| נשלח ב-21/4/2017 10:59 |
|
| |
פ"ב: העתיד?
טוב, רציתי לספר ומישהו כבר קדמני.
נשימה עמוקה.
נרשמתי לפייסבוק.
בעידוד של חבר וירטואלי מסור, שהסביר כל צעד וצעד, פתחתי יוזר בפ"ב (מיימוני מעצכח).
מיגבלות:
זה הכל צבעוני ורועש, ואני בקושי יודע שם בין ימיני לשמאלי. אבל לומדים. אמנם לאט. אז תתחשבו.
שנית, אני יכול להגיע לשם רק לעתים נדירות. פחות מאשר לכאן. מסיבות טכניות.
אולי זה ישתנה אבל כך זה בינתים.
שלישית, אני בשום פנים ואופן לא רוצה לוותר על המקום הזה.
רביעית: אני מבין שהעיקר שם זה קבוצות. יש לי, נכון לאתמול, קבוצה אחת שאמורה להיות משהו בין אגודה אחת (ז"ל?), עצכח ואולי, במובן החיובי, בח"ח. קוראים לה תורה-האב, כמדומני.
אם יש לכם קבוצות רציניות להמלצה, אפשר לכתוב אלי למייל. יש לי כבר חדש עבור הפ"ב. ואפשר לכתוב כנראה גם שם, אני לומד.
מה שאני משער הוא שאם אכתוב פוסט (אהה, למדתי מילה) שם אז אפרסם אותו גם פה. ואולי גם להפך.
כולם מוזמנים להישאר כאן. כאן זה הבית.
|
|
|
| נשלח ב-21/4/2017 11:03 |
|
| |
[email protected]
זה המייל החדש.
שימו לב שיש לו אותו חסרון (בינתים לפחות) של הפ"ב: אני מגיע פחות לשם מאשר לכאן ולמייל הקיים.
ועוד משהו: כדי להעתיק את הכתובת לכאן הייתי צריך ללכת בדרך עוקפת. נראה שהפ"ב יותר ידידותי למשתמש.
לתשומת לב המארחים שלנו כאן.
|
|
|
| נשלח ב-22/4/2017 22:31 |
|
| |
הפייסבוק אחר. מה שתכתוב שם יורד לטמיון. אבל אשוחח איתך גם שם
|
|
|
|
| נשלח ב-22/4/2017 23:23 |
|
| |
איה
זה בדיוק מה שחשבתי.
היו לאחרונה פירסומים שמחקו כותבים וכל מה שכתבו, בגלל נימוקים (כנראה) פוליטיים.
מה שאני חושב לעשות זה לפרסם גם פה וגם שם. במקביל.
לגבי שם, תוכל לכתוב לי ולבקש חברות. אני יודע לאשר חברים. זה בערך כמעט הכל... בינתים.
|
|
|
| נשלח ב-23/4/2017 09:04 |
|
| |
הבעיה הגדולה שאין שם רשימת אשכולות כמו כאן.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/4/2017 17:01 |
|
| |
בעל
לא הבנתי.
יש שם רשימה נגללת של פוסטים, של חברים ושל קבוצות, לא? כך הספקתי להתרשם.
נדמה לי שמנגנון החיפוש שם אמור להיות טוב יותר מכאן. אבל את זה לא ניסיתי.
איך שומרים גישה לדברים יקרים וחשובים, זה איני יודע.
לכן ביחס לעצמי חשבתי לפרסם באופן כפול, כאן ושם.
|
|
|
| נשלח ב-26/4/2017 07:00 |
|
| |
כמו שבאינטרנט יש את הפלטפורמה המארחת שלנו, פעם הייד פארק והיום בחדרי חרדים, כך בתוך האינטרנט יש את פייסבוק. עולם אינטרנטי בתוך האינטרנט.
ושם יש קבוצות. למשל "תורה האב". שם גיליתי קבוצה של חברי עצכח לשעבר, שמספרים, הותיקים לדור הצעיר, כיצד פעם פעם הפורום שלנו היה אבי אבות השינוי.
מזכירים לטובה את הרא"מ, הלא הוא הרב אהרן מילר, שרדיפתו בידי בעלי עוצמה במגזר גרמה לתלמידיו להקים את הפורום עצור, ואליהם הצטרפתי גם אני.
מזכירים את החלום הבלתי אפשרי על קדושית, על פתיחות מחשבתית, על סובלנות לדעות אחרות, לא בהתאם למסורת של מאות השנים האחרונות ועשרות השנים האחרונות, של אפשרות לביקורת וחשיבה עצמאית.
אז היינו עשרות, והיום יש שם כנראה יותר מאלף.
זה לא הרבה מאד, אבל זה עדיין הרבה. והם, לפי הרושם שאפשר לקבל, אנשים חושבים ובני עליה. שתוהים על מקומם בעולם, מאין באו ולאן הם הולכים, ולפני מי הם נותנים ויתנו דין וחשבון.
אם אנו האבות, אז הם הבנים. או הנכדים.
אנקדוטה: לפני שנים רבות מאוד, די בראשית ימי הפורום, שאל חברנו האקדמאי בני בראון מדוע קבוצה קטנה מאד של כמה עשרות אינטלקטואלים מחפשי אמת ומבקרי אמונה וחברה, אבל מאמינים ביהדות, זקוקים לשינוי, כאשר יש להם מקום להצטרף אליו: החברה הדתית לאומית.
אז מתברר שבהדרגה קמה והתגבשה חברה של חרדים נאורים. כאלו שמשתדלים להיות בני עליה, חכמים ומסורים ליראת שמים וחינוך, שלא ויתרו על החרדיות שלהם אלא העניקו לה תוכן מחודש.
האם זה מסלול החוצה, שלא מדעת? זה מסלול מסוכן, אבל יש כאלו, ואפילו די הרבה, שעבורם זה מסלול שישאיר אותם "בפנים", בתוך היהדות, ואפילו בתוך החרדיות.
הצלחנו. לא ידענו, גיששנו, ניסינו, וכנראה בסייעתא דשמיא הצלחנו.
זה היום עשה ה', נודה לו ונגילה (פרפרזה על הפסוק כדי למנוע את הצורך בגניזה).
|
|
|
|
| נשלח ב-26/4/2017 11:55 |
|
| |
טובים השניים
|
|
|
|
| נשלח ב-26/4/2017 12:16 |
|
| |
הרב מיימוני בזמנו אמרתי שאני אעקוב אחריך. חסוך לי את הטורח לחפש. מה הקבוצות שלך והפוסטים. אסור לנביא לכלוא את נבואתו. וחכם עדיף מנביא ומחויב יותר בלאו.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-26/4/2017 13:07 |
|
| |
ירוחם
זה לא סוד. חפש שם אחרי "מיימוני מעצכח".
הקבוצה (הסגורה) היא "תורה האב". יש עוד כמה, אבל זו הבולטת מכולן.
זה לפחות המצב נכון לעכשו. אני חש ממש חדש ומבולבל במקום ההוא. זה ליותר צעירים מאיתנו.
|
|
|
| נשלח ב-26/4/2017 14:27 |
|
| |
מיימוני,
"הִנֵּה יָמִים בָּאִים נְאֻם אֲ-דֹנָי ידוד וְהִשְׁלַחְתִּי רָעָב בָּאָרֶץ לֹא רָעָב לַלֶּחֶם וְלֹא צָמָא לַמַּיִם כִּי אִם
לִשְׁמֹעַ אֵת דִּבְרֵי ידוָד."
זה לא חשוב בכלל איפה אתה כותב. אפשר לכתוב על החול בשפת הים, על החומה הסינית, או איפה שלא יהיה.
מה שחשוב זה לאן הגעת אחרי שכתבת כל כך הרבה.
*** תוקן כדי להחליף את שם ה' באותיות אחרות ****
תוקן על ידי עצכח ב- 26/04/2017 15:27:13
|
|
|
|
| נשלח ב-26/4/2017 15:25 |
|
| |
שלישישי
נכון. אפילו פשיטא.
בכל אופן, יש חשבון שלי עם עצמי למה אני עושה מה, וזה ביני לבין קוני.
ויש חשבון שלי אם אני רוצה להועיל ואם הצלחתי.
חשוב מאד
נא לא לכתוב את שם השם מכמה סיבות שהתבארו בעבר. במיוחד לא שם של ארבע אותיות!
|
|
|
|
| נשלח ב-26/4/2017 15:48 |
|
| |
מיימוני אאל"ט אני מבוגר ממך
|
|
|
|
| נשלח ב-26/4/2017 19:47 |
|
| |
ונניח שכן, אז מה? יש צעירים למרות הגיל.
|
|
|
| נשלח ב-27/4/2017 11:01 |
|
| |
| מיימוני כתב: |  |
חשוב מאד
נא לא לכתוב את שם השם מכמה סיבות שהתבארו בעבר. במיוחד לא שם של ארבע אותיות!
|
|
מיימוני, איך היית מרגיש אם מישהו היה משנה ומעוות את השם שלך? איך לדעתך א' מרגיש?
הסיבות שלא לכתוב את "השם" כפי שהוא במיוחד שזה נעשה ע"ג מסך המחשב מופרכות. אם "השם" מופיע על המסך, אתה לא עובר לדף אחר? מכבה את המסך?
וגם, אם יש מי שיטרח וידפיס מכאן משהו אז חזקה עליו שמה שידפיס היינו בעל ערך עבורו והוא ינהג בדפים המודפסים כראוי, ולא יניח להם להתעפעף ברוח כעלוני השבת.
תוקן על ידי שלישישי ב- 27/04/2017 11:02:05
|
|
|
|
| נשלח ב-27/4/2017 23:54 |
|
| |
שלישישי
איקון ירוק. יפה שאלת.
אכן יש צד של גריעותא בהחלפת שם השם בשם דומה עם שינוי אותיות. על כן גם אני חש איזו אי נעימות בביטויים כמו אלוקים, קל המקובל בציבור שלנו, וכיו"ב.
במה דברים אמורים, בביטוי בעל פה, בקריאה.
אבל בכתב זה אחרת. יש המעתיקים או מדפיסים מתוך הפורום, ואז יש להיזהר בכבודן של אותיות אלו המצטרפות לשם. ולכן אפשר לחסוך את החשש הזה ואת הטרחה הזו על ידי החלפת אותיות של קודש באותיות של חול.
זה מעלה את השאלה שכבר עלתה באשכולות מספר, והייתי מעדיף לייחד לה אשכול ולא לכתבה כאן באשכול על הפייסבוק, כלומר מדוע יש הקפדה על שם. הרי השם אינו המהות. ולא עוד אלא שמתן יחס של כבוד ויראה לשם עלול ליצור אמונות מאגיות. אחד משני יסודות המאגיה, כפי שנראה מן המחקר בתחום, הוא שמי שיודע את השם של דבר כלשהו שולט בו. אכן גישה מאגית כזו קיימת לצערי גם במסורת שלנו.
אולם אפשר שהמסקנה היא שלכל נסיון תיקון יש מחיר. כוונתי לתיקון חינוכי ולא תיקון תיאורגי חלילה. התורה מצוה לנהוג כבוד גם בסממנים חיצוניים. יש איסורים שונים שנוהגים בחפצי המקדש, והתורה וחכמים הרחיבו אותם גם לגבי שם ה'. על מנת לתת ביטוי לתחושה הטבעית הפסיכולוגית של כבוד ויראה לא רק מן האלוקים אלא גם משמו, יש לנו הלכות של איסור ביטוי, איסור נשיאת שם השם לשווא, וחובת גניזה (איני מפרט כרגע מה דאורייתא ומה דרבנן, מה כתוב ומה הוא פירוש, ולמען האמת איני זוכר את הפרטים). המחיר של קבלת התחושה הזו של מורא אל תוך ההלכה, ואולי גם הרצון לחנך את האדם להתנהגות של מורא, עלולים להביא להופעתה של אמונה מאגית. אבל זה בלתי נמנע ולכן התורה וחכמים הניחו לזה לקרות.
אגב הדיון שפיתחתי כאן דומה שעמדנו על רעיון גדול. כל נסיון לתקן אמונות נכונות וגישה נכונה על ידי עיצוב התנהגות עלול בהמשך להביא לתוצאות מזיקות. אבל כך היא דרך העולם וזה טבעו של האדם, וההלכה אינה יכולה לחולל נסים. להפך, מטרתה היא לעבד את הטבע האנושי.
וכבר אמרו במדרש כי משה רבנו התפלא מדוע נאמר "נעשה אדם", וגם אם יש בכך משמעות (ויש פירושים יפים ואפשר שהם פשט) הרי המחיר הוא מתן מקום למינים לכפור (נניח שיאמינו בדואליזם, או שתי רשויות). וה' עונה לו, לפי המדרש: כתוב והרוצה לטעות יטעה. לפי דרכי, המדרש מצביע על כך שאי אפשר להינצל מן הטעות. אפשר רק לנסות. ותמיד לשמור על ערנות.
לא נראה לי שבדורנו ובפורומנו מישהו יבוא להאמין שיש כוח מאגי לאותיות של שם ה' או שאני עצמי מאמין בשטות כזו. מה שנשאר לנו הוא יחס של כבוד למסורת שתובעת מאיתנו כללים ולכן נקבע בחוקת הפורום שאין להשתמש בשם ה' אלא בשינוי קל כזה או אחר, וכפי שביקשתי מן המנהלים לתקן.
|
|
|
|
|