בית פורומים עצור כאן חושבים

עיונים באמונה ובטחון לחזו"א ח"ב

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-30/1/2016 21:19 לינק ישיר 

באשר לשיטת החזו״א במדת הבטחון, הטיעון שלו ״שכל שלא נתברר בנבואה גורל העתיד אין העתיד מוכרע כי מי יודע משפטי ה׳ וגמולותיו ית׳״ חלש מאוד.

ודבריו היו תמוהים בעיניי, שלכאורה מצאנו גם ברמב״ם וגם בנפש החיים מהלך שבו הצדיק בטוח שלא יאונה לו כל און, הרמב״ם בהערה שכל זמן שהאדם מפעיל מחשבתו באל לא יקרה לו רע, והנפה״ח בסגולה הידועה שלו שהחושב שאין עוד מלבדו ואין שום כח אחר שולט לא יקרה לו רע, (כמו הרבה מחידושי הקבלה שמופיעים לראשונה באופן אחר דווקא אצל הרמב״ם כמו מושג הדבקות ועוד), הרי שיש דרך להבטיח זאת, ואמנם ניתן לומר שזה תהליך אחר מ״מ נופלת טענתו, ועוד מדוע שלא נפרש שזהו מדת הבטחון עצמה. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/1/2016 21:23 לינק ישיר 

עבודה וצבא אינם סתירה לתפיסה זו, הרי החרדים בחו״ל עובדים, וגם לשיטת החרדים היה ליהודים צבא בימים אחרים, האם הינך בטוח שיש משנה סדורה בציבור הדתי היפך הגישה המקובלת ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/1/2016 21:25 לינק ישיר 

דברי הגר"א ידועים לי וראה מש"כ אריק123 ב http://www.bhol.co.il/forums/topic.asp?topic_id=1257218&whichpage=&forum_id=1364#R_12 עמ' עח – הרב התלונן על כך שאין מתיחסים לפרקים הראשונים בספר המדע ובמו"נ שהם " חכמת התורה על אמת" כמו להלכות שברמב"ם, וטען שזו חוצפה כלפי הרמב"ם. יש באמת לדון האם אנו יכולים להתיחס למעשה בראשית של הרמב"ם כאל חכמת התורה באמת. וודאי שאין זו חוצפה כלפי הרמב"ם אלא עם ישראל הבחין בין דברים שונים של הרמב"ם וכבר האריך בזה מו"ר שליט"א, ואפילו היד החזקה לא התקבל בצורה שרצה הרמב"ם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/1/2016 21:27 לינק ישיר 

ועל השכל הפועל, ראה: http://www.bhol.co.il/forums/topic.asp?whichpage=1&topic_id=3108562&forum_id=1364

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/1/2016 21:48 לינק ישיר 

אין שום רמז לשכל הפועל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/1/2016 22:00 לינק ישיר 

כתבתי לעיל:
השכל הפועל

כתב החזו"א באות יב: "החכם מכין לו צנורות בלבו ונפשו מהחכמה האצולה, אשר זרם החכמה זורם דרך צנורות אלו ללבו ונפשו, ולסגולת הזרם דרושה שמחה נפשית וחדות רוח, צמאון לחכמה ורעבון לבינה, אשר כל אלה יד הטובה של מידה טובה הכינתם, יסדתם ותכוננתם."
מעניין שהחזון איש כותב כאן בסגנון המזכיר את השכל הפועל של הפילוסופיה היוונית והרמב"ם.

נעימת הדברים מזכירה לי את השכל הפועל. אני מסכים שהדברים אינם מוכרחים. 

תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 30/01/2016 22:06:31

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/1/2016 22:18 לינק ישיר 

באשר לסוגית הביטחון מול ההשתדלות לשיטת החזון איש.

עד כמה שידוע לי מנעורי ועד עתה, המקובל בציבור החרדי לומר (וכן לפרש את החזו"א) שבמקום שיש חיוב השתדלות ולא משתדלים, התוצאה של זה הוא מניעת התוצאה המבוקשת למרות שהיא נגזרה מראש. (יש מגדירים את זה כעונש ויש הגדרות אחרות) אם כן, ההשתדלות בסופו של דבר מביאה את התוצאה, אבל בדרך עקיפה.

אם כן מה משנה אם ההשתדלות מביאה בדרך ישירה או בדרך עקיפה?
המשמעות מתחילה כאשר אין חובת השתדלות, כגון שזה מעל המאמץ הסביר או שזה דרך לא ישרה לגמרי, במקרה כזה, לפי התפישה שאני מכיר, להשתדלות לא תהיה כל תוצאה של רווח. (ואם יהיה, הוא יקוזז במקום אחר).

אם אני צודק, אי אפשר להגדיר את התפישה הזו כקשורה לדטרמניזם בכלל. (איך שיהיה לא מדובר כאן על דטרמניזם ממש, כי התפישה הזו לא נוגעת ביכולת לבחור אלא ביכולת להשפיע על התוצאה הכוללת, המערכתית).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/1/2016 22:20 לינק ישיר 

oפקן כתב:
הנפה״ח בסגולה הידועה שלו שהחושב שאין עוד מלבדו ואין שום כח אחר שולט לא יקרה לו רע,

גם תפילה לפי החזון איש היא סגולה שלא יקרה רע.
זה לא שיך לנידון האם הבטחון מבטיח תוצאה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/1/2016 22:27 לינק ישיר 

אם עבודה מביאה פרנסה בדרך הטבע, אזי אין צורך שהתורה תצווה עליה, אך אם היא חובה, היכן נצטווינו על כך בתורה עד שמותר לאדם לסכן את עצמו, לעלות בכבש ולהתלות באילן, כדי לקיים את המצווה הזו?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/1/2016 22:47 לינק ישיר 

עי׳ בנפה״ח שע״ג פי״ב, זה יותר מסגולה, זה נראה חוק מטאפיזי.

תוקן על ידי oפקן ב- 30/01/2016 22:48:25

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/1/2016 08:50 לינק ישיר 

כל ימי גדלתי בין החרדים ולא מצאתי מי שממעשיו משתמע כי הוא באמת חושב שפעולותיו הן רק קיום של השתדלות ואינן משפיעות על המציאות. נובע, אם כך,  שאין תיאוריה חרדית אמיתית כזו כזו  ומה שיש הוא מן הסתם רק בכדי חינוך ותו לא [חושבני שכך החזו"א. כל פרשנות אחרת תשימנו לתמהוני] ואולי גם מעט רמאות עצמית. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/1/2016 09:41 לינק ישיר 

ת"ט
אני גדלתי בין ההונגרים ומהם אין ראיה ....

אני מקווה שאין רמאות עצמית, אבל לא פעם אתה רואה שמי שרוממות הבטחון בגרונו על גיוס לצבא למשל, את הישיבה שלו הוא מנהל באופן רציונלי לחלוטין.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/1/2016 11:12 לינק ישיר 

ת"ט ובע"ב
אני מתפלא שאתם מגדירים את זה כחינוך מהשפה ולחוץ כאשר יש לכם את האלטרנטיבה שהצעתי קודם:

ההשתדלות היא קיום חובה ומי שלא מקים אותה 'נענש' באי הבאת התוצאה המיוחלת.

או בנוסח מרוכך יותר והגיוני יותר:

ההשתדלות היא קיום חובה שיש לה השפעה על המציאות המיוחלת אבל לא על התמונה הכוללת. זאת אומרת: אם תעבוד תרוויח כסף אבל אם לא נגזר עליך הכסף הזה, יהיה לך הוצאות מכיוון אחר או למצער יהיה לך צער ממשהו לא ממוני ששווה בחומרתו לרווח שהרווחת מהעבודה.

אגב, החזון איש בעיניכם הוא מישהו שהיה אומר לשם חינוך אמירות שבפועל הם תימהוניות?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/1/2016 11:40 לינק ישיר 

כמדומני
נניח כדבריך, היכן המצווה הזו? ואם היא מצווה האם היא בגדר איסורא או ממונא, דוחה לא תעשה או לא, נדחית מפני כבוד הבריות או לא?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/1/2016 12:28 לינק ישיר 

בעלבעמיו כתב:
כמדומני
נניח כדבריך, היכן המצווה הזו? ואם היא מצווה האם היא בגדר איסורא או ממונא, דוחה לא תעשה או לא, נדחית מפני כבוד הבריות או לא?

אם אנחנו מאמינים שהגזירה אמת והחריצות שקר, איך נסביר את זה שבסופו של דבר אנחנו רואים שזה תלוי השתדלות? התשובה האוטומטית היא שזה "עונש" שנגזר על האדם שעליו להשתדל כדי שתתקבל התוצאה שנגזרה.

איך מגדירים זאת בעולם ה"מצוות" וה"עבירות"?
-זו שאלה טובה שעד היום לא חשבתי עליה.

כעת אני חושב שיתכן לומר שהיא מצווה שכלית פשוטה שלא כתובה בתורה. (כמו החיוב להחזיר הלוואה שמוזכר רק בנביא, וידוע מה שכתב על זה הגרש"ש).
יתכן שאפשר לתלות את זה במשפטים מסוימים ("ובחרת בחיים" וכדומה...)
אבל באמת צריך לחפש אם יש על זה איזה שהם מקורות.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > עיונים באמונה ובטחון לחזו"א ח"ב
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 ... 8 9 10 לדף הבא סך הכל 10 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.