|
|
| נשלח ב-29/1/2016 04:25 |
|
| |
כך גם לדוגמא הידיעה שבעבר בארץ ישראל היה חזרת הש"ץ גם בערבית תרמה לי להבין את הסוגייה בתחילת תענית בירושלמי המדברת על הזכרת גבורות גשמים בתחילת החורף לראשונה על ידי החזן.
אי הידיעה שבארץ ישראל התפללו שמונה עשרה ברכות בדיוק ולא יותר גרמה לאחד מפרשני הירושלמי להגיהה הגה"ה בו לחינם.
גם קטע מברייתא העוסקת בשמות ומקומות משמרות הכהנים שהובאה בירושלמי גרמה לאחד מפרשניו להוציא את פשט דברי הבריתא מהקשרם בשל אי הידיעה של כתובות משמרות הכהנים שהתגלו בזמננו, אם הוא היה נעזר לדוגמא בפיוט הקדום "איכה ישבה חבצלת השרון" של הקליר הוא יכל גם כן לפרש כפשטן של דברים.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/1/2016 09:52 |
|
| |
בעב וספקן אם כל העניין המרכזי בתורה הוא ציות לה וזהו הערך היחיד, אין פגם בכך שאנו מושפעים מערכיים חיצונים. העיקר שהפוסק חושב שמציית לתורה (כי, למשל, ברור לו שלא יתכן שתתגנה בפני בעלה, שבת סד:)
|
|
|
|
| נשלח ב-29/1/2016 10:07 |
|
| |
| יש3 כתב: |  | ספקן זה שהאל לא היה יכול לתת לאדם דרכי הנהגה ראויות מההתחלה זה ברור, פשוט כי זה בלתי אפשרי. |
|
לא, זה לא ברור. אלקים מוגבל ביכולתו ?
|
|
|
|
|
| נשלח ב-29/1/2016 10:17 |
|
| |
ת"ט מניין שהערך היחיד בתורה הוא ציות לה'?
שלישי מה אתה יודע על אלקים?
|
|
|
|
| נשלח ב-29/1/2016 11:17 |
|
| |
יש אני מוכן לעמוד באתגר ולהציג דעה מיהו אלקים ומדוע. (דעה שנראית לי כרגע הכי הגיונית, אם אמצא דעה הגיונית יותר אעבור אליה. אני לא "נעול" על שום דעה ומוכן לקבל שאני טועה) בתנאי, שתביא אישור מהנהלת הפורם לפתוח אשכול שלא יימחק וללא צנזורה.
לא ענית לשאלה שלי. אלקים שאתה מזכיר אותו, זה אלקים מוגבל?
|
|
|
|
| נשלח ב-29/1/2016 11:47 |
|
| |
מה זה מוגבל? ומה זה יכולת?
|
|
|
|
| נשלח ב-29/1/2016 11:57 |
|
| |
ת"ט
הפמניזם של ר' עקיבא היה כ"כ עמוק שהוא היה מוכן בשל כך לשנות הלכה מקובלת? האם זקנים הראשונים לא החמירו בדיני הרחקה מסיבות מוצדקות של זהירות בדאורייתא וכעת ר' עקיבא משיקולים הומניים מבטל את דעתם?
|
|
|
|
| נשלח ב-29/1/2016 12:06 |
|
| |
| יש3 כתב: |  | ספקן זה שהאל לא היה יכול לתת לאדם דרכי הנהגה ראויות מההתחלה זה ברור, פשוט כי זה בלתי אפשרי.[/quote]
[quote] מה זה מוגבל? ומה זה יכולת?
|
|
מוגבל זה בלתי אפשרי, כמו שכתבת. יכולת זה יכול, כמו שכתבת.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/1/2016 13:25 |
|
| |
אני לא ממש מבין מה אתה רוצה. האם אלקים יכול לעשות נס שכולם ידעו מה צריך לעשות? כן. אני מניח שלא זו השאלה שלך. נראה לי שהשאלה שלך היא האם הוא יכול לעשות שמשהו לא טבעי יהיה טבעי בלי לשנות את הטבעי, כלומר שבו זמנית יהיה דבר גם טבעי וגם לא טבעי, ואני לא ממש מבין מה זה אומר.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/1/2016 14:06 |
|
| |
הערה כללית:
בתוספתא כפשוטה הרב שאול ליברמן השווה בין מקורות שונים של חז"ל תוך התייחסות למפרשיהם ושימוש במחקרים רלוונטים ובמקורות מהספרות היוונית והצליח לבאר בבהירות סוגיות בתלמוד הירושלמי ובתלמוד הבבלי. אלא שכדי להבין את דבריו לפרטיהם, נדרש להיות ת"ח הבקיא במקורות ובלימודים קלאסים ובלשון יוונית. להבדיל, כל לומד מסוגל להבין את פירוש רש"י לגמרא, גם-אם רק מעטים מצליחים להבין את הכוונות הדקות שבפירושיו. הפירוש של רש"י לגמרא הינו פירוש מדעי מבחינת דיוקו בהתיחסותו למה שכתוב. על-כן רש"י, לדוגמא, השתמש לפעמים בלשון צרפתית כדי להבהיר את דבריו, כי זו היתה לשון מדויקת יותר ביחס לעברית של ימי הביניים. כל הפירושים של הרב שאול ליברמן לא היו אלא הכנה לפירוש לתלמוד הירושלמי. גם כל המחקרים של אפשטיין לא היו אלא הכנה לפירוש מדעי למשנה. מהבחינה הזו, נראה לי שרוב רובם של המחקרים התלמודיים במאה וחמשים השנים האחרונות הינם חומר שטרם הגיע לצורה פרשנית ברורה, כזו המדברת אל כל לומדי התורה.
תוקן על ידי מם80 ב- 29/01/2016 14:06:22
|
|
|
|
| נשלח ב-29/1/2016 14:27 |
|
| |
ת״ט
אם הערך היחיד הוא ציות אז אכן אין משמעות לשינויי הערכים אלא שא״כ אין שום משמעות למצוות התורה ודי לנו בכוונה רצויה לציות.
תטען מסתמא שעדיין צריך מסגרת של ציות וכו׳, אבל אין לזה שום ערך ומשמעות.
מ״מ הנידון הזה ראוי לאשכול בפנ״ע, ודי לי במה שהסטתי את האשכול הזה ממסלולו המקורי.
אוסיף רק זאת, שעד כמה שיש חשיבות למסגרת הפורמלית של הציות אז אם אנחנו מודעים לבעיית הפרשנות הרי שבמודע אנחנו יוצאים ממסגרת הציות, ותהיה חייב לתאורייה ההזויה של הקומבינה האלוקית של יש ואריאל, אבל כבר אמרו שנסתרות הן דרכי האל ומי יודע איך הוא בחר לפעול.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/1/2016 16:02 |
|
| |
"הפירוש של רש"י לגמרא הינו פירוש מדעי מבחינת דיוקו בהתיחסותו למה שכתוב" לא זכיתי להבין במה פירושו של רש"י מדעי. אולי עדיף להגדיר קודם מהו פירוש מדעי.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/1/2016 17:02 |
|
| |
ספקן, קשה לך לקבל את התיאוריה כי אתה לוקה באנתרופומורפיזם. אין לדמות את זה לתיאוריית בריאת העולם הזקן כי לפיה הקב"ה ברא את העולם במכוון בצורה שקרית. ולמרות שעמקו מחשבותיו, הרי תיאוריה הגיונית יותר היא להניח שהעולם באמת זקן. וכך גם בתיאוריית התורה הכתובה בלשון עבר דרך נבואה.
|
|
|
|
| נשלח ב-31/1/2016 00:46 |
|
| |
ורק עוד הערה באשר לתיאוריית שבעים פנים לתורה: למרות שאנו מניחים שה' חפץ בכל מי שמכוין לעבדו, עדיין אלחם על הפשט שלי, כי כך אני מכוין לעבדו.
|
|
|
|
| נשלח ב-31/1/2016 09:02 |
|
| |
יש א. לא מצאתי ערכים מובהקים אחרים. ב. בוא נתפשר על הבטוי "הערך היסודי". הטיעון יישאר. בעב כפי הנראה כן. כמו של החזו"א כשפירש את הכשר ע"א בעדות אישה (אבהע"ז כב) והרא"ש שכתב שאמנם יחוד דאורייתא אך חזל הקלו כי לא אפשר. ספקן הערך הוא הציות. הציות הוא לתורה כפי שמתפרשת ע"י מי שנאמר עליו על פי התורה אשר יורוך. הם מפרשים כפי ששכלם כופה עליהם.
|
|
|
|
|