|
|
| נשלח ב-25/1/2017 15:04 |
|
| |
אם תביע את הסכמתך לדיון, בשמחה אפתח אשכול חדש. יש לי מה לכתוב כבר על מה שכתבת כאן. לפתוח אשכול?
|
|
|
|
| נשלח ב-25/1/2017 15:31 |
|
| |
אומר לך את האמת לא נראה לי שאני אכנס לדיון .היות והדברים אצלי ברורים ולא נראה לי שאצליח לשכנע במישהו על נכונות הדברים כי כל אחד כאן איתן בהשפתו על העולם , ודיון תיאורטי חבל לי לבזבז את זמני .
|
|
|
|
| נשלח ב-25/1/2017 16:11 |
|
| |
| מם80 כתב: |  | הרי"ף ורש"י מרבני התלמוד הבבלי. במחשכים הושיבני כמתי עולם, אמר רבי ירמיה זה תלמודה של בבל. התלמוד הבבלי מבולבל ומעורבב (מהרש"א). מעלת הלכות הרי"ף ופירוש רש"י שספריהם ברורים ומסודרים בטעם טוב. באשר לרי"ף, רבי זרחיה הלוי שהשיג עליו, כתב: "אינו צריך להאריך בגדולתו וחכמתו כי היא גלויה לכל בעלי העינים, כשמש בחצי השמים, וכנפי צדקותיו, בחבור הלכותיו, פרושות על דורותיו, ועל כל דורות הבאים אחריו, כי לא נעשה חבור יפה כמוהו בתלמוד מאחרי סתימתו".
|
|
מ לא שאלתי מה כתבו, אלא למה כתבו. תיקח רי"ף על מסכת מסוימת או אפילו פרק ותנסה להראות מדוע היה צורך ברוח הקדש כדי לכתוב אותו.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/1/2017 16:47 |
|
| |
בעלבעמיו,
נסה להבין את הדברים בצורה כוללת. למה כתבו? אילמלא פירוש רש"י לגמרא, היו שוכחים היאך ללמוד גמרא, כי בתקופתו רק מעטים למדו גמרא וידעו היאך ללומדה, ומאחר שפירושו התקבל בכל תפוצות ישראל, משמע שהצליח לדבר ללבם של כלל ישראל לדורותיהם, ולזה נדרש רוח הקודש. כל ספר הלכה יסודי נכתב לדורו ולדורות הבאים, ולדעת מהם צרכי הדור והדורות הבאים ולפסוק נכון, לזה נדרש רוח הקודש. מדוע נאמר על הרי"ף ששרתה עליו השכינה ולא נאמר כן על הרמב"ם, או מדוע הראשונים העריכו את הרי"ף יותר מכל הפוסקים, אינני יודע. מכל מקום, אולי אביא דוגמא מפירוש רש"י לגמרא המדגימה את הכלליות של פירושו.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/1/2017 17:31 |
|
| |
מם,האם אינך ראה את הסתירה מיניה וביה שבדבריך? אתה טוען שפרוש רש"י התקבל בכל תפוצות ישראל ולזה נדרש רוח הקודש. כשאתה קובע כלל כזה הרי הדבר הכי הגיוני זה למצוא דוגמאות לכלל שלך. אבל אתה בעצמך רואה שלכלל שלך אין רגליים שהרי הדוגמאות של הרי"ף והרמב"ם ממוטטות את הכלל שלך.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/1/2017 18:03 |
|
| |
נדרש רוח הקודש על מנת שספר יתקבל בכל תפוצות ישראל, אולם אין זה אומר שספר שלא התקבל בכל תפוצות ישראל ראיה שלא נכתב ברוח הקודש. יש הבדל בין מפרשים לבין פוסקים, וגם אם תאמר שאין הבדל בין מפרשים לפוסקים, פירוש רש"י ייחודי ואין כדוגמתו לא לפניו ולא לאחריו וכן הלכות הרי"ף, ואילו הרמב"ם נסמך על הרי"ף ואף חיבר הלכות על התלמוד הירושלמי כמעין הרי"ף על התלמוד הבבלי, ואם תאמר מה ההבדל בין הרמב"ם שנסמך על הרי"ף לבין הרי"ף שנסמך על הגמרא, אזי נדרש עיון, ומכל מקום סביר להניח שחשיבותו של משנה תורה להרמב"ם מתחיל להתברר כראוי רק בדורות האחרונים.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/1/2017 18:58 |
|
| |
| מם80 כתב: |  | בעלבעמיו,
משמע שהצליח לדבר ללבם של כלל ישראל לדורותיהם, ולזה נדרש רוח הקודש. כל ספר הלכה יסודי נכתב לדורו ולדורות הבאים, ולדעת מהם צרכי הדור והדורות הבאים ולפסוק נכון, לזה נדרש רוח הקודש.
|
|
והא גופא צריך ראיה
|
|
|
|
| נשלח ב-25/1/2017 20:08 |
|
| |
רוח הקודש = שכל ישר. דוגמא:
מר זוטרא חסידא אגניב ליה כסא דכספא מאושפיזא. חזיא לההוא בר בי רב דמשי ידיה ונגיב בגלימא דחבריה. אמר היינו האי דלא איכפת ליה אממונא דחבריה. כפתיה ואודי (בבא מציעא כד.).
מר זוטרא החסיד נגנבה לו כוס כסף מהמלון. ראה תלמיד ישיבה הרוחץ את ידיו ומנגבן בטליתו של חברו. אמר: זה הוא שלא חס על ממון חברו. כפתו והודה בגניבה.
פירש רש"י: כלי של אושפיזו היה. מניין ידע רש"י שכלי הכסף של בעל המלון והלא לשון הגמרא שכלי הכסף נגנב לו?
אם כלי הכסף היה של מר זוטרא החסיד, בהיותו חסיד לא היה מקפיד על ממונו, כל שכן לא מבייש את התלמיד. משמע שאם כלי הכסף איננו שלו, הרי ששייך לבעל המלון. אם-כך מדוע לשון הגמרא אגניב ליה? כי דרך החסידות למנוע נזיקין מחברו מה שיוכל, ומאחר שהתארח במלון, התייחס לגניבה מבעל המלון כאילו נגנבה לו, כלומר שהוא אחראי לגניבה, ולפיכך טרח למצוא את הגנב ולהחזיר את כלי הכסף לבעל המלון, וכן למנוע נזיקין מהרבים.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/1/2017 21:15 |
|
| |
אני מתחיל לחשוד שגם לי יש רוח הקדש.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/1/2017 22:33 |
|
| |
| מם80 כתב: |  | רוח הקודש = שכל ישר. דוגמא:
מר זוטרא חסידא אגניב ליה כסא דכספא מאושפיזא. חזיא לההוא בר בי רב דמשי ידיה ונגיב בגלימא דחבריה. אמר היינו האי דלא איכפת ליה אממונא דחבריה. כפתיה ואודי (בבא מציעא כד.).
מר זוטרא החסיד נגנבה לו כוס כסף מהמלון. ראה תלמיד ישיבה הרוחץ את ידיו ומנגבן בטליתו של חברו. אמר: זה הוא שלא חס על ממון חברו. כפתו והודה בגניבה.
פירש רש"י: כלי של אושפיזו היה. מניין ידע רש"י שכלי הכסף של בעל המלון והלא לשון הגמרא שכלי הכסף נגנב לו? כתוב "מאושפיזא"!
אם כלי הכסף היה של מר זוטרא החסיד, בהיותו חסיד לא היה מקפיד על ממונו, היכן מצינו ממידת חסידות לא לדאוג לרכושך? אדרבה, יעקב חזר על פכים קטנים! כל שכן לא מבייש את התלמיד. כל שכן שצריך לקיים "ובערת הרע מקרבך" משמע שאם כלי הכסף איננו שלו, הרי ששייך לבעל המלון. אם-כך מדוע לשון הגמרא אגניב ליה? כי דרך החסידות למנוע נזיקין מחברו מה שיוכל, ומאחר שהתארח במלון, התייחס לגניבה מבעל המלון כאילו נגנבה לו, כלומר שהוא אחראי לגניבה, ולפיכך טרח למצוא את הגנב ולהחזיר את כלי הכסף לבעל המלון, וכן למנוע נזיקין מהרבים.
|
|
|
|
|
|
| נשלח ב-26/1/2017 00:51 |
|
| |
אושפיזא - מלון; אושפיז - האורח או בעל המלון. אושפיזו - מארחו של מר זוטרא חסידא.
מדת חסידות לא לצער חברו בשום מיני צער כלל, ובכללה להיות ותרן בממונו, כפי שנאמר במסכת אבות שלי שלך ושלך שלך. יעקב היה ישר, ואילו מדת חסידות, לפנים משורת הדין, בקצוות. עיין רמב"ם, הלכות דעות, פרק שני הלכה ה.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/1/2017 08:56 |
|
| |
לא בעניין של להיכנס לדיון בטיעון של מואדיב (הפרוץ מרובה בו על העומד), אבל אפשר לעשות העתק הדבק לטיעון לגבי הטענה "ספר יהושע נכתב בנבואה" (כמובן גם לגבי התורה אבל זה כבר מעורר יותר יצרים).
|
|
|
|
| נשלח ב-26/1/2017 11:56 |
|
| |
כתב הרב עוזיאל בהקדמה לספרו "מכמני עזיאל":
"בהכנסנו אל היכל הקדש של אוצר התורה והנבואה, צריך להיכנס בו באימה וחרדה, ובהגותינו בדברי רבותינו באגדתם צריך להאמין ביסודם ואמתותם ולעין בהם בפנים מסבירות ועינים חודרות להציץ אל פנימיותם, ולהסבירם על יסודות סברתם הם שרוח הקדש שרתה בבית מדרשם."
ובשו"ת משפטי עזיאל, כרך ב, יורה דעה סימן כנ:
"לא זו היא דרכה של תורה לחלוק על רבותינו ומאורינו הראשונים בסברות מחודשות מדעתנו, אלא זאת היא חובתנו וזה גם כבודנו לקבל ביראה ואימה כל דבריהם, וביחוד דברי רש"י ז"ל שהוא רבן של כל ישראל לדורו ולדורות עולם, אם לא שנמצא להם סתירה מפורשת מדברי הש"ס; ורק בזה רשאים אנו להקשות על דבריהם בענוה ויראה ולקיים בנו דברי רבי מנא: כי לא דבר ריק הוא מכם ואם ריק הוא מכם (ירושלמי פאה פ"א ה"א). דבר זה נאמר גם על דברי רבותינו הראשונים שכל דבריהם דברי קבלה. ואם רואים אנו סתירה בדבריהם צריכים להכיר שזו היא בסיבת העדר ידיעתנו לעומקם של דברים ולא לבטל דבריהם לגמרי מפני דעתנו אנו."
|
|
|
|
|
| נשלח ב-26/1/2017 19:38 |
|
| |
מם "אושפיזא" פירושו אמנם "מלון" עם זאת, "מארח" תרגומו "אושפיזכן" "אושפיזו" היא מילה שלא כל כך ברור מה מקורה, ובכל מקרה קשה להחליט אם פירושה הוא "מארח" או "אורח". (מדבריך נראה שאף אתה נסתפקת אם "אושפיז" הוא אורח או מארח, ומ"מ כתבת למילה זו את שני הפירושים, אבל משום מה כשהגעת להטיה "אושפיזו" קבעת שפירושה "מארח")
כעת, יש להתבונן בלשון הגמרא: בגמרא כתוב שהכוס נגנבה "ליה... מאושפיזא" = "לו... מהמלון" - מהמילה "ליה"="לו" - ניתן להבין שהיא נגנבה ממר זוטרא, אמנם מהמילה "אושפיזא"="מלון", ניתן להבין שהיא לא נגנבה מביתו הפרטי. כעת יש להתבונן: של מי הייתה הכוס, וברשות מי הייתה. בתרגום חופשי: של מי הייתה הכוס, ומי השתמש בה לפני שנגנבה. ייתכן שמר זוטרא התארח במלון, והכוס הייתה - 1. או שלו 2. או של בעל המלון. וייתכן שמר זוטרא ניהל מלון - ושוב - 3. או שהכוס הייתה שלו (שהוא בעל המלון) 4. או של האורח. מהמילה "ליה"="לו" אכן משתמע שהכוס הייתה שייכת למר זוטרא, אבל ברגע שהגמרא מוסיפה את המילה "מאושפיזא" - אזי האפשרות האחת מתחלפת בארבע האפשרויות הנ"ל. רש"י אכן הסיק מכך, שהכלי היה דווקא של "אושפיזו" - שאחרת למה הוסיפו את המילה הזאת? אמנם, עדיין זה לא פותר את השאלה - האם "אושפיזו" הוא האורח או המארח.
בכל מקרה, בכל ארבעת האפשרויות מר זוטרא נוגע בדבר: ב1. הוא בעל הכוס. ב2. הוא אולי נחשב לשוכר. ב3. הוא בעל הכוס. וב4. הוא אחראי למה שקורה במלון שבניהולו, ולמען שמו הטוב כדאי לו שהכוס תוחזר. בכל אחד מארבעת המקרים יש טעם לציין שמדובר ב"אושפיזא": ב1. כי בדרך יש יותר חשש לגניבה. ב2. כי הוא צריך לשלם. ב3. כי במלון נכנסים אנשים זרים - ושוב יש יותר חשש לגניבה. וב4. - כי שוב - הוא עשוי להיחשב אחראי. מאחר ובכל ארבעת המקרים יש לזה חשיבות, מובן שרש"י הדגיש זאת. ומאחר ובכל ארבעת המקרים יש לזה חשיבות, גם אין הוכחה שמר זוטרא לא היה אמור להקפיד. מה מבין ארבעת המקרים הוא הנכון? באמת שאני לא יודע.
בנוסף, אני לא יודע מה התכוונת להוכיח מהרמב"ם בהלכות דעות פרק ב' הלכה ה'. כתוב שם באופן מאוד כללי על כך שצריך ללכת בדרך האמצע, מלבד בעניין הענווה, אבל האם כאן מדובר בעניין של ענווה? הרי וותרנות בממון אינה ענווה, ואם היא קשורה לענווה - הרי ניתן לקשר את כל המידות באיזושהיא דרך לענווה (ואתה ודאי מכיר מקורות בעניין). מה שכתוב "שלי שלך ושלך שלך" - הוא לעניין שמי שביכולתו, שלא יקמץ מלתת הלוואות או צדקה, או להשאיל את כליו, או אולי גם לתת מתנות היכן שזה שייך (וזה לא שייך בכל מקום שפיזית זה אפשרי, כמובן) - אבל כמובן לא לאבד כל מה שנותנים לו, וגם אם מפזר לצורך צדקה - לא לפזר יותר מחומש. כל שכן לא לפזר לצורך התעשרותם של גנבים.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/1/2017 21:26 |
|
| |
דרך האמצע זו מדת צדיקות, ואכן ממדת צדיקות לא לפזר יותר מחומש לצדקה, כמפורש בתלמוד הירושלמי. מדת חסידות, לפנים משורת הדין, אין לה גבול, כגון מעשי רבי אלעזר איש ברתותא (תענית כד.), לקיים טוב ה' לכל. תתן אמת ליעקב חסד לאברהם.
באשר לאגדות, נדרש להקשיב לרוח הדברים. נראה לי שאפשר גם לפרש שכלי הכסף נגנב לאורח של מר זוטרא, אלא שלאגדה יש יותר טעם וריח אם כלי הכסף נגנב מהמארח של מר זוטרא, וכן פירשו מפרשי האגדה.
תוקן על ידי מם80 ב- 26/01/2017 21:36:46
|
|
|
|
|