בית פורומים עצור כאן חושבים

הידיעות המדעיות של חז"ל - תוקפן ומקורן

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-6/12/2015 01:18 לינק ישיר 

אביגדור_א כתב:
למקסמן.
ראשית יישר כוח גדול על עצם הקריאה והעיון והדיון.
לעיקר טענותיך - יש כמה דברים שלא כ"כ הבנתי.
טענת ה"גוף אחד בחז"ל" - לא מסתבר לי לחלק שבתוך המשנה והגמרא היו חלק מהתנאים למשל שהיתה להם רוה"ק בכל הידיעות שאמרו, וחלק שלא. אם כך היה - אז בשאלות מדעיות היו שואלים רק את אלה שהיתה להם רוה"ק, נכון?

רוח הקודש יש לו גם שבעים פנים, מהי רוח הקודש בעיניך ? אייך שאני מבין אותך אתה חושב שרוח הקודש זה שציפור לוחש באוזנו של מוחמד, ואם כך למה מוחמד לא הביא תרופה לסרטן אם יש לו ציפור שלוחש לו ?
על כל פנים אף תלמיד חכם רציני לא חושב שזה משמעות רוח הקודש. שהאבן עזרא אומר על משה רבינו שלא ידע אסטרונומיה כפי שידעו כבר בזמנו, הוא לא מוריד ממשה רבינו את הרוח הקודש שלו וכן לא מחז"ל שהוא אומר כל הזמן שדעתם רחבה ממנו אפי' שהוא ידע שמבחינת מדעית הוא יודע דברים שחז"ל רק יכלו לחלום עליהם.

רוח הקודש בעיני תלמידי חכמים = חשיבה נכונה מול החשיבה הלא קדושה של האומות. ולכן כל מה שאחד מחכמי חז"ל אומרו, הם באים מרוח הקודש = חשיבה נכונה, אפי' שיש חולקים אחד על השני אנו אומרים ששניהם דברי אלוהים חיים, כלומר שניהם מכוונים לאותו מטרה וחולקים על הדרך\האמצעי הטוב והנכון.

עם ארץ יכול לשאול אייך יכול להיות דבר כזה אילו ואילו דברי אלוהים חיים אם שניהם מתווכחים על שני הפכים או על מציאות ? התשובה היא פשוטה שהם לא מתווכחים על שני הפכים ולא על המציאות הם מתווכחים על הדרך\האמצעי אייך להגיע למטרה.

שאני מדבר על גוף חז"לי אחד דמיוני אני מתכוון למשל שאתה לא יכול לומר שחז"ל חשבו שהכוכבים מאש בזמן שהם חשבו שהכוכבים הם מחרס כלומר אדמה. אז תאמר יש ויש, אז אתה כבר לא יכול לומר את המילה "חז"ל" כאילו הם גוף אחד או אסכולה אחת באיזה זמן ומקום, ולא היא, מדובר על תקופה של אלף שנה שבכל דור היו אלפי חכמים וכולם נקראים חז"ל אבל אי אפשר לומר על נושא אחת שיש תמימות דעים בנושא, ולכן אי אפשר לומר חז"ל חשבו כך וכך או לקחו מאיש זה או זה, אתה יכול רק לומר שהאיש החז"לי הזה לקח מהאיש הזה (אגב: מנין לך מי לקח ממי ? ועל תשיב לי שההוא קדם לו, הרי איש החז"ל יכול היה לקחת מרבו שלקח מרבו הקודם שקדם לשניהם, ככה ששניהם לוקחים מאיש חז"ל קדום. היית לי פעם ויכוח מר מי המציא את הדטרמיניזם היוונים או שלמה המלך, ואני טוען בתוקף ששלמה המלך הוא המציא את הדטרמיניזם והיוונים לקחו את זה ממנו או מתלמידי שלמה. האם אפשר להוכיח זאת ? ומה שהרגיז אותי במאמר שלך שכאילו אתה בטוח שכל מה שכתוב בחז"ל וכתוב באומות אז האומות הם הראשונים, מנין לך זאת ? בכל זאת ממש לא איכפת לי מי לקח ממי כי זה ממש לא רלוונטי רק לילדים), אבל אתה לא יכול לומר שחז"ל בכללותו חשבו ולקחו וכו', כי אין דבר כזה גוף חז"ל אחד.

טענת ה"גוף אחד במדע" - ברור, אבל כל זה לא רלוונטי לטענות כמו שהשמש מאחורי הרקיע. זה פשוט ברור לכולם שזה לא נכון. וכן לגבי רוב רובן של הדוגמאות שאני מביא.

מה הם רלוונטיים לנו, כולם טעו וטועים עד היום כלומר אם בעינייך חוסר ידיעה זאת טעות אז אנחנו ממשיכים לטעות כל הזמן. אני חושב שחוסר ידיעה זה חיסרון והעונש על כך היא שאין לנו תרופה לסרטן כלומר בוודאי שחוסר ידיעה היא עוון, אבל היא עוון כלל אנושי. התורה מבטיחה שאם נשמור על התורה אז "והסרותי מחלה מקרבך" כלומר הידיעות והתובנות יתפתחו ככה שתמצא תרופה לסרטן, אבל והיות שאנו לא שומרים על התורה, רק כל אדם לאדם זאב, אז אנו מקבלים את העונש שהיא חוסר הידיעה ומשם הסרטן ושאר החולאים הגופניים והנפשיים והחברתיים

הטענה על קו התאריך - אין לי בעיה שיקדשו את החזון איש (כלשונך). אבל זה לא מה שהוא אומר: הוא עצמו אמר שהוא פוסק על סמך ראשונים, ועל סמך זה שברור לו שהם ידעו על כדוריות הארץ ואמריקה וכו'. וזה אנחנו יודעים שלא נכון לגבי חלק מהראשונים לפחות, וכמו שהאריך הרב כשר שהבאתי.

בוודאי הוא יאמר בשביל הילדים שהם ידעו, אבל הוא ידע טוב טוב שהם לא ידעו, עובדה שהוא חלק על ראשונים ועל גאונים ואם באמת היה מאמין שהיה להם רוח הקודש (מהסוג שאתה מתכוון) אז למה חלק עליהם ?
אם אתה חושב לרגע שהחזו"א לא ידע מה שכל תלמיד חכם מתחיל יודע, אז אתה הוא התמים, החזו"א ידע ועוד אייך מה חז"ל ידעו ומה לא, הרי הוא הכיר את חז"ל כי למד אותם כל חייו.
החזו"א רצה שהקו יהיה לא ביבשה והוא צדק, וידע שרק אם ייתן אסמכתא יקבלו את דבריו וגם בזה צדק. הרב כשר היה כאן התמים שלא הבין שבידיו של החזו"א לקבוע בלי אסמכתא, והתווכח על האסמכתא של החזו"א.
ומה יצא שלפי הרב כשר יכול להיות הקו בתוך היבשה או לחליפין כל קהילה ינהג כפי שנהגו ?! זאת הרי בדיחה !!

אגב החזו"א לא הכיר את החז"ל הזה ? בוודאי שהכיר טוב טוב. (יג') חכמים ונבנים וידעים,,,,,,(טו') ואקח ,,,,חכמים וידעים: בי"ת בו בינה וכו' שאלמלא בינה אין כל העולם כלו מתקיים אפילו שעה אחת, שנאמר: "הבו לכם אנשים חכמים ונבנים" באותה שעה אמר להם הקדוש ברוך הוא לישראל: בני ! הבו עליכם בעלי בינה להיות ראשים עליכם, מיד הלך משה רבינו והיה מחזיר (= מסובב ומחפש) בכל משכנותיהם של ישראל ובקש בני אדם בעלי בינה ולא מצא, שנאמר: "ואקח את ראשי שבטיכם אנשים חכמים וידעים" ולא מצא "נבנים" מכאן אתה למד שגדולה בינה לפני הקדוש ברוך הוא יותר מן התורה, שאפילו אדם קורא תורה נביאים וכתובים ושונה משנה ומדרש, הלכות ואגדות, שמועות ותוספתות, מושלות ומעמדות וכל סדרי בראשית, ואין בו בינה ?! אין תורתו שוה כלום ! 
שנאמר:(ישעיה כט' יד') "ובינת נבניו תסתתר"  
(אותיות דרבי עקיבא) 

הטענה ש"לוח השנה הוא שרירותי לגמרי" - אני לא כ"כ מבין את דבריך, הצורך ההלכתי בידיעת המולד מצריך אותנו לדעת זאת, בדיוק כמו שאלות רבות הלכתיות שמצריכות אותנו לדעת את המציאות. לכן הדיון על מקורו של אורך המולד (האם הוא מסיני או להבדיל מהיפרכוס) חשוב, ובפרט שהיו בזה מחלוקות גדולות במפרשים.

זאת הטעות שלך, חוקות השמים לא יקבע לנו שיום כיפור תצא ביום שישי וכדומה. כלומר בהחלט הלוח צריך לשרת אותנו ולא אנחנו את חוקות השמים. זה היית הוויכוח המר עם הצדוקים. 
אגב אין דבר כזה מסיני, הלכות משה מסיני הם אסמכתאות לשוטים. החכם החיי קובע, והיות שלא יקבלו את דבריו (כי אנו לא מאמינים במשטר ושוטר שכופה עליך) אז הוא נותן אסמכתאות. חז"ל אומרים על משה רבינו שהוא הסמיך את דבריו לשמים כי ידע שלא יקבלו את דבריו. תראה למשל את החז"ל הזה אליהו רבה (איש שלום) פרשה ד ד"ה מפני מה זכה

ויעמד משה בשער וגו' ויאמר להם כה אמר ה' וגו': מעיד אני עלי את השמים ואת הארץ שלא אמר לו הקב"ה למשה כך לעמוד בשער המחנה ולומר מי לה' אלי (שם /שמות ל"ב/) ולומר כה אמר ה' אלהי ישראל (שם /שמות ל"ב/), אלא שהיה משה צדיק דן קל וחומר בעצמו, אמר, אם אני אומר לישראל, הרגו איש את אחיו ואיש את רעהו ואיש את קרובו (שם /שמות ל"ב/ כ"ז), יהו ישראל אומרים, לא כך למדתנו, סנהדרין שהורגת נפש אחת בשבוע נקראת מחבלנית, מפני מה אתה הורג שלשת אלפים ביום [אחד], לפיכך תלה בכבוד שלמעלה, שנאמר כה אמר ה' (בלי שאמר לו, ובאמת חז"ל שואלים איפה אמר לו ? ומתרצים "זובח לאלהים יחרם" (שמות כב' יט')ויש בחז"ל שמתרצים שאמר לו לך רד = מרדות כלומר רד מלשון מרדות הם צריכים (שמו"ר max )  מה ענין שלאחריו, (כלומר ראיה שבאמת לא האלוקים אמר לו max ) ויעשו בני לוי כדבר משה (ולא כתוב כדבר האלוקים max ) 

השאלה להלכה על נרות שבת וזיבה - גלשת בזה לשאלה ההלכתית למעשה, ועליה דנתי שם בפרק נפרד, והדגשתי שלא מחויב קשר בין טעות מדעית של חזל לבין שינוי הפסיקה, והבאתי גם את דעות הפוסקים בזה בכמה וכמה סוגיות.
לגבי טענתך על כך שיש לך מקורות חזקים יותר ממה שהבאתי - אשמח שתשלח לי (אפשר בדוא"ל לכתובת שהבאתי במאמר). אגב אני חושב שברור לכולם שלא מצאתי את המקורות באוצר החכמה או במנוע חיפוש (איזה מילים חשבת שכתבתי בחיפוש של אוצר החכמה?...) אלא בעיקר ממאמרים וספרים שדנו על כך (הזכרתי את חלקם במאמר כמו הספר של פרופ יהודה לוי והספר של הרב גוטל), ממקורות שאספתי במשך השנים, ומקורות שהראו לי חברים (וזה לא פוסל גם להשתמש במחשב...).

לא התכוונתי דווקא לאוצר החכמה ומנועי חיפוש, התכווני בעיקר לומר שזה לא מקורי שלך, זה לקט מוכר מאוד כלומר ראיתי אותם פה ושם שדנים כבר על כך. אם זה היה מקורי שלך שמגיע מהכרת כל ספרות חז"ל, היית מבין שאי אפשר לכתוב מאמר שכזה בכזו החלטיות כאילו חז"ל הם גוף אחד ואתה דן עליהם כאילו הם גוף אחד.

אשמח להבהיר עוד אם יש צורך,
ולשמוע אם יש עוד מקורות הערות וכו'

השאלה היא מה המטרה, אם המטרה היא לומר שהשכל והתבונה היא העיקר, אז יש כבר חז"ל מפורש בעניין והנה שוב

(יג') חכמים ונבנים וידעים,,,,,,(טו') ואקח ,,,,חכמים וידעים:
 בי"ת בו בינה וכו' שאלמלא בינה אין כל העולם כלו מתקיים אפילו שעה אחת, שנאמר: "הבו לכם אנשים חכמים ונבנים" באותה שעה אמר להם הקדוש ברוך הוא לישראל: בני ! הבו עליכם בעלי בינה להיות ראשים עליכם, מיד הלך משה רבינו והיה מחזיר (= מסובב ומחפש) בכל משכנותיהם של ישראל ובקש בני אדם בעלי בינה ולא מצא, שנאמר: "ואקח את ראשי שבטיכם אנשים חכמים וידעים" ולא מצא "נבנים" מכאן אתה למד שגדולה בינה לפני הקדוש ברוך הוא יותר מן התורה, שאפילו אדם קורא תורה נביאים וכתובים ושונה משנה ומדרש, הלכות ואגדות, שמועות ותוספתות, מושלות ומעמדות וכל סדרי בראשית, ואין בו בינה ?! אין תורתו שוה כלום ! 
שנאמר:(ישעיה כט' יד') "ובינת נבניו תסתתר"  
(אותיות דרבי עקיבא)

ויש ראשונים שאומרים את זה גם על המקרא עצמה ועל הנבואה עצמה. אז ככה שמי שצריך לדעת זאת יודע זאת.

אם המטרה היא לומר שהתבונה מתפתחת באופן אבולוציונית, אז שוב זאת בדיוק החשיבה של התורה.

אבל אם המטרה היא לקדש את המדע מול חכמינו ? זאת כבר עושים לייצני המשטר ולייצני הלאומניים.

תוקן על ידי maxmen ב- 06/12/2015 01:32:29

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/12/2015 04:17 לינק ישיר 

http://www.zomet.org.il/?CategoryID=290&ArticleID=388

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/12/2015 15:57 לינק ישיר 

לבעלבעמיו
יישר כוח גדול על ההפניה למאמר הנפלא על קופרניקוס, מחברו עשה עבודה מדהימה. לא הכרתיו. אפנה אליו במאמרי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/12/2015 16:13 לינק ישיר 

לבעלבעמיו
יישר כוח גדול על המאמר על קופרניקוס. מאמר מושקע מאוד. לא הכרתי אותו.
כעת ציינתי אליו במאמרי במקומות המתאימים.
תודה!!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/12/2015 16:29 לינק ישיר 

למקסמן
אנסה לכתוב זאת פשוט כדי שיובן:
(הבנתי שאתה לא אוהב את המאמר, וזה בסדר גמור. את טענותיך על רוח הקודש ועל גוף אחד בחזל ובמדע אני לא מצליח להבין, אז ברשותך לא אתייחס אליהן)
בסוף תגובתך אתה שואל מה המטרה, ואתה הולך לכל מיני כיוונים כמו לקדש את המדע ותבונה מתפתחת וכו' אני ממש לא מבין למה הגעת לזה.
מטרת המאמר היא בדיוק כמו שכתוב בו - לא פחות ולא יותר:
ישנה מחלוקת יסודית מאוד שנוגעת לעשרות סוגיות, מחלוקת זו נמצאת בראשונים ובאחרונים רבים, ויש לה לעיתים נפק"מ הלכתיות, אם כי הן לא מוכרחות לנבוע ממנה. המאמר מביא את הנ"ל ומוכיח כצד אחד. אז מה המטרה? לדון, להוכיח, להסיק. זו מטרת המאמר וזהו.
אם מטרה זו לא חשובה בעיניך - בסדר גמור (לדעתי זו מטרה מספיק חשובה), אני מכבד אותך גם כך. אבל אתה לא צריך לחפש במאמר מה שאין בו.
בברכה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/12/2015 17:56 לינק ישיר 

אחרי העיון במאמר, אני חייב לומר שאם אמנם כוחו בבקיאותו הרי שחולשתו הוא בחוסר העיון וההבחנה שבו.

הרי יסוד השתרשות האמונה ברוה״ק של חז״ל הוא מכח המעבר של רוב מנין ובנין עם ישראל לאמונת הקבלה, מהעולם הליטאי תלמידי הגר״א עד העולם החסידי תלמידי הבעש״ט, העולם הספרדי שממנו בעיקר יצאה הקבלה, והעולם הדתי לאומי תלמידי הרב קוק, כולם קיבלו את תורת הקבלה (חוץ ממיעוט קטן בשוליים) ואת סמכותם של האר״י ותלמידו הרח״ו שסברו שכל דברי חז״ל שורשם בהשגת פנימיות הענינים עפ״י קבלה ורוה״ק כמבואר בהקדמה לע״ח ועוד, וא״כ מה בצע בהבאת דעות הרמב״ם המאירי והרלב״ג וכו׳ שעל כולם יצא קצפו של הגר״א ״הפילוסופיה הארורה הטתו ברוב לקחה״, איך לשכנע את העולם הדתי כיום שרובו מבוסס על האמונה בקבלה עם דעות שנדחו מהמיינסטרים.

כמו כן, התערובת בין הסוברים שדעת חז״ל בענינים אלו מקורם במדע של זמנם להסוברים שחז״ל לא עסקו במדע אלא בפנימיות הענינים כמו המהר״ל והרמח״ל ועוד איננו מועיל לבירור הנושא.

הנושא הזה הוא נושא חשוב מידי מכדי לעסוק בו בבקיאות בלבד ללא העיון הראוי וללא הכללת טענות הצד השני ודחייתן. 

והערה קטנה נוספת, למתי מאמר נוסף שיעסוק בבירור המדע שבתנ״ך עצמו אם מקורו ברוה״ק ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/12/2015 18:31 לינק ישיר 

ראו מש"כ ב: http://www.bhol.co.il/forums/topic.asp?topic_id=2964262&forum_id=1364 סעיף איסתכל באורייתא וברא עלמא וסעיף פומדמנטליזם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/12/2015 18:44 לינק ישיר 

הביקורת המושחזת של מקסמן, לפיה רוח הקודש אינה ציפור הלוחשת באוזן היא נכוחה וראויה. אדם אשר הפעיל את כישוריו המנטאליים במחקר, בספרות, במעשה אמנות, ועלה הדבר בידו, אומרים ש'נחה עליו הרוח' או המוסה שרתה עליו, או שזכה להשראה. אלו ביטויים ספרותיים. אפשר לדבר על 'תבונה' או 'חכמה' כללית כהפשטה לאותו כושר מנטאלי המצוי אצל כולנו, ואשר אצל בודדים מאתנו הוא מתגלה בעוצמה רבה.
הרעיון בדבר אותה רוח קודש הלוחשת באוזנו של חכם בא לתת לחסידיו בטחון מלא באמתות דבריו ולספק להם מושא להערצה. סופם שהם עובדים אותו. טובה ואמתית יותר היא ההכרה דוקא בהיותו אדם משתדל כיכולתו, גם טועה ככל האדם. במקום מושא להערצה יראו בו מושא להערכה מאוזנת, ובמקום להיות חסידים ישתדלו ללמוד ולהעשות חכמים בעצמם.

אני מצטרף כאן לדעתו של מקסמן לפיה חכמי ישראל בכללם אינם עוסקים במדעים, אוסיף שגם הפילוסופיה זרה להם, ושני אלו, מדע ופילוסופיה קשורים היטב ביניהם. השאלה אינה אם באיזה עניין מסויים יש למי מהם דעה נכונה או לא, ואם היא באה מתוך לימוד או שנתקבלה מאחר. גוף מדע אין להם. גוף מדע הוא עיסוק שיטתי של מחקר ופיתוח ארוך טווח ולאורך דורות. הוא יוצר אינטגרציה בין תחומי מחקר ויצירה שונים, נכתבת ספרות מדעית, עולות תפיסות ואסכולות שונות. כל זה חסר אצלנו לחלוטין. תאולוגיה, תחום עיון פילוסופי העוסק באל, לא התפתחה אצל חז'ל, ולמרות העיסוק הרב בעניני מוסר לא נוסדה תורת מוסר שיטתית. כל משכיל חובב הקורא ספרות יוונית, חבורי פילוסופיה ומדע ומתבונן במעשי האמנות שלהם, עומד ומשתאה מן המבנה המדעי, האתי, האסתטי, הספרותי והעיוני העצום שבנו. זה היה השג יוצא דופן בתולדות האדם, והוא יחודי להם. המבנה הזה השפיע, בהכרח, על כל האחרים שנתקלו בו, עד ימינו.

ושוב, מקסמן מצביע על השאלה הנכונה. צריך להתמקד בשאלה מה המיוחד שיש לחכמנו ולספרות שלנו לומר ולהתעסק בו. לאן היא שואפת בדרכה. במאמר על התיחסות חכמים לתורת קופרניקוס, עליו בא קישור בשיחה, מובאים דברי ר' מנחם נחום פריעדמאן (1879 – 1933) שהם בבחינת תשובה לשאלה של מקסמן ולעניין השיחה שלנו: 'השמעת מעולם שאנחנו מעריצי התלמוד שבחו אותו שהוא ספר תכונה שאין כמוהו או שהוא ספר חקירת הטבע על להפליא, השמעת מעולם שחז'ל אומרים בדברים הנוגעים לתכונה או לחכמת הטבע קבלו דעתנו? בפועל לקחו חז'ל חכמות אלו רק להיותן לתורה לרקחות ... וכלי שרת לתורה ולא יותר ... מגמת חז'ל לא היתה ללמד את העם הישראלי לא חכמת התכונה ולא חקירות ותולדות הטבע אלא תורת ה' תמימה'. [שם ע' לו]. ור' שמשון רפאל הירש כותב: 'לא ללמד את חכמת התכונה באו כתבי הקודש, או את תולדות היצירה וחכמת הטבע, אלא ללמד את האדם למלא את תפקיד חייו בתחום עמדת חייו ...' [שם ע' כו]

קימת טענה עתיקה, תמוהה ודמיונית, לפיה מי מחכמי יוון קיבל את חכמתו אצל מי מישראל ומכאן ואילך התפתחה תורתם, אשר באמת נובעת מחכמתנו. מלבד יסוד של קינאה באה כאן תמיהה ענינית. אם תורתנו היא אמת שלמה משמים, מנין מופיעה אותה אמת מופתית שלהם. חייב איפא להיות מקור אחד, מכאן שקיבלו מאיתנו. אבל התורה, במובנה המקיף, אינה ספר המדע על העולם, אלא היא מכוונת למטרה מסוימת. זאת ועוד, מה שנראה היה בזמנו אמת מוחלטת, - ראיה שגויה בפני עצמה כיוון שחכמיהם נבדלו באסכולות שונות, - נתכרסם בשיני הזמן עד שהוחלף באמיתות אחרות, חדשות. יוצא מכאן שבעלי הטענה המוזרה הזו צריכים להסיק כי המקור היהודי עצמו היה בעל ידע שגוי.

אותו מאמר על התיחסות חכמים לתורת קופרניקוס הוא מעניין בפני עצמו, כיוון שמדובר בתגובות למהפכה מדעית ותודעתית עמוקה וחריפה. עם מותו של ניוטון, כעבור כמאתים שנים, עומדת הפיסיקה המודרנית על רגליה שלה, והמבקש לדעת בעניינים אלו פונה אליה ואל אנשי המדע העוסקים בה כמקצוע, ואינו פונה לאחרים. הרבה מן האישים, עליהם נאמר שהיו בקיאים בחכמת התכונה, או שהרבו לעסוק בה, וצריך להבין זאת כמי שקראו מה שנקרא היום ספרות מדעית פופולרית, מדע כלשון בני אדם. מעניין הדבר שבכל המובאות הרבות מופיע השם ניוטון רק אצל שמשון רפאל הירש בן המאה ה 19. מוזכר במאמר חיים זליג סלונימסקי, אשר פרסם במאה ה 19 חיבורים מדעיים פופולריים כדי להפיץ ידע על עניני מדע בציבור. כמה מהם גם רכשתי בעבר. תוך כדי חיטוטים בספרים ישנים מצאתי ספר דומה מן העשור האחרון של המאה ה 19, עם הסכמות כנדרש, המסביר ברוב טעם את מבנה העולם הישן מבלי שידע כי התמונה השתנתה. 'הסכמות' אינן מעידות דבר, כפי שמראה הדוגמה בע' כו למעלה.
עודד

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/12/2015 10:59 לינק ישיר 

הגמרא בפירוש סוברת שרוח הקדש היא כן ציפור קטנה הלוחשת באוזן, וכמו שהביא מחבר המאמר מדברי הגמרא בתחילת סוטה שבן עזאי שלא נשא אשה ידע שיעור ביאה מסוד ה' ליראיו.

גם מחבר המאמר די מתעלם מגמרא זו, נכון שהדברים נאמרו ביחס למידע מאד קונקרטי ומסוים, אלא שרק כלפי ידע זה הוצרכה הגמ' לפרט כי באמת מהיכן ידע, אבל הגמרא בפירוש טוענת שא' ממקורות הידע של התנאים והאמוראים הוא רוח הקדש.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/12/2015 19:36 לינק ישיר 

ומה בכך, אנונימי? היו שהאמינו בשיחות עם רוח הקודש, או שהבינו זאת במובן ספרותי. לא חקרתי. היו וישנם המאמינים בשדים, במלאך המוות, בכשפים, בסגולות וכח קמעות. אין באמונות האלו ראיה לקיומם של מי מן הדברים אלא בדמיונם ובמחשבותיהם של אנשים.
תאר לך שאתה נבחן באיזו סוגיה ובאה רוח הקודש ולוחשת לך את התשובה. ההערכה שתזכה בה אינה שווה דבר. אני רואה את חכמינו כבני אדם, על כשרונותיהם והשתדלותם, חולשותיהם ושגיאותיהם. הם היו אנושיים, השתדלו ותרמו כל אחד כיכולתו. זה ערכם.
עודד

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/12/2015 20:18 לינק ישיר 

ובל נשכח שחז"ל הם שאמרו שמיום שחרב בית המקדש ניתנה נבואה לשוטים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/12/2015 20:31 לינק ישיר 

וכוונתם היתה בדיוק הפוכה מכוונתך

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/12/2015 14:03 לינק ישיר 

אנונימי00 כתב:
הגמרא בפירוש סוברת שרוח הקדש היא כן ציפור קטנה הלוחשת באוזן, וכמו שהביא מחבר המאמר מדברי הגמרא בתחילת סוטה שבן עזאי שלא נשא אשה ידע שיעור ביאה מסוד ה' ליראיו.

גם מחבר המאמר די מתעלם מגמרא זו, נכון שהדברים נאמרו ביחס למידע מאד קונקרטי ומסוים, אלא שרק כלפי ידע זה הוצרכה הגמ' לפרט כי באמת מהיכן ידע, אבל הגמרא בפירוש טוענת שא' ממקורות הידע של התנאים והאמוראים הוא רוח הקדש.

צדיק זה לא פר כי הגמ' שם מביאה שלוש אפשרויות 1, פשוט התנסה ופירש לבסוף, 2, שמע מרבו = מומחים בלז 3, סוד השם ליראיו שזה אומר שמה ? שלחש לו ציפור ?! ממתי ? סוד השם ליראיו = הבנה שכלית.
לא יעלה על הדעת פירוש אחרת. מה עוד שכל מפרשי חז"ל מפרשים את זה ככה וגם אצל חז"ל עצמן אתה רואה שזה הפירוש. הרי אם יש ציפור שלוחש, אז אתה לא מביא יותר את השתים הראשונים, הרי בשביל מה ? איזה מין שאלה מנין הוא ידע הרי יש לו ציפור ?! יותר נכון לשאול למה הגמ' מתחילה שאולת כזו שאלה, הרי סוד השם ליראיו ?!
אז הגמ' הולכת צעד צעד ונותנת לך את כל האפשרויות, הראשונה שפשוט התנסה, השניה ששמע מאחרים שהתנסו, השלישית סוד השם ליראיו = פילוסוף על כורסת קפה (בניגוד לאלה שהתנסו).
כלומר הגמ' בעקיפין מלמדת אותך כאן דרך מהי סולם הידיעה האמיתית, הראשונה ניסיון אישי, השניה ניסיון של אחרים כלומר אתה צריך כבר אימון בזולת שהתנסה, השלישית (הפחותה מהראשונים) היא, סוד השם ליראיו = הבנה שכלית בלי התנסות בשטח.
על כן דווקא מהגמ' כאן אתה רואה שניסיון אישי זה הידיעה הנכונה יותר. אחר כך אימון באחרים שהנסו, ובאחרונה אפשר גם לדעת על פי השכל, אבל זה לא ידיעה כמו ניסיון\התנסות והיא אפי' לא כמו לשמוע ממי שהתנסה. כלומר הניסיון האישי טובה מכל השאר.

אבל אם נלך על פי הפירוש הפנאטי של בעל המאמר, אז לכאורה הגמ' מביאה מיד את סוד השם ליראיו, כלומר הגמ' בכלל לא שואלת שאלות אפיקורסיים שכאלה, האם יעיז חסיד גור לשאול מנין הרבי יודע ?! ואם החסיד הוא הבן השלישי אז את פתח לו שסוד השם ליראיו. אבל לומר שהרבי פשוט התנסה ?! איכס !!!

בקיצור, זה לא פר.

תוקן על ידי maxmen ב- 11/12/2015 14:30:30

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/12/2015 09:09 לינק ישיר 

אריאל
מניין לך שכוונתם היתה הפוכה מכוונתי?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/12/2015 10:04 לינק ישיר 

כוונתם היא שלשוטים וקטנים באמת יש (סוג של) נבואה, וכמו שמוכח בכל הסיפורים שם.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > הידיעות המדעיות של חז"ל - תוקפן ומקורן
מנהל לחץ כאן לשחרור האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 לדף הבא סך הכל 4 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.