|
|
| נשלח ב-8/11/2016 10:44 |
|
| |
ושאלה לכל החכמים
נראה שחכמים האמינו בעין הרע. האם ניתן לומר שהם רק התפשרו עם האמונה המקובלת?
|
|
|
|
| נשלח ב-8/11/2016 11:30 |
|
| |
שבת לד. נתן בו עיניו ועשהו גל של עצמות. ועוד בב כמדומני שאלות נזיקין של עין הרע. האמינו כמו רבים מאד היום גדולים כקטנים
|
|
|
|
| נשלח ב-8/11/2016 11:59 |
|
| |
ירובעל קבל אייקון ירוק
מיימוני מה דעתך?
|
|
|
|
| נשלח ב-8/11/2016 12:46 |
|
| |
תוקן על ידי אליקים7241 ב- 08/11/2016 12:48:51
|
|
|
|
| נשלח ב-8/11/2016 13:40 |
|
| |
| בעלבעמיו כתב: |  | ושאלה לכל החכמים
נראה שחכמים האמינו בעין הרע. האם ניתן לומר שהם רק התפשרו עם האמונה המקובלת? |
|
והרי פסקו כי היזק ראיה שמיה היזק!
|
|
|
|
| נשלח ב-8/11/2016 13:59 |
|
| |
זה גם נושא לאשכול נפרד, אבל בכל זאת כמה מילים. שני מושגי סיבתיות
בפנינו: האחד פיזיקלי – כלומר מעבר של אנרגיה מדבר לדבר (או אולי אלה המצויים
בעולמות המדע יינסחו זאת טוב יותר). המושג השני לא מוכר במדע וניתן לכנותו סיבתיות
רוחנית-פיזית – כלומר ההנעה הפיזית שמקורה במניע לא פיזי.
המאמינים בבורא (שאינו
גוף) או המאמינים בנפרדות הנפש (שאינה חומרית) מאמינים בסיבתיות כזו.
על פניו נראה שעין הרע שייכת לסוג זה של סיבתיות – כלומר הנעה פיזית
שמקורה במשהו לא פיזי – ראייה. ואין להקשות שראייה היא פיזית כי היא פועלת דרך
קליטה ולא דרך שידור. היות והאדם הדתי קרוב למושגים של סיבתיות לא פיזית או רוחנית
פיזית – זה לא חייב להיראות לו מופרך שיש דבר כזה עין הרע. יש השגחה ויש גוף ונפש
ויש עין הרע.
אינני רוצה להגן על המושג של עין הרע, רק לומר שהוא מאותה משפחה של
מושגים שהאדם הדתי מצוי בהם. ההלכה מכירה בסיבתיות רוחנית פיזית מכמה סוגים
|
|
|
|
| נשלח ב-8/11/2016 14:05 |
|
| |
ירובעל באילו עוד מקומות ההלכה מכירה בסיבה רוחנית פיזית?
אם אנחנו לא מקבלים סיבתיות כזו, כמו שלדוגמא אנחנו מניחים שכינה פרה ורבה, האם יש לזה נפק"מ הלכתית?
|
|
|
|
| נשלח ב-8/11/2016 14:12 |
|
| |
ראה מואדיב לגבי היזק ראיה. כמו כן כל מיני דברים שאסור לעשות מפני סכנה. שינוי שם כשיש אותו שם לכלה וחמותה.
ותשובה ותפילה וצדקה מעבירין את רוע הגזירה (טוב זה לא הלכה...)
שאלה טובה מה עושה הכהן המכריז על צרעת (האם הוא רק משנה מעמד משפטי של הנגע או את הנגע עצמו)
|
|
|
|
| נשלח ב-8/11/2016 14:23 |
|
| |
עין הרע אכן מהווה דוגמא לגורם הלכתי.
דברים האסורים מפני סכנה גם בהם יש לדון, שהרי רבותינו האשכנזים לא חששו לגילוי, ומדוע שלא נלמד מהם.
שינוי שם הוא ע"פ צוואת ר' יהודה החסיד ואינו עניין הלכתי טהור, ושעמתי אפילו שבעדות המיזרחיסטים יש שאינם מקפידים על כך ל"ע.
לגבי צרעת צ"ע.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/11/2016 14:23 |
|
| |
בפשטות אין כאן תפילה לנס אלא שחכמים באמת האמינו שהכמות של חומר לא ידוע יכולה להשתנות לטוב או למוטב. שדים יכולים לקלקל אותו והאלוקים יכול לברך אותו. מרגע שהכמות נקבעה בהכרה האנושית היא לא יכולה להשתנות. לעומת זאת, בסוגיא של בן זכר נראה בבירור שברגע בו נוצר זכר הוא לא יכול להפוך לנקבה (לתירוץ אחד, נס יכול להפוך אותו). יתכן שהחילוק הוא בין מהות לכמות. דבר לא יכול להפוך לדבר אחר, אבל הוא יכול לגדול או לקטון. וכמובן אין להסיק מכאן שחכמים ניחשו מראש את תורת הקוואנטים, כפי שחשב מיימוני, אלא שהפיזיקה שלהם התאימה במקרה להשקפה מסויימת (ומוזרה) בתורת הקוואנטים. נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-10/11/2016 15:54 |
|
| |
אם מדובר על ברכת האל איך יתכן שחכמים האמינו שיכולתו של האל מוגבלת רק לחומר שכמותו לא ידועה? (אותה שאלה לגבי הפיכת מין הילוד )
|
|
|
|
| נשלח ב-10/11/2016 16:10 |
|
| |
אפרים, כפי שאני הבנתי זאת התפיסה היא שיכולתו של הא' לא מוגבלת, אך בני אדם לא צריכים לבקש חריגה מדרך הטבע. בברכות העמידה יש בקשות שונות אבל הן "בתוך הטבע". מותר לבקש על העתיד אבל לא על העבר - כי אלה חוקי המשחק החלים על המתפלל ולא על הא'.
לגבי עין הרע, נראה לי שחכמים ראוה כמשהו טבעי לחלוטין כמוכח מדיני נזיקין הקשורים. ממילא ברגע שהגנת הראייה הוסרה מהגורן (על ידי המדידה) כבר לא ניתן לבקש חריגה מהטבע. הא' יכול לברך אם ירצה, אך האדם לא רשאי לצפות לזה.
שוב, אני לא מגן על התפיסה, אלא מנסה להבינה
|
|
|
|
|
| נשלח ב-12/11/2016 20:40 |
|
| |
אבל זאת בדיוק השאלה למה חכמים קבעו חוקי משחק כאלה האם הם דואגים שהאל יצטרך להתאמץ פה יותר מדי? מה פשר הדאגה שלהם לאל ?הרי הוא כל יכול.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/11/2016 11:08 |
|
| |
אין לי דרך כרגע לשאול את חכמים בנושא זה, אך אני משער שהדבר נועד למטרות חינוך. לחנך את האדם לחיות במסגרת טבעית בה הוא נדרש ויכול לשנות את מהלך הענייניםולהבין שלמעשיו יש השלכות. לולא זאת היא האדם מתפלל לניסים ("אני אומר לך דברים של טעם ואתה אומר לי השם ירחם?") ולקוח סיכונים בתקווה שיתחוללו ניסים (הקנאים בסוף בית שני).
|
|
|
|
| נשלח ב-13/11/2016 15:21 |
|
| |
יש הבדל בין לקיחת סיכונים כמו להתפלל על נס או לסמוך על נס( כמו לא ללכת לרופא או לא להרוג את הבא להרגך )לבין רעיון שהאל מברך חיטה ששקלו אותה ולא מברך חיטה ששקלו אותה.
|
|
|
|
|