יין שני ויין עם מים
בעבר אחרי שהייתי עושה את היין שלי, הייתי עושה יין שני
אחרי הסחיטה הייתי מוסיף סוכר (ע"פ טבלה) מוסיף מים ושמרי יין ומתסיס שוב את היין
היה מתקבל יין קליל ונחמד (בעיקר מההרגשה הטובה שזה יין שעשוי ממים ותהיות שהיו לי על התעשייה בכללה).
בהמשך את זה לא עשיתי אבל לקחתי את "היין השני" וזיקקתי אצל חבר ועשיתי גראפה.
הפעם נלמד מתי יין שני מוגדר ליין
אמנם בדיון כאן יש נ"מ לברכה בלבד
אבל בפשטות יש נ"מ גם לחיוב תרו"מ שלענ"ד קיימת גם בגראפה למרות שברכתה שהכל (אשמח אם יתקנו אותי)
שו"ע או"ח (רד ה)
שמרי יין, מברך עליהם בורא פרי הגפן;
נתן בהם מים, אם נתן שלשה מדות מים ומצא ארבעה, הוה ליה כיין מזוג ומברך: בורא פרי הגפן, אם מצא פחות, אף על פי שיש בו טעם יין, קיוהא בעלמא הוא ואינו מברך אלא שהכל.
נראה לענ"ד (גם אחרי שחיפשתי – לא מצאתי דבר ברור)
ששמרים הכוונה ל"בוצה" ששוקעת בתהליך התסיסה ואין הכוונה לזגים שעליהם ידבר לענ"ד כאשר הוא מדבר על החרצנים
תחילת הסעיף היא קשה להבנה ועומד על זה ה'משנה ברורה' (ס"ק כז)
שמרי יין - היינו בשלא נתן עליהם מים אלא שתה אותם גופא ומפני שיש בהם לחלוחית יין מברך בפה"ג. ואף דשמרים אזוקי מזיק אפשר דמיירי שמצץ רק הלחלוחית מהם:
כלומר בתחילת הסעיף מדובר שהוא מצץ את הלחלחית שבשמרים
בהמשך הסעיף מדובר על שמרים שהוספו עליהן מים ואז השו"ע כתב את השיעורים (משלושה חלקים יצאו בסוף ארבעה)
המשך השו"ע
והיינו ביינות שלהם שהיו חזקים, אבל יינות שלנו שאינן חזקים כל כך, אפילו רמא תלתא ואתא ארבעה אינו מברך עליו בפה"ג; ונראה שמשערים בשיעור שמוזגים יין שבאותו מקום.
הגה: ובלבד שלא יהא היין אחד מששה במים, כי אז ודאי בטל (אגור).
כאן זו המחלוקת המפורסמת בין המחבר לרמ"א שלדעת השו"ע כיום ההיתר הזה להשתמש עם תוספת מים בשיעור הנ"ל היא לא נכונה
ואילו הרמ"א בסופו של דבר עוד יותר הקל עד לייחס של אחד לשש
בכדי להבין את דברי הרמ"א יש לראות את דברי ה'משנה ברורה' (ס"ק לא)
ובלבד שלא יהא וכו' - דברי הג"ה אין לו ביאור דהמחבר הלא בא להחמיר דביינות שלנו לא סגי שיהיה רק רביעית יין ואפילו אם הדרך באותו מקום לעשות מזיגה גדולה הלא פחות מרביעית יין בודאי לא מהני אפילו ביינות שלהם שהיו חזקים ומהרמ"א משמע דמהני עד קרוב לששה חלקים מים ובאמת דדברי האגור לא קאי על שמרים דבשמרים השיעור כמו שכתב המחבר והוא מיירי ביין ענבים גופא כשמוזגו עם מים דעד קרוב לששה שם יין עליו וכנ"ל:
מ"מ כאשר עירוב המים הוא עם יין בעצמו, ה'משנה ברורה' (ס"ק כט) כותב שיהיה מותר עד קרוב לייחס של אחד לשש אפילו בדעת מחבר (הספרדים לא נהגו כך)
ואם מצא פחות וכו' - ודוקא בשמרים ומשום דלחלוחית יין שיש בהן אינו חשוב כ"כ אבל יין גופא שיצא מדריכת ענבים אם שפך עליהם מים אפי' יותר משלשה חלקי' עד קרוב לששה ג"כ יין גמור הוא וכדלקמי' בהג"ה ובעינן רק שיהיה בו טעם יין שראוי לשתיה ע"י מזיגה זו ודרך בני אדם לשתותו במקום יין ע"י מזיגה זו דאל"ה אמרינן דבטלה דעתו אצל כל אדם:
מ"מ נזכיר כאן את דברי 'ערוך השולחן' (סעיף יד)
"ודע דיינות שלנו אינם ראוים למזיגה כלל ובמעט מים מתקלקלים וברכתן שהכל":
בסעיף הבא השו"ע דן במה שנוהגים בפועל לעשות יין שני
שו"ע או"ח (רד ו)
תמד שעושים מחרצנים שנותנים עליהם מים, דינם כשמרים;
וה"מ כשנעצרו בקורה, אבל אם לא נדרכו אלא ברגל אפילו נתן שלשה מדות מים ולא מצא אלא ג' או פחות, מברכין עליו בפה"ג שיין הוא והמים נבלעים בזגים ובמה שיוצא יש בו יין מרובה.
ידוע לכל עושה יין שישנם רמות שונות של סחיטה
כמובן היין המשובח הוא היין שנעשה ללא שום סחיטה הFREE RUN
אבל כמובן הרבה יין נמצא בזגים וגם אותו סוחטים בד"כ משתמשים בו לסדרות נמוכות יותר.
ביקבים מודדים את עוצמת הסחיטה על פי מד לחץ
בשו"ע ישנם שני שלבים סחיטה ברגל וסחיטה ע"י קורה
כאשר הסחיטה חלשה יש יותר יין בקליפות
וכך מסביר ה'משנה ברורה' (ס"ק לד-לה)
שעושים מחרצנים וכו' - היינו לאחר שנסחט היין מהענבים נותנים מים על החרצנים לקלוט טעם היין שנשאר בהם וזהו הנקרא תמד:
כשנעצרו בקורה - ועי"ז יצא מהענבים כמעט כל הלחלוחית שבהם:
למעשה
כאשר עושים יין שני ע"י הוספת מים לקליפות ומתססים שוב
לא כדאי להוסיף הרבה מים אני הייתי מוסיף פחות מנפח הזגים שהיו לי
על יין כזה יש לברך הגפן ולא לשכוח להפריש תרו"מ
הפרשת התרו"מ היא הכרחית כי על הקליפות מעולם לא הופרשו תרו"מ (מפרישים רק לאחר גמר מלאכה ואז כבר הופרדו הקליפות).
וכמובן אם מזקקים לגראפה שאז הגמר מלאכה יש להפריש אז תרו"מ.