בית פורומים עצור כאן חושבים

סוד הקפיצות

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-19/10/2016 14:50 לינק ישיר 
סוד הקפיצות

נקלע לידי מאמר שנכתב השנה על ידי רב חשוב פלוני, ובו דן המחבר בסוד הקפיצות ב"משה אמת".
הוא מניח בפתיחת הדברים, שאם נהגו כך בכלל ישראל, מן הסתם שיש בזה סוד עמוק.
מסקנתו, שזה מרמז על ההתרוממות והתחברות לשמים, וכו', יעו"ש.
אמיתי.

והנה מה שהבנתי בעקבות המאמר.
לכולנו ידוע שהקפיצות הנ"ל הם ענין של תוספת שמחה, וזה הכל
ובכל זאת, בעוד 200 שנה כבר כולם ידעו שיש בקפיצות האלה ענין גדול של "התרוממות רוחנית"
שהרי כך כתב רב פלוני אי פעם.
וזאת רק ההתחלה.
בהמשך, יתאמצו לקפוץ כמה שיותר גבוה, כי מי שקופץ יותר גבוה, מתרומם יותר.
ויהיו גם כאלו שיקפצו על הכסא.

משעשע?

עכשיו תקחו את זה לנענועים.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/10/2016 16:14 לינק ישיר 

איה האמת

ברוך הבא לפורום! (אם טרם ברכתיך וזאת למרות שכבר זכיתי להתכתב עמך בפרטי דומה שזו הפעם הראשונה שאני מתייחס לדבריך באשכול חדש משלך).

העלית אפשרות מעניינת של ניתוח תופעה הלכתית ופרשנית. הרשה לי להציג במילים שלי מה שכתבת.

יש שתי תופעות בעולם המנהג וההלכה.

בזמן נטילת ארבעת המינים נאמר בגמרא שמנענעים אותם. נענוע זה נאמרו בו פירושים ושמא עצם החיפוש אחרי צורה מסויימת לנענוע היא תוספת מאוחרת. וכדלקמן. בכל אופן, בתלמוד שלנו כבר נאמר כלל כיצד מנענעים ומה התועלת שבדבר.

במשך הדורות נתווספו פירושים שונים על מטרת הנענועים.

בבית הכנסת המודרני יש קטע בזמן הריקודים של שמחת תורה שבו, במהלך פיוט מן הפיוטים, הרוקדים מפסיקים מריקודם, וכאשר נשמעת הקריאה "משה אמת ותורתו אמת", הם קופצים באויר.

והנה נמצא מחבר בן הזמן שלנו שאף מעניק לנוהג הזה משמעות.

אתה כותב כאילו יש לחשוד בפרשנות כזו שהיא מאוחרת לתופעה, מעניקה לה משמעות שאין בה ולא עלתה על דעת יוזמיה ומבצעיה, ולכן פרשנות זו היא שקרית.

ואתה ממשיך ומכליל: יש התפתחות בהלכה ובמנהגים ובנוהגים, ומה שמשתקף לפנינו בנוהג מודרני של אותה קפיצה יכול גם להסביר כיצד צצו הנענועים וכיצד צצו הסברים בדורות הקודמים.

על זה אני יכול לומר במשפט אחד: אתה צודק.

ומוסיף ושואל: אז מה?

נכון הוא שהתרגלנו וחונכנו להאמין שהתורה לא השתנתה ולא תשתנה. אבל זה לא כך. לא למעשה. העשיות שאנו עושים בשם התורה הולכות ומתפתחות. יש הלכות שנעלמות (ולפעמים זה טוב מאד: בן סורר ומורה, גואל הדם), לפעמים זה חבל (תכלת בציצית). ויש הלכות שמופיעות. לפעמים עקב פרשנות כתוצאה משאלה של "איני יודע מה הצורה המיטבית לבצע מה שמובא במסורת" אבל "חייבת להיות דרך אחת מסויימת". ולפעמים עקב התלהבות של מישהו שלא היה מודע לכך שבמעשה שחידש הוא בעצם יצר מנהג חדש, או מה שיהיה מנהג חדש. למשל, ברגע ששמש של בית כנסת יכתוב: נהגו אצלנו שקופצים לגובה של חצי מטר לפחות בזמן "משה אמת ותורתו אמת" ופוסק (או מלקט) יכתוב: ואסור לשנות.

אמנם סביר (כלומר אין לי ראיה) שהנענועים הם חלק והיו חלק מנטילת ארבעת המינים. כלומר, אם נסכים (ויש חוקרים חולקים) שנטילה של ארבעה מינים היא דבר עתיק יומין, מן התורה, ומתפרש בידי חכמינו, אזי איך נצייר לעצמנו נטילה בלי הנעה מסויימת של ארבעת המינים? ואם בנטילה זו יש ביטוי של שמחה, יתכן שכל המרבה הרי זה משובח, כפי שכל המרבה בזמן הנחת תפילין הרי זה משובח (אלא שבתפילין יש דרישה שקשה לקיים של קדושת המחשבה והדיבור, שלא להיפנות לדברי חולין, ובארבעת המינים אין כזו דרישה).

הפרשנויות תמיד מופיעות והן פרי הגותו של המפרש לא פחות מאשר שיחזור מוצלח של הכונה המקורית.

לפיכך, אני סבור שניתן לסכם את הגילוי שהצגת כה יפה:

א. יש התפתחות במנהגים ובנוהגים ולכן צצות עשיות חדשות. ובמשך הזמן עשיות אלו עוברות תיאורטיזציה ומוצעים להם פירושים ברמות ובסגנונות שונים.

ב. זה דבר כנראה בלתי נמנע מבחינה סוציולוגית.

מה שדרוש הוא אמנם שהתופעות האלו ייבחנו. מפני שיש תופעות חיוביות ויש שליליות. יש פירושים טובים ויש מזיקים (למשל, לדעת כותב שורות אלו, הפרשנות הקבלית שמייחסת משמעות מקבילית בין מעשי האדם לבין אירועים בעולם אלוהי כלשהו, הינה מינות).

ויש גם מקום לטענה שכל שינוי ברגע שהוא מתיימר להפוך לחיוב הריהו פסול, מפני שהתורה נועדה לא לספק ביטוי לצורך האנושי לעשות עוד ועוד מצוות לשם שמים, אלא לא להוסיף על מה שכבר ניתן ונקבע. ראויים כאן דברי הרמב"ם לאיזכור, בהשיבו כי המחייבים להוסיף קטעים לתפילה שתיקנו חכמים בצורה של חובה הריהם עושים רע כי זה נטל על הציבור ובמיוחד על אלו שאינם מסוגלים לכך.

ושוב שורת סיכום:

יש התפתחות בהלכה שנובעת מן הרצון הטוב האנושי לבצע בצורה מיטבית מעשי הלכה ומנהג, מתוך אמונה שמנהג הוא מקודש ומשקף רצון אלוקי, ומתוך נסיון להכניס משמעויות או לחשפן במקובל.

התפתחות זו מביאה סיפוק ליוצריה אבל היא טעונה ביקורת זהירה.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/10/2016 21:58 לינק ישיר 

ואני לא רואה רע במנהגים לא רציונליים, כי יש להם ערך רגשי חשוב, וכוונתי לרגש הדתי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/10/2016 22:38 לינק ישיר 

איה האמת

א. מה החשש? שמא ח"ו מישהו יוסיף 10 ס"מ לקפיצה? או אולי שמא הבעת השמחה על פניו בעת הקפיצה תגדל מ8.5 בסולם השמחה, ל9.2? האם זה החשש? זה אמנם חשש סביר, אבל אני לא מבין מה אכפת לך. אשמח לשמוע הסבר.
ב. אני מאמין שאכן ישנו קשר הדוק בין העולם הגשמי לעולם הרוחני, שהרבה פעמים מתבטא במה שנקרא "סמליות". לכל אומה יש דגל. למה זה טוב? אפשר לדון בזה מכאן ועד אחר כך (אם תרצה אהיה מוכן לדון בזה), אבל העובדה היא שזה משמעותי. לכן מה שנשאר לברר הוא - כמה מקום מקדישים לדגל, ואיזה סמלים יהיו מעורבים בו. כך גם כאן - הקפיצות הם הבעת שמחה. מה הקשר בין קפיצה להתלהבות? אין קשר ישיר. אבל יש קשר סמלי. הרבה פעמים סמלים מתחברים לסמלים ונוצרת תרכובת סמלית. כך סבור בענייננו המחבר שהזכרת - והוא ניסה להסביר משהו על התרכובת הסמלית הזאת. אפשר לא להסכים, אבל זה לא חסר משמעות.

תוקן על ידי אליקים7241 ב- 20/10/2016 22:41:10

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/10/2016 23:05 לינק ישיר 

מיימוני, יישר כח על הפירוש המדוייק שנתת לכוונתי הלא-מספיק-מבוארת.
בדיוק לכך היתה כוונתי - התיאורטיזציה של המצוות, שלפעמים הוא שוגה בכוונה.
בתגובה לאליקים אסביר בעיות נוספות שצצות מכך.

לגבי הנענועים, לא הבהרתי את עצמי כיאות. אכתוב קצת יותר. הנענועים הם חלק מהמצוה, ושמחתם, השמחה בארבעת המינים מבוטאתת בנענועיהם לכל הרוחות, כך זכור לי מפירוש רש"י בגמרת סוכה. פשוט מאוד, לשמוח. אבל בדורות הבאים הוסיפו גדרים וצורות לנענועים, וכל מיני עולמות ודברים שמסתדרים על ידי נענוע זה ונענוע אחר, עד שכל השמחה ברחה החוצה, והיום נענועים מהודרים נראים כמו טקס לא ברור - משהו פגאני ומוזר.

תוקן על ידי איה_האמת ב- 20/10/2016 23:17:09

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/10/2016 23:06 לינק ישיר 

אריאל
עד שמכניסים במנהגים תוכן מיסטי שלא היה בהם מלכתחילה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/10/2016 23:11 לינק ישיר 

אליקים.
החששות והאיכפתיות הם בשל הטעמים המפורטים מטה:
א. כותבים שטויות וקוראים להם תורה, ולאף אחד לא אכפת (מגלה פנים בתורה שלא כהלכה)
ב. מעוותים את משמעות המנהג ומכניסים בו משמעות זרה
ג. מכניסים מתח רוחני למצווה שעניינה שמחה, ובזאת מעקרים את השמחה מתוכה
ד. מראים עד כמה קל להכניס משמעויות ופרשנות שגויה למצוות במשך הדורות.

מה שכתבת באות ב'
סמלים זה אחלה. שטויות שכתובות בשם התורה, פחות.
האם לא אכפת לך שאנשים כותבים בשם התורה דברים שאתה יודע שהם לא נכונים? בעוד זמן מה יהיו בטוחים שאלו דברי תורה, ומקור המנהג לקפוץ משה אמת הוא בגלל שכתוב "ותשלך אמת ארצה" (כך במאמר).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/10/2016 23:19 לינק ישיר 

איה האמת

א.א. כרגע הסברתי שזה לא שטויות. אם אתה חולק עליי אתה מוזמן להסביר למה.
ב. זו אכן עלולה להיות בעיה (אמנם הטענה עצמה מוכיחה שאתה מייחס משקל רב למשמעות המנהג, הנחת יסוד מעניינת כשלעצמה), ושוב יש לברר עד כמה מדובר בעיוות.
ג. אני מניח שרוב האנשים שמתעניינים ומשופעים בנושא הינם אנשים שבין כה אוהבים לקפוץ, ורק צריכים תירוץ.
ד. ראה א.א. וב. להלן.

ב. איך אתה יודע שהדברים לא נכונים? ובהנחה שהם לא ויש מי שחושב שכן - בשביל זה צריך לעשות מה שעושה מיימוני - לברר ולהסביר, ואם אפשר להפחית במינון הדברים הנ"ל. אבל זה לא אומר שאין טעם בדברים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/10/2016 07:10 לינק ישיר 

מה למנהג הקפיצות ומנהג העמדת ה"תיקון" ביאהרצייט?

שניהם התחילו בהסברים "פשוטים" שהתפתחו  להסברים "רוחניים".

ראו:

http://www.hebrewbooks.org/pdfpager.aspx?req=1599&st=&pgnum=494&hilite

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > סוד הקפיצות
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext