חזק,
אני מבין שכמי שהדת השפיע עליו להיות אדם חיובי יותר, העיסוק הכמעט אובססיבי במי זלזל ו/או נעלב, הוא טבעי ומתבקש.
מזכיר לי קצת את התיאוריה הפסאודו תיאולוגית (או שכל תיאולוגיה היא סוג של פסאודו) על חשיבות המונותיאיזם, כי רק באמצעותה, אפשר להיות אנשים הגונים ולכן מי שלא מקבל אותה יש להשמידו מעל פני האדמה.
מעבר לעובדה הבסיסית שהתורה כלל וכל לא מונותיאיסטית, ומעבר לכך שרוב מוחלט של הדתיים כלל לא מודעים לתובנה הכה בסיסית בדתם, שלא לדבר שאין שום הגיון בטיעון שבלי מונותאיזם אי אפשר להיות מוסרי, וזו סתם המצאה שרירותית שנועדה לנמק ציווים על השמדות סיטונאיות של מאמינים באלים אחרים, השורה החתונה אבסורדית עד מוות כפשוטו.
כדי שמישהו חס ושלום לא יהיה פוליגמיסט, מה שעלול לגרום לו להתנהגות לא מוסרית שבקצה שלה נמצא רצח עם, נבצע מראש השמדת עם...
סטיתי מהעניין ואולי ראוי לפתוח אשכול נפרד על המונותיאיזם הרצחני שנועד לבסס את המוסר העולמי.
נחזור לעניינו.
התפילה כפי שנוסחה בתקופה שנוסחה, צורמת מאד לאוזן שלנו. לא כי אין לנו כבוד לאלוהים, אלא כי ברמת המודעות שלנו, על כבוד להיות מעודן בהרבה ממה שמיוצג בנוסח התפילה.
יהודי יקר פתח אשכול לדון בבעיה.
מה אתה מציע?
ראשית, גילית את אנגליה.
מה שכל ילד בן 4 יודע על תרבות החנפנות והכבוד הגרוטסקי שרווחה בעבר, הופך בעיניך למין הארה שמימית מכוננת.
לפחות היית כנה מספיק לומר "והאמת שבגלל הפער התרבותי העצום, אני לא מצליח לנמק את זה בצורה טובה יותר חוץ מ:ככה זה וזהו".
מיד אחר כך, אתה פתאום מתחבר לתפיסה הזאת באמצעות צפיה בסרטים אנגלים.
העניין הוא, שאין שום טעם להתחבר לתפיסה הנוגדת את כל האינטואיציה שלנו, רק בגלל שבעבר זו הייתה התרבות הרווחת.
ואתה יודע מה? זה גם לא באמת עובד.
גם חינוך ומיומנות לעבודה על עצמך בעיניים, לא יכולים להתגבר על האינסטינקטים והרגשות הכי בסיסיים.
נכון, יש לנו בעיה. זה הנוסח ואנו מפחדים לשנות.
מסכים שהבעיה גדולה מאד.
אתה כותב "אין בדברים הללו שמץ של הצדקה או הנמקה (של מי? של מה?), אלא תיאור של בעיה שנוצרה מפער תרבותי בין מחברי התפילה ואנחנו, וניסיון להצליח לחוות מה שאמור ורוצה לחוות מי שאומר את המילים הללו" ותוך כדי דיבור מסביר את מה אתה מנסה להצדיק.
טענת שאינך מבין את המשפט "מה שאיני מבין מדוע מה שאתה נראה כמסכים שהוא משעשע כלפי בשר ודם, הופך להיות עמדה רצינית כלפי אלוהים".
ההסבר ממש פשוט ומספיק אלפית מהאנרגיה שאתה משקיע כדי "להבין" את כל הבלי הדת, כדי להבינו.
החנופה המביכה הזאת מוזרה בעיננו, לא כי מושאה לא ראוי, אלא כי סגנון החנופה הזה מביך ומשעשע, יהיה מושא החנופות, אלוהים ככל שיהיה.
אגב, הקדמונים בהחלט השליכו על אלוהים גם את רודנות ועריצות המלכות שהם הכירו.
אם תתעקש, אקדיש את הזמן להביא לך את הציטוטים הרלוונטיים.
כן, אני יודע שגם אותם אפשר "לפרש" מחדש.
ביליצר,
הרמב"ן הידוע הזה, רק מעצים את המבוכה.
הבנתם?
כל מהומת האלוהים הזאת תכליתה "שידע האדם ויודה לאלקיו שבראו".
תוקן על ידי ייתכן ב- 27/09/2015 09:28:43