בעיקרון יש צדק בטענות שלכם על העמדה שהבעתי למעלה, ובודאי למצב כיום אצל ה"גדוילים". אבל עיקר הנקודה מה שאני התכוונתי היא לא כל כך בלשאול רבנים, אלא שהמפקדים עצמם יהיו מספיק יראי שמים ומבינים בהלכות פיקוח נפש וכו', כך שלא יהיה להם צורך לשאול כל דבר רבנים למיניהם. אין ספק שזה לא ריאלי שעל כל מבצע ופעולה יצטרכו אישור מאפרתי (כלומר הרב אלישיב). מה גם שאז זה רק יגביר את המצב החולני הקיים היום באליטה הרבנית... לכן אני מדבר בעיקר על מפקדים וקצינים וכו' שיהיו יר"ש עם ידע מספיק בהלכות הנצרכות להם לדעת.
מכאן עולה שאלה מעניינת:
האם מותר ללכתולהתרפא אצל רופא מחלל שבת בפרהסיה?
ואצל רופא גוי רח"ל, מותר?
נשלח ב-26/11/2007 11:11
גוונא מה שהרב ליכטנשטיין קבע שמותר (בניגוד לקביעה שצריך או נכון טקטית) זה בדיוק הקביעה שרב אמור לעשות ,וזו ההתייחסות הערכית תורנית לנתונים.ועל זה דיברתי.ולגבי אם הצמרת המדינית תסכים לכך או לא-תרצה או לא תרצה-בצומת ההחלטות של ההחלטות הכי גורליות למדינת ישראל בעשרים שנים האחרונות לרבנים היתה השפעה גדולה אם לא מכרעת.
דובסון-אתה מדבר על החלטות של נפשות שבית דין גדול היה צריך לשבת ולהכריע בכמה ימים מה שאתה מצפה שלמגד יהיה וידע הלכתי להכריע בדקות? וחוץ מזה -אם יש מ"מ ת"ח אבל לא מסוגל לספור מאה מטר בצעדים כפולים בלי שיתבלבל,או מ"מ לא ת"ח אבל זריז ,מקצועי ובעל מנהיגות .את מי תבחר? מי שיחסוך בדמים או מי שידע בסוגיה הלכתית?
(אמאשלום-מה רע בתורה מזרוחניקית?)
תוקן על ידי - COGITO22 - 26/11/2007 11:52:33
נשלח ב-26/11/2007 11:37
[ לשאלות מואדיב,
"האם מותר ללכת ולהתרפא אצל רופא מחלל שבת בפרהסיה?
ואצל רופא גוי רח"ל, מותר? "
זה תלוי את מי שואלים - אם מדובר בתשובות שנקבל מהרמב"ם, אזי שיש להעדיף רופא שאיננו מחלל שבת - לרופא גוי ודאי שמותר ללכת - אם מדובר שתשובות שנקבל מהחתם סופר, אזי שאין טעם ללכת לרופא גוי, משום שהביולוגיה של היהודי שונה מהגוי, ולכן הגוי אינו מסוגל לטפל כראוי ביהודי.
ומכיוון שגם 'דעת תורה' איננה אחידה, ומה יעשה המג"ד המסכן שצריך לשבור את הראש באיזה מן התשובות לבחור?! ]
נשלח ב-26/11/2007 15:29
ריב
אין כלום
תוקן על ידי ירוחםשם ב- 26/11/2007 16:01:32
מודה ועוזב
נשלח ב-26/11/2007 15:50
ירוחם,
ריבונו של עולם,מדובר על הלכות "פיקוח נפש" ולא על שמירת הנפש והלכות רוצח ..
תוקן על ידי riv ב- 26/11/2007 16:18:42
נשלח ב-26/11/2007 16:02
ריב על מה את מדברת??
נשלח ב-26/11/2007 16:07
כלומר לעניינינו, ולשאלת מואדיב, על פי הרמב"ם בכל הקשור בפיקוח נפש, מותר ואף רצוי ללכת לרופא ולא משנה אם הוא גוי או יהודי
נשלח ב-27/11/2007 00:56
דובסון וקוגיטו,
שניכם מדברים על הימנעות מחיכוכים ותיעול של כל שאלה, בעיה וספק לסמכות המכריעה,
אני חושב שזה לא יעזור, לא נוכל להתחמק מקביעה נחרצת וחד משמעית מי היא הסמכות העליונה בצבא, הרבנים\התורה או המדינה\החוק\המפקדים החילונים,
זו שאלה שתשובה עליהמחוייבת המציאות כי היא מהותית לגבי זהותו של צה"ל ולא רק עניין טכני של מי יכריע בכל שאלה, כל עוד לא תגדיר נחרצות מי היא הסמכות העליונה יהיו חיכוכים והחרדים לא ירצו להתגייס,
נשלח ב-27/11/2007 05:30
גוונא.הסברתי מספיק טוב מי הסמכות העליונה בצבא.
נשלח ב-27/11/2007 09:11
גוונא, שכחת לציין שצריך גם להגדיר לאיזו דעת תורה הצבא אמור להיות כפוף.
נשלח ב-27/11/2007 09:56
תאר לך שהיו בצה"ל מג"דים חרדיים שהיו מפנים שאלות בענייני ניהול הצבא לגדולי התורה, וההחלטה בדעת תורה לצאת/לא לצאת למבצע כזה או אחר הייתה מתבררת בדיעבד כשגויה. מה היה קורה לאידיאל הדעת תורה במצב כזה?
האם זו תהיה החלטה השגויה היחידה?
נשלח ב-27/11/2007 10:08
נישטאיך שום שאלה אופרטיבית לא אמורה לפנות לרב.אבל שאלה ערכית מוסרית כן .ואם הלכה שאסור ללמסור יהודי לגויים שצרו על עיר למשל ,תתבצע לפי דברי הרב ,והגויים כבשו את העיר והרגו את יושביה אין כאן הוראה מוטעת או לא ,אלא הוראה הלכתית ערכית שמבחן התוצאה אינו משנה את תקפותה ונכונותה התורנית. אבל רב שיגיד שצריך לפלוש ללבנון דרך הים למשל אז הוא טועה גם אם הוכחה הצלחה מבצעית.
נשלח ב-27/11/2007 10:59
קוגיטו
אתה אולי לא זוכר, את העליה לרגל של גדולי הבטחון עם מפות טופוגרפיות מדויקות, להסביר למרן את הבעיה הבטחונית, בקיומו של גוש קטיף, ונדמה לי בכדי לא לקפח את האשכנזים- גם הרב אלישיב עיין בבט"ש של אזורים בארץ.
נשלח ב-27/11/2007 11:21
ירוחם-הבעיה שאני לא יכול לשכוח. ואגב כששרון רצה להגיע אל הרב שך עם המפות ומרשמי הקרב כדי לשכנע אותו שיתנגד לנסיגה מסיני(תיאטרון האבסורד יכול לקחת מכאן תסריט) הרב שך אמר לו שהוא לא מבין בזה ויכול גם גנרל מהשמאל לבא עם מפות ויוכיח הפוך .
תוקן על ידי - COGITO22 - 27/11/2007 11:51:14
תוקן על ידי - COGITO22 - 27/11/2007 12:16:21
נשלח ב-27/11/2007 14:20
קוגיטו,
אני ממש מזדהה עם דבריך, בעניין השאלות המוסריות ערכיות - זה מאוד מקומם להיווכח שדוד המלך לא נועץ בנתן הנביא לפני שמסר את אוריה, החייל המסור והתמים, ואתו חטיבה שלמה של 'יהודים' כשרים לגויים, וכל זה, רק בגלל שחשק באשתו והכניס אותה להריון - וזה עוד יותר מקומם, שבר כוכבא לא נועץ ברבי עקיבה לפני שהכניס לדודו רבי אלעזר המודעי בעיטה שחיסלה אותו, רק בגלל שאחז בו איזה טירוף שנבע מתסביך גדלות, ויש להודות הרבה תודות לדעת תורה, וחשד בו שהוא בוגד..