בית פורומים שידוכי חרדים

'קנאות' - הפנים האמיתיות!

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-6/1/2016 16:30 לינק ישיר 
'קנאות' - הפנים האמיתיות!

האמת שהסתפקתי האם לכתוב בנושא, אך בעקבות 'מקרה' שהתגלגל לפתחי לאחרונה, וחלקי משפטים לגבי הנושא שנכתבו באשכולות השונים, החלטתי כן לעשות את זה.

הסיפור מתחיל בבחור מתחזק (מבית חילוני) שהתקשר אלי שייחסיו עם חברתו (בעלת רקע דומה) עלו על סרטון.
מפה לשם מצאתי את עצמי בשיחה בעלת שלושה זוגות עיניים במשך כמה שעות על הגורמים למצב.

לא אלאה אתכם יותר מדי, אבל הנקודה המרכזית לכאורה שהניעה את המצב, היא הנהגתה של זוגתו לעתיד.
לטענתו, היא לא מוצאת בעיה בשיחות עם הקולגות הגבריים לעבודה גם בדברים שאינם ענייניים, גם כשזה נמשך לאחר שעות העבודה כשהיא ספונה בביתה.
בנוסף, יחסה החביב ל'ידידים' כאלו ואחרים אינו מסתכם בחיוך שפתיים, וגם לא ב'מעשה שפתיים' ו'פה' בלבד.
להגנתה היא טענה שהבחור "קנאי", לה, ועליה. עליו להתמודד עם התחושה השלילית הזו שבקרבו, ואל לו לבוא בטענות כלפיה, כי היא נאמנה לו, ואין בשיחותיה או יחסה החביב לאחרים כהוא זה משום אי נאמנות כלפיו או אי חשקה בו.

בינינו, מה לאנשים מבחוץ, מתחזקים ככל שיהיו, ולאנ"ש?
שאלה במקומה, וזה היה נכון אילו אמירות מסוג זה לא היו נאמרות במחננו. אם כי, לאחרונה גם רוח זו החלה להכנס לתוכינו, ואמירות מעין אלו מושמעות פה ושם. ונשמעו גם פה בפורום יותר מפעם אחת.

כיוון שכך, אולי ראשית יש לנו לדון מה עומד מאחורי הביטוי ומהי ההגדרה הזו ששמה "קנאות".
בציבור הכללי, ואצל משתמשי ביטוי זה, מקובל להרגיש בביטוי זה מעין דברי המשנה באבות (פ"ד מכ"ח) "הקנאה והתאווה והכבוד מוציאין את האדם מן העולם". הווה אומר שזה דבר שלילי.
אם כי, קנאות בזוגיות מצאנו כביטוי שונה לחלוטין. באשה סוטה!
"ועבר עליו רוח קנאה, וקינא את אשתו" (במדבר ה', י"ד). וביארה הגמרא (סוטה ג' ע"א) והביאה רש"י על הפסוק) שפירוש הביטוי "קנאה" - התראה!
ולפי"ז פירוש הפסוק הוא "ועבר על הבעל רוח התראה, והתרה את אשתו"!

מכאן אולי ננסה להבין את הדברים מעט יותר.
אלו שאינם הולכים בדרך התורה, הרבה פעמים (לא אצל כולם) 'בגידה' נחשבת רק בבגידה גמורה. ואכמ"ל.
על "הרחק מן הכיעור ומן הדומה לו" (חולין מ"ד ע"ב) הם בכלל לא שמעו.

אך אנו שאמונים אנו על התורה ומצוותיה, וע"פ דברי חז"ל בפרשנותם, חומרותיהם, וגזרותיהם, יודעים אנו שגם המסתובב בחנות הבסם - מתבסם. בלשון סגי נהור.
לא רק עבירה מעשית וברורה נחשבת לעבירה, אלא הרבה רחוק ממנה נחשב לעבירה. ולא רק מעשה, אלא גם דיבור והרהור.

מקורות בנושא זה? בשמחה. (על קצה המזלג)

הגמרא במסכת עבודה זרה
(כ' ע"ב) אומרת שאסור לגבר להסתכל בבגדי צבעונין של אשה, אפילו שטוחים על הכותל או תלויים בכביסה אם הוא מכירה, שמא יבוא להרהר בה כיצד הם נראים עליה. וכן נפסק להלכה בשלחן ערוך (אבן העזר, סי' כ"א, סעי' א').
(ורעיון נאה שראיתי בעבר.
פעם הגיע 'חכם' אחד לרב מבריסק ושאלו על מה שאמרו חז"ל (סוטה י"ז, ע"א) טעם לתכלת בציצית שהוא כיוון ש"תכלת דומה לים, וים דומה לרקיע, ורקיע לכסא הכבוד". טען הנ"ל שיש לו בעיה במערכת האסוסיאציה, כי בפועל בראותו את הציצית אולי הוא נזכר בים, אבל הוא נשאר בים ולא ממשיך הלאה... ואפי' כשהוא בים, וים מתחתיו ושמים מעליו – אינו נזכר בכסא הכבוד, ואיך אפשר לומר שתכלת וכו' דומה..דומה.. ?
ענה לו הגרי"ז, למה אסור להסתכל בבגדי צבעונין של אשה, אתה מבין ? ענה לו, כן.
שאלו, מה הסיבה ? ענה לו, כיוון שאם הוא רואה את הבגד הוא נזכר באשה, וכשזוכר את האשה מחשבותיו נמשכים הלאה והלאה.., אמר לו הגרי"ז, א"כ אין לך בעיה במערכת האסוסיאציה, והראש שלך כן מקשר הלאה והלאה, רק השאלה איפה הראש מונח, האם בים ובגדי צבעונים, או בכסא הכבוד. וד"ל)

במסכת אבות (פ"ג, מי"ז) "רבי עקיבא אומר, שחוק וקלות ראש מרגילין את האדם לערווה". לא שחוק של "מין בשאינו מינו", אלא אפילו 'מין במינו', ק"ו בן בנו של ק"ו... וד"ל.

בגמ' בכתובות (ע"ב ע"ב) הגמ' מביאה שאשה "המשחקת עם הבחורים" מוגדרת כ"עוברת על דת יהודית" ויוצאת בלי זכויות וכתובה.
מסתבר לי שכל מי שרואה את לשון הגמ' עוברות בו מחשבות אפלות בייחס להגדרה "משחקת עם הבחורים", אך מעניין שבעיון קל בדברי הראשונים עולה שהכוונה לאשה שמשוחחת (!!!) בחופשיות עם גברים. (יש דיון במפרשים לגבי הסטטוס, האם בדווקא ציינה הגמ' בחורים שהם 'פנויים' ויצרם גדול, או שהכוונה גם לגבי כל סטטוס אחר)
היא רק משוחחת שיחה, והיא מוגדרת "עוברת על דת"!
וכך גם נפסק בשו"ע (אבהע"ג סי' "קט"ו סעי' ד') וכך מפרשים שם הנו"כ כה'בית שמואל' וה'באר היטב' ועוד.

אלו הם דברי הלכה בלבד שהבאתי.

כ'טעמא דקרא' ניתן להוסיף שבהחלט כשם שאת לא היית רוצה לראות את בן זוגך מפרלטט עם אחרות (אחרת לא היית בודקת את הפון שלו, או מיילים וכדו', אחרת לא היית חופרת על כל שיחה עם אשה כלשהיא...), ולא, זה לא שלילי, זה חיובי בהחלט, אבל באותה המידה הוא רוצה את ההתנהגות ההדדית בנושא.
כן, כי כל אחד רוצה להרגיש שבן זוגו הוא שלו. ולא בכדי אסרו זאת חז"ל בתכלית האיסור עד כדי קנסות ממוניות למי שעובר על זה.

לפי הנ"ל, ה"קנאות" המדוברת והנאמרת בנימה כל כך שלילית כלפי בעלי התחושה השלילית למקרים כאלו ואחרים, אינה אלא זייפנות של בעלי עבירה ודומיהם, והקנאות הקיימת היא בריאה וטובה ונכונה גם מבחינה הלכתית לכל מי שרגש רוחני ותורתי בקרבו.
יודעים מה, עזבו רגש רוחני. רגש מוסרי וטבעי. אילולא זאת הרגש נשחק, האהבה נשחקת, הגבולות נשחקים.
המציאות ברחוב מוכיחה את זה. ראו מה בין בני לבן חמי.

תם ולא נשלם אלא רק על קצה המזלג.

תוקן על ידי נועם_ושלום ב- 06/01/2016 16:50:55

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/1/2016 17:07 לינק ישיר 

נשוא מרתק...וראוי לדיון.
באופן כללי, יש הבדל בין קנאה לקנאות.
האם בדוגמא שהבאת על האישה הסוטה זה לא מעשה קנאות- בירור לה'..האם האישה חטאה או לא..?

קינאה זה רגש שלילי,
אבל כמו כל דבר,יש לאן לנתב אותו.
וקינאה בנישואין , לעניות דעתי המאד דלה.
זה המקום הטוב  שאפשר לנתב אותה.
איש/ה שבן/ת זוג לא מקנאים לו/ה.
בעיני היא אומלל/ה, שכן היא לא נחשב/ ת/נאהב/ת /רצוי/ה, ולא מחפשים את יחודו/ה...
עד כאן  חלק ממה שכתבת. ובשכלי הדל הבנתי:)

אתייחס למגדר השני, כי אותו אני מעט מכירה:)
צריך להיות מספיק כנות וגלויות,
כי אישה אוהבת לפלרטט ולהרגיש מחוזרת.
זה טבע העולם, וזה חלק ממהותה הנשית וטוב שכך.
אין חולק שזה אמור לבוא לידי ביטוי בעיקר בפני בעלה.

אבל, בחיים המודרניים, נשים כ"כ התרגלו להחפצה,
שהן משתמשות  לפעמים (גם בלי לשים לב)בנשיות שלהן ע"מ לקדם אינטרסים שלהן.
ברגע שזה קורה, זה מידרון חלק. ומסוכן.
ובחורות צעירות נופלות בו ,
כי אין להן מושג מה פלירטוט גורם לצד השני,
וכמה דק החבל בין פלירטוט לחטא,
ולא חייב ממש מעשה. מספיקה מחשבה וחיבת הלב.
אין אהבה אפלוטונית בין ידידים,
זה לא קורה.
תמיד זה נשען על הערכה, אינטרסים, נחמדות, חוויות משותפות,ורצון לבילוי משותף
ומשם ההתגלשות רק אורבת בפינה..
אין דבר כזה ידידים, (במיוחד לא במגזר, שדגל בהתבדלות מלאה)
צריך להיות מספיק כנים, שכל ידידות מבוססת על רגשות.
ושמשחקים ברגשות, לא להתפלאות שלפעמים נכווים....

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/1/2016 17:46 לינק ישיר 

tamar8 כתב:
נשוא מרתק...וראוי לדיון.
באופן כללי, יש הבדל בין קנאה לקנאות.
האם בדוגמא שהבאת על האישה הסוטה זה לא מעשה קנאות- בירור לה'..האם האישה חטאה או לא..?

קינאה זה רגש שלילי,
אבל כמו כל דבר,יש לאן לנתב אותו.
וקינאה בנישואין , לעניות דעתי המאד דלה.
זה המקום הטוב  שאפשר לנתב אותה.
איש/ה שבן/ת זוג לא מקנאים לו/ה.
בעיני היא אומלל/ה, שכן היא לא נחשב/ ת/נאהב/ת /רצוי/ה, ולא מחפשים את יחודו/ה...
עד כאן  חלק ממה שכתבת. ובשכלי הדל הבנתי:)

אתייחס למגדר השני, כי אותו אני מעט מכירה:)
צריך להיות מספיק כנות וגלויות,
כי אישה אוהבת לפלרטט ולהרגיש מחוזרת.
זה טבע העולם, וזה חלק ממהותה הנשית וטוב שכך.
אין חולק שזה אמור לבוא לידי ביטוי בעיקר בפני בעלה.

אבל, בחיים המודרניים, נשים כ"כ התרגלו להחפצה,
שהן משתמשות  לפעמים (גם בלי לשים לב)בנשיות שלהן ע"מ לקדם אינטרסים שלהן.
ברגע שזה קורה, זה מידרון חלק. ומסוכן.
ובחורות צעירות נופלות בו ,
כי אין להן מושג מה פלירטוט גורם לצד השני,
וכמה דק החבל בין פלירטוט לחטא,
ולא חייב ממש מעשה. מספיקה מחשבה וחיבת הלב.
אין אהבה אפלוטונית בין ידידים,
זה לא קורה.
תמיד זה נשען על הערכה, אינטרסים, נחמדות, חוויות משותפות,ורצון לבילוי משותף
ומשם ההתגלשות רק אורבת בפינה..
אין דבר כזה ידידים, (במיוחד לא במגזר, שדגל בהתבדלות מלאה)
צריך להיות מספיק כנים, שכל ידידות מבוססת על רגשות.
ושמשחקים ברגשות, לא להתפלאות שלפעמים נכווים....

באופן כללי אני חושב שהבנת היטב את כוונת דבריי ומגמתם. ועוד הוספת נופך משלך לזוויות נוספות של הנושא.
אם כי...

הקנאות של פרשת סוטה אינה הקנאות לדבר ה' כפנחס למשל, ואם תעייני שוב בדבריי בפתיחת האשכול תראי את פירושם.

אין דבר כזה ידידים - לא רק במגזר שדגל בהתבדלות מלאה - אלא כי זה לא נכון גם מבחינה רגשית ומעשית.
המשיכה הטבעית שקיימת בין המינים מונעת את המושג 'ידידות' כפשוטו.
עובדתית, לעולם לא תיתכן ידידות נייטרלית בין שני המינים כהקבלה לידידות בין שני אנשים מאותו המין. כי תמיד (!!!) תהיה מעורבות של רגשות שקיימות רק בין שני אנשים ממינים שונים.

לאן שזה מוביל המצב הזה? די לחכימא ברמיזא. וכתבת יותר מרמז. מי שמתכחש לזה הוא נאיבי, או מודע מראש לסיכונים, רק שהוא לא רואה בזה סיכון אלא מילוי תאוותו. השורה שהדגשתי מהווה את מוקד הבעיה, שמהווה מוקד לוויכוח לא אחת, גם מעל גבי הפורום. אין כאן ח"ו שמחה לאיד, או שמחה על קבלת דעתי, אבל כן תחושה נעימה שדברים היוצאים מן הלב נכנסים אליו.

תוקן על ידי נועם_ושלום ב- 06/01/2016 17:57:57

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/1/2016 18:51 לינק ישיר 

מחכים מדהים!
עניתם כבר על הכל..=)

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-6/1/2016 23:03 לינק ישיר 

קודם כל אני לא מבין מה אתה עושה כאן. אתה צריך לשבת בבית המדרש וללמוד. בנית כאן 'חבורה' שלא הייתה מביישת 'שפיץ' מישיבה כלשהי. 

ולענייננו, הדברים רק מחזקים את ההרגשה שהקנאות זו תכונה חיובית סך הכל, אבל צריך לשים לב שלא להגזים. לפעמים אחד הצדדים (בדרך כלל האישה, אל תקחו אישי) מקנא בצורה אובססיבית שמביאה לחיכוכים ומעמידה בספק את יעילותה של הקנאות. אבל אם זה נעשה במידה מדודה, אזי אין בזה שום בעיה, ואדרבה, כמו שציינת, שני הצדדים צריכים לקנאות זה לזה בשביל להוכיח את אהבתם.
תודה על המקורות..

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/1/2016 12:05 לינק ישיר 

מותר לשאול איפה אתה לומד / למדת נועם? (המשך למה שכתב רגוע)
כל מילה זהב.
אני בכלל חושבת כבר מזמן שעצם השימוש במילה 'קנאות' במקרים כאלו, זה מצביע על הפקרות פנימית ונסיון לא מוצלח להצדיק את המעשים שברור שהם לא יפים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/1/2016 12:47 לינק ישיר 

שאנל_22 כתב:
מחכים מדהים!
עניתם כבר על הכל..=)

תודה.
השתדלתי באמת להקיף את הנושא הגם שזה בקצרה, אבל שיכיל את הזווית של העולם, התורנית, מעט מקורות, ומסקנות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/1/2016 13:10 לינק ישיר 

רגוע222 כתב:
קודם כל אני לא מבין מה אתה עושה כאן. אתה צריך לשבת בבית המדרש וללמוד. בנית כאן 'חבורה' שלא הייתה מביישת 'שפיץ' מישיבה כלשהי. 

ולענייננו, הדברים רק מחזקים את ההרגשה שהקנאות זו תכונה חיובית סך הכל, אבל צריך לשים לב שלא להגזים. לפעמים אחד הצדדים (בדרך כלל האישה, אל תקחו אישי) מקנא בצורה אובססיבית שמביאה לחיכוכים ומעמידה בספק את יעילותה של הקנאות. אבל אם זה נעשה במידה מדודה, אזי אין בזה שום בעיה, ואדרבה, כמו שציינת, שני הצדדים צריכים לקנאות זה לזה בשביל להוכיח את אהבתם.
תודה על המקורות..

תודה על הפרגון.
האמת שגם לי לא תמיד ברור שהותי פה, אבל לא חשוב.
אבל בינינו? זה לא ממש "חבורה"... אם אתה רוצה 'חבורה' אין לי בעיה להעלות פה בכל תחום שתבחר דווקא, אבל אני לא חושב שזה המקום. כיוון שתראה רק מה קורה בנושא שהוא כל כך נפיץ מבחינה מסויימת, אבל במצב שאני מעלה נתונים ענייניים שא"א להתווכח עליהם כל כך מבחינה מציאותית / הלכתית / מוסרית, פתאום דממה יחסית ;)
אז, כפורום, אמורים להעלות לכאורה דברים שיהוו במה לדו-שיח.
אז נכון, דווקא את הנושא הזה העלתי בידיעה שברגע שאתה סותם את כל הפרצות מבחינה השקפתית, אין הרבה פתחון פה, אבל הגם שזה סותר את המטרה של דו-שיח, למרות זאת החלטתי לכתוב על זה, ולא בגלל אמירות שוגות כאלו והאחרות שנאמרו פה.

לעצם תגובתך לנידון, בא נגיד שכמו שכתבה גינגונת בתגובתה, אישית אני מעדיף שלא להתייחס לנושא בכלל בביטוי "קנאות", כי זה יהיה טעות להתייחס לזה כך, בפרט בגלל הקונוטציה השלילית המיידית שיש במילה זו.
צורת המעקב של בן זוג אחר חבירו אם נקרא לזה כך, היא תוצאה בד"כ של חוסר אמון מחד, או/ו סגנון מדי פתוח בגבולות הצניעות מאידך (השתדלתי לעדן את הניסוח, משער שהמסר ברור).
אם שני בני הזוג יודעים את ההלכה, מה מותר ומה אסור, אני לא חושב שזה אמור לקרות המצב הזה אם יש את האמון הראוי בין שני בני הזוג. כשאחד מהנקודות האלו בעייתית, אז הנושא בד"כ הוא רק תוצאה ולא הבעיה עצמה. לענ"ד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/1/2016 13:12 לינק ישיר 

גינגונת כתב:
מותר לשאול איפה אתה לומד / למדת נועם? (המשך למה שכתב רגוע)
כל מילה זהב.
אני בכלל חושבת כבר מזמן שעצם השימוש במילה 'קנאות' במקרים כאלו, זה מצביע על הפקרות פנימית ונסיון לא מוצלח להצדיק את המעשים שברור שהם לא יפים.

מותר לשאול הכל, אך תשובה זה כבר עניין אחר :) (תודה על הפרגון)
טנקס.
צודקת במאה אחוז. והזדהתי עם הרעיון בתגובתי ל'רגוע'.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/1/2016 15:03 לינק ישיר 

נועם_ושלום כתב:
מחכים מדהים!
עניתם כבר על הכל..=)

תודה.
השתדלתי באמת להקיף את הנושא הגם שזה בקצרה, אבל שיכיל את הזווית של העולם, התורנית, מעט מקורות, ומסקנות.
מה אגיד לך.. אין מה להגיד
רק לברך
ברוך שנתן מחכמתו..תן לי קצת

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-7/1/2016 17:54 לינק ישיר 

שאנל_22 כתב:
מחכים מדהים! עניתם כבר על הכל..=)

תודה. השתדלתי באמת להקיף את הנושא הגם שזה בקצרה, אבל שיכיל את הזווית של העולם, התורנית, מעט מקורות, ומסקנות.

מה אגיד לך.. אין מה להגידרק לברך ברוך שנתן מחכמתו..תן לי קצת

כמו שאמר החכם "תגיד מה שתגיד אין לי מה לגיד". שויין...
לברך? ולוואי שאגיע לשם.
אם אגיע, מסתבר שאומר כדברי התנא רבי עקיבא...

תוקן על ידי נועם_ושלום ב- 07/01/2016 17:54:40

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/1/2016 19:36 לינק ישיר 

במילה אחת: וואוווו!! במשפט: כתוב מעולה( חוץ מהסרטון..כותבים שרטון:),המאמר מקיף את הנושא בצורה מושלמת! פשוט מדהים

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/1/2016 19:42 לינק ישיר 

תודה רבה אביה.
הטעות כתיב ידועה לי, עניין של מרוץ הכתיבה וחוסר שימת לב, כלשאחמ"כ כבר היה מאוחר. מקווה שלא תחשדיני בזילות לימוד הדקדוק בצעירותי, כי לא זלזלתי :P

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/1/2016 19:57 לינק ישיר 

לפני שאני "מתיישב" לקרוא את כל התגובות המאוד מרחיבות דעת (בדרך כלל) אני מוכרח לומר לך יישר-כוח ענק!!!!!

מאוד מאוד נהניתי לקרוא את הדברים, שהובאו בבסדר מופתי, דבר דבור על אופניו, וחיזקו אותי חיזוק גדול...בנוסף, לא הכרתי חלק מהמקורות, ותודות לך גם החכמתי.

דע לך ששכרך עצום ביותר על החיזוק הגדול שאין לי שום ספק שכמו שחיזקת אותי- חיזקת פה המון ניקים וניקיות מי יותר ומי פחות...

על הדרך של ההכרת הטוב, רציתי לבקש אם אפשר אולי, שתעלה בהזדמנות חיבור נרחב יותר בנושא, בו תיכנס מעט יותר לעובי הקורה ולדברי (בעיקר) האחרונים, הכתיבה שלך בהחלט פתחה פה תיאבון לעוד.

נ.ב. החברותא שלי בדיוק עובר מקום מגורים, אתה פנוי לסיידר א'? ;)

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/1/2016 20:32 לינק ישיר 

שאנל_22 כתבה:

נועם_ושלום כתב:
מחכים מדהים!
עניתם כבר על הכל..=)

תודה.
מה אגיד לך.. אין מה להגיד
רק לברך
ברוך שנתן מחכמתו..תן לי קצת

את חכמה לא פחות מנועם

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/1/2016 20:35 לינק ישיר 

נועם_ושלום כתב:
מחכים מדהים! עניתם כבר על הכל..=)

תודה. השתדלתי באמת להקיף את הנושא הגם שזה בקצרה, אבל שיכיל את הזווית של העולם, התורנית, מעט מקורות, ומסקנות.

מה אגיד לך.. אין מה להגידרק לברך ברוך שנתן מחכמתו..תן לי קצת

כמו שאמר החכם "תגיד מה שתגיד אין לי מה לגיד". שויין...
לברך? ולוואי שאגיע לשם.
אם אגיע, מסתבר שאומר כדברי התנא רבי עקיבא...

תוקן על ידי נועם_ושלום ב- 07/01/2016 17:54:40

לא מדובשך ולא מעוקצך..שבת שלום?

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי

בית > פורומים > חברה וקהילה > שידוכי חרדים > 'קנאות' - הפנים האמיתיות!
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext