בית פורומים עצור כאן חושבים

הקצעת מקום בכותל למתפללים לא כפי שאנחנו מתפללים

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-9/3/2016 17:23 לינק ישיר 

דווקא אני חושב שכן יש מי שמייצג את התורה, ומי שאינו מייצג אותה. 
אדם שלמד מתמטיקה ועוסק בדברים הנוגעים אליה, ראוי לייצג אותה יותר מאשר מי שלא.
לכן גם בתורה - מי שעסק ועוסק בתורה - מייצג אותה יותר מאשר מי שלא. מי שמקפיד על קיומה מייצג אותה יותר מאשר מי שלא. 
עכשיו השאלה היא מה נקרא לקיים את התורה. אז כאן ראוי לבדוק מה חושב מי שלמד אותה. מבין אלו שלמדו אותה, אני חושב שהרוב אינם תומכים ברפורמים. 

ואת מי מייצג הכותל? להבנתי הוא מייצג יותר את מי שמאמין במסורת המקובלת, מאשר מי שלא. הרי בשביל מה הרפורמים צריכים שריד-בית-מקדש, שהקריבו בו קרבנות? ואיך הוא מייצג אותם? 

הרפורמים אמנם מייצגים דבר חשוב: הרצון לחבר את הדת המסורתית עם החיים והתרבות המודרניים. וזה נושא בפני עצמו, ולכן לא אאריך בו כאן. אבל זה להבנתי הבסיס לבעיה. (והלואי שהזרמים השונים ביהדות ילמדו מהם דבר חשוב זה, וידעו לעשותו כראוי. ואני חושב שצריך לדעת לעשות משהו כזה. וזה מבחינתי אחד מהדברים שראוי שיצאו מעצכח וכדומה (כלומר "כדומה" - שלצערנו לא קיים))
אעפ"כ, להבנתי, הרפורמים לא הציעו דרך ברורה ומקובלת של "הישן יתחדש" (כלשון הרב קוק), אלא "הישן יוחלף בחדש " - שהחדש יהיה דומה לו ומזכיר אותו. ולכן, להבנתי, הם אינם מייצגים מסורת של הדת. הם אולי זרם יהודי, אבל לא זרם ביהדות. 

לגבי המדינה - האם לא עדיף שמי שיגן עלינו יהיה חייל בריטי או טורקי - להוי ידוע, שהזמן שלא הייתה מדינת ישראל, יהודים רבים גויסו לצבאות העולם בגיוס חובה, והם נשלחו ע"י גויים לבצע את המשימות היותר מסוכנות - מתוך מחשבה שעדיף שיהודי ימות ולא גוי. האם צבא כזה עדיף? אתמהה. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/3/2016 18:22 לינק ישיר 

יכול להיות שאדם שלמד מתמטיקה יותר ראוי לייצג אותה ממי שלא, אבל כיוון שהמתמטיקה לא מינתה לה מישהו שייצג אותה הרי שאף אחד לא מייצג אותה. דומני שגם התורה לא מינתה לה מייצג.
אני מבין שאם נגלה שיש הרבה רפורמים שלמדו תורה והם תמכו ברפורמים, אז תעבור לומר שהם מייצגים את התורה?
גם את עניין " הכותל מייצג" אני לא מבין. כמובן שאפשר לומר 'מייצג' בדרך העברה - 'מייצג בעיני', אבל כשאומרים 'בעיני' הדבר הופך מיד לסובייקטיבי.
באשר להבנתך על ייצוג הכותל, לא נימקת  מדוע הוא מייצג את מי שמאמין ב'מסורת המקובלת', וגם לא ציינת מקובלת על מי. נראה שהתשובה היחידה היא שזו פשוט 'הבנתך' שהכותל הוא שלך, שהרי גם הגדרת 'מקובלות' המסורת היא המסורת המקובלת עליך.
אינני יודע בשביל מה רפורמים צריכים בית מקדש, אבל זו שאלה שצריך לשאול אותם או את מי שבקי בעניינם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/3/2016 20:22 לינק ישיר 

יש3 כתב:
יכול להיות שאדם שלמד מתמטיקה יותר ראוי לייצג אותה ממי שלא, אבל כיוון שהמתמטיקה לא מינתה לה מישהו שייצג אותה הרי שאף אחד לא מייצג אותה.
אז מה תעשה כשתהיה לך שאלה מתמטית? 
דומני שגם התורה לא מינתה לה מייצג.

אני מבין שאם נגלה שיש הרבה רפורמים שלמדו תורה והם תמכו ברפורמים, אז תעבור לומר שהם מייצגים את התורה?

ממה נפשך: אם השיטה שלהם נכונה, אז כן. ואם השיטה שלהם לא נכונה, אז כשהם ילמדו תורה באמת - אז או שהם יגלו שהיא לא מתאימה להם, וזה כבר יהיה ניכר מתוך דבריהם והנהגתם. או שהם "יחזרו בתשובה" ולא תהיה להם סיבה לטעון שהשיטה הרפורמית מייצגת את התורה (מה שנקרא: "המאור שבה מחזירו למוטב"). ואם נניח שהם יצליחו לרמות, אז מה אתה מציע לעשות נגד זה? לא לסמוך על אף אחד? 

גם את עניין " הכותל מייצג" אני לא מבין. כמובן שאפשר לומר 'מייצג' בדרך העברה - 'מייצג בעיני', אבל כשאומרים 'בעיני' הדבר הופך מיד לסובייקטיבי.
באשר להבנתך על ייצוג הכותל, לא נימקת  מדוע הוא מייצג את מי שמאמין ב'מסורת המקובלת', וגם לא ציינת מקובלת על מי. נראה שהתשובה היחידה היא שזו פשוט 'הבנתך' שהכותל הוא שלך, שהרי גם הגדרת 'מקובלות' המסורת היא המסורת המקובלת עליך. 
אינני יודע בשביל מה רפורמים צריכים בית מקדש, אבל זו שאלה שצריך לשאול אותם או את מי שבקי בעניינם.
השאלה השנייה עונה על הראשונה - הכותל אינו מייצג את הרפורמים מכיוון שהוא שריד בית מקדש, ובית מקדש הוא מרכז תרבות שבו עושים דברים שלא מתאימים בכלל לשיטה של הרפורמים. למשל, להקריב קרבנות. האם בשביל הרפורמים זה ייחשב למצווה?
לגבי המסורת ה'מקובלת' - לא התכוונתי מקובלת 'על' מישהו, אלא מקובלת 'אצל' מישהו, המסורת המקובלת בין כל היהודים עד לפני 200-300 שנה הייתה די ברורה, ולא כללה רפורמה מסוג הרפורמות של הרפורמים. ואם הם יטענו שכן, הרי שזה כולל שהם אמורים לוותר על כל מיני דברים כמו בית מקדש, וכנ"ל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/3/2016 21:08 לינק ישיר 

כשתהיה לי שאלה מתמטית אולי אשאל מתמטיקאי (בשאלות שרוב בני האדם קוראים להם 'מתמטיות' לא בטוח שזה כדאי; יכול להיות מאוד שעדיף לשאול פיזיקאי), אבל זה לא בגלל שהוא מייצג את המתמטיקה (אין לי מושג מה זה אומר), אלא בגלל שהוא יודע את התשובה.

אז בעצם השאלה היא לא מה אומרים לומדי תורה, אלא מהי אמת שאותה אתה קובע. אין לי בעיה עם הגישה הזו (אני לא חושב שאתה אמור להאמין שאתה טועה, להפך), אבל קודם הסתרת את הטענה מתחת לטיעון טכני שאינו רלוונטי.

האם מישהו היום מתכוון להקריב קורבנות? כמעט ואף אחד (הרי אם מישהו יעלה ויתקרב יותר לשריד ביהמ"ק בצורה שמותרת ללא ספק על ידי ההלכה, יתנגדו אליו; כמובן שיהיו לך תירוצים על זה אבל תירוצים מותרים לא רק לך אלא גם לאחרים), ובכל זאת רואים את הכותל כמייצג אותם כיוון שהכותל הוא לא רק שריד ביהמ"'ק שבו הקריבו קורבנות אלא גם שריד ביהמ"'ק שסימל בעיני היהודים את עבודת האל ואחר במשך מאות שנים את הכמיהה לעולם טוב יותר.

המסורת לפני 200-300 שנה לא הייתה דומה למה שמצוי היום בסטמר, בתולדות אהרן, בפונביז', בהר המור, בהר עציון או בישיבת הקיבוץ הדתי, והיא באמת גם לא דומה למה שיש אצל הרפורמים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/3/2016 21:48 לינק ישיר 

לא זכור לי שהסתרתי איזה דבר מאחורי "טיעון טכני שאינו רלוונטי". אשמח אם תפנה אותי אל המקור.

המסורת של לפני 200-300 שנה לא דומה לזו של היום, אבל יש מי שממשיך אותה היום, גם אם בצורה לא נכונה, ויש מי שמשנה אותה מתוך אמונה שזה מה שהיון עושים אלו שחיו פעם אילו חיו היום. אבל זה ש'אילו חיו היום' היו משנים - זה טענה שאינה מוכחת, וגם אם הייתה מוכחת - זה לא משנה את העובדה שמדובר בשינוי של המסורת, גם אם מטעמים מוצדקים.

הכותל מבטא שריד בית מקדש - שאף אחד לא הולך להקריב בו עכשיו קרבנות, אבל בדיוק כמו שראשוני המשכילים ביקשו לומר דברים כמו 'ברלין היא ירושלים' כך הרפורמים אמורים לומר משהו כמו 'בניין האו"ם הוא בית המקדש'. עד כמה שהם לא עושים כך, אני משער שזה בגלל שהם רוצים שכל עולם היהדות יקבל את שיטתם, ולכן הם מבקשים ייצוג כאנשים מסורתיים. זה או שקר ונסיון השתלטות, או סתם טעות של מי שלא למד. אם אתה חושב אחרת, אשמח לשמוע מה ולמה. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/3/2016 22:03 לינק ישיר 

הטיעון הטכני הוא טיעון הרוב.

אני לא יודע מה הרפורמים אמורים לומר. כיוון שהם רואים את עצמם כחלק מהיהדות ברור לי שהם רוצים חלק בסמלים שלה. הרפורמים גם תורמים כסף ליישוב א"י על אף שלשיטתך כנראה שהם לא אמורים לעשות זאת. ברור שיש להם גם שיקולים פוליטיים (אין לי מושג מה הולך בכותל, אבל באופן כללי נראה שהעניין שם הוא באמת פוליטי ובכלל נראה שכל התנועה הרפורמית בארץ מתעניינת יותר בזה), אבל זה לגיטימי לגמרי. אני רוצה לגיטימציה והם רוצים לגיטימציה. אני בהחלט יכול להבין למה אחרים לא רוצים לתת להם לגיטימציה, אבל אני לא חושב שזה "שקר וניסיון השתלטות". לפחות לא יותר מהניסיון להעיף אותם משם (שעניינו הוא לא באמת איזו בעיה הלכתית, שהטיעון הזה הוא סתם 'שקר', אלא 'ניסיון השתלטות' על הכותל מהצד השני).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/3/2016 23:58 לינק ישיר 

מה לדעתך הסתרתי מאחורי טיעון הרוב?
אני כתבתי שרוב לומדי התורה לא תומכים ברפורמים, ושזה נקרא הייצוג של התורה. אני לא חזרתי בי ולא מתכוון לחזור בי. הסברתי בדיוק מדוע זה רלוונטי לענייננו.
אתה מוזמן להסביר מדוע אינך מסכים. עד כה מה שעשית היה לקבוע שטענותיי לא נכונות, מכיוון שהרי אני בטוח שאני צודק, אז לא יכול להיות שטענותיי נכונות. זה טיעון מעניין, אשריי שזכיתי לשמוע טיעון מסוג זה.

דווקא אני מבין שהרפורמים בהחלט אמורים לתמוך ביישוב ארץ ישראל, מכיוון שליישוב ארץ ישראל יש גוף אחראי (מדינת ישראל) שבהחלט תומך באינטרסים שלהם (ואינני מתכוון ל'אינטרס' שאינו ראוי). ואינני חושב שיש בזה משהו לא לגיטימי. אני מבין שאתה מקבל בסבלנות את זה שיש מי שלא מסכים איתם, ואני ממש אבל ממש מעריך אותך על זה. מה שתיארתי כאפשרות "שקר ונסיון השתלטות" - כּוּוַּן כלפי הניסיון להיחשב שזרם דתי רגיל. והסברתי מדוע הם לא כאלה, בטענה, שדחית אותה מסיבות של וודאות יתר וכנ"ל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/3/2016 08:18 לינק ישיר 

שאלתי אותך אם רוב לומדי התורה הם רפורמים מה תעשה (לא שאלתי אם היו כי אני לא יודע מה הרוב). להבנתי ענית שלא תהפוך לרפורמי כלומר שהרוב לא קובע. אם כך, טיעון הרוב היה רק דרך להסתיר את הטענה שאתה פשוט לא מסכים אתם.
לא ברור לי איפה כתבתי את הטיעון המעניין שייחסת לי.
אני לא מקבל בסבלנות את זה שיש מי שלא מסכים אתם. אני עצמי לא מסכים אתם ובהחלט לא הייתי רוצה שיקבלו מקום בכותל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/3/2016 10:29 לינק ישיר 

מיימוני

< האם הכותל המערבי הוא בית כנסת? לפי ההלכה? לפי החוק? לפי המנהג?>

ראה כאן מסעיף ד

כותר

מנייני נשים בכותל

מחבר

שוחטמן, פרופ' אליאב

מחבר נוסף

טנדלר, הרב מרדכי

בתוך

תחומין ט"ו (תשנ"ה) 161-184       

נושא ראשי

הלכה

תיאור

מנייני נשים בכותל:
א. העתירה לקיום מנין נשים בכותל
ב. עטיפת טלית בנשים
  1.
מחזי כיוהרא
  2.
פוסקי ההלכה פסקו לאיסור
  3.
לבישה בפרהסיא אינה כלבישה ביחידות
ג. נשיאת ספרי תורה וקריאת התורה בנשים
  1.
האחיזה בספר
  2.
הקריאה בספר
ד. מנייני נשים
  1.
המניע לקיום מנין הנשים הוא פסול
  2.
שיקולים הלכתיים למניעת המנין
ה. דינה של רחבת הכותל המערבי כבית כנסת
ו. כוחו של מנהג ובפרט בבית כנסת
  1.
המנהג הוא מקור להלכה
  2.
מנהג נקבע ע"פ פוסקי הלכה
  3.
תוקפו של מנהג הוא כנדר
  4.
שינוי ממנהגי בית הכנסת
  5.
שינוי ממנהג על סמך פוסק יחיד
  6.
שינוי ממנהג עקב עקירה ממקום
  7.
במנהגים: לא ראינו - ראיה
  8.
אין דין נשים כדין עדה
ז. פגיעה ברגשות ציבור המתפללים
  1.
הסטייה מההלכה
  2.
חוות דעתם של הרבנים הראשיים קובעת
ח. סוף דבר
נספח א: חוו"ד הרב אברהם שפירא, הרב הראשי לישראל
  1.
לבישת ציצית
  2.
דבר שבקדושה נאמר רק במנין גברים
  3.
התנדבות נשים בדבר שבקדושה
  4.
מנהג ישראל - תורה הוא
  5.
ריבוי מחלוקת בישראל
נספח ב: חוו"ד הרב מרדכי אליהו, הראשון לציון והרב הראשי לישראל
  1.
נשים מברכות רק על מצוה שנהגו בה
  2.
אסור לשנות מנהגים
נספח ג: מכתב מאת הרב מרדכי טנדלר

לפי

תוקן על ידי נישטאיך ב- 10/03/2016 10:45:36

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/3/2016 10:35 לינק ישיר 

בגץ 257/89 ענת הופמן נ' הממונה על הכותל המערבי פ"ד מח(2) 265 .

תפילה של נשות הכותל בכותל המערבי, מאתר הכנסת:

ttps://www.knesset.gov.il/mmm/data/pdf/m03181.pdf

תוקן על ידי נישטאיך ב- 10/03/2016 10:54:05

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/3/2016 11:39 לינק ישיר 

ראה

אתה שאלת כך (9/3/16, 18:22):

ואני עניתי כך (9/3/16, 20:22):
ממה נפשך: אם השיטה שלהם נכונה, אז כן. ואם השיטה שלהם לא נכונה, אז כשהם ילמדו תורה באמת - אז או שהם יגלו שהיא לא מתאימה להם, וזה כבר יהיה ניכר מתוך דבריהם והנהגתם. או שהם "יחזרו בתשובה" ולא תהיה להם סיבה לטעון שהשיטה הרפורמית מייצגת את התורה (מה שנקרא: "המאור שבה מחזירו למוטב"). ואם נניח שהם יצליחו לרמות, אז מה אתה מציע לעשות נגד זה? לא לסמוך על אף אחד?

ובתגובה אתה כתבת כך (9/3/16, 21:08):
אז בעצם השאלה היא לא מה אומרים לומדי תורה, אלא מהי אמת שאותה אתה קובע. 

והוספת כך (שם):
אין לי בעיה עם הגישה הזו (אני לא חושב שאתה אמור להאמין שאתה טועה, להפך)

ובכן:
הואיל ולא הצלחתי, וגם עכשיו ככל שאני מעמיק בדבר, אינני מצליח לדלות מתוך דבריי את המסקנה שלך ש"
אז בעצם השאלה היא לא מה אומרים לומדי תורה, אלא מהי אמת שאותה אתה קובע.". הרי שהמסקנה מבעיה זו היא שמה שמפריע לך הוא עודף וודאות. ואם אמנם יש מקום להסתפק בדבר, הרי שבאים הדברים הבאים שלך ומאשרים את הטענה: "אין לי בעיה עם הגישה הזו (אני לא חושב שאתה אמור להאמין שאתה טועה, להפך)" - הוי אומר: עודף וודאות הוא דבר מותר , אלא שמשמעותו הוא שאתה לא אובייקטיבי ("אלא מהי אותה אמת שאתה קובע"), ובמקרה זה גם שאתה מסתיר משהו ("מתחת לטיעון טכני שאינו רלוונטי"(שם)).

אני מעתיק שוב את דבריי, (ומדגיש את המשפט האחרון, ממנו משתמע היפך מה שאתה הבנת) כך שתוכל להיווכח בדיוק מה דעתי לגבי הרוב:
ממה נפשך: אם השיטה שלהם נכונה, אז כן. ואם השיטה שלהם לא נכונה, אז כשהם ילמדו תורה באמת - אז או שהם יגלו שהיא לא מתאימה להם, וזה כבר יהיה ניכר מתוך דבריהם והנהגתם. או שהם "יחזרו בתשובה" ולא תהיה להם סיבה לטעון שהשיטה הרפורמית מייצגת את התורה (מה שנקרא: "המאור שבה מחזירו למוטב"). ואם נניח שהם יצליחו לרמות, אז מה אתה מציע לעשות נגד זה? לא לסמוך על אף אחד?
קודם שאלת לגבי ייצוג התורה ע"י "הרוב". עכשיו אתה שואל שאלה דומה ובכל זאת שונה - האם אני הייתי הופך להיות רפורמי. התשובה לשאלה השנייה היא בוודאי לא, מכיוון שאני בטוח בדעתי, (כלומר כל עוד לא שיניתי אותה.).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/3/2016 12:42 לינק ישיר 

אליקים
 אנסח את השאלה בה פתחתי
למה אתה חושב שהשיטה והדרך שלך היא הנכונה ביהדות.
למה אתה חושב שהדרך שלך מחייבת אחרים?

אולי -דאלו ואלו דברי אלוקים חיים וכל אחד מדבר לפי דרכו ושורש השגתו ו
לדוגמה הרמב"ם כותב שלומדי התורה המקצוענים

כל המשים על לבו שיעסוק בתורה ולא יעשה מלאכה ויתפרנס מן הצדקה הרי זה חלל את השם ובזה את התורה וכבה מאור הדת וג

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/3/2016 13:57 לינק ישיר 

אליקים
אני ממש מתקשה לעקוב אחרי כל הציטוטים האלה, ולא הצלחתי עדיין להבין מה עניינו של טיעון הרוב, כאשר כל צד טוען לוודאות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/3/2016 15:58 לינק ישיר 

יש

לא הבנתי מה הבעיה. האם בכנסת לא בודקים רוב? בבג"ץ? בכל מקום עושים את זה. למה כאן לא? ואם הרוב יהיה שונה? אז אה"נ. אלא שאני, כחלק מהרוב שקיים כרגע, מאמין שאם הרוב יהיה שונה אזי זה סימן שיש לרוב הזה טעות. אבל אה"נ שאם היה רוב שונה דבריי היו אחרים, כי "רוב" הסיכויים שאז גם דעתי הייתה שונה. אבל אני חושב שאם דעתי היייתה שונה באופן הזה, כלומר אם הרוב היו רפורמים, ולכן גם אני - אני מאמין שאם כך היה הייתי טועה. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/3/2016 16:06 לינק ישיר 

ירוחם

ראשית ראה מה שכתבתי ליש בהודעה האחרונה.
ובנוסף: בתורה כתוב אחרי רבים להטות, והסברא נותנת את זה. וגם: "והאיש אשר יעשה בזדון לבלתי שמוע אל הכהן העומד לשרת שם את ה' אלוקיך או אל השופט" - משמע שהעובדה שהכהן והשופט עומדים וממונים זה מה שנותן להם את הסמכות - כלומר זה שה"רוב" של העם והכהנים והשופטים מינו אותם. ומי שלא שומע להם הריהו חוטא.

לגבי הרמב"ם - ראשית כדאי לציין שהרמב"ם מדבר על מי שרוצה להתפרנס מן הצדקה. "מלגה" בפרט קבועה - להבנתי איננה צדקה. וחוץ מזה הרי אתה יודע שכולם חולקים עליו. אז קודם כל אם הולכים אחר הרוב אזי הרוב חולקים על הרמב"ם, וכל עוד לא הוכחת שאין ללכת אחר הרוב הרי שאפשר ללכת אחר הרוב. וחוץ מזה, גם אם לא הולכים אחר הרוב: אולי תגיד לי אתה, מתי אדם ילמד תורה אם יהיה עסוק רוב יומו בעבודה? אז אינני אומר שזה דרך לכולם, וזה כבר נושא אחר, אבל עצם זה שיש אנשים שעוסקים בתורה ואינם עובדים בעבודה אחרת (אלא רק בעבודת ה') - איך אתה מציע לעשות במקום? גם התורה נתנה עבודת המקדש לשבט לוי ולכהנים - ואת מתנות כהונה "חלף עבודתם אשר הם עובדים"

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > הקצעת מקום בכותל למתפללים לא כפי שאנחנו מתפללים
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 לדף הבא סך הכל 6 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.