היום החלטתי שמילאתי כרסי בש"ס ופוסקים (יש לי כרס מאד קטנה) ושקעתי בלימוד ספר יצירה. עשיתי זאת כדי לבדוק תיאוריה שהעליתי לפיה חז"ל (חגיגה פ"ב מ"א) חילקו את כל חכמת הסוד שהיתה בזמנם לשלושה ז'אנרים שונים: מעשה בראשית, הכולל את ספר יצירה. מעשה מרכבה, הכולל את ספרות יורדי המרכבה. וסתרי עריות, שכוללים אולי את שרשי הרעיונות של ספר הזוהר, על השכינה וה'. ספר שיעור קומה עוסק לכאורה בסוד החשמל. בניגוד לתקוותי, לא הצלחתי לברוא עגל, אבל מה שכן נתקלתי בו הוא המשנה הזו; קודם שנעתיק ענין האלפא ביתות וקודם שנכנס בביאורם, צריך שנבאר טעם לענין האלפא ביתות ותמורתם. ולזה נאמר כי מדת האותיות כמדת הספירות כל אחת כלולה מכולם, כן האותיות כל אחת כלולה מכולם, א' כלולה מכ"ב וב' כלולה מכ"ב וג' כלולה מכ"ב. וכמו שאל הספירות זה טעם קשרם וייחודם כדפרישית בספ"ר כי תתייחד גבורה בגדולה מצד גדולה שבה, ועם הת"ת מצד הת"ת שבה, וכן הת"ת עם החסד מצד החסד שבו, וחסד עם גבורה מצד גבורה שבחסד, ועל דרך זה לכל הספירות. וכן ענין האותיות שכל אחת תתייחד ותתקשר עם כל הכ"ב מצד חלק אות ואות שבה, וזה טעם אל רל"א שערים שהוא א' עם כולן וכולן עם א', ב' עם כולן וכולן עם ב' כדפרישית. ומטעם שקשר זה כפול לשנים א' עם ב' מצד חלק ב' שבאל"ף, וב' עם אל"ף מצד חלק א' שבבי"ת, לזה כפל המשנה ואמר אל"ף עם כולן - מצד חלק כולן שבאל"ף, וכולן עם אל"ף - מצד חלק א' שבכולן. וכן ענין זה אל הספירות: (ב,י)
ראשית, הקטע נפתח בביטוי 'צריך שנבאר' שמימי לא ראיתיו בחז"ל, אבל הוא מוכר בספרות הראשונים. שנית, הוא מכיר את שמות הספירות שאינם מופיעים כלל בספר יצירה, שלישית, הוא כותב 'כדפרישית' מה שמתאים לפירוש ושוב מוכר בספרות הראשונים. רביעית, הוא מזכיר 'קודם שנעתיק ענין הא"ב' כלומר, הוא היה מעתיק. לכאורה המובן שכותב קטע זה הוא מעתיק שכתב פירוש על הספר, ומשום מה השתרבב פירושו לתוך התוכן. אמרתי בלבי, אעלה את הדברים לפני הת"ח דהכא, הבקיאים בכל החכמות ונהירין להם שבילי דרקיעא, ויאמרו לי אם צדקתי.
נשלח ב-8/9/2015 20:23
מתי לדעתך חובר ספר יצירה? (פשוט נשמע מדבריך שהוא חז"לי, אך איני יודע זאת מניין לך, והמסורת מייחסת אותו לאברה(!)ם העברי)
נשלח ב-8/9/2015 20:35
למה לך לברוא עגל? מה תעשה איתו, סתם טירחה הוצאות ולכלוך, תברא לך אאודי.
ספר שיעור קומה עוסק בסוד החשמל?
נשלח ב-8/9/2015 20:57
אני לא יכול להגיד שאני מומחה בתחום, אבל הלשון של ס' יצירה היא די חז"לית, אם כי סתומה ומיסטית (במתכוין? ושמא זאת הלשון שדיבר אברהם אבינו?..) ולא שמעתי שום סיבה הגיונית לאחר אותו למאה ה9. אדרבה, אם ידועה לך סיבה כזו ספר לי עליה. כמו כן, חוקרים בולטים כמו גרשום שלום וליבס מתארכים אותו למאה ה1-6.
ס' שיעור קומה עוסק במראהו של ה'. בזה עוסק תיאור החשמל שביחזקאל. (אגב, לפי רס"ג בפירושו לס' יצירה, החשמל הוא הגוון הכחלחל שנמצא בתוך האש)
נשלח ב-8/9/2015 21:05
לספר יצירה לפחות שלשה נוסחים שונים עוד מתקופת הראשונים: קצר, בינוני, וארוך. הגר"א ערך נוסח עפ"י עשרה נוסחים שונים שהיו בידיו.
נשלח ב-8/9/2015 21:08
אריאל לא ברור מה רצונך בנוסחאות שלנו אין את הקטע הזה והוא פירוש על דרך המקובלים הספרדים.
נשלח ב-8/9/2015 21:18
טוב, בנוסחא שלי יש את זה. אבל מדבריך מתברר שצדקתי וזו אכן הוספה מאוחרת. ואם כבר פתחתי אשכול על הנושא הזה, אז מה דעתכם על התיאוריה שבראשו? נ.ב. הנה מבוא היסטורי של מיימוני לספר יצירה. קישור שם הוא הבטיח לכתוב גם פירוש רציונלי על הספר ולא קיים את הבטחתו, ובהזדמנות זו נוכל גם להתחנן בפניו שיזכנו בפנינה יקרה זו.
ופירושים על הספר בדרכים רציונאליות יש הרבה של רס"ג (קאפח) ושל ר"י הברצלוני ועוד
והפירושים שבדפוס הנפוץ כולם שקר .
נשלח ב-8/9/2015 21:53
אריאל עד שאתה שואל למה לאחר, אני שואל למה להקדים. במחקר יש מקדימים אוות גם מעבר למה שאמרת עד המאה ה-1 לפנה"ס, ומאידך יש המאחרים למה ה-10 וטוענים שיש בו השפעה אסמעילית. כפי שכבר כתבו יש לו נוסחים. יש לתקן את מה שכתבו בכך שבכתבי היד יש רק 2 נוסחאות - ארוכה (2700 מילים) וקצרה (1500 מילים). שתי הגרסאות מוכרות כבר מהמאה ה-10, שהיא הפעם הראשונה שאנחנו יודעים על קיומו. גרסה בינונית היא פרי השערה של איזה חוקר. כמובן שאין הסכמה מה הגרסה המקורית.
נשלח ב-8/9/2015 22:22
אני הכרתי טענות על השפעה הלניסטית. תוכל לתת דוגמאות להשפעה איסמעלית? הרעיון של בריאת העולם בכ"ב אותיות הוא רעיון חז"לי. בפני רס"ג כבר עמדו כמה נוסחאות של הספר. האזכורים שלו בגמ' מתאימים לתוכנו.
נשלח ב-8/9/2015 22:24
בער, הכותב שם רק משווה במונחים כלליים בין מיסטיקה לארוטיקה. הייחוד בפירוש מיימוני אמור להיות היותו אנטי קבלי במוצהר. הוא תכנן להביא פירושים קבליים לספר ולהראות כיצד הם אינם מכוונים לפשט.
נשלח ב-8/9/2015 22:25
ספר יצירה - התוכן
בקשר לתוכן ספר יצירה הרעיון העיקרי בספר שהקב"ה ברא את העולם (לא סתם יש מאין אלא) בצורה הדרגתית כל שהיא על ידי "רוח-פיו" שזה דיבור זה הרעיון וההסבר שנוסף בספר הוא פירוט על פי אותיות ומספרים ועוד אבל זה משני העיקר הוא כנ"ל ועיקר זה נמצא גם במדרשים שונים כמו מדרש כונן
(חלק זה ממדרש כונן מועתק בספר "אלפא ביתא דרבי עקיבא שהוא שני חלקים נפרדים הראשון הוא קטע ממדרש כונן והחלק השני הוא דרשות של אותיות שנתחבר בימי הגאונים -מוזכר שם ראשי ישיבות גאון יעקב ועוד- ונקרא על שם רבי עקיבא שאמרו בגמ' שדרש קוצי אותיות)
ועוד מדרשים כיו"ב אבל שורש רעיון זה הוא שבריאת העולם נעשתה ע"י השתלשלות כל שהי (ככה זה יותר מובן....) וזה מופיע גם בספרי חז"ל מפורסמים כגון בראשית רבה כיצד נברא העולם מאור לבושו של הקב"ה וכו'
(וזה הועתק בפרקי רבי אליעזר בהרחבה קצת ועל זה יצא קצפו של הרמב"ם במורה מפני שטעה בכוונת המדרש ואיתו הסליחה) וזה מה שאמרו במשנה אין דורשין וכו' במעשה בראשית (וכן בברייתא בסוכה כח ועוד) ייחסו עניין גדול וסודיות למעשה בראשית ולכאורה מה הטעם אלא מפני הנ"ל שקישרו עניין הבריאה לעצמותו יתברך כמ"ש שנטל אבן / שלג מתחת כסא כבודו ומזה ברא את העולם.
סיכום
יש כאן 3 שלבים
1 קישור עניין מעשה בראשית עם כבוד השם שמופיע במדרשים כמו ב"ר ומרומז במשנה.
2 פירוט איך נברא ע"י השתלשלות ע"י אור / אוויר / רוח ועוד כמה צורות וזה יש בבראשית רבה ובמדרשים שונים כמו כונן וכן בספר יצירה - לא כולם מתאימים בפרטים זה לזה אבל הרעיו הזה מקביל.
3 נוסף בספר יצירה פירוט יתר של פרטי הדיבור ומצאות הפה ומקביליהם בבריאה ההתרשמות ששלב 3 הוא מאוחר לשני הקודמים (שאולי הם לא שני שלבים אלא בבת אחת).
כמה מפתיע שגם המקובלים המשיכו ופיתחו קו זה שלא הייתה בריאה יש מאין אלא מעצמו "ומאן דנפח מדיליה נפח" ובנים אתם לה' אלקיכם ממש שמזיווג של אלים מסוימים/ות נוצרים נשמות ישראל ועוד...
וגם הרמב"ם לא כתב (יסודי התורה פרק א') שה' ברא את העולם אלא כתב הרבה לשונות של עקיפה והתחמקות שתוצאותיהם היא שה' הוא סיבת העולם אבל לא כמו הפילוסופים שהוא הסיבה רק כביכול שקימו וקיום העולם מקבילים אלא שהוא מוחלט והעולם לא - אחרי כל ההסתבכות לא רצה לכתוב ה' שהוא ברא את העולם יש מאין (אבל ראה הלכות תשובה פרק ג' ה"ז איזהו מין ...האומר שאינו ראשון וצור /וצר לכל...).
ואין זה מקרה כמו עוד הרבה דברים שהמקובלים לקחו מדברי הרמב"ם ורעיונותיו (ולפעמים בשינוים שלא כדעתו) למרות שאילו היה רואה את דבריהם היה שורפם.
תוקן על ידי בערולאאדע ב- 08/09/2015 22:43:21
נשלח ב-8/9/2015 22:31
הרעיון של רוח פיו מופיע כבר בכתבי פילון (הלוגוס) ויתכן להקבילו למדרשים על התורה שקדמה לעולם. הנוצרים רצו לראות ברעיון הלוגוס את מבשרו של ישו. וללא קשר לזאת יש להזכיר את הכתוב ביוחנן 'בראשית היה הדבר, והדבר היה את האלוקים והאלוקים היה הדבר'.
נשלח ב-8/9/2015 22:42
כתב הרב קפאח שלדעת רס"ג אין ספר יצירה עוסק בעצם הבריאה היסודית של העולם יש מאין, אלא בסיבור התפתחות היצירה לאחר בריאת היש.
נשלח ב-8/9/2015 22:45
אריאל אני לא יודע להביא דוגמאות. אני יודע שאמורות להיות אצל לנגרמן ווסטרום (אין לי כח כרגע לחפש את המקורות; בכל אופן זה בטח באנגלית). זה שיש השפעה חז"לית על הספר לא אומר שהוא מהתקופה. גם בדברי החזו"א אפשר למצוא השפעה חז"לית. באמת קשה להאמין שתוך עשרות בודדות של שנים נוצרו שני נוסחים, אבל אם קצת נגדיל את זה, יהיה בסדר. ככל הזכור לי בגמרא לא מוזכר ספר יצירה, אלא הלכות יצירה. בכל אופן, ההתאמה בתוכן לא מוכיחה דבר - זה כמו שתאמר שהספר 'תפילת מנשה' מתאים לתוכן שאמור להיות לה ע"פ דה"י. במילים אחרות, יצירת קשר בין ספר יצירה לבין יצירה המוזכרת בגמרא אינה מוכיחה כלל שספר יצירה הוא הקודם.
בער רס"ג קדום במקצת לדונלו וכנראה גם לדונש ן' תמים. אשמח אם תביא מקור לעניין אחד מהקראים שהזכרת. בכל אופן, יש בגניזה פירוש מזמן רס"ג לספר שכנראה הוא הפירוש שרס"ג בא לשלול.
זה שאנשים כאן יכולים להגיד מה עניינו של ספר יצירה, תעלומה בת אלף שנים, במשפט אחד בלתי מובן, יכול להוציא אותי מדעתי.
נשלח ב-8/9/2015 22:48
ספר יצירה - זמנו
בקשר לזמן ספר יצירה 1 מה שהובא למעלה לא לגמרי מדויק רס"ג אינו הראשון שהזכירו דונש (בימיו) ור' שבתי דונולו (קצת לפניו) כתבו פירושים על הספר בתור שהוא ספר קדום גם אחד מהקראים (לפני רס"ג) בלעגו על הרבנים הזכיר מספר יצירה בתור ספר (של הרבנים) קדום מאד.
2 על פי דבריי הקודמים משתמע שזמנו לא בימי חז"ל כנראה.
3 גם לשונו אינה חזלי"ת ומשתמש בביטוים ומילים שונים כמו אויר שבלשון חז"ל משמעותה חלל (מקום ריק עם או בלי חמצן) ובלשונו כמו בלשונינו.