בית פורומים עצור כאן חושבים

מחזות שילכו ויגברו - או פתרון הלכתי?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-13/9/2016 07:48 לינק ישיר 
מחזות שילכו ויגברו - או פתרון הלכתי?

פרשת ניסיון חטיפת סרבן הגט החרדי שנחשפה בכיכר השבת ממשיכה להסתעף: מזכירו האישי של ה'סיקסא רב' נעצר בנמל תעופה בניו יורק, חשוד במעורבות בניסיון החטיפה (חדשות)

http://www.kikar.co.il/209769.html

התגברות אחוז הנישואין שמסתיימים בגרושין, מביאה בדרך הטבע גם התגברות תופעת סרבנות הגט. אולי ירידת כח הקהילה והשפעת החרם על סרבני הגט מעודדת תופעה זו.

בהעדר פתרון הלכתי מקובל (לרבות חוסר רצון למצוא), התוצאה שתהא היא עליית מקצוע "מחלצי גיטין", ובצד תופעות של ממזרות, חיים ללא נישואין, איסורי אשת איש, סחטנות בין בני זוג וכד'.

אז אולי נגיע לרגע שבו יבוטלו נישואין כדת משה וישראל (או שיערכו ביחד עם "חתונת הזהב" עם הילדים והנכדים)?

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/9/2016 08:23 לינק ישיר 

שרפ

העלית שאלה גדולה, ויש רבנים בישראל שמתקשים לישון בלילה בגללה.

בקצרה:

נישואין עשויים להיות מימוש של אהבה גדולה, והם בהחלט אמורים להיות התחלת הדרך לאהבה גדולה. ("ודבק באשתו: כדברי הפסוק)

בפועל, גם אם לא מודעים לזה בהתחלה, מדובר בחוזה, בהסכם משפטי. שנפתח במעשה מחייב, מתנהל לפי עמידה בתנאים, ויכול להסתיים במעשה סמלי.

בימים בהם ניתנה תורה, מעמדה של האשה מבחינה חברתית, כלכלית, תרבותית וכמסתבר פסיכולוגית היה נחות משל הגבר. חלוקת התפקידים בבית היתה לא שויונית, בהתאם ליכולות ולצרכים.

במשך הדורות חלו שינויים. אחד מהם שכדאי להצביע עליו עבור מי שאינו מודע לכך, הוא התפרקות המשפחה הגדולה. אם בימי יעקב חיו בשבטים, משפחות-ענק, אזי היום יש תאים משפחתיים של בעל ואשה, אבא ואמא לילדים.

וגם זה הולך ומשתנה. נדמה לי שהסטטיסטיקה היא שרוב המשפחות היום הן חד הוריות, ורוב הילדים (הלא חרדים וכנראה הלא דתיים) גדלים אצל הורה אחד.

אני טוען שזו בעיה גדולה, אבל לא זה הנושא כאן. הנושא כאן הוא איך מסיימים חיי שיתוף. בדרך כלל פרידה בין בני זוג אינה מתנהלת בשלום ומתוך חיפוש לא לגזול את הזולת.

לבעל יש יתרון אחד שמובטח לו מדין תורה. הוא זה שמגרש. אם הגירושין לא צלחו והאשה מעכבת מתן גט, עדיין הוא עשוי לקחת אשה נוספת, אם בהיתר (שאמנם הוא סבוך) או שלא בהיתר. אבל האשה אסורה.

פתרון אפשרי נמצא בהתחלת הדרך, לא בסופה. להתחיל בהסכם נישואין שמגדיר אפשרות פירוק מראש שלא תהיה תלויה רק בבעל.

זה לא טוב מכמה וכמה בחינות. ראשית, זה מרעיל את החיים המשותפים מראש מפני ששני הצדדים יכולים לפרק את החיים המשותפים בקלות. באמריקה יכולה אשה לנסוע לרנו ולהשיג גט קל (כך לפחות קראתי). ללא מחוייבות, וללא הבנה שיש רגעים קשים בחיי הנישואין והדרך היא לא לפרק אלא להתאמץ ולבנות, למחול, להתאפק - הסכם כל כך חשוב עלול להתפרק בנקל.

שנית, אם יוחלש מעמד הבעל, אם תינתן זכות לגורם חיצוני, אפילו בית דין, לשים קץ לנישואין, זה ינוצל לא רק בידי צדיקים כדי לסייע לאשה נרדפת, אלא גם כדי להפריד בין בני זוג בידי ממונים מטעם או רודפי שוחד.

ובכלל, יש חשש ממדרון חלקלק ומפני התערבות בדיני תורה ובתקנות עתיקות של חכמינו. הלא בעם ישראל יש בריחה של חכמי הדורות מפני כל נסיון רשמי לשנות כללי הלכה.

ובכל זאת, יש אפשרויות תיאורטיות של שינוי. יש התנאות שיכולות להועיל. אבל, כמו במקרים רבים, השאלה היא היכן הם אלו שמסוגלים לשנות.

אולי צריך להסתפק בשאלה יותר מצומצמת. או שתים.

1. מה הוא החוזה המוצע שצריך להיקבע בין בני זוג שמצד אחד ישמור ככל האפשר על המחוייבות לנישואין גם במהלך חיים שבאופן טבעי יש בהם חילוקי דעות ואולי גם מריבות. ומצד שני יאפשר סיום כמה שיותר בדרכי שלום ויושר בהתאם לצרכי הדור.

2. ברגע שיהיה כזה חוזה, אפשר יהיה לנסות, כל זוג לפי דרישתו, להתחתן על סמך החוזה הזה. זה שינוי שיכול לבוא "מלמטה" על ידי בחירת המתחתנים או "מלמעלה" בידי האחראי לנישואין.

האם זו לא המלצה מסוכנת מדי? אולי כן. וי לי אם אומר, וי לי אם לא אומר. אבל, כמו שכתבתי בראשית ימי הפורום, ציטוט מ"חובות הלבבות": מחובות הזהירות גם שלא להיזהר יותר מדי.

ושקדו חכמים על תקנות עגונות. זה שייך גם היום.

והנראה לעניות דעתי כתבתי.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/9/2016 09:10 לינק ישיר 

אם כבר הנושא הועלה,
אנחנו מורגלים למבנה המשפחה שלנו וחושבים שהוא אם לא טבעי, לפחות המוצלח ביותר. האם זו מסקנה הכרחית? הלא חדר"ג שינה משמעותית את מבנה המפשחה היהודית, אז מדוע להעצר בו?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/9/2016 09:17 לינק ישיר 

בעלבעמיו כתב:
אם כבר הנושא הועלה,
אנחנו מורגלים למבנה המשפחה שלנו וחושבים שהוא אם לא טבעי, לפחות המוצלח ביותר. האם זו מסקנה הכרחית? הלא חדר"ג שינה משמעותית את מבנה המפשחה היהודית, אז מדוע להעצר בו?

בעל,
טענת כאן טענה רחוקה - וטענתך טעונה הוכחה:

"חדר"ג שינה משמעותית את מבנה המשפחה היהודית".

האמנם כך הוא?

האם יש בידך מידע המוכיח כי היהודים נהגו משפחות פוליגמיות עד החרם?  יהודי אשכנז נהגו כך?  יהודי ספרד נהגו כך?

אני שב על האתגר הישן שלי, שאף אחד עדיין לא צלח בו:

האם מישהו יכול לנקוב בשמו של אחד מן התנאים, או מן האמוראים; מהראשונים או מהאחרונים שהיה נשוי לשתי נשים (או יותר) באותו הזמן?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/9/2016 09:58 לינק ישיר 

מואדיב
דיינו בהיכי תמצי, ומה עם גירוש אשה בעל כורחה?

שמות חכמים שהיו נשואים לשתי נשים:
אור החיים
הבאבא סאלי
ר' יצחק אזולאי בנו של החיד"א

ואני מניח שנמצא עוד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/9/2016 11:06 לינק ישיר 

מואדיב
רק לידע- הגמרא בירושלמי מספרת כי רבי טרפון-כהן היה- נשא 300 נשים  שיוכלו לאכול בתרומות  ובקדש.
הגמרא מספרת על בר קפרא שנשא 13 נשים -מסיבה דומה.

המילה נישואים נגזרת להבנתי מהמילה נישא ענן- גבוה.נשיא וכד.
מי שאכן מתיחס לנישואים שלו ולאשתו שהוא נישא. הנישואין מתאימים לו. ואידך. איפכא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/9/2016 11:56 לינק ישיר 

בעב
כוונתך לא לבטול חדר"ג אלא לשינוי דרסטי יותר. זה אפשרי במבנה ההלכה?
אגב שמעתי מת"ח  שבוודאי שניתן להקל בהרבה בענייני גט כפוי והסדר ממוני מראש 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/9/2016 12:11 לינק ישיר 

ת"ט
אז ממה מפחדים?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/9/2016 12:31 לינק ישיר 

ירוחם

תוספתא כתובות ה, א:

"אמר ר' מנחם בן נפח [משם] ר' אליעזר הקפר מעשה בר' טרפון שקדש ג' מאות נשים להאכילן בתרומה שהיו שני בצורת".

תוקן על ידי נישטאיך ב- 13/09/2016 12:45:04

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/9/2016 12:32 לינק ישיר 

מואדיב

http://www.daat.ac.il/mishpat-ivri/skirot/328-2.htm

הע'  10 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/9/2016 12:51 לינק ישיר 

לדעתי יש פחד הלכתי גדול מהסכמים אלו.

אני משער שכאשר הפקיעו נישואין, בכל המקדש אדעתא דרבנן מקדש, פחדו.

השאלה היא מתי יסור הפחד. כמה זה יעלה לנו?

אולי הפתרון הוא דווקא לא לאפשר לברוח אלא לחוקק חוק הסכם קדם נישואין לפיו כל המקדש זה על דעת חוק זה מקדש.
(אני בטוח שיוצעו מיד הצעות של רבנים איך "לשפר" את החוק, ויצא לנו חוק המתאים להלכה).
אפשר גם לקבוע פתח מילוט כגון שמי שרוצה לצאת מהחוק מסיבות דתיות כאלו ואחרות, יאלץ הוא והוריו או קרובים אחרים לחתום על ערבויות לטובת בן הזוג השני אם לא יתן גט למועד שיקבע.

תוקן על ידי שרפ ב- 13/09/2016 13:00:14

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/9/2016 13:11 לינק ישיר 

בגניזה הקהירית נמצאו הרבה כתובות של נשים שניות. גם בתימן הנוהג הזה היה מקובל וחבר תימני סיפר לי אפילו על שיר נשים פופולרי שתרגומו 'יבמה יבמה, ה**נה שגנבה את בעלי'.

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/9/2016 13:22 לינק ישיר 

נישטאיך כתב:

ירוחם

תוספתא כתובות ה, א:

"אמר ר' מנחם בן נפח [משם] ר' אליעזר הקפר מעשה בר' טרפון שקדש ג' מאות נשים להאכילן בתרומה שהיו שני בצורת".

תלמוד ירושלמי מסכת יבמות פרק ד דף ו טור ב /הי"א

רבי טרפון אביהן של כל ישר' לא הערים קידש שלש מאות נשים בימי רעבון על מנת להאכילן בתרומה תמן אין כל אחת ואחת ראויה ליכול בתרומה ברם הכא כל אחד ואחד ראוי לייב

תוקן על ידי נישטאיך ב- 13/09/2016 12:45:04

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/9/2016 15:55 לינק ישיר 

מעולם לא היה קיים ביהדות מושג של תורה המנותקת ממפרשיה והאינטרסים שלהם בזמן ובמקום. ממילא שאלות הלכתיות לעולם אינן ענייניות וניתן למשוך לכל כיוון כפי בחכמים עשו לאורך הדורות. בסופו של יום עקרון הפסיקה העליון הוא "שלי גדול משלך" – כלומר אני רוצה להיות בעל הדעה בקהילתי. שאלה של כוח פוליטי. כנגד כוח יכול לפעול רק כוח נגדי. ממילא אם הציבור "יצביע ברגליו" הרי שבכך תשתנה ההלכה והמצוי ייעשה לרצוי. אם לא היום אז מחרתיים

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/9/2016 07:29 לינק ישיר 

ירובעל
אתה יכול להביא דוגמאות לפסיקות מוביבלות של פוסקים מובילים המושפעות מאינטרסים?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/9/2016 10:02 לינק ישיר 

נישטאיך כתב:
מואדיב

http://www.daat.ac.il/mishpat-ivri/skirot/328-2.htm

הע'  10 

הרי אתה מביא חיזוק גדול לטענותי.
אותן 'דוגמאות' - כלל לא מפורש שהיו שתי הנשים נשואות לו באותו הזמן, למעט מי שנאלץ לשאת אשה על אשתו האילונית - וגם הוא אינו תנא או אמורא.

ולכל המביאים את דוגמת רבי טרפון - "בשני רעב" היה הדבר, ולשם הצלת נפשות, ומכאן דוקא אתם מחזקים את טענתי. עד לרבי טרפון ושלוש מאות הרעבות הלכתם?

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מחזות שילכו ויגברו - או פתרון הלכתי?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext