בית פורומים עצור כאן חושבים

הרב שרלו על חוק המקוואות

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-21/3/2016 10:55 לינק ישיר 
הרב שרלו על חוק המקוואות

.

"

~ על חוק המקוואות ~
לאור תגובות שונות לדברים שכתבתי בקיצור על חוק המקוואות, אני מבקש להבהיר את עמדתי: במסגרת דבריי אפנה למאמרים שונים שכתבתי, כדי להבהיר שאין מדובר בעמדה אד-הוק, אלא בעמדה שיטתית ועקבית שאני סובר אותה שנים רבות.

קשה לדבר על חוק כשהנוסח שלו עוד לא מגובש. זה נהפך אמנם למנהג – לעסוק בספר הלימוד החדש באזרחות בלי שרואים אותו וכדו', אולם אני מנסה להימנע מכך, ומדגיש שעמדה צריכה להיות ביחס לעובדות. אולם באופן עקרוני, איני מבין כיצד ניתן לתמוך בחוק כזה, מכל כיוון שמסתכלים עליו. אני מבקש להדגיש כי עמדתי ההלכתית היא שגיור רפורמי הוא חסר משמעות מבחינה הלכתית (https://www.facebook.com/RabbiCherlow/posts/1046181265443341). לא זו בלבד, אלא שלאחרונה כתבתי שוב כמה מאמרים על הלגיטימיות של מדינת ישראל לקבוע את הסטנדרטים שהמדינה כמדינה חיה לאורם, והם צריכים להיות הסטנדרטים ההלכתיים (https://7minim.wordpress.com/2016/01/31/ums/). אולם מכאן ועד חוק המקוואות המרחק רב, בעיקר מחמש סיבות הלכתיות, וסיבה אחת פרקטית:

א. מצד דיני ממונות. המקוואות לא שייכות לציבור הדתי בלבד. הן שייכות למדינת ישראל. מדינת ישראל חייבת לאפשר גם לאלה שאני מאוד מתנגד למעשיהם לעשות כרצונם בעולמם הפרטי, שכן המקווה שייך גם להם. אם המדינה הייתה מקימה מערכת כפולה של מקוואות – כאלה ואחרים, כמו שמתקיים הדבר בבתי כנסת, היה אפשר לקבל את הרעיון הזה. אם כי גם אז הייתי מעדיף שלא. אולם במצב הנוכחי, איני מבין כיצד הדבר מותר על פי ההלכה, כאשר אין מדובר ברשות הרבים הציבורית של המדינה. סיכום עיתונאי של עמדתי בנושא זה נמצא כאן:http://www.nrg.co.il/online/11/ART2/565/021.html

ב. מצד הכפיה: שנים רבות אני טוען כי המדינה רשאית וחייבת לקבוע את אופי רשות הרבים הציבורית, ולאחרונה כתבתי על כך כאןhttp://toravoda.org.il/%D7%9B%D7%AA%D7%91%D7%94/13698. אך אינה רשאית להיכנס לעולמה הפרטי של האדם. מקווה שייכת לעולמו הפרטי של האדם, ועל כן אני מתנגד לכניסת המדינה. ההלכה אמנם מכירה ברשות הכפייה על עולמו הפרטי של האדם, אולם כפייה זו לא נעשית על ידי המדינה, אלא על ידי בית הדין שכולם נשמעים לו – גם אלה שכופים אותם. זה לא המצב היום, ועל כן, אין מקום למדינה להיכנס לנושא.

ג. מצד המגוון ההלכתי: היהדות בחרה במשך דורות רבים, מאז חורבן הסנהדרין, לא להעניק לאף אחד את הבעלות על עולמו ההלכתי של האדם. יום אחרי שכתב הרמב"ם את משנה תורה – כתב על הראב"ד את ההשגות; על השולחן ערוך נכתב הרמ"א, ואין ספור דברי אחרונים שלא מקבלים את דבריו בכל עניין ובכל תחום. אין ולו ספר אחד, או מוסד אחד ביהדות, מלבד הסנהדרין, שקיבל את הסמכות לכפות את דרכו ההלכתית על בני אדם. החוק הזה מעניק את הסמכות הזו, בניגוד מוחלט למסורת ולדרכה של היהדות, ועל כן איני מבין כיצד ניתן לקבל אותו.

ד. מצד הענקת סמכות לבלניות. הבלניות עושות מלאכת קודש. בשכר זעום. צריך לברך אותן ולהודות להן. ההלכה אמנם דורשת כי אישה תלווה בטבילתה על ידי אישה אחרת הרואה זאת, אולם לא הבלניות אחראיות על כך. לעתים, דווקא שליחות הקודש שלהן גורמת להן פעמים רבות להפעיל את סמכותן על נשים אחרות, בנושאים רבים ומגוונים. איני מבין כיצד ניתן להעניק סמכות זו לבלניות, או לכל אחד אחר. הראשונות שתפגענה מכך תהיינה מאות אלפי הנשים הטובלות במקווה כהלכה, ואיני רואה שום "קו חם" או כל תקנה אחרת שתתמודד עם כך, שכן עצם העובדה שיוצרים מצב שבו נשים צריכות להתלונן – הוא עצמו מעוות מאין כמוהו. גם לכך הייחסתי בעבר: http://www.mako.co.il/…/loca…/Article-25d126dc2e7a151004.htm.

ה. זוהי פגיעה חמורה בנשים הטובלות. אישה רשאית לבחור את הדרך ההלכתית שהיא הולכת לאורה, את פוסק ההלכה שפוסק לה, ואת המסורת שהיא נענית לה. החוק (לפי חלק מהניסוחים) מעניק בעלות על דרכן ההלכתית של נשים במישור הפרטי של חייהן. יש נושאים הנתונים במחלוקת בין הפוסקים ואין לאף אחד סמכות ליטול מהנשים את חירותן ללכת לאור הפסיקה שהן נענות לה.

ו. בפרקטיקה: המקוואות תיהפכנה לשדה קרב רוחני. רווקות שרוצות לעלות להר הבית; להיטהר לפני יום הכיפורים; נשים שלא רוצות לטבול בנוכחות בלנית, גם אם הדבר אינו ראוי מבחינה הלכתית; בתי דין לגיור שלא ימצאו חן בעיני מישהו, כולל בתי הדין של הרבנות הראשית שלא ימצאו חן בעיני 'מחמירים' יותר, ועוד ועוד. הטבילה היא נושא רגיש דיו, כדי שלא להוסיף עליו נושאים אחרים. הדבר יגרום לעוד ועוד נשים שלא לטבול כלל וכלל. את המאמצים הגדולים שלנו אנחנו צריכים להקדיש לקירוב אנשים לשמירה על דיני התורה, טהרת המשפחה, הימנעות מאיסור כרת וכדו', ובעיקר – לכל העוצמות הרוחניות היונקות מהמקווה, ואילו מה שאנחנו עושים בפועל הוא להפוך את המקווה לשדה קרב. ממקומות שונים בעולם ראיתי כי רבנים נוספים סבורים כך, במקומות בהם דנים בנעילת שערי המקוואות בפני תנועות לא-הלכתיות.

כאמור, איני יודע מה יהיה נוסחו הסופי של החוק. מעבר לכך, אני לא בקיא כלל וכלל במשחק הפוליטי, ולא עוסק בשיקולים פוליטיים אלה ואחרים, בשל העובדה שבחרתי לא להיות בשדה הזה. על כן, אני נזהר מלקבוע עמדה סופית, וגם כשיתברר נוסח החוק – לא אעסוק בשיקולים הפוליטיים. אולם אני מתקשה לראות נוסח כלשהו שראוי לסמוך עליו, ונוח לו לחוק מסוג זה שלא יבוא לעולם כלל וכלל, ואת המאמצים להתמודד עם הרפורמים, ולקרב את ישראל לאביהם שבשמיים ולשמירת הלכה כדת וכדין – נעשה בדרכים מאירות אחרות.
זו גם ההזדמנות לקרוא אכן לפעול בדרכים אחרות – להתחזק בטהרת המשפחה, בחובת הטבילה ובדינים הקשורים בכך; להעצים את האחריות שלנו לזהות היהודית לא רק שלנו אלא גם של הסובב אותנו; לפתוח את שערי התורה, בית הכנסת, המקוואות, הבתים שלנו – בפני מבקשי דרך ד', ועוד ועוד. לא יהיה זה נכון לומר רק מה "לא", אלא גם לפעול כדי להיטיב.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/3/2016 15:40 לינק ישיר 

אני רוצה לעתור לבג"ץ בדרישה להתיר לנצרות להשתמש במקוואות לצורך המרת דת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/3/2016 15:47 לינק ישיר 

כמדומני שאינך נוצרי ולכן אינך יכול לעתור לידיעתך הנוצרים אינם טובלים להמרת
 דתם, רק את הראש טובלים במיים,, ולכן חבל לבזבז את הכסף על אגרת בית המשפט.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/3/2016 15:48 לינק ישיר 

תעתור. אם אזרחית רוצה לטבול במקווה כדי להתנצר (לא טובלים במקווה כדי להתנצר), העתירה שלה כמובן תתקבל. המקווה הוא רכוש ציבורי שנבנה גם מהמיסים שלה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/3/2016 17:54 לינק ישיר 

כמה הערות על דבריו ההלכתיים של כבוד הרב

לנימוק א של כבוד הרב – אם המקווה שייך למדינה רצונה הוא הקובע והחוק הוא רצונה כך שהגדרתית אין בעיה בחקיקת חוק. מסיבה זו יש לדחות טענות חרדיות העולות מפעם לפעם כי המדינה משתמשת בכסף חרדי (בכמה כבר....) לחילולי שבת, תרבות פסולה הלכתית ועוד.

נימוק ב – ראה א. זה נכס של המדינה .

נימוק ג – עקרונית הדברים ראויים. אם הם מתייחסים גם לסוגיה הרפורמית – ואיני יודע אם כך, כפי הנראה לא – הם תלושים היות וזו אינה דעה לגיטימית ביהדות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/3/2016 20:05 לינק ישיר 

יש
ואם אני רוצה להשתמש בכנסיה שנבנתה מכספי ציבור בלבד כדי לעשות התעמלות בלילה? (כשהיא בכל מקרה ריקה מאנשים)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/3/2016 20:23 לינק ישיר 

כמדומני שאין כנסיות שנבנו ומתוחזקות רק על ידי המדינה.
לגופו של ענין המקוואות נבנו לטהרה ורחיצה. הכנסיות לתפילה. ולא לשימושים אחרים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/3/2016 20:39 לינק ישיר 

ת"ט - אתה מתייחס למדינה כגוף עצמאי. גם אם הלכתית זה נכון, למשל לעניין הלוואה, ברור שהמדינה אמורה לשרת את הממנים שלה.
כמדומני - ראשית, העניין הוא לא הבנייה מכספי ציבור אלא השייכות לציבור. כלומר אם היא נבנתה בסיוע המדינה זה לא העניין. המקוואות שייכים למדינה. בכל אופן, לגופו של עניין, אם יש כנסייה כזו, הרי שהיא מוסד קהילתי שמתנהל לפי חוקים מסוימים, ואתה כאדם פרטי יכול להשתלב בו. אם תרצה לבוא להשתתף במיסה אי אפשר יהיה לאסור זאת עליך בגלל שאתה יהודי. התעמלות איננה קשורה לנושא, ואף אחד גם לא יאשר לעשות פעילויות לא קשורות במקווה. המקווה נועד לטבילה ומי שרוצה לטבול בו יכול לבוא ולטבול.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/3/2016 21:02 לינק ישיר 

כמדומני כתב:
יש
ואם אני רוצה להשתמש בכנסיה שנבנתה מכספי ציבור בלבד כדי לעשות התעמלות בלילה? (כשהיא בכל מקרה ריקה מאנשים)

ואם הרפורמים רוצים לשחק כדורמים במקווה בשעות שאין בו טבילה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/3/2016 21:09 לינק ישיר 

יש כאן עוד עניין שמבדיל מהכדורמים והוא של הקדושה. ההשוואה היא התעמלות בבית כנסת. אני לא יודע אם יש מתקנים נוצרים לא קדושים שיכולים להקביל למקווה. באופן עקרוני, אפשר לחשוב שגם כדורמים במקווה, כל עוד זה לא בשעות הפעילות ולא פוגע במתקנים ובכשרות ההלכתית, זה סבבה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/3/2016 23:52 לינק ישיר 

תלמידטועה כתב:

כמה הערות על דבריו ההלכתיים של כבוד הרב

לנימוק א של כבוד הרב – אם המקווה שייך למדינה רצונה הוא הקובע והחוק הוא רצונה כך שהגדרתית אין בעיה בחקיקת חוק. מסיבה זו יש לדחות טענות חרדיות העולות מפעם לפעם כי המדינה משתמשת בכסף חרדי (בכמה כבר....) לחילולי שבת, תרבות פסולה הלכתית ועוד.

נימוק ב – ראה א. זה נכס של המדינה .

נימוק ג – עקרונית הדברים ראויים. אם הם מתייחסים גם לסוגיה הרפורמית – ואיני יודע אם כך, כפי הנראה לא – הם תלושים היות וזו אינה דעה לגיטימית ביהדות.

מה זה "רצון המדינה"? לכל היותר רצון נציגי הרוב. החלטת בית המשפט בסה"כ קובעת שבנכסים של המדינה כלל האוכלוסיה והזרמים זכאים לשימוש שוויוני.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/3/2016 23:59 לינק ישיר 

אני חושב שהסיטו את הדיון כאן.

אין לאף אחד בעיה שיטבילו במי המקוה הקדושים כלבים וחתולים ליהדות (צריך רק לתאם עם משרד הבריאות לגבי ההיגיינה של המים אחר כך) עיקר הבעיה היא שהם יתחילו לחלק תעודות של גרים לכל דיכפין. (ואילו היו מחלקים רק לכלבים וחתולים החרשנו, אבל אין הצר שווה בנזק וכו'..) 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/3/2016 06:48 לינק ישיר 

המדינה לא גרעה מזט"ה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/3/2016 09:04 לינק ישיר 

ביאור לדברי ת"ט:

זט"ה הם ז' טובי העיר, כלומר הממונים על העיר שיש להם סמכות לקבוע דברים שונים עבורה, כגון למכור את בית הכנסת (כאשר מתמלאים תנאי היתר אחרים).

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/3/2016 11:10 לינק ישיר 

ובימינו מקובל ש-זט"ה לא יכולים להחליט שחלק מהציבור זכאי להנות מנכסי הציבור וחלק לא. אם כבר נתקפנו בנוסטלגיה לשיטת המשטר בעיירה אפשר לאמץ גם את השיטה של זכות הצבעה לפי ממון ומיסים אחידים לעשיר ולעני, אין חבר כנסת חרדי שירים את הכפפה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/3/2016 12:54 לינק ישיר 

אני עומד בפרץ ומוחה על רמזים והשוואת הרפורמים והקונסרוטיבים לכלבים וחתולים.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > הרב שרלו על חוק המקוואות
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext