| נשלח ב-25/4/2016 03:07 |
|
| |
ייני יין נסך
כבר שנים שאני יודעת מה חלק מגיסיי חושבים עלי, בדרך כלל הם ערוכים מראש, אבל היום קפצנו ללא התרעה לביקור אצל אחיו הגדול של בעלי, כשעל השולחן בקבוקי יין שנעלמו במהרה תוך ניסיון נואש לשוות לפינוי צורה ממש טבעית.
היה לי יצר לנסך להם את היין, הרי באמת לא עשיתי שום נזק ליין, וגם אם גיסי חושב שהיין ניזוק ואינו שווה לירה הרי המחיר שלו לא השתנה כי רוב צרכני היין (החילונים או כופרים כמוני) לא רואים בזה בעיה ומצידם המחיר לא השתנה.
אז האם אני פושעת אם אני נוגעת בכוונה תחילה ביין הזה (מעבר למוסריות שדפקתי את גיסי הטיפש)
תוקן על ידי פיילין_שרה ב- 25/04/2016 03:10:25
תוקן על ידי פיילין_שרה ב- 25/04/2016 03:11:49
|
|
|
|
| נשלח ב-25/4/2016 09:41 |
|
| |
שרה פיילין
ברוכה השבה!
אני מבין מדבריך שאת אינך שומרת מצוות או שבת, או שיש לך בעיה, בעיני אחיך, של דעות פסולות?
ידוע בעולם הישיבות כי החזו"א הרחיק מיינו ראש ישיבה שהעז לומר בפניו שמעשים מסויימים בגמרא הם משל (או הפרזה) ובכל אופן לא פשט. החזו"א אמר שזו אפיקורסות. ולכן מגעו פוסל.
יש מקום להיכנס לשאלות על האיסור שיהודי אוסר יין חברו אם יש לו דעות לא נכונות (ולפי מה זה נקבע) או מעשים לא נכונים (חילול שבת. ומהיכן למדו זאת). אין מקום להיכנס לשאלות אישיות עליך ועל ביתך.
אבל אני מבקש להתייחס רק למצב שאת מתארת:
אדם שאינו שומר שבת אבל גדל בבית יהודי שומר מצוות מבקר אצל קרובו. וידוע לשניהם שהקרוב יקפיד שמי שאינו שומר שבת לא יגע ביין, או בבקבוק, כיון שהוא חושש או סובר כאותה דעה שהיין נפסל.
זה אומר שאם המבקר יגע ביין, דינו של היין להישפך. זה יכול להיות נזק קל (בין 10 ל20 שקלים) או יקר (מאות, תלוי ביין).
בפסח, שבו מכינים הכל מראש, זה הפסד עוד פחות נעים. יתכן שסמכו על היין הזה ועכשו אין אחר ואי אפשר להם לקנות.
ובכל מקרה, הרשי לי לשאול מדוע להתקרב ליין ולצער את האח? האם זה עלול להיות מבחן אהבה, האם ההלכה חשובה לאח או אחותו? או, גרוע מכך, נסיון להראות לאח שאמונותיו והלכותיו אינן נכונות?
אם זה נושא, מדוע לא להעלותו על פני השטח, לשאול את האח אם הוא מוכן לדון באופן חופשי, עד כמה שזה ניתן, בהלכה המסויימת של איסור יין במגע או בכל נושא אחר, גם השקפתי. כמובן לא ליד ילדיו, מפני שמה שמבוגר יכול לשאת הילד לא יוכל עדיין.
ממה שאני מכיר את הציבור שלנו, האח לא יסכים לדיון כזה וגם לא יהיה מסוגל לו.
אבל אם יש לך נושאים לדון בהם, החל בהלכה של איסור יין וכלה בשמירת שבת, לשם כך הוקם הפורום הזה. להתמודד. לברר מה אנו יודעים, מה אנו יודעים שלא, מה אנו יודעים שאיננו יודעים. כאן השואל - בדרך ארץ - יתקבל תמיד בסבר פנים יפות, כולנו נקרא את דבריו בהשתוקקות. כאשר יש שאלה טובה, זו לא רק השאלה של השואל, זו שאלה של כולנו.
עכשו אני כותב כשואל ולא כמוכיח. אשר לביקורים משפחתיים בין בעלי דעות שונות, דומה שכדאי וראוי (הלכתית, מוסרית, ערכית) לא להעמיד את אחיך בנסיון. ואם יורשה לי להמליץ, להתנצל בפניו. את מספיק גדולה וחכמה, מה גם שחוללת שינוי בחייך, כדי לכבד אותו במקומו, גם אם דעותיך שונות משלו. ואהבה משפחתית הוא בין הדברים המועטים שנשארים לנו לאורך ימים ושנים בעולם הזה. למה לא לשמור עליה ככל שניתן?
|
|
|
|
| נשלח ב-25/4/2016 12:19 |
|
| |
מיימוני יישר כח על דבריך הנבונים והשקולים. כמעט ניתן לומר עליך שכל הפורש ממך כפורש מן החיים. הרבה מתינות ודעת למדתי ממך ברבות השנים ואנצל הזדמנות דו להודות לך בפומבי. נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-25/4/2016 13:46 |
|
| |
מיימוני, אני מצטערת שנתתי תחושה כאן בפורום שאינני שומרת שבת או מצוות, ועוד יותר מצטערת שאתה הסקת שביקורים שלי גורמים לאי נוחות בין בני משפחתי, כבר ציינתי כאן בעבר, שאני זאת שתומכת באותם אחים של בעלי שבחרו שלא לפרנס את משפחתם, ואני לא עושה זאת מתוך אמונת יששכר וזבולון, אלא רק בשביל גיסותיי שיוכלו להתלבש ולהלביש את ילדיהם כראוי. וגם כבר ציינתי כאן בעבר שחלק מגיסיי מתייחסים אלי כיין נסך והדיונים גלויים. הבעיה אתמול של גיסי היה 'הילדים' מה הוא יגיד להם, שהדודה שקונה להם בגדים כופרת, בזה הוא כשל.
הוא טיפש כפי שציינתי, כי הוא לא יודע להסביר מה בדיוק הייתה שיטתו של הרב נדל, אבל הוא כן יודע שהיין שלו נסך ושהרב נדל ופרופסור ישעיהו לייבוביץ ואפילו הרב עזריאל טאובר הם דמגוגים שלא באמת היה אכפת להם עקרונות או השקפה יהודית, אחרת איך אפשר להעלות על הדעת אפשרות שהעולם קדום.
אכן, אין טעם להתווכח עם שטיפת מוח, ואילולי שטיפת המוח גיסי מזמן היה שוקע בדיכאון החיים הקשים, כמו כל שאר 90 אחוז מהאנושות.
אני נטשתי כאן את הפורום, היות שאינני מבינה את רוב הנכתב כאן, אני מבינה טוב יותר במה שנשים מבינות, אולי זה מה שמתיר כאן לטיפשים החושבים להצביע על נשותיהם באמירת "מרור זה" - אני תמהה מה תפקידי בעולם, קשה לי לקבל שרוב העולם נוצר בשביל לשרת את המעט החושב והוגה, מסיבה פשוטה, אנחנו לא אמורות לעבור את הסבל שהעולם נותן רק בשביל להיות בורג לאחרים, איוב וחבריו צריכים לסבול כדי להגיע להבנות עמוקות, (גם כן מטרה מוזרה לקיום העולם, וכמובן כמובן הטיפשים שיקפצו כאן שכל הסבל בשביל להשלים את הכתר של האל, אחרת אין לו עולם מושלם, איך אמרתי פעם לגיסי - האלוהים שלך אכזרי מאוד אם הוא מסוגל להעניש אדם שלבש תפילין עם קלף פסול של נדל, או אדם שפרק עול בשואה),
הדבר היחיד שאני עושה טוב זה לפרנס את משפחתי, וכמוני עוד הרבה מאוד נשים שעובדות קשה ומטפלות במסירות בילדים ובצרכי הבית, ושלא כמו בעלי המתחשב רוב הבעלים מזלזלים מאוד בנשותיהם, ומרגישים שזה חובתנו כלפי האל, בעוד תפקידם לא לעשות כלום חוץ מלנזוף באשה ובילדים ואחר כך לשוטט שעות בפורומים השונים, רוב הנשים שעובדות יחד איתי במקום העבודה הם נשות אברכים, וכל אחת מהן מביאה הביתה לפחות פי חמש ממה שהבעל מביא, ולמרות זאת אפילו הם עצמן לא מרגישות שמתייחסים אליהם כאל חפץ משרת מובן מאליו. אני צריכה לריב עם בעלי שלא יביא עוזרת הביתה ואני זאת שמתעקשת לעשות פסח לבד בבית, אבל רוב הבעלים האחרים לא מסכימים להביא עוזרת הביתה, כי הם צריכים כל שקל לכל הילדים שהם השריצו בזכות מסירות הנפש של השפחה הפולניה ששילמה עליו דירה בשביל לשרת אותו.
והכי מדהים, שגם מחשבה כזאת נחשבת לפסולה, למתירנות, ולעובדה שאני חרדקית, מזרוחניקית, מקולקלת, חוצניקית, (הוסף את החסר), אני מסוגלת להבין למה אני נחשבת לפסולה כשאני מפקפקת במושג של גיהנום, או בעובדה שאלוהים מניח תפילין כל בוקר, אבל התייחסות שכזאת לאשה, זה נטו השפעה של עולם פרימיטיבי שאבד עליו הקלח, והכי מדהים שדווקא התורה הייתה חלוצית בעניין הקדמה לנשים, ואני מדגישה אני מודעת היטב לחסרונותיי כאשה, יש הרבה דברים שהגברים טובים מאיתנו בהרבה, אבל לא נעים גם לנו יש מעלות.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/4/2016 14:12 |
|
| |
תיאור מדויק של הרפורמה החברתית החולה שהעסקונים/הגדויילים החרדים המציאו בדורותינו.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/4/2016 16:44 |
|
| |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/4/2016 16:46 |
|
| |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-25/4/2016 19:01 |
|
| |
מבחינה הלכתית אין באמת איסור לשתות יין שנגע בו מחלל שבת בפרהסיה בשו"ע זה לא נפסק (רק בסימן קיט לגבי נאמנות שברור שלא יהיה נאמן) והרבה אחרונים תמהו על השיתות שאומרים שכן יש בעיה שאין לזה מקור בתלמוד, ר' משה פינשטין בספרו איגרות משה ח"ה סימן ל"ז מתיר זאת במפורש. ובכלל לגבי מה שמובא בשם החזון איש צריך לדעת שגם מי שכלל לא מאמין בתורה שבעל פה יינו מותר, שהרי הכותים יינם היה מותר בתחילה אף על פי שלא האמינו בתורה שבעל פה ונאסר רק לאחר שהיה בהם עובדי ע"ז, הרמב"ם מתיר את יינם של הקראים במפורש וז"ל: אלה הקראים השוכנים פה בנוא אמון ובארץ מצרים ובדמשק ושאר מקומות ארץ ישמעאל וזולתם, ראויים הם לחלקם מחלקי הכבוד להתקרב אצלם במעשה יושר ולהתנהג עמהם במדת הענוה ובדרך האמת והשלום כל זמן שגם הם ינהגו עמנו בתמימות ויסירו מהם עקשות פה ולזות שפה מלדבר תועה על חכמי הרבנים שבדור, וכל שכן כשישמרו לשונם מלהתלוצץ ומלהלעיג בדברי רבותינו ע"ה הקדושים התנאים חכמי המשנה והתלמוד שבדבריהם והמנהגים הקבועים לנו מפיהם ומפי משה מפי הגבורה אנו הולכים... אך, אם מחללים בגלוי ראש מועדי ה' המקודשים בימים הקבועים לנו, אסור לבר ישראל לבקרם ליום הקבוע להם במה שבדאו מלבם... ותניא מפרנסין עניי גוים עם עניי ישראל מפני דרכי שלום ומבקרין חולי גוים עם חולי ישראל וקוברין מתי גוים עם מתי ישראל מפני דרכי שלום, כל שכן אלו שהן מתולעת יעקב. ויינם לפי שכלי אין בו צד אסור, שהרי יין כותים היה כבר בחזקת היתר לישראל עד שמצאו להם דמות יונה בהר גריזים, פירוש לאותם שהיו שוכנים בהר גריזים, ואע"פ דמיעוטא הוו באיסורא דיין נסך קבילו עלייהו למיחש למיעוטא וחשו לדברי ר' מאיר דחייש למיעוטא וגזרו על יינם... אבל הקראים אין ביינם שום איסור ואע"ג דלית להו ולפני עור לא תתן מכשול מהמני אחמרא כל שכן היכא דאנהו שתו מיניה דשרי ליה לבר ישראל מינן למשתי מיניה דתנן בנידה (נ"ו ע"ב) סוף פרק בדם הנידה: זה הכלל כל דבר שחשודים בו אינן נאמנים עליו פירושו על הכותיים שלא מבני ישראל המה. הא אם לא היו חשודין נאמנים ואפילו על היין ומדאמרינן בגמרא עלה דהא מתניתין זה הכלל לאייתויי מאי לאיתויי תחומין ויין נסך כיון דחשידי עלייהו לא מהמני הא לא הוו חשידי הוו מהימני כדאמרינן ברישא דהא מתניתין וכו' ע"כ דברי קודשו. (עיי"ש כל דבריו). אבל לצערי כיום ניפחו את האיסור עד שפעם אחת יהודי ליטאי העיר לי ברצינות על כך ששתי יין ביחד עם חבדניק, ואגב מי שפוסל את היין בשביל להכעיס יש דעות בגאונים שכיון שכך היין כשר.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/4/2016 19:02 |
|
| |
מבחינה הלכתית אין באמת איסור לשתות יין שנגע בו מחלל שבת בפרהסיה בשו"ע זה לא נפסק (רק בסימן קיט לגבי נאמנות שברור שלא יהיה נאמן) והרבה אחרונים תמהו על השיתות שאומרים שכן יש בעיה שאין לזה מקור בתלמוד, ר' משה פינשטין בספרו איגרות משה ח"ה סימן ל"ז מתיר זאת במפורש. ובכלל לגבי מה שמובא בשם החזון איש צריך לדעת שגם מי שכלל לא מאמין בתורה שבעל פה יינו מותר, שהרי הכותים יינם היה מותר בתחילה אף על פי שלא האמינו בתורה שבעל פה ונאסר רק לאחר שהיה בהם עובדי ע"ז, הרמב"ם מתיר את יינם של הקראים במפורש וז"ל: אלה הקראים השוכנים פה בנוא אמון ובארץ מצרים ובדמשק ושאר מקומות ארץ ישמעאל וזולתם, ראויים הם לחלקם מחלקי הכבוד להתקרב אצלם במעשה יושר ולהתנהג עמהם במדת הענוה ובדרך האמת והשלום כל זמן שגם הם ינהגו עמנו בתמימות ויסירו מהם עקשות פה ולזות שפה מלדבר תועה על חכמי הרבנים שבדור, וכל שכן כשישמרו לשונם מלהתלוצץ ומלהלעיג בדברי רבותינו ע"ה הקדושים התנאים חכמי המשנה והתלמוד שבדבריהם והמנהגים הקבועים לנו מפיהם ומפי משה מפי הגבורה אנו הולכים... אך, אם מחללים בגלוי ראש מועדי ה' המקודשים בימים הקבועים לנו, אסור לבר ישראל לבקרם ליום הקבוע להם במה שבדאו מלבם... ותניא מפרנסין עניי גוים עם עניי ישראל מפני דרכי שלום ומבקרין חולי גוים עם חולי ישראל וקוברין מתי גוים עם מתי ישראל מפני דרכי שלום, כל שכן אלו שהן מתולעת יעקב. ויינם לפי שכלי אין בו צד אסור, שהרי יין כותים היה כבר בחזקת היתר לישראל עד שמצאו להם דמות יונה בהר גריזים, פירוש לאותם שהיו שוכנים בהר גריזים, ואע"פ דמיעוטא הוו באיסורא דיין נסך קבילו עלייהו למיחש למיעוטא וחשו לדברי ר' מאיר דחייש למיעוטא וגזרו על יינם... אבל הקראים אין ביינם שום איסור ואע"ג דלית להו ולפני עור לא תתן מכשול מהמני אחמרא כל שכן היכא דאנהו שתו מיניה דשרי ליה לבר ישראל מינן למשתי מיניה דתנן בנידה (נ"ו ע"ב) סוף פרק בדם הנידה: זה הכלל כל דבר שחשודים בו אינן נאמנים עליו פירושו על הכותיים שלא מבני ישראל המה. הא אם לא היו חשודין נאמנים ואפילו על היין ומדאמרינן בגמרא עלה דהא מתניתין זה הכלל לאייתויי מאי לאיתויי תחומין ויין נסך כיון דחשידי עלייהו לא מהמני הא לא הוו חשידי הוו מהימני כדאמרינן ברישא דהא מתניתין וכו' ע"כ דברי קודשו. (עיי"ש כל דבריו). אבל לצערי כיום ניפחו את האיסור עד שפעם אחת יהודי ליטאי העיר לי ברצינות על כך ששתי יין ביחד עם חבדניק, ואגב מי שפוסל את היין בשביל להכעיס יש דעות בגאונים שכיון שכך היין כשר.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/4/2016 00:47 |
|
| |
שרה היקרה
הצבעת על נקודות שצריך לעיין בהן, בזהירות ובעדינות. לא כולן מענינו של הפורום הזה - התמודדות עם בעיות חברתיות העסיקו בעבר את הפורום האח שלנו, "אגודה אחת" והיום יצאו חבריו החוצה והם פועלים במסגרות שונות, ואחד מהם הוא בעל הניק בן ציון כהנא זכור לטוב.
לצערי עקב השעה והמועד לא אוכל להאריך, ואני מקוה למצוא את הזמן לדון בנושאים החשובים והחמורים שהעלית בהרחבה כראוי.
ובינתים, אני ממליץ שתזכירי לעצמך מה שאני מזכיר לעצמי ומה שמן הסתם רבים מחברינו מזכירים לעצמם פעמים רבות:
אנחנו זכינו להבין מה שאחרים אינם מבינים. האם זו סיבה לחוש עליונות - או אחריות? האם זו סיבה לריב איתם? להוציא עליהם את התיסכול שלנו מחמת זה שאנו אוהבים אותם ורואים שהם טועים אבל קשה לנו להוציא אותם מטעותם ואת הטעות מהם?
צריך לזכור שיש רק דרך אחת ויחידה לשנות מישהו: לגלות אצלו את הרצון או המוכנות להשתנות, ואת הפתיחות לדון ולבדוק. וגם אז, הבדיקה והעיון צריכים להיות במלוא הכבוד וההערכה לבן השיח שלנו. אם לא, לא נועיל כלום. אם נקפיד על כללי דרך ארץ, אולי נוכל לעזור במשהו.
(וזאת כמובן לבד מכך שמי שאומר שאנו, המוכיחים - נניח שארשה לעצמי לנקוט לשון רבים - שאנו באמת חכמים יותר וצודקים מהם).
|
|
|
|
| נשלח ב-26/4/2016 00:47 |
|
| |
טעות סופר
תודה על המילים הטובות.
עע וכו'
ברוך הבא/ברוך השב!
תודה על המקורות. זה פן אחד שחשוב לדון בו והכנת לנו תשתית!
|
|
|
| נשלח ב-26/4/2016 02:52 |
|
| |
שרה פיילין
כדי לא לעורר אנטגוניזם, אציין קודם שכמדומני שגם הרב גדליה נדל היה סבור על יין של אדם שדעותיו כדעותיי שהוא יין נסך.
חושבני שאת טועה ואולי אפילו מטעה באומרך שרוב הגברים החרדיים אינם מכבדים את נשותיהם די הצורך ורואים בהם כלי לשרת את מטרותיהם. כשאני מסתכל סביבי אני רואה את ההפך הגמור. מתוך עשרות זוגות שאני מכיר מהמגזר החרדי - ליטאי, כמעט כולם מתמסרים ומכבדים את נשותיהם עד למאוד, וממש כשם שכתבת על בעלך, הם אלו שדוחפים להביא עוזרת הביתה, ודווקא האשה חוסכת. על דרך כלל כמובן.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/4/2016 11:38 |
|
| |
| כמדומני כתב: |  | שרה פיילין
כדי לא לעורר אנטגוניזם, אציין קודם שכמדומני שגם הרב גדליה נדל היה סבור על יין של אדם שדעותיו כדעותיי שהוא יין נסך.
חושבני שאת טועה ואולי אפילו מטעה באומרך שרוב הגברים החרדיים אינם מכבדים את נשותיהם די הצורך ורואים בהם כלי לשרת את מטרותיהם. כשאני מסתכל סביבי אני רואה את ההפך הגמור. מתוך עשרות זוגות שאני מכיר מהמגזר החרדי - ליטאי, כמעט כולם מתמסרים ומכבדים את נשותיהם עד למאוד, וממש כשם שכתבת על בעלך, הם אלו שדוחפים להביא עוזרת הביתה, ודווקא האשה חוסכת. על דרך כלל כמובן. |
|
כמדומני שלא ראית אינה ראיה.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/4/2016 14:38 |
|
| |
פיילין התייחסת לכמה כסף מביאים הביתה. זו הנקודה?אם אני מביא פי 10 מאשתי היא צריכה לצחצח לי נעליים?
|
|
|
|
| נשלח ב-28/4/2016 11:42 |
|
| |
| תלמידטועה כתב: |  | | פייליןהתייחסת לכמה כסף מביאים הביתה. זו הנקודה?אם אני מביא פי 10 מאשתי היא צריכה לצחצח לי נעליים? |
|
כששני הצדדים מפרנסים, אין כאן שאלה מי מביא כמה, כשהבעל מפרנס והאשה מגדלת מבשלת ומכבסת אין כאן שאלה מי מביא כמה כשהאשה מפרנסת, והבעל מכבס מנקה ומגדל אין כאן שאלה מי מביא כמה
אבל כשהאשה עושה הכל (ומביאה דירה) דבריך קצת תמוהים
|
|
|
|
| נשלח ב-28/4/2016 11:43 |
|
| |
| טעותסופר כתב: |  | |
|
תודה
|