| נשלח ב-1/4/2016 03:12 |
|
| |
ה - 1 באפריל בראי ההלכה מותר לשקר ?
נהוג בעולם וגם כאן שבאחד באפריל עושים מתיחות וממציאים שקרים
על מי הייתם רוצים לעבוד ?
והאם זה במסגרת ההלכה ?
|
|
|
|
| נשלח ב-1/4/2016 05:34 |
|
| |
מה יום מיומים?
|
|
|
|
| נשלח ב-1/4/2016 11:41 |
|
| |
מנהג דוחה דין. מעשי אבותנו בידנו . מה עוד שמנהג זה מקורו בהיסטוריה של עם ישראל מלפני 2000 שנה.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/4/2016 12:55 |
|
| |
מנהג גם אותיות גהנם לפעמים .
|
|
|
|
| נשלח ב-3/4/2016 08:29 |
|
| |
מנהג עוקר דין -
הסבירו לי בשם רב הונגרי, שהדין הוא שצריך לפרוע חוב, והמנהג הוא שלא לפרוע, ומנהג עוקר דין.
תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 03/04/2016 08:29:44
|
|
|
|
| נשלח ב-3/4/2016 14:00 |
|
| |
מעמיק
לגבי האחד באפריל, כבר כתב בראשית ימי הפורום החבר המיוחד בוגיעלון כי התאריך הזה הוא יום השנה ליום שבו בישרה אמו של ישו לבעלה שהיא הרה מרוח הקודש, וכך נפתח אותו יום. (האם צריך לבאר את הקשר?).
איני סבור שזה נכון היסטורית, אבל זו הלצה נאה על חשבון דת שרדפה אותנו.
לגבי שקרי אחד באפריל, צריך לברר קודם כל לאלו שקרים אתה מתכוון. אני מניח שזה מה שמכנים היום "מתיחה" כלומר אמירה של אי אמת אבל לא בכוונה רעה לצער או להזיק אלא להצחיק.
אני אין דעתי נוחה מדברים אלו, אבל לא נשאלתי על הטעם האישי שלי אלא על הלכה ואם אפשר לומר כן, "דעת תורה".
ובכן, זו שאלה לא קלה. מפני שזה לא שקר במובן הרגיל ואפשר לטעון שהשקרים שנאסרו בתורה (ומעולם לא נאסרו שקרים באופן גורף, שהרי יש שקרים ראויים, כגון "כלה נאה וחסודה" או התחמקותו של אברהם אבינו מפרעה ואבימלך בטענה ששרה אחותו) הם רק השקרים המזיקים. לא צ'יזבטים ולא מתיחות. לגביהן אין לנו דבר ברור.
מסתבר לי שאם יש איסור במתיחות, הרי זה לא איסור ברור אלא יותר שמכירים בכך שזוהי דרך פסולה.
כמובן אם יש מתיחה מזיקה זה איסור ברור.
והנה דרוש: באחד מספרי מאיר ברעם הזכורים לטוב הוא מציע פרשנות משלו למעשה המסופר על ר' יהושע המתווכח עם חכמי אתונה. באחד הפרקים מן הסיפור הזה, מתבקש ר' יהושע לספר שקר. הוא מספר אודות פרדה שילדה.
הנה הקטע, שאינו ארוך.
תלמוד בבלי מסכת בכורות דף ח עמוד ב
אמרו ליה: אימא לן מילי דבדיאי (אמרו לו חכמי אתונה: ספר לנו דברי כזבים)
אמר להו: הוה ההוא כודניתא דילידא, (סיפר להם על פרדה שילדה, והרי זה בלתי אפשרי) והוה תלי ליה פיתקא וכתב ביה דמסיק בבי אבא מאה אלפא זוזי (והיה תלוי לולד פתק וכתוב בו שבית אבא חייב לו מאה אלף זוזים, סכום בלתי אפשרי בימיהם) אמרו ליה: וכודניתא מי ילדה? (שאלוהו: הרי פרדה אינה יולדת) אמר להו: הי ניהו מילי דבדיאי. (ענה להם: זה הדבר שהינו כזב).
וכתב מאיר ברעם את הרעיון הבא: חכמי אתונה שאלו האם יש שקר שאינו ראוי. ענה להם בשקר ששקרו מוכח מתוכו, ועדיין הוא נקרא "שקר" כלומר שזה דבר פסול.
לפי גישה זו, גם המתיחות של אחד באפריל, ככל שהן נועדו להצחיק ולהנות, יש בהן דבר לא טוב.
כמובן כתבתי כאן בלי להתייחס לדוגמאות. צריך לבדוק דוגמא לדוגמא כדי להבדיל ביניהן, שהרי יש כזבים מזיקים ויש שהם כמעט ברור מאליו שהם שקריים, ולכן הנזק פחות.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/4/2016 15:18 |
|
| |
| מיימוני כתב: |  | והנה דרוש: באחד מספרי מאיר ברעם הזכורים לטוב... |
|
(למי שלא יודע, מאיר ברעם היה שם העט משכבר הימים של שלום מאיר ולך)
|
|
|
|
| נשלח ב-4/4/2016 16:35 |
|
| |
אז בעצם מתיחות זה לא שקר ?
|
|
|
|
| נשלח ב-4/4/2016 18:15 |
|
| |
מעמיק
בשפה יותר טכנית:
המונח "שקר" יכול להתייחס לכמה סוגים של משפטים.
א. אמירה לא אמיתית.
דוגמא: הפרדה המליטה בן זכר.
ב. אמירה לא אמיתית שנועדה להטעות את השומע.
וכאן יש דרגות דרגות.
1. "שרה היא אחותי" שאמר אברהם לפרעה.
זה היה מותר מפני שאברהם נאלץ להטעות את פרעה כדי שלא יהרגוהו ויקחו את שרה.
2. אמירה שנועדה להטעות את השומע כדי להגן על רגשותיו.
ה' אומר לאברהם: למה צחקה שרה לאמור... ואני זקנתי.
שרה באמת אמרה: ואדוני (אברהם) זקן. אבל ה' משנה את הציטוט כדי לא לגרום צער לאברהם.
גם מכאן לומדים שיש אמירות שקריות שהן מותרות ומצוה.
3. אמירה שהכל יודעים שהיא לא ממש נכונה במובן הרגיל של המילים אבל עושה טוב לשומע.
"כלה נאה וחסודה".
כך שרים לפני החתן והכלה. הכל יודעים שלא כל כלה נאה וחסודה אבל מצפים שכך ישירו לה. או שמשתמשים במילים האלו באופן קצת חריג. לא כפי שהכלה בעיני הבריות, אלא כפי שהיא כמסתבר בעיני בעלה.
ג. רמאות לצורכי ממון
הנה כמה דוגמאות:
1. "יש לי גשר למכור לך".
לפי מה שמספרים, מי שמגיע לסן פרנציסקו ונראה תם באופן מיוחד, יכול לקבל הצעה לקנות את "גשר הזהב" במחיר ממש מוזל...
2. "כן, קנה את השדה הזה מראובן שמציע למכור לך", אומר שמעון ללוי.
לאחר שלוי יקנה את השדה, שמעון יתבע אותו בבית דין כדי שיעביר לו את השדה שהיה של אבותיו. כאשר לוי יתפלא מדוע הציע לו שמעון לקנות שדה ששייך לשמעון ואבותיו, יסביר לו שמעון: עם ראובן אי אפשר לעמוד לדין אבל איתך כן.
זו דוגמא מהגמרא. הגמרא מציינת שיש בני אדם שפועלים בצורה כזו. אין שם קביעה אם ההתנהגות הזו יאה או לא, אלא רק שאדם ערמומי עשוי לנהוג כמו שמעון.
לוי יאבד את השדה ויצטרך לרוץ אחרי ראובן כדי לקבל את כספו בחזרה. לפי זה נראה ששמעון, הרמאי, עובר על "לא תשים מכשול לפני עוור".
ד. מתיחה
זה סוג של שקר, שהרי אין משפט זה אמיתי. והוא נועד להטעות את השומע. אבל לא על מנת לנצל אותו ממונית אלא על מנת לשעשע את המותח, את הצופים, ואולי, יש לקוות, את מי שנמתח בעצמו לאחר שיגלה מה עוללו לו.
אפשר לראות ביוטיוב סרטונים על אנשים שהטעו אותם (לפעמים לא באמירה אלא במעשה) כגון שנראה שמישהו נופל מצוק, או שיש רוח רפאים במעלית, וכיוצא באלו.
השאלה של מעמיק2 היא על הסוג הרביעי. לגביו יש התייחסויות שונות בתרבויות שונות. יש תרבות שמקבלת את התופעה ומכשירה אותה, לפחות בנסיבות מסויימות. כך זה אצל מפיקי המתיחות וכנראה אצל אלו שצוחקים עליהן וצופים בהן.
בעיני נראה שזה אסור על פי ההלכה. באיזו רמה של איסור? מקביל לאיסור לשון הרע, רכילות וכיו"ב. אין אדם שאינו נכשל באבק לשון הרע, לפי דברי התלמוד. אין כמעט אדם שלא יצחק למראה מתיחה. אבל זה לא הופך זאת לדבר חיובי.
והנראה לעניות דעתי כתבתי.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/4/2016 10:11 |
|
| |
.
ואיך אפשר בלי השקרים הקדושים?
|
|
|
|
| נשלח ב-5/4/2016 15:51 |
|
| |
מואדיב
איקון ירוק.
אם כבר שקרים קדושים, יש שקרים שלא במסגרת דת, אך הם עדיין שקרים למטרה טובה ונעלה.
למשל, הרופא שמסתיר את החשש מהחולה שיש לו מחלה ממארת. או שהוא, הרופא, כבר יודע שיש שם מחלה ממארת, אך מציג את הדברים באופן שהחולה יוכל לשאת, יוכל לבצע טיפולים שנותנים לו סיכוי.
יתכן שאפשר לכלול את השקרים האלו ברשימה הקצרה שערכתי, אבל מתאים יותר לתת להם מעמד בפני עצמם. יהיו אלו אם כן קטגוריות בפני עצמן, שקרים רפואיים ושקרים של הדת, שכולם למען האדם.
גם כאן מסתבר שיש מקום לחלק חילוקים נוספים. למשל, אם מחנכים את הילד ללמוד כדי לקבל ממתק, או פרס כספי, או כבוד. אלו אינם המניעים הנכונים, אבל אלו הם המניעים שיניעו אותו בגיל זה וברמת התפתחות זו. (ושמא זה נכלל בשקרים קדושים?)
|
|
|
|
| נשלח ב-5/4/2016 16:26 |
|
| |
אנציקלופדיה תלמודית כרך ח, [הבאת שלום] טור נ
אהרן כשהיה רואה שני בני אדם שעשו מריבה זה עם זה, הלך אצל אחד מהם ואמר לו למה אתה שונא את פלוני כבר בא אלי לביתי ונשתטח לפני ואמר לי חטאתי לפלוני לך ופייס עליו, ומניח זה לזה והולך אצל השני ואומר לו כראשון, והיה משים שלום ואהבה וריעות בין אדם לחברו16. ומידות של צדיקים לעשות
|
|
|
|
| נשלח ב-5/4/2016 18:34 |
|
| |
מיימוני
הגר"א כותב באיגרתו כי צריך ללמד גם ילד קטן ללמוד לשם שמיים. מאידך, הוא כותב - אינני זוכר אם שם או במקום אחר - אבל זה מובא גם ב"אבן שלמה" פרק ו' או ח' - סעיף א' - הוא כותב בפירוש "לתת להם פרוטות וכיוצא". כלומר, הוא אחז שאמנם צריך לתת לילדים תמריצים בהתאם לגילם - אך מאידך צריך גם להבהיר להם בדרך כלשהיא, שלא זו המטרה ולא זה העיקר - וגם את זה צריך, כך אני מבין - להסביר בהתאם לגילם.
ירוחם
מאחר ואני מניח שאהרן היה אדם חכם, אני מניח שגם כאשר הוא שינה בדבריו, הוא עשה זאת רק מתוך ידיעה שהתכנית כולה תצליח (כלומר שבאמת אחרי שהוא ידבר עם האדם השני הוא באמת יתחרט) - ותוך לקיחה בחשבון של פשלות אפשריות בתכנית. אינני יודע כמובן מה היה המצב במקרים בהם הוא פעל כך או בצורה דומה, אבל ברור שהיה צריך להתחשב בכך כדי לא לגרום להפך מכוונתו.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/4/2016 18:53 |
|
| |
ירוחמ, אליקים
איקון ירוק.
בוודאי שכך הוא. אם זה אפשרי.
המשותף לכל אלו שאין כאן את הדרישה המפורסמת של בית המשפט: לומר את האמת, כל האמת ורק האמת.
אין כאן אמת במובן הלוגי של קורספונדנציה, כלומר התאמה בין העובדה לבין התיאור שלה במילים. אהרן מדבר על שם העתיד. הגר"א מוסיף וכמסתבר משנה את דברי הרמב"ם.
ועדיין אם מצאנו הצדקה לשקרים תועלתניים או מה שכינו כאן "קדושים", אין כאן מקום ל"מתיחה". זאת מעיקר הדין. כפי שבני אדם רגילים לדבר ואינם תמיד חושבים ובודקים אם זה לשון הרע כך הם רגילים להתלוצץ ואינם חוששים להיות בכת ליצנים, וגם מתיחה יכולה להראות דבר חיובי על מנת לשעשע את הבריות ואפילו להקנות למותח שם דבר.
ומסתבר לי שתרבות שמעניקה ערך חיובי למתיחה יש בה מן הפסול.
|
|
|
| נשלח ב-5/4/2016 19:21 |
|
| |
מאידך, "מתיחה" ו"ליצנות" ועוד, יכולים לשמש גם בשירות הטוב, כמו שמצינו למשל שחז"ל אמרו שמותר להתלוצץ מעבודה זרה. אני מניח שהסיבה היא שיש מסרים שקשה להעביר באופן ישיר, במיוחד שמצבים מורכבים רבים בחיים מחזקים את הקושי להעביר את המסר באופן ישיר, ואז זה דבר מועיל מאין כמותו. כך גם מצינו בפירוש חז"ל (שהובא ברש"י על התורה) לגבי "ויהס כלב את העם אל משה" (פס' ל' בקישור) - שכלב השתמש באבק לשון הרע כדי שכולם יחשבו על כדאיות השמיעה בקול משה.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/4/2016 23:26 |
|
| |
אליקים
יפה כתבת.
וכן מביא רש"י (מדרש כמדומה) שהתחיל לומר לעם: וכי רק זה עשה לנו בן עמרם? וכך גרם להם לחשוב שהוא לצידם. ואז הפך את הדברים ואמר: והרי עשה לנו את הנסים אלו ואלו.
והרי גם זו מעין מתיחה...
ואם מתחילים אז יש לנו את הסיפור היפה והמצחיק על בני הכת שרצו לרמות את חכמים:
תלמוד בבלי מסכת ראש השנה דף כב עמוד ב תנו רבנן: מה קלקול קלקלו הבייתוסין? פעם אחת בקשו בייתוסין להטעות את חכמים, שכרו שני בני אדם בארבע מאות זוז, אחד משלנו ואחד משלהם. שלהם העיד עדותו ויצא. שלנו, אמרו לו: אמור כיצד ראית את הלבנה? אמר להם: עולה הייתי במעלה אדומים, וראיתיו שהוא רבוץ בין שני סלעים, ראשו דומה לעגל, אזניו דומין לגדי, קרניו דומות לצבי, וזנבו מונחת לו בין ירכותיו. והצצתי בו, ונרתעתי ונפלתי לאחורי. ואם אין אתם מאמינים לי - הרי מאתים זוז צרורין לי בסדיני. אמרו לו: מי הזקיקך לכך? אמר להם: שמעתי שבקשו בייתוסים להטעות את חכמים, אמרתי: אלך אני ואודיע להם, שמא יבואו בני אדם שאינם מהוגנין, ויטעו את חכמים. אמרו לו: מאתים זוז נתונין לך במתנה, והשוכרך ימתח על העמוד. באותה שעה התקינו שלא יהו מקבלין אלא מן המכירין.
|
|
|
|
|