להמשיך, וגם יוכלו לתקן את הטעויות שהם עשו בעבר. זה כבר יותר מפלצבו. זו פסיכולוגיה במובן החיובי שלה.
וכל זה בלי לדון בשאלה הגדולה אם ברכות מביאות תועלת. נכון שהרמב"ם ישלול זאת. אבל אולי הרמב"ם טעה? אני סבור שתפילות יכולות להביא תועלת. זו אחת הסיבות שאני מתפלל. כמובן תפילה לחוד וברכה לחוד. ולא כל מי שפונים אליו לברכה הוא בעל מעלות שמצדיקות את האמון שניתן בו.
(אולי זו ההזדמנות למואדיב לפרסם שוב את המחשבומטר שלו להערכת צדיקים... כבר שנים מאז הפירסום הקודם).
|
|
|
| נשלח ב-25/8/2015 15:47 |
|
| |
פעם מיליונר כבד סירב-למרות הזמן הרב שניסה לשכנעו- לתת תרומה לרב כהנאמן ראש ישיבת פונוביץ בזמנו, אמר לו הרב- כסף אתה לא רוצה לתת אני מבין, אבל בבקשה ברך אותי לפחות. שאני אברך את הרב? תמה המיליונר, אני הרי אדם פשוט. אל תהיה ברכת הדיוט קלה בעיניך-כתוב. אמר לו הרב. לכל יהודי יש את הכח לברך, טוב נעתר המיליונר. במה כבוד הרב רוצה שאברך אותו? שלא אפגוש עוד יהודים קמצנים כמוך!
|
|
|
|
| נשלח ב-25/8/2015 15:53 |
|
| |
פלצבו זה בסדר גמור. אבל למה כסף ?!
|
|
|
|
| נשלח ב-25/8/2015 16:00 |
|
| |
הכסף הוא בשביל שיהיה לברכה על מה להיתפס.. וכמו הנותן מתנה לתלמיד חכם שזה כמו ביכורים.. לשיטה זו.. ואם יכנס גם אדם רוחני לקבל ברכה, יאמרו לו שגם יקבל על עצמו איזה ענין לחיזוק ושעליו תיתפס הברכה..
|
|
|
|
| נשלח ב-25/8/2015 16:08 |
|
| |
אני מעריץ את הרבי מליובאוויטש על כך שלדעתי "סגר" את ברז האדמורות..
|
|
|
|
| נשלח ב-25/8/2015 16:11 |
|
| |
מי אמר שהברכה צריכה להיתפס על משהו ? מספיק שהמתברך מתחזק בכוחותיו בגלל שבירכו אותו והכל ממילא יסתדר.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-25/8/2015 16:16 |
|
| |
מיימוני, תודה על העצה בדבר "אגודה אחת". נראה לי באמת יותר מתאים למה שאני מחפש.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/8/2015 16:37 |
|
| |
כל רעיון הברכה הוא המשכה של דבר מלמעלה למטה.. כמו לומר שהאדם המתברך עוד לפני הברכה כבר נחשב לבעלים של הדבר שהוא מקבל.. רק הבעיה היא שהדבר לא יורד למטה למציאות שלו.. ולכן הכסף או איזושהי פעולה הוא כמו חוליה או חוט שמקשר ומושך את הברכה עד למטה.. והאדמור רק "דוחף אותה" לכיוון המציאות.. אבל האדם המתברך צריך גם הוא להשתתף ביצירה עם איזה כלי..
[להעיר שתפילה מייצרת גם דברים חדשים.. וכמו "יהי רצון" שהוא רצון חדש... מה שאין כן ברכה שעניינה להוריד דברים קיימים מלמעלה היינו ממקומם הרוחני עד למטה בעולמו של המתברך הגשמי]
תוקן על ידי עמית_חן ב- 25/08/2015 16:45:04
|
|
|
|
| נשלח ב-25/8/2015 16:47 |
|
| |
אתה מדבר על ברכה שהאדם עצמן מברך (על הנאה או על מצוה וכו') וזה צריך לחול על מעשה שבידו.
מה קשור העניין לברכה שמישהו מברך אדם אחר ? הלא האדם האחר נמצא לפניו ! אז שיברך אותו לבריאות. מה צריך כסף בשביל זה ?
|
|
|
|
| נשלח ב-25/8/2015 16:49 |
|
| |
ואם כבר כסף למה דווקא למברך ? שייתן אותו לצדקה כרצונו.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/8/2015 16:51 |
|
| |
לא צריך דווקא כסף.. אבל השיטה היא שיש צורך להתפיס על דבר גשמי מעולמו של המתברך.. ובפרט אם האדם חש שיש מניעות ועיכובים לברכה שלו.. הרבי מליובאוויטש היה נותן דולר ובתכלס אומר לבן אדם לשים את הכסף בצדקה.. ולכאורה הפעולה הגשמית הזו היא כמו כלי מתאים להתפיס עליו את רעיון ההמשכה.
מיימוני כאן מדבר על ברכות שהן מעבר לברכות של בוקר טוב.. הוא מדבר על הצורך של האנשים לבקש ברכה "גדולה" יותר ממישהו "גדול יותר" שיכול להמשיך עניינים בגדול יותר..
|
|
|
|
| נשלח ב-25/8/2015 18:47 |
|
| |
מיימוני דבר על המתברכים שנותנים כסף למברך המפוקפק, ולא על מברך שנותן את הברכה בצירוף דולר או כל דבר אחר כחלק מנתינתו בעין יפה. הבדל קטנטן...
|
|
|
|
| נשלח ב-25/8/2015 20:08 |
|
| |
בתורה כתוב- ואברך מברכך- כלומר שהמברך בראשונה מבורך. להבטחת הברכה הזו. נותנים לו כסף.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/8/2015 02:12 |
|
| |
מיימוני
אני מסתפק אם לכתוב "איקון ירוק" או פשוט לכתוב "גדול"...
אבל האם באמת יש בזה רק רע? בעיניי, אם יודעים שזה המצב, יש כאן משהו חינני ומשעשע. אנשים מוצאים פרנסה ממטריות, מתכניות, מיעוץ רגשי ועסקי, מחלומות והמצאות, מקנוניות והלוואות, מעסקנות ובתי כנסיות וגם מאדמורו"ת....
בתנאי, כמובן, שאין הטעייה אמיתית של הציבור.
|
|
|
|
|