בית פורומים עצור כאן חושבים

שיטת התשובות ושיטת הפסק של ר' חיים קנייבסקי

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-5/8/2016 08:24 לינק ישיר 
שיטת התשובות ושיטת הפסק של ר' חיים קנייבסקי

פסקיו המחמירים של הגר"ח קנייבסקי לתשעת הימים
מתוך הספר 'שאלת רב' שהוציא ר' יחיאל מיכל רוטשילד.

איך אפשר להבין את תשובתו לגבי איסור רחיצה בליל טבילה??

http://www.bhol.co.il/forums/topic.asp?cat_id=4&topic_id=3120922&forum_id=771

האשכול המקורי נקרא

פסקיו המחמירים של הגר"ח קנייבסקי לתשעת הימים

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/8/2016 08:34 לינק ישיר 

כפי שהתבאר באשכול שפתחתי בעבר

http://www.bhol.co.il/forums/topic.asp?topic_id=3112449

יש לרב קנייבסקי מניעים שונים בתשובותיו. זה נובע מכך ששואלים אותו שאלות סרק, והוא משתדל לספק תשובות. יש גם לחשוד בספרים המופיעים כשהם נושאים את שמו. אבל אם הספר שמצוטט כאן באמת מכיל את דבריו, אנסה להצביע על כמה מניעים ששייכים יותר לתחום המטא הלכתי.

ראשית על איסור רחיצה. צריך שיהיה ידוע שאין איסור רחיצה במועד של "תשעת הימים" (ר"ח אב - ט באב) בתלמודנו. זה מנהג שנהג בקהילות מסויימות בתקופה מסויימת. כיון שהמנהג גם נכלל בדברי הרמ"א, הוא נתפס כמחייב.

כדי ליישם את חיוב המנהג כלפי תושבי ארץ ישראל בזמן הזה, יש לקבל שתי הנחות:

1. מנהגים מחייבים.

על הנושא הזה כמדומני שכבר כתבתי בעבר. למרות שיש מקורות בגמרא שעליהם ניתן לסמוך בטענה שמנהג מחייב גם באופן אינדיבידואלי, יש לכל הפחות הצדקה לעמדה שמנהגים הם רק חיוב להימנע ממחלוקת עם הציבור שאינם מבינים שמה שהתרגלו אליו אינו מחייב או שיש חשש לומר לאדם שהינו עם הארץ שעליו לפתוח את החבילה של המסורת שלו, ולהבדיל בתוכה בין מחייב ללא מחייב, בין איסור לבין חומרה או טעות.

2. יש בישראל היום יהודים שמחוייבים במנהגים שנהגו בעבר באירופה.

הטענה הזו אפילו יותר בעייתית מן הקודמת. המחוייבות למנהגים היא ענין של קהילה. יש פוסקים מפורסמים (כגון בעל ה"חיי אדם") שסברו שמי שעוקר מאירופה לארץ ישראל נפרד מן המנהגים שלו - ואם כבר הוא מחוייב לשיטת הפסק הנוהגת בארץ ישראל, כלומר זו של הבית יוסף. טענה שעליה חזר מאוחר יותר מרנא הרב עובדיה יוסף ע"ה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/8/2016 08:47 לינק ישיר 

אך גם אם נניח עם הרב חיים קנייבסקי שמנהגים אכן מחייבים, עדיין יש לבחון שני מקרים מעניינים שבהם הוא דן לאסור:

האם איסור רחצה הוא כאשר הוא מרגיש שריח גופו מפריע לאחרים? או כאשר הוא הולך לרופא?

הרב אסר.

מדוע היה אפשר לחלוק עליו ולהקל? כפי שרמז השואל בדבריו, איסור רחצה אינו עומד בפני עצמו אלא תלוי בכוונת המתרחץ.

מצאנו ביום כיפור עצמו שרחצה נאסרה ועם זאת מי שמלוכלך, כגון שיצא משירותים, ירחוץ ידיו. וכן מי שעיניו זקוקות לרחצה לאחר שניעור משנתו, גם הוא מותר ברחיצה. שאין זו רחיצה של תענוג.

מדוע אם כן אוסר הר"ח?

היה מקום לטעון שהוא מיישם כאן נימוק כמו "פסיק רישא" שייהנה מן הרחצה. זו טענה טובה, אלא שכבר מצאנו ביום כיפור שלא חששו לה. הווה אומר שאם אפשר להקל במקום הצורך ולהתיר, אין לעשות זאת.

אולי סבור הר"ח שאין זה מניע מספיק חשוב להתחשב בקהילה מסביב. אבל אז יהיה עלינו לומר שזה רק למי שחי בתור קהילה חרדית, כמו בבני ברק. אבל אדם שעובד מחוץ לבני ברק, היה צריך לנהוג אחרת. יש כמובן את הנימוק של מעין חילול השם, שאדם שנתפס גם שלא מרצונו כמיצג של הציבור החרדי ייתפס כמדיף ריח רע.

בכל אופן מצאנו כאן שהר"ח מרחיב את האיסור גם לא ברחיצה של תענוג.

עכשו הבה נתבונן בשאלה האחרונה:

האם מותר להשתמש בבושם משום הריח?

תשובה: יש להחמיר.

האיסור המקורי לא נאמר בבושם. על מנת להחמיר יש צורך להרחיב את האיסור מעבר להגדרתו הראשונית. זה יכול להעשות רק אם מניחים שעלינו ללכת אחרי הטעם ולא רק אחרי ההגדרה הפורמלית.

אבל לעיל ראינו שהר"ח סבור כנראה שהאיסור חל באופן פורמלי גם כאשר אין הוא שייך לפי הטעם.

יש כאן, ברמת המטא הלכה, גישות סותרות. אולי בגלל זה עונה הר"ח בשאלת הבושם ש"יש להחמיר" ואינו אוסר מן הדין. אבל ממה שאני מכיר את שיטתו זה לא יפריע לו שהוא ינקוט כשתי שיטות סותרות כדי להחמיר. על מנת להחמיר אין צורך בהרבה. צריך הרבה כדי להתיר ולהקל. (אשמח מאד לגלות שאני טועה ואני מתנצל מראש).

לפחות ברמה הציבורית של ספריו וכל שכן כאשר הוא נשאל באופן כזה...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/8/2016 08:53 לינק ישיר 

כל האופנים שאני רואה בהבנת דבריו אינם מספיקים לי כדי להצדיק את הפסק הבא:

האם מותר לאיש לרחוץ עצמו עבור ליל טבילה?

תשובה: אסור

השואל מקפיד לשאול: אין זה כל כך לתענוג.

אולי זה מה שהניע את הרב לענות לאיסור. כיון שהשואל מציג מצב שבו יש גם מניע לאיסור, אז כבר יש לאסור מכל וכל.

ועדיין.

האם מותר לאדם לכפות את עצמו על אשתו במצב כזה?

כאן צריך לעיין כמובן במקורות. ואם נפסקה הלכה כמ"ד (כמי שסבור) שכל מה שאדם רוצה לעשות באשתו עושה, אולי זה מספיק כדי להצדיק שהיא משועבדת לו אבל לא הפוך.

ועם כל זאת, היה מקום לטעון שבימינו אנו רגישים הרבה יותר לצרכי הזולת. אם בקהילות של אירופה היה נהוג להתרחץ רק פעם בשבוע, היום אדם מתרחץ, בקיץ, לפחות פעם אחת ביום. ואין זה תענוג אלא סבל לחוש שאדם מדיף ריח רע. גם לעצמו וכל שכן לאחרים. וכל שכן וכל שכן בחובת ליל טבילה. האין זאת?

מי אני שאבוא אחרי המלך. אבל למעשה, הרשו לי לחלוק. אין חובת מנהגים כלל משתי הסיבות שהזכרתי לעיל, זו שמנהג אינו יכול להוות חיוב וגם שמנהגי חו"ל אינם נוהגים בארץ.

וגם למי שסבור בטעות שיש מנהגים מחייבים, כל רחצה שהיא למנוע צער, לעצמו או לאחרים, הריהי מותרת.

וכל מי שרוצה מוזמן להביא את הפסקים האלו בשמי...

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/8/2016 08:56 לינק ישיר 

באותו אשכול שעורר אותי לכתוב מופיעות כמה תגובות שראוי להעתיק לכאן.

פינטשיב כתב:

כבוד הבריות דוחה איסור דרבנן ק"ו בן בנו עד סוף כל הדורות של ק"ו להתרחץ בצונן.

סקופער כתב:

מו"ר הגרח"פ שיינברג זצ"ל אמר לנו שלהתרחץ סתם במים קרים אסור כיוון שמים קרים אינם מנקים וממילא נמצא שזה לשם תענוג. אלא צריך להתקלח "כל יום" עם מים פושרים ועם סבון ושמפו, ורק לעשות את המקלחת מהר שלא יהיה שם לשם תענוג.

לכן, גם בלא ליל טבילה, אפשר להתקלח כל יום כהוראת הגרח"פ זצ"ל.

עיקר הענין בציטוט הזה הוא באיפיון שמסיר את החשש מרחצה של תענוג.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/8/2016 14:16 לינק ישיר 

זה לא אותו רעיון כמו איסור שעון יד לגברים משום לא ילבש וקיפול הקנייטש בכובע?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/8/2016 14:23 לינק ישיר 

לא צויין שהיום לא רק שאנשים יותר מפונקים (כי יכולים) גם באמת יותר חם בישראל מבאירופה מאידך הרבה אנשים היום רוב היום במזגן כך שהוא להפך, וחוץ מזה גם היום בישראל יש הרבה אנשים (גם אנשים שרוב היום אינם במזגן) שמתרחצים רק פעם בשבוע או פחות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/8/2016 15:23 לינק ישיר 

מדוע אני גרוע מרבן גמליאל? ניתן להניח שאני לא םחות איסטניס ממנו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/8/2016 16:20 לינק ישיר 

בעל
מי אמר שאתה לא? הוא ענה לשאלה ובשאלה זה לא נאמר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/8/2016 17:14 לינק ישיר 

יש כמה מקורות אשכנזיים קדומים (!!) שנהגו שלא לרחוץ מי"ז בתמוז עד ט"ב כנראה בעיניהם זה היה נתפס כיותר קל ממה שזה נתפס כיום . נ.ב. חלק מהפינוק של היום הוא לא רק בגלל שזה אפשרי אלא גם בגלל תפיסת העולם המודרני שמימוש תאוות ורצונות האדם הם דבר נעלה אם לא הדבה הנעלה היחיד ויש לזה השפעה גם על המאמינים.......

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/8/2016 17:17 לינק ישיר 

בימי הביניים אף אחד לא התרחץ. רחצה הייתה פינוק.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/8/2016 09:21 לינק ישיר 

בעל וכולם

הטענה שהשתנו הטבעים כלומר השתנתה התרבות החומרית וההתנהגותית, ואנו מקפידים יותר על נקיון אישי, אכן יש לה חשיבות. ועם זאת, דומה שרבנים כמו הרב קנייבסקי אינם מביאים אותה בחשבון. לפחות לא בתור הוראה לרבים.

ב"יתד נאמן" הובא סיכום של הלכות ימים אלו בשמו של הרב נסים קרליץ, והוא מתיר להתרחץ כדי להעביר את הזיעה שמדיפה ריח רע אם כי לשונו מעידה שזה רק בדיעבד. אבל זה באמת מצב דיעבד. מי רוצה להדיף ריח רע?

יתכן שיש כאן מגזרי משנה בתוך הציבור החרדי. יש כאלו שמקפידים על הופעתם האישית, משתמשים דרך קבע בדאודורנטים, ועבורם אולי זו כלל לא שאלה שיהיה צורך - חובה - להתקלח. כלומר, הם לא יגיעו אפילו לרב כדי לשאול.

ויש כאלו שאולי אינם יוצאים כמעט מן המזגן, והם גדלו על האידיאולוגיה של "עקשנותי להקפיד על מנהגי אירופה בארץ בימים החמים היא קידוש השם".

מבחינה זו כדאי להביא בחשבון שדווקא העלאת הנושא למודעות דרך ביקורת על החומרות יכולה להחשב בעיני רב אורתודוכסי כמו הרב חיים קנייבסקי כנימוק להחמיר. כיון שיש מזלזלים, ובפורום מסויים באינטרנט המשוקץ יש אפילו מי שמתחזה לרב ומתיר מנהגים בכלל וכל שכן ב"תשעת הימים" למרות מוצא הוריו מאירופה, הרי ראוי להחמיר כדי לסתום פרצות וגו'. (איקון של סמיילי עצוב).

אילו אני הייתי במקומו של הרב חיים קנייבסקי, והיו מביאים בפני את הנימוקים שכתבתי כאן, האם לא הייתי כותב כמוהו להחמיר?

יש לזכור כי בציבור שלנו, ובציבור האורתודוכסי בכלל, יש נטיה לחלק את הוראת ההלכה לשני חלקים גדולים. האחד הוא הלכתחילה, הנסיון לצאת ידי חובת כל השיטות, כל הצדדים במחלוקות, כל אפשרות של מנהג. סימנך הוא שפסקים כאלו מופיעים בספרי הלכה באותיות גדולות. הדיעבד ניתן כהוראה פרטית, מופיע בספרי הלכה באותיות קטנות בהערות, ותמיד עם התזכורת: יש להתייעץ עם רב.

לפיכך, מי שיגיע אל הרב חיים קנייבסקי ויאמר לו כי קרא בשמו שגם בליל טבילה אין לו להתרחץ, ויסביר תוך שמירה על גדרי הצניעות שאשתו מקפידה על הנקיון ועל הריח - האם אז הרב יאמר לו שלא יתרחץ? האם יאמר לו שילמד אותה שהריח הרע הוא עכשו קידוש השם כי איננו נכנעים למודרנה ואיננו מוותרים על קוצו של מנהג?

יש כאן כלל גדול לדעתי. גם מי שמחמיר לכתחילה מודה שיש נסיבות שבהן מצוה מתנגשת במצוה ואז אין ברירה אלא לחפש איזו פשרה. הבעיה המטא הלכתית כאן, לדעתי, היא שיש רצון טוב להכיר בכך שחומרות זה לא תמיד טוב רק בשעה שהן מתנגשות זו עם זו או עם מצוה ממשית. יש להאריך עוד בנושא זה: תיכנון גישתנו לנאמנות להלכה. האם אנו יצרני מצוות שרק מחפשים לקיים את כל הסעיפים בכל ספר ליקוטים וזו תפארתנו, או שהתורה וההלכה הן ספרי ייעוץ והמלצה איך לבנות את חיינו? כמובן, שני הצדדים כאן אינם אמורים לסתור זה את זה. הביקורת הרמוזה כאן בדברי היא שאנו שקודים מדי על עמידה בתנאים הרבים של ה"לכתחילה" עד שכל דבר אחר בחיינו נסוג לרקע והוא עצמו "דיעבד". התפיסה העצמית שמחנכים אליה היא שאין מקום לרצונות אישיים, לפחות לא לכתחילה. וגם איכות חיים, רעיון מודרני למדי, היא רק בדיעבד.

כמדומה שבעבר ציטטתי מעשה שמופיע כמדרש. מעשה בחסיד או בחכם שהגיע לעיר שבה השקיעו היהודים באיכות חיים. סופם היה רע ומר מפני שהם העדיפו את רווחתם האישית על פני דקדוק ההלכה והרצון לצאת ידי שמים בכל דבר. זה סיפור כמדומה מימי חסידי אשכנז, והוא מדגיש את שתי הגישות השונות לחיים ולתורה. האם המצוות והתורה הן "עוד משהו" או התוכן העיקרי של החיים.

כיון שהפלגתי במסקנות שחורגות הרבה מן הדיון ההלכתי המקומי, אני מרשה לעצמי להוסיף. אין כוונתי לזלזל בחשיבות של התורה והמצוות. אני כן רוצה לציין שגם עיסוקו של האדם בתכליות שאינן בתוך התורה במובן הצר אינו צריך להחשב לביטול זמן או לעבירה. דגם חשוב מציג הגרי"ד סולוביצ'יק בספרו "איש האמונה". בתוך כל אחד מאיתנו עשוי להתקיים "איש ההדר" שמבקש לקיים את ההוראה בראשית הבריאה:"פרו וּרְב«וּ וּמִלְאµוּ אֶת־הָאָ¦רֶץ וְכִבְשֻׁ¡הָ". לפי הגרי"ד זו הוראה לאדם לגלות את יכולתו להמציא וליצור כולל הטכנולוגיה המודרנית (וגם יצירות אמנות). שיפור איכות החיים הוא גילוי של אותו צו ראשוני של אלוקים. גישה צרה יותר היא זו שרואה את האדם או לפחות את היהודי כמי שעיסוקו המחוייב הוא לקיים את המצוות ודקדוקיהן, כולל המנהגים. לפי הגישה האחרונה ברור שאדם צריך להשתדל למעט ככל האפשר בהתיחסות לצרכי הגוף, כמו מקלחת. לפי הגישה הראשונה, שיפור איכות החיים בימינו אינו רק מצב חדש שבו אפשר לטעון שיש להתחשב באיסטניסיות שהפכה מאיפיון של מעטים לאיפיון של רבים. זה הלכתחילה שטמון בבריאת האדם (עוד לפני שהיו יהודים בעולם).

(יצויין כגילוי נאות שהרב סולוביצ'יק עצמו היה נאמן מאד למנהגים ובזה איני תלמידו כלל ואיני זכאי על כן לדבר בשמו למרות הדברים הרבים שלמדתי ממנו כתלמיד, כלומר מספריו).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/8/2016 11:12 לינק ישיר 

שאלה לציונים שבינינו ולהם בלבד.

האם מי שחוגג בצורה זו או אחרת את קום המדינה, וראה בה איזו רמה שהיא של גאולה, מסוגל לשמר את כל המנהגים האשכנזיים של שלושת השבועות?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/8/2016 11:31 לינק ישיר 

איני מבין כיצד יש הווה אמינא להתייחס לגר"ח קנייבסקי כפוסק הלכה???
אני מוכן לתת לו כל תואר וכל כבוד,אבל פוסק הלכה הוא לא.
מהטעם הפשוט:שבכל הקדמותיו לכל ספריו (דרך אמונה,שונה הלכות) הוא מציין בפירוש "אין לפסוק מכאן למעשה".

פוסקי ההלכה האמיתיים (כמו יביע אומר,שבט הלוי,אגרות משה) לא כתבו כך על ספריהם.
ודי בזה.

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-7/8/2016 15:47 לינק ישיר 

שחור כתום

אי משום הא לא איריא (=אם משום כך זה לא נוגע לדבר). פוסקים נוהגים לצרף את ההסתייגות הזו לכתביהם כדי להקל מעליהם את האחריות לטעות או כדי שלא יחשבו אותם לשחצנים שאינם זקוקים להתנצלות הזו.

מספרי הרב עובדיה אין להקשות שרב גובריה (=חזק היה כוחו) כלומר שתמיד סמך על עצמו ולא חשש לכתוב ברור.

אשר לספרי הרב וואזנר, אם כוונתך לשו"ת אז שם ודאי פסק עד כמה שידוע לי. וספרים אחרים שכתב בעצמו, האם יש? נדמה לי שכל הספרים שנכתבו על שמו הם של תלמידיו שציינו שהם כותבים מתורת רבם?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/8/2016 15:48 לינק ישיר 

בעל בעמיו

האם אתה אומר "יקום פורקן מן שמיא"? ומזכיר את "ראשי הישיבות אשר בבבל"?

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > שיטת התשובות ושיטת הפסק של ר' חיים קנייבסקי
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext