בית פורומים עצור כאן חושבים

קדושית לחילונים?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-7/12/2015 03:17 לינק ישיר 
קדושית לחילונים?

רבות דובר כאן על ק"ק "קדושית".

באשכול לכסיקון עצכ"ח הוגדר המושג;
קדושית – הקהילה האידיאלית שבה יוכלו כל באי עצור חושבים למצוא את מקומם האינטלקטואלי והחברתי. 

ניתן להעשיר את הידע בנושא כהצצה חטופה ומרתקת לעולמם הסוציולוגי העשיר של החברים בפורום לדורותיו, על ידי חיפוש המילה 'קדושית' בכותרות אשכולות הפורום.

ואני שואל: האם בעולם החילוני, קיימת קהילה כזו או משהו בכיוון?

העיון בשאלה זו גרם לי לחשוב שבעולם החילוני (הגלובלי, לא רק הישראלי) חסר הרבה יותר המושג של קהילות עם ייעוד מוסרי כל שהוא, מאשר בעולם הדתי (שוב, גם דתות אחרות).
בעולם היהודי הדתי וכן בעולמות דתיים רבים נוספים, קיימות קבוצות רבות לאין מספר של 'בני עליה' מסוגים שונים. החל מ'מנזרי שתקנים', דרך חסידי משפיעים לוהטים, "גורו" למיניהם, ישיבות מסוימות, קבוצות של מוסר, קהילות של חסידי הרג"נ או הראי"ה, וכו'.

בעולם החילוני, גם בזה הדוגל באתיקה וגם בזה התאיסטי, התופעות הללו קיימות בעיקר (ואולי כמעט רק) אצל יחידים או ארגונים, ולא אצל קהילות. זאת אומרת שהאדם החילוני שמעוניין לחנך את ילדיו על ברכי המוסר כערך מוביל שממוקם במרכז החיים ברמה גבוהה יותר מהמקובל בחברה, עליו לעשות זאת כמעט בכוחות עצמו ללא סיוע קהילתי.

נדמה לי שזו תופעה הראויה להיחקר. ממש אין כוונתי כאן לתאר עליונות של העולם הדתי על פני העולם החילוני. ניתן לומר שיש מעלות הפוכות וניתן לומר שזה לא אומר כלום. מטרתי לדון במציאות עצמה.

האם אתם סבורים כמוני בתיאור המציאות?
איזה משמעויות הייתם גוזרים ממנה?
האם באמת אין בכלל קהילות כאלו, או שמישהו יודע להצביע על תופעות בודדות שלא שמעתי עליהם?
האם לאדם החילוני יש אלטרנטיבות אחרות?

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/12/2015 13:59 לינק ישיר 

[קיבוצים.

היתרונות והחוזקים של הקיבוצים (והיו רבים מאוד כאלה במשך עשרות שנים, ובמקרים לא מעטים - עדיין ישנם) דומים מאוד מאוד לאלה המפונטזים אצל מפנטזי "קדושית". הבעיות שהתעוררו בקיבוצים עם השנים, כמו גם אלה שהיו קשורות בהם לכתחילה, אך היו חבויות מעיני רוב השותפים בקהילות עצמן (ועלו לפני השטח או נתגלו לעינים רק מאוחר יותר), דומות להפליא לבעיות הפוטנציאליות עליהן הצבעתי גם ביחס ל"קדושית", בכל הודעותי בעבר בנושא הזה...]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/12/2015 16:03 לינק ישיר 

אם האדם במרכז משמעות הקהילה מחווירה.
וחוץ מזה אני מסכים (מה לעשות... ה' הטוב יכפר...) עם אמשלום באשר לאורך החיים של קהילה אידיאלית

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/12/2015 18:26 לינק ישיר 

הבה נדמיין כמה פילוסופים ביוון העתיקה, המתדיינים אם אפשר להקים עיר ללא עבודת אלילי פסלים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/12/2015 20:13 לינק ישיר 

אמשלום
לא חשבתי על הקיבוצים, זו באמת תופעה די חריגה אבל ללא ספק הייתה שם אנרגיה אדירה של ערכים. באופן כללי היה בעבר גם את הקומוניזם ועוד כמה, אבל בזמנינו לא נשאר הרבה מכל זה, גם הקיבוצים כמדומני שהתנוונו מאוד.

לגבי האופק האפשרי של חברה אוטופית, אין לי אשליות, אבל חבל שאין התחדשות תמידית של חברות וקהילות עם אנרגיות מוסריות גבוהות.

אליקים
הנידון לא היה אם ניתן להקים חברות כאלו, אלא אם במציאות של זמנינו יש מענה קהילתי בחברות החילוניות לפרטים שמעוניינים במוסר ברמה גבוהה יותר או עצמאית יותר.

תוקן על ידי כמדומני ב- 07/12/2015 20:14:30

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/12/2015 14:00 לינק ישיר 

[כמדומני,

לגבי ה"ניוון" - איני בטוחה שזו הגדרה מתאימה, אבל אני מסכימה שחל שינוי גדול מאוד בתופעה הקרויה "קיבוץ". עיקר השינוי (לענ"ד) נובע ומושפע מטבעם של בני אדם לרצות להשתנות ולהתפתח ולא להישאר "תקועים".
אבל ראוי לזכור (ולדעת...) שני דברים:
1) קיבוצים רבים מאוד, למרות השינויים, הם עדיין קהילות חברתיות חזקות, שמספקות תמיכה נפשית וחברתית (וערכית) לחבריהם. זה לא דבר של מה בכך בעולם האינדיבידואליסטי, המפורד והמפוזר של ימינו...

2)  הקהילות הקיבוציות - כיחידות קהילתיות נפרדות וכתנועה של קהילות שיש ביניהן קשר ותחושת אחוה מסוימת - הצמיחו (ועדיין מצמיחות) כוחות ערכיים וחינוכיים מופלאים שעושים עבודת קודש (באמת) בכל רחבי הארץ, ובעיקר במקומות שזוקקים אנרגיה כזו באופן מיוחד (מה שקרוי "פריפריה"). גם היום צומחות קהילות חילוניות (מאוד יהודיות, אבל חילוניות) במקומות שונים בארץ - רובן מורכבות מבני ובנות קיבוצים - שחיות באופן שיתופי כלשהו (זה משתנה ממקום למקום ומקהילה לקהילה, ולא דומה במאום לקיבוצים של שנות ה-50), ומתרכזות בעבודה חינוכית, בעשייה חברתית, ובפעילות תרבותית וערכית. המשותף לכולן הוא הרצון לשתף פעולה באופן קהילתי עם אנשים דומים, אבל לא כדי להיסגר בתוך "הבית" כי "נמאס" לנו ממה שקורה "בחוץ", אלא כדי להשפיע מן הטוב והיופי והערכים שלנו על המעגלים הרחבים יותר. הקהילות האלה רואות את עצמן כ"שליחות" בתוך העולם, ולא כמי ש"נפלטו" ממנו החוצה.
זה, להבנתי, משהו שהיה נכון גם לקיבוצים "של פעם", ואני לא בטוחה עד כמה הוא דומה לרעיון של "קדושית"...

ת"ט,

א. "אם האדם במרכז משמעות הקהילה מחווירה" - אני לא בטוחה שאתה צודק. קהילה אכן צריכה משהו "שמעבר" כדי למקד את האידיאולוגיה שלה בו, אבל המשהו הזה יכול בהחלט להיות הרעיון של "האדם כמרכז" או של "הקהילה (המורכבת מבני אדם...) כמרכז". במובן מסוים, אני חושבת שדוקא קהילות שאינן שמות את האדם (טובתו, כישוריו, "תפקידו בעולם", הדרישות המוסריות והערכיות ממנו וכו'...) במרכז, אין להן סיכוי לתפקד כקהילה, שכן חיים של שיתוף מסוים בין אנשים מחייבים כבוד עמוק זה לזה, ואפילו קצת אהבה, ומי שאינו שם את "האדם" במרכז (אלא דברים אחרים) תמיד יחסר משני אלה...

ב. "חוץ מזה אני מסכים ...עם אמשלום באשר לאורך החיים של קהילה אידיאלית" - גם שעון מקולקל צודק פעמיים ביום :-) ]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/12/2015 08:58 לינק ישיר 

.

לא בכדי "לא ראיתי" אינה ראיה. מי לא מכיר את החברה החילונית - או ליתר דיוק את החברות החילוניות - יכול לכתוב עליהן הרבה דברים. כעומק חוסר הידיעה, כך גדלה היכולת לכתוב "אינני יודע".

והתנועה הקיבוצית, אותה הזכירה אמא שלום, היא רק דוגמא אחת. רצון ליצור חברות מופת קיים גם בקרב הגוים, גם בקרב קבוצות חילוניות רבות, וכמות מפעלי החסד הקיימים בחברה שאיננה דתית בישראל, רק מעידה על כך.

כן, צר לי לאכזב את מי שחשב אחר - יש אינספור מפעלי חסד בישראל המופעלים על ידי אנשים שאינם שומרי תומ"צ, שמתנדבים בהם כאלו, ושהם פועלים ודואגים לציבורים רחבים למרות שאינם מאנ"ש.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/12/2015 10:07 לינק ישיר 

כשם שמי שאינו יודע לא יכול לכתוב, כך מי שיודע צריך לכתוב. אין עניין רק לומר 'אני יודע'. כך מתנהגים ילדים קטנים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/12/2015 10:11 לינק ישיר 

מואדיב
שים לב, בכוונה לא דיברתי על ארגונים ועל מפעלי חסד, כאלו יש המון. גם יחידים ש"גדולים" בחסד ובצדקה יש המון.
דיברתי על חברות מגובשות המציבות את ייעודן המוסרי במרכז חיי היום יום בצורה בולטת.

אגב, אני רק הצעתי עד כמה שאני מכיר ויודע, וכתבתי שאשמח לשמוע מידע שונה ומעשיר.

תוקן על ידי כמדומני ב- 09/12/2015 10:13:10

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/12/2015 11:45 לינק ישיר 

"וכתבתי שאשמח לשמוע מידע שונה ומעשיר"
אם משמיעים מידע אפשר להתווכח על זה, ועלולים לטעות. אם אתה אומר שאתה יודע בלי לפרט, אתה יוצא הכי חכם כהרגלך...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/12/2015 12:14 לינק ישיר 

אמשל

1.      נא הדגימי כיצד ערכי האדם הבודד במרכז יוצרים קהילה שאינה קהילה של מצוי המשאבים לטובת הפרטים (קהילה כמעט עסקית...).

2.      אני מעדיף להניח שהרמז שקהילה שהערך המרכזי שלה אינו כבוד האדם אלא נניח, קהילת "בני אריות" שהערך המרכזי עבורם הוא עבודת האלוקים אין בה שיתוף, כבוד הדדי ואהבה הוא פליטת קולמטוס

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/12/2015 12:52 לינק ישיר 

יש3 כתב:
"וכתבתי שאשמח לשמוע מידע שונה ומעשיר"אם משמיעים מידע אפשר להתווכח על זה, ועלולים לטעות. אם אתה אומר שאתה יודע בלי לפרט, אתה יוצא הכי חכם כהרגלך...

אני מופתע שאתה מאשים אותי בזה, אני באמת לא חושב שאני הכי חכם כאן, אבל אם נוצר רושם כזה, יתכן שהוא באשמתי, אשמח אם תכוון אותי יותר מה אני צריך לתקן.

אני חושב שהבהרתי היטב בהודעת הפתיחה שהכול נכתב על פי הרושם שלי, וביקשתי כמה פעמים שיעדכנו אותי במידע שחסר לי. למעשה בשביל זה נפתח האשכול, כדי ללמוד בנושא זה מידע נוסף וגישות נוספות.

איך שיהיה, מכאן ואילך אני שב בתשובה שלימה, ומבקש מתוך רצון אמיתי לדעת, שכל מי שיש לו ידע השונה ממה שחשבתי וכתבתי בתחילה שיגלה את אזני (עיני).

תוקן על ידי כמדומני ב- 09/12/2015 12:56:08

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/12/2015 14:29 לינק ישיר 

כמדומני
ח"ו. לא האשמתי אותך בזה, אלא רק אמרתי שאין לך לצפות ממואדיב שיענה לך לעניין.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/12/2015 15:04 לינק ישיר 

כמדומני
דיברתי על חברות מגובשות המציבות את ייעודן המוסרי במרכז חיי היום יום בצורה בולטת.;  

במאה הקודמנת נעשו נסיונות לבנות חברות מגובשות כאלו.. באידיאלוגי של יהודי. בעיקר ברוסיה.
תוצאותיה היו מותם של 20 מיליון אנשים אימללה מעל ל100 מיליון והרס כלכלתם של מדינות רבות.
אגב קראת את חוות החיות?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/12/2015 15:12 לינק ישיר 

אני חושב שהכישלון של הקומוניזם ושות' במאה הקודמת, נעוץ בעיקר בטוטליות שלהם.
לפי מה שאני רואה בחברות החרדיות והדתיות וכן בקיבוצים, חברה עם ייעוד מוסרי בולט ומרכזי בקושי עוברת לדור שני וק"ו בדור שלישי.
ההתנוונות (סליחה מאמשלום) מגיעה מאוד מהר, והדרך לפתור את זה לכאורה היא רק על ידי דינמיות של חברות כאלו שבאות והולכות, וזה מחייב שלא יבנו את החברה על טוטליות ו"אני ואפסי עוד" כי אז הצאצאים נשארים תקועים בדרך שעל פי רוב הולכת ומתעוותת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/12/2015 15:13 לינק ישיר 

ירוחם
לא קראתי את חוות החיות.
מומלץ לחפש?

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > קדושית לחילונים?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext