בית פורומים עצור כאן חושבים

על פרשנות בתנ"ך - פשט ודוחק

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-17/12/2015 18:40 לינק ישיר 

תוקן על ידי ashabot ב- 17/12/2015 19:03:02

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-17/12/2015 19:02 לינק ישיר 

ישיישראל כתב:

ואותנו, מי ברא ככאלה, האם לא בורא כל?

להאשים אותנו על שלא הבנו (אנו ובנינו ובני בנינו בלשון ההגדה) במשך כל הדורות נראה דומה משהו לרעיון ה"חטא הקדמון" שאין לו כפרה אלא בחסד הא-ל. משום שהוא (החטא) ממוסד בברואים.

ישי, ישנם בתורה הרבה דברים פתוחים שההבנה האנושית שלנו אינה מקבלת אותם כהווייתם, ולמעשה פסחנו עליהם או התעלמנו מהם, או שנתנו להם חצאי פרושים, כמו הקטורת והקורבנות ולמעשה כל מה שנעשה בבית המקדש מייצג פולחנים שהיום בימינו אני יכול לשאול בקול רם וברור: מה הקשר בין הפולחנים האלה לקב"ה בורא שמים וארץ? דווקא המאמינים בקב"ה יתקשו לחיות עם הפולחנים האלה, מהותם, יעודם. וכאן נכנסים חצאי הפרושים לפעולה ואני מכוון לחז"ל שניסו לתרץ כי בימים ההם הקורבנות והפולחנים היתה להם משמעות בחברה האנושית ולכן התורה המשיכה באותו הקו המקובל, וניסתה לקרב את האנשים לקב"ה ע"י אותם הפולחנים. אין לי ספק כי ישנם עוד תירוצים חשובים אבל לא באתי בזאת לסקור אותם אלא להסביר את כוונתי ל-"חצאי הפרושים" - זאת כי בימינו לא נהוגים הפולחנים האלה, והכיצד בורא עולם מותיר אותנו נבוכים בשאלת הפולחנים שאינם מדברים אלינו ובלשון המעטה. על השאלה הזאת פסחו רבותינו ולא התייחסו אליה כשתירצו את מה שתירצו ואת זאת אני מכנה כחצאי פרושים. 

אבל לא רק הפולחנים נותרו פתוחים, ישנם עוד המון נקודות "פתוחות" שאף בזמנים הקדמונים לא נתנו עליהם את הדעת המלאה אלא הסתפקו שוב בחצאי דעות ובהתייחסות חלקית כמו בסיפורי בראשית והבריאה, הנחש ועץ הדעת והפולמוס שהתחבטו בו רבותינו ובראשם הרמב"ם והרמב"ן: האם הסיפורים האלה מייצגים משל או שיש לקבלם כהווייתם. ואולם השאלה שפסחו עליה גם הרמב"ם והרמב"ן וכל חז"ל בכל הזמנים והדורות היא: היתכן ואל עליון בורא הכל יזדקק לאמצעים ספרותיים להציג את דבריו וישתמש במשלים לתבנית מסריו? והבה נגיד כי התורה דיברה בלשון בני אדם- האם נחש שמדבר עם אישה הוא לשון דורינו? והרי גם אנחנו והדור שלנו נמעני התורה, השם יתברך לא שלח את דבריו לדור מסוים ופסח או התעלם מדור אחר, דבריו חייבים להיות ברורים בכל דור ודור ואין כך הדבר, סיפורי בראשית והפולחנים וחלק בלתי מבוטל מהמצוות הקשורות בפולחנים- אינם ברורים לנו כלל וכלל, וחז"ל לא נתנו את הדעת על הנקודות שנותרו פתוחות גם בדורנו וגם בדורות אחרים, אלא הסתפקו בחצאי פרושים, חצאי דעות והתייחסות חצויה ובלתי מקיפה בהחלט. 

מכאן אני מסיק כי דווקא במבחן האמונה לא עמדנו, כי דווקא אמונה שלמה בקב"ה לא היתה נותנת לנו להתספק בחצאי הבנות ופרושים ולא היתה נותנת לנו לפסוח על הנקודות שנותרו פתוחות בתואנה שהבנתנו לא משיגה דעת עליון, נהפוך, אמונתי המוחלטת בקב"ה היתה מכוונת אותי לא לעשות הנחה לקב"ה ולתורתו, כי לא יתכן והקב"ה ישלח לי מסר בלתי מובן שדעתי, ועד כמה שתהיה ענייה, לא תשיג אותו. ואם הייתי ממשיך על המסילה הזו הייתי מגיע למסקנה הנחרצת כי עלי לעמוד על אחד משניים: או שחלילה הקב"ה לא קיים והתורה שבידינו אינה אלה חיבור בשר ודם שניתן להבינה במידה זו או אחרת, או שהקב"ה קיים והוא, בורא עולם, שלח לנו מסר ישיר ברור ומוחלט על-גב תורתו שניתנת להשגתנו המלאה והאנושית, אך אנחנו אלה שבאווילותנו לא הישגנו דבר ממנה והתחבטנו בפרושים מפוצלים לא מושלמים ובלתי מקיפים שעצם החיסרון שבהם מעיד על ליקוי שיטתי בגישתנו העקרונית לתורה, או במילים אחרות וצחות, אין אנו מבינים דבר וחצי דבר מהתורה, זאת האמת לאמיתה. ובמקום ההודאה הזו שאומנם מורידה מערכינו אך פותחת את הפתח בלתקן את גישתנו הלקויה, במקום זאת עשינו אנו ובנינו ובני בנינו פרצוף של מבינים שלא חסר להם דבר. לשאלתך אם זה החטא הקדמון, כן זה בעינו החטא הקדמון הממוסד בנו כברואים שאינם מודעים לפגם שלהם. 

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-20/12/2015 20:44 לינק ישיר 

אלברט

אתה טוען שאל עליון יתייחס לכל דבר באופן ישיר, ולא ימסור לנו דברים בדרך חידה ומשל. 

ואני מסכים.

ומאחר ואני מסכים, היאך אפשר להאמין, שהקב"ה נתן לנו תורה שאיננה מובנת לנו במבט ראשון? והיאך הקב"ה נתן לנו תורה, שבכלל לא מובן כיצד ראויה היא לקיימה בדורנו? ועוד כהנה וכהנה תמיהות.

לכן אני אומר: התורה שקיבלנו, איננה דיבורו ה"ישיר" של אל עליו (אל עליון=אינסוף). אלא התורה היא עוברת עיבוד של "אור נברא" (שם הוי"ה שם אלוקים וכו'). התורה עוברת עיבוד, דרך הקליטה האינטואיטיבית הבסיסית שלנו, ומשתלשלת והולכת מהעולם העליון לעולם תחתון ממנו, וממנו לעולם יותר תחתון, וכך היא עוברת עוד ועוד עיבודים בכל עולם, עד שהיא מגיעה למודע שלנו, להכרתנו ולתפיסתנו אותה. התורה עוברת עיבוד של משה שקיבל אותה. התורה עוברת עיבוד של יהושע, זקנים, נביאים, ואנשי כנסת הגדולה. ואחריהם היא עוברת עיבוד של כל מוסרי התורה לדורותיהם. של הסופרים ומלמדי תינוקות, ועוד ועוד. 

התוצאה הסופית, היא הלימוד שלנו בבית המדרש (או כאן (שזה גם סוג של בית מדרש), או בכל מקום אחר).

וכאמור גם הכתוב בספר התורה שבארון הקודש איננו "ישיר" במובן של התגלמות המפגש עם אל עליון. שהרי זה עבר דרך אור נברא, ודרך משה. וגם קריאתנו אנחנו בספר - היא מעובדת דרך כל הבנתינו ומחשבותינו בנושא - שהיא בתורה מעובדת ע"י מה שלימדו אותנו בני אדם שאינם משה, אלא הורים ומורים (וגם חברים או תלמידים) שונים, שלימדו אותנו מאז התחלנו ללמוד. זה כמובן הקירוב הטוב ביותר לדבר אל-עליון, אבל דווקא במצב כזה של "הקירוב הטוב ביותר", צריך להיזהר שלא ליפול בפח מתוך מחשבה שהנה הבנו בדיוק מה אומר אל עליון. 

לכן אני אומר - מה שאנו לומדים הוא רק "נובלות חכמה של מעלה", ולא "חכמה של מעלה בעצמה", ואנו צריכים ללמוד ברצוא ושוב - רצוא לקראת הברק - ואסור לשכוח את השוב של לראות איך זה מתממש בעולם שלנו. 

תוקן על ידי אליקים7241 ב- 20/12/2015 20:45:30

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/12/2015 21:57 לינק ישיר 

ואולי אלוקים  חשב שזה לא  שייך לתורה, כלומר ספר המצוות.
והסיפורים בקיצור הם לפי הסבר של רש"י מהמדרש  אנו צריכים רק לדעת כי אלוקים הוא שברא את העולם
. זה מה שאנחנו צריכים לדעת  ותו לא. כי היתר לא בהשגתנו  ומענינו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/12/2015 22:35 לינק ישיר 

"ואולי אלוקים  חשב שזה לא  שייך לתורה, כלומר ספר המצוות"
חשב שמה לא שייך לתורה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/12/2015 01:24 לינק ישיר 

אליקים7241 כתב:
אלברט אתה טוען שאל עליון יתייחס לכל דבר באופן ישיר, ולא ימסור לנו דברים בדרך חידה ומשל. ואני מסכים. ומאחר ואני מסכים, היאך אפשר להאמין, שהקב"ה נתן לנו תורה שאיננה מובנת לנו במבט ראשון? והיאך הקב"ה נתן לנו תורה, שבכלל לא מובן כיצד ראויה היא לקיימה בדורנו? ועוד כהנה וכהנה תמיהות.לכן אני אומר: התורה שקיבלנו, איננה דיבורו ה"ישיר" של אל עליו (אל עליון=אינסוף). אלא התורה היא עוברת עיבוד של "אור נברא"...
אליקים, אין ולא צריך להיות הבדל בין המסר שאני שולח לך עכשיו לבין המסר שהקב"ה שלח לנו ע"ג תורתו, שני המסרים אמורים להיות ברורים לנמעניהם, שלי אליך ושל הקב"ה אלינו, אבל עם זאת חייבים להתקיים תנאים מסויימים מינימלים בשביל שהנמען יקבל ויבין את המסר של השולח. אני למשל יכול לצאת מנקודת הנחה הכי מופשטת שניתן להעלות על הדעת, שאתה תקבל ותקרא את ההודעה שלי כאשר תהיה עירני לא יושן או חצי יושן, או שתוי... כלומר שתעניק להודעה שלי את הרצינות הראויה- שום דבר מעבר לזה, ואם התנאים המנינימלים האלו יתקיימו אזי אין שום סיבה שלא תבין את תוכן הודעתי, ולפי דעתי, גם המסר של הקב"ה ששלח לנו באמצעות תורתו, היה צריך להתקיים במרחבו אותו התנאי המינימלי בשביל שהנמען יקבל ויבין את תוכן המסר, אולם ההסטוריה מלמדת שהתנאי המינימלי הזה לא התקיים בנו, אנו הנמענים, ומשום כך, פשוט, לא הבנו את התורה לאשורה והתרחקנו מתוכנה המופשט והברור. כל תירוץ אחר לאי-הבנתנו נכנס תחת אותו הקובץ שקראתי לו בהודעתי הקודמת כחצאי הבנות וחצאי פרושים שעצם החיסרון שבהם מעיד על ליקוי שיטתי בגישתנו העקרונית לתורה.

תוקן על ידי ashabot ב- 21/12/2015 01:33:22

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-21/12/2015 11:01 לינק ישיר 

אליקים7241 כתב:
"ואולי אלוקים  חשב שזה לא  שייך לתורה, כלומר ספר המצוות"
חשב שמה לא שייך לתורה?

כל מה שאינן מצוות. לא שייך  לספר התורה. שכאמור היא תורה מלשון מורה.
סיפורי האבות הן כדברי הרמב"ן מעשי אבות סימן לבנים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/12/2015 13:44 לינק ישיר 

אלברט

דבריך נכונים גם לגבי כל דבר תורה בעלמא - ולא רק לגבי חמישה חומשי תורה. הרי אם "אל עליון" מעביר מסר, ודואג שאנחנו כבר נהיה ראויים להבין אותו - אם כן, מדוע אתה מחלק בין תורת משה שהיא מסר ישיר מ"אל עליון", לגבי דברי הנביאים ותורת חז"ל וכו'. מדוע הם לא יכולים להיות מסר מהקב"ה שהקב"ה כבר סידר שנהיה ראויים להבין אותו לפי דרכנו, ולפי מצבנו הוא אינו נחשב לחידה ומשל אלא מסר ברור וישיר, ומאידך אם זה לא מסר ברור וישיר - מדוע התורה שגם היא בסך הכל "נובלות חכמה של מעלה" - מדוע היא נחשבת בעיניך מסר ברור וישיר, בעוד שגם שם אתה מסתמך רק על זה שהקב"ה דאג שאנחנו נקבל את התנאים המתאימים להבינה.

תוקן על ידי אליקים7241 ב- 21/12/2015 13:46:00

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/12/2015 19:05 לינק ישיר 

אליקים, נהוגה אימרה נבונה ביהדות שאומרת "מצווה גוררת מצווה ועבירה גוררת עבירה", כלומר אם מלכתחילה בחרתי בדרך עקומה ואני ממשיך ללכת עליה אזי אין לי כבר תקנה ושום כוונה טובה לא תעזור לי לסור ממנה, כי הרי אני דורך על דרך עקומה ועם כל צעד ושעל אני הולך ומתעקם יותר ויותר. האופן היחיד אפוא לתקן הוא לזהות את העיקום הראשוני ולתקנו, דהיינו לחזור אל התחלת הדרך ולהחליף מסלול. ובכן כמעט ובמקרה, אני הקטן זיהיתי "עיקום" כזה בהתחלת הדרך וזה הביא אותי לחזור אל התחלת הדרך ולנסות לתקן את העיוות.  

בראשית ברא אלהים את השמים ואת הארץ: זה הפסוק הראשון של המסר האלוקי שמייצג לכל הדעות את התחלת הדרך, וכאן מצאתי כאמור עיוות מסוים: היתכן שאל עליון יכפה את קיומו עלי באופן מאולץ וישלחני כבר בהתחלת מסריו להאמין בעובדה הזו כאמתלה הטעונה הוכחה? במילים אחרות, שתי אפשרויות עמדו לפני:

1. "אל עליון" לא יכפה עלי את קיומו וישלחני להאמין באמתלה הזו, ועל-כן לא נותר לי אלא להתייחס לקיומו כמשולל יסוד וכן לקשר שלו לתורה. או במילים אחרות, התורה אינה אלא חיבורו של בשר ודם ועל-כן ניתן לעשות הנחה למחברה ולפסוח על סתירות אפשרויות בתוכן מסריו.

2. "אל עליון" לא יכפה עלי את קיומו וישלחני להאמין באמתלה הזו, ועל-כן לא נותר לי אלא לקבוע כי באווילותי אינני מבין את מילות התורה כלשונן.

ובכן ומתוך אמונתי החזקה בקב"ה בחרתי באפשרות השנייה, והלכתי לבדוק מהו הדבר שמתוך עצלותי ובערותי לא הבנתיו לאשורו, וכך החלפתי את ערכו בערך נקוב אחר ומכאן התחילה סטייתי אל הדרך העקומה.

לא אלאה אותך בפרטים ובקיצור נמרץ מצאתי על אם הדרך כאן את הסטיה, דהיינו הצבעתי בפסוק הראשון של התורה על הסטיה שבעברי הרחוק פסחתי עליה, תיקנתי אותה וניסיתי לראות אם מכאן והלאה דרכי מתיישרת עם מסריו של אל עליון אשר חייבים להיות ברורים, פשוטים, ומותאמים למנת המשכל שלי כאדם ממוצע, ואכן מצאתי לפניי טקסט שנותן לי כנמען אנושי לטעום מהאמת המוחלטת של אל עליון. הנפלא בדבר הוא כי ככל ואני מתקדם בטקסט כך החיבור שלי אל האמת המוחלטת של המחבר נעשה חזק יותר. הגעתי אפוא למסקנה שאל עליון קיים - לא כי הוא ביקש ממני להאמין בקיומו, נהפוך, כי הוא הפציר בי לא להאמין בקיומו אלא להגיע להכרה זו כחלק מפרוייקט תפיסתי למציאות שהטקסט התורני עוסק בה מהתחלתו ועד המילה האחרונה שבו. אם תרצה להכנס לפרטים ולהתעמת איתם- אפניך למאמרי האחרון "מאלף עד תו".

ולא שכחתי את תהייתך- "מדוע אני מחלק בין חמישה חומשי התורה לדברי הנביאים הכתובים ודברי חז"ל.
פשוט מאוד אליקים: אני מבין מדברי הנביאים הכתובים והחכמים כי עוד לא זיהו את העיקום הראשוני ועוד לא חזרו אל התחלת הדרך להחליף מסלול, עודיהם עומדים על אותה הדרך.     

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-22/12/2015 17:43 לינק ישיר 

אלברט

א. אתה יכול לקבוע היכן אתה טעית בדרכך - אבל לקבוע מהי הטעות של כולם? (ואולי לכל אחד יש מסר אחר מא-ל עליון?)
ב. האם אתה אכן משוכנע ששם הייתה הטעות, ושאכן מצאת פיתרון? 
ג. אם כבר קבעת שכולם טעו בראשית, ולא חזרו לתקן - הסבר במה?
ד. ועוד: מניין לך שמשה לא טעה ואתה הולך אחר טעותו?
ה. היכן אוכל למצוא אתמאמרך שציינת אליו ("מאלף ועד תו")?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/12/2015 19:01 לינק ישיר 

ניתן להבחין שאתה אדם מסודר אליקים וחותר לכסות את כל הנקודות מאלף ועד תו, ואני שמח לנהל דיון עם איש מסודר כמוך. המאמר "מאלף ועד תו" וכשמו יתן מענה מסודר לכל הנקודות שציינת. 

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > על פרשנות בתנ"ך - פשט ודוחק
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 סך הכל 2 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.