בית פורומים עצור כאן חושבים

תורה משמים? ההוכחה מגורל הארץ (ההוכחה החקלאית)

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-3/9/2016 23:14 לינק ישיר 

יש 
לצערי לא הבנתי (ועדיין איני מבין) את דבריך האחרונים מתוך דבריך הראשונים, ולכן אף על פי שלא כפת לי שתאמר שהתכוונת אך ורק למה שכתבת בדבריך האחרונים, מ"מ אני מוחה על טענתך שהתייחסתי לדברים שלא כתבת.

ההנחה שעם איננו משפיע על ארץ, איננה הנחה מיוחדת וקשה. זוהי הנחה סבירה ופשוטה שאיננה צריכה למומחים, בפרט לאור ההגיון המודרני שמהווה את המקור העיקרי לכפירה בדברים כמו שאלו שעליהם מדבר אריאל. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/9/2016 23:54 לינק ישיר 

יש, א. פלאיות של נבואה (שהתגשמה, כמובן) מוסיפה לאמינותה בתחשיב הכללי כי ההימור נעשה קשה יותר. ב. במקרה שהנבואה מאד מופלאה ניתן לתת בה אמון גם כשהיא יחידה. אם בתנ"ך היה כתוב שבשנת 2016 ימשול באמריקה נשיא שחור עור בשם ברק אוב מה ויהיו לו שתי ילדות ואשה בשם מישאל היינו מאמינים בו באמונה שלמה (פרט לדעת אמת, שהיו טוענים שהוא לא שחור אלא קפה בחלב). צריך לנסח סטטיסטית את הסיבה לכך.
לעניין בעלי מקצוע, ברור שמומלץ לשאול גיאוגרפים מתחילים על (2), אם אתה מכיר אחד כזה באמת אשמח אם תשאל אותו. וכך כל אחד מחברי הפורום שליט"א. השאלה היא בהנחה שלא הצלחנו להשיג אחד כזה אם מצב הידע שברשותנו מספיק כדי להניח שכך הוא המצב.
לגבי (3) שהוא נתון אפריורי לכאורה אין צורך בגיאוגרפים, והשאלה היא מה יקרה אם נגלה ש(2) מוטעה. דעתי כבר אמורה שאם נגלה עוד עם אחד זה יעיד אולי שהאל אוהב גם אותו, ואם נגלה עשרה זה יעיד על קשר מטאפיזי בין עמים וארצות.

סעיף מעניין בהוכחה הוא הפסוק ואמר הדור האחרון והנכרי אשר יבוא מארץ רחוקה וגו' שע"פ הטענה מתגשם בעצם עדויות הנוסעים, כי אכן האופנה היהודית הייתה לראות בזה את גודל החורבן והאופנה הנוצרית את גודל חטאי היהודים שזנחו את ה' ואת ישו.
אלא שאת הסעיף הזה ניתן להפריך בשתי דרכים: א. הגיוני, גם במציאות המקראית, שארץ חרבה תוסבר כתוצאה מחטאי יושביה, כך שעצם חורבן הארץ יצר את הסתברות קיומו של לימוד הלקח.
ב. זהו מקרה של נבואה המגשימה את עצמה.

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/9/2016 23:56 לינק ישיר 

העניין של גוש קטיף וכן של הרשות מעניין כי הוא קובע תת כלל נוסף: גם כאשר אנו יושבים בארץ, אויבינו שוממים עליה.
לכאורה התופעה הזאת לא התרחשה בתקופה הרומית והביזנטית, כך שאולי כלל זה מוכח כלא תקף.

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/9/2016 07:09 לינק ישיר 

אריאל
אני מסכים שהפלאיות מוסיפה.
נבואה יחידה טובה כשאין אחרות שלא התגשמו. אם הייתה רשימה של נשיאי ארה"ב אם הצלחה אחת זה לא היה גורם לנו להאמין בכותב הרשימה. אמנם, ההצלחה שתיארת היא ממש פנטסטית כך שהיינו תוהים איך אפשר להסביר את העניין. בכל אופן גם כאן צריך להפריד בין התחזית למציאות. אם למשל הרשימה הזו הייתה בעצם רשימה של מלכי בבל, הרי שהיינו תמהים על ההתאמה המקרית של מלך בבל עם נשיא ארה"ב, אבל היינו מבינים שלחוזה אין שום כוח פלא, אלא בסך הכול הוא לקח רשימה היסטורית והפך אותה לנבואה, ובמקרה היא התגשמה בפרט אחד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/9/2016 09:38 לינק ישיר 

אריאל73 כתב:
העניין של גוש קטיף וכן של הרשות מעניין כי הוא קובע תת כלל נוסף: גם כאשר אנו יושבים בארץ, אויבינו שוממים עליה.
לכאורה התופעה הזאת לא התרחשה בתקופה הרומית והביזנטית, כך שאולי כלל זה מוכח כלא תקף.

נשלח מהאנדרואיד שלי

זה ייתכן להיות חלק מהתגשמות הנבואה דלעתיד לבוא "ונתן ה' אלוקיך את כל האלות האלה על אויביך ועל שונאיך אשר רדפוך" (וזה במקביל לקללה "ובגויים ההם לא תרגיע ולא יהיה מנוח לכף רגלך" - וגם על זה מובטח שישימנו ה' על שונאינו אשר רדפונו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/9/2016 09:20 לינק ישיר 

אריאל
קראתי את האשכול ואני תמה על כל הבלגן שעשית.
דבר ראשון, לגבי ההיסטוריה: בלינק שלונקק בעמוד הקודם ל'דעת אמת', צוטט שם מתוך אנציקלופדיה עברית ערך ארץ ישראל (עמ' 433) כך: "המצב הכלכלי בארץ הלך והשתפר במשך התקופה הביזאנטית. עם שקיעת האימפריה במערב באו לא"י הרבה עולים נוצרים בעלי הון והשפעה, ובניהם הירונימוס, שהתיישב בבית לחם בלווית נשים צדקניות. נתרבו גם עולי רגל מכל ארצות המזרח...החקירה הארכיאולוגית הוכיחה, שצפיפות הישוב וגודלו של השטח המיושב והמעובד הגיע באותה תקופה לשיא". זה לא היה קשור ליהודים, לא?

אבל אני רוצה להתייחס בעיקר לזמננו כיום. בעצמך אתה כותב שאת ההצלחה שהמדינה חווה בימינו אפשר בהחלט לפרש ככניסתה של מודרנה לארץ שהיתה לפני כן במצב של קרוב לימי הביניים, אז מה בדיוק הנס כאן? פשוט הגיע עם עם שיטות מודרניות, וחריצות ושאפתנות, והצליח במקום שהוא הרבה יותר טוב יחסית מיפן למשל, שם הם יושבים על קרקע זוועתית, בתנאים סביבתיים גרועים מאוד. ומפגינים הצלחה מדהימה בשגשוגה מבלי להרוס אותה. אתה כותב שבשומרון זה נראה כמו בימי הביניים, טוב - נראה לי ש'הגזמת קלות' או קצת יותר מקלות לצורך הענין, אבל נסלח לך על זה. בכל אופן, מה הראיה בדיוק? שהעם הכי דפוק בעולם לא הצליח כאן? שא עיניך לארצות שמסביב וראה: כולם נחשלות עד דכא, מצרים שהיתה אסם התבואה של העולם העתיק לא מצליחה לכלכל כיום אפילו את עצמה, כל מדינה ערבית שאין לה את משאב הנפט נמצאת עמוק באדמה, אז מה בדיוק ההוכחה? זה קורה בארץ ישראל כמו שזה קורה בכל מקום אחר. ואגב - עזה - אם אינני טועה נחשבת מקום מוצלח מאוד מבחינה חקלאית, כל עוד נותנים לחקלאים שם לעבוד ולא מפגיזים אותם. שמעתי פעם מהירקן בשכונה שלי "אדמת עזה היא אדמת פלאים".
ואם נגענו בהבטחת התורה על ארץ ישראל, כאן יש לי דווקא שאלה: התורה מתארת את הארץ כארץ זבת חלב ודבש. ארץ חיטה ושעורה וכו'. מה בנוגע לחיטה? בויקיפדיה ערך חיטה כתוב שהייצור המקומי של החיטה הוא בערך עשר אחוז מהתצרוכת! תשעים אחוזים מיובאים, הן בגלל שאין מספיק מקום, והן בגלל שהאיכות של החיטה המקומית גרועה. ראה למשל כאן (http://www.nrg.co.il/online/1/ART2/248/439.html). אני מעתיק מספר משפטים מהכותרת שם: 

"כמה דברים שאולי לא ידעתם על החיטה הישראלית: היא רכה מידי, לא מתאימה לאפיית לחם, ויבול שנתי שלה מספיק בקושי לשלושה חודשים".

וזה לא התחיל היום, גם בעולם העתיק היתה מצרים אסם התבואה של כל המזרח התיכון, כאן בארץ גידלו כל מיני גידולים אקזוטיים, זה היה מקום טוב לשמן ולגפנים, אבל לא דגן, בפירוש לא דגן.

ומה בנוגע למשק המים? התורה מספרת שהארץ אינה כארץ מצרים שמשקים אותה 'ברגלך' [מבלי להכנס לפירוש המילולי, הכוונה ודאי להשקיית תעלות מתוך הנילוס], אלא 'למטר השמים תשתה מים'. מה השבח בזה? אף פעם לא הבנתי בדיוק. אבל מה שברור הוא שהארץ הזאת היא ארץ צמאה, על גבול המדבר, שסבלה וסובלת במשך אלפי שנים ממחסור חריף במים. למעשה היום, לולא מפעל ההתפלה הגדול שרוב הארץ שותה ממנו, היינו בצרות צרורות. אז מה כל כך טוב במקום הזה?
אם התורה היתה אומרת שה' בחר בשביל עמו את הארץ הזאת משום שכאן יש ערך סגולי לקיום המצוות יותר ממקומות אחרים, משהו מן הז'אנר של הכוזרי, ניחא. אבל התורה דווקא בוחרת להדגיש, חזור והדגש לאורך כל החומשים, שה' בחר בשביל עמו ישראל את המקום הכי טוב להתיישבות, ככה? חבל שהוא לא התייעץ איתי, יש לי כמה מקומות עם אקלים יותר טוב ועם אדמה פורייה הרבה יותר.
אני חושב שהמסקנה מכל זה [ואפשר עוד להאריך אלא שאין צורך] היא שזאת כמובן לא ארץ הבטחה, אלא ארץ שאבותינו התיישבו בתוכה משום שלא היה להם מקום אחר, וזה מה שהצליחו לתפוס. לא במקום הכי טוב ביציע, אבל מקום די טוב באמצע. ולאחר מכן כמובן היו צריכים לספר לעצמם כמה טובה הארץ שלהם. אני מניח שגם למצרים היו סיפורים כאלו, ומוצדקים אף יותר.

תוקן על ידי רצץ ב- 05/09/2016 09:20:45

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/9/2016 09:53 לינק ישיר 

רצץ
לגבי חיטה, שמעתי מאנשים שמצויים בתחום, שהחיטה הא"י דווקא כן נחשבת.

ויש עוד מה להאריך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/9/2016 11:19 לינק ישיר 

זה בדיוק כמו סיפור הייחודיות של עם ישראל כאילו נס ופלא ששרד.

כשמתעמקים בעובדות מבינים שאלה סתם סיפורי מעשיות כדוגמת אתר הידברות ואין כאן שום נס ושום פלא  והארכנו בנושא  באשכול אחר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/9/2016 11:45 לינק ישיר 

בעלבעמיו כתב:
רצץ
לגבי חיטה, שמעתי מאנשים שמצויים בתחום, שהחיטה הא"י דווקא כן נחשבת.

ויש עוד מה להאריך.

אולי נחשבת לגבי מאכלים מסויימים, אבל לא לגבי לחם, שברור שזה היה העיקר בעת העתיקה, וזה היה שאלה של חיים ומוות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/9/2016 12:10 לינק ישיר 

אוי הציונים הדתיים האלו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/9/2016 12:34 לינק ישיר 

תורה משמים? ההוכחה מתכונות הארץ (ההוכחה המינרלית) וההוכחה הכללית

ארץ נחלי מים (1)  עיינות ותהומות... בבקעה ובהר (2)... לא תחסר כל בה (3)... אבניה ברזל (4) ומהרריה תחצוב נחושת (5)"
(1) נשמע כמו כשמבררים על בחורה על חברתה הטובה ביותר. יש בזה משהו... אבל רק משהו (2) כנ"ל
(3){זו ההוכחה הכללית] רשימה ראשונית של חסרים: מים, מחצבים רבים, נפט. דווקא פוספטים נשמטו מהפסוק.... (4)  ראה 1. בקוריאה יש הרבה יותר (5) הניצול המסיבי של נחושת הידוע היה מחוץ לגבולות א"י. ומה עם ימינו שלנו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/9/2016 15:19 לינק ישיר 

רצץ, אם היית קורא את האשכול היית רואה שהתקופה הביזנטית נידונה כבר פעמיים. בשבילך אני אכתוב שוב שהמדד המופיע בתורה הוא שהות היהודים בארץ - והשימותי אני את הארץ ואתכם אזרה בגויים. ובגלות הנוכחית היהודים עזבו את הארץ בדיוק אחרי התקופה הביזנטית.
השאלה אם זה מוזר תלויה: בהוכחה א אין צורך במוזרות אלא בסיכוי נמוך לתצפית. בהוכחה ב יש צורך במוזרות. וכבר כתבתי שהתפתחות הארץ במאה ה20 לבד אינה מוזרה, אלא הצירוף שלה עם השקיעה במאה ה8, חוסר ההתפתחות במאה ה11 והנבואה מראש אי אז הרבה לפנה"ס. בקיצור, קרא את האשכול.

ה'הוכחה המינרלית' ורעותה ההוכחה הבוטנית, עם כל הכבוד להן, לא קשורות לכאן בשום דרך פרט לעובדה שגם בהן מוזכרת המילה ארץ. הן אפילו לא נבואה אלא הצהרה גיאוגרפית, נכונה או שקרית, של התורה. כיוון דאתינא להכא רק אומר שמשה דיבר עם עם של עבדים שנדדו במדבר, ובשבילם ארץ נושבת כמו א"י היתה פסגת השאיפות. מדובר בארץ הכי טובה בדרום סוריה (ביחס לאדום, מואב, עמון, האמורי, הנגב, מדבר סיני ומדבר מדיין) גם אם פחות טובה ממצרים שבתנ"ך נחשבה שווה לגן עדן.

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/9/2016 15:53 לינק ישיר 

אין הבדל גדול בין נבואה להבטחת התורהוהנימה של הכתוב אינה נשמעת רק כמשהו שטוב ממדבר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/9/2016 16:44 לינק ישיר 

אתה יודע שלא כתבת כלום, כן?
יש הבדל בין נבואה לסיפור והנימה של הכתוב כן נשמעת כמשהו שיותר טוב ממדבר.

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/9/2016 16:46 לינק ישיר 

אבל עכ"פ, גם אם משה רבינו או ה' שיקר במוצהר זה לא קשור בשום דרך להוכחה שלנו.

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > תורה משמים? ההוכחה מגורל הארץ (ההוכחה החקלאית)
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.