אגב, אם נקח לדוגמא את היהדות לפני 100 שנה, ישיבות היו מוסד מצומצם, שיועד רק לבחורים שממש נועדו לגדולות (וגם אלו הישיבות, התנהלו בצורה שונה ב180 מעלות מאיך שהן מתנהלות בימינו). לא היה שום פסול בבחור שעזר לאבא שלו בנגריה, והשני שהיה מוכר יחד עם אמא שלו בחנות, וכו' על זו הדרך...
אחרי מלחמות העולם, מספר היהודים הצטמצם דרסטית, גם מבחינת הרוגים, וגם מבחינת חוזרים בשאלה ולכן מנהיגי הדור ההוא החליטו להקים ממש בכל מחיר ישיבות, וכמה שיותר מהן- כדי לשחזר את עולם התורה...
זה אמור היה סך הכל ליצור איזון, כלומר להגיע למצב שיש תלמידי חכמים, ומסגרות איכותיות עם הנהגה טובה בלימוד (שוב, עבור אלו העילויים שנועדו לגדולות, כבתחילה).
מה שקרה בפועל, זה שעניינים קצת יצאו משליטה מהמון סיבות בכל מיני מישורים, כרגע עולות לי בראש כמה בודדות: א. בחורים בישיבה נחשבו מעולים יותר מאלו שמחוצה לה. ב. בחורים בישיבה נפטרו משירות צבאי. סיבות כאלו וכיוצ"ב גרמו שכ-ו-ל-ם רוצים להיות בישיבה, בין אם הבחור מתאים ובין אם לא, בין אם עילוי ובין אם לא...אוטומטית קמו ראשישיבות בשקל וניסו לתפוס את הביזנס ופתחו ישיבות מכל מיני צורות וצבעים שקולטות את כל הבחורים שיש...
ופה אנחנו עומדים היום, כולם בישיבה, גם אם הדבר המחשבתי הכי עמוק שהבחור עשה בה זה להחליט מה לשים קודם בקפה, סוכר או קפה. כשלעזור לאבא בנגריה ולאמא בחנות- יהפוך אותך (מילא ל'לא תלמיד חכם', זה סה'כ היה הוגן ונכון) ל'פרוסט' שצריך להקיא מהקהילה...אולי להשיא אותו להיא שחזרה בשאלה, או לכל הפחות להדביק תווית 'סוג ג' '.
אין אהבת ישראל, אין בין אדם לחברו, אף אחד לא מסתכל על האיכות של אחר כאינדבידואל, אלא נטו על החיצוניות, כל מי ש'שונה ממני'- פסול.
ואני לא חושב שזה ישתנה בקרוב, כי הרבה עסקנים דואגים לתדלק את זה תדיר. אז נשאר רק לכאוב על זה ולכתוב על זה סיפורים.
(הייתי כותב גם שעדיף שכל אחד יתחיל את השינוי ממנו עצמו, אבל על מי אני עובד? ;) )
יש לי עדיין את המלל שרשמתי כשראיינתי את אביגדור רבינוביץ׳ .. משום מה נראה לי הסתכלת לי במחברת הווירטואלית כי זה אחד על אחד הדיבורים שלו.. אביגדר? ;)
נשלח ב-22/8/2016 13:57
זה הדיבור של כל מי שמוציא את הראש מהקונכיה, ומנסה לראות 'עולמינו לאן?'...הרבה יודעים את מה שכתבתי, רק לא לכולם זה כואב. אגב במקרה אני מכר של אביגדור ;)
אגב, אם נקח לדוגמא את היהדות לפני 100 שנה, ישיבות היו מוסד מצומצם, שיועד רק לבחורים שממש נועדו לגדולות (וגם אלו הישיבות, התנהלו בצורה שונה ב180 מעלות מאיך שהן מתנהלות בימינו). לא היה שום פסול בבחור שעזר לאבא שלו בנגריה, והשני שהיה מוכר יחד עם אמא שלו בחנות, וכו' על זו הדרך...
אחרי מלחמות העולם, מספר היהודים הצטמצם דרסטית, גם מבחינת הרוגים, וגם מבחינת חוזרים בשאלה ולכן מנהיגי הדור ההוא החליטו להקים ממש בכל מחיר ישיבות, וכמה שיותר מהן- כדי לשחזר את עולם התורה...
זה אמור היה סך הכל ליצור איזון, כלומר להגיע למצב שיש תלמידי חכמים, ומסגרות איכותיות עם הנהגה טובה בלימוד (שוב, עבור אלו העילויים שנועדו לגדולות, כבתחילה).
מה שקרה בפועל, זה שעניינים קצת יצאו משליטה מהמון סיבות בכל מיני מישורים, כרגע עולות לי בראש כמה בודדות: א. בחורים בישיבה נחשבו מעולים יותר מאלו שמחוצה לה. ב. בחורים בישיבה נפטרו משירות צבאי. סיבות כאלו וכיוצ"ב גרמו שכ-ו-ל-ם רוצים להיות בישיבה, בין אם הבחור מתאים ובין אם לא, בין אם עילוי ובין אם לא...אוטומטית קמו ראשישיבות בשקל וניסו לתפוס את הביזנס ופתחו ישיבות מכל מיני צורות וצבעים שקולטות את כל הבחורים שיש...
ופה אנחנו עומדים היום, כולם בישיבה, גם אם הדבר המחשבתי הכי עמוק שהבחור עשה בה זה להחליט מה לשים קודם בקפה, סוכר או קפה. כשלעזור לאבא בנגריה ולאמא בחנות- יהפוך אותך (מילא ל'לא תלמיד חכם', זה סה'כ היה הוגן ונכון) ל'פרוסט' שצריך להקיא מהקהילה...אולי להשיא אותו להיא שחזרה בשאלה, או לכל הפחות להדביק תווית 'סוג ג' '.
אין אהבת ישראל, אין בין אדם לחברו, אף אחד לא מסתכל על האיכות של אחר כאינדבידואל, אלא נטו על החיצוניות, כל מי ש'שונה ממני'- פסול.
ואני לא חושב שזה ישתנה בקרוב, כי הרבה עסקנים דואגים לתדלק את זה תדיר. אז נשאר רק לכאוב על זה ולכתוב על זה סיפורים.
(הייתי כותב גם שעדיף שכל אחד יתחיל את השינוי ממנו עצמו, אבל על מי אני עובד? ;) )
זה לא יצא מכלל שליטה, בחכמה הנהיגו גדולי הדור שעבר זצ"ל שכולם ילמדו בישיבות, ויש בזה תועלת רבה עד מאוד.
זה מעולה שמסיקים מסקנות ומתקנים תקנות מעולות לטובת הכלל.
אצל חלק מהליטאים יש להם במורשת את ה"גאווה" של לומדי התורה, ועד היום - מי שלא לומד הוא נחות וכו'
אויש רציף החשק שלך לדחוף מילים פואטיות פשוט גורם למה שכתבת להיות בלי שום קשר לנכונות או למציאות, העיקר לתקוע צירופי-מילים כמו 'גדולי הדור זצל' ו'מחנכים לאהבת ישראל'.
לצאת ידי חובת לימוד זכות: אתה כנראה לא יודע מה בפועל קורה בעולם.
990 , תתפלא... גם אני חשבתי שזה הדיבור של כל השבלולים של ימינו...מסתייבר שממש לא!
יש כאלה שלוקחים את זה כהאשמה לקילקול שלהם. ואלו הם דווקה שלא דבקו במטרת הלימוד והתייאשו כבר על התחלתה של הדרך...
ואביגדור בהחלט אישיות מעניינת ;).
.
רציף.
זה נחמד שאתה מנסה לדון לכף זכות את כל העולם...
אבל זה לא ריאלי, הנושא הזה אחרי שקלול הנתונים והבנת הנושא מקרוב..הוא א ך ורק פחד העסקנים שיאבדו שליטה על כל "נתיניהם" ...כי ברגע שבחור יוצא ללמוד חול הם בעצם מאבדים שליטה עליו..
אז ישר יתחילו לגדפו במילים סטיגמות וסולם הסוג א ב ג ד..בשביל לתת לו להרגיש שיצא מהמסלול..
השאלה שנשאלת..איזה מסלול בעצם הוא עזב ולמה...
ולמה הם קוראים מסלול.
אויש רציף החשק שלך לדחוף מילים פואטיות פשוט גורם למה שכתבת להיות בלי שום קשר לנכונות או למציאות, העיקר לתקוע צירופי-מילים כמו 'גדולי הדור זצל' ו'מחנכים לאהבת ישראל'.
דעתי היא שמי שעושה את זה לפני הנישואין = ממש ממש לא שייך. ראש של בחור צריך להיות שקוע בתורה עד הנישואין. אחרי החתונה - יש כאלה שאני מאמינה שלא מסוגלים ללמוד תורה כל היום - וממש חבל כי זהו ייעודו של האדם עלי אדמות, אבל מותר ללמוד מקצוע כדי לפרנס - ולכן, לא רואה פסול בכאלו שחושבים שזה יהיה טוב עבורם... אבל מכאן ועד להגיד שכך צריכים כולם להיות, וצריכים להכניס לימודי ליבה לישיבות - הדרך רחוקה!!מי שזה מתאים לו - שיקים ישיבות לבחורים כמותו. אבל לעולם לא יהיה תחליף ללימוד במוסדות על טהרת הקודש ללא שום לימודי חול!!!
עובדה מעניינת - לא יודעת אם שמתם לב, אבל לפי מה שאני רואה, יותר חרדים שלומדים במוסדות אקדמאים מתנהגים, חושבים ומתלבשים כ"מודרניים", לעומת אלו שלא... זו רק עובדה מראות עינים, למרות שכמובן לא ניתן להסיק מחיצוניות על יראת שמים (למעט לבוש של בנות - כי הצניעות היא אבן הבוחן שלנו)
בקיצור - לא חושבת שבסדר ללמוד לימודים אקדמאים לגברים לפני חתונה. אחרי חתונה - מי שרוצה - שייערב לו ושיהיה לו הרבה בהצלחה (אבל בעלי בעז"ה לא...), למרות שעדיף כמובן שילמד תורה או יעסוק במקצוע תורני
אני לא מסכים עם פרומערית שיעודו של הגבר זה ללמוד תורה כל היום.
יעודו של הגבר זה לעמול בתורה ולקיים מצוות התורה, ולמצות את כישוריו היכן שליבו חפץ
מסכים עם זה שלא מתאים שילמדו בישיבות לימודי הליבה שיש בהם כפירה.
אני בעד שילמדו לימודים אקדמאיים על טהרת הקודש - גם לפני החתונה, כמו שיש כבר היום, ולהרחיב את הלימודים האלה, ושהם ילמדו לימודים שאפשר להתפרנס בהם.
אני בעד שיערכו את הכתבות של שאנל, כדי שלא יקרו פאדיחות שהיא כותבת פנינים משמחים כמו ; שופרע דה שופרע
רציפוש, יש דברים נסתרים, לא נבין לא נדע...זה בכוונה תחילה, הכתבות שלי כמו כל הכתבות עוברות עריכה.. זה בעצם מדוע גם חשבתי שצונזרו כמה מן המילים של הכתבה.. מסתבר שזה בכלל המערכת ואפילו לא שמתי לב אבל אצלי במייל הכתבה מעט "כבדה" יותר..:)
זה שהאדם עושה את המקום ולא ההיפך
זה משו ששוכחים כיום בדור שנושם סטיגמטיות
אך לצייר את הבחור האקדמאי.כממש אחד שבכה תמרורים כשעזב את ספסלי הישיבה וכל רגע שהוא יכול עד היום מנוצל אצלו ללימוד ובין סמסטר לסמסטר הוא קופץ על הגמרא האהובה בשטייגען לוהט זו. כתיבה קצת רומנטית למציאות:)
עדיין העיקרון של שלילת הסטיגמטיות יותר מנכות וצודק.
והכתיבה יפנ כמו תמיד...אם כי יש שינוי בסגנון מהכתיבה של פעם..עולים שלב?:)
נשלח ב-22/8/2016 22:35
IAF990 כתב:
זה הדיבור של כל מי שמוציא את הראש מהקונכיה, ומנסה לראות 'עולמינו לאן?'...הרבה יודעים את מה שכתבתי, רק לא לכולם זה כואב. אגב במקרה אני מכר של אביגדור ;)
לא ביום אחד עושים שינוי.
עד לפני כחמש שנים הסתדרו די יפה, היו מלגות למיניהם כדי לחיות וגם כדי לקנות דירות.
רק אל תאמין באמונה שלימה ותמימה כמו אלה החוזרים בשאלה ש ; החרדים רקובים.
יש לך איפה לשלוח את הילדים שלך, רוב המוסדות החרדיים מלמדים ליבה ומוציאים תעודת בגרות
990 , תתפלא... גם אני חשבתי שזה הדיבור של כל השבלולים של ימינו...מסתייבר שממש לא! יש כאלה שלוקחים את זה כהאשמה לקילקול שלהם. ואלו הם דווקה שלא דבקו במטרת הלימוד והתייאשו כבר על התחלתה של הדרך... ואביגדור בהחלט אישיות מעניינת ;)..רציף.זה נחמד שאתה מנסה לדון לכף זכות את כל העולם...אבל זה לא ריאלי, הנושא הזה אחרי שקלול הנתונים והבנת הנושא מקרוב..הוא א ך ורק פחד העסקנים שיאבדו שליטה על כל "נתיניהם" ...כי ברגע שבחור יוצא ללמוד חול הם בעצם מאבדים שליטה עליו.. אז ישר יתחילו לגדפו במילים סטיגמות וסולם הסוג א ב ג ד..בשביל לתת לו להרגיש שיצא מהמסלול..השאלה שנשאלת..איזה מסלול בעצם הוא עזב ולמה...ולמה הם קוראים מסלול.
איפה יש פה עסקנים ?
אני מבין שראשי הישיבות לא מסכימים שבחורים שלומדים בישיבה ילמדו מקצוע בו בזמן שהם לומדים בישיבה.
אפשר להבין את זה.
אפשר גם להבין שהרבנים לא יתנו לכל אחד ללמוד או לשרת בחברה שאין שמה יראת שמיים.
הרשות נתונה לכל אחד לפרוש מהישיבה וללמוד מה ואיפה שבא לו, ואף לשרת בצבא ולקצץ את הזקן, ולאכול שמה אוכל לא כשר, ולהקשיב לשירת נשים ולתנועע בדביקות..
יש גם הרבה אפשרויות ללמוד מקצוע ותואר על טהרת הקודש,
ואף להצטרף לקבוצה של חרדים בסיגנון קצת מתון יותר !
רציף', כשאמרתי לימודים על טהרת הקודש לפני החתונה התכוונתי ללימודי קודש בלבד...
אחרי החתונה, בשביל 'קרדום לחפור בו', מי שרוצה מקצוע יותר מפרנס ממקצוע ללא הכשרה זכותו המלאה ללכת ללמוד (לווא דווקא תואר, יש מקצועות מעולים ומפרנסים עם תעודה...)
צ
990 צודק בתאור ההסטוריה, אבל עם כל הכבוד למה שהיה ולמה שהיום, עדיין היהודי נולד לעולם על מנת לעבוד את ה' ולא להפך, והמעלה הכי גדולה בעבודת ה' מתוך המצוות, היא מצוות לימוד תורה. מה לעשות?
אז נכון שמותר לעבוד, ומותר ללמוד מקצוע, אבל שימו לב מה העיקר ומה התפל- עבודת ה' או הפרנסה? צריך לעבוד, צריך לפרנס, אבל רק בשביל לפרנס ולא יותר מזה הראש צריך להיות מונח בזה שהלוואי והייתי יכול ללמוד עכשיו...
זה היה הראש של היהודים של פעם הפשוטים שהעריצו את לומדי התורה (אפילו שלומדי התורה מצידם אז בזו להם...)
ובדורנו- מי שיכול ללמוד שישב ילמד, מי שצריך לפרנס- שילך לעבוד ושלא ישכח העיקר לקבוע עיתים כמנהג יהודי ירא שמים. ושיזכור מה מטרתו בעולם, התורה ולא הפרנסה אלא שמה לעשות, ה' נתן לנו גוף גשמי שצריך לפרנס-.