| נשלח ב-31/3/2016 06:03 |
|
| |
דעא"ש בתורה
רמב"ם הלכות מלכים פרק ו הלכה ד ואם לא השלימו או שהשלימו ולא קבלו שבע מצות, עושין עמהם מלחמה והורגין כל הזכרים הגדולים, ובוזזין כל ממונם וטפם, ואין הורגין אשה ולא קטן שנאמר והנשים והטף זה טף של זכרים במה דברים אמורים במלחמת הרשות שהוא עם שאר האומות, אבל שבעה עממין ועמלק שלא השלימו אין מניחין מהם נשמה שנאמר כן תעשה לכל וגו' רק מערי העמים לא תחיה כל נשמה, וכן הוא אומר בעמלק תמחה את זכר עמלק. י- - - - - - - אני מודע לזה שאפשר להסביר כל מיני הסברים, שאצלינו באמת ציווי ה וזה לא וכו'. אבל האמת הוא שכל יהודי וחרדי שרואה זוועות דאעש, מזדעזע ודוחה כל אפשרות ל"נימוקים" בעניין. ואילו כשמפלפלים את ההלכות ברמב'ם זה מרגיש כסוגיא כמו תוקפו כהן. נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-31/3/2016 07:55 |
|
| |
קרדיולוג
התוכל לבאר את השאלה?
האם אתה רוצה לטעון שעמלק של אז היו כמו דעא"ש של היום, שעשו מעשי אכזריות נוראים ולכן יש להרגם ולא רק אותם אלא גם את כל צאצאיהם?
אם יש אדם שהצטרף לדאע"ש ויש לו ילדים שגדלו במקום אחר, האם יש להרגם לפי דעתך?
ואולי תוכל להסביר למה התכוונת בתחושה של פלפול כמו של הסוגיה "תקפו כהן"? כמו בכל סוגיה מורכבת, יש דיונים שהינם עמוקים ומופשטים ויש שהם משחקים לשוניים שבהם הכותב עצמו לא מודע לכך. (לגבי סוגיה זו, לצערי איני מכיר את הדיונים עליה). האם לכך התכוונת?
|
|
|
| נשלח ב-31/3/2016 08:35 |
|
| |
וכן צוה משה רבינו מפי הגבורה לכוף את כל באי העולם לקבל מצות שנצטוו בני נח, וכל מי שלא יקבל יהרג (רמב"ם הלכות מלכים פרק ח הלכה י)
האם עלינו לשמוח שאין לנו את היכולת או להיפך?
תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 31/03/2016 08:36:25
|
|
|
|
| נשלח ב-31/3/2016 08:42 |
|
| |
"אשרי שיאחז וניפץ את עולליך אל הסלע" ואין לך דאעש יותר מהפסוק הנל. התשובה בקצרה. הרחמים של התורה הם לא נקודתיים הם רחמים שמתחשבים בכל צרכיו של היקום. צרכים רוחניים וצרכים פיזיים. וכמו שאפשר להבין שאם נניח שהיטלר היה בסכנת חיים בילדותו ומישהו הציל אותו הרי שהוא עשה יותר נזק מתועלת ככה אפשר להבין שעמלק וכדו' הוא נזק לבריאה יותר מתועלת. ולכן דווקא השמדתם היא הרחמים. כמובן שבשביל להכריע בדבר כזה צריך מבט של אלוקים, אדם קטן שרואה את הכאן ואת העכשיו לא יוכל להגיע למסקנות כאלו. נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
|
| נשלח ב-31/3/2016 08:56 |
|
| |
עומדבפרץ -
הרמב"ן חלק על הרמב"ם בנקודה שציטטתי, למי מהם היה מבט יותר נכון?
תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 31/03/2016 08:56:31
|
|
|
|
| נשלח ב-31/3/2016 11:11 |
|
| |
| עומדבפרץ כתב: |  | "אשרי שיאחז וניפץ את עולליך אל הסלע" ואין לך דאעש יותר מהפסוק הנל. התשובה בקצרה. הרחמים של התורה הם לא נקודתיים הם רחמים שמתחשבים בכל צרכיו של היקום. צרכים רוחניים וצרכים פיזיים. וכמו שאפשר להבין שאם נניח שהיטלר היה בסכנת חיים בילדותו ומישהו הציל אותו הרי שהוא עשה יותר נזק מתועלת ככה אפשר להבין שעמלק וכדו' הוא נזק לבריאה יותר מתועלת. ולכן דווקא השמדתם היא הרחמים. כמובן שבשביל להכריע בדבר כזה צריך מבט של אלוקים, אדם קטן שרואה את הכאן ואת העכשיו לא יוכל להגיע למסקנות כאלו. נשלח מהאנדרואיד שלי |
|
בשורה התחתונה, לדעתך לו הייתה האפשרות בידינו היינו צריכים להתנהג כמו דעאש, להרוג את הגברים ולקחת את הנשים והילדים כעבדים ושפחות?
למען האמת מעשי דעאש מופנים כלפי יזידים (עובדי אלילים) ונוצרים (עובדי ע"ז בשיתוף), רוב הדברים שעליהם מענישים מוסלמים נאסרו עם עונש מוות גם על ידי התורה.
מדינת הלכה לדעתך תהיה מדינת דעאש?
|
|
|
|
| נשלח ב-31/3/2016 11:22 |
|
| |
אמת ונכון. כך באמת ציותה התורה להלכה. למעישה מעולם לא נהג עם ישראל כך, למעט קבוצות יחידים. ד 7 העמים לא הוכחדו. עמלק לא הוכחד. עיר הנדחת לא היתה מעולם וכן לא בן סורר ומורה.
|
|
|
|
| נשלח ב-31/3/2016 11:33 |
|
| |
לפי הרמב"ן הדין שונה רמב"ן דברים כ:י
נראה שיש הפרש עוד בשאלת השלום שבערים הרחוקות נשאל להם לשלום ושיהיו לנו למס ויעבדונו אבל בערי (הערים) העמים האלה נשאל להם לשלום ומסים ועבדות על מנת שיקבלו עליהם שלא לעבוד ע"ז ולא הזכיר הכתוב זה בפרשה הזאת שכבר נאסר לנו בעובדי ע"ז ( שמות כג לג) לא ישבו בארצך פן יחטיאו אותך לי כי תעבוד את אלהיהם בחו"ל אין אחריות על עובדי ע"ז.
|
|
|
|
| נשלח ב-31/3/2016 17:44 |
|
| |
זה שוב אותה השאלה על מוסריות התורה עם תוספת פריטה על נימי הרגשות של הזעזוע מדעא״ש (דבר שאינו כל כך ראוי לאדם חושב), כאשר שלשת הגישות ידועות, אלה שישתמשו בכל אפולוגטיקה אפשרית ע״מ לומר שהתורה היא באמת מוסרית בין אם ממש כמו המוסר המערבי שלנו או מערכת מוסרית אחרת, ומאידך אלה שסבורים שהתורה אינה מוסרית ויעזבוה למען המוסר המערבי, ואלה שיאמרו שאמנם היא איננה מוסרית אבל זה משום שיש ערכים נעלים מערכי המוסר שדוחים אותם וכו׳.
אבל ברשותכם אני רוצה דווקא להעלות כאן שאלה הפוכה ומזעזעת, האם הזעזוע שלנו ממעשי הזוועות של דעא״ש יש לו הצדקה פילוסופית או שהוא רגשי בלבד.
הרי מתוך עיסוק מעט בגישות על יסודות ערכי המוסר יוצא שיש הוגים רבים בעד הרלטיביזם של המוסר והאפשרות שהמוסר איננו אלא אמנה חברתית בלבד (או הכרעה רצונית), ושרגש הרחמים והזעזוע ממעשי זוועה שעליו בנה רוסו את כל ערכי המוסר אינם אלא רגש אגואיסטי של ראיית עצמי באותו המצב (הובס ?).
עד כמה שידוע אין אפשרות הכרעה בין הגישות, וא״כ סמכות השפיטה שלנו ביחס לערכים אלה ומבצעיהם אינה יכולה לחול אלא על בני אותה החברה שקבלה על עצמה את האמנה החברתית, אבל חברה כמו דעא״ש או גם הנאצים שמלכתחילה מסרבים באמנה שלנו ויש להם אמנה משל עצמם, מה הסמכות שלנו לדון אותם או להזדעזע חוץ מזעזוע רגשי פרמטיבי בלבד ?
במשפט נירנברג, טענו מנהיגי הנאצים, שהצדק שנעשה אינו אלא הצדק של המנצחים, משום שלא ניתן לשפוט חברה שכופרת בערכי הצדק של השופטים עצמם, אם לא מתוך התפיסה שערכי המוסר הם מוכחים רציונאלית וכפויים על כל בני האדם, אבל אם הם אינם מוכחים מנין הסמכות לשפוט, אשמח לשמוע תשןהב על השאלה הזו.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-31/3/2016 19:06 |
|
| |
"מה קורה ברגע שהדבר הטוב והנכון לחברה מסוימת הוא לכבוש חברה אחרת, או לרצוח את כל השחורים או היהודים או האתאיסטים באותה החברה? שוויון זכויות, ככל ערך, הוא חסר ערך בגישה הרלטיבית המוסרית. בעיה זו לא מהווה סתירה לוגית או רעיונית למוסר יחסי, אלא רק דנה בהשלכותיה על החברה. אחת התשובות של הוגים מהזרם הרלטיביסטי לטיעון זה היא שהפילוסופיה לא נועדה לתקן את העולם אלא לתאר ולהבין אותו, ושלא ייתכן שנוותר על ראייה מדויקת של המציאות רק בגלל שהיא מצערת, מפחידה, או מסוכנת." ספקן,בנוסף לכך ניתן לומר שהגישה שהצגת מאפיינת את הפוסט מודרניזם שכידוע לא מקובל על רבים.
|
|
|
|
| נשלח ב-31/3/2016 19:32 |
|
| |
| oפקן כתב: |  |
הרי מתוך עיסוק מעט בגישות על יסודות ערכי המוסר יוצא שיש הוגים רבים בעד הרלטיביזם של המוסר והאפשרות שהמוסר איננו אלא אמנה חברתית בלבד (או הכרעה רצונית), ושרגש הרחמים והזעזוע ממעשי זוועה שעליו בנה רוסו את כל ערכי המוסר אינם אלא רגש אגואיסטי של ראיית עצמי באותו המצב (הובס ?).
עד כמה שידוע אין אפשרות הכרעה בין הגישות, וא״כ סמכות השפיטה שלנו ביחס לערכים אלה ומבצעיהם אינה יכולה לחול אלא על בני אותה החברה שקבלה על עצמה את האמנה החברתית, אבל חברה כמו דעא״ש או גם הנאצים שמלכתחילה מסרבים באמנה שלנו ויש להם אמנה משל עצמם, מה הסמכות שלנו לדון אותם או להזדעזע חוץ מזעזוע רגשי פרמטיבי בלבד ?
במשפט נירנברג, טענו מנהיגי הנאצים, שהצדק שנעשה אינו אלא הצדק של המנצחים, משום שלא ניתן לשפוט חברה שכופרת בערכי הצדק של השופטים עצמם, אם לא מתוך התפיסה שערכי המוסר הם מוכחים רציונאלית וכפויים על כל בני האדם, אבל אם הם אינם מוכחים מנין הסמכות לשפוט, אשמח לשמוע תשןהב על השאלה הזו.
|
|
שאלת ההכרעה בין גישות מסוג כזה היא שאלה גדולה בפני עצמה, אבל להגיד שאין אפשרות להכריע בין הגישות - אמירה כזו היא עצמה הכרעה לטובת הרלטאביזם.(וא״כ סמכות השפיטה שלנו ביחס לערכים אלה וכו')
תוקן על ידי אליקים7241 ב- 31/03/2016 19:34:29
|
|
|
|
| נשלח ב-31/3/2016 22:56 |
|
| |
תודה על התשובות.
אפרים מי המחבר ? הפוסטמודרניזם מחיל את הרלטיביזם גם על שאר חלקי הידע האנושי, מכל מקום איך ניתן לומר שהזעזוע שלנו או האפשרות לתלות נאצים כרעים תלוי בחילוקי הדעות הללו.
אליקים יש חילוק בין ספקנות להכרעה כמו שיש חילוק בין אתאיזם לאגנוסטיציזם. האדם יכול לגבש לעצמו דעה ולהיות משוכנע שקיימים ערכי מוסר אבסולוטיים, אבל לכפות את דעתו עד כדי גזירת דין מוות נדרשת הוכחה ברמת וודאות בלתי קיימת לדעתי, זאת החוסר אפשרות הכרעה שדברתי עליה.
תוקן על ידי oפקן ב- 31/03/2016 22:57:06
|
|
|
|
| נשלח ב-1/4/2016 02:35 |
|
| |
| oפקן כתב: |  | זה שוב אותה השאלה על מוסריות התורה עם תוספת פריטה על נימי הרגשות של הזעזוע מדעא״ש (דבר שאינו כל כך ראוי לאדם חושב), |
|
אינני יודע מאיפה אתה מסיק שזה "אינו כל כך ראוי לאדם חושב". נדמה לי שאפשר לתלות אשמה זו בך, מתובלת ביהירות.
אין כמו הדוגמה של דעא"ש בכדי לעמת את האדם עם אמונתו, תפיסת עולמו, הפילוסופיה המוסרית שלו ורגשותיו באופן כללי. האם נאצי נלהב שמבקר במחנה השמדה ומזדעזע עד עמקי נשמתו ומסתייג/דוחה מעתה והלאה את התאוריה הנאצית, האם זה רגש פרימיטיבי גרידא ?! כמו שכתבתי לעיל. אני מכיר הרבה דתיים או חרדים "אדוקים". שמזעזעים ממעשי דעא''ש ושום נימוק לא יתקבל על דעתם וידחו זאת על הסף. והם מדחיקים את הקונפליקט המוסרי הברור.
אמנם כמובן אני אישית יכול לשלוף לך הרבה "תירוצים" בעניין. דוגמת בשליפה החזו"א לגבי מורידין ולא מעלין, שזה הוספת פרצה. בוודאי שזה נכון בדעא'ש שאין ספק באכזריותם וקשיות ליבם. ישנם גם מדרשים על מעשה עמלק, בו עם ישראל תוהה תינוק מה חטא ? בהמה מה חטאה ? וכי אברהם אבינו לא התעמת עם הא-ל עצמו ?!
שא ברכה
|
|
|
|
| נשלח ב-1/4/2016 09:39 |
|
| |
ספקן סליחה על השאלה האישית, היית מתחתן עם פילוסופית שבאמת ובתמים הגיעה למסקנה מוכת שיש להשמיד את כל הנכים? מה לעשות והחסרון המבורך ביותר שלנו הוא היותנו אנושיים
|
|
|
|
| נשלח ב-1/4/2016 09:50 |
|
| |
הרגישות היום למראה דם הוא אפילו בדם של חיות משק שנשחטות לאכילה. רובנו אוכלים בשר בלי לחשוב על השחיטה. אם נראה שחיטה נתחלחל. בעבר כל ילד ראה שחיטה בחצר האחורית של ביתו. זה כמובן משנה את התגובה הרגשית אך לא בהכרח את ההתייחסות הערכית. נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-1/4/2016 14:12 |
|
| |
קרדיולוג
חלילה לי מלפגוע, אלא שעירוב רגשות כאשר עוסקים בחשיבה עלול להטות אותה למקומות לא נכונים, החשיבה צריכה להיות טהורה לגמרי, קח למשל את רגש הרחמים שבעוד שאצל רוסו הוא רגש נעלה והבסיס למוסר האנושי אצל ניטשה הוא ביטוי לחולשה ולמוסר העבדים, כשבאמצע הגישה שהוא סתם רגש אגואיסטי, רק התבונה יכולה לפרש את מהותו של הרגש.
שאלתך נכונה עבור אלה הסבורים שהזעזוע שלהם נובע מהמצפן המוסרי שבתוכם, ואכן האדם הדתי בעל המודעות נמצא בזמנינו בדיסוננס קוגנטיבי עמוק וחמור, איך תשכון השלום בנפש אדם שמזדעזע מראיית סרטון סקילת אשה נואפת כאשר בשבת הוא קורא בתורה מות יומתו שניהם וכו׳, או בחיים חסרי מודעות או עם אפולוגטיקה נכונה או לא.
תלמיד
אענה לך באמירתו המפורסמת של וולטיר ״אני אינני מאמין באלהים אבל לא אגלה זאת למשרתי כי אז הוא עלול לרצוח אותי״, ואכן רבים מהוגי הנאורות סברו שהחברה זקוקה לדת ע״מ להבטיח הנהגה מוסרית, זה היה השקר הקדוש שלהם, ואולי אחד השקרים הגדולים ביותר של ההיסטוריה האנושית, עבור הפילוסוף יתכן שהמוסר אינו אלא אמנה חברתית שהוא האינטרס של כל אחד, אבל עבור העם יתכן שלא די בזה כי הוא זקוק לקידוש המוסר והפיכתו לערך אבסולוטי והפחד מהעונש, שאלתי היתה כמובן על הבסיס הפילוסופי לזעזוע שלנו.
באשר לאותו חסרון מבורך ששמו אנושיות, זה נכון אבל יש צד שני למטבע עיין ניטשה.
 |
|
|
|
|
|