|
|
| נשלח ב-25/10/2015 09:26 |
|
| |
תודה לספקן (מצטרף: ברוך השב!) על שם האשכול ולאריאל על הלינק!
כמדומני
בראשית ימי הפורום הוטבע המונח "מעשה דקארט" ואפילו "מעשה דקארט בכל יום". מעשה דקארט על שם נסיונו של הפילוסוף הידוע לשבת פעם אחת בכורסה נוחה ולחפש, באמצעות ניסויים מחשבתיים, בסיס פילוסופי שלא יימוט מה שלא יהיה, ידיעה ודאית לחלוטין שאי אפשר לפקפק בה.
חלק מן הנסיון היה להטיל ספק בכל דבר כדי להבדיל בין הודאי לבין הודאי לכאורה או ברמה לא מוחלטת.
דומה שאנו בפורום הזה עוסקים הרבה בבירור אמונותינו, וכך יפה לנו. אבל כשאנו עושים זאת עלינו ללמוד פרק במתודולוגיה, כלומר לאפיין לעצמנו מה הן השיטות שבהן אנו בודקים דברים ולפי מה אנו קובעים אם להרחיק או לקרב.
במשפט אחד: מהי הוכחה?
ואז יתברר לנו שבכל תחום שנקרא היום "מדע" (בצדק או לא בצדק, באופן נתון לביקורת או לא), יש לו קריטריונים משלו.
לוגיקה ומתמטיקה נחשבים כמי שאינם ניתנים לערעור. (אבל אל תשיבני מערעורו של גדל).
פיזיקה נהנית ממעמד מועדף אף היא. ובכלל כך הם מדעי הטבע. נכון שאין לאיש תשובה לבעית האינדוקציה (איך אנו יודעים שהחוקים שזיהינו ושמתארים את העולם עד לפני רגע ימשיכו גם בעתיד, או, לשון אחר, שיש חוקים, במובן של תיאורים מדוייקים של מה שחוזר על עצמו ומחמת סיבות).
לעומת זאת בתחום כמו היסטוריה אנו נאלצים להסתפק בראיות קלושות מטבען. וכך גם במשפטים ועוד.
הנה כמה דוגמאות:
א. אני חושב אז אני קיים.
זה המשפט המפורסם של דקארט שסבר שאי אפשר לערער על זה. הבעיה היא שאותו "אני" הוא יש מנטאלי (כלומר מוכר מן החשיבה). אבל חשיבה זו מהי? דקארט סבר שהאדם הוא קודם כל יש חושב. אבל חוקרי מוח ואחרים מערערים על זה. כשאני אומר "אני חושב" אני טועה כי איני חושב. איני רוצה להאריך בדבר, כי לא זה הנושא, אבל למרות שאני מסכים עם דקארט, שאני ואתה וכולנו ישים שקיימים גם מעבר לגוף, הדברים טעונים בירור נוסף ואינם חפים מערעורים.
ב. מהירות האור היא 300 אלף ק"מ לשניה.
זו דוגמא אחת למשפט מתחום הפיזיקה. איני סבור שיש מי שמערער על זה.
ג. היה נפוליאון.
גם על זה לא מערערים.
מעתה יש לשאול: אם נפרש את תמ"ה לפי ההגדרה התמציתית והמוצלחת שלה (איקון ירוק עליה), לאיזה תחום שייכת הטענה הזו.
לדעתי היא שייכת לתחום ההיסטוריה.
ממילא הטענה הזו סובלת מן הבעייתיות של טענות היסטוריות. אולי המסורת שגויה? אולי המילים שמתארות את המסורת שינו את משמעותן? אולי מישהו המציא את הטענה והצליח לשכנע אחרים? אולי העם באמת חוה משהו אבל אילו היינו אנו שם היינו, כמתוחכמים יותר, רואים ליקויים בתופעה ומזהים שיש שם הונאה כלשהי? או טעות?
אבל כפי שיש חולשה בטענה היסטורית עתיקת יומין מעצם טבעה, יש לה גם יתרון. זה לא שהטוען להתגלות בסיני הוא במצב של מי שקרא סיפור עלילתי, נניח על שרלוק הולמס, והולך לחפש את הדירה שלו ברחוב בייקר 221 ב (יש רק 221, בלי ב, לפי מה שקראתי).
יש להוסיף על זה: אותה תורה שבנתינתה בסיני אני מאמין (או אפילו יודע על קיומה ועל נתינתה), אומרת לי היום דברים, שאותם אני יכול לבחון. לבחון - לפעמים בתור חויה אישית, דתית, ולפעמים אפילו בתור השערה שניתנת לאישוש.
וכל אלו מצטרפים ביחד.
הדגם שהצעתי כאן דומה קצת לרעיון של "מסה קריטית" של ראיות ברמות שונות, שהוזכר באשכול המלונקק. אבל יש כאן יותר מאשר "מסה" של דברים צבורים יחד. יש כאן מבנה של מערכת אמונות שנבדקת במידת האפשר באופן פילוסופי ורציונלי, ומאורגנת באופן שיטתי.
יתכן שצריך המשך אבל אין זמני בידי כרגע.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/10/2015 12:05 |
|
| |
| כמדומני כתב: |  | בבקשה, מי שמעוניין להתווכח על פרשנויות ל'תורה משמים' שיפתח אשכול אחר. אשכול זה מיועד לכסילים ואידיוטיות שחושבים שיש צד להאמין בתורה משמי לפי הגישה החרדית המקובלת היום. מי שלא מתאים לו, מוזמן להחרים את האשכול. |
|
על זה בדיוק הוויכוח כאן. אתם (והאקדמיה) עושים רושם כאילו זה מה שמקובל אצל החרדים, ואני אומר לכם מה מקובל. מקובל אצל החרדים בעקבות חז"ל לא לעסוק בתחום בכלל רק אדם לומד מעצמו מתוך דעתו, ככה שרוב רובם של החרדים לא עוסקים בזה בכלל במשך כל חייהם. יותר מיזה יש כאלה (חסידויות רוזין ועוד) שלא אומרים ויגדל כל בוקר בגלל אותו סיבה ולא אומרים את האני מאמין של הרמב"ם. גם מאוד מקובל לא ללמד תנ"ך - את התורה מהשמים שאתה כל כך דואג לה, כלומר כל אחד ילמד לבד אם רצונו בכך אבל לא מלמדים אותם (חוץ כסיפור לילדים בגן כלומר לומדים תנ"ך רק בגיל הקטן כסיפור), ככה ששוב רוב ההמונים פשוט לעולם לא לומדים תנ"ך, אופס,,, איפה התורה משמים ? הסיבות לכך כמובן היא ששחקני התנ"ך רחוקים מזרח ומערב מהיהודי החז"לי. למשל איש המקרא יקרא לבתו "מתנה" כי כל הרואה אותו נותן מתנות לאשתו כי המתנה"היפה הזאותי חירמן אותו ככה שהוא רץ לדפו,, את אשתו (טוב זה גם סוג של צדיקות בזמנם כלומר במקום לאנוס את היפה"מתנה, הוא התאפק ורץ לקנות לאשתו מתנה לרצות אותה בכדי,,,, אבל היום פשוט לא מסתכלים על נשים ככה שלא צריך לרוץ לתת מתנות לנשים). בקיצור אנשי המקרא יכולים לקלקל את תמימותו של היהודי הקלסי. זה לגבי העיסוק בתחום ההוכחות ועצם לימוד תורה משמים, ומה לגבי לקיים את התורה משמים ? ובכן מתי ראינו הורים סוחבים את ילדיהם לבית דין בשביל להרוג את בנם ? כלומר מצוות בן סורר. וכן תעבור על כל התורה ולחליפין תעבור על המשנה וספרות ההלכה ותנסה לקשר ביניהם. אם תמצא משהו חוץ מאסמכתאות רחוקות, אז אני יהיה עבדך לנצח. מה לגבי אייך כן לומדים את התורה משמים אצל החרדיות ? ובכן דבר ראשון כל הפשטנים פשוט פסולים, ומה כן מקובל ללמוד ? את פרשנות החסידויות (אם אתה מבין על מה אני שח) ואפי' הליטאים הולכים בעקבותיהם (לעיתון יתד בתחילת דרכו היית בעיה רצינית בעניין (מה לכתוב לפרשת השבוע) ואל כורחם אימצו את פרשנות החסידויות). אז מה שמקובל או לא מקובל, אני אומר לך. תרצה תקבל את האמת לא תרצה תהיה כמו האקדמיה מטעם שנמצאים בתוך בועה. איפה אני כן יכול להצדיק את הטיעון שלך, בתחום של "דע מה שתשיב" כלומר בתחום הזה המחבתים המקובלים ברחוב הישראלי עוסקים באמת בנושאים האלה. השאלה שלי היא למה באמת ? למה אלה שעוסקים בתחום של דע מה שתשיב נגררים לוויכוחים של ימי הבינים שלא רלוונטיים היום ? יש לכך הרבה תשובות, 1, הם (המחבתים) באמת לא חרדים קלסיים (בדרך כלל הם מגיעים מהאקדמיה או כאלה חרדים חוכמולוגים שהריחו את האקדמיה) 2, זאת השיח המקובל ברחוב הישראלי כלומר כמו הרמב"ם בזמנו ושאר גדולי הדורות שעסקו בתחום בגלל הרחוב, ככה הם באין ברירה עוסקים על פי השיח האקדמי"הרחובי המקובל בתחום. מה לגבי החרדים שעוסקים בתחום מצד עצמן ולעצמן, כלומר אדם תלמיד חכם שרוצה להבין את התורה באמת ומספיק חכם לא ללכת אחרי ההמונים כעדר. האם הוא גם ירוץ לאקדמיה או למחבתים לשמוע מה הם אומרים ? מה הוא יקבל שם ? את מחשבת ישראל של הדתיים ? הרי מקובל עליו לא ללמוד את הלימודים האלה כי הם לא טובים על פי ההשקפה החרדית כנ"ל. מה עוד הוא הרי מהר יגיע למסקנה שכישלון הדתיות מוכיח ששם לא יקבל את התשובה. אז החרדי קלסי הולך לרבו, ולומד ממנו מה שרבו מכיל, ואחריו הוא הולך לרבי אחר וככה על ידי הרבה רבנים ותלמידי חכמים וכמובן מלימוד ועמל עצמי הוא מגיע לדעת את התורה לעומק, ואז שהוא מרגיש שהוא כבר גם יכול לעסוק בתחום של "דע מה שתשיב" הוא יכול ללמד אחרים ואחרים ישלחו אליו תלמידים וככה הוא מציל נפשות מהשאול כלומר מציל אותם מלהיות עבדים לישות הדמיונית מלהיות לאומניים ומשיחיים, להציל את עצמו ואת משפחתו הוא. מה שאין כן אלה שעוסקים בתחום כאילו אנו בימי הביינים, הם הם גרמו לאנשים לבגוד בעצמם ולבגוד בצאצאיהם לבגוד באישה לבגוד בהורים לבגוד בחברה שסבל אותם כל הזמן. נכון שגם החברה החרדית בעצמה אשמה בכך שאלה בוגדים בעצמם ובצאצאיהם ובנשותיהם, אבל המחבתים של ימי הביניים פשוט מביא להם את התירוץ. קח לדוגמא את האיש ההוא (שכחתי את שמו) שעזב אישה ועשר ילדים, כלומר עזב את עצמו (ילדיו הם בשר ובשרו יותר נכון חיי הנצח שלו) ומדמיין שעזב איזה ישות דמיונית שנקרא חרדית לטובת ישות דמיונית אחרת. והכל עם תירוצים שונים ומשונים ואחת מהם כמובן ההוכחות הימי הביניים. אז אני שואל רבונו של עולם, באיזה עולם דמיוני האדם הזה חיי ? את מי הוא חושב הוא עזב ? הוא פשוט בגד בעצמו ושחט את צאצאיו עם שתי הסמנים. הכל בגלל מה ? כי לא קיבל את האור של התורה רק קיבל את המחבתים ואת המחבשים ואת בורותם. מה חשבנו לעצמינו שעם וויכוחים של ימי הביניים נוכל להציל את היהודי ? הרי כל הוויכוחים של ימי הביניים הומצאה בשביל להציל את היהודים מהנצרות ולא להציל את היהודי מכפירה"בגידה. להציל יהודים מכפירה"בגידה, יש לתת את אור התורה מול התורה של האומות. ולכן אני ממליץ לכל העוסקים בתחום, להפסיק תקף ומיד לעסוק בדברים לא רלוונטיים היום, לא ככה מצילים נפשות. אנו לא דת משיחית אנו לא מיסיונרים, אנו שקיבלנו תורה משמים (כן כן, לא התורה שנפל מהשמים רק תורה שחכמי ישראל כתבו מול מה שכתבו ליצני הדורות), תפקידינו היא לתת את זה להמונים. אין שום מצווה לגזול בנים מהוריהם = החזרה בתשובה, יש מצווה להסביר את היהדות כפשוטו ככה שגם הוריהם יסכימו להיות בני חורין מהישויות הדמיוניות. המושג הזה ישות חרדית מול ישות דתית או ישות חילונית, הופך את החרדיות גם לסוג ישות שזה בעצם הע"ז של תורה. כלומר אם מחב"ת מגייס נפשות שזה אומר גזלת הילדים מהורים הדתיים או החילוניים ?! אז מה הוא בעצם עושה ? הוא הופך את החרדיות כמו ישות ואז בא הישות החילוני ונלחמת מול הישות החרדי שלא קיים בכלל (היא קיימת רק אצל המדמיינים ואצל המחבתים) אבל בתכלס כל הפרטים אצל החרדיות סובלים מכך וכן ההפך כל החילוניים סובלים מהישות החרדי. לסיכום: בתחום דע מה שתשיב, המחבתים עוסקים בתחום כאילו אנו בימי הביניים. אבל המחבתים עצמן לא מקובלים אצל החרדים הקלסיים. הם בדרך כלל מגיעים מבחוץ או חברה חוכמולוגים שכאלה שהריחו את ריח האקדמיה מטעם. החרדים לא לומדים את התורה משמים רק לומדים גמ' וספרות הלכה והסמכות היא בידי גדולי הדור החיים. הביקורת שלי (ושל רבותי) כלפי המחבתים, היא 1, למה אתם עוסקים בגיוס נפשות, מי ביקש זאת מידכם ? 2, שמגיע אליכם נפש טועה, למה אתם מכניסים אותו לתחום שלא רלוונטי היום. מה עוד שהם שקרים מתחילה כלומר היהדות לא עומדת על שטויות שכאלה. אתם רוצים לתת את אור התורה לזולתכם ?! אז תתחילו להסביר להם למה ארץ ישראל שלנו ? למה מצוות ברית מילה ? למה היהדות נגד קפיטליזם וסוציאליזם ? תסבירו להם מהי ע"ז ומהי לעביר את בנו למולך. תסבירו להם למה יצאנו לגלות ולמה נצא שוב לגלות, למה אנו בעצם בגלות בתוך ארץ ישראל. תסבירו להם למה דיור ומים לא חלק בכלכלת האומה (את זה צריך להסביר גם לחרדים) תסבירו להם מהי השגחה פרטית (אם לא ידעתם ההשגחה הפרטית היא השכל שנטע בנו האלוהים ככה שאם השכל אפשר להישמר מכל רע) תסבירו להם למה חשוב כיבוד הורים וזקנים וכמה חשוב לרחם על הזולת, תסבירו להם מהי צדקה לעומק, למה אסור לא תרצח ולא תגנוב מהי קניין ? מהי ירושה ולמה, למה איסור אשת איש ולמה איסור משכב זכר וכל איסורי העריות. בקיצור אפשר לתת להם את אור התורה בלי לבלבל את המוח על סמכות אלוהית, אפשר לדבר תובנות פשוטות בלי שקרים קדושים. מה גם שאפי' חז"ל אומרים שהאלוהים אומר "הלוואי אותי עזבו ותורתי שמרו" כלומר אין שום צורך באלוהים בכדי לקיים את התורה כפשוטו, ככה שאם אתם דואגים לכבודו של האלוהים, אז אל דאגה הוא מוותר על כבודו.
תוקן על ידי maxmen ב- 25/10/2015 12:12:50
|
|
|
|
| נשלח ב-25/10/2015 12:13 |
|
| |
תודה לכולם על קבלת הפנים.
מעניין לראות שהפורום שהיה פעם נשכני, נשכני במובן החיובי של המילה, נשכני עד זוב דם מתוך כאב אמיתי לבירור האמת, הפך להיות חמוד כל כך.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-25/10/2015 12:36 |
|
| |
| כמדומני כתב: |  | בבקשה, מי שמעוניין להתווכח על פרשנויות ל'תורה משמים' שיפתח אשכול אחר. אשכול זה מיועד לכסילים ואידיוטיות שחושבים שיש צד להאמין בתורה משמי לפי הגישה החרדית המקובלת היום.
|
|
בקצרה (אם תתעצל להעמיק מה שכתבתי בהרחבה לעיל ובאשכול התאום שקיבלת ליעל קישור אליו) מה הגישה החרדית ?! המדרש החז"לי הזה !!
ארבעים יכנו: אמר רבא: כמה טפשי שאר אנשי (כמה טיפשים הם כת ההשקפה) דקיימי מן קמי ספר תורה (שקמים מפני כבוד ספר תורה) ולא קימי מקמי גברא רבא (ולא קמים בפני תלמיד חכם) דאלו בספר תורה כתיב: "ארבעים יכנו", ואתו רבנן בצרי חדא, (בתורה כתוב ארבעים ובאים החכמים ומורידים) (מדרש הגדול)
בעברית פשוטה: מי שמאמין בתורה משמים הוא טיפש ומי שמאמין ( = נותן אימון) לתלמידי חכמים, הוא החכם. בתורה משמים יש עונשים מקלות ועונשים חמורות, מי שלא שומע לחכמים חיים יש רק עונש כבד = מוות (כמובן זאת מטפורה אבל אמיתי)
תוקן על ידי maxmen ב- 25/10/2015 12:39:54
|
|
|
|
| נשלח ב-25/10/2015 12:59 |
|
| |
כמדומני, אתה אמנם מכיר את ההוכחות שלי אבל כדי למקד את האשכול במטרתו: 1. (אקסיומה) יש אלוקים. 2. הדיון בשאלה אם ניתנה תורה צריך להתחיל במצב שבו אין כל סבירות לאחד הצדדים. 3. אם התורה נכתבה בזמן המאורעות מוכרח שיש אלוקים, מכח הנסים הגדולים שנראו להמון (ולאפוקי מהנוצרים והמוסלמים) 4. מהתורה נראה שלטענתה נכתבה בזמן המאורעת. 5. ניתן להניח שהיא זיוף אבל זה בכלל תיאורית קונספירציה שצריכה הוכחות. ניתן לדבר על הוכחות נוספות לכך שיש לפנינו טקסט א-לוהי, והן אחוז הנבואות שהתגשמו, גורלו המוזר של עם ישראל ועוד. אפשר לפרוך חלק מההוכחות (ואולי את כולן) אבל ככלל הן מוסיפות משקל לטיעון. החזיר והשפן - נושא מוזר שיש לבדוק. הסנפיר והקשקשת למעשה אינם מהווים כל הוכחה ואכמ"ל.
אמנם האמת היא כדברי עודד שמניית ההוכחות אינה תחליף לבדיקתן לעומק.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/10/2015 18:53 |
|
| |
| קרדיולוג כתב: |  | אלו שני(שתי) שפות והשיח הוא שיח חרשים.
2.יותר עמוק, אלו לא רק שני(שתי) שפות, אלא גם שני(שתי) תודעות, שני(שתי) חווית סובייקטיבות לחלוטין של החיים, ומשמעותן, כשם שאדם עיוור צבעים אינו יודע מה זה אדום. וכשם שישנם אנשים הרואים יותר צבעים (יש כאלה) ואנו עיוורים לדבר.
3.ויותר עמוק, לאדם שני(שתי) אונות במוחו, אונה דתית, האחראית גם על איזורי הפחד והחרדות, או על אמונות, ואונה לוגית הנמצאת במקום אחר, (וכן אונה מופקדת מרחב, מוזיקה וכו').
|
|
תלמד לכתוב עברית נכון שני זכר שתי נקבה.
תוקן על ידי דייר ב- 25/10/2015 18:54:43
|
|
|
|
| נשלח ב-25/10/2015 21:32 |
|
| |
1. אבותי ומורי ורבותיי הם - (ולגבי אלו שנפטרו כבר מן העולם - היו)אמינים, רציניים, יודעים, חכמים ומוסריים. זה גם מוכיח על אמיתות תוכן דבריהם - וכמובן גם "ההוכחה מגדלות חניכיה".
2. דת ההסכמה (קישור) - אם כל העולם כולו מאמין, כדאי לבדוק. אם אינם נביאים, בני נביאים הם. אם לא כלשונם, לפחות בערך. אין עשן בלי אש.
3. יש להגדיר למה אנו קוראים "תורה" וטוענים שהיא מן השמים. האם הכוונה "חמישה חומשי תורה מן השמיים" או אולי "תנ"ך משנה וגמרא מן השמים", או אולי "כל ארון הספרים מן השמים" או: דברי האדמו"ר שלי הם מן השמים. או:"מאי דסני עלך לחברך לא תעביד - זוהי כל התורה כולה - והיא מן השמים" וכו'.
4. מצידי ייתכן שיש כמה שמיים וכמ"ש "אשר חלק ה' אלוקיך אותם לכל העמים תחת כל השמים". וכבר כתבתי על כך בעבר. וכמו כן אני מצטרף, לפחות במובן מסויים, לדברי קרדיולוג.
5. אינני יודע איך זה יראה בעיניכם, אבל דווקא ההוכחה שכתבתי באשכול סמוך על כך שהקב"ה משיב הרוח ומוריד הגשם (בקצרה: כמו שכל בעל חי הוא יחידה שלמה, כי האבולוציה איננה "עיוורת", לא לגמרי לפחות, כך גם הרוח והגשם הם יחידה אחת שלמה עם בני האדם) - בעיני זו אמנם הוכחה לאלוקות, אבל אינה הוכחה לתורה מן השמים, שהרי א. לא תמיד אנו יודעים את הקשר בין דברים. ב. מי אמר שהתורה שאני מחזיק בה היא אכן זו שמן השמיים? עכ"פ אני אכן מחזיק בדעה ש"אם רק הוא מכם", ביחס להוכחה זו. ועל כן אני מחזיק בנפרד באמונה באלוקים ובאמונה בתורה, עד בוא גואל צדק (שגם בו אני מאמין) - ביום ההוא יהיה ה' אחד ושמו אחד
6. אני סבור כמקס שאין עניין להשתמש בהוכחות ימי-ביניימיות "מיושנות" (ולא בכדי הן נתפסות כך, אלא שבאמת אינן מובנות לאדם המודרני - ושוב - כנראה שלא בכדי) כפי שנראה שהופיעו בדעתו של אותו אדם חושב. (נ.ב. אני מאוד כועס על מקס שהפריע לאשכול. אני חושב שכתבת יותר ממה שהיית צריך כדי לצאת ידי חובת מחאה שהיית חייב בה לפי דעתך, שאגב - אני חולק עליה)
7. הערה לעודד: כתבת:"לו היתה בידנו הוכחה טובה, חזקה, שאלת האמונה בתורה מן השמים לא היתה עולה. בקשת הוכחות מעידה על חולשת האמונה הזו, שבאמת היא מסורת אשר גם היא עצמה צריכה בדיקה." -ואני שואל: אם שואלים בפקולטה לפילוסופיה: "מהו מדע" או "מה מוכיח את המדע" או "האם אנו קיימים" או כל שאלה אחרת - האם לדעתך זה מראה על "חולשת הטענה המדעית" או "חולשת הטענה שאנו קיימים"?
תוקן על ידי אליקים7241 ב- 25/10/2015 22:07:27
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/10/2015 22:14 |
|
| |
תודה רבה לכל המגיבים, יעקב, אריאל, מיימוני (גרסה B, תודה רבה!), אליקים, ת"ט וקרדיולוג. (לספקן כבר כתבתי, וסליחה אם שכחתי מישהו).
אני מקווה מאוד שעוד יבואו בעקבותיהם, ומיניה ומיניה תרווח שמעתתא מעט יותר. (לא כתבתי "תסתיים", כי היא לא תסתיים...)
מקסמן, אשמח לדון אתך על הדברים הנאים שכתבת. -באשכול אחר.
יש לי תוצאת ביניים מסוימת. מעניין אותי מה דעת הציבור עליה. (ראיתי גם שחידדו מסקנה דומה באשכול המלונקק). התחושה שלי, שרוב האנשים הרציניים ששברו "סטיגמות" וחשבו על כל דבר מחדש, מגיעים פחות או יותר למסקנה שיש כאן איזו קשת של תופעות ייחודיות שמצביעות על משהו. אם כי, כמו שכתב הרב מיימוני, לא יתכן לדבר בהיסטוריה על הרבה יותר מזה.
ההבדל בין התוצאות של האנשים = ההשקפה למעשה, הוא אולי בנקודת המוצא דווקא. מי שמבחינתו התגלות של אלוקים לבני אדם היא אפשרית וסבירה פילוסופית, מוצא מקום וכר די נרחב להאמין בה. מי שלדעתו זהו חידוש גדול ודרמטי שמצריך הוכחות של ממש, על פי רוב לא מסתפק באינדיקציות הקיימות.
התסכימו?
|
|
|
|
| נשלח ב-26/10/2015 07:05 |
|
| |
האם ניתן לדון על סבירות התגלות? יש לנו כלים לדון על "רצונותיו"? חושבני שכוונתך מי שקיומו של אלוקים סביר בעיניו וכו'
|
|
|
|
| נשלח ב-26/10/2015 07:25 |
|
| |
ת"ט אני חושב שלא בטוח שניתן לדון על 'סבירות' האלוקים בכלל. ועדיין, לכל אדם יש רמת סבירות מסוימת לכל דבר בעולם, במגבלות (חוסר) המידע שלו. כי בסופו של דבר אם יידחקו אנשים לקיר ויכריחו אותם להמר על זה, הם יהמרו על ערכים שונים. אחד תופש את אלוקים כדבר שלא אמור להיות באינטרקציה עם בני אדם, אצל אחר זה מתבקש ואלמנטרי. ואצל שלישי הכל פתוח, אבל הוא רואה בזה "חידוש" שמצריך הוכחות ברמה גבוהה יותר. וכן הלאה.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/10/2015 11:13 |
|
| |
ההוכחה המוחצת ביותר והנגלית לעין ביותר היא ההוכחה הקרויה "גדלות חניכיה" באה לידי ביטוי בימים טרופים אלה ממש כשכל אחד מצטייד בגז פלפל או מטריה גדולי ישראל עשו דבר הרבה יותר יעיל להגנתנו הם הוציאו פסק הלכה מהפכני בכל קנה מידה : בימים אלו אסור לכנות את הפלג משערי חסד מחבלים מחשש פיקוח נפש !!!
לאור הטעות הקשה שהרגו בחור חרדי כי חשבו שהוא מחבל היום הורו גדולי ישראל לא לכנות את אנשי ר' שמואל אויערבך בימים קשים אלו בשם מחבלים לאחר שחלילה יכולה לצאת תקלה איומה ובפרט אנשי כוחות הביטחון שלא מכירים את המושגים הפנים חרדיים ועלולים חלילה לפגוע במחבלים אנשי הרב אויערבך.
ההוראה הופצה היום וכולם נקראים לא לומר מחבלים עד יעבור גל הטרור הנורא
פורסם על ידי חיים שאולזון ב- 3:01
שלח באימייל
BlogThis!
שתף אל Twitter
שתף אל פייסבוק
שתף ל-Pinterest
|
|
|
|
| נשלח ב-26/10/2015 12:21 |
|
| |
אפרים, טעות בפורום.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/10/2015 12:52 |
|
| |
למה טעות, הוא בא להוכיח על דרך השלילה, את קטנות חניכי הצד השני...
|
|
|
|
| נשלח ב-26/10/2015 13:38 |
|
| |
טעות בפורום? אם היית מגגל היית רואה מהו המקור. אתר חרדי.כמובן. מה הפלא?הם משתמשים בכל המצאה טכנולוגית. לכן ציטטתי גם את הסוף של הקטע כי גם זה מוכיח את"גדלות חניכיה"-במה הבטלנים האלה עסוקים.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/10/2015 14:04 |
|
| |
| כמדומני כתב: |  |
ואצל שלישי הכל פתוח
|
|
לא הבנתי מה פותח האשכול רוצה, אבל בטוח שיש לו "רוח הקודש"