בית פורומים עצור כאן חושבים

אתרוגי שמיטה והבעיות הקשורות בהן

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-5/11/2015 21:30 לינק ישיר 
אתרוגי שמיטה והבעיות הקשורות בהן

הקטע הבא הוא פיילוט לפני שאשלח מאמר לעיתון, ברצוני לדעת האם הקטע יעניין עניין ציבורי.
אני כותב את השורות הבאות ע"מ לידע את הציבור וב"ה לעזור במשהו לתיקון המצב והחטאת כי איככה אוכל וראיתי ברעה אשר תמצא את עמי
זה כבר כ15 שנה שאני מוכר ארבע מינים לפני סוכות ברחובות. אציין שאני ושותפי למכירה עושים כן שלא על מנת לקבל פרס וכי כל הרווחים נשלחים לצדקה.  במהלך שנות מכירתי אני עברתי שתי שנות שמיטה. בשתי השנים המצב היה דומה. 
רקע:
מכיוון שרוב האתרוגנים הם מאנ"ש אין וכמעט שום פרדס אשר מסתמך על היתר המכירה (אשר משום מה צבוע בצבעים מזרוחניקים). כמעט כל הפרדסים מסתמכים על תקנת אוצר בי"ד. 
בגדול נסביר את עניין אוצר בי"ד כך: הפירות הם הפקר וכל דיני קדושת שביעית חלים עליהם. אך העם איננו יכול לדאוג להבאת הפירות ולביצוע הפעולות המינמליות ההכרחיות ע"מ שיהו אתרוגים על העצים לכן הבי"ד בתור נציגי העם שוכרים מישהו (בעל הפרדס) שיעבוד בשבילם כשכיר\קבלן ויביא את הפירות לנקודת חלוקת הבי"ד.  הבי"ד פועל בתור נציגי העם ובימי קדם לא היה מקבל שכר על פעולתו אלא היה מקבל את המימון מקופת הציבור השוטפת המממנת אותו, אך כיום הדבר לא ריאלי, ולכן הבי"ד גובה את שכר הטירחה מאת  לוקחי החלוקה.  נאמר בקצרה כי עניין הבי"ד איננו חלק מבחינה הלכתית אך רוב מניין ובניין של רבני ישראל סומכים עליו, המאמר הקצר הבא הוא אליבא מ"ד שאוצר הבי"ד אכן תופס.
הבעיות:
הבי"ד:
הבי"ד אמור לייצג את כלל עם ישראל שהפרדס שייך לו. ובכן ממה שראיתי רוב האנשים לפחות ברחובות קנו הכשרים מאת הבי"ד של הקריות. נשמע מוכר? זהו שלא. אין הכוונה לקריית אתא וקריית ים אלא לקריות החסידים של אשדוד מדובר בבי"ד אשר הוקם ע"י רבני קהילות גור, ויזניץ ובעלז בעיר.ממה שראיתי כנראה שלבי"ד הנ"ל יש משמעות עבור החסיד האשדודי הממוצע אך אני קניתי מאת האתרוגן גרוס ליד חדרה. לא ממש צמוד לאשדוד ולא מובן איך הבי"ד הנ"ל מייצג אותי את ציבור יושבי חדרה או כל ציבור שקשור לעיסקה שעשיתי.. הבי"ד הנ"ל של הקריות איננו מוכר בכלל ולא ידעתי על קיומו מחוץ למסגרת אוצר בי"ד של האתרוגים. 
הייצוג של בי"ד:
כאמור הבי"ד אמור לייצג אותי ואת כלל ציבור הצרכנים אך למעשה הגוף הזה לא מייצג אותי לאורך כל השבע השנים ולא את האינטרסים שלי. וודאי לא תופתעו לגלות שמכיוון שבאמת הבי"ד הזה לא בא לייצג אותי  המחיר של האתרוגים בשנת השמיטה עולה עד פי 3!!  על אתרוג שעולה בשנה רגילה 17 שח השנה שילמנו השנה כ50 ₪. גם את ציבור הצרכנים הבי"ד לא מייצג שכן סוחרים כמוני לא יכולים לאפשר לעצמם שלא להעלות מחירים או להוריד בסחורה. לרוב הסוחרים מורדים איכות וכך אנחנו עשינו. 
סחורה בפירות שביעית 
כל מי שקונה כל שנת השמיטה מאוצר הבי"ד יודע כי לא קונים סחורה זו אלא מתחנות חלוקה שבה המוכרים הם שליחי בי"ד. אני ושאר חברי הסוחרים לא נתמנינו להיות שליחי בי"ד. אף אחד לא ביקש ממני רשות או סיכם איתי תנאי שליחות. יתרה מזו כל אתרוג שלא מכרתי בא על חשבוני ולכן לקראת סוף המכירה המחירים יורדים, שכן המוכרים בשוק אינם עובדים אצל הבי"ד הם מוכרים וסוחרים כמו כל שנה. הציבור עצמו גם הוא קונה מהם ולכן גם הוא סוחר בפירות שביעית. 
דרכי המכירה
כאמור לעיל בפירות שביעית אתה משלם עבור הטרחה ולא עבור הפרי. לכן רוב הפוסקים מחייבים מחיר אחיד עבור כל הפירות בלא קשר ליופיו של הפרי ונמוך ממחיר השוק. גם אם נלך לפי אותה דעת מיעוט כי  אדם עבור פרי יפה ישמח יותר להשתתף בהוצאות הבי"ד הרי מן הראוי שהקונה יהיה שמח באתרוג שקיבל. אלא שמשום מה, למרות שכל שנת השמיטה בתחנת חלוקת הבי"ד אפשר לבחור בידיים באגסים היפים יותר באתרוג חייבים לקנות בקופסא סגורה. לאמור הבי"ד יכול לברור אתרוג יפה ולדרוש תשלום גבוה עבורו אך לך אסור להסתכל על האתרוג לפני המכירה. למה?
התשובה כנראה היא כי פעם באמת כל האתרוגים באו בקופסא סגורה ובמחיר אחיד ושילמת רק עבור הוצאות הבי"ד. אך היום שאנו משלמים לפי טיב הסחורה המכירה בקופסאות סגורות היא חוכא ואטלולא!  שמא תאמרו מכיוון שהמשמוש של הבודק פוגם בהדר? ובכן כל שנה רגילה האתרוגים מצליחים לשרוד את המשמוש בלי נזק והשנה הם נאסרים? מה עוד שאפשר לשים בשקית. מה עוד שהקופסא לרוב מזיקה לפחות לאתרוגים הבאים  עם פיטם (נשבר בקלות). הדבר יוצר בעיות אצל הלקוחות שצריכים משום מה לקנות חתול בשק בלי שום סיבה נראית לעין.
העבודה בשדה
הטענה הבססית שלי שמבלי קשר לתפקוד הבעייתי של הבי"ד, בשנת שמיטה לא יתכן שרוב הצרכנים לא ישימו לב לכך.  בואו נניח שאוצר הבי"ד הוא פתרון שתופס בשנת השמיטה (בניגוד לדעת הרמב"ם למשל). מה מותר לעשות בשדה לשליחי הבי"ד? לדעת הרב קוק מותר רק לאסוף פירות וכן פעיליות הכרחיות לשימור העץ ותו לא.  חולק עליו החזון איש ומוסיף להתיר גם פעיליות שישמרו על הפירות הקיימים על העץ (לאוקמי פירא) למרות שמבחינה עקרונית הפירות הם הפקר. גם לפי שיטת החזון איש מותר לעשות פעילות שתשמור רק על הפרי קיים, מוסיף עליו הילקוט יוסף ומורה כי מותר לעשות פעיליות  ע"מ שהפרי יהיה כשר שהרי זהו עיקר מטרת קיומו. אך מניין ההיתר לנקות ולייפות את הפירות על מנת להשיג אתרוגים יפים שביפים? האמת היא שבשעת הדחק היו מי שהתירו גם את זה והתירו כל פעולה שתגרום לגריעה משמעותית בייבול. לא אכנס לדיון בעניין זה אציין שרוב רובם של הפוסקים אוסרים פעיליות אלו, וגם המתירים מתירים רק בדוחק.
תמוהה אם כן התנהגותם של רוב רבני ישראל שמהדרים אחר אתרוג יפה ומזלזלים במצוות השמיטה!!! מן המפורסמות הוא שכששאל החזון איש לגבי איסור גילוח בחוה"מ ענה שבעיינים רגילות המזוקן איננו נראה יפה אך יש לו יופי הלכתי. לצערי המון מן הרבנים מסוגלים לראות את היופי ההלכתי של הזקן בחוה"מ אך לא יכולים להסתכל על היופי המקביל אצל האתרוג.
קדושת פירות השביעית
כידוע ישנו איסור לסחור בפירות שביעית ולהוציאם לחו"ל לצורך מסחר (יש מי שאסר אפילו לצורך פרטי. אם כן מניין ההיתר למכור את האתרוגים ליהודי התפוצות? גם כאן יש מי מתיר באם יאכלו אותם או יחזירו האתרוגים לארץ לפני הביעור אך כולנו יודעים כי בציאות זה לא קורה.
מה עושים עם האתרוג
בעיה זו  חשים הרבה מן הקוראים מאמר זה ברגעים אלו ממש. מה עושים עם האתרוג לאחר החג? בינתיים הם מתייבשים אצלי בבית ומחכים עד שיבוא שכן גואל שמשוגע על ריבת אתרוגים ויצילני מביטול "לאוכלה ולא להפסד" 
סיכום
ישנם שבע  בעיות שונות המתרחשות באתרוגים של השנה השביעית שבאים מתוך בי"ד ואין פוצה פה ואין מצפצף. כל הבעיות הללו היו נפתרות באם היינו משתמשים באתרוגי היתר מכירה ונקווה שעד השמיטה הבאה רבנים אשר מסוגלים לכך יצילו את עם ישראל מעוון. 
נניח כי היתר המכירה לקהילות מסויימות הוא בבחינת יהרג ואל יעבור, אז מה הפתרון? הפתרון הוא פשוט לא לקנות אתרוג! כן פעם בשבע שנים נהיה כמו פעם- דהיינו אתרוג אחד לקהילה. זה יכול להיות מאחד ומרנן ובעיקר מונע מעוון. 

מקורות – לא הבאתי שכן אני רוצה לשלוח את הקטע הבא למקור ראשון וכו' אם משיהו ירצה מקור ספיציפי אביא בכיף

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/11/2015 23:28 לינק ישיר 

אם אתה לא מרוויח כלום, למה אתה עושה סחורה בפירות שביעית?!
אני מבין שסוחרים מספרים לעצמם סיפורים כיוון שזו הפרנסה שלהם, אבל צדקה לא מצדיקה עבירות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/11/2015 10:09 לינק ישיר 

אנחנו ברחובות לא מכרנו את ארבעת המינים אלא נתנו אותם במתנה לאנשים והם תרמו בעין יפה. ככה הצלתי את לקוחותי מעוון וגם תרמתי לצדקה. באם לא הייתי עושה את זה- הם היו קונים ממקום אחר= סחורה בפירות שביעית וגן הכסף לא היה הולך לעניים. בכל מקרה אתה צודק בהערה שבשביל זה הייתי צריך לקנות את האתרוגים מסוחר אחר ןבאם הוא לא עובד כשכיר אלא כסוחר כמו כל שנה אז והוא רחום יכפר עלי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/11/2015 10:45 לינק ישיר 

בןעניים כתב:
הקטע הבא הוא פיילוט לפני שאשלח מאמר לעיתון, ברצוני לדעת האם הקטע יעניין עניין ציבורי.
המאמר ערוך יפה מאוד וברור. יישר כחך. 
אני רוצה רק לעורר כמה נקודות לדיון.
(לא מספיק קראתי מקור ראשון, תבדוק אם לא צריך לפשט קצת יותר את הסגנון).
הבעיות:
חלק גדול מהבעיות שאתה מפרט, אינו שייך לגבי האוצר בי"ד של העדה החרדית בירושלים ושל הרב ניסים קרליץ בב"ב, פירוט בהמשך.
הבי"ד:
הבי"ד אמור לייצג את כלל עם ישראל שהפרדס שייך לו. ובכן ממה שראיתי רוב האנשים לפחות ברחובות קנו הכשרים מאת הבי"ד של הקריות. נשמע מוכר? זהו שלא...............
כנ"ל, הבי"ד של העדה"ח ושל הרנ"ק הם הגדולים והמוכרים בארץ.
הייצוג של בי"ד:
כאמור הבי"ד אמור לייצג אותי ואת כלל ציבור הצרכנים אך למעשה הגוף הזה לא מייצג אותי לאורך כל השבע השנים ולא את האינטרסים שלי.
בתי הדינים הנ"ל מייצגים בהחלט את האינטרסים שלך בהרבה תחומים כמו שהם רואים אותם. יתכן שאתה חולק עליהם בזה, אבל כך הם סבורים.
וודאי לא תופתעו לגלות שמכיוון שבאמת הבי"ד הזה לא בא לייצג אותי  המחיר של האתרוגים בשנת השמיטה עולה עד פי 3!!  על אתרוג שעולה בשנה רגילה 17 שח השנה שילמנו השנה כ50 ₪. גם את ציבור הצרכנים הבי"ד לא מייצג שכן סוחרים כמוני לא יכולים לאפשר לעצמם שלא להעלות מחירים או להוריד בסחורה. לרוב הסוחרים מורדים איכות וכך אנחנו עשינו. 
האתרוגים שאני ומכריי ראינו (בעיקר של הרנ"ק) היו זולים משמעותית מבשנה רגילה. אתרוגים שנמכרים כרגיל בכ- 200 ש"ח+, נמכרו ב-85 ש"ח. 
סחורה בפירות שביעית 
כל מי שקונה כל שנת השמיטה מאוצר הבי"ד יודע כי לא קונים סחורה זו אלא מתחנות חלוקה שבה המוכרים הם שליחי בי"ד. אני ושאר חברי הסוחרים לא נתמנינו להיות שליחי בי"ד. אף אחד לא ביקש ממני רשות או סיכם איתי תנאי שליחות. יתרה מזו כל אתרוג שלא מכרתי בא על חשבוני ולכן לקראת סוף המכירה המחירים יורדים, שכן המוכרים בשוק אינם עובדים אצל הבי"ד הם מוכרים וסוחרים כמו כל שנה. הציבור עצמו גם הוא קונה מהם ולכן גם הוא סוחר בפירות שביעית.
כמדומני שגם זה אינו נכון בייחס לבתי הדינים הנ"ל, אבל אני לא בטוח, צריך לברר. 
דרכי המכירה
כאמור לעיל בפירות שביעית אתה משלם עבור הטרחה ולא עבור הפרי. לכן רוב הפוסקים מחייבים מחיר אחיד עבור כל הפירות בלא קשר ליופיו של הפרי ונמוך ממחיר השוק. גם אם נלך לפי אותה דעת מיעוט כי  אדם עבור פרי יפה ישמח יותר להשתתף בהוצאות הבי"ד הרי מן הראוי שהקונה יהיה שמח באתרוג שקיבל. אלא שמשום מה, למרות שכל שנת השמיטה בתחנת חלוקת הבי"ד אפשר לבחור בידיים באגסים היפים יותר באתרוג חייבים לקנות בקופסא סגורה. לאמור הבי"ד יכול לברור אתרוג יפה ולדרוש תשלום גבוה עבורו אך לך אסור להסתכל על האתרוג לפני המכירה. למה?
הגישה של הרנ"ק היא שצריך להיות ניכר שזה צורה של חלוקה. ולכן מתיר לעשות חלוקת דרגות הידור שבכל דרגה משלמים השתתפות אחרת בהוצאות, אבל לא אתרוגים פתוחים שזו כבר ממש צורה של מסחר. ברור שבנושא הזה ניתן לומר סברות לכאן או לכאן, אבל זכותם של רבנים להכריע כפי שנראה להם.
העבודה בשדה
אני לא מכיר את המציאות בנושא זה.
קדושת פירות השביעית
אני לא מכיר את המציאות גם בנושא ההעברה לחו"ל.
מה עושים עם האתרוג
בעיה זו  חשים הרבה מן הקוראים מאמר זה ברגעים אלו ממש. מה עושים עם האתרוג לאחר החג? בינתיים הם מתייבשים אצלי בבית ומחכים עד שיבוא שכן גואל שמשוגע על ריבת אתרוגים ויצילני מביטול "לאוכלה ולא להפסד" 
מה יעשו איתו אם לא יהיה אוצר בי"ד? הוא יישכב בשדה, בדיוק כמו בבית שלך. אלא אם אתה מתכוון להעדיף היתר מכירה, אבל לדעת הבתי דינים הנ"ל אין לו תוקף, לכן אין להם אלטרנטיבה לעניין ה"לאכלה".

איך שיהיה המאמר רהוט וערוך טוב, הוא ראוי לדיון מעמיק. אני רק ניסיתי לעורר נקודות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/11/2015 10:47 לינק ישיר 

בןעניים כתב:
אנחנו ברחובות לא מכרנו את ארבעת המינים אלא נתנו אותם במתנה לאנשים והם תרמו בעין יפה. ככה הצלתי את לקוחותי מעוון וגם תרמתי לצדקה.

כל הכבוד! כל הכבוד! 
כך ראוי, ולוואי שכולם יעשו כך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/11/2015 11:23 לינק ישיר 

כמדומני שלום. 
מה אעשה ואיני גר בי-ם או בבני ברק. שנעתי על כך שיש בד"צ שאשכרה עובדים כמו שצריך. אשריהם וטוב להם. לצערי לא פגשתי בהם ונראה לי שרוב הציבור המזרוחניקי (ש"יש" לו אלטרנטיבה) לא קיבל מהם חלוקה.
2 הערות:
1. ראיתי מדבקה  של בד"צ הקריות שאומר שכל המכירה הנ"ל היא לפי פסיקותיו של הרנ"ק. צלמתי אך כרגע אני לא מוצא. אם אמצא אשלח. וצ"ע
2.  מכיוון שזה אמור להיות כתבה או משהו כזה אזי מן הסתם מתעסקים במקרים הבעייתים דווקא, אבל אתה צודק במאה אחוז שיש להזכיר את הבד"צים הבסדר
שבת שלום

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/11/2015 13:10 לינק ישיר 

כעת ראיתי בספר חוט שני (להרנ"ק. שביעית תשס"א פ"א ה"י עמוד ק"ב) שמסתפק אם מותר לעשות מלאכות באתרוגים שאינם לצורך האכילה אלא רק לצורך המצווה, מטעים את שני הצדדים, נשאר בצ"ע, וכותב שאין להקל בזה ללא ראיה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/11/2015 21:11 לינק ישיר 

מאמר יפה וברור.

להלן מספר הערות על הסדר.
1. האיסור הוא על סחורה, ולכאורה כל גורם ללא כוונת רווח הפועל למען הציבור, אין איסור במעשיו. לא ברור לי מדוע לדעתך ראוי שיהיה זה בית דין מוכר.
2. בשנים רגילות, השונות במחירים גבוהה מאד, בשנה זו כיון שמתירים לכל היותר שלוש או ארבע דרגות מחיר, חייבים להעלות את המחיר הנמוך ביותר.
3. אבי פעל במסגרת אחד הבדצי"ם ושם הכל היה כשכירים של בית הדין. בית הדין עצמו הוריד בימים האחרונים את המחירים כיון שנמכרו יותר אתרוגים מהצפוי. מה שאתה תיארת מהווה טענה חמורה על בד"צ רבני הקריות.
4. כבר נכתב לפני.
5. למען האמת, אינני מבין מה הבעיה לאוקמי פירא למצווה. אם זהו השימוש, מדוע שזה יהיה חמור יותר מאוקמי למאכל. אולי תפרט יותר.
6. יש אכן האוסרים לייצא לחו"ל. אך למיטב ידיעתי זו בעיה נפרדת מאיסור הסחורה. אם אכן ייאכלו הפירות בחו"ל, הרי זו דעת פוסקים בודדים להחמיר ויש מקום להקל.
7. כאן באמת לא הבנתי מה רצונך. וכי מכירה המפקעת דין שביעית יש בה יותר קיום למצווה? לכל היותר זה יקל עלי ועליך.

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/11/2015 21:35 לינק ישיר 

תודה רבה על הזמן וההתייחסות.

1. האיסור הוא על סחורה, ולכאורה כל גורם ללא כוונת רווח הפועל למען הציבור, אין איסור במעשיו. לא ברור לי מדוע לדעתך ראוי שיהיה זה בית דין מוכר.
- לא ראיתי שום מקור שמתיר סחורה ללא כוונות רווח. אבל גם אם נלך בדרך זו- הרי שאנשי בי"ד מקבלים כסף עבור עבודתם- הם כן פועלים ומוכרים בשביל רווח! 
לדבריך, מדוע שהפרדסן עצמו לא יקים אוצר בי"ד (בראשות אשתו :-)) ןיקבל את משכורתו כקבלן מתוך הבי"ד?
אם אני לבדי שילמתי 20000 ש"ח יותר בגגל שהבי"ד נכנס פנימה- מישהו פועל למטרות רווח

2. בשנים רגילות, השונות במחירים גבוהה מאד, בשנה זו כיון שמתירים לכל היותר שלוש או ארבע דרגות מחיר, חייבים להעלות את המחיר הנמוך ביותר.
דווקא באתרוגים הזולים (35 ללוקח) המכיר השתנה רק ב30%. היה עוד סוג שנמכר ב25- אבל  ככל הנראה המו"צים היו צריכים לעשן משהו בשביל להכשיר אותו :-). עליית המחירים היתה באתרוגים של 90-100 ש"ח ללקוח. אגב אצל גרוס היו 7 סוגי מחיר
3. אבי פעל במסגרת אחד הבדצי"ם ושם הכל היה כשכירים של בית הדין. בית הדין עצמו הוריד בימים האחרונים את המחירים כיון שנמכרו יותר אתרוגים מהצפוי. מה שאתה תיארת מהווה טענה חמורה על בד"צ רבני הקריות.
אשריו ואשרי הבי"ד שלו.
4. כבר נכתב לפני.
?
5. למען האמת, אינני מבין מה הבעיה לאוקמי פירא למצווה. אם זהו השימוש, מדוע שזה יהיה חמור יותר מאוקמי למאכל. אולי תפרט יותר.
מותר לעשות את העבודה ע"מ שיהיו מספיק אתרוגים בדרגה של כשר לברכה, לא יותר. האתרוגים יוצאים יפים כמו כל שנה!
ראה: http://www.toraland.org.il/%D7%9E%D7%90%D7%9E%D7%A8%D7%99%D7%9D/%D7%94%D7%9E%D7%A6%D7%95%D7%95%D7%AA-%D7%94%D7%AA%D7%9C%D7%95%D7%99%D7%95%D7%AA-%D7%91%D7%90%D7%A8%D7%A5/%D7%A9%D7%9E%D7%99%D7%98%D7%94/%D7%A9%D7%95%D7%A0%D7%95%D7%AA/%D7%94%D7%99%D7%93%D7%95%D7%A8-%D7%91%D7%90%D7%AA%D7%A8%D7%95%D7%92-%D7%A9%D7%92%D7%93%D7%9C-%D7%91%D7%A9%D7%9E%D7%99%D7%98%D7%94.aspx#.Vj-h3lQrLIU

"הגרי"ש אלישיב שליט"א אף שהביא סברא להתיר מ"מ הכריע לאסור וז"ל (משפטי ארץ עמ' 292):

"אולם, בעיקר הדבר נראה דגם לדעת החזו"א הסובר דההיתר של פסידא חל אף במקום של הפסד פירות בלבד, זה דווקא במקום הפסד ניכר לפירות אך באופן שאין הפסד מהותי לפירות אלא שרוצים להשקיע כל מיני עבודות על מנת שיהיה האתרוג ראוי למצוותו בלא פגם, בזה י"ל שאין זה בכלל לאוקמי."

6. יש אכן האוסרים לייצא לחו"ל. אך למיטב ידיעתי זו בעיה נפרדת מאיסור הסחורה. אם אכן ייאכלו הפירות בחו"ל, הרי זו דעת פוסקים בודדים להחמיר ויש מקום להקל.

אעיין במה שאתה אומר ב"ה.
7. כאן באמת לא הבנתי מה רצונך. וכי מכירה המפקעת דין שביעית יש בה יותר קיום למצווה? לכל היותר זה יקל עלי ועליך.
אין שום דבר טוב בהיתר המכירה. הוא פתרון נורא מכוער. אבל באתרוג שמוגדר כראוי לאכילה למרות שכמעט וא"א לאכול אותו היום- היתר המכירה פותר בעיה  שקיימת בהמון בתים- של לאוכלה ולא להפסד!

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > אתרוגי שמיטה והבעיות הקשורות בהן
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext