מיימוני, מדוע חשבת שהפוסט הזה מצוין? איזה רעיון בתוכו שבה את לבך?
תוקן על ידי אפריםבן ב- 07/11/2016 14:59:28
נשלח ב-7/11/2016 16:37
אפרים
לא כתבתי?
ראשית, מכך שהוא מציג מראה מול אלו שנחפזים אחרי ערכים כביכול. לדוגמא "פורנופוביה". והוא גם יודע לציין שגם בצד השני, היהודי-ערכי-דתי, יכולה להיות תעמולה ויכולים להיות שוטים נגרפים.
שנית, אולי מכיון שראט בעד קבלה ומסתורין, ואני בעד זהירות ונגד קבלה, אז אני חושד בעצמי שאהיה נגדו יותר מדי, ואז אני שמח שיש לי אפשרות לומר מילה טובה עליו ועל מה שהוא כותב?
אילו משה ראט היה הוגן הוא היה אומר שבכל חברה יש שטיפת מוח וכולנו צריכים להיות ערים לזה. ואז הוא היה נותן דוגמאות בחברה החילונית והדתית. אבל הוא לא עשה את זה. הוא פרט את שטיפת המוח בחברה החילונית והביא דוגמאות מצחיקות שלא היו ולא נבראו כמו פורנופוביה. וכו' וכו' עוד ועוד דוגמאות מגחיכות. ואחר כך הוא ציטט פסוק שבו הוא מבחין בין רשעים לצדיקים שהצדיקים שתולים על פלגי מים והרשעים כמוץ אשר תדפנו כל רוח מצויה.
כלומר פה הוא טוען שאין שטיפת מוח אצל הדתיים.-סתירה .שהרי בסוף הוא מודה שיש שטיפת מוח גם אצל הדתיים.
ולקראת הסוף,בשורה קצרה הוא אומר את ההפך . הוא מודה שיש גם בחברה הדתית שטיפת מוח אבל אף אחד לא מושלם.
כלומר שורה אחת הוא הקדיש לשטיפת המוח בחברה הדתית. הוא לא הגחיך את שטיפת המוח בחברה הדתית. הוא לא נתן דוגמאות לשטיפת מוח בחברה הדתית הוא רק טען בקיצור :בחברה הדתית אף אחד לא מושלם.
הצורה שבה הביא משה ראט את הדברים היא צורה אפיינית לשטיפת מוח. בשטיפת מוח לא ממש משקרים אלא אומרים חצאי אמת.,מביאים דברים שסותרים אחד את השני ,משתדלים לפרט כמה שיותר ולהגחיך את החברה האחרת ואילו בכל מה שקשור לחברה הקרובה לכותב כותבים בשיא הקיצור ,בתוך סוגריים ,בלי דוגמאות ואומרים בסוף :נו, "אף אחד לא מושלם."לא נורא זה הרי שלנו. (כמו אמא שמגינה על בנה לעומת הבן הגרוע של השכן)
העובדה שאתה אהבת את הדרשה מוכיחה כאלף עדים שלא שמת לב שכל הדרשה היא שטיפת מוח אחת גדולה גם לא שמת לב לשיטה שלו שמאפיינת את שטיפות המוח.
נשלח ב-7/11/2016 22:30
אפרים -
מאחר ומשה רט לא כותב בעצכח, אני מרשה לעמצי להניח שנושא הפוסט איננו "שטיפת מוח" אלא "שטיפת מוח דמוקרטית". למעשה, גם אילו היה כותב בעצכח, אפשר היה לומר שנושא הפוסט הוא ששטיפת מוח תיתכן גם באופן לכאורה דמוקרטית. הפסוקים של כעץ שתול על פלגי מים וכו', אלה פסוקים שהובאו רק כמשל וצורת ביטוי - בחברה הדתית מקובל להביא פסוקים ודברי תורה בתור פתגמים בעלמא (=פתגמים חסרי משמעות ביחס למקור שלהם), והעיקר הוא העובדה שהרעיון שבפתגם קשור לנושא המדובר. אני מבין שלדעתך נושא שטיפת המוח, ובפרט הנושא הזה בחברה הדתית - הוא לדעת כ"כ חשוב שא"א לכתוב אותו רק כהערה בסוגריים בסוף המאמר, וזה ייתכן, אני פשוט לא יודע. שטיפת מוח תיתכן בכל מקום, ומשה רט בא לומר שגם בחברה דמוקרטית. האם ראוי לכתוב על כך ולהתעלם מהבעיה בחברה הדתית? איני יודע. אלו דברים שקשים להכרע, ואם אתה חושב שהפוסט איננו משקף את הדברים כפי שהם - ייתכן, אני לא אומר שהוא צודק, אני רק מסביר איך לדעתי צריך להבין את מה שהוא כתב.
נשלח ב-28/11/2016 13:17
והנה יבול הדרשות של היום (ותודה לספרן על הליקוט)
בצלאל כהן פ"ב
"הערצתו של ר' שלמה פישר לחזו"א היא עצומה וכמדומני שלא אגזים אם אומר שהוא מחשיב אותו כאחד הראשונים, לחברי שהוא בן משפחתו של החזו"א (נינו של הסטייפלר) הוא אמר שפשוט שהחזו"א היה גדול יותר מהגר"א. אצל ליטאי מן השורה אלו כמעט דברי כפירה. (פ"ב)בצלאל כהןהערצתו של ר' שלמה פישר לחזו"א היא עצומה וכמדומני שלא אגזים אם אומר שהוא מחשיב אותו כאחד הראשונים, לחברי שהוא בן משפחתו של החזו"א (נינו של הסטייפלר) הוא אמר שפשוט שהחזו"א היה גדול יותר מהגר"א. אצל ליטאי מן השורה אלו כמעט דברי כפירה. (פ"ב)
נו ברור .היה לו משקל מדויק עד אלפית הק"ג.
דרשה שניה:
"בספר ״אשא דעי למרחוק״ של הרב ב״ז יעקבזון זצ״ל, שמספר על המסעות שלו, ופגישות שהיו לו עם גדולי ישראל, מספר דבר שכל אחד צריך לדעת, שזה יסוד גדול. שהיתה אסיפה של גדולי ישראל בראשות ה״חפץ חיים״ ורבנו חיים עוזר, והח״ח נשא את דבריו ואמר שאחרי מאה ועשרים שנה, כשבן אדם מגיע לשמים, ושמה מסווגים אותו לאיפה הוא שייך, אמר הח״ח ששם לא מכירים בכלל בכל החלוקות שאנחנו מכירים פה בארץ, פה יש חסידים יש ליטאים, יש כל מיני חצרות, כל מיני חוגים, זה הכל כאן בעלמא דשיקרא, אבל בעולם האמת אם, אדם יגיד אני הייתי שייך לחוג זה או לחוג זה, שם לא מכירים בזה בכלל. אלא שם יש חמשה סוגים, ואמר ה״חפץ חיים״ בזה הלשון: ס׳איז דא קאכעדיגע יידן, ס׳איז דא ווארמע יידן, ס׳איז דא לעבלכע יידן, ס׳איז דא קאלטע יידן, ס׳איז דא דערפראדענע יידן. יש יהודים רותחים, ויש יהודים חמים, ויש יהודים פושרים, ויש יהודים צוננים, ויש יהודים קפואים. לשום חוג ולשום עדה אין מונופול על שום דבר, בכל חוג אתה יכול למצוא את כל חמשת הסוגים האלו, והעבודה של יהודי להגיע להיות מהיהודים הרותחים, לא פושרים, שיעשו פשרות כאילו התורה זה נכס שלהם והם יכולים להתפשר ע״ז, אף אחד לא יכול להתפשר על התורה, ה״חפץ חיים״ אמר שפשרות בן אדם יכול לעשות רק בנכס שלו, אבל התורה היא לא נכס שלו שהוא יכול לעשות עליה פשרות. [הרב וולף זצ״ל הביא דוגמא לפשרנים, כמו שנפגשים בשידוך, ויש ויכוח אם לגור בירושלים או בב״ב, החליטו לעשות פשרה לגור ברמאלה..., זה נקרא פשרות]. ומשפט אחד של הח״ח יכול להאיר לבן אדם את כל החיים, מהיום לא צריך לחשוב אם אני מוצא חן בעיני זה או בעיני זה, אלא צריך לחשוב על כל מעשה ומעשה, אם זה משתייך לחום של אידישקייט או לפשרנות או ח״ו לקיפאון, וכל אחד צריך לענוד את זה עטרה לראשו, ולאור זה לכוון את כל המעשים שלו" ('פניני רבינו האבי עזרי' רמ"מ שולזינגר) "
נו ברור. הח"ח היה שם למעלה וראה את חמשת המדורים או לחילופין חזה אותם בנבואה.
נשלח ב-28/11/2016 14:25
אפרים
עם הכרת הטוב לספרן על מציאת מקורות שנעלמים ממני ואולי מאחרים, שני המקורות שהביא הם הזדמנות לדיון.
לגבי הראשון - תמה אני כיצד אפשר להעריך את החזו"א יותר מן הגר"א. כישורי העל של הגר"א ניכרים לא רק מסיפורים אלא גם מעיון בשמועות שנותרו משמו ובכתבים המועטים הקיימים. כמובן צריך לעיין בהם וזה לא תמיד קל. זה בוודאי מחייב רקע קודם רב.
ניתן לציין את המאפיינים של לימוד, למדנות ויכולות של למדנים הבאות לידי ביטוי בדבריהם. מהמעט שמוכר לי מכתבי שניהם, איני רואה שום יתרון של החזו"א על פני הגר"א. יתכן שהחזו"א היה יותר מודע לקשיים שיש בדברי חז"ל אבל בוודאי שרשמית הסתייג מכל התייחסות כזו. בוודאי שהגר"א היה הרבה יותר ביקורתי כלפי מפרשים לאחר התלמוד ולא היסס לחלוק עליהם. ומפורסמת השמועה שמביא תלמיד ר"ח מוולוז'ין ב"חוט המשולש" כי אין לשאת פנים בהוראה, אפילו לבעלי השו"ע (המילים האחרונות צונזרו, ומסתבר שהדברים מובאים באשכול הצנזורה).
לגבי האמירה השניה, היא תמוהה וכמעט לא מובנת. מסתבר שצריך לפרש את המילים בתוך איזו מסגרת מושגית שכבר מוכרת למביא האימרה ולשומעים. בעיני הדברים עדיין מוזרים. התלהבות היא לא ערובה לצדקת הדרך. אם כבר היא סיכון של נפילה בטעות.
מיימוני, אתה צודק בהערותיך אבל הנקודה שאני התייחסתי אליה היא אחרת.
אני הבאתי את המשותף לשני הציטוטים שספרן הביא והוא משותף לעוד הרבה ציטוטים שספרן לא הביא.
המשותף הוא היומרה של אנשים לדעת דברים שרק אל עליון יודע. הם כביכול יודעים מי גדול ומי גדול יותר ,מה בדיוק חושב הקב"ה .את מי הקב"ה מעריך יותר ואת מי פחות ,מי הולך לגן עדן עליון ומי לגן עדן תחתון ומי ישיג 72 בתולות בגן עדן ומי לא.
ואנשים נותנים להם על זה לייק בפייסבוק.
נשלח ב-29/11/2016 08:23
אפרים
אני קורא אחרת ממך את דברי בצלאל כהן. אם הבנתי אותך, אתה טוען שהרב פישר התיימר לידע מעולם עליון כדי לקבוע את הדירוג בין החזו"א לגר"א. אני משער שהוא אמר זאת על סמך לימודו בדברי שניהם, כי מצא שפירושיו של החזו"א העידו על יכולות יותר משל הגר"א. כך הבנתי את הסיפור. אז היכן יש כאן ידע על טבעי שהרב מתיימר לו? אדרבה, יש כאן נסיון להסיק מתוך החומר שלפנינו לגבי העבר כולל אנשים שלא הכרנו. והרי זה מעשה מחקר ולא מעשה של דיבור בשם מקור על טבעי.
לגבי המעשה על החפץ חיים, סבורני שהציטוט לוקה בחסר, ולא מחמת המצטט השני אלא מחמת המספר. הח"ח להשערתי בא להעביר מסר מסוים, והלביש אותו באמירה על טיבו של הדין בעולם הבא. את האמירה הזו הוא אומר לא מחמת יכולת להציץ ולראות מה קורה שם, אלא מתוך הסברה מה חשוב באמת. לכולנו יש סברות כאלו שמכוחן אנו שופטים. אנו יודעים להבדיל, במקרים ברורים מספיק, בין טוב לרע. דומה בעיני שהח"ח בא לומר ששיפוט לגבי האדם אינו אמור להביא בחשבון אם הוא ליטאי או חסיד, נניח, והוא מלביש את הקביעה החשובה הזו באופן שהציבור יתרשם ביותר, מה אומרים בעולם הבא.
עם זאת, האמירה הזו קשה להבנה. מסתבר שאין לקחת אותה כקריטריון אחד ויחיד להנהגת האדם. כפי שכתבתי, התלהבות היא דבר חשוב אבל התלהבות לבדה תביא לטעויות. האם הח"ח לא ידע זאת? הווה אומר: הוא ביקש לעורר את הציבור להוסיף את מידת ההתלהבות במצוות על כל הדברים האחרים שידוע לכל יהודי בזמנו (מהסוג של שומעי לקחו לפחות) שצריך יהודי לעשות ולא לעשות. כל המידע הנוסף הזה אינו מופיע בסיפור המצוטט, מפני שהכותב מבין זאת מעצמו.
אני מסכים איתך שיש סיפורים ודרשות רבים שמעוררים את התחושה הביקורתית שלך. אבל דומה ששני אלו אינם ביניהם.
נשלח ב-29/11/2016 15:01
מיימוני כתב:
אפרים
אני קורא אחרת ממך את דברי בצלאל כהן. אם הבנתי אותך, אתה טוען שהרב פישר התיימר לידע מעולם עליון כדי לקבוע את הדירוג בין החזו"א לגר"א. אני משער שהוא אמר זאת על סמך לימודו בדברי שניהם, כי מצא שפירושיו של החזו"א העידו על יכולות יותר משל הגר"א. כך הבנתי את הסיפור. אז היכן יש כאן ידע על טבעי שהרב מתיימר לו? אדרבה, יש כאן נסיון להסיק מתוך החומר שלפנינו לגבי העבר כולל אנשים שלא הכרנו. והרי זה מעשה מחקר ולא מעשה של דיבור בשם מקור על טבעי.
כדי לקבוע מי יותר גדול צריך להיות ברמה אחת מעל שני הגדולים. אחרת זאת יומרה מגוחכת. ואסביר: אם הרב פישר ברמה נמוכה יותר משניהם (וניתן להניח שהרב פישר לא מחשיב את עצמו מעל שניהם)הרי אין לו קריטריון מהימן להשוואה.
לגבי המעשה על החפץ חיים, סבורני שהציטוט לוקה בחסר, ולא מחמת המצטט השני אלא מחמת המספר. הח"ח להשערתי בא להעביר מסר מסוים, והלביש אותו באמירה על טיבו של הדין בעולם הבא. את האמירה הזו הוא אומר לא מחמת יכולת להציץ ולראות מה קורה שם, אלא מתוך הסברה מה חשוב באמת. לכולנו יש סברות כאלו שמכוחן אנו שופטים. אנו יודעים להבדיל, במקרים ברורים מספיק, בין טוב לרע. דומה בעיני שהח"ח בא לומר ששיפוט לגבי האדם אינו אמור להביא בחשבון אם הוא ליטאי או חסיד, נניח, והוא מלביש את הקביעה החשובה הזו באופן שהציבור יתרשם ביותר, מה אומרים בעולם הבא.
אז זאת בדיוק הבעיה. אם הח"ח היה אומר בפשטות שהוא אישית מחשיב את היהודים החמים זה היה מתקבל על הדעת וזה היה משפיע על כל השומעים שמעריכים את החפץ חיים בגלל גדלותו בתורה. ברגע שהוא העביר את המסר לשפה של נבואה לגבי עולם הבא המסר בעיני הפך למגוחך.
עם זאת, האמירה הזו קשה להבנה. מסתבר שאין לקחת אותה כקריטריון אחד ויחיד להנהגת האדם. כפי שכתבתי, התלהבות היא דבר חשוב אבל התלהבות לבדה תביא לטעויות. האם הח"ח לא ידע זאת? הווה אומר: הוא ביקש לעורר את הציבור להוסיף את מידת ההתלהבות במצוות על כל הדברים האחרים שידוע לכל יהודי בזמנו (מהסוג של שומעי לקחו לפחות) שצריך יהודי לעשות ולא לעשות. כל המידע הנוסף הזה אינו מופיע בסיפור המצוטט, מפני שהכותב מבין זאת מעצמו. מאד מתקבל על הדעת שהחפץ חיים ,כמורה דרך, יכול בהחלט לספר לשומעיו שהוא מעדיף יהודי חם על יהודי קפוא. זה עניין של השקפה אישית ויש להניח שבאמירה הזאת הוא לא מבטל את הערך של שיקול הדעת בתוך החום היהודי.
אני מסכים איתך שיש סיפורים ודרשות רבים שמעוררים את התחושה הביקורתית שלך. אבל דומה ששני אלו אינם ביניהם.
נשלח ב-1/12/2016 14:40
מיימוני כתב:
לא הצלחתי להבהיר את עצמי. אנסה שוב.
את האמירות על עונשי זוועה קשים הסברתי כאיומים הדרושים לחברה נחותה מבחינה תרבותית. לא כל העולם ראויים ומסוגלים, לצערי, לבוא בשערי עצור כאן חושבים.
תוכל אולי לציין את מה שאתה מדמיין כמשמעותן של אמירות אלו? באופן פרטני, האם ישנם מדדים תרבותיים - שהגדרתם אינה פשוט התאמה לדעתך - לפיה יש עליונות תרבותית לכותבים כאן, ואם כן, מהי האינדיקציה שלך לכך?
נשלח ב-2/12/2016 08:48
אפרים
מתוך דברינו עולה שאלה חשובה. אם אנו מדרגים בני אדם, או תלמידי חכמים, האם יתכן לדרג בלי להיות "מעל" למדורגים?
נראה לי שתשובה מחייבת לדון בפעולה זו שאנו קוראים לה "דירוג". ולאסוף דוגמאות שלה. ולאסוף דוגמאות שלה במיוחד בתחום הלימוד התורני.
כיון שאין בידי להאריך עד כדי כך (אם בכלל יהיה מי שיתעניין בכך), אסתפק בהצעה מצומצמת. לבחון את צורת הלימוד של החזו"א ושל הגר"א, רצוי באותה סוגיה עצמה, ולהשוות בין מה שכתוב כאן וכאן. האם השוואה כזו אינה מן האפשר? האם היא מחייבת שהמשווה יהיה "גדול" יותר מן הנבחנים? סבורני שלא. כל מפגש אינטלקטואלי, מהסוג שמתבצע בפורום הזה כל הזמן, מתרחש באיזורים של שיח שבהם יש חפיפה בין ההבנות שלנו. אין צורך לדרג את המשתתפים כאן. די לנו בכך שאנו מסוגלים לנהל שיחה, מסוגלים לזהות הנחות יסוד ולהשוותן זו עם זו.
כמובן, אדם עשוי להיות איש המעלה בתחומים שונים. אבל אם מקפידים להתמקד בתחום אחד ויחיד, באירוע אינטלקטואלי אחד ויחיד, אפשר להשוות בין הצלחתו של פלוני לשל חברו. אפשר להצביע על האופן שבו האחד מנתח נושא לבין האופן שחברו עושה זאת.
די לי להאריך בתיאור הנחות היסוד לדיון הראוי. מוטב לבצע אותו עצמו. ואם כבר אז באשכול שנקרא לו "דוגמא לימודית משווה בין הגר"א לבין החזו"א".
מי שמכיר מוזמן לפתוח. אילו היה זמני בידי אזי הייתי מנסה לעשות זאת בעצמי.
אז זאת בדיוק הבעיה. אם הח"ח היה אומר בפשטות שהוא אישית מחשיב את היהודים החמים זה היה מתקבל על הדעת וזה היה משפיע על כל השומעים שמעריכים את החפץ חיים בגלל גדלותו בתורה. ברגע שהוא העביר את המסר לשפה של נבואה לגבי עולם הבא המסר בעיני הפך למגוחך.
אני מסכים. לגמרי. זו דוגמא אחת מרבות בכתבי הח"ח של שימוש בדימויים קבליים או מאגיים שבעיני מחלישה את דבריו. אבל יש להודות שעבור רוב בני האדם, כלומר אלו שאינם מגיעים לפורום הזה ואינם שותפים לגישתנו, עבורם זה דווקא מרשים יותר מאשר דיון אינטלקטואלי זהיר.
ויש להניח שבאמירה הזאת הוא לא מבטל את הערך של שיקול הדעת בתוך החום היהודי.
דבר גדול כתבת, דבר אופטימי כתבת. ובאמת מדוע לא הבנתי כך את דבריו בעצמי?
שאלת על מה שכתבתי כי יש להבין אמירות מפחידות בתור ניסוח ברמה פרימיטיבית של נסיון לחנך.
כתבת:
תוכל אולי לציין את מה שאתה מדמיין כמשמעותן של אמירות אלו?
באופן פרטני, האם ישנם מדדים תרבותיים - שהגדרתם אינה פשוט התאמה לדעתך - לפיה יש עליונות תרבותית לכותבים כאן,
ואם כן, מהי האינדיקציה שלך לכך?
כבר איני זוכר איך החל הדיון. אני מניח שהדיון נסוב על איומים או סיפורים שאינם תואמים את הנחות היסוד שלנו לגבי המציאות בה אנו חיים או לגבי האופן שבו אלוקים אמור לנהל את המנגנון של שכר ועונש.
שאלת לגבי מדדים תרבותיים. המונח הזה לא ברור לי. האם כוונתך למדד שבו ניתן לדרג תרבויות? זה מעורר את השאלה מה יכול להיות בסיס למדד כזה. האם כל מדד שכזה לא יהיה בעצמו תלוי תרבות? זו שאלה ידועה כמדומה: האם יש טעם לחפש מדד אובייקטיבי או שהכל יחסי.
אתה צודק שיש לי כמה הנחות יסוד שעליהן אני משתית את גישתי. המונח "עליונות תרבותית" הוא מתנשא למדי ובהקשר הנוכחי הוא לא מדוייק. המונח אינו מייצג את מה שבאתי לכתוב. אם זה מה שאתה מבין מדברי הרי לא הצלחתי לבאר את עצמי (ואולי היית חפוז מדי בקריאתך? או בבחירת המונחים שלך? הניק שלך נשמע כשל מי שהוא חסר סבלנות, או שמא אני קורא בו מה שאין בו? מטבעו של אדם חכם ומוכשר שהוא ממהר להבין ואין לו סבלנות למי שמאריך).
בתקוה שתמצא סבלנות לקרוא:
א. עליונות.
דומה שיש בסיס לחלק ציונים לבני אדם לפי ידיעותיהם, כשרונותיהם והשימוש שהם עושים בכשרונות האלו.
יש מי שחוזר על דברים שהורגל לומר, כמעט כמדקלם.
יש מי שמסוגל לנסח היטב את מה שהתרגל להאמין, אבל אינו מחפש את הנחות היסוד לאמונות אלו.
יש מי שמודע להנחות היסוד ומארגן אותן בשיטה. זו כבר פילוסופיה. אבל לא כל מי שמודע למערכת האמונות שלו גם מוכן להעמיד אותה לבדיקה.
כדי לבצע את הפעולות האלו: מודעות עצמית, חיפוש אחרי הנחות יסוד, ארגון שיטתי שלהן, העמדה לדיון - צריך יכולת ורצון, צריך בדרך כלל ללמוד איך לעשות זאת.
האם מי שמסוגל לבצע את הפעולות האלו, שאפשר לכנותן "רפלקציה פילוסופית" או "עיסוק בבירור הנחות היסוד של אמונותי", האם מישהו כזה הוא "מפותח" יותר ממי שלא?
שאלה כתשובה לשאלה האחרונה: האם אין זה נכון שבתחומים רבים ההבדל בין איש המקצוע לבין ההדיוט (כלומר הלא מקצוען) הוא ביכולתו של האחרון לבצע טוב יותר מה שעושה ההדיוט משום שיש לו ידע ונסיון? באי הפורום הזה, בחלקם לפחות, וכולם לאחר הנסיון שרכשו כאן, אמורים להיות מסוגלים לבצע רפלקציה. אמורים להיות מסוגלים להבדיל בין אמונותיהם לבין היכולת שלהם להוכיח את אמונותיהם.
ב. הבדלי תרבות
אם נרשה לעצמנו להשתמש במונח "תרבות" עבור אוסף אמונות ואוסף כלים אינטלקטואליים, אזי בתוך התרבות הכללית שאנו חיים בה היום יש רמות תרבותיות שונות.
יש מי שמאמין באותה מערכת אמונות שמאפיינת כמה מן הכותבים והרבה מן הקוראים של חיבורים מתקופות שונות שיש ביניהן מן המשותף. ניתן לבצע בדיקה: באלו חיבורים מופיעות אמונות במציאותן של ישויות כמו: שדים, מזיקים, ערפדים, גלגולים, דיבוקים.
אני מרשה לעצמי לטעון שאין כאלו דברים באונטולוגיה (במציאות): שדים, מזיקים, ערפדים, גלגולים, דיבוקים.
אלו שהאמינו בישויות כאלו מפני שלא היו להם הזדמנויות לבדוק ולדחות את האמונות האלו היו חברים בתרבות מסוג מסויים.
אלו שחברים בתרבות שבה אמונות כאלו נבדקות בכלים רבים ואף נדחות שייכים לתרבות אחרת.
אלו שחברים ברוב חייהם בתרבות שבה אמונות כאלו נבדקות ונדחות, אבל פותחים אתר ובו הם מטיפים להמשיך להאמין באמונות כאלו, מה איתם?
סליחה שכתבתי ארוך. לצערי איני יודע לכתוב קצר. בכל אופן, צא וראה שלמרות שאני משתדל להסביר כל דבר, כמה מעט אני מצליח.
זה הניב מספר תובנות כלשהן (מספר ניקים שונים התבררו כדומים מאד זה לזה). הn-יות שלך, זכור לי, היו בעלות התפלגות רחבה במיוחד - הרבה מעבר לזה של כל אחד אחר כאן (כולל שלי, לצערי). אינני בקיא מספיק בתחום עיבוד לשון אנושית, אבל יש איזושהי אינדיקציה אובייקטיבית לחלוטין לעושר לשוני ו/או מחשבתי כלשהו. זו נקודה לזכותך, והיות שיש לי בעיקר הרבה ביקורת כלפי דיעותיך, חשבתי לציין זאת.
תוקן על ידי בסדר_הבנו ב- 02/12/2016 09:26:56
נשלח ב-2/12/2016 14:06
מרתק, האם מצאת משהו על זהות הניקים "xibolayu" – "הפיל בחדר" – "בסדר הבנו"??
ועי' במדרש
אבכיר בפ' שמיני "למה נקרא שמו חזרזיר שהוא מחזר אחר אכסניה שלו".