| נשלח ב-6/1/2016 19:08 |
|
| |
איך הוכיחו לפני מתן תורה שא-להים ציווה שבע מצוות?
נאמר בברייתא (סנהדרין דף נ"ו ע"א): "תנו רבנן שבע מצות נצטוו בני נח דינין וברכת השם ע''ז גילוי עריות ושפיכות דמים וגזל ואבר מן החי."
כתב הרמב"ם (הלכות מלכים ומלחמות פ"ח הי"א): "כל המקבל שבע מצות ונזהר לעשותן הרי זה מחסידי אומות העולם. ויש לו חלק לעולם הבא. והוא שיקבל אותן ויעשה אותן מפני שצוה בהן הקב''ה בתורה והודיענו על ידי משה רבינו שבני נח מקודם נצטוו בהן. אבל אם עשאן מפני הכרע הדעת אין זה גר תושב ואינו מחסידי אומות העולם ולא מחכמיהם."
(מבואר ברמב"ם שנמסר לנו בתורה שא-להים ציווה את בני נח 7 מצוות. יש מקום לדון היכן זה נמסר, הגמרא בסנהדרין מביאה לימודים ממקראות, יתכן שעיקר המקור הוא במסירה שבע"פ, אך לא בכך אני רוצה לעסוק באשכול זה.)
השאלה היא, מהיכן ידעו קודם מתן תורה שא-להים ציווה מצוות אלו. אם מסברא, מה יתרון לשבע המצוות על פני מצוות שכליות אחרות, כמו כיבוד אב ואם, חסד, צדקה לעני ועוד. אם נאמר שהיו צרכים לדעת אותם מן המסורת, איזה ערך יש למסורת שא-להים ציווה כך אדם ספציפי. מה יתרון לדת שבע המצוות מלדת מוחמד או ישו.
שאלה זו קשה לי ואינני יודע לה תשובה מספקת.
(חשבתי אולי לתרץ ששבע המצוות קודם מתן תורה היו צריכות להלמד מסברא, אך הן אינן עומדות לעצמן, אלא הן אמורות לייצג את מכלול הערכים. ע"ז ואיסור ברכת השם מייצגים את הכבוד לא-להים וההתרחקות מעבודה לזולתו. שפיכות דמים וגזל מייצגים את מכלול בין אדם לחברו, אבר מן החי - את ההתרחקות ממידת האכזריות והרצון להתעלות על ידי עדינות. עריות - את ההתרחקות מתאוות. דין - את סדרי השלטון. אם כנים הדברים, נצטרך לומר שבגזל ושפיכות דמים נכללים כל המצוות שבן אדם לחברו, כולל המצוות האקטיביות כמו כיבוד או"א, חסד וצדקה. וזה נראה לי תירוץ דחוק.)
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-6/1/2016 19:43 |
|
| |
ואיך אנחנו יודעים היום שבני נוח הצטוו בשבע מצוות אלו? מזה שחז"ל למדו אותם בדרכים משונות. שמא תאמר שהדרשות באו רק להעמיד את המסורת. בכל אופן, גם הם למדו את המצוות האלה בדרכים משונות (בחיים לא הייתי חושב לבד על הדרכים של חז"ל, כך שאני גם לא יכול לחשוב לבד גם על הדרכים שלהם. יתרה מכך, כיוון שהם היו קדמונים יותר, לפני ירידת הדורות, כנראה שהיו להם דרכים שאינני יכול כלל לתאר), או שהייתה להם מסורת.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/1/2016 21:50 |
|
| |
יש כמובן שהאשכול הזה נפתח לפי הצד האורתודוקסי שהמסורת נאמנת להעביר (פחות או יותר) את התורה שבעל פה, ושיש לנו סוג של עדות שהמונים קיבלו את התורה בהר סיני. אני לא נכנס כאן אם אני מקבל את זה או לא (אגב, לא כל כך), אני דן לפי הצד הזה, איך ניתן להצדיק את שבע המצוות לפני מתן תורה.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/1/2016 21:56 |
|
| |
אני עונה לפי הצד הזה. אם המסורת נאמנה להעביר שבמעמד הר סיני נאמר למשה שבני נוח הצטוו באותן שבע מצוות, הרי שהמסורת הייתה נאמנת גם לפני כן לומר שלאחר המבול נצטווה נוח בשבע מצוות (ושמא היה זה כבר אדם הראשון).
|
|
|
|
| נשלח ב-6/1/2016 22:53 |
|
| |
אני לא יודע אם אתה ציני או רציני. ברור שמסורת היא לא איזה נוסחת קסם. המסורת גם אומרת שא-לוהים מסר לישו ברית חדשה.
אני מדבר על מסורת של המונים שמתחילה מהמונים שטוענים שא-לוהים דיבר אתם - עם כולם. להבדיל ממסורת שמספרת שא-לוהים דיבר עם מוחמד או (להבדיל או לא) עם נח.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/1/2016 23:03 |
|
| |
[כמדומני,
היכן ראית "המונים" שטוענים שא-להים דיבר איתם - עם כולם? בתורה, מסופר על "המונים" שחוו זאת, אבל האם ראית במקום כלשהו את קולם שלהם, או אפילו של כמה יחידים מהם שמספרים זאת על עצמם? במובן זה, אין שום הבדל בין מסורת זו למסורות אחרות (למשל, שא-להים מסר לישוע ברית חדשה, שא-להים דיבר עם מוחמד, או שא-להים התגלה לג'וזף סמית וציווה עליו לשאת כמה שיותר נשים, וכו').]
|
|
|
|
| נשלח ב-7/1/2016 09:55 |
|
| |
{אמשלום לפי טענת המסורת, יש להאמין לכל ידיעה שהמונים טוענים שהיא הועברה על ידי המונים באופן רציף מתחילתה. זאת אומרת שיש להאמין לכך ששני דורות אחרי ישו כבר האמינו המונים שא-לוהים נתן לו את הברית החדשה. אך אף אחד אינו טוען שהמונים ראו זאת. להבדיל מהמסורת היהודית שטוענת שמהדור הראשון טענו המונים ששמעו את קולו של א-לוהים.
אלו דברים פשוטים שאני מתפלא שצריך לכתוב אותם כאן. או שאני לא מבין את טיעוניכם. (חשוב לי להדגיש שוב שאני לא ממש מסכים עם הטיעון הזה, אבל אי אפשר לדמות אותו בכלל למסורות של דתות אחרות).
|
|
|
|
| נשלח ב-7/1/2016 10:07 |
|
| |
אתה טוען שלפי המסורת יש שרשרת מסירה של המונים על כך שה' ציווה שבע מצוות לבני נוח?!
|
|
|
|
| נשלח ב-7/1/2016 10:39 |
|
| |
יש צריך לברר אצל בני נוח אם יש אצלם שרשרת מסירה כזו.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/1/2016 10:51 |
|
| |
בעל אתה מכיר מישהו שמזדהה כבן נח? שאפשר יהיה לשאול אותו.
אגב שאלתי בעבר- מאיפה השם הזה בן נח? הרי גם בני ישראל בעצם עהם בני נח?
|
|
|
|
| נשלח ב-7/1/2016 11:00 |
|
| |
עוד שאלה שחכמת הקבלה פותרת.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/1/2016 11:07 |
|
| |
יש שאלה שחכמת הקבלה לא פותרת?
|
|
|
|
| נשלח ב-7/1/2016 12:15 |
|
| |
כאן זה לא הפורום שמותר להזכיר את שמו ולשון גסה תימחק. ראה עצמך מוזהר. מנהלי_משנה.
תוקן על ידי מנהלי_משנה ב- 07/01/2016 14:15:24
|
|
|
|
| נשלח ב-7/1/2016 12:19 |
|
| |
פתרון לא מספיק, צריך שהוא גם יתקבל את דעתן של המקשה.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/1/2016 12:26 |
|
| |
תוקן על ידי מנהלי_משנה ב- 07/01/2016 14:16:02
|
|
|
|
|
| נשלח ב-7/1/2016 13:01 |
|
| |
בעיקר הם לא אוכלים קליפות- הם זורקים אותם לפח הזבל.
|
|
|
|
|