| נשלח ב-23/11/2016 12:20 |
|
| |
מתחייב בעל כורחו?
תקציר: יכול שאדם ירצה לחייב את עצמו בתשלום למטרה של קודש, בבית הכנסת או להקדש, אך כיון שההתחייבות הזו כרוכה במכירה פומבית, יכול אדם אחר לגרום לו לשלם יותר מכפי שתיכנן מראש. האם ניתן לחייב אדם לשלם יותר מכפי שרצה להתחייב עקב תקנה פורמלית? כפי שיתברר, זו מחלוקת הרמב"ם עם שאר העולם. בדיון לקמן נציג את שני המקרים, אחד בבית הכנסת בימינו ואחד של הקדשת שדה ופדיונו בימי המקדש. נציג את הדינים העולים במספר מקרים של תשלומים מתחרים, נראה כיצד היא משמעות ההלכה הפשוטה וכיצד הרמב"ם משנה אותה – ולפי הצעתי, מתוך הסברה שאין זה ראוי לחייב אדם נגד רצונו ביותר מכפי שתיכנן להתחייב להקדש. מי שרוצה לדעת יותר יצטרך להתאמץ ולקרוא את ההמשך. *** נדמיין לעצמנו את המקרה הבא: בבית הכנסת מוכרים עליות. ראובן, אחד המתפללים, חפץ מאד בעליה פלונית. הוא מציע את המחיר המקובל ומוסיף עליו במקצת. שמעון, מתפלל אחר, שם לב שראובן מבקש בדווקא את העליה הזו ולכן הוא מציע קצת יותר ממנו. ראובן נחפז להעלות את המחיר. שמעון מבין שראובן לא יוותר ולכן הוא מתחיל להוסיף כנגדו. המחיר מטפס עד שבסופו של דבר שמעון מפסיק. ראובן קנה את העליה שלו, אבל שילם הרבה יותר מהרגיל. יתכן ששמעון רצה שבית הכנסת ירויח. יתכן ששמעון חמד לו לצון או ביקש להתאכזר לראובן. בין כך ובין כך, ראובן ישלם הרבה יותר מן השווי המקובל רק מפני שבאותו יום שמעון היה יכול לגרור אותו למלחמת מחירים. זו תופעה בלתי נמנעת בתחום המכירות הפומביות. ומן הסתם יש גם מחקרים שבדקו את התהליכים הפסיכולוגיים והרציונליים שמתרחשים שם. אולם יש לשים לב ששמעון נוטל על עצמו סיכון. יכול להגיע רגע שבו ראובן יאמר לעצמו: כמה כבר אני מתכונן לשלם? שישלם שמעון אם זה כל כך חשוב לו. ואז ימצא את עצמו שמעון כמי שקנה עליה במחיר יקר מאד מאד... הנקודה שלי היא שראובן יכול לסגת בכל רגע נתון, ולכן למרות שהתנהגותו של שמעון לא תזכה להערכה חיובית מצידנו, לפחות לראובן יש פתח מילוט. אולם יש לנו סוגיה מקבילה שבה לכאורה אין אפשרות נסיגה. והיא בסביבות הדף היומי שלנו, בבא מציעא נג ב, ויש לה מקבילה מפורטת יותר בערכין כז א-ב.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-23/11/2016 12:20 |
|
| |
סיפור של הסתבכות זה המקרה שלנו: אדם הקדיש את שדהו. זה אומר שהשדה עכשו של המקדש והגזבר יוציא את השדה לפדיון. כל אדם מוזמן להציע מחיר, ובעל ההצעה הגבוהה ביותר זוכה. (איני נכנס כאן לשאלה מה יקרה לאחר שמגיע היובל). לבעלים יש זכות קדימה. כפי שכותב בעל ה"מעשה רקח" על הרמב"ם: הבעלים קודמין לכל אדם. שלשה טעמים נאמרו בקדימת הבעלים אחת מפני שהם מוסיפין חומש ועוד שמצות גאולה בבעלים דכתיב ואם לא יגאל וכו' אלמא שמצות גאולה קודמת למצות מכירה ועוד דסתמא דמלתא שהוא מוסיף בפדיונה יותר משאר בני אדם דרוצה אדם בקב שלו וכו': (מעשה רקח הלכות ערכין וחרמין פרק ח הלכה ה). כן, מהו חומש? חומש היא תוספת שהבעלים מוסיף בשעת פדיון. חומש מתווסף על סך שאדם חייב במקרים שונים המובאים בתורה ובהלכה. אחד מהם הוא כאן. אלא שחומש הוא בעצם רבע. כלומר, אם הבעלים מציע לפדות את השדה בעשרים, הוא ישלם עשרים ועוד רבע, שהם עשרים וחמש. התוספת של החמש מחושבת מן העלות הכוללת. אם הבעלים אינם מבקשים לפדות, ואדם אחר מציע עשרים, הוא ישלם רק עשרים. רק הבעלים מוסיף חומש. והנה המקרה שלנו: אדם הקדיש את שדהו ומציע כעת עשרים, שזה בעצם 25 להקדש. בא פלוני ומציע קצת יותר. נניח 21. או 22, או כל סכום עד 25 או 26. מה אז? זה כתוב במשנה, מפורש בידי רש"י ומוסכם כמעט על כל הפוסקים והמפרשים. אני מעדיף להביא את ניתוח האפשרויות מתוך מדרש ההלכה, אבל כולם אומרים אותו דבר: (א) והעריכו הכהן בין טוב ובין רע - אין פודין את ההקדישות אכסרה [=באומד. אלבק על המשנה], כאשר יעריך אותו הכהן כן יקום. הבעלים אומרים בעשרים וכל אדם בעשרים - הבעלים קודמים מפני שהם מוספים חמישית אמר א' הרי הוא שלי בעשרים וא' - הבעלים נותנים עשרים ושש, עשרים ושנים - הבעלים נותנים עשרים ושבע, עשרים ושלשה - הבעלים נותנים עשרים ושמונה עשרים וארבע - הבעלים נותנים עשרים ותשע, עשרים וחמש - הבעלים נותנים שלשים שאין מוסיפים חמישית על עילויו של זה אמר אחר הרי הוא שלי בעשרים ושש אם רצו הבעלים ליתן שלשים ואחת ודינר הבעלים קודמים ואם לאו אומרים לו הגעתיך. (ספרא בחוקותי פרשה ד פרק י) על מנת לפדות הקדש יש לברר קודם כל את ערכו ואז מתבצעת מכירה פומבית, שהרי אפשר שאדם יציע יותר מן השווי (אפשר גם לפרש שהמכירה הפומבית מראה את השווי וזוהי דרך שומה ויש לברר בדיוק את הטעמים כאן ולא נכנסתי לזה עקב מיעוט הזמן למרות שזה חשוב ביותר). אם נסכם את כל הפסקאות האלו בקצרה, נקבל כך: הבעלים מציע ראשון ועל ההצעה שלו הוא מוסיף רבע (חומש מבחוץ). יכולים אחרים להוסיף על ההצעה, אבל כל עוד הבעלים משלם יותר וההקדש מקבל יותר בגלל החומש של הבעלים, הבעלים זוכה. אם המתחרה מציע יותר מאשר הסכום של הבעלים עם החומש, נותנים לבעלים לבחור אם ירצה להוסיף. אם לא הוסיף, זוכה המתחרה. אולם יש כאן דבר מעניין. לפי מדרש ההלכה, וכן הוא בערכין פ"ז מ"א (ערכין כז א גמרא), הבעלים שנתקל במתחרה שמוסיף עוד מטבע, נאלץ לשלם לא רק את מה שהציע, ואת החומש, אלא להוסיף עוד כנגד התוספת של המתחרה. דוגמא: אם הבעלים הציע 20 שהם בעצם 25 עם החומש, והמתחרה הציע 21, הבעלים יצטרך לתת 26, עוד סלע אחד כנגד הצעתו של המתחרה. אמנם על הסלע הזה אין הוא חייב להוסיף חומש. לפי זה, אם מישהו רוצה להתעלל בבעלים, או לחילופין לזכות את ההקדש, כל מה שעליו לעשות הוא להוסיף על דברי הבעלים עד לסכום של ההצעה של הבעלים עם החומש. ונמצא הבעלים מוסיף על הצעתו על כורחו. מכאן הכותרת שבחרתי: מתחייב בעל כורחו.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-23/11/2016 12:21 |
|
| |
קצה ההתחייבות מה יקרה כאשר המתחרה מציע 25 והבעלים הציע 20 ועוד 5 של החומש? לפי המדרש והמשנה, גם כאן הבעלים מוסיף כנגד ההצעה ולכן ישלם להקדש 30. על זה שאלו בגמרא: אם הבעלים רוצה, אינו חייב. יכול הוא לומר: יש מישהו אחר שנותן הצעה שווה להצעתי, והרי לא ביקשתי להתחייב עד כדי כך? מכוח שאלה זו, שהיא מסברה, מוצעים כמה תירוצים מאותו סוג: הבעלים באמת רצה והציע קצת יותר. בלשון הגמרא: ולימרו הבעלים: אתא גברא בחריקין? (יש גורסים בחריקאי והיא היא). – שיאמרו הבעלים, בא מישהו למלא את מקומי? דאמור בעלים: דינר – שהבעלים הוסיפו עוד כסף, עד דינר. ולאחר שקלא וטריא מסיקה הגמרא באותה דרך: אמר רבא: דאמור בעלים פרוטה, ולא דק – האוקימתא (המקרה הנידון) כאן היא שבה באמת הבעלים העלה את הצעתו, אפילו בכלשהו, וכיון שכן הוא כבר מציע יותר מן ההצעה המתחרה, 25 ומשהו (כולל חומש) כנגד 25 סתם של המתחרה. ולכן הוא יפדה כהצעתו אלא שמטילים עליו להוסיף להקדש כנגד ההצעה השניה. כלומר, החיוב שמתחייב אדם על כורחו הוא רק כאשר ההקדש צפוי להרויח ואין מישהו אחר שיתן אותו דבר להקדש. אם אין העדפה להקדש מבחינה מסחרית, יכול הבעלים להימלט מן התשלום, ולהפסיד את השדה...
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-23/11/2016 12:21 |
|
| |
מתחייב נגד רצונו? מדוע שהבעלים יתחייב לשלם יותר מהצעתו? הרי לא הציע אלא 20 ועוד חומש, שהם 25? שוטנשטיין מביאים לשאלה את הסברו של השפת אמת, שנראה סביר מאד: אי אפשר לתת את השדה לבעל ההצעה הגבוהה (21 עד 24, שזה יותר מן העשרים המקורי של הבעלים) – משום שההקדש יפסיד [עד] ארבעה סלעים. מוכרחים אם כן למכור את השדה לבעל השדה. אבל – אם לא יוסף את הסלע שהוסיף האחר, הרי זה כגזל בידו, שמקבל את השדה בפחות משוויו. (שוטנשטיין ערכין כז ב הע' 1 בשם שפת אמת). יש לשים לב כי ההסבר הזה מבוסס על ההנחה שהמכירה הפומבית מגלה את השווי של השדה והרי היא כעין שומה ואין זו מכירה פומבית של מתחרים סתם, אבל, כפי שציינתי לעיל, ייתכנו כאן הסברים שונים וסברות שונות בתחום הכלכלה במחשבת חז"ל, ונניח לזה עקב מיעוט הזמן). ועל זה שואלים חלק מן המפרשים: יוכל כל אדם להציע מחיר הגבוה מהצעת בעל השדה המקורי, עד חומש, רק בכדי לחייב אותו לשלם יותר? (שוטנשטיין שם בשם רש"ש). ומתרצים, כפי שמביא השיטה מקובצת קדשים על הדף, בשם הר"י והרא"ש, שיש פתח מילוט לבעלים. הוא יכול לשלם את החומש בלבד ולהשאיר את הפדיון למציע המתחרה. (היסוד שמי שמציע סכום גבוה וחוזר בו שהוא צריך להשלים את התוספת שהציע ואז קודמו מקבל את השדה ומשלם את הצעתו שלו מופיע שם במשנה. הראשונים יישמו את הכלל הזה כאן, וטעמם, לפי שוטנשטיין, "שאם לא כן לקתה מידת הדין". זה מביא אותי לשאלה שהטרידה אותי: האמנם חייב בעל השדה לסבול מכך שמישהו מתחיל להתחרות איתו? בניגוד לסיפור על בית הכנסת, שבו יכול ראובן לסגת בכל רגע ולהניח לשמעון לשאת בכל התשלום, כאן, בתחום שבין ההצעות 21 עד 24, ההצעה הנוספת אינה מועילה למאומה עבור המציע. היא רק מחייבת את בעל השדה להוסיף כסף. כמעט מתבקש לחשוד במתחרה שהוא מבקש לחייב את הבעלים לשלם יותר. כמובן יתכן שהוא אינו מודע לכללי הפדיון ואינו מבין שהוא רק מחייב את הבעלים. גם יתכן שהוא רוצה להעשיר את ההקדש. ובכל אופן תחושה לא נעימה לגבי הפלת תשלום גבוה יותר על הבעלים עדיין יש כאן, האין זאת?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-23/11/2016 12:22 |
|
| |
פתרונו של הרמב"ם ובכן, הרמב"ם יציל את המצב. ... אמרו הבעלים הרי זה שלנו בעשרים ובא אחר ואמר הרי הוא שלי בעשרים הבעלים קודמין מפני שהן מוסיפין חומש - ונותנין חמש ועשרים, בא אחד ואמר הרי הוא שלי באחת ועשרים, אם שתקו הבעלים ולא הוסיפו כלום - מוכרין אותה להם בחמש ועשרים, ואם הוסיפו הבעלים על עשרים ואחת אפילו פרוטה אחת - הרי אלו נותנין שש ועשרים ופרוטה אחת. חת ועשרים ופרוטה שנתנו מעצמן וחמש שהן חייבין בו משום חומש המתן שנתנו תחלה, וכן אם בא השני ואמר הרי הוא שלי בעשרים ושתים, ובא שלישי ואמר בעשרים ושלש, ובא רביעי ואמר בעשרים וארבע, ובא החמישי ואמר בעשרים וחמש, והוסיפו הן על העשרים וחמש אפילו פרוטה אחת - כופין אותן ליתן שלשים ופרוטה, חמש ועשרים ופרוטה שנתנו מעצמן, וחמש מחומש שהן חייבין בו, (רמב"ם הלכות ערכין וחרמין פרק ח הלכה ה) הרמב"ם קיבל ככל הנראה את הקושיה כיצד השני מציע יותר ומחייב את הראשון, ואימץ את הפתרון שהוצע בגמרא למה שנראה כמקרה האחרון בלבד (שמציע השני 25 שזה בדיוק כפי שהבעלים הציעו 20 ועוד 5 חומש): שהבעלים מוסיף בתגובה למתחרה שלו עוד שיעור, ולו גם הקטן ביותר ובלבד שתהא שם פרוטה. יעויין במפרשי הרמב"ם שדנו בהצדקות שונות לפרשנותו זו של הרמב"ם ולקושיות על זה. (לחם משנה לקושיות ואור שמח לתירוצים לפי מה שהצצתי בפרוייקט השו"ת). ניתן לטעון שהרמב"ם הסתמך על דיוקים שונים בסוגיה, שלא הובאו כאן, כדי להעמיד את התירוץ של רב חסדא ורבא, שהבעלים רצה להוסיף ולו סכום מינימלי, גם לכל המקרים האחרים. אבל לי נראה שמה שהניע את הרמב"ם היתה השאלה שלנו: הכיצד תינתן רשות לאדם להעלות את המחיר כאשר ידוע לכל שהוא עושה זאת – כנראה – כדי לאלץ את הראשון לשלם יותר וזו כל מטרתו. ושאר המפרשים, כגון הראב"ד על הרמב"ם, סבורים שזו לא טענה ומעמידים את הדינים כפשוטם כפי שהובאו לעיל ובשם רש"י. אולם לפי הרמב"ם, רשאי אני לכתוב: לא יעלה על הדעת שאדם שבא לחייב את עצמו תשלום למטרה של קודש יחוייב לשלם יותר מכפי שרצה ותיכנן רק בגלל שמישהו אחר מצא הזדמנות להשתעשע על חשבונו.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/12/2016 18:38 |
|
| |
מיימוני,
הסברך היה מעניין. אני חייב לומר שלדעתי הסקירה מעט לוקה בחסר (ודווקא בנקודות מהותיות), וגם המסקנה לא מאד משכנעת (אסביר למה בהמשך). אני מסייג את שאר דברי בזה שאין לי מספיק חומר רקע תרבותי כדי לדעת מה היתה הכוונה בדיון שם, אבל מסייג את ההסתייגות בזה שלדעתי, באופן מהותי, גם לכם אין.
עיקר דבריך הוא לנסות להבין את החיוב מנקודת המבט של מי שנטל אותו (ובפרט, מדוע כופים אותו הקופים המכונפים מעבר למה שהתחייב). לצורך כך, צריך לדעתי להתחיל דווקא בנקודות שעליהן ציינת שאתה מדלג. 1. הדיון, בפרט בחלקים המקוממים אותך, מדבר על מצב בו אדם הן מתחיל והן מסיים את הסיפור עם שדה ספיציפי ברשותו, אך עם פחות כסף. השאלה המתבקשת היא למה לפעול בצורה כ"כ עקיפה ועקומה? אם האדם רוצה להשאר עם השדה שלו ולתרום סכום כלשהו להקדש, שיתרום את הסכום להקדש וזהו. 2. גם לאחר שהאדם החליט לתרום להקדש, השאלה היא כיצד התחילה המכירה מ20 דינרים. כאן לדעתי חבל שהשמטת קטע שהופיע בדיוק לפני זה שבו התחלת את הסקירה, המתאר מצב בו שואלים את התורם מה שווי השדה, והוא נותן הצעה אפסית. נראה שכולם מסכימים שם שללא הצעה נגדית, בסדר גודל של 5 פרוטות, הוא יזכה שם בשדה שוב. (אגב, הדיון בגמרא שם לדעתי לא מאד משכנע בשל חוסר התאמה לניסוח המשנה, אבל זו נקודה אחרת.) אם כן, יש לתורם אפשרויות רבות לתרום בלי שיהיה אפשר להכריח אותו לשלם מעבר למה שרצה: 1. הוא יכול פשוט לתרום כל סכום כספי שבא לו להקדש, עם או בלי קשר לשווי השדה. 2. הוא יכול לתרום את השדה עצמו פלוס ערך אפסילון (עד חמש פרוטות, לכל הדיעות), ע"י זאת שיאמר שהוא פודה באיסר/ביצה (לפחות במצב בו המחיר ההתחלתי נקבע על ידו). 3. נקודה 2 היא רק מקרה קיצוני (שוב, לפחות במקרה אחד) - אם הוא מעריך את שווי השדה כx (ולא משנה איך), הוא יכול להתחייב על 0.8x, ואף אחד לא יוכל לגרום לו לשלם יותר מ1.25 * 0.8 x. אם תוך כדי המכירה הפומבית יתברר לו שהמחיר גבוה יותר, הוא שוב יכול לתרום בנפרד מה שבא לו.
לכן, אני מבין את מקרה 20 הדינרים באופן שונה. האדם החליט לשלם את ערך השדה שלו להקדש, אבל הוא רוצה גושפנקא מהחברה שזה מה שקרה. ומהי אותה גושפנקא? בדיוק מה שמקומם אותך - ההתחייבות שהוא ישלם משהו לפי מה שאחרים יקבעו. אין דבר משכנע יותר כגושפנקא מהחברה, מקביעת המחיר על ידה. יש ווריאציות שונות של תועלת אותה גושפנקא: ההכרה החברתית, התחושה שהוא לא עבד על עצמו, או שילוב. בווריאציות השונות יש משמעויות שונות אפילו למצב בו אדם אחר ביודעין העלה את המחיר גם ביודעו את חוסר התוחלת הנקודתי בהעלאה (דבר שאת שכיחותו בכלל קשה להעריך מתוך הגמרא שהבאת, אגב - מדוע ברור לך ששאר המשתמשים במכרז בכלל מודעים לרקע שלו?). לכל הפחות, התועלת היא משהו דומה לאפקט ההכבדה של זהבי, מה שאינו מקומם בחוסר הגינותו/הגיוניותו (ואפשר לראות אותו גם בספרות אקס-גמרתית, כפי שאציין בסוף). כעת יש שני סיבוכים: 1. ישנה הנחה שהשווי למחזיק הנכס המקורי הוא גבוה יותר (מסיבות סנטימנטליות, מסיבות אובייקטיביות (אולי זה קרוב לו לבית או לשדות האחרים), או שילוב). זה לא נראה מופרך, וגם השערוך האחיד ב25% לא נראה מופרך על פניו. 2. ישנה עוד הנחה שההתחייבות שלו איננה נטולת הגבלה. זה נראה אפילו יותר הגיוני. כעת נותר רק לקבוע את החוקים שיאזנו הכל. כמו כל מערכת חוקים אנושית אחרת, מדובר בטרייד-אוף סביר ולא מושלם במקרה הטוב: 1. כשהצעת המחיר הנגדית עולה, החומש של המציע לא עולה. השווי המיוחד לו אמנם שוערך באופן אחיד כ25%, אבל מתוך ההצעה המקורית שלו, מפני שהיא מייצגת את חלק ההערכה המיוחד לו. ככלות הכל, אם הוא היה רוצה "לרמות", הוא יכל להציע איסר (שלא דבר על לא להקדיש את השדה בכלל אלא לתרום סתם כסף). אם כן, החומש הקבוע הוא נקודת איזון (לא מושלמת, אך גם לא מופרכת) בין כלל אחיד ואובייקטיבי (25%) לבין כלל סובייקטיבי (100% כשווי המוערך ע"י האדם עצמו). 2. ה"exit point" ג"כ נקבע כאיזון בין אילוצים שונים ונקודות ראות שונות, בדיוק כפי שהסביר רש"י. (כאן חשוב לציין את זה שאסור להקדש להפסיד. ככלות הכל, הוא מייצג את הישות השקופה האדירה והלא מוגבלת שאמנם בראה את היקום, אבל איכשהו תמיד בסוף גם צריכה את השדה העלוב שלך, וצריך להגן עליה כעל עולל שלא תאבד אפילו דינר, רחמנא לצלן (pun inted)).
דווקא הרמב"ם נראה פחות משכנע: 1. הנקודה שגרמה לך להתפעמות, לפיה הרמב"ם מחיל את התירוץ על המקרה הקיצוני על כל מקרי הביניים, לא נראית עקבית עם החלטות הניסוח של המשנה. אפילו בהדגשה שמטרתה הנגדה למקרה הקצה, הניסוח שם הוא פדנטי וחזרתי ברמת "ערכים" / מיכאל אברהם, ולפי הרמב"ם זה אפילו פחות מובן. 2. באופן מהותי יותר, עצם קיומו של המנגנון העקיף והעקום הזה מובן הרבה יותר לפי רש"י מאשר לפי הרמב"ם. הפתרון שלו נראה לי קצת ram bam thank you ma'am (מספק מיידתית, אבל במחשבה שניה הקושי לא היה כמו שחשבנו, ובדיעבד נראה שסתם נדפקנו).
כלליות התופעה: כפי שהערת, יש במכירה פומבית אספקטים של בירור מחיר, ויש אספקטים אחרים. לדעתי, האספקטים האחרים, של "שידור" לאחרים, הם הדומיננטיים במקרה זה. התופעה הזו ידועה מאד, ואפשר לקרוא עליה החל מתכנון מכניזמים בכלכלה, וכלה, להבדיל, במכרז הפומבי (הבדיוני) על הגבעה הגבוהה בהונג קונג בספר ההרפתקאות Tai Pan של ג'יימס קלאוול.
תוקן על ידי בסדר_הבנו ב- 17/12/2016 18:41:04
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-17/12/2016 20:29 |
|
| |
בסדר הבנו,
את העיקר פיספסת: הקדשת השדה היא עניין סמלי: "כי לי הארץ, כי גרים ותושבים אתם עמדי".
ועוד דבר פיספסת: החברה לא מחייבת את האדם. "לפיכך נברא אדם יחידי"
|
|
|
|
| נשלח ב-17/12/2016 22:02 |
|
| |
אליקים, לשמחתי נראה לי שאתה דווקא פספסת דבר אחד בלבד, אבל לצערי נראה לי שזה הנמען. האמירות שהבאת כלליות עד כדי חוסר משמעות. אתה יכול להפנות אותן לא רק לפותח האשכול, אלא גם לפרשנים שאליו הוא מתייחס, לגמרא שאליה הם מתייחסים, ולמשנה שאליה היא מתייחסת.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-17/12/2016 22:40 |
|
| |
לצערך הרב, אם מטרת הקדשת השדה היא סמלית, הרי שאין שום משמעות לטענה של "אפשר פשוט להקדיש כסף", וממילא נפל כל מה שבנית כמגדל קלפים. כך גם הטענה שאפשר להציע עבור השדה מחיר אפסי.
ממילא גם אין צורך לטענה כאילו העיקר הוא שהחברה החיצונית תחליט כמה האדם ישלם. טענה שהיא כשלעצמה מאוד לא סבירה.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/12/2016 22:58 |
|
| |
לדאבון לבבך הנשבר, אם כל מטרת ההקדש היא סמלית, מפני שהאדמה היא שלו ואנחנו רק גרים, ממילא אין שום משמעות לא רק להקדיש אדמה שאיננה שלנו, אלא גם לפדות את האדמה בכסף. הרי גם הכסף הוא רק סמל לפירות האדמה, וממילא הפירות והכסף שלו גם כן. לפי זה אפשר לטעון שמדובר בשטויות אחרות כמו "תשליך" או "שעיר לעזאזל". אתה יכול להפריך את המשנה ש"הקדש" הוא סמלי: הרם גרגר אדמה, ונשוף אותו בעדינות לכוון הכללי של ירושלים - רק בשביל הסמליות; שום דבר מזה לא שלך בכל מקרה. מנקודה זו גם אין שום טעם לבנות מגדלי טענות אם הפדיון-שמדיון בכאילו (זה הרי סמלי) הוא בכפיה או לא: א. כל הדיון הוא על דינרים-שמינרים סמליים, לא באמת משהו שנותנים אותם. הם רק סמלים לדינרים אמיתיים (שהם בעצמם סמלים להשד יודע מה). ב. אין בכלל שום משמעות לכפייה, שהרי האדם נברא יחידי וגו'. (אני אישית בכלל לא רואה קשר בין הציטוט למסקנה, אבל נבראתי יחידי, אז לך תדע).
|
|
|
|
| נשלח ב-17/12/2016 23:07 |
|
| |
זו ממש טעות שלי. שכחתי עד כמה זה אתר של מטומטמים.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/12/2016 23:30 |
|
| |
אם אינך מאמין בסמלים, הרי שבמקום "בסדר_הבנו" היה עליך לקרוא לעצמך "YYYY_YYYY" זה היה יותר קליט ויותר מהיר להקלדה.
כמו שאתה יודע, [quote]
כעת נותר רק לקבוע את החוקים שיאזנו הכל. כמו כל מערכת חוקים אנושית אחרת, מדובר בטרייד-אוף סביר ולא מושלם במקרה הטוב:
[/quote]
מה שנכון נכון. כך גבי כל מערכת חוקים לא רובוטית, והכלל זה מערכת סמלית.
(הישות השקופה שבראה את העולם העדיפה בני אדם חיים מאשר רובוטים. לפי סגנון התגובות הכללי שלך אני בספק גדול אם אתה חולק עליה בנושא זה)
תוקן על ידי אליקים7241 ב- 17/12/2016 23:32:39
|
|
|
|
| נשלח ב-18/12/2016 08:00 |
|
| |
הטעות הבסיסית של הפיל היא שלא מדובר במישהו שמקדיש כדי לפדות וכדי שהקדש ירויח כסף אלא שמקדיש כי רוצה להקדיש ובהמשך מתחרט, או סתם כך או משום שחלו שינויים במצבו (למשל הפסיד את השדה השניה שלו).
|
|
|
|
|