|
|
| נשלח ב-28/3/2016 14:42 |
|
| |
מיימוני <הלא גם אתה בתוכך מבין שאם מותר לסגור חוזה עם מורה פרטי שילמד את הילד מתמטיקה משום שזה נקרא "צרכי שמיים"> ראה פירוש המשנה לרמב"ם (מהדורת קאפח), שבת פרק כג משנה ג: "שאני זכאי באמירתו רשאי אני להחשיך עליו. וענין להחשיך עליו, שילך עד סוף תחום שבת וישב שם עד שיצא השבת ויעשה דבר פלוני. וכבר ידעת שאסור לנו בשבת לדבר ולחשוב ולעסוק בענינים שנעשה אחר השבת מדברים שאסור לנו לעשותם ביום השבת, כמו שביאר הנביא באמרו ממצוא חפצך ודבר דבר, ונאמר עוד שאסור עשות חפצך ביום קדשי, אלא אם כן היה בו דבר מצוה, שאז יהא חפצי שמים, כגון לדבר בשידוכי הזוג, ולמוד התינוקות חכמה או כתב או מלאכה, כי ההתעסקות בכל אלו מצוה". _____________________ מעמיק
<ישנם אלפי בעלי מקצוע מובטלים מה שאומר שאין הכרח שיבוא פרנסה מרכישת מקצוע> לימוד מקצוע אינו מבטיח תעסוקה ופרנסה, הוא מבטיח סיכוי לתעסוקה ופרנסה. האם אין ללכת לרופא מפני שהליכה לרופא אינה מבטיחה רפואה? לפני מספר שנים ניסה אברך כולל לטחון לי את המוח עם "ביטאחען והישתדלוס", והוא טען שמאחר שיש לו ביטחון הוא אינו דואג לפרנסתו, עניתי לו שהבטחון היחידי שיש לו, הוא בראש הכולל שימשיך לשלם את משכורתו בזמן. בספרי דברים פרשת ראה סוף פיסקא קכג מצאנו: "וברכך ה' אלהיך, יכול בטל תלמוד לומר בכל אשר תעשה". מאמר הספרי הורחב במדרש תהלים (שוחר טוב) מזמור כ"ג, ובו נאמר: "...שנינו, רבי אליעזר בן יעקב אומר, למען יברכך ה' אלהיך בכל מעשה ידך אשר תעשה. יכול יהא יושב ובטל? תלמוד לומר בכל אשר תעשה. אם עושה מתברך ואם אינו עושה אינו מתברך". סימן פה ב"שו"ת יחווה דעת", חלק ג, עוסק בשאלת ה"בטחון וההשתדלות", והרב עובדיה יוסף שפתח את תשובתו במדרש זה, לא ציין בתשובה זו לספרי.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-29/3/2016 08:13 |
|
| |
נישט לגבי הבטחון - די לראות באיזו השתדלות אדירה - למעלה מדרך הטבע - נוהגים שליחי דרבנן בנערכת הפוליטית
|
|
|
|
| נשלח ב-29/3/2016 09:31 |
|
| |
ת"ט הואיל והם רק שלוחי דרבנן, אזי כל פעולותיהם הם קיום מצוות ככל אשר יורוך, ובמצווה וודאי שצריך להתאמץ ככל הניתן.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/3/2016 09:41 |
|
| |
נישטאיך
יפה כתבת!
כמובן זה מצטרף לראיות - שמביך שצריך אותן - לגבי החובה להשתדל כראוי.
זה לא עונה לטענות בשם ר' אלחנן וסרמן, שהלומדים לימודי חול עלולים להתקלקל. הרי זה בעיני הכותב כמי שהמירו דתם. אמנם בנושא זה כתבתי לעיל, שיש לבדוק מדוע בא הקלקול הזה, ומסתבר שזה רק מעצים את החובה של מי שיכול להקים מוסדות כשרים ללימודי ליבה ולימוד אקדמי וכן להכין תכנים וספרי לימוד מתאימים.
ת"ט
אכן יש כאן סתירה מסויימת בין הדוגלים בהעדר השתדלות לבין הנלחמים כדי להקים מפלגה ולהכניס נציגים לכנסת.
|
|
|
| נשלח ב-29/3/2016 10:13 |
|
| |
מי שיש לו אמונה מלאה בצדקת דרכו, מדוע הוא חושש שאנשים יתקלקלו כ"כ בקלות?
|
|
|
|
| נשלח ב-29/3/2016 11:21 |
|
| |
מימוני
<ומסתבר שזה רק מעצים את החובה של מי שיכול להקים מוסדות כשרים ללימודי ליבה ולימוד אקדמי וכן להכין תכנים וספרי לימוד מתאימים>
כדי לעשות "מהפכה" צריך לא רק מהפכן שיתחיל אותה, אלא גם מי שימשיך אותה.
כל זמן שניתן להתקיים בלי לחשוב ובלי לעבוד, קשה לשכנע אנשים שיתחילו לחשוב ויצאו לעבודה.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/3/2016 11:30 |
|
| |
נישטאיך
נכון, וזה מה ששמר על האטימות. אבל היא נסדקת. היום כבר לא כך כל אפשר להמשיך בלי לעבוד וכתוצאה מזה גם בלי לחשוב!
והבעיה היא שכאשר מעלים שאלות ותהיות ואין תשובות, אז באמת המצב גרוע. אז באמת עלולים ליפול.
אני סבור שאנו, חברי עצור, יכולים לשמוח על שהיינו ועודנו חלק מן המהפכה של החשיבה, של המוכנות לבדוק, של האמונה שיש תשובות ועל הצגת דרך, לפחות וירטואלית, לא לוותר על האמת. זה אתה ואני וכולנו.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/3/2016 11:32 |
|
| |
אני לא בטוח שניתן כ"כ בקלות להפריד בין יידע טכני להשקפת עולם. מרמה מסויימת ואילך נתקלים בהנחות היסוד המדעיות, אבולוציה, דטרמיניזם ואפילו היסטוריות. כך שניתן להבין את הפחד.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/3/2016 22:38 |
|
| |
בעל
אם זה נכון מה זה אומר לגבי לימודי מדע, לגבי האמת שכולנו חפצים בה?
שוב, זה מה שמניע את הקמת הפורום הזה. מה שיש בין תורה או תפיסת היהדות שלנו לבין המדע, הפילוסופיה.
והאמנם ההתנגשות הזו בלתי נמנעת? והאמנם ההתנגשות הזו חייבת להחשף? ובפני איזו שכבת גיל?
נתת כמה דוגמאות. אולי ננסה לבדוק אותן אחת לאחת. מה אם כן כלול בליבה ואיך זה חותר נגד מה שאנו מחנכים לו? ואצל מי נמצאת הטעות?
אני מנסה, במבט מלמעלה, לאפיין כמה סוגים.
א. לוח הכפל עד למתמטיקה של תיכון או אפילו מדעי הפיזיקה. היכן נקודות ההתנגשות?
אפשר לחשוב על שלוש:
המבנה של האסטרונומיה של היקום אינו תואם לזה המתואר בסיפור הבריאה. (או במקומות אחרים, כגון הטענה שיש מים מתחת לארץ).
נכון שיש כאן בעיה, אבל האם היא אינה קיימת גם אצל מי שאינו לומד פיזיקה? האם באמת אדם אינו נחשף למבנה מערכת השמש, אפילו לעובדה שהארץ היא כדור ולאו דווקא משטח? או שמא דווקא לימודי הפיזיקה דוחפים אותו להתבוננות ולמודעות להתנגשות הזו?
אמנם פתרון מניח את הדעת קיים גם כעת, והוא אפילו מקובל על רבים - יותר מאשר הפתרון שאני דוגל בו, נוסח שד"ל, קאסוטו ואחרים. אני מוכן להודות שהתיאור במעשה בראשית אינו אמור להיות פשט אלא נראטיב עבור בני ישראל בדורות קבלת התורה. אבל הפירוש הרגיל יותר הוא שיש כאן סודות ומשלים ולכן זה לא מפריע באמת.
הקוסמולוגיה המודרנית טוענת שהעולם עתיק מאד, בן מיליארדי שנים, או נצחי.
כאן הבעייתיות לדעתי פחותה. מכמה סיבות. ראשית, הקוסמולוגיה הזו היא תיאוריה שמן המעט הידוע לי בפיזיקה מעמדה קלוש יותר משל התיאוריות הפיזיקליות שעליהן בנויה הטכנולוגיה שלנו. כמובן יתכן שאני טועה. אבל התרשמותי היתה שהתיאוריות נוסח סטיבן האוקינג הן פיזיקה ספקולטיבית, במובן הפחות חיובי של המילה.
שנית, הסתירה בין בריאה בנקודת זמן מסויימת לבין יקום בן מיליארדים אינה סוד, ובין התשובות היותר מוצלחות שניתנו יש את זו הקובעת כי תיתכן בריאה של עולם שכביכול קיים מיליארדי שנים קודם לכן. שוב, זו לאו דווקא התשובה הנכונה לדעתי, אבל היא מניחה את הדעת. ומבחינה פילוסופית, היא קבילה (אם כי דחוקה ומעוררת קשיים אחרים).
שלישית, הדטרמיניזם שהוזכר כאן. אולם הדטרמיניזם הוצג כבעיה כבר בידי הרמב"ם, אם כי משיקולים אחרים, כך שהבעייתיות אינה חדשה ותשובות הוצעו. אולי הן לא מספיק טובות (הראב"ד השיג על הרמב"ם שחשף את הבעיה אבל הרמב"ם סבר שזה בסדר לחשוף זאת) אבל הן מאפשרות לאדם אורתודוכסי לשרוד באמונתו.
וכמובן, הדטרמיניזם מת לכאורה עם עקרון אי הודאות של הייזנברג. (העקרון הקובע שבתחום של תת חלקיקים אין דטרמיניזם אלא תנועה לפי חוקים סטטיסטיים. אני מקוה שהניסוח שלי לא בלתי מדוייק...). בשעתו, פרופסור ברגמן טען שמתוך העקרון הזה אפשר להצדיק, פיזיקלית, את הנס.
ב. אנגלית. מאפשרת חשיפה לעולם החיצוני. עם קושיותיו וגירוייו.
זה אכן נסיון.
האם זה אומר שעלינו להתרגל לחנך את מי שהולך בדרך הזו להתמודד ולא להסתגר? או שניתן ללמד אנגלית ולשמור על הסגירות החרדית?
ג. ביולוגיה. רפואה. דרווניזם.
קודם כל, עד כמה מקצועות אלו כלולים בליבה, או שהסכנה אורבת מאוחר יותר?
תשובות לשאלת הדרויניזם והאבולוציה עלו בפורום ולא אמחזרן. רק אעיר שלדעתי, וזו לא רק דעתי, הסדר המתגלה ביצורים החיים מזמין את הטיעון מן הסדר כהוכחה לקיום בורא.
ד. פסיכולוגיה.
ה. היסטוריה.
ו. ביקורת המקרא
מי אומר שחייבים ללמוד את שלושת התחומים האלו, ודווקא, נניח, את פרויד או את הקושיות על המסורת שלנו מן ההיסטוריה?
דומני שהאיומים מצד שלושת הסעיפים האחרונים קיים למי שמגיע ללימודים אקדמיים, ושם יש כבר יותר כלים ויותר בגרות כדי להתמודד עם קשיים פילוסופיים ואחרים.
כל מה שכתבתי הוא כמובן בראשי פרקים ובשטחיות לפי מה שנראה ובהתאם לשאלה שהעלית. אז הבה נפתח את הדיון.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/3/2016 12:03 |
|
| |
מימוני א. כהוספה על דברי בע"ב – לא רק הנחות יסוד מדעיות מסוכנות אלא גם אווירת החקר והשאלה (אפילו ברמה של תיכון, המורים יביאו אותה ואין לך מורה מוכר שלא למד באקדמיק ל"ע) מנוגדת לדת שבדינו לנו. בכלל הרחבת האופקים עלולה לגרום לצרות צרורות ר"ל. שאל את עצמך איך נער כזה יביט על חלק מדברי גדוליו? ב. מליארדי שנים – התירוץ שהעולם נברא זקן עושה מה' מישהו שמנסה בכוונה להטעות אותנו. מתיישב על ליבך? אגב- במקורו זהו תירוץ של בישוף אנגלי. ג. אין סתירה בין פעילות פוליטית לבטחון כשם שאין סתירה בינו לבין הליכה לרופא (כן, אבל הרמב"ן....). אבל כל זה בהשתדלות נורמלית, לא בהיותנו כאותה אישה שתמכור הכל בכסף.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/3/2016 15:00 |
|
| |
מיימוני ת"ט קדמני, ואם יסתייע מילתא אשוב ואשנה.
וכדאי לקרוא את המצ"ב איך חכמי ישראל כתבו על קופרניקוס:
|
|
|
|
| נשלח ב-30/3/2016 19:18 |
|
| |
מיימוני
האין בדבריך על ה״מוכנות לבדוק״ ו״האמונה שיש תשובות״ סתירה ברורה ?
|
|
|
|
| נשלח ב-31/3/2016 07:49 |
|
| |
ת"ט
א. על אוירה של בדיקה - זה בדיוק מה שאנו נוחלים ומנחילים בגמרא. שואלים: מנלן. מהיכן ידענו שזה כך. אמנם החלק של דחית הטעות לא קיים אצלנו. אם זה כתוב, אז יש הווה אמינא, צד שזה היה יכול להיות נכון, ולכן אין לדחותו. אבל גם זה מופיע כבר במקורות. ובתחום הראוי אפשר לטעון שכל הדעות אפשריות (ולכן צריך קריטריון נוסף כדי לכללן במה שמברכים עליו ברכת התורה, כגון שאלו הם דברי חכמים).
השאלה היא אם זה באמת מחלחל, ההכרה שיש טעויות במדע והמדע מתקדם. יש כאן שני דגמים. המדע מתקדם והטעויות נופלות, אנו מקוים. והדגם התורני, שבו אנו שומרים על המסורת. כל עוד אין אנו טוענים שהמסורת מכילה טעויות, לא פגענו בחינוך.
מה יקרה אם וכאשר יתברר שיש טעויות במסורת? זו השאלה. שאכן יש. וזה משבר. אבל זה לא חייב להתחיל בגיל שבו עדיין אין יכולות התמודדות.
ב. הכינוי "עולם זקן" מצא חן בעיני. התשובה ממש לא מצאה חן בעיני. אלא שכאן אני עסוק בלהראות איך אפשר לקיים מערכת חינוכית, תוך דחיה של קושיות פילוסופיות למועד שבו התלמיד כבר התבגר.
ג. לא הבנתי את הקשר לנידון שלנו או ששכחתי?
בעל
תודה על המאמר. אבל יכולתי למצוא זמן רק להסתכל בראשית הדברים. יש בציטוטים אלו דוגמא ומופת שאל לו לתלמיד חכם לתקוע עצמו לויכוח מדעי ולקבוע את עמדתו על פי המקובל. עם פסוקים אפשר להסתדר. אנו באמת מסתדרים. שקיעת השמש וזריחת השמש הן מטאפורות לנראה בעיני האדם.
ספקן
שאלת אם אין בין "מוכנות לבדוק" לבין "אמונה שיש תשובות" סתירה. סבורני שלא. מוכנות לבדוק דהיינו מוכנות לגלות תמיד שנקלעו טעויות למסורת. אבל נכונותי להקשיב ולבדוק אינה אומרת שאני מצהיר מראש שיש טעויות. אדרבה, אני סבור שמסורתי נכונה, אבל לא אתחמק מלבדוק אותה. מדוע זו סתירה?
אם כבר, היה מקום לשאול אם הרב זילברמן היה מצהיר שכל המסורת נכונה והקושיות מדומות ונובעות מחוסר הבנה. לא זה מה שהוא טען. עד כמה שידוע לי, היה מוכן להשליך החוצה מתוך המסורת טעויות שזיהה. אלא שדומה שהטעויות היו בתחומים מסויימים, כמו חסידות, אבל לא בתחומים אחרים, כמו באמונתו בקבלה. כמובן, לדעתו הקבלה לא הכילה טעויות. כך לפי מה ששמעתי וקראתי. לא זכיתי לקבל אישית...
|
|
|
|
| נשלח ב-31/3/2016 08:48 |
|
| |
הערת ביניים בלי לקבוע עמדה. הרב זילברמן קבל את הספר קול התור וראה בו חיבור אותנטי מבית מדרשו של הגר"א, למרות שקמו עוררים.
|
|
|
|
| נשלח ב-31/3/2016 17:16 |
|
| |
ה״מוכנות לבדוק״ צריכה להיות טהורה לגמרי מכל הנחות מוקדמות, לא הצהרה מראש שיש טעויות, ולא שמסורתי בהכרח נכונה, בלעדי זה אין כאן מוכנות לבדוק באמת, זה יוביל או להצדקת כל אפולוגטיקה אפשרית או לחיפוש אחרי טעויות על מנת להצדיק את ההנחה הראשונה.
באשר לאפשרות החילוק בין מוכנות לבדוק בתוך המסגרת לבדיקת היסודות של אותה המסגרת, מוכנות לבדוק אם מנהגים מסוימים נכונים או עוד אם המנהג מחייב, או כמו לבדוק אם חלק מהיהדות כמו תורת הקבלה היא אותנטית או נטע זר, אבל מאידך איסור בדיקת היסודות עצמם, כמו שנראה גם מחז״ל שמחד יש מנלן ומאי טעמא ומאידך איסור על קריאת ספרים חיצונים שמא צעירי הצאן ימשכו ליושר הפרשנות הצדוקית חלילה, או התפיסה מחד שאלו ואלו דברי אלהים חיים שיש בהם סובלנות או גם פלורליזם אבל מאידך מורידין ולא מעלין על מי שמעז לחלוק על העיקרים עצמם, זה תמוה מאוד, מדוע המוכנות לבדוק תיעצר כאן, ומה הסמכות של דת לאסור את בדיקת יסודותיה עצמה כאשר מקור סמכותה היא האמונה ביסדות אלה עצמם.
|
|
|
|
|