|
|
| נשלח ב-9/11/2016 22:12 |
|
| |
ידוע מ"ש בזוהר, הובא בנפש החיים שער ד', כי סיפורי התורה אינם סתם סיפורים בעלמא, אלא רמוזים בהם סודות עליונים. בבקשה, לפני שאתם דוחים את דבריי בגלל המילים "סודות עליונים", תקראו עד הסוף, ותחשבו על משמעות הדברים. לדעתי השאלה העומדת כאן למבחן היא - מה העיקר בעולם - החכמה או הסיפור. והתשובה צריכה כמובן להיות: החכמה, ולא הסיפור. מה שחשוב הוא לא מה קרה אלא למה קרה.
והשאלה הבאה בתור היא - כשאדם ששמשקיע את עצמו בחכמה - והוא רואה לנכון לספר סיפור - האם הסיפור הוא חסר משמעות, או שמא עלינו לחפש אחר משמעות נסתרת? לימדונו חז"ל כי גם שיחת חולין של תלמידי חכמים צריכה תלמוד, והדין נותן, כי אדם שעוסק רק בחכמה, מה לו לספר סיפורי חולין? ואם תאמרו, וכי איזה חכמה כבר יכולה להיות בסיפורים? התשובה היא שכל החכמה נמצאת בסיפור, אם אתה רק יודע לספר אותו.
כך לא רק סיפורי התורה, אלא גם כל סיפורי המשלים מיניהם, וזה בולט מאוד בסיפורי ילדים - שכולנו מבינים את המסרים הטמונים בהם, ולפעמים נראה שזה עובד יותר טוב דווקא כשהילד לא מודע לכך שזה מכיל מסר, אבל הוא מבין את המסר בלי להבין שזה העיקר בסיפור, וגם אם לא - הוא לומד לעבד אותו בדרך כלשהיא במודע או בלא מודע, עד שיהיה יותר קל לחנך אותו.
ל"סיפור" - אנו מכירים היום גם את המושג "נאראטיב". מושג מאוד ידוע וחשוב. ישנם יחסי גומלין הדוקים בין חשיבתו של האדם לבין הנאראטיב שלו שהוא מספר לעצמו על עצמו, שאחרים מספרים עליו, ושהוא מספר על אחרים. אפשר לדון איך כמה ולמה - אבל העובדה הברורה היא שהנאראטיב משפיע. סיפורי התורה - "מעשי אבות סימן לבנים" - באים לתת לנו נאראטיב. אנו היום, רחוקים מרחק אלפי שנים, ולפעמים מתקשים להתחבר לנאראטיב של התורה. ואף על פי כן מצווה עלינו ללומדו, מכיוון שכדור הארץ אמנם נוע ינוע, אבל רק במעגל, ומה שהיה הוא שיהיה ומה שנעשה הוא שיעשה, ומה שהיה נכון פעם לא נמוג פתאום. אפשר וצריך להוסיף תובנות שנתחדשו לנו במשך הדורות, אבל בתנאי שנדע להתייחס נכון גם לנאראטיב ה"ישן".
לאור חשיבותו של הנאראטיב - ומסתבר שמפיצי הסיפורים יודעים זאת - עלינו לנהוג משנה זהירות בשימוש בו. לא כל אחד רשאי לספר סיפור!לא כל סיפור ראוי להיות מסופר! מי שמפיץ סיפורים דמיוניים, או אפילו לא מדוייקים, המעבירים מסרים מוטעים ו/או מטעים, וכל שכן אם הוא תולה את עצמו באילנות גדולים כמו רבנים וגדולי עם, הרי זה חוטא ואף מחטיא. מצווה גדולה היא לברור את הטוב מהרע, ולהראות מה נכון ומה לא, איזה מסר טוב ואיזה לא, וכו' וכו'.
מי שלא ייחס משמעות לסיפור, סביר להניח שחייו הם די משעממים. כי מי שיודע את חשיבות הסיפור - חייו מלאים בסיפורים מלאי תוכן. לא תוכן טכני ואוסף מקרי של סיפורים שבעליהם עצמו אינו מכיר בחשיבותם ומשמעותם. אלא סיפורים הממלאים את חייו בסיפוק. סיפורים שיומם ולילה מהווים ביטוי למי שהוא ולמה שהוא, ומטרותיו, לאמונותיו, ולחכמתו, כי אין זכרון לחכם עם הכסיל לעולם.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-9/11/2016 22:21 |
|
| |
מיימוני
נכון הדבר שגזל מקטרג בראש - אבל בכל זאת נשאלת השאלה - האם זה גזל? מדובר כאן בהלוואה, שלפי הסיפור נעשתה פעמים רבות שלא ע"מ להחזיר. וייתכן שגם הפעם שבה נתבקש להחזיר לא הייתה למלווה קפידא כ"כ גדולה (הרי הוא בכלל שכח שביקש להחזיר). האם בשמים "לא יודעים" להתחשב במצבים כאלה? האם בשביל זה לא נותנים לו "לעבור שבעה רקיעים"? האם לפי רמת קפדנות זו, סביר שישנם עוד נשמות רבות שפשוט לא התגלו לרב הדאיה, אבל יושבות לידינו בארץ וממתינות מכיוון שאין להם אפשרות לעלות אל השמים? והאם סביר שכך הוא דין הקב"ה, שכמעט אף אחד לא יהיה זכאי לעלות, ואף אנחנו החיים לא נדע מכך ולא נוכל לתקן עבורם?בעיניי זה מסר באמת לא מתאים.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/11/2016 01:44 |
|
| |
תלמיד, יש דין צדק - מאפשרים לך להתגלות לידידים ולבקש מהם להחזיר את החוב. יש, יתכן שיש ערך בניתוח הפסיכולוגיה של המאמין הגורמת לו לייצר סיפורים כאלה. נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-10/11/2016 07:21 |
|
| |
<הרב גרוסמן המשיך וסיפר: "הוא יצא מבית הכנסת אתמול והוא שומע אדם עומד וצועק מה אני יכול לעשות שאני לא יכול להשיג את הרב גרוסמן. אז הוא שאל אותו מה אתה רוצה מהרב גרוסמן. אז הוא אומר לו תשמע אני לומד בישיבת המקובלים והרב עדיה קרא לי היום ואמר לי תחפש את הרב גרוסמן ותגיד לו שבאה אלי נשמה היום ואמר ששמו יוסף גרוסמן שהוא אח של הרב גרוסמן והוא לא יכול לעבור את השבעה רקיעים בגלל שהוא חייב 100 שקל לרב דוד אוחיון ממגדל העמק">
למה היה על הנפטר לבוא להרב עדיה בחלום, ולא ישירות לאחיו?
|
|
|
|
| נשלח ב-10/11/2016 07:46 |
|
| |
אליקים
אני סבור גם כן שיש כאן נראטיב העומד ביסוד הסיפור שסופר. הנראטיב הזה מכיל רכיבים שונים, ואפשר וראוי להפריד ביניהם.
1. יש בו את ההנחה החשובה והאמיתית לדעתי שאדם נבחן בעולם הבא על מעשיו ומחדליו וכמסתבר גם על דיבוריו ואולי גם על מחשבותיו בעולם הזה.
2. יש בו את ההנחה שחוב צריך לשלם.
3. יש בו את ההנחה שהשכר ניתן מתוך התחשבות בעבירות שלא נעשתה עליהן תשובה. ושגזל הוא דבר חמור מאד.
4. יש בו הנחה לגבי האפשרות של קשר מן העולם ההוא לשלנו.
5. יש בו את ההנחה לגבי המבנה של העולם ההוא (שבעה רקיעים).
6. יש בו הנחות נוספות: חוב שלא נפרע מעכב גם אם המלוה שכח אותו ונראה כאילו ויתר עליו. שאדם ב"ישיבה של מקובלים" הוא התחנה המקשרת בין העולם ההוא לשלנו, שהוא לפה לנשמות זקוקות לעזרה. ושהשבת חוב בידי אחרים לאחר מות הלווה יכולה לסלק מעליו את המעמד של חוטא ונכשל באותה עבירה.
מיספרתי את ההנחות לפי סדר מסויים, אלו הקבילות בעיני ושיש להן מקור במסורת שלנו העתיקה ואלו שמופיעות לאחר מכן.
לגבי הנחה 3, יש להשוות את המסופר לאותה ברייתא במסכת ראש השנה (כמדומה) ובה מוצגת דעת חז"ל לגבי הדין בעולם הבא, ככל הנראה לאחר המוות. האם האדם נידון לפי רוב מעשיו או שצריך לשלם על עבירות לחוד ורק אז מקבלים שכר על המצוות.
לגבי הנחה 4, יש סיפורים בתלמוד על נשמות שאפשר לשמוע אותן משוחחות, ואולי גם על נשמה שחוזרת למסור איזה מסר לגבי מה שקורה "שם". ומעתה הדברים תלויים בשאלה עד כמה יש לקבל את האמירות במסורת התלמודית כפשוטן. ולמעשה, וכאן אנו מגיעים להנחה 5, עד כמה יש לקבל את האמירות בסיפור החדש משם הרב גרוסמן כפשוטן? האם כאשר המקובל מספר על נשמה שזקוקה לחצות "שבעה רקיעים" זה באמת מקום מעין גיאוגרפי או רק תירגום ללשון האנושית של העולם הזה של תופעה מסוג אחר? הבה נהיה מתוחכמים, גם אם חלק מן המייצגים של מאמיני הסיפורים האלו מעדיפים פרשנות תמימה ופשטנית.
כל ההערות האלו שלי הן כאשר בוחנים את הסיפור הנ"ל כנראטיב המעניק הנחות יסוד ומחזק את אלו שקיימות בתרבות הספציפית שבה הוא מסופר. גישתי שלי היא שיש לבחון נראטיבים ולברור מתוכם את מה שראוי ומה שתקף, וכמובן להיות מודעים לאופן שבו אנו בודקים ושופטים למה להאמין ולמה לא. כי זה האדם.
אני חש צורך להוסיף כמה מילים. אני סבור שהתורה מלמדת אותנו, וכן אמרו הנביאים שלנו, שגזל זו עבירה חמורה. למרות שאין ממש בתורה אמירות שיש חיים לאחר המוות ודין לאחר המוות, דברים אלו מופיעים כאמונה (במובן של "האמנה", BELIEF) בדברי חז"ל. אלו שתי אמונות חשובות מאד וחשיבותן לא פחתה במשך הדורות.
האמונות האלו תורמות לעיצוב חיינו - והן אמיתיות לדעתי - לא רק בגלל שהן עומדות ביסוד הסיפור המוזר הזה. מי שסיפר אותו ומי שמאמין בו מפנים את האמונות האלו והן חיות וקיימות עבורו וזה טוב מאד. אבל זה לא אומר ששאר הסיפור סביר או מועיל. אולי להפך. ויש בהחלט מקום לחשש שהשומע ימצא את עצמו במעמדו של הנבוך של הרמב"ם. הוא ירצה לשפוך את כל התכולה החוצה ולא יבדיל בין תכולה לתכולה, בין הנחות יסוד כאלו לאחרות. לכן היה כל כך חשוב לדון בסיפור הזה.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/11/2016 07:48 |
|
| |
נישטאיך
איקון ירוק
זו בדיוק השאלה שלי לעיל.
אמנם יש לציין שבסיפורים דומים, המופיעים במאות השנים האחרונות, יש בדרך כלל מתווך, שתיווכו אמנותו. ומתווכים כאלו מופיעים גם, להבדיל, בדתות אחרות. כגון השמאן בתרבויות שבהן יש בעל תפקיד כזה. (איקון עומד על הראש - כלומר במבט של חוקר, אנתרופולוג, ניתן להעלות השערות לגבי התפקיד הזה בנראטיב ובתרבות. לא מחמיא במיוחד)
|
|
|
| נשלח ב-10/11/2016 07:50 |
|
| |
ואם מלנקקים, אז הנה הסיפור הראשון שהשתמשתי בו להדגמת הגישה הביקורתית הראויה.
הדג המדבר - ניתוח אירוע.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-10/11/2016 07:58 |
|
| |
מימוני האם גזל בשוגג של 30$ נראה לך ראוי לעונש כולל המקלקל הכל הכל? ומה בצע בהחזרה ע"י אחר? אתה גזלת ולא החזרת. האם תשובה לאחר המוות תועיל? אולי יהיה גם חיוב משלוח קרבן ע"י התגלות בחלום?. להחזיר חסרונו של פלוני - היד ה' תיקצר [מלבד ההנחה התלמודית שלניזק היה מגיע להיזוק, ראה מס' מכות לעניין הנופל או מפיל בשוגג על חבירו ולגבי מעקה]?
|
|
|
|
| נשלח ב-10/11/2016 08:46 |
|
| |
הרב מיימוני,
אני יוצא מנקודת מוצא (שכמובן גם עליה אפשר וצריך להתווכח) שלא בשמיים היא וסוף כל סוף על הכל יש טביעת יד אנושית. במילים פחות מליציות - הכל הלכה כאגדה הוא סוג של ספרות. האם לפחות חלק מהכותבים חשבו שהם כותבים בהשראה עליונה? בוודאי. האם הם תמיד צדקו שכך הם כותבים? בוודאי שלא. האם יש מהכותבים שידעו שהם כותבים מדעתם ושלא בהשראה עליונה? בוודאי גם כן.
סיפורים הם סיפורים שמספרים אנשים ממכלול של אינטרסים. חלקם אינטרסים של האדרה, חלקם להעמיק אחיזה של רעיונות ודעות (לפעמים זה חינוך ולפעמים סתם אינדוקטרינציה), חלקם מדמיונות - אבל רוב הסיפורים משרתים מספר רב של אינטרסים.
וזו אף זו. חלק מהסיפורים מזיקים לדעת מישהו ומועילים לדעת מישהו אחר. זה לא רק סיפורי צדיקים. זה גם סיפורים על אופני פסיקה הלכתית, סיפורים על מקומה של פסיקה או שיטת פסיקה בהיסטוריה ועוד ועוד. סיפור הוא ביטוי של אידאולוגיה ואינטרסים. ייתכן ולא נסכים עליהם.
לדעתי הסיפור דלעיל הוא סתם סיפור בבליל של מעשיות שאינן מועילות ואינן בהכרח מזיקות. סתם סיפור שהיום מופיע במדור "המופתים" ומחר יישכח. לא קרה כלום
|
|
|
|
| נשלח ב-10/11/2016 10:48 |
|
| |
איני יודע אם אפשר להקליט אותה, אך אפשר להסריט אותה באותה מצלמה קדושה שהסריטה את הדיבוק הידוע.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/11/2016 11:04 |
|
| |
תלמיד עיין בזהר פ' משפטים ותגלה שבהחלט אפשר לשלם ולהחזיר חוב לאחר המוות.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/11/2016 19:48 |
|
| |
| מיימוני כתב: |  | איה
אילו הייתי נוצרי החרד לטוהר אמונתו, הייתי כותב מאמר כזה נגד המספרים כזה סיפור.
מלבד זה, שים לב שלא שללתי שזה לא נכון. רק הקשיתי קושיות מתבקשות...
|
|
שאלתי אילו אתה יהודי, ויש המספרים סיפור כזה שמוביל לנצרות, האם היית כותב מאמר נגדו? מסתבר שלא, כי אתה יוצא מנקודת הנחה שאין צורך לשלול סיפורי נוצרים ומדוע יהודים כן?
|
|
|
|
| נשלח ב-10/11/2016 21:23 |
|
| |
| איה_האמת כתב: |  | שאלתי אילו אתה יהודי, ויש המספרים סיפור כזה שמוביל לנצרות, האם היית כותב מאמר נגדו? מסתבר שלא, כי אתה יוצא מנקודת הנחה שאין צורך לשלול סיפורי נוצרים ומדוע יהודים כן?
|
|
שנאה עצמית איננה תכונה נעלה
|
|
|
|
| נשלח ב-10/11/2016 21:42 |
|
| |
ירובעל
זה נכון שמדובר במעשייה יחסית שולית, אבל היא הנותנת. בימינו, כל מי שיעז לשאול שאלות אודות האמונה, הרי מייד ייחשב לכופר ו/או מרדן ו/או משבש את הסדרים המאורגנים המקובלים. לכן, הדרך הבטוחה היא לפעול לאט לאט, מלמטה למעלה. אני אישית יכול לומר, שאני בהחלט מחכים מקראת דברי מיימוני. בדיוק כמו שיש חשיבות ל"איך מספרים" - כך יש חשיבות גם ל"איך בודקים את הסיפור". זה דורש ומלמד גם יכולת בדיקה, גם הסברה נכונה, גם לימוד על צורת חשיבה,ועל התייחסות לדברים בעולם. וגם כדי להבחין ב"בדיקה טובה", צריך חוש. זה מה שנקרא אצל חז"ל - שימוש תלמידי חכמים שהוא לימוד הגמרא. פשוט להיות נוכח בזמן הלימוד, ולראות כיצד נוהג התלמיד חכם. אני בטוח שמיימוני יודע גם לכתוב דברים יותר מלמדים, ואיני ראוי לומר מה כדאי לו לעשות, ואם הוא ראה לנכון לכתוב זאת, לא אני אומר על זה אף דבר.ו גם מי שחושב אחרת - אני חושב שיוכל לפחות להבין את מעשיו.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/11/2016 23:46 |
|
| |
| אליקים7241 כתב: |  | שאלתי אילו אתה יהודי, ויש המספרים סיפור כזה שמוביל לנצרות, האם היית כותב מאמר נגדו? מסתבר שלא, כי אתה יוצא מנקודת הנחה שאין צורך לשלול סיפורי נוצרים ומדוע יהודים כן?
שנאה עצמית איננה תכונה נעלה |
|
הטיה בחקירת האמת, שנובעת מאהדת החברה שאליה הורגלת, היא תכונה בעייתית בחקר המציאות. ניקוי הנגיעות מכל סוג שהוא, היא תכונה נעלה.
בפורום אחר, אי שם, היה גוי שחיפש את האמת, וכשניסה לחשוב אולי האלילים שלו שקריים, השיבו לו "שנאה עצמית איננה תכונה נעלה". אולי קראו לו אברהם אבינו. מי יודע
|
|
|
|
|