בית פורומים עצור כאן חושבים

סליחות - מטרה או אמצעי ?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-6/9/2015 09:48 לינק ישיר 

אתמול לא היה לי חשק ללכת לסליחות ולהיכנס לדיכאון.
החלטתי שאני לא מוכן לומר "זוחלים ורועדים מיום בואך", מכמה סיבות: 1. זה שקר, כי אני לא זוחל ולא רועד. 2. זה שקר, כי אני לא מאמין באלוהים שזוחלים ורועדים ממנו. 3. זה עושה לי רע על הלב.
בסוף, הלכתי לסליחות היום בבוקר, ובמקום להריץ את כל המילים הלא-מובנות, אמרתי בנחת ובכוונה "אשרי" ואת הפסוקים שבתחילת הסליחות, שם מדובר בעיקר על גדולת ה' שסולח לכל החוטאים. כשסיימתי את הפסוקים, אחזו בי"ג מידות האחרונות, ואמרתי אותן עם הציבור, אבל בנחת ועם מחשבה, ואחר כך הצטרפתי לפסוקי "שמע קולנו" שבהם ביקשתי מה' להיות יותר קרוב אליו, וסיימתי.

האם שנה הבאה לא אחטא? ודאי שאחטא.
אבל החטאים שנה הבאה יהיו חטאים ממקום אחר (כמו שהחטאים של השנה האחרונה היו חטאים ממקום אחר מאלו של השנה הקודמת). הם יהיו חטאים של אדם שעמד שוב לפני אלוהים והצהיר שהוא רוצה להיות קרוב אליו וללכת בדרכיו. אם אלוהים היה רוצה ממני משהו אחר, הוא היה עושה אותי יצור מסוג אחר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/9/2015 09:58 לינק ישיר 

חזקואמץ כתב:

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/9/2015 22:31 לינק ישיר 

אני כן רועד מיום הדין כי הרי יש הסתברות שהאדם צריך לעמוד לדין לפחות פעם בתקופה

אז לקראת הימים הנוראים מהרהרים בתשובה

רק שצריך שבקשת הסליחות לא יהיו משפה ולחוץ

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/9/2015 23:30 לינק ישיר 

מה הסתברות מי הסתברות, החברים פה בקושי מכירים בקיומו של אלקים, ועאכו"כ בתורתו ומצוותיו, וכבר על זה הם מכלים את מנת ההסתברות שהם מוכנים לסבור ולקבל...

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/9/2015 00:29 לינק ישיר 

רמ"ח
זה מה שיפה כאן. הכל פתוח.
באשכול אחד אתה מעמיד את אלוקי אברהם מול אלוהי ניטשה
באשכול סמוך אתה בודק את "ענינו" מול "אדון הסליחות"

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/9/2015 13:25 לינק ישיר 

רב_מחשבות כתב:
החברים פה בקושי מכירים בקיומו של אלקים

ילמדנו רבנו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/9/2015 14:21 לינק ישיר 

אתה ותיק ממני פה.

למיטב הבנתי כמעט אין פה מישהו שאוחז את עובדת מציאות הבורא לוודאית ממש, אלא רק מכוח כל מיני שקלולים והסתברויות. איש איש והסתברויותיו.

אם אני טועה, אשמח למראי מקומות ו/או סיבות הודאות של החברים.

אפשר לפתוח על זה אשכול, ישיר ולעניין:

חברי פורום יקרים: האם ומנין מציאות האל ודאית לכם?

אם רוב התשובות תהיינה שאכן ודאית, נוכל לעבור לאשכול הבא באותו סגנון, לגבי תורה, מצוות, דין, שכר ועונש.

רק אח"כ נגיע לסליחות...

נקוה שהחברים ישכילו לגשת ישר לנקודה ובבהירות, ולא יסבכו עם כל מיני רקעים והסתעפויות והתפלספויות. 

תוקן על ידי רב_מחשבות ב- 07/09/2015 14:25:07

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/9/2015 20:20 לינק ישיר 

רב מחשבות,
וודאות היא משהו שנתפס באופן ברור על ידי אחד החושים, או מוסק בצורה הכרחית באמצעות חשיבה לוגית (וגם זה לא תמיד וודאי).
לדעתי, לדבר על וודאות ביחס לקיומו של אלוהים, זו דרישה לא נכונה. פשוט, זו עובדה שלא יכולה להיות וודאית.
מה כן? 
נניח שיש לך עסקה שדורשת ממך מאמץ רב מאוד או השקעה כספית גדולה מאוד, כזו שאם תפסיד לא תוכל להתאושש ממנה. הרי ברור שאין בעולם עסקה שיש לה מאה אחוזי רווח. כמה סיכויים של רווח היית דורש כדי לבצע את העסקה? נניח 95%? [לדעתי רוב האנשים משקיעים בעסקאות עם הרבה פחות סיכויי רווח, אבל נניח שאתה תשקיע רק אם יש 95% של סיכויי רווח. סיכויים דומים אני דורש מעצמי כדי להיות אדם מאמין. לדעתי, הסיכוי שקיים אלוהים הוא לפחות ברמה הזו [ואין בכוונתי לנמק מדוע], וזה מספיק כדי להתחיל לדון על סליחות...
כמובן, יש כאלו שחושבים אחרת ממני, ולדעתם יש הרבה פחות סיכויים שאלוהים קיים. גם הם אולי מאמינים, אבל אמונה חלשה יותר [מתי האדם מפסיק להיחשב מאמין בכלל? לא יודע]. עדיין הם יכולים לדון על סליחות כדבר שהוא חלק מאורח חייהם, גם אם זה עניין תרבותי/חברתי גרידא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/9/2015 20:35 לינק ישיר 

חבל, אשמח אם דוקא כן תנמק מדוע. אם לא מעוניין בפומבי אז באישי.

הבדל של 5%, זה כל מה שמונע ממך באופן כה נחרץ לקרוא לזה ודאי?

הצבעת על כיוון נכון מאד לדעתי, שאין לחפש את אלקים בחושים או בלוגיקה, זה הרי ביי דפינישן נועד מראש לכישלון, אבל אני סבור שאלקים ניתן לתפיסה מסוג אחר, נקרא לה לצורך העניין נפשית, חוויה פנימית עמוקה, שלא משנה מה מקורותיה, כי היא השורה התחתונה. ולפחות אצל הפרט היא ודאות, אצלו ועבורו. דוגמה לסוג ידיעה כזה, נקרא לו "הכרה": עובדת היותי קיים. היא ודאית לי גם בלי הקוגיטו. לא חושית ולא לוגית אבל ודאית לי לגמרי. חיטוט פילוסופי רק יבלבל. מילא אם היה בידו להעלות ארוכה...

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/9/2015 20:52 לינק ישיר 

לא הבנתי איך אשכול על סליחות הפך לאשכול על מציאות אלוקים.
לגופו של אשכול, אני לא מבין למי יש זמן לומר את כל הפיוטים בין הי"ג מידות. עיקר העניין הוא י"ג מידות, אח"כ יש ביניהן פסוקים, ולמי שמספיק יש באמצע גם פיוטים להגיד (האמת היא שאני הולך למניין איטי בסליחות כך שאני מספיק לומר גם את הפיוטים בדרך כלל אבל כשאני במניינים רגילים לפעמים אני עובר מ'המלך יעננו ביום קראנו' ל'א-ל מלך').
מי שצריך עזרה לכוונה בי"ג מידות מומלץ מאוד ספרו של הרב ביק, שאפשר לקרוא גם ברשת כאן - 

http://goo.gl/3mBU36

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/9/2015 20:54 לינק ישיר 

יש3 כתב:
לגופו של אשכול, אני לא מבין למי יש זמן לומר את כל הפיוטים בין הי"ג מידות. עיקר העניין הוא י"ג מידות, אח"כ יש ביניהן פסוקים, ולמי שמספיק יש באמצע גם פיוטים להגיד, בנוסף חלק גדול מהפיוטים הוא לא סליחות ואפשר להריץ אותו ולהאט בחלקים הרלונטיים (האמת היא שאני הולך למניין אטי בסליחות כך שאני מספיק לומר גם את הפיוטים בדרך כלל; אבל כשאני במניינים רגילים לפעמים אני עובר מ'המלך יעננו ביום קראנו' ל'א-ל מלך').
מי שצריך עזרה לכוונה בי"ג מידות מומלץ מאוד ספרו של הרב ביק, שאפשר לקרוא גם ברשת כאן - 
http://goo.gl/3mBU36

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/9/2015 21:24 לינק ישיר 

במקום לתקן את דבריי, ציטטתי אותם. עמכם הסליחה!
אנצל את ההזדמנות להוסיף שלמתקשים בהבנת הפיוטים נראה לי שסליחות 'נפש מרדכי' שיצאו זה עתה עשויות לעזור להבין את הפירוש תוך כדי האמירה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/9/2015 05:31 לינק ישיר 

רב מחשבות

אכן קשה להתפלל לאלוקים שמקבלים את קיומו רק באופן הסתברותי.

דוגמא לדבר: אני משער שקשה לאהוב אבא ואמא שיודעים שהם אוהבים אותנו ודואגים לנו רק באופן הסתברותי, או שזה רק הסתברותי שאלו באמת אבא ואמא.

אפשר להחליף את מושאי היחס "אבא ואמא" בכל קשר אחר. נניח בן ובת. או אשה. האם אדם היה מתחתן עם אשה אם היה מקבל שהיא אוהבת אותו רק באופן הסתברותי? (הדוגמא לא כל כך טובה: האהבה באה גם אחרי החתונה וחיים משותפים. אני מתקן: האם אדם היה מסוגל לאהוב להבדיל מלהתאהב באשה שאינה משיבה לו אהבה אלא רק באופן הסתברותי שעליו לשכנע את עצמו)?

גם אם זה אפשרי, זה לא אותו יחס כמו של מי שמתפלל לאלוקים שהוא יודע שהאלקים אוהב אותו כמו אביו ויותר מזה.

נראה לי שהיחס בינינו לבין אלקים מורכב יותר. כאילו יש לנו מגירות בנפש. מבחינה אחת, אדם חש קרוב לאלקים, ולו רק בגלל שהתחנך על זה. ראה לדוגמא כיצד הרב סולוביצ'יק מתגעגע לימים הנוראים בהם סבו מצד אמו, החבדניק, שימש בתור שליח ציבור, וזה דגם של תפילת הציבור ורגש דתי של היחיד. מצד שני, הרב סולוביצ'יק גם יוצר קשר פילוסופי או לפחות עסוק בהתבוננות פילוסופית על חוייתו הדתית. מי ששותף רק לביקורת הפילוסופית אבל אינו מצליח להתחבר לחויה הדתית, אכן  תפילתו תהיה שונה.

אך האם באמת היחס הזה אופייני ל"כל" באי הפורום? אני שמח להעיד שאצלי זה לא כך. צא וראה מה כתב חזק ואמץ. ואיקון ירוק לו.

אכן יתכן שמי שכבר אומר סליחות יבחר לו את הסליחות האישיות שלו.

היה כאן אשכול אחר שגיליתי רק השנה ובו דוגמא של שתי סליחות, האחת שהביאה כמדומה אמשלום והשניה שהביא ספרננו, עם סליחות של אהבה ולא של פחד. אולי אפשר לינק ולהעתיקם לכאן? אולי אלו לא סליחות אלא "וידוי". יש הבדל, אבל זה אותו נושא. האם עלינו להגיע לימים הנוראים עם פחד ויראת העונש או עם חיזוק באהבת ה' ואמון בו? האם הצורך המתחדש שלנו הוא רפורמה או נובע מעלית הדורות?

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/9/2015 10:33 לינק ישיר 

רב_מחשבות כתב:

למיטב הבנתי כמעט אין פה מישהו שאוחז את עובדת מציאות הבורא לוודאית ממש, אלא רק מכוח כל מיני שקלולים והסתברויות. איש איש והסתברויותיו.

עזוב כרגע את הכותבים בפורם זה. ניסיוני בפורום זה למצוא מישהו "שיודע" לא צלחו.
שאלת את ינוח מספר שאלות. אשמח אם תענה לשאלות הבאות בלי פלסף מיותר.
מה אתה יודע על אלקים.
מדוע אתה חושב שזה נכון.
תציע לי דרך, שאוכל להווכח שאכן ידיעתך על אלקים "נכונה".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/9/2015 10:36 לינק ישיר 

יש3 כתב:

כנראה שיש כמה אנשים מוזרים בעולם שרוצים לדעת ממי הם מבקשים סליחה.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > סליחות - מטרה או אמצעי ?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext