בית פורומים עצור כאן חושבים

דרשנים, היזהרו בדרשותיכם 2

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-19/12/2016 18:02 לינק ישיר 
דרשנים, היזהרו בדרשותיכם 2

האשכול נפתח כיון שהקודם התארך במקצת (ששה עמודים) כך שקשה למצוא בו דברים. היה ראוי להכין בתחילתו תוכן ענינים, כפי שניסינו לעשות בראשית ימי הפורום.

כיון שהדיון שם פנה למחוזות אחרים אני פותח אשכול חדש.

ואני פותח בדרשה שמובאת בפורום השכן שמוזכר להזכיר את שמו. אעתיק את הדרשה ואז אעיר עליה כמה הערות כדרך הפורום.

מי כיסה לאברך את המשכנתא?
מסתובב ברשת  ביחד עם שאר הלוקשים. 

סופר ע"י הרה"ג משה חזקיהו שליט"א :
"היה זה לפניי כמה עשרות שנים.
 חורף כבד פקד את ארה"ב. הגשם ניתך ללא הרף, וסופות הוריקן עזות הביאו להרס וחורבן של בתים רבים. עיירות שלימות סבלו מהצפות מים רבות, ובכבישים נוצרו שיבושים קשים.
לילה אחד, יצא לו יהודי תושב ארה"ב הלומד באחד הכוללים לנסיעה לעיר הסמוכה.
הוא החל בנסיעה כשמטר עז יורד כל הדרך.
והנה, בעודו נוסע בכביש המהיר, רואה הוא על צד הדרך , 
רכב תקוע החונה בשוליים ומסמן בידו לעזרה.
 מי שנסע אי פעם בכבישים המהירים של ארה"ב יודע, כי מדובר בכבישיי ענק, עם מספר רב של נתיבים, שנוסעים בהם במהירות רבה, על כן הסיכוי שמישהו יעצור ויגיש עזרה בכבישים האלו קלוש מאד.
 האברך היהודי רואה את הנהג המסכן תקוע בגשם העז והקור הכבד, ומחליט לסטות מנתיבו החוצא, על מנת לנסות ולהגיש לו עזרה.
 היה זה צעד לא פשוט, ירידה לשוליים בכביש כה מהיר, ובפרט ביום חורפי שכזה, הינה מסוכנת ביותר,
אך האברך ידע כי תורתנו הקדושה מצווה אותנו לגמול חסד עם כל אדם,
על כן, עצר הוא את רכבו בצד וניגש להעניק עזרה.
 הוא רץ אל הנהג ושאל במה ניתן לעזור, והנהג המסכן שכל כך שמח לקבלת העזרה, הסביר שיש לו פנצ'ר בגלגל ואינו מצליח לתקן זאת.
האברך טוב הלב לא חשב פעמיים, ובעוד גשם הזלעפות בחוץ לא פוסק לרגע, הפשיל שרוולים
ובמרץ רב ירד מתחת לאוטו להחליף את הגלגל.
הנהג ומלווהו הסתכלו בהתפעלות רבה על האברך שעבד במרץ ובהתנדבות, למרות הקור והגשם.
לאחר רבע שעה סיים האברך את החלפת הגלגל והורה לנהג להמשיך בנסיעה.
הנהג ההמום הודה לו מקרב לב והיהודי רץ לרכבו כשהוא שטוף בגשם.
ברכב ישב כל אותה העת ליד הנהג, איש עסקים גדול ומצליח וביקש מהנהג לקרוא לאברך.
הנהג צעק לאברך, והאברך הגיע שוב, ואז אמר לו איש העסקים :
 "תודה רבה לך אדון, אמור נא לי בבקשה, מה אוכל לתת לך בתמורה על כל מה שעשית למעננו בגשם השוטף ?"
"איני רוצה מאומה, עשיתי חסד כפי שציוה אותי בוראי עולם "
אמר האברך, ועמד לחזור לרכבו.
"לא, רוצה אני לתת לך עזרה בכל דבר שנדרש לך...אמר שוב איש העסקים.
"אמרתי לך אדוני היקר, עשיתי מצווה ואיני חפץ לקבל מאומה בתמורה" השיב היהודי.
אך איש העסקים לא וויתר ואמר לו :
 "תקשיב טוב יהודי, הנני איש עסקים עשיר, וכעת אתה פוגע בי בכך שאינך נותן לי להשיב לך תמורה.
אמור לי בבקשה, יש לך איזה חוב או צורך בעזרה כספית ?"
היהודי הנבוך ענה ;"יש לי משכנתא שלקחתי כל החיים , בשווי של 100,0000 יורו, אך באמת שאיני רוצה תמורה על כך."
אין בעיה, השיב איש העסקים " תן לי רק את כתובתך וחזור לרכבך."
האברך נתן לו את פרטיו ומיהר לרכבו ספוג במים.
והנה, לאחר כמה ימים, נשמעות דפיקות בביתו של האברך.
בפתח הבית עמד שליח עם זר פרחים ענקי בידו.
האברך הופתע , מי שולח לו זר פרחים עצום כזה במשך היום ?
הוא הניח את הזר וראה שבתוכו מונחת מעטפה.
הוא פתח את המעטפה,
ובתוכה הוא רואה כתוב:
"תודה רבה על עזרתך המיוחדת בתיקון הרכב ביום חורפי, ובאמצע כביש מהיר.
כאות תודה, ראיתי לנכון להעניק לך צ'ק על סך 100,000 יורו לכיסוי המשכנתא.
בהערכה רבה,
איש העסקים,
 דונאלד טראמפ

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/12/2016 18:05 לינק ישיר 

האשכול נקרא כמו בכותרת שמועתקת למעלה.

הלינק הוא

נכון למבנה הלינקים של היום.

המחבר הוא:

כי_הוא_זה

והנה מן ההערות שהעירו על הסיפור שכונה בידי המביא "לוקש" (=בדיה, כזב).

hhaavv
 כתב

תמחלו על הריסת החגיגה:
"סופות הוריקן"? כמה ברצף? ולא שמענו על זה? חורף כבד בארה"ב זה שלג, לא גשם ברצף...
לפני כמה עשרות שנים (זה לפחות 30-40 שנה, לא?) לא היה עדיין יורו. גם כיום אין בארה"ב יורו.
אברך עם משכנתא של מיליון יורו? מה הוא קנה עם זה? (אולי ישם שם אפס מיותרת? אבל זו טעות די משמעותית בכזה סיפור, לא?)

פלדלפי כתב:

שני גברים לא יודעים להחליף פנצ'ר אבל אברך מצליח לעשות את זה לבד?? וממתי בשביל להחליף גלגל צריך להיכנס מתחת לרכב ?? אגב הוא פדה את הצ'ק או לא?? אם הוא פדה אז הוא הפסיד את המצווה

אליבא כתב

קראתי מזמן את הסיפור הזה, אבל השם דונלד טראמפ לא הופיע בו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/12/2016 18:10 לינק ישיר 

והנה הערות משלי:

ניתן למיין את הביקורות על הסיפור לכמה סוגים.

א. היתכנות היסטורית ועובדתית.

הבולטת: דונלד טראמפ, הנשיא החדש של אמריקה, לא נזכר בגרסה המוקדמת של הסיפור. מסתבר שהוא נוסף כאן כדי להקנות לסיפור גיוון ואקטואליות.

כפי שהוזכר לעיל, האם היו הוריקנים כאלו?

האם אברך לוקח משכנתת ענק? (ויורו כנזכר לעיל לא היה באמריקה). מי אישר לו? לאברך כולל?

היה מקום לשאול: האם אברך כולל מחזיק רשיון נהיגה ומכונית? אבל אמריקה היא אמריקה. זה כנראה לא סותר.

מדוע הנהג של העשיר לא טיפל בהחלפת הגלגל? האם זה לא חלק מתפקידו?

ב. היתכנות מסוגים אחרים

לא ידעתי איך להגדיר את הביקורות שמופיעות בסעיף הזה.

האם מותר לעצור בצד הדרך כדי לעזור למי שנתקע? אם זו סכנת נפשות?

האם מותר היה לאברך להצביע על הצורך שלו בכסף ועוד בצורה כל כך בוטה?

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/12/2016 18:18 לינק ישיר 

עוד שתי נקודות, הפעם לטובת הסיפור.

1. הסיפור אכן נראה בלתי אפשרי, אבל כאן יש לזכור תופעה רבת חשיבות: סיפורים כאלו לפעמים נוצרים יש מאין בדמיונו של המספר. אבל לפעמים יש להם גרעין של עובדה, ולעתים הסיפור רובו אמיתי, אלא שנוספו לו קישוטים ועיבודים.

סבורני שהתופעה של עיבוד סיפורים במשך מסירתם מאדם לאדם צריכה להיות מוכרת במחקר הפולקלור והיווצרותן של מסורות היסטוריות, אלא שאין לאל ידי להפנות למחקרים בתחום.

יש אמנם הערה מעניינת, אם כי חוששני שהיא תהיה לצנינים בעיני רבים, כי היא לקוחה מעולם מחקר המקרא.

רביד, שכתבה את הספר עם המבטיח "התנ"ך היה באמת", מנתחת כמה סיפורים מן המקרא. היא יוצאת מן ההנחה המפתיעה (עבור חוקרי מקרא) שיש רקע היסטורי לסיפורים של התורה. והיא מקשה על פרטים מתוכם, כגון איך היו לאברהם אבינו גמלים, שבעיניה הם רכוש יקר כמו מטוס סילון לאדם פרטי (מנין היא יודעת זאת?).

התשובה היא שיתכן שהסיפור אודות אברהם אבי האומה עובר מדור לדור, ומסופר במצרים בה צאצאיו של אברהם משועבדים. כיון שמדובר במסורת על פה, היא צוברת קישוטים וגיוונים. נניח שהסיפור המקורי ציין את עושרו של אברהם. רביד אינה שוללת את העובדה הזו, כמו את עצם קיומו של אברהם. היא רק מציעה שאחד ממעבירי המסורת, כדי להטעים את עושרו של אברהם, המשיל אותו בפרט שלא היה יכול להיות באופן מלא.

איך ניישם את הכלל הזה לגבי המעשה שהובא לעיל? אם נניח שהעשיר לא היה מזוהה, שהמשכנתא לא היתה כה גדולה, שאולי האברך לא ביקש בדיוק סיוע במשכנתא. חלק גדול מהסיפור ייפול אם נניח שהרבה פרטים בו לא מדוייקים, אולם יתכן שהבסיס הוא אמיתי.

2. אני מציע דגם: כל סיפור כזה או דרשה כזו ניתן לחלק לגרעין, לפרטים שיכולים להיות והעדרם מקשה להבין כיצד הסיפור מתפתח, פרטים שסביר שהם קישוטים, ופרטים שאינם יכולים להיות.

סכום המשכנתא והופעתו של טראמפ הם בעליל שקריים (=לא נכונים. במובן הפילוסופי-טכני של המונח, לא כהערה שיפוטית בשימוש הרגיל במילה "שקר").

לעומת זה, המכונית שנתקעה בצד הדרך והעזרה של האברך, אולי כאשר לאיש העסקים אין נהג והוא אדם קשיש, כל זה יכול להיות.

3. החלק המעניין ביותר הוא העובדה שסיפורים כאלו מתרחשים. אני סבור שחלקנו מכירים כאלו אישית. סיפורים על אנשים שחרגו ועזרו מעבר לצפוי, ואז זה שנעזר על ידם גמל להם מכל טוב.

אפשר לראות בתופעות כאלו השגחה פרטית.

(כתבתי "אפשר" מפני שמבחינה פילוסופית-ביקורתית אין כאן יותר מאשר "אפשר" וראו באשכול של מיכי זכור לטוב בנושא).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/12/2016 18:26 לינק ישיר 

ועוד שאלה אחרונה:

האם מותר היה לאברך לבקש או לציין סכום כספי?

האם מותר היה לאברך לפדות את הכסף או שאז היה מאבד את המצוה?

זו שאלה שקשה לענות עליה, והיא תלויה מן הסתם בפרטים של האירוע.

דוגמאות להשוואה:

מעשה אלישע וגיחזי ונעמן שר ארם. (מלכים ב פרק ה): לפי המסופר, נעמן חולה בצרעת ושומע משפחה יהודיה על הנביא אלישע. הוא יוצא אליו ומקבל טיפול (לרחוץ בירדן). לאחר היסוסים הוא עושה זאת ומבריא. הוא חוזר לנביא ומציע מתנות. הנביא מסרב. זה קידוש השם.

נערו של הנביא גיחזי רץ אחרי נעמן ומשקר לו שהנביא מבקש עזרה בשל צורך דחוף. נעמן נעתר ברצון. הנביא נוזף בתאב הבצע שהיה משרתו וגיחזי חולה בצרעת של נעמן.

הסירוב של אלישע מובן. כל הסכמה לקבלת תמורה מורידה את הרושם של הנס. בלי התמורה, נעמן חש רצון טוב כלפי אלוקים שעשה את הנס וכלפי שליחו. כאשר מתאפשר לו לשלם ולו במשהו, זה כבר משהו אחר. עסקה.

האם אסור היה לאלישע לקבל את המוצע לו? באיזו רמה של איסור מדובר כאן? בכל אופן, גם אם נניח שאלישע עצמו היה יכול להסכים לקבלת מתנה כלשהי, לאחר שסירב היה בכך חילול השם כאשר שליח כביכול שלו אמר שהנביא חזר בו.

האם זה דומה למקרה שלנו? ודאי שלא. האברך לא היה נביא. אם כי ההדגשות על "מצות חסד" קצת מוגזמות.

מעשה נוסף מסוג זה מובא בתלמוד אודות התנא שהחזיר אבן יקרה שנמצאה בצווארו של חמור שנרכש עבורו מן הגוי. הגוי לא ידע על כך ולפי כללי התלמוד היה אסור להשיב לו את האבידה (נניח בגלל שהוא היה עובד עבודה זרה). אולם שמעון בן שטח, שלו מיוחס המעשה, העדיף על פני האבן היקרה שיכלה לממן אותו למשך שנים, לשמוע מפי הגוי: "ברוך אלוקי היהודים".

האם היה שמעון בן שטח עובר עבירה אם לא היה מחזיר את האבן, או אם היה מבקש חלק מערכה בתור שכר למוצא?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/12/2016 21:46 לינק ישיר 

האי גריס ולא דייק - 5 או 6 אפסים?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/12/2016 05:23 לינק ישיר 

">יש לי משכנתא שלקחתי כל החיים, בשווי של 100,0000 יורו, אך באמת שאיני רוצה תמורה על כך">

אין ספק שהסיפור אמיתי, שהרי לא  ייתכן שרב מכובד יספר סיפורים שאינם נכונים, אלא שהמספר שכח לציין שמדובר באברך מפגר בשכלו, שאל"כ, הוא היה מספר לאיש העסקים שהוא אברך כוילל שיש לו עשר בנות , ובאיזה שלב בחיים שבו יהיה עליו לשלם את המשכנתא, הוא גם יצטרך לקנות להן בתים, אך באמת שאיני רוצה תמורה על כך.

לפני מספר שנים כששמעתי בעיר בה אני מתגורר, דרשת ראש ישיבה מארה"ב, שגם עושה חלטורות כמגיד, ובה הוא סיפר סיפור על חוק מסויים במדינת ישראל, ועל תגובה של שופט שדן בתביעה שהוגשה לפניו על יסוד חוק זה, הגבתי, שהסיפור והחוק הישראלי מעולם לא היו ולא נבראו, והיו שטענו כלפי, שאין לי "אמונת חכאמים".

ואכן הם צדקו, לא האמנתי לסיפורי אותו ר"י, ואין ספק שהיה חכם - שהרי הוא ידע לספר סיפורי "עלי באבא", וגם לקבל תשלום עבורם.

תוקן על ידי נישטאיך ב- 20/12/2016 06:10:10

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/12/2016 11:42 לינק ישיר 

נישט
האברך לקח משכנתא. מענין אותי הלכתית איך בדיוק הוא משלם את הריבית על המשכנתא? בהתר עיסקא? ממתי אברך מהכויילל עושה עסקים?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/12/2016 02:04 לינק ישיר 

<האברך לקח משכנתא. מענין אותי הלכתית איך בדיוק הוא משלם את הריבית על המשכנתא? >

הסיפור "היה" בארה"ב, ומסבר שהוא "לקח" את המשכנתא מבאנק לא יהודי

.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/12/2016 03:32 לינק ישיר 

<ממתי אברך מהכויילל עושה עסקים?>

בוקר טוב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/12/2016 22:08 לינק ישיר 

מיימוני כתב:
ועוד שאלה אחרונה:

האם מותר היה לאברך לבקש או לציין סכום כספי?

האם מותר היה לאברך לפדות את הכסף או שאז היה מאבד את המצווה?

זו שאלה שקשה לענות עליה

אם אני מבין נכון הנידון הוא האם מותר לאדם לקבל שכר על מעשה שהוא מצווה לעשותו

ובכן, שנינו במס' בבא מציעא דף ל"ב ע"א לגבי מצוות פריקה וטעינה, פריקה בחינם טעינה בשכר רבי שמעון אומר זו וזו בחינם, ומבואר שם שטעמו של הסובר שטעינה בשכר הוא לימוד מן הפסוק, כלומר שכולם מסכימים שבלי מקור מיוחד בחינם וכן כתב הרא"ש בפרק אלו מציאות לגבי השבת אבידה שמכיון שאין פסוק שבשכר, כולם מודים שבחינם, וא"כ למדנו ששאר מצוות בחינם כפריקה.

אבל בפשטות אין זה שייך לנידון שלנו, מפני שבפשטות בשכר המשמעות היא שאינני חייב לטעון אם אינך משלם לי, ולעומת זאת פריקה בחינם, כלומר שאני חייב לטעון אם אינך משלם לי, אבל עדיין יתכן שאף בפריקה אם אתה משלם לי אני רשאי ליטול שכר.

אבל יש להוכיח שאין הדבר כן מדברי הרא"ש בסוגיה שם [סימן ל'] שנתקשה לגבי הדין ששנינו במשנה שם שאם אמר לו עליך
מצווה לפרוק פטור, ונתקשה הרא"ש שהן אמנם שמשום מצוות פריקה הוא פטור מלפרוק מכל מקום יתחייב לפרוק משום צער בעלי חיים, ותירץ שבאמת הוא חייב לפרוק משום צער בע"ח ורק משום מצוות פריקה הוא פטור, ונפקא מינה שיכול ליטול שכר, עד כאן דברי הרא"ש, והרי א"א לומר שכוונת הרא"ש שמשום צער בע"ח איננו חייב לפרוק אם אינו משלם לו, כי מה ההגיון בזה, אלא כוונת הרא"ש שבאופן שכל חיובו לפרוק הוא משום צער בע"ח רשאי הוא ליטול שכר אם יתנו לו, משא"כ באופן שחיובו גם משום מצוות פריקה שאינו רשאי ליטול שכר.

וכ"כ הטור בחושן משפט סימן רע"ב וכן פסק הרמ"א שם, והסמ"ע פירש להדיא כדברי.

והטעם שכשחיובו משום צער בע"ח מותר ליטול שכר, נראה לפרש שאז אין זה שכר על המצווה ממש שהרי אין החיוב לדאוג לחבירו אלא שבמקרה גם חבירו נהנה ועל זה הוא משלם

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/1/2017 16:30 לינק ישיר 

לא נעים לקלקל את החגיגה, אבל אני שמעתי את הסיפור הזה כולל המשכנתא וכולל השם של דונלד טראמפ הרבה לפני שהוא היה מועמד לנשיאות ארה"ב.
צריך להבדיל בין מרכז הסיפור (טרמפ, משכנתא, תיקון ברכב) לבין פרטים דינמיים (הוריקן או סתם סערה, סכום מדויק, יורו או דולר).
אין פלא שטראמפ לא יצא לתקן בגשם, כמובן. ובאמת הרבה יותר קל לתקן פנצ'ר בשניים מאשר הנהג לבדו.
ולמרות הכל, אין לי מושג אם הסיפור היה או לא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/1/2017 17:40 לינק ישיר 

שמח בחור

איקון ירוק

כמדומני

איקון ירוק

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/1/2017 11:07 לינק ישיר 

האבולוציה של סיפורים

שלב א'

צריך סיפור עם מסר של שכר מצוה בעולם הזה (חז"ל מתנגדים לעיקרון, אבל למי אכפת היום ממה שהם חושבים)

שלב ב'

סיפור נולד: יהודי עזר לגוי וקיבל צ'ק גדול בתמורה (בטח היה, ואם לא היה אפשר להמציא)

שלב ג'

נוספים פרטים צדדים של נופך: מדובר באיש עסקים. סכום הצ'ק.

שלב ד'

הרשימה מתחילה להצטמצם: כמה אנשי עסקים ישלמו סכום כזה כמענק? לא הרבה

שלב ה'

החזק מנצח: סיפור כזה ירוץ בוואצאפ, אבל הכחשה שלו לא תרוץ בשום מקום. את מי מעניין להעביר הכחשה, חוץ מכמה תאולוגים בעצכ"ח

שלב ו'

הסיפור נהיה חלק מהפולקלור ומודפס בספר טובך יביעו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/8/2017 00:30 לינק ישיר 

רק תתארו לעצמכם: אסון פוגע בעיר גדולה, ומישהו מעז לפרסם שלדעתו האסון הגיע בגלל שהם תומכים בהשקפה פסולה וגם סייעו למי שדוגל בהשקפה הזו להיבחר לתפקיד מנהיגותי.

אמנם זה לא קרה בישראל אלא באמריקה.

למי שקורא אנגלית

A university professor suggested Harvey was karma for Texas Republicans. Then, he was fired.

The University of Tampa has fired a visiting professor who appeared to suggest on social media that Hurricane Harvey is karma for Texas for voting Republican.

Kenneth L. Storey, a sociology professor, was immediately slammed on social media after he tweeted this Sunday: “I dont believe in instant Karma but this kinda feels like it for Texas. Hopefully this will help them realize the GOP doesnt care about them.” Two days later, he was out of a job.

In a statement Tuesday, the university denounced Storey’s comments, saying they were made on his private Twitter account and do not reflect the school’s views.

“We condemn the comments and the sentiment behind them, and understand the pain this irresponsible act has caused,” the university said, adding that other faculty members will take over Storey’s classes. “As Floridians, we are well aware of the destruction and suffering associated with tropical weather. Our thoughts and prayers are with all impacted by Hurricane Harvey.”

https://www.washingtonpost.com/news/grade-point/wp/2017/08/29/university-fires-professor-who-suggested-harvey-was-karma-for-texas-republicans/

הפרופסור אמר: ההוריקן שפגע בטקסס זה עונש (קארמה) על שתמכו בטראמפ.

והפרופסור פוטר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/8/2017 16:13 לינק ישיר 

הפרופסור טועה.
טראמפ שעזר לאברך לכסות את המשכנתה לא יתכן שיגרום לקארמה שלילית. 

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > דרשנים, היזהרו בדרשותיכם 2
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext