בית פורומים עצור כאן חושבים

קול השואה: אלי ויזל ע"ה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-3/7/2016 22:02 לינק ישיר 

ווטו1 כתב:
מיימוני יקר,הא-ל המואנש תקף אך ורק בתקופת הילדותיות (לאו דווקא בגיל כרונולוגי) ומוצדק בתור גורם מאזן וחיובי לנטיות רעות בדעת ובמעש ובהרגש.אשר על כן כאשר נפגשו אלי ויזל ור' זוסיא אמש (כמובן בציור אגדי עבורנו) הם שמחו להיווכח שמצד אחד אלו ואלו דא"ח באשרבעבר כל אחד מהם הגיב לא-ל המואנש לפי דרכו ובצד השווה שכל אחד חשב שיש לא-ל חוזה לעשות רק חסד (לפי מבט האדם על טיבו של חסד) והתגובה השונה שלהם היתה רק באם לדמיין שהיתה הפרת חוזה או לא. מצד שני של הגעתם ל"עולם האמת" הם נוכחו שאין לא מואנש ולא חוזה ושכבר לא משנה או איך שאומרים ביידיש על מי שנפטר "מיפטער פיפטער, אבי געזונט".

לווטו המבוגר
הבטחות גם לילדים צריך לקיים אחרת אתה שקרן ותו לא.

גם את תתחמק מכך בטיעון שאנחנו כבר מבוגרים, הרי האשכול הזה מוכיח שאנחנו לא כאלו ואם כן נא להתיחס אלינו בהתאם.

אל תשכח בשבת הבאה לעבוד על הנכד שלך ולא לתת לו את הארטיק שהבטחת לו.

תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 03/07/2016 22:03:54

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/7/2016 15:01 לינק ישיר 

ווטו, ברוך השב. סוף סוף אני אוכל לצעוק עליך ישירות.

ובינתיים, עמנואל קנט, על כשלונם של כל הניסיונות הפילוסופיים לתיאודיציה

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/7/2016 15:30 לינק ישיר 

ווטו -לא שב הוא כל הזמן איתנו מציץ מהחרכים.- חמי ולא מתחמי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/7/2016 18:09 לינק ישיר 

"הילכו שנים יחדיו, בלתי אם נועדו?" - למדנו בנביא.
אם יש אחד ועוד אחד הם עדיין אינם "שניים" הם רק אחד ועוד אחד. גם אם יהיו שניים, עדיין אינם "יחדיו". אם אנו רוצים שילכו שניים יחדיו - אין זאת אלא אם יכירו אחד בשני -כל אחד בחברו - ויוועדו. ואז יוכלו ללכת "יחדיו".

אלוקים אחד ואין שני, רצה שיהיו חיים בעולם. חיים - של ממש. בעולם הזה. חיים שעל ידיהם יהיה בעולם דיבור והתייחסות לדברים, שיהיו הרגשות ומחשבות, בקיצור - עולם של חיים. עולם שבו "ילכו שניים יחדיו". אז הוא ברא עולם.

עכשיו, יש לנו אחד - ועוד אחד! אלוקים - ועולם. אלוקים - ואדם.

התגלה הקב"ה אל האדם - ועכשיו שהאדם מכיר בה' - יש לנו כבר שניים. יש כאן שני ישויות המכירות זו בזו. 

אבל עדיין אין "יחדיו". ואיך אפשר ליצור "יחדיו"? שני אנשים יוצרים יחדיו ע"י זה שכל אחד בא ממקום אחר, ומכירים זה את זה, ונותנים אמון זה בזה, ופועלים זה עם זה. אבל האדם הלא יציר אלוקים הוא, ואין לו מקור אחר, ולא היכרות עם שום אַחֵרוּ ת. גם איך יכפור באלוקים, בעוד שהאלוקים ממלא וסובב כל עלמין (=ממלא וסובב את כל העולמות)?

לצורך זה, המציא הקב"ה את הבחירה החופשית. אם לאדם תהיה אפשרות לא לשמור את ציווי ה', אזי בבחירתו בהתקשרות אל הקב"ה הריהו פועל באופן עצמאי, וממילא יש טעם במעשהו.

אבל איך תהיה בחירה חופשית, אם כל כוחו של האדם בא ישירות מאת ה'? וכי איך אפשר לפעול נגד האמת הבהירה והברורה? הפיתרון היחיד הוא: בריאת הרע. אם יש רע, לא כ"כ בטוח ש"ראוי" לעשות את דבר ה'. אם יש רע, יש מקום לא להאמין. אם יש מקום לא להאמין - האמונה וקיום התורה - יש בהם משום "היוועדות". כעת, כאשר האדם יבחר בקיום התורה, כאשר האדם יבחר בקיום רצון ה' - הרי שיש כאן חיים פעילים, ולא רק היגררות פסיבית אחרי שרשרת סיבתית שברא האלוקים. כעת - יוועדו וילכו השניים יחדיו - האדם עם אלוקיו.

הבה נתבונן באדם - על פי האבולוציה. . האדם הקדמון - יצור חלש. למעשה, חלש יותר מכל בעל חי אחר. גופו אינו בנוי למלחמות בבעלי חיים גדולים, הוא אינו מצוייד בכנפיים, גם לא בקרניים. אין לו כושר ריצה מהיר. אין לו אינסטינקטים של "חוש שישי" לזהות בקלות מאכלים, או ידידים או אויבים. מה כן יש לו? יש לו תבונה. בעזרת התבונה, בכוח כוחו - הוא מסוגל לקיים "ורדו בדגת הים ובעוף השמיים ובבהמה ובכל חיה הרומשת על הארץ".

בהסתכלות לטווח רחוק, לאורך דורות, במבט היסטורי כולל - אני מאמין שיש אלוקים הפועל לטובתנו, גם אם אין אנו רואים זאת מייד. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/7/2016 18:14 לינק ישיר 

בעל

גם אני חושב כמוך שאל לו לאדם להתגאות על פני ה"ילדים" בכל מיני אמירות "בוגרות" של "ככה זה". אבל מצד שני צריך לשים לב לצד השני - האמירה "ככה זה", יש בה סוג של קבלת הייסורים באהבה. סוג של יכולת לקבל דברים כפי שהם. גם אם - אין זו - ולדעתי אכן אין זו הצורה הנכונה לקבל ייסורים באהבה - אבל לכל הפחות יש כאן מקצת מצווה. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/7/2016 19:32 לינק ישיר 

אליקים
זו מצוות עשה לקבל יסורים? ולמה לקבלם מאהבה?. איך אמר אותו אמורא רב אליעזר- לא מהם ולא משכרם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/7/2016 20:04 לינק ישיר 

האמירה ככה זה כפי שנוסחה ע"י ווטו, אין בה קבלה מאהבה, כי אין ממי לקבל. היא סתם אמירה של יאוש.
וכבר נכדי הקטן צייץ בגיל ארבע שככה זו לא תשובה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/7/2016 20:51 לינק ישיר 

עניין קבלת הייסורים מאהבה הוזכר כדוגמא בעלמא - לרעיון הכללי שישנם דברים (גם ואולי בעיקר מעשי בני אדם) שאיננו יודעים סיבתם וטעמם - וצריכים להתעלם מהם, איש איש כפי שיבין זאת וכפי שיעשה זאת. (וילד בן ארבע שאומר שככה זה לא תשובה - בסך הכל חוזר על מה שהוא שמע. )

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/7/2016 21:07 לינק ישיר 

[תודה על אשכול מרתק באמת.
שתי נקודות, שחשוב לי להדגיש מתוך מה שלמדתי כאן:

א. השאלות - במיוחד בעניינים תיאולוגיים - תמיד יותר מעניינות מן התשובות. תשובות בהכרח פותרות בעיה כלשהי, ובכך מנסות להסתיר אותה, כאילו הייתה ביטוי לאשמה או מקור לבושה ("לכפר" עליה, מלשון "כפורת" שמכסה ומסתירה). אבל השאלות הן המנוע שמאחורי החשיבה, והתשובות - כל התשובות - אינן טובות מספיק. וככל שהתשובה יותר חד-משמעית ו"פשוטה" כך היא פחות מעניינת ופחות אמיתית, במובנים העמוקים של המושג "אמת". עלו כאן שאלות על תפילה ועל אמונה, ואיני מומחית באף אחת מהן, אבל נערה הייתי וגם זקנתי, וניסיוני לימד אותי שיש קורלציה הפוכה בין "דבקות" ושכנוע עצמי ב"ה"אמת "ה"נכונה ו"ה"יחידה ובין אינטיליגנציה (במובן הרחב של המילה). נכון, יש סוגים שונים של ספק ושל אי-נחת, מהם "גבוהים" יותר או פחות, אבל בגדול - מי שאין לו אותם בכלל, הוא אדם פגום מבחינת האינטיליגנציה שלו (והכל לענ"ד וכו').

ב. ירובעל כתב: "אין פילוסופיה יש רק ספרות". הלואי וזה היה נכון - זה היה פותר לי הרבה ליקויי-למידה בתחומי הפילוסופיה. מצד שני, אולי זה באמת נכון, ומה שקרוי "פילוסופיה" הוא פשוט ספרות פחות טובה (לטעמי האישי, כמובן).] 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/7/2016 21:18 לינק ישיר 

הבהרה: החלק הראשון של דבריי ("הילכו שניים יחדיו בלתי אם נועדו") נכתב להתמודדות כללית עם בעיית הרע, ולא לענות על שאלות ספיציפיות. התשובה לשאלות ספיציפיות תהיה ע"י יצירת וריאציה מותאמת לכל "רע" שהוא, ולטוב שאליו שואפים. החלק השני (ההיקש לאדם הקדמון) - נכתב כתוספת, ולא כהסבר. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/7/2016 21:28 לינק ישיר 

אמשלום
דברייך כמובן מנסים להצדיק את עצמם: אם השאלות יותר טובות מהתשובות, וככל שיש יותר ספקות כך יותר טוב - אזי עצם העמדת השאלה של "אולי לא" מספיקה כדי להיות יותר "צודק" וגם "חכם". אבל אם כך רק אשאל שאלה: אולי לא? והאם לא חבל לאכול? זה בזבוז זמן שבו יכולת ללמד דברים חשובים. נמצאת למד (הדברים מנוסחים בלשון זכר מכיוון שזהו ביטוי שגור ותו לא) שספקנות איננה בהכרח מילה נרדפת ל"חכמה", אלא לפעמים דווקא מילה נרדפת ל"טיפשות". בכל מקרה, אשאל שאלה נוספת: מדוע את חושבת שהשאלות יותר חזקות מהתשובות? (אם זוהי טענה פילוסופית כללית, כדאי לפתוח עליה אשכול). דווקא אני חושב שתשובות הם דבר הרבה יותר חזק והרבה יותר חכם. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/7/2016 13:56 לינק ישיר 

חשבתי על הדברים שנאמרו כאן ולכאורה משתמעות שתי תפיסות של אמונה דתית: תפיסה חד סיטרית בה האדם מאמין בכל מיני תכנים (טובו/רשעותו של הא-ל, שכר ועונש, וכו'). לאמונה מסוג זה יכולות להיות עליות ומורדות. פעמים שאני מאמין שכך ופעמים שאני מאמין אחרת. לעתים עוצמת האמונה משתנה בנסיבות שונות.

להבנתי החלקית מאד, אלי ויזל הציע דגם אחר (לא מקורי שלו): אמונה כויכוח. כשם שויכוח בין אנשים יש לו נטייה להלך במקומות שונים, כך ויכוח בין האדם לקונו יכול להלך במקומות שונים. אמונה כויכוח לא דורשת תוכן קבוע (י"ג עיקרים וכדו') אלא היא דינמית. היא גם לא דורשת מעמד קבוע למתווכחים וייתכן מעמד שונה בזמנים שונים.

אמונה כויכוח אינה זקוקה להנחות אונטולוגיות כמובן, אז אין צורך לחדד שוכוח מניח את קיומם של המתווכחים. פשוט לא. יש גם תפיסות כאלה לגבי התורה שאינה משהו קבוע וחקוק אלא תוצר של וויכוחים מתמשכים עם מנוחות ביניים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/7/2016 19:02 לינק ישיר 

שחר אילן - ראיון עם אלי ויזל http://www.haaretz.co.il/blogs/shaharilan/1.2994327

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/7/2016 02:20 לינק ישיר 

והנה משפט נפלא שלו: "ההיפך מאהבה אינו שנאה, הוא אדישות. ההיפך מאמנות אינו כיעור, הוא אדישות. ההיפך מאמונה אינו כפירה, הוא אדישות. וההיפך מחיים אינו מוות, הוא אדישות."

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/7/2016 12:23 לינק ישיר 

אריאל (השלמה) :"ההיפך משנאה אינה אהבה, היא אדישות. ההיפך מכיעור אינו אומנות (או : יופי) היא אדישות וכו'"

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > קול השואה: אלי ויזל ע"ה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 לדף הבא סך הכל 5 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.