|
|
| נשלח ב-7/6/2016 14:49 |
|
| |
אפרים, התשובה של מיימוני מספקת בהחלט בגלל שהיא באה מהכיוון של האמונה. אמונה איננה צריכה הוכחה.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/6/2016 15:17 |
|
| |
שלישי, גם הרב שפירא הוא איש מאמין ואעפ"כ הוא ניסה לתת תשובות לשאלה.
אין סתירה בין מציאת תשובות לשאלה לבין אמונה.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/6/2016 16:23 |
|
| |
אפרים
אני מצטער. חשבתי שהנושא כאן הוא השאלה שהופנתה לרב שפירא והמסתעף מתוכה. לא שמתי לב שיש לך שאלה ספצפית. אני מעתיק את שאלתך ואנסה להתייחס. עם זאת, ללא הצגה של הנחות היסוד אנו עלולים להיקלע לדיון עקר, מפני נסיון לענות תשובה לשאלה דלקמן תלוי בהנחות היסוד שלנו, ולעתים בבירור של המתודולוגיה (שיטת הלימוד והעיון) שלנו.
וזה למעשה מה שעשית בהרחבה שלך שמשלבת את דברי עם דבריך.
אני מעתיק:
אני דיברתי על התגלות כדוגמת הר סיני כפי שהיא מפורטת בתורה. (כמו במעמד הר סיני בו ציפור לא צייצה עוף לא פרח וכו') משהו שאי אפשר לטעות בו) ולא על התגלות יחידים
השורה היחידה שהתייחסת ישירות למה שאני התכוונתי היא:
. "התכלית שלשמה היו התגליות מתקיימת כנראה יעיל יותר או לפחות בצורה שה' בחר בה לא דרך התגלויות ישירות. וקבע ה' כך קבע ה החל מדור מסויים של חכמים קודם לימי המשנה."
כך קבע ה'. זה כל מה שכתבת.
למה כך קבע ה'?על זה לא ענית. אם לא שמת לב זאת השאלה העיקרית.
אולי יעזור לדיון אם תפתח את עניין התכלית .
ונתחיל אולי מזה :
מה לדעתך הייתה התכלית של מעמד הר סיני? עד כאן העתקת דבריך.
אכן אני סבור שהגישה המתאימה לעיון בשאלה על האם תיתכן התגלות ציבורית נוספת היא העיון מתוך הנחת יסוד תועלתנית. כלומר, עלינו לשאול מה ההתגלות משרתת והאם התגלויות אחרות ישרתו את התכלית הזו.
אני מאמץ את הגישה התועלתנית של הרמב"ם, לפיה התורה נועדה לחנך את האדם, את החברה ואת הפרט. לשפר אותנו, כלומר ללמד אותנו לשפר את עצמנו, גם בחיי הגוף וגם הנפש. הכוונה במונחים אלו היא לבנות חברה בריאה ומתקדמת. בעצם כל נסיון להסביר זאת יותר יביא לחזרה על אותו דבר במילים נרדפות.
והא ראיה שבדברים רבים העולם התקדם ומסתבר לי שזה בזכות התורה. כגון הרעיון המוסרי שכל אדם ראוי לזכויות בגלל שהוא צלם אלוקים, ועוד ועוד.
האם יש מקום להתגלות נוספת לעם ישראל? זו שאלה טובה. חז"ל פירשו שלאחר ההתגלות הראשונית וקבלת התורה מידי משה רבנו ההכרעה בשאלות הלכתיות נתונה בידי חכמים, כלומר מי שהוסמכו לתת תשובות. זה נכלל במשפט המפורסם והמצוטט רבות "לא בשמים היא".
יתכן שאחת הסיבות לכך היא זו שהזכיר בעל בעמיו בשם ה"דברי יציב".
(שו"ת דברי יציב חלק אורח חיים סימן קא וידוע מ"ש בענין תורה לא בשמים היא אם סמכינן על הכרעת הבת קול, עיין תוס' ב"מ נ"ט ע"ב ובכמ"ק, וכבר הארכתי בזה שהטעם מפני הרמאין שכל אחד יבא ויאמר כך נתגלה לי מן השמים,)
כדאי להעתיק את הציטוט הזה לאשכול ציטוטים חשובים שנפתח בשחר ימי הפורום אבל איני יודע את שמו ולינקו.
זה עדיין לא סותר את זה שתהיה התגלות מקבילה לעם אחר במקום אחר ובזמן אחר. אלא שאפשר שהתקוה היא שההתגלות שהיתה לעם ישראל תשפיע לאט לאט על כל העולם. הרי לנגד עינינו שהתרבות המערבית מושפעת מן התורה אם כי יש הרבה מה לשפר בה... ואילו התרבות המזרחית, הסינית, היפנית, ההודית, עד כמה שידוע לי אינה מושפעת מן התורה כלל.
אני מסכם (וסליחה שלא עשיתי זאת מראש אלא כתבתי באריכות ורק עכשו אני מסכם, אלא שאין זמני בידי כראוי):
לפי גישתי התועלתנית, ההתגלות בסיני נועדה למתן תורה, והתורה נועדה לחנך את החברה והפרט, שנתפתח (צריך לבאר כלול בהתפתחות זו).
אפשר שמתן לגיטימציה להתגלויות נוספות למטרה של חידוש הלכתי עלולה להזיק יותר מאשר להועיל.
אין גם צורך בהתגלות נוספת באשר התורה ניתנה לחכמים שיפרשו אותה לפי צרכי הדורות המשתנים.
אפשר שהתורה יכולה להגיע לשאר העולם ולהשפיע עליו לטובה, כפי שראינו שהתרבות המערבית (אירופה, אמריקה) מושפעת לטובה מן התורה. לכן אין צורך בהתגלות נוספת לעם אחר.
אפשר שיש מקום להתגלות בארצות רחוקות שאינן מושפעות מן התרבות המערבית.
יצויין כי עמדה זו המוצגת כאן דומה לזו שהציג פרנץ רוזנצוויג בספרו "כוכב הגאולה", לפי התפשטות הרעיונות היהודיים בעולם היא גאולתו וזה נעשה בהדרגה עד שכל העולם ייכלל בכך. (אם כי עשיתי שימוש ברעיון שלו בעיבוד שלי).
|
|
|
|
| נשלח ב-7/6/2016 17:38 |
|
| |
| מיימוני כתב: |  | אפרים
אני מצטער. חשבתי שהנושא כאן הוא השאלה שהופנתה לרב שפירא והמסתעף מתוכה. לא שמתי לב שיש לך שאלה ספצפית. אני מעתיק את שאלתך ואנסה להתייחס. עם זאת, ללא הצגה של הנחות היסוד אנו עלולים להיקלע לדיון עקר, מפני נסיון לענות תשובה לשאלה דלקמן תלוי בהנחות היסוד שלנו, ולעתים בבירור של המתודולוגיה (שיטת הלימוד והעיון) שלנו.
וזה למעשה מה שעשית בהרחבה שלך שמשלבת את דברי עם דבריך.
אני מעתיק:
אני דיברתי על התגלות כדוגמת הר סיני כפי שהיא מפורטת בתורה. (כמו במעמד הר סיני בו ציפור לא צייצה עוף לא פרח וכו') משהו שאי אפשר לטעות בו) ולא על התגלות יחידים
השורה היחידה שהתייחסת ישירות למה שאני התכוונתי היא:
. "התכלית שלשמה היו התגליות מתקיימת כנראה יעיל יותר או לפחות בצורה שה' בחר בה לא דרך התגלויות ישירות. וקבע ה' כך קבע ה החל מדור מסויים של חכמים קודם לימי המשנה."
כך קבע ה'. זה כל מה שכתבת.
למה כך קבע ה'?על זה לא ענית. אם לא שמת לב זאת השאלה העיקרית.
אולי יעזור לדיון אם תפתח את עניין התכלית .
ונתחיל אולי מזה :
מה לדעתך הייתה התכלית של מעמד הר סיני? עד כאן העתקת דבריך.
אכן אני סבור שהגישה המתאימה לעיון בשאלה על האם תיתכן התגלות ציבורית נוספת היא העיון מתוך הנחת יסוד תועלתנית. כלומר, עלינו לשאול מה ההתגלות משרתת והאם התגלויות אחרות ישרתו את התכלית הזו.
אני מאמץ את הגישה התועלתנית של הרמב"ם, לפיה התורה נועדה לחנך את האדם, את החברה ואת הפרט. לשפר אותנו, כלומר ללמד אותנו לשפר את עצמנו, גם בחיי הגוף וגם הנפש. הכוונה במונחים אלו היא לבנות חברה בריאה ומתקדמת. בעצם כל נסיון להסביר זאת יותר יביא לחזרה על אותו דבר במילים נרדפות.
אתה עונה כאן לשאלה אחרת לגמרי :מה התועלת בתורה. את זה לא שאלתי בכלל כי זה ברור מאליו.
והא ראיה שבדברים רבים העולם התקדם ומסתבר לי שזה בזכות התורה. כגון הרעיון המוסרי שכל אדם ראוי לזכויות בגלל שהוא צלם אלוקים, ועוד ועוד.
כנ"ל
האם יש מקום להתגלות נוספת לעם ישראל? זו שאלה טובה. חז"ל פירשו שלאחר ההתגלות הראשונית וקבלת התורה מידי משה רבנו ההכרעה בשאלות הלכתיות נתונה בידי חכמים, כלומר מי שהוסמכו לתת תשובות. זה נכלל במשפט המפורסם והמצוטט רבות "לא בשמים היא".
עם כל הכבוד לחז"ל ברור שהתגלות כדוגמת הר סיני תעשה את העבודה יותר טוב. עובדה היא שמיליוני יהודים התבוללו .
וידוע מ"ש בענין תורה לא בשמים היא אם סמכינן על הכרעת הבת קול, עיין תוס' ב"מ נ"ט ע"ב ובכמ"ק, וכבר הארכתי בזה שהטעם מפני הרמאין שכל אחד יבא ויאמר כך נתגלה לי מן השמים,)
כדאי להעתיק את הציטוט הזה לאשכול ציטוטים חשובים שנפתח בשחר ימי הפורום אבל איני יודע את שמו ולינקו.
כבר עניתי לבע"ב שהשאלה איננה מכוונת לגבי בת קול שהרי יש משוגעים רבים שזוכים ל"בת קול"
זה עדיין לא סותר את זה שתהיה התגלות מקבילה לעם אחר במקום אחר ובזמן אחר. אלא שאפשר שהתקוה היא שההתגלות שהיתה לעם ישראל תשפיע לאט לאט על כל העולם. הרי לנגד עינינו שהתרבות המערבית מושפעת מן התורה אם כי יש הרבה מה לשפר בה... ואילו התרבות המזרחית, הסינית, היפנית, ההודית, עד כמה שידוע לי אינה מושפעת מן התורה כלל.
לא דיברתי בכלל על התגלות לעם אחר. בעידן הטכנולוגי של היום ההתגלות תעבור ממילא לכל נפש חיה על פני כדור הארץ
אני מסכם (וסליחה שלא עשיתי זאת מראש אלא כתבתי באריכות ורק עכשו אני מסכם, אלא שאין זמני בידי כראוי):
לפי גישתי התועלתנית, ההתגלות בסיני נועדה למתן תורה, והתורה נועדה לחנך את החברה והפרט, שנתפתח (צריך לבאר כלול בהתפתחות זו).
אפשר שמתן לגיטימציה להתגלויות נוספות למטרה של חידוש הלכתי עלולה להזיק יותר מאשר להועיל.
זה לא למטרת חידוש הלכה אלא ל"בעבור תהיה יראתו על פניכם" כפי שמציינת התורה את הסיבה למעמד הר סיני.
אין גם צורך בהתגלות נוספת באשר התורה ניתנה לחכמים שיפרשו אותה לפי צרכי הדורות המשתנים.
זה לא מספיק,כפי שרואים.
אפשר שהתורה יכולה להגיע לשאר העולם ולהשפיע עליו לטובה, כפי שראינו שהתרבות המערבית (אירופה, אמריקה) מושפעת לטובה מן התורה. לכן אין צורך בהתגלות נוספת לעם אחר.
אפשר שיש מקום להתגלות בארצות רחוקות שאינן מושפעות מן התרבות המערבית.
יצויין כי עמדה זו המוצגת כאן דומה לזו שהציג פרנץ רוזנצוויג בספרו "כוכב הגאולה", לפי התפשטות הרעיונות היהודיים בעולם היא גאולתו וזה נעשה בהדרגה עד שכל העולם ייכלל בכך. (אם כי עשיתי שימוש ברעיון שלו בעיבוד שלי).
בינתיים מה שרואים זה התפשטות גוברת של אנטישמיות.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/6/2016 08:54 |
|
| |
אפרים
תודה שהעתקת והדגשת את תגובותיך, אני מקוה שאצליח הפעם להתייחס יותר ברור. וגם להסביר דברי הקודמים.
א. התועלת שבתורה. לדבריך אין צריך לציין זאת כי "זה ברור מאליו". לי תמיד נראה שאפילו הברור מאליו ברור לזה ולא ברור לאחר. ולכן באתי לציין שהיתה לי הנחת יסוד לגבי תכלית התורה שהיא תועלתנית וחינוכית. יש גם להוסיף שלא כל ההוגים בתולדות המסורת שלנו הסכימו לעקרון הזה.
אז ראה את התוספת הזו כמיועדת למעיינים נוספים מלבדך. ואני שמח שאנו מסכימים על עצם העקרון.
זה שהעולם התפתח בזכות התורה ברור לך. כנ"ל. אני שמח שאתה מסכים איתי. זו לא טענה שקל להוכיח. אפשר להראות הקבלה. אבל לטעון שיש סיבתיות היסטורית זה דבר לא פשוט למרות שאינטואיטיבית הטענה על השפעת התורה נראית לשנינו נכונה. לכן ראוי להעיר על כך.
***** אני מעתיק את דברי ואת תגובתך:
עם כל הכבוד לחז"ל ברור שהתגלות כדוגמת הר סיני תעשה את העבודה יותר טוב. עובדה היא שמיליוני יהודים התבוללו . יש כאן שתי טענות. האם אפשר לשפר את תפוצת התורה על ידי התגלות חדשה ושנית, אם התורה כל כך מוצלחת מדוע יש התבוללות.
הטענה שלי היתה שההתגלות הראשונה בהר סיני נועדה לספק מכשיר חינוכי שיכול להועיל לכל העולם, וכל שכן לעם שקיבל אותו, דור אחרי דור, תוך התפשטות הדרגתית. אתה טענת שאפשר לשפר ולזרז על ידי התגלויות חוזרות ונשנות. אני מוסיף על דבריך: נניח שזה היה כמו במצות הקהל, שבה המלך קורא פעם בשבע שנים חלק מהתורה בפני העם במקדש. שתהיה התגלות זמינה במועד קבוע מראש, פעם בשבע שנים...
זו שאלה שנראית טובה מאד. מה שיש לברר עדיין הוא מספר נקודות חשובות בעיני:
1. האם כוונתך להתגלות במובן של הוכחה שהנה ה' מדבר עם בני אדם או להתגלות במובן נוסף שה' חוזר ונותן תורה, אוסף הוראות שהינן מכשיר חינוכי?
שהרי די באישור מחודש על ידי התגלות של תכני התורה הנתונים מקודם.
2. יש כאן שאלה יסודית שאיני יודע מה עונים עליה, לפחות ללא דיון ארוך ולגבי לא פשוט כלל. מדוע שה' לא יתגלה בכל רגע מחדש לכל אדם ויאמר לו: הנה אני, עשה את רצוני, כדאי לך?
אפשר שיש כאן עקרון של חסכון. כוונתי שאם התגלות אחת מספיקה לדורות אז ה' אינו חוזר על זה שוב. למה כתבתי שזה מסובך עבורי? מפני שזה מעין השאלה החמורה בכל חלק של חיינו, מדוע ה' מניח לנו לטעות, מדוע ה' מדבר אלינו מרחוק בשפה שאיננו מבינים אותה, ועוד. זה סוג של בעית הרע (מדוע יש רע וסבל בעולם) במובן יותר מעודן של "מדוע ה' לא עשה יותר טוב ממה שיש כעת".
3. כאן אני מגיע לשאלתך השניה. האמנם ההתגלות לא היתה מספקת? והרי יש חוטאים ויש מתבוללים, בכל דור ודור?
יתכן שהתשובה היא שהתגלות אינה יכולה להספיק כדי לתקן את כל מי ששמע עליה. אפשר לצטט כאן מדברי ישעיהו לייבוביץ, שהצביע על כך שאותו דור ששמע את הדברות גם הלך ועשה את העגל ועבד לו. זה אומר שהתגלות יכולה לעזור, אבל עדיין לאדם יש בחירה ויש שיבחרו ברע.
נקודה נוספת היא שעל מנת שההתגלות והתורה יועילו, צריך שיהיו חכמים שיפרשו אותם עבור בני הדור. אולי החכמים שהדבר מוטל עליהם לא כל כך הצליחו? כוונתי כמובן לנושא טעון מאד: האם התגובה להשכלה של הסתגרות ו-ויתור על התמודדות פילוסופית תוך חיזוק התמימות כביכול היא היתה הדרך הנכונה לשרידת היהדות?
שורה אחרונה בשלב זה:
ההתגלות נועדה לתת תורה ולא רק לאשר שיש ה' והוא עומד מאחורי התורה. לאחר שניתנה תורה, זה מנגנון שאמור להספיק כדי לעזור למי שרוצה להעזר. החובה היא על חכמים המקבלים את התורה לשמור עליה ולענות על צרכי הדור. כנראה זה לא תמיד נעשה מספיק טוב. (רבי זכריה בן אבקולס היה עדין נפש והמקדש חרב גם בשל הכרעותיו).
**** כתבת:
לא דיברתי בכלל על התגלות לעם אחר. בעידן הטכנולוגי של היום ההתגלות תעבור ממילא לכל נפש חיה על פני כדור הארץ
בדיוק מה שאני חושב. ולכן אין צורך בהתגלות...
השאלה שלך היא אם התגלות חדשה תשפר את המצב. כלומר, האם זה לא יקדם את הגאולה האנושית במובן של הפצת האמת על ידי שה' יופיע לעיני כל, או לפחות לעיני ציבור. ויכריז שהוא מאשר מחדש את התורה שנתן . (הצעת תורה חדשה עלולה להיות כרוכה בבעיות אחרות).
ובכן, אין לי אלא לחזור על מה שכתבתי לעיל. באמת זה נראה יותר יעיל. אבל אפשר שה' נתן לנו בני האדם אחריות לשמור על ההתגלות שהעניק בעבר ושוב אינו מתערב "אישית".
אולי העקרון של השארת העולם לאדם שיפעל בו באופן חופשי, אם ירצה ישמע וילמד ואם לא אז לא, היא חשובה גם כן, לא פחות מאשר אספקת התגלויות?
ציטטת את דברי והערת:
זה לא מספיק,כפי שרואים.
אולי הבעיה היא עם חכמים ואולי הפתרון הוא לא ברגע אחד אלא במשך זמן, אולי באופן שמזכיר את הטענה של הגל לגבי התפתחות היסטורית של תופעות: תזה, אנטי תזה (עמדה הפוכה), סינתזה (תרכובת של שני הקודמים)?
למשל, אולי ההשכלה היתה תופעה בריאה נגד אמונות הבל, והתגובה הראשונה של הרבנים היתה שגויה, או לפחות טעונה שיפור, ולכן יש בעיות לציבור האורתודוכסי והחרדי של היום, אבל יש תיקונים הדרגתיים, ואולי הפורום שלנו ממלא תפקיד כזה? (כמו במקום אחר ההיפתחות של המגזר החרדי ללימודים באקדמיה, לימודי ליבה ורכישת מקצוע?).
אני בא לומר שהשאלה שלך מצפה שפתרונות יהיו מייד. אולי פתרונות מושגים בעמל ולאט. אולי אפילו פתרונות מושגים דרך מה שנראה לאחר זמן כטעות (כמו האופן שבו התגובה להשכלה נראית לי וכפי שתארתי אותה כאן בשיפוטיות).
בוודאי שהתגברות האנטישמיות אינה הוכחה בעיני לחולשת ההתגלות הראשונה. אם זה תלוי בנו, היהודים והחכמים ואולי גם הציונים, אז אולי הבחירה להציג את התורה ולפרש אותה באופן מסויים ולבנות מדינה וכל אלו יש בהם אי דיוקים שגורמים לאנטישמיות. ואולי זה מחיר בלתי נמנע של התפתחות כפי שכתבתי לעיל. ואולי זה בכלל לא קשור אלינו. הרי תמיד יכול הטועה והנרגן לצאת נגד אמת ובדרך כלל יש לו סיבות לכך...
|
|
|
|
| נשלח ב-8/6/2016 10:43 |
|
| |
בדיון הזה בו אנחנו מנסים כביכול להבין למה אין עוד התגלות או התגלויות.
בעצם מי יכול לתת לנו תשובה על השאלה הנכבדה הזו? נראה לי כי רק אלוקים. מסוגל ומוסמך לתת את התשובה.
אז בעצם העונים, עונים בשמו מנסים להבין ולהסביר אותו. זה לא מופרך?
שהבורא יתברך שמו אינו גוף, ולא ישיגוהו משיגי הגוף, ואין לו שום דמיון כלל.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/6/2016 12:43 |
|
| |
מיימוני, אתייחס לשתי השורות הרלוונטיות שכתבת :
ובכן, אין לי אלא לחזור על מה שכתבתי לעיל. באמת זה נראה יותר יעיל. אבל אפשר שה' נתן לנו בני האדם אחריות לשמור על ההתגלות שהעניק בעבר ושוב אינו מתערב "אישית".
זה לא הוגן לדרוש לאורך הדורות להאמין במסורת עתיקה מפני שכולם יודעים שמסורות הן בדרך כלל מפוקפקות.
אולי העקרון של השארת העולם לאדם שיפעל בו באופן חופשי, אם ירצה ישמע וילמד ואם לא אז לא, היא חשובה גם כן, לא פחות מאשר אספקת התגלויות?
לעניין הבחירה החפשית גם אם תהיה התגלות בכל דור ודור זה לא יפגע בבחירה החפשית כמו שראינו שבאותו דור של מעמד הר סיני אנשים בכל זאת.חטאו.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/6/2016 12:59 |
|
| |
ירוחם,זאת לא השאלה הראשונה ולא האחרונה שנשאלת על בורא עולם על אף שאינו גוף ולא ישיגוהו משיגי הגוף.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/6/2016 14:20 |
|
| |
| ירוחםשמ כתב: |  | שהבורא יתברך שמו אינו גוף, ולא ישיגוהו משיגי הגוף, ואין לו שום דמיון כלל.
|
|
ירוחם, למה להאמין לציטוט הנ"ל ולא לחפש תשובות? כאשר אתה שואל ומחפש, יש סיכוי שתמצא תשובה. לדוגמה: פעם מטוס היה דמיון, מי חשב שזה יתכן? היום זו מציאות.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-8/6/2016 14:24 |
|
| |
שלישישי מתי אתה פותח את המפעל הראשון לייצור אלוהים?
|
|
|
|
| נשלח ב-8/6/2016 14:34 |
|
| |
יש, נחשוב על זה אחרי שאסיים להחליף את גוף-החימום במכונת הכביסה.
|
|
|
|
| נשלח ב-9/6/2016 08:48 |
|
| |
אם לא מספיק ברור, אז אכתוב זאת כאן.
הדיון שלי בשאלה מדוע אין התגלות במובן של התגלות ציבורית, כמו מעמד הר סיני, מבוסס על השערות כמו גם על המקורות במידה שהם עוסקים בשאלה זו.
הדיון עומד על הנחות ובוחן את המשחק הלוגי ביניהן.
א. ה' מתגלה לבני אדם התגלות פומבית ונותן להם תורה.
ב. האם ניתן להעלות את השאלה מהי מטרתו, מהי מטרת התורה?
ג. האם ניתן להשיג את המטרות האלו באופנים אחרים?
ד. איך התשובות לשאלות הקודמות מובנות מחדש בעידן המודרני: כאשר העולם הפך לכפר גלובלי מצד התקשורת, כאשר אמונות של התורה (מעמדו של האדם - מתוך הרעיון שאדם נברא בצלם אלוקים, הרעיון של מוסר מחייב, שיש טוב ורע, ועוד) כבר נקלטו לתרבות אחת המקיפה כמעט את כל העולם?
ה. לכל אפשרות יש מחיר. התגלויות פרטיות מאפשרות לרמאים, כולל אלו המרמים את עצמם, להטעות אחרים. העדר התגלות והפקדת פרשנות התורה בידי חכמים עלולה להביא לתוספת טעויות למסורת.
אפשר להציע תשובות לשאלות לעיל ואפשר להשוות את התשובות זו לזו. מסתבר שלא נצא מכלל סברות. סברות שמבוססות על הערכות אישיות, על ליקוט נתונים שהינם לפעמים תלויי זמן ומקום. ועל הערכות מהי כוונת התורה ונותן התורה ואם יש טעם בכלל לדון בזה.
למרות שניתן לבנות קומת גג של תיאוריות מעניינות, וכך נעשה עד כאן, אני רוצה לחזור אל קומת הקרקע. קומת הקרקע היא העובדות הבאות:
1. האדם נברא קצר ימים ושנים. בזמן הזה אפשר לעשות טוב ואפשר גם להפך. לא תמיד ברור מה הטוב ומה הרע ולפעמים ברור מאד מה הטוב ומה הרע. לפעמים אין פתרונות קלים או פתרונות שהם רק טובים או רק רעים לחלוטין.
2. גם אדם טוב לא יחיה לנצח. גם אדם טוב לא יצליח לדעת הכל. גם אדם טוב לא יוכל, כנראה, לתפקד בחיים בלי לפגוע באחרים ובלי להביא נזקים. הציפיה להיות צדיק מושלם ללא טעויות וכל שכן ללא עבירות היא כנראה מוגזמת.
3. יש לנו קיצור דרך אל האמת, או אל חלקה. לפי המסורת היהודית שלנו, ניתנה תורה בסיני, ותורה זו מעניקה לנו הכוונה מה לעשות ומה לא, מה יש ומה אין. אמנם התורה מגיעה אלינו כשהיא עטופה בפרשנויות. פרשנויות אלו יכולות להיות נכונות או שלא.
4. אפשר להעלות הצעות רבות לשיפור החיים בעולם הזה ולשיפור המערכת החינוכית שה' נתן לנו. מתבקש לשאול מדוע לא נבראנו ישר בעולם הבא, מדוע האמת כה קשה להשגה, מדוע ה' אינו מתגלה לכל אחד מאיתנו אישית כדי לשוחח איתו. חלק משאלות אלו הן דוגמאות, לדעתי, של בעית הרע. כלומר מדוע ה' ברא אותנו ואת עולמנו כך ולא אחרת כאשר אפשר בהחלט למצוא תרחישים משמחים יותר של חיי אנוש. לשאלה זו, עד כמה שידוע לי, אין תשובה מניחה את הדעת לגמרי. מעבר לכך שזה מה שיש ועכשו צריך לבחור את המשך דרכנו, וה', למרות שיש לנו כה הרבה קושיות, עדיין סומך עלינו שנבין את התורה שלו ונשתדל להיות טובים וחכמים.
ובמשפט אחד: השאלה החשובה איננה "למה" אלא "איך ומה עכשו".
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-9/6/2016 10:14 |
|
| |
אפריים
זה נכון זו לא השאלה הראשונה ולא האחרנה ששאלנו את בורא העולם. אבל כמו כל השאלות האחרות שנשאלו ולא נענו, גם לשאלה הזו . יש אותו סיכוי לתשובה.
שלישי
יפה ענה לך- יש- את המטוס אנחנו יצרנו, המטוס פיסי ואלוקים רוחני. אבל אולי זו באמת המטרה.- קום עשה לנו אלוקים! אנחנו צריכים ליצר את אלוהים פיסי כרצוננו, ואז באמת אפשר יהיה לתכנת אותו לרצוננו, תתגלה עכשיו מיד. ועכשיו תעלם וכד'
אבל אני באמת לא מבין את הבעיה, היום הרבנים הם האלוהים! הם מתגלים לנו ככאלה,והם חושבים באמת שהם כאלוהים. כפי שנאמר -צדיק גוזר והקב"ה מקיים.
תוקן על ידי ירוחםשמ ב- 09/06/2016 10:29:59
|
|
|
|
|