מתוך "זכרונות" יהודה שטיינברג:
אבא ישב אצל החלון והביט פעם בפעם אל דיר העצים הריק. וודאי, שדאגת עצים לחורף התחילה מנקרת במוחו. אמא ישבה מנגד כפופה ומבטת אל התנור, שבחדר השני. יודעת היא שכל מה שהיה שם כבר נאכל. החלות תמו, לול העופות ריק, הקדרות הפוכות על פיהן. לאורתא אין צריך לבשל כלום, הכול עודם שבעים מתענוג יום-טוב, אבל למחר...
אמא התאנחה, אבא פיהק ופתאום ראני וחס על איבוד זמני, וישב ללמוד עמי מגילת קוהלת.
"הבל הבלים אמר קוהלת, הכל הבל"...
מסכים הייתי לדעת החכם. כלום לא הבל הבלים הוא, אם יער נחמד, יערו של ל"ג בעומר, כל-כך מתנוול?
הכל הבל. ולפי דעתי הכל עוול. כלום יש לך עוול יותר מזה? שמים כאלו, סוכה זו, טיט, ביצה, חושך?
קוהלת וגדיל חפצים להשניא עלי את עולמי.
"וזרח השמש... ובא השמש... כל הנחלים הולכים אל הים..."
הוי! גחלים הם חותים על לבבי.
כלום הבל הבלים היא זריחת השמש, וביאתה, ביאת השמש מתוך ים גדול של ארגמן?
ומה אם הם שבים ללכת? ולוואי שישובו במהרה יחד עם הצפרים.
ויותר שלמדתי בקוהלת, יותר התגברו בי געגועים אל "הבל ההבלים," ובכוח הגעגועים הללו התנחמתי כל ימות החורף, וחכיתי עד אשר יחדש ה"הבל" את פני האדמה, ואקבל את פני הצפרים הטובות.
וגם עכשיו כששורה עלי לפעמים רוח עצבות רחמנא ליצלן, מה שקוראים "קצתי בחיים," ובלשונם פסימיזם. אני מתחיל מעיין בספר הקוהלת, ומיד תשוב אלי השמחה.
מסכים אני גם עכשיו לדעת החכם, שהכל הבל, ושיש רעה חולה וכו'. אבל מכיוון שאני שומע "וזרח השמש ובא השמש" וש"כל הנחלים ההולכים אל הים" ישובו אלינו – אני עומד ומתריס בעצמי: אבל הן זה כל-כך יפה, כל-כך נחמד!
וחושב אני את הפסימיסט החכם הלז, שהיה בטבעו אופטימיסט גמור, שחכמתו התאמצה להשתיק בו את קול לבבו, ולא עלתה בידה.
"ובטלו הטוחנות... וחשכו הרואות... והדלתים בשוק סוגרו..."
זהו באמת ענין רע, אשר נתן אלהים לבני אדם לענות בו.
אבל כל זמן שה"טוחנות" הן שיניים וה"רואות" הן עיניים, הרואות זריחת השמש וביאתה וכל הדר הבריאה, הרי זה ענין יפה ומלבב, שנתן אלהים לבניו לענות בו.
כל אותן הראיות, שמביא פסימיסט זה, אינן אלא מתוך אופטימיות.
"הבל הבלים" פוסק קוהלת החכם.
ו"זרח השמש ובא השמש" מוחים רגשי לבבו.
וטוחנות... ורואות... ודלתים...
"כי לאדם שטוב לפניו נתן אלהים"...
"הבל ורעות רוח"
"שמח בחור בילדותך".
ביקשו חכמים לגנוז ספר קוהלת, מפני שדבריו סותרים זה את זה; אלא שמצאו בו ברכה והניחוהו.
ודברים היוצאים מן הלב נכנסים אל הלב.
ולפיכך נכנסת אל לבי מחאת-לב קוהלת יותר מחכמתו וגזרתו הקשה.
הבל הבלים...
וזרח השמש...