בית פורומים עצור כאן חושבים

הקשר בין מוסריות לאמונה בא-ל

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-4/2/2016 00:20 לינק ישיר 

מכיוון שאני חושש שדבריי הקודמים לא יובנו, אוסיף עוד.

ידוע מ"ש הרמב"ם במו"נ, שהדרגה הראשונה של הנבואה - והיא רוח הקודש - שיתעורר האדם בהתעוררות טבעית חזקה לעשות מצווה. מצב זה הוא ממש המצב עליו אני מדבר כאשר אני מדבר על עבודה מאהבה ברמת "הן יקטלני לו איחל". זוהי דרגה גבוהה כמובן, אבל ידוע מ"ש שעמדו להם לישראל נביאים כפליים כיוצאי מצרים. גם היום, אנו יודעים שיש המוסרים נפשם על מצווה אחת, וכמו שכתבו הראשונים, שיש עניין שאדם יחזיק במצוה אחת בכל כוחו כל ימי חייו. ו"מצווה אחת" לענייננו לאו דווקא מצווה מוגדרת מתרי"ג מצוות, אלא כל עניין בעבודת ה' שהאדם מחזיק בו באיזה מצב שלא יהיה. ואמנם יש מעטים, אולי האבות ומשה, שהחזיקו ברמה גבוהה במערכת שלמה של כל התורה ברמה זו. ונכון שמלבדם רוב האנשים אינם מחזיקים במערכות שלמות כמוהם. אבל כל אדם, גם הנביאים - שלא כולם היו בדרגת "בכל ביתי נאמן הוא" - מ"מ היו בדרגה גבוהה בעניין אחד בעבודת ה', שהוא "עניינם בעולם", ובזה הם בדרגת עבודה מאהבה כמו שכתבתי, ואני מאמין שבכך אנשים רבים מחזיקים באיזה נקודה, ולו ב"נקודה היהודית" שבהם. אבל הואיל ופה דובר על מוסר, על זה כאמור יש אנשים רבים שישמרו על כללי מוסר גם כאשר מנגד עומדת על כף המאזניים הרווחה גדולה. וזוהי עבודה מאהבה אמיתית, ולא רק מהרגשת חובה - לדעתי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/2/2016 08:02 לינק ישיר 

אליק איני מצליח להבין. בהתחלה הבנתי שאצלך עבודה מאהבה היא ביטול מוחלא לא רק של המעשים בפועל אלא גם של הרצון העצמי, עד כדי עיקור הרצון. לכן כתבתי שאיני חושב שזה קיים, ולפחות מחוויות חיי והאנשים שאני מכיר זה אינו קיים. יותר – חושבני שאם יאותר אדם שתופעה כזו קיימת אצלו נביט עליו כנכה נפשית. אפילו אצל משה, אדון הנביאים, אתה רואה רצון עצמי (רצה להכנס לארץ. וגם אם נקבל המדרש שלא לראות את טובה הרי בכל אופן רצה משהו בניגוד לרצון ה).. ה"בכל נפשך" המתקיים לפעמים ע"י אנשים שונים אינו מתקיים, אני מניח, מביטול הרצון אלא מכיבושו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/2/2016 20:39 לינק ישיר 

תלמיד

ראשית שמי הוא אליקים ולא אף כינוי אחר

שנית. ידוע מ"ש הרמב"ם בעניין "כופין אותו עד שיאמר רוצה אני (הסבר - קישור). דבריך בתחילה היו לכאורה שזוהי הדרגה הגבוהה של עבודה מאהבה. ואני טוען שיש דרגה גבוהה ממנה, והיא "רוצה ללא שיכפו אותו". ובדבריי השניים (לאחר שאלתך) טענתי גם שאין זו דרגה בלתי מושגת. אם לחילופין התכוונת שיכפה את עצמו עד שיאמר רוצה אני - הרי שדבריי ודבריך הרי הם זה כזה, ושנינו אמרנו דבר אחד. אם כי אני חושב שעדיין יש עדיפות למי שרוצה את הטוב בטבעו, ואמנם נכון שאדם אינו נולד מושלם, אבל רצוי להציב אידיאל מנחה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/2/2016 23:25 לינק ישיר 

תשובות לשתי שאלות.
התבונה אינה חוברת הוראות לאפיית לחם הממתינה לאופה על המדף, אלא היא אורגנון, בעלת מבנה פנימי לכיד, הפועלת מתוך תודעה. לפעמים היא פועלת כאמצעי להשגת מטרות חיצוניות, כמו הפעולות שלה בטבע, השגת תועלת, נפעלת ממניעים של תשוקה, עוצמה, אמונה ועוד. אבל התבונה פועלת גם עבור תכליות שהיא יוצרת, מציבה לעצמה, פועלת ומתכוונת אליהן כדי לממש אותן, כלומר, תכליות שהן אינטרסים שלה, וכל זה באופן אוטונומי. בפעולה מסוג זה התבונה רואה את עצמה כתכלית לעצמה.
תבונה אינסופית היא זו שכל תכליותיה מצויות בה בפועל והיא חסרת אינטרסים. תבונה סופית מכירה בסופיותה, במוגבלות שלה, ומכאן שיש לה אינטרסים מהותיים לה, שהיא שואפת להשיג אותם, אינה יכולה להימנע משאיפה זו, גם מכירה בחוסר יכולתה להגיע למצויים. לפעמים השאיפה הזו מוליכה אותה למחוזות שגויים. ההכרה הזו במצבה היא טראגית.

אינטרס מטפיסי – שאיפת התבונה לקבוע את היסודות הראשוניים, העל-חושיים של הטבע ושל המעשה. וכן לקבוע את המציאות כמכלול אחד, זה האינטרס של הטוטאליות. הגילוי של האינטרס הזה הוא עתיק מאד. והוא מתבטא גם בתפיסות עממיות ופשוטות של אנשים. אינטרס ביקורתי – שאיפת התבונה להכיר את עצמה ואת תיחום הגבולות שלה. זה אינטרס חדש. אינטרס מבני, ארכיטקטוני – להכיר את היסודות של התבונה, את המבנה ואופן הפעולה שלה, את התנאים המאפשרים את פעולתה והמגבלות החלות עליה, והכל באופן שיטתי המתאם בין כל המרכיבים ובונה מערכת אורגנית אחת.
האינטרסים של התבונה מתגלים בכל תחום שבה היא פועלת. יש לה אינטרס עיוני – לתפוס ולהבין את העולם, ואינטרס מעשי – לפעול בעולם. היא פועלת בעולם הטבע בכפוף לחוקי הטבע, והיא מכירה בכפיפות הזו. כל פעולת התבונה בטבע היא פעולה על תופעות בלבד שניתנות לנו רק באמצעות הנסיון, וכולן חלקיות ומוגבלות. כאן מתבטא הגבול בין מה שהתבונה יכולה להשיג, לבין מה שהיא שואפת להשיג כאינטרס שלה ואינה מסוגלת לו, - השגת תפיסה טוטאלית, שלמה ומלאה, של ה'אני' כאוביקט, של העולם כמכלול, ושל האלהים כמצוי שלם ומוחלט.

אבל יש לתבונה דרישה לפעול פעולה מעשית מתוך חירות, ודרישה זו מספקת את שאיפת התבונה לטוטאליות. כך היא יוצרת לעצמה את עולם המעשה המוסרי שבו היא יכולה לפעול מתוך חירות ולא בכפוף לשרשרת סיבות חיצונית. החוק המכונן שלו הוא ציווי קטגורי, כלומר מוחלט, שאותו התבונה מחוקקת. והאידאה המכוונת שהיא מציבה לעצמה כתכלית המעשה, היא השגת הטוב העליון כאובייקט טוטאלי. עוד היא דורשת כי שני העולמות האלו, עולם הטבע ועולם המוסר, ינועו לקראת התלכדות. כאן התשובה לשאלה מדוע אני חייב לראות בזולת תכלית לעצמו, - כיוון שהוא חלק מן הטוטאליות של המציאות התבונית, ומהווה לכן אינטרס של התבונה.
חד העין יבחין כי כל פעולה שמתוך חירות אינה מתגלה בנסיון. כיוון שכל אדם אחר נגלה לי כתופעה שבנסיון, הוא נגלה תמיד ככפוף לחוקים חיצוניים. רק בתודעתו הפנימית יכול אדם להכיר כי פעל מתוך חירות, בכפוף לצו מעשי שהוא עצמו חוקק.

* * *

ושוב לעניין העקדה.
דמותו של יצחק בעת המעשה, כאדם בוגר ומודע, היא בעיתית ביותר, אבל אנחנו לא נדרשים אליו מצד עצמו.

באשר לאברהם, הוא נענה לצו של האל, צו חיצוני. כלומר, הוא פועל להביע את הציות המוחלט שלו לאל, מי שיאמר את 'אהבתו' המוחלטת, ואבוי ל'אהבה' שכזו. בכך הוא נפעל על ידי מניע זר ולא פועל, מבטא אינטרס זר לתבונה מצד עצמה. הוא משתמש באדם אחר כאמצעי המשרת אותו להוכיח את נפעלותו המוחלטת. בכך הוא חוטא. הוא מוכן, והכוונה הקרה והשלמה לאורך הזמן קובעת מבחינה מוסרית, לבצע את החטא המוחלט, הרוע המוחלט, רצח מתוך כוונה של אדם אחר, חף מפשע. בכך דינו כרוצח. ועוד שהוא אינו מוחה בפני האלהים על דרישת החטא הזה, ונתפס גם בחטאו של האלהים.
כאשר האינקוויזיציה מעלה אדם על המוקד, היא יוצאת מתוך הנחה מוסכמת על הכל, גם עלינו, היהודים, כי העולם הזה הוא פרוזדור בלבד, עמק הבכא. אותו אדם, אשר נמצא כופר וחוטא בעיניה, יסבול חצי שעה על המוקד, חטאו יכופר לו, והוא יזכה לגאולה נצחית ושלמה בעולם הבא. האינקוויזיציה מביטה איפא על הקורבן האומלל כעת תכלית כשלעצמו, ומבצעת פשע נתעב למען תשועתו של הקורבן, ובשם 'אהבת האדם' המפורסמת שלה. אברהם משתמש בבנו כאמצעי לעצמו, לאברהם, ובכך גרוע מן האינקוויזיטור. מכל בחינה בה נבחן המעשה נמצא כשל מוסרי חריף ומתועב, אברהם אשם מבחינה מוסרית ברצח בנו, למען הצורך האנוכי שלו להוכיח את הפנאטיות המוחלטת שלו. אלהים אשם במתן צו לרצח.

ועוד לקח חשוב הוא הכרת המציאות הנפשית, בה פועלים בחוזקה הרצון להימנע מחשיבה, ביקורת ושיפוט עצמאי השואף לברור האמת, והשתוקקות להתבטלות עצמית, קבלת סמכותו של האחר, השתעבדות לו, והצדקה מלאה של בעל הסמכות. מציאות נפשית זו פסולה ביחס לאל, קו'ח ביחס לכל אדם.
עודד

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/2/2016 11:35 לינק ישיר 

הקשר בין מוסריות לאמונה בא-ל:

האל הוא המוסרי ביותר, וככל שמתחזקת ההידבקות בדרכיו, כך מתחזקת המוסריות..

קרדיולוג, כתבת דבר תמוה בעיני בתחילת הפוסט.. כך כתבת -

"בזמנינו אין הדבר כך כידוע"

תוקן על ידי עמית_חן ב- 08/02/2016 11:42:10

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/2/2016 12:45 לינק ישיר 

עמית
במה אתה מודד את מוסריותו של אלוקים.  הרי מוסר זה מוסכמות של בני אדם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/2/2016 13:02 לינק ישיר 

מה הוא רחום - אף אתה היה רחום וכדומה.. ועל דרך זה קיום שאר משפטי ורעיונות הצדק והיושר, ובכלל המצוות כולן הן מכלול שלם שכל כולו תורם למוסריות..

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/2/2016 13:17 לינק ישיר 

תסתכל אפילו על בנין האו"ם.. על קירו מתנוססת הנבואה של ישעיהו.. "וחתתו חרבותם לאיתים.. ולא ילמדו עוד מלחמה".. שאומות ומעצמות העולם מתבססות על נבואות ודרישות תורתנו הקדושה ועל כך מבססים את השלום הכלל עולמי..

או גם הדולר, עליו מתנוססת האימרה "בה' אנח בוטחים".. דבר שגורם לחיזוק של התעסקות ביושר ובביטחון בה'..

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/2/2016 13:37 לינק ישיר 

תוקן על ידי שלישישי ב- 08/02/2016 13:38:38

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/2/2016 13:38 לינק ישיר 

שלישישי כתב:

האל הוא המוסרי ביותר, וככל שמתחזקת ההידבקות בדרכיו, כך מתחזקת המוסריות..

יוֹצֵר אוֹר וּבוֹרֵא חֹשֶׁךְ עֹשֶׂה שָׁלוֹם וּבוֹרֵא רָע אֲנִי יְהוָה עֹשֶׂה כָל אֵלֶּה.

לברוא רע זה מוסרי..?

תוקן על ידי שלישישי ב- 08/02/2016 13:39:42

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/2/2016 13:42 לינק ישיר 

לתת עונש [בורא רע] זה מוסרי.. וכן יראת העונש תורמת למוסריות

לכן גם כאן האמונה מחזקת את המוסריות, משום שללא אמונה - אם אף אחד לא ראה אז אין עונש.. ועם האמונה ה' רואה הכל..

תוקן על ידי עמית_חן ב- 08/02/2016 13:44:13

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/2/2016 13:58 לינק ישיר 

וּמֵעֵץ הַדַּעַת טוֹב וָרָע לֹא תֹאכַל מִמֶּנּוּ כִּי בְּיוֹם אֲכָלְךָ מִמֶּנּוּ מוֹת תָּמוּת

אם לא תעמיד את האדם בנסיון, אין צורך להעניש אותו. לא יותר טוב?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/2/2016 14:02 לינק ישיר 

לא יותר טוב..

האדם צריך להגיע ולהתמזג עם הרעיון האלוקי [ועשו לי מקדש ושכנתי בתוכם] בכח עצמו

לשם כך הוא צריך לעבור מסלול בן יש בחירה לכאן ולכאן

לשם כך הוא צריך גם שלבים בהם לשכר ולעונש יש תוקף

עד שהוא גדל ומשתפר ועומד אדם על דעת רבו מתוך עצמו ובכח עצמו וה' עוזרו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/2/2016 14:10 לינק ישיר 

עמית
אתה מדבר על מוסר שהיא מוסכמה אנושית. אצל היפנים מוסרי לרחוץ יחד בני המשפחה אמא אבא בן ובת. אצל הסקימוסים מוסרי לכבד את האורח אם אשתו של המארח. אצל המוסלמים מוסרי לרצוח בגלל כבוד השפחה. ואצל חלק גדול של מוסלמים מוסרי לעשות ברית מילה לנערות. אצל היהודים זה מוסרי לעשות ברי מילה לפעוט בן 8 ימים.
אוכל לספר לך עוד רבות על המוסר האנושי .
אתה יכול לדבר על חוקי ומצוות האלוקים שאתה מאמין בהן. אבל אין לזה ולא כלום עם המוסר, השמדת 7 עמים אינה מוסרית וכן לא השמדתו של עמלק. ראה גמרא ביומא .  הרבה מצוות לא מוסרים. אבל הן מצוות ה' ואנחנו מקיימים אותם כי הן מצוות ולא מוסר.
מה הוא רחום ומה הוא חנון- אבל הרי יש גם הוא נוקם ונוטר חרי אף וכו' גם בזה את צריך להדבק?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/2/2016 14:16 לינק ישיר 

עמית_חן כתב:
לא יותר טוב..

האדם צריך להגיע ולהתמזג עם הרעיון האלוקי [ועשו לי מקדש ושכנתי בתוכם] בכח עצמו

לשם כך הוא צריך לעבור מסלול בן יש בחירה לכאן ולכאן

לשם כך הוא צריך גם שלבים בהם לשכר ולעונש יש תוקף

עד שהוא גדל ומשתפר ועומד אדם על דעת רבו מתוך עצמו ובכח עצמו וה' עוזרו

מהיכן אתה מביא את הרעיון שהאדם "צריך"?
"ועשו לי מקדש ושכנתי בתוכם", זה לא נשמע יותר שאלקים צריך...?

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > הקשר בין מוסריות לאמונה בא-ל
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 7 לדף הבא סך הכל 7 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.