|
|
| נשלח ב-24/11/2016 04:56 |
|
| |
נראה לי שיש כאן סתירה לוגית בין מה שאתה כותב לנושא האשכול. כי הרי נושא האשכול הוא שיש שאלות שאין עליהם תשובות ולכן יורדים מהדת ולא שומרים מצוות , ואם כך על פי הלוגיקה הפשוטה כדי לפתור את הבעיה יש לתת תשובות שיתנו מענה. ואתה בטבלה מביא בעצם את השאלות ואומר שאין עליהם תשובות אז איך בעצם נפתור את הבעיה , כך שמה שאתה מביא אינו פותר את הבעיה אלא מעצים את הבעיה. והרי נושא האשכול לפתור את הבעיה ולא להעצים אותה . ההיסק הלוגי הוא שאני מסיק מהסתירה הזאת שאתה מניח שאפשר למצוא תשובות על השאלות וכך בעצם נפתור את בעיות הדור . אבל אם נתבונן בטבלה שלך נראה שאף פעם לא נצליח להגיע למידע אבסולוטי כי הטורים "מה אנחנו יודעים " לאמונה מעודכנת " מלמדת שאין לנו יכולת להגיע לידע האבסולוטי אלא הוא משתנה מעת לעת , ועל כן לוגית אף פעם לא נוכל להגיע לידע האמיתי האבסולוטי על פי המדע , כך בעצם את בעצמך מניח בטבלה שהצגת , אז איך בדיוק נראה לך שאפשר לתת מענה על השאלות , כי על כל תשובה שתתן אפשר לשאול מי מכריח שזה כל אולי בעוד כך וכך שנים נגלה שהמידע של היום הוא לא נכון . כך שלא נראה לי לוגית שאפשר לתת תשובות על השאלות .
והמסקנא שלי שדוקר האמונה הפשוטה שהבאת בטור הראשון היא התשובה על כל השאלות והתשובה היא שאין לנו יכולת על פי השכל המוגבל שלנו להגיע לחקר האמת , ולכן אנו חייבים להאמין במה שקיבלנו , ואם אנו לא מוכנים להאמין הרי שאין שום סיבה לקיום תורה ומצוות . ועכשיו אסביר לוגית למה לא שייך להוכיח שום דבר ולמה אי אפשר גם להוכיח סתירות לאמונה . כדי לסתור דבר חייב שיהיה לנו את כל המידה הנוגע לאותו נושא שאנו דנים עליו , והיות והמידע שבידינו הוא מאוד מוגבל , כי אנו רק מכירים את החוקים הפועלים וגם החוקים שאנו מכירים זה רק לתקופה שאנו נמצאים בה , ואנו לא יודעים אפילו להסביר למה העולם מנוהל על ידי חוקים אילו ולא אחרים , או יותר נכון אין לנו את הכלים לבוא ולומר באילו חוקים העולם יפעל טוב יותר , והכוונה שאת חוקי הפיזיקיה המתמטיקה וכו' אנו לא יכולים לשנות אנו רק יכולים ללמוד עליהם , ועל כן כל זמן שאנו לא יכולים לשנות חוקים אנו לא יכולים להגיע למסקנות חד משמעיות על מציאות העולם כי אין לנו את המידע על השורש , אנו לא יכולים להסיק מסקנות אבסולוטיות על מציאות העולם . בגדול מבחינה לוגית לא שייך להוכיח שום דבר לוגית.
היות ואין מאיתנו אחד שיכול ליצור את החוקים ועל כן אין לאף אחד את חוקי הלוגיקה הנכונים שעליהם מתבססת הבריאה , ועל כן לוגית לא שייך להוכיח שום דבר.
ולכן התשובה הנכונה לדעתי על השאלות שהאשכול דן עליהם זה רק להסביר למה חייבים להאמין ולהסביר שאי אפשר להוכיח.
תוקן על ידי נמדשיר ב- 24/11/2016 04:56:48
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/11/2016 05:23 |
|
| |
אני רוצה להוסיף ולומר שיש הסבר על איך הבחירה פועלות ועל קיום העולם וכו' אבל ההסבר מבוסס על האמונה.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/11/2016 07:21 |
|
| |
לנמדשיר – בגדול אתה צודק, ולכן בדיוק לא ביקשתי הוכחות לוגיות או תשובות מוחלטות. למעשה לא ביקשתי כלום. רק הצגתי כמה נקודות מרכזיות בהן יש פער גדול בין מה שאבותינו האמינו לבין מה שאנחנו מאמינים כיום (אנחנו = אלו שמוכנים ללכת די רחוק מבחינת מתיחת גבולות האמונה). ואחרי כל זה עוד הוספתי שגם "האמונה המעודכנת" הזו קשה מבחינה רציונלית. ברקע עומד הניסיון (הנואל\נואש לדעתי) של הרב מיכי להציע 'תיאולוגיה יהודית רזה' שתוכל להתמודד עם השאלות האלו. התיאולוגיה שהוא מציע תהיה אחת משתיים: או שזו לא תהיה יהדות בשום מובן שהעולם היהודי מוכן לקבל,* או שנישאר עם הטור הרביעי "ועדיין קשה". * כידוע, לא כל מה שיהודי חושב הוא יהדות – גם אם הוא רב ודוקטור!...
|
|
|
|
| נשלח ב-24/11/2016 07:27 |
|
| |
ולגבי הצעות אמונה חליפיות (אמונה תמימה) – אני מעדיף את הכיוון שהרב מיכי זנח לגמרי, והוא האנתרופולוגיה. כלומר, להביט סביב ולראות במה האמינו ומאמינים בתרבויות אחרות. וכך להבין שאנחנו חלק מהמין האנושי (אנושי מדי...), שאחת התכונות המבדילות בינו ובין שאר היצורים היא היכולת לספר לעצמו "סיפורי-פרשנות" על המציאות שסביבו (מיתוסים, אם תרצה – במובן החיובי של המילה). לכן המבחן של היהדות הוא, לדעתי, לא בשאלת האמת העובדתית – אותה הרב מיכי מנסה להוכיח בגמלוניות מופלאה – אלא בשאלת האמת המשמעותית. והדברים עתיקים, ו"אמרו את זה קודם לפניי, לא משנה..."
|
|
|
|
| נשלח ב-24/11/2016 08:20 |
|
| |
אברם אני מניח שכבר שאלו אותך מה הטעם לשחק את המשחק הזה
|
|
|
|
| נשלח ב-24/11/2016 08:41 |
|
| |
מה הטעם? זה מה שמשאיר אותנו אנושיים! ואגב, גם חסידי דוקינס, יובל הררי ושות' יודו, לדעתי, שהיכולת לספר סיפורים כאלו תרמה לשגשוג הבלתי ייאמן של המין האנושי כולו, אז כמו שרגילים לחתום פמפלטים מהדהדים: "אם חפצי חיים אנו, שומה עלינו להאמין!" :)
|
|
|
|
|
| נשלח ב-24/11/2016 09:01 |
|
| |
ת"ט הוא כתב כבר שאין בחירה חופשית. מה הטעם לשאול אותו מה הטעם?
|
|
|
|
| נשלח ב-24/11/2016 09:08 |
|
| |
אברם
אני מעריך את ההשקעה שבתגובות, אבל גרמת לי ייסורי מצפון שנדדת שינה מעיניך בגלל האשכול.
ולגבי ספורים, אם אני הייתי מספר ספורים, הייתי מתיר מצה שרויה ....
נמדשיר אילו המסורת הייתה מוחלת וברורה, ניחא, אבל הא גופא קשיא.
ובדבר אחד אני מסכים אתך, האמונה ה'מעודכנת' הזו אינה לטעמי, ואעתיק דברים שנכתוב בפורום מזמן על הגישה המעודכנת הזו:
סדר ליל פסח לפי חכמי האשכול: יישב במקומו ויאמר הנני מוכן ומזומן לקיים מצוות סיפור שקרים קדושים וכל המרבה הרי זה משובח. יקדש ויאמר זכר ליציאת מצרים וישבע בשפתיו ויבטל בלבו. יאכל כרפס זכר לעבודת הפרך של נשותינו, כי אם לא היתה גאולת מצרים לא היתה גם עבודת פרך של אבותינו. וישאלו בנו מה נשתנה וגו' ויתחיל ויסתבך בשקריו: היתה יציאת מצרים ולכן צריך לומר שהיה שבט שירד למצרים והשבט הזה התיחס לאב קדמון שלא היה ולא נברא אלא משל היה לשינוי ערכינו מערכיו של הפסאודו תרח עובד ע"ז לערכיו של פסאודו אברהם שהכיר באמונת הייחוד. אולם כששבט זה היה צריך לצאת מצרים, זה יהיה חסר מסר חינוכי לומר שקם שבט עבדים והצליח להתחמק ממצרים, עלינו להעצים את השקר ולומר שהיציאה היתה ע"י שליח שעשה אותות ומופתים שאין להם עדות בשום מקור היסטורי עד עצם היום הזה.כדי שלספור הזה תהיה משמעות מבחינתנו עלינו לספר שכהמשך ליציאת מצרים ניתנה גם תורה בהר סיני. ובשעת מתן תורה כל העולם עצר נשימתו, דבר שכמובן אין לו עדות בשום מקור אלטרנטיבי. וכדי להשקיט את המצפון אחר כל הספורים האלו ישתה כוס שני מיין המשובח. ייטול ידיו ויאכל מצה זכר לחירות שלא היתה ויאכל מרור זכר לעבדות שלא היתה, יברך על המזון, ישתה כוס שלישי וימזוג כוס של אליהו שלא היה ולא נברא, לא בא ולא יבוא (כלום אפשר להעלות על הדעת שהוא עשה מופתים שהוכיחו לעובדי ע"ז שאין ממש באמונתם? הלא כל התורה אינה תלויה בשום עובדות, ומכאן שגם אליהו לא היה ולא נברא אלא משל היה).לאחר כוס רביעי יאמר לשנה הבאה בירושלים לכבוד המשיח שלא יבוא כי כל משיח שיבוא הוא משיח שקר כדברי הנביא ישעיהו השלישי. וילך לישון, ואמנם כל לילה קורא קריאת שמע כדי להבריח את המזיקים שלא היו ולא נבראו, אולם הלילה ליל שימורים וכבר שבענו ספורים, לכן פטור מקריאת שמע שעל המיטה. ((http://www.bhol.co.il/forums/topic.asp?whichpage=14&topic_id=844878&forum_id=1364
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/11/2016 22:30 |
|
| |
כמו בהרבה נושאים אחרים, השאלה היא לא "מה" עושים אלא "איך"עושים.
חשוב מאוד ללמוד אמונה. אבל לאיזו מטרה? אם המטרה היא, כמ"ש בנפה"ח, "ללמוד ולהבין ולהוסיף לקח ופלפול", אזי התועלת מלימוד האמונה תהיה בדיוק כמו התועלת מלימוד הלכה. המטרה צריכה להיות - אותה מטרה שניסחו בעלי הקבלה - להבין את סודות העולם והמציאות. אם אתה מבין שזה מה שאתה עושה - אולי יהיו לך שאלות, אבל מאידך אתה תרגיש שמדובר בדבר שהוא בנפשך. יהיה לך יחס לזה. זה לא יהיה זר.
עשרת הדברות נפתחו בדיברה "אנוכי ה' אלוקיך אשר הוצאתיך מארץ מצרים מבית עבדים" המשפט הזה הופך את כל מה שייאמר בעקבותיו לאמירות רלוונטיות - ולא משנה מה התוכן שלהם. גם בספר דברים משה מקפיד לפתוח את חלק המצוות ע"י אזכור של "ואתם הדבקים בה' אלוקיכם חיים כולכם היום" ו"ומי גוי גדול אשר לו חוקים ומשפטים צדיקים ככל התורה הזאת". "או הניסה אלוקים להוא לקחת לו גוי מקרב גוי במסות באותות ובמופתים ובמלחמה וביד חזקה ובזרוע נטויה ככל אשר עשה לכם ה' אלוקיכם במצרים לעיניך". "אתה הראת לדעת כי ה' הוא האלוקים אין עוד מלבדו".
ולסיום ספר דברים, מזכיר לנו משה רבינו - "לא בשמים היא.. ולא מעבר לים היא... כי קרוב אליך הדבר מאוד בפיך ובלבבך לעשותו".
אם אנו לומדים לימודי אמונה מתוך מחשבה כזאת - אז נוכל להגיע בסוף אל המטרה המיוחלת - והיא "רצונך להכיר את מי שאמר והיה העולם? למוד אגדה"
זה באמת לא משנה אם זה ריה"ל או הרמב"ם או מי שלא יהיה. מה שחשוב זה העובדה שתתחבר לזה. שהדבר יהיה קרוב אליך בפיך ובלבבך לעשותו. ואז, גם אם בכמות למדת מעט - הרי שזה שקול כנגד לימוד כל התורה כולה, אחד המרבה ואחד הממעיט ובלבד שיכוון ליבו לשמים. אלא מאי, שעצם ה רעיון ללמוד אמונה מתוך מטרה כזאת נשמע בעיני אנשים תלוש. וכ"כ למה? כי הם באים מנקודת מוצא של חוסר אמון ביכולת לקבל תשובות. וזאת למה? משום שאלות כמו שהביא פה אברם העברי. אבל השאלות האלה מטרידות רק את מי שלא רואה כיצד התורה היא תורת חיים. למה הדבר דומה? ניקח אינדיאני שלא פגש מעולם בטלפון (או פלאפון), ונסביר לו שאם יניח את הטלפון על צידי ראשו, יוכל לדבר עם חברו שרחוק ממנו מאות קילומטרים. הוא כמובן לא יאמין. עד הרגע שייווכח ש"זה עובד". ואחרי שהוא ייווכח ש"זה עובד", כבר לא אכפת לו כל הקושיות איך זה עובד. כלומר הוא בוודאי יתעניין. אולי גם ינסה לברר את זה בכמה דרכים לבדוק שלא עבדו עליו. וזה הגיוני ומקובל. אבל בשלב מסויים גם האינדיאני הסביר ישתכנע ש"זה עובד".
אבל, למרבה הצער, היום מלמדים שהעיקר הוא להבין שהתורה היא "שונה" מהחיים. היא מחליפה את חיי היום יום. וזה לדעתי הדבר החמור ביותר שאפשר לעשות בהקשר זה. זה מלמד כאילו התורה איננה חלק מהעולם, אלא הנחתה של איזשהוא עולם עליון שאין לאף אחד השגה בו, ואיך אמר פה מישהו? "רק צריך שמספיק יהודים יגידו באמונה שלמה" אנחנו מאמינים בפיות" והכל כבר יסתדר מעצמו" אז לא. אף אחד לא צריך להאמין בפיות. צריך להאמין רק באלוקים חיים, שראינו כי ידבר אלוקים חיים את האדם וחי.
מה זה אומר בפועל על התורה? ראוי לפתוח על כך אשכולות חדשים. ואני מקווה לעשות זאת. אבל בקצרה אומר: האמונה לא יכולה לסתור את החיים. ההלכה אסור שתפגע בחיים. אבל מי שחושב שיוותר על התורה לטובת שרירות ליבו - הרי עליו להבין שהוא פוגע קודם כל בעצמו, אלא הדרך היא להבין ש"כי לא דבר ריק הוא מכם", ו"אם ריק הוא" - "מכם", אם זה נראה לך חסר טעם עליך להתעמת לפעמים גם אם מה שעד היום תפסת כ"חיים" כפשוטם. אסור לך לפגוע גם בתפיסה זו. אבל כן חובה לבחון אותה מחדש. לכל הפחות בבחינה פוסט-מודרניסטית. להבין שזה שהמדע קידם את האנושות, לא אומר שהאנשים בעולם העתיק היו חסרי בינה. זה שהמדע הגיוני, לא אומר שאין יותר תופעות טבע נדירות. להבין, שזה שאפשר לעשות מתמטיקה ממספרים, לא אומר שאי אפשר להשתמש במספרים כסמלים. העניין הוא לא להפוך את הכל. אלא לבדוק היטב היטב האם אנו מסתפקים בגלל שאנו חכמים מאוד, או אולי דווקא בגלל שאין לנו יכולת לבדוק. חוסר יכולת לבדוק איננה מדעיות יתר. חוסר יכול לבדוק היא חלק מהמצב, בדרך כלל, של חוסר היכרות עם הדעה שכנגד. האם זה אומר שעלינו להשתעבד לדעה שכנגד? כמובן שלא. אבל עלינו כן לכבד אותה ולהתייחס אליה ברצינות.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/11/2016 01:03 |
|
| |
בע"ב, אתה נמצא כבר בשלב שבו מאוחר מדי לחזור לאמונה תמימה.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/11/2016 04:03 |
|
| |
תמימות שניה
|
|
|
|
| נשלח ב-25/11/2016 08:47 |
|
| |
יש א. הוא התלבט
ב. מענין מה המכונה שלו מתוכנתת לענות
|
|
|
|
| נשלח ב-25/11/2016 10:17 |
|
| |
| תלמידטועה כתב: |  | יש א. הוא התלבט
ב. מענין מה המכונה שלו מתוכנתת לענות |
|
חזק:) ואגב סיפורים שאנחנו מספרים לעצמנו, צאו וראו כמה מהתגובות לשריפות המשתוללות: האם זה בגלל חילול שבת? האם בגלל פינוי עמונה? או אולי בכלל בגלל חוק המואזין? (כך לדעת המוסלמים) ואגב, אנחנו בתחילתה של בצורת קשה, חוץ מהשריפות, וגם לה יציעו מן הסתם הסברים מטאפיזיים, ברוחה של מסכת תענית. ואגב תמימות שנייה, פעם הייתי מזלזל ב'הסברים' כאלו, היום אני מבין שבלי זה אכן היינו מכונות... הבעיה היחידה שאנחנו מודעים ל'סיפוריות' של אותם הסברים ונדרש מאמץ שכלי גדול כדי להתעלם ממנה.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/11/2016 12:02 |
|
| |
| ספרן כתב: |  | תמימות שניה
|
|
קראתי את המאמר ולא מצאתי בו כל חידוש. למשל בנושא של חוויה מול שכל :האם לא ברור שאם סיני רוצה להבין מה זה פלאפל הוא צריך לאכול פלאפל ולא לקרוא בספר מתכונים מהו פלאפל?
האם אפשר ללמוד שחיה בהתכתבות? מדוע מיליוני תיירים מטיילים ושוהים שנים רבות למשל בהודו ולא מסתפקים בקריאת ספרים על הודו?האם התשובה לא ברורה לכולם לפני שקראו את המאמר?
נושא אחר שכותב המאמר מרחיב בו הוא הבדל בין תמימות לטיפשות. מי בכלל משווה בין הדברים? ועוד אפשר להרחיב על הכשלים הרבים במאמר.אבל לא אעשה את זה כעת. והעיקר -אני לא מצאתי שם תשובה לשאלה הנדונה כאן :
ספרן,אם אכן קראת את המאמר שהבאת בבקשה תפרט איך מגיעים לתמימות שניה על פי עצתו של כותב המאמר.
אני לא מצאתי שם תשובה.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/11/2016 13:16 |
|
| |
לענ"ד הפסקת הלימוד של מחשבת ישראל הישנים והארכאים. יפתור את הבעיות הרבה יותר טוב.
|
|
|
|
|