| נשלח ב-23/10/2015 13:27 |
|
| |
למאמינים בתמ"ה - מהי תמונת ההוכחות שלכם? (בקודים)
אני מעוניין לנסות לעשות כאן סוג של אשכול מסכם, ולא דיון מתפתח, לפחות בשלב הראשון. אבקש להתחשב.
התרשמותי, שרוב האנשים החושבים שמאמינים שהיה מפגש מעשי בין אלוקים לאנושות בהר סיני, לא סבורים שהכול בנוי על איזה הוכחת מחץ אחת שאין עליה תשובה, אלא על מכלול של התרשמויות שבסופו של דבר מרכיב פסיפס שאי אפשר להתעלם ממנו. (בדומה לתשובה על השאלה הידועה למי שלא היה באמריקה: "מי אמר שיש אמריקה"?).
אלא שיש הבדלים משמעותיים בין הדעות בנושא של אלו הוכחות ראויות להכנס לסל, ואלו לא. אולי יסכימו כותבי הפורום שמאמינים בתמ"ה, לסכם בראשי משפטים את ה"רשימה שלהם" שנותנת להם את התמונה.
אציג דוגמא ע"פ מה ששמעתי מאדם חושב לאחרונה:
- הנחת יסוד פילוסופית: יש אלוקים.
- הנחת יסוד פילוסופית: יתכן וסביר שהוא היה מעוניין להעביר לנו הוראות.
- מסורת של עם שמגובה בכתובים, שטוענת שהייתה לה התגלות המונית משכנעת כזו. (למרות שהוא סבור שיש אופציה שהמסורת השתבשה, אבל בכל זאת יש לה ערך).
- ייחודיותו של העם הזה לאורך הדורות: שרידותו, חכמתו, השפעה גלובלית מפתיעה, שנאה חריגה של האנושות לבני העם, ועוד.
זה מביא אותו לדעתו לרמת סבירות שמספיקה לו בשביל לחיות ע"פ זה. אך ייתכן שהיא לא תספיק לו בשביל להרוג עמלקי.
מה לדעתו לא נכנס בהוכחות:
- נבואות - הוא סבור שאין בסיס רציני לומר שהתגשמו בחריגות סטטיסטית מובהקת.
- סנפיר וכשכשת, שפן וחזיר...
- דילוגי אותיות - לא בדק, התרשם ממתמטיקאים וסטטיסטיקאים בכירים מאוד, שיש סיבה לבדוק.
זו כמובן דוגמא בלבד (לא שלמה כלל), אבל זה המבנה שאני רוצה להציע שיעשו כאן.
כאמור, בשלב הראשון בבקשה ללא דיונים מתגלגלים. אם כתקוותי, תצטבר כאן רשימה משמעותית, זה יהיה כר נוח הרבה יותר לדיונים.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-23/10/2015 15:36 |
|
| |
ממציאות האדם מוכח שיש יד מכוונת שהביאה אותו לאיך שהוא והוא ההכרה במציאות ה' עיקר צורת האדם הוא כבעל תבונה שיודע להרחיק מהרע ולבחור בטוב ללא בחירה מודעת אין תוקף לשום חוק מחייב ללא חוק מחייב אין משמעות לאנושיות האדם יש לנו מסורת של כל העקרונות הנ"ל כדבר מחייב שהם עיקרי התורה עם ישראל מיוחד ונבחר בכך מכל העמים יש בבחירה זו משמעות כלל עולמית מכאן שכך הוא רצון הבורא והוא האמונה בתורה משמים
|
|
|
|
| נשלח ב-23/10/2015 16:28 |
|
| |
למען היושר, חייבים להדגיש שמושג תורה משמים והמושג אלוהים, לא מבינים אותם כולם באותו דרך, ככה שבדיון שלך היא אך ורק על דרך שהבינו אותו בוויכוחים הקלסיים בין הדתות.
על כל פנים היהדות לא עומדת על הוויכוחים האלה. היהדות לא טעונת שתורה משמים זה משהו שקיבלנו באמת משמים אחרת בסיפור של תנורו של עכנאי ר' אליעזר היה מנצח.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/10/2015 16:33 |
|
| |
א. הערה מקדימה.
לו היתה בידנו הוכחה טובה, חזקה, שאלת האמונה בתורה מן השמים לא היתה עולה. בקשת הוכחות מעידה על חולשת האמונה הזו, שבאמת היא מסורת אשר גם היא עצמה צריכה בדיקה.
אין לי שום הוכחה לתורה מן השמים. כל אמצעי מחשבתי שיש ברשותי אינו תומך ברעיון הזה.
השאלה הראשונה שאני שואל היא מה משמעות הביטוי הזה 'תורה מן השמים'?
השאלה השניה היא הכרעה שעלי לקבל ביני לבין עצמי: האם אני מקבל עלי את האמונה שהתורה נתנה משמים, על פי מה שאני מבין בדבר.
ב. בקורת הראיות.
אנשים רושמים משפטים מסוימים ללא ביקורת ואומרים הנה לנו הוכחה. חלקן טענות שמעידות על שאיפת הטוען ולא על רגלים עליהן עומדת הטענה עצמה. טענות אחרות מתגלגלות במסורת.
כאשר בודקים ומבקרים למשל את הדוגמא של 'אדם חושב' רואים את חולשותיה, הן גלויות ונאמרות ביושר, ומכאן המסקנה: הוכחה אין, יש איזו סבירות [האמנם?] להניח את מה שאני מבקש, והחיוב שבאמונה זו מוגבל.
תרגיל מחשבתי חיוני עבורינו יהיה לקיחת קבוצת טענות המוצגות כהוכחה, ולהתקיף כל טענה. לבדוק מה היא אומרת בדיוק, מה מסתתר מאחוריה, מה המובנים האפשריים שלה, האם כל מובן כזה תקף. תרגיל מחשבתי כזה נדרש מן היושר האינטלקטואלי, בלעדיו כל הוכחה פושטת רגל, וכל דיון כאן יהיה פטפוט בלבד.
עודד
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-23/10/2015 16:51 |
|
| |
אם מותר לפרנץ רוזנצוויג ע"ה להביע דעה אז הוא אמר בערך כך:
רבי יהודה הלוי האמין באלוקים מפני שהאמין במעמד הר סיני (דרך הרצף ההיסטורי מאב לבן).
אני - מאמין שהיה מתן תורה בסיני מפני שאני מאמין באלוקים.
(גילוי נאות: זה ציטוט. המצטט כן מאמין במעמד הר סיני, אם כי יתקשה לומר מה כן היה ומה לא היה שם. הדברים טעונים פרשנות וכנראה פרשנות פילוסופית).
|
|
|
| נשלח ב-23/10/2015 17:10 |
|
| |
מיימוני, ומהו סיכום ההוכחות שלך? (את הסיכום שלי אעלה מאוחר יותר בל"נ)
|
|
|
|
|
| נשלח ב-24/10/2015 21:04 |
|
| |
האמונה- אם היו הוכחות לא היה צורך באמונה. הוכחה- ואמונה. מילים הסותרים את עצמם.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/10/2015 21:07 |
|
| |
מקס ועודד
אולי הייתי צריך להדגיש ייותר בכותרת. כוונתי במילה תורה מן השמים באשכול זה: מפגש מוחשי ומוחלט ובלתי ניתן לפרשנויות בין אלוקים לבני אדם. לא כל כך משנה אם הם שמעו גם באוזניים או ישירות לתודעה. לא באתי לשלול כל פרשנות אחרת למושג "תורה משמיים", אבל אבקש מאוד לפתוח לה אשכול אחר, כדי לא לטשטש את נושא הדיון.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/10/2015 21:08 |
|
| |
הרב מיימוני
נברתי בנבכי הפורום, חיפשתי את תשובתך לשאלת אשכול זה, חיפשתי את שאהבה נפשי, ביקשתיה ולא מצאתיה.
ניסיתי בדרך ישירה, דודי שלח ידו מן החור, ומעי המו עליו, קמתי אני לפתוח לדודי ודודי חמק עבר.
על כן אזרתי חלציי, פתחתי את האשכול, אמרתי אשמעה דברי תבונה מכל חכמי הפורום, אולי זכות הרבים תסייע לי גם לשמוע חכמתך.
הפעלתי מחשבי במוצאי מנוחה, פני אורו בראותי שמך מתנוסס על אשכולי. עייני נטפו מור על המקלדת, אך אכזבה אחזתני, בחרך בפרנץ רוזנצוויג, ונעלמת שוב.
השבעתי אתכם, שומרי חומות עצכ"ח, אם תמצאו את דודי, מה תגידו לו, שחולת חכמה אני!
|
|
|
|
| נשלח ב-24/10/2015 22:07 |
|
| |
| כמדומני כתב: |  | מקס ועודד
אולי הייתי צריך להדגיש ייותר בכותרת. כוונתי במילה תורה מן השמים באשכול זה: מפגש מוחשי ומוחלט ובלתי ניתן לפרשנויות בין אלוקים לבני אדם. לא כל כך משנה אם הם שמעו גם באוזניים או ישירות לתודעה. לא באתי לשלול כל פרשנות אחרת למושג "תורה משמיים", אבל אבקש מאוד לפתוח לה אשכול אחר, כדי לא לטשטש את נושא הדיון. |
|
טוב שאתה מדגיש את זה. כי שום תלמיד חכם רציני לעולם לא העמיד את יהדותו על כך. הדיון באשכול הזה חוזר אחורה בזמן בימי הביניים שאז הנצרות והאיסלם שלטו באנושות ככה שליהודים לא היית ברירה להתווכח עמם על פי כללי המשחק שהם (הדתות) שיחקו.
כבר חז"ל בבית שני נלחמו נגד הצדוקים באותו עניין, הצדוקים רצו לטעון את אותו טענה ולכן שמו את עשרת הדיברות בתפילין. אחרי הצדוקים הגיעו הנצרות והאיסלם, לטעון על סמכות אלוהית וכביכול הם הם שליחיו. ביהדות הסמכות היא בידי תלמידי החכמים, אפי' שיאמר לך על ימין שהוא שמאל.
לעצם העניין, לא היה לעולם מפגש כזה, והתורה מספיק חכמה לומר לנו את זה עם הגדר ששמו בהר. כלומר הגדר לא לעלות להר הוא הרמז הגס ביותר שלא האלוהים עמד שם רק יתרו (או מישהו אחר), התורה מרמזת שאצילי ישראל ראו אותו כלומר ראו שזה יתרו (או מישהו אחר) ובמשכן רצו גם להראות את השקר, ולכן הרגו אותם.
בקיצור אין טעם לחזור אחורה בזמן ולהתווכח בנושאים שלא רלוונטיים בשום מקום היום. היום ההוגים דנים תבונה פשוטה, מאז דקארט וקאנט והגל מרקס אובס לוק (וסליחה שאני לא מזכיר את כולם) ושאר ההוגים החברתיים, אף אחד מהם לא בא עם טיעון שקיבל משהו משמים. זה החשיבה היום בכל העולם, ככה שאין טעם לדון היום על סמכות משמים כי אף אחד כבר לא מאמין בזה.
אגב, אין לך ליצנות גדולה יותר מיזה, לומר שממפגש קטן של עשר משפטים האלוהים אמר לנו את כל התורה שיש לנו. כלומר מנין כל התורה הענקית הזה ? הרי בסך הכל אמר עשר משפטים קצרים שכל אדם יודע בלעדיו.
לסיכום:
השיח הזה לא רלוונטי לשום אדם ביקום כי אין הדתות שולטות באדם. מי ששולט באדם היום זה הישויות הדמיוניות ואליל הכסף. הם הם הסמכות האלילית על האדם. השיח האמיתי היום צריך להיות מול הישויות הדמיוניות ומול אליל הכסף. מה יש ליהדות לומר בעניין ? ומה יטען אובס או לוק ואיפה הם טועים ? מה יטען הקפיטל והסוציאל ומה טוען היהדות ?
אין לי בעיה שתדון בוויכוחים של ימי הביניים, אבל הסיפריות מלאות עם השטויות האלה, מה עוד האם זה הביא את האנושות למקום מבטחים ? לא ולא זה הביא לאנושות רק מלחמות דתיות וגזעניות.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/10/2015 22:17 |
|
| |
כמדומני
בנוגע לטיעון העיקרי שהעלית עיין באשכול ״בין תורה משמיים לשוטה של ר׳ חיים״
|
|
|
|
| נשלח ב-25/10/2015 00:15 |
|
| |
סליחה מקסמן, אבל כבר כתבתי את זה פעמיים, אכתוב את זה שוב, בגדול:
בבקשה, מי שמעוניין להתווכח על פרשנויות ל'תורה משמים' שיפתח אשכול אחר. אשכול זה מיועד לכסילים ואידיוטיות שחושבים שיש צד להאמין בתורה משמי לפי הגישה החרדית המקובלת היום. מי שלא מתאים לו, מוזמן להחרים את האשכול.
תוקן על ידי כמדומני ב- 25/10/2015 00:15:37
|
|
|
|
| נשלח ב-25/10/2015 00:21 |
|
| |
| oפקן כתב: |  | כמדומני
בנוגע לטיעון העיקרי שהעלית עיין באשכול "בין תורה משמיים לשוטה של ר' חיים"
|
|
כאן קישור ספקן, ברוך השב.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/10/2015 00:46 |
|
| |
ספקן תודה, מדובר באשכול דומה מאוד, מרתק ביותר, של ביוטי לייף.
חייכתי במשך כל קריאת הודעת הפתיחה לאשכול ההוא, הייתי יכול להעתיק כמעט את כולה בשמי, מה גם ש'האדם החושב' שציטטתי, הוא הוא ה'רב' שמצטט שם.... ולא, אני לא מכיר את ביוטי בחיים האישיים.
ביוטי האם תשתף אותנו במסקנותיך, ו'איפה אתה נמצא' כיום?
|
|
|
|
| נשלח ב-25/10/2015 01:09 |
|
| |
מסקנא שלי, ושלי בלבד, (כך שאין טעם להתווכח או להתנצח!)
אחרי קריאת עשרות אשכולות בפורום, עשרות ספרים שונים, ויקפדיה, אתרי כפירה, יהדות, נוצרים, מוסלמים, ועוד.
האדם נעלה מהחיות שהוא מדבר, ולמד לשתף פעולה חברתית, ולמד להאמין בדברים שאינם מוחשיים אם זה דת כסף או לאום וכו' .
כעת, 1.כמו שסיני מצ'נגדו אינו יכול לשוחח עם אמריקאי מקולרדו, כך אדם המדבר "דתית" אינו יכול לתקשר עם אדם שאינו דובר דתית, אלו שני שפות והשיח הוא שיח חרשים. 2.יותר עמוק, אלו לא רק שני שפות, אלא גם שני תודעות, שני חווית סובייקטיבות לחלוטין של החיים, ומשמעותן, כשם שאדם עיוור צבעים אינו יודע מה זה אדום. וכשם שישנם אנשים הרואים יותר צבעים (יש כאלה) ואנו עיוורים לדבר.
3.ויותר עמוק, לאדם שני אונות במוחו, אונה דתית, האחראית גם על איזורי הפחד והחרדות, או על אמונות, ואונה לוגית הנמצאת במקום אחר, (וכן אונה מופקדת מרחב, מוזיקה וכו').
ישנם כאלה שאונה זו דומיננטית, ויש כאלה שהאונה השנייה דומיננטית, ישנם כאלה שתודעה זו חיה בהם, ויש כאלה שהשנייה יש כאלה שמוחם ככה וישנם ההיפך.
ואינני בא לשפוט כלל איזה מהאונות או חוויות או השפות "צודקות". אלא להבהיר לעצמי את הפערים ואי ההסכמות בדברים אלו.
אדם שמוחו או תודעתו או שפתו דאעשית (isis) לא יצליח ככל להבין משהו אחר.
(וישנם כאלה שהאונות מתחרות אחד בשנייה, או השפות, או שתודעתם אינה קבועה או יציבה, אם מסיבות ביולוגיות. חברתיות חינוכיות וכן הלאה. לעיתים זה מביא לסטרס, לעתים לקונפליקטים או לעצכחיות.
אני מודע לכך שאפשר לקרוא,לגישה זו רלטיביזם. . אך איני רוצה להגרר להגדרות. ככל שתפנים יותר נקודות אלה, יתחוור לך הכל יותר ויותר. וככל שתבין שההגבלות והמוסריות שהחברה הכתיבה לך הינם תוצרי החברה, פחות תרגיש מחויב להם. כשם שכהיום אינך חש צורך להרוג כופר במוחמד כי לא חונכת לכך, אך אך באם היית מתחנך במחנה דעאשי היית שש להרוג כופר, או היית מצדיק זאת בנימוקים פילוסופים, או שהיית ב" קונפליקט" עמוק ביחס לכך, היית פותח עצכ"ח לבירור היושר האיטלקטואלי של הריגת כופר באסלאם. או שהיית זורק לפח הזבל את חוקי דאעש.
אך באם תבין שאלו שפות/תודעות/אונות שאינן חיות באותו יקום. אלא ביקום מקביל (מטאפורית) תאבד את הערעור הרגשי, הקונפליקט, התהייה, הבלבול, ותתחיל לקבל שלווה.
לא תצטרך לחסל כופר, להצדיק זאת, או לפתוח עצכח לכך, וגם לא לזרוק את חוקי דאעש לפח, אלא פשוט לחיות את חייך כרצונך, ובמידת הצורך להגר לכל מקום שיחפוץ ליבך, זו גישה פילוסופיות, פסיכולוגית, ופרקטית כאחד.
תכניס לך טוב טוב לאוזניים, אתה מדבר שפה אחרת, אתה לא דובר קוריאנית!
נשלח מהאנדרואיד שלי
תוקן על ידי קרדיולוג ב- 25/10/2015 01:20:13
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/10/2015 07:22 |
|
| |
קויפמן טען (ודי הוכיח) כי האמונה הישראלית צמחה בזמן בו לא היתה לה שום מקבילה ולא היה לה שום שרש נראה לעין. אם כך - או שהתפתחותה היא "תאונה הסטורית" או זינוק הסטורי (תלוי בנקודת ההשקפה) או שהיא מכוונת משמים. כאשר חלק משמעותי מחקרי הנוסחים והתרבות בנוי על יניקה הדדית והתפתחות איטית (גישה שאיני בטוח שהיא נכונה) ההתעלמות מהנטבע מטענתו של קויפמן תמוהה.
|
|
|
|
|