בית פורומים עצור כאן חושבים

מה שאלוהים לא יכול

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-13/8/2017 14:18 לינק ישיר 

גם אם היית משמיט כמה הערות שיפוטיות, המסר היה ברור דיו, בוודאי לחכמים שכאן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/8/2017 12:07 לינק ישיר 

I_N_RUBIN כתב:

והשי"ת יצילנו מהם ומהמונם.

אלוהים שלא יכול לעשות מה שהוא רוצה, לא יציל את השוטים!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/8/2017 11:52 לינק ישיר 

רובין, איך אתה מסביר את "מקום ארון אינו מן המידה" (מגילה י, ב)? זה לא "נמנעות"? יש לארון מידות שחייבה התורה בעצמה, ובקה"ק הוא לא תופס מקום. זו סתירה לוגית [במושג מידה/מקום], לא רק מציאותית. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/8/2017 12:01 לינק ישיר 

שאלה נוספת שכמדומני העירו פה כבר: הראשונים שהבאת סברו כתפיסת זמנם (מאריסטו והלאה) שהלוגיקה היא משהו קיים אובייקטיבית. הם לא ראו בה חיווט של המוח האנושי ותו לא. לא ראו בה דבר שערבו ערבא צריך, מה מקורו ומה התוקף שלו (בפרט שכל עיסוק לוגי נזקק להנחות שרירותיות, אקסיומות, שהן בעצמן אינן לוגיות). לכן אצלם סתירה לוגית נתפסה כ"נמנעות". אולי ה"מהפך" החשיבתי בנושא שאתה מדבר עליו חל פשוט במקביל לשינוי הכללי שחל בתפיסה הזו. כלומר אין זה מהפך תיאולוגי, הנקודה אינה יכולות האל באשר הוא אל, אלא מהפך פילוסופי כללי, שינוי התפיסה באשר ללוגיקה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/8/2017 12:46 לינק ישיר 

רב_מחשבות כתב:
רובין, איך אתה מסביר את "מקום ארון אינו מן המידה" (מגילה י, ב)? זה לא "נמנעות"? יש לארון מידות שחייבה התורה בעצמה, ובקה"ק הוא לא תופס מקום. זו סתירה לוגית [במושג מידה/מקום], לא רק מציאותית. 

עלית פה על נקודה חשובה: אתה כותב "סתירה לוגית" ומסביר בסוגריים "[במושג מידה/מקום]". נמצאת מבין, שכדי ליצור לוגיקה - צריך הגדרות. הלוגיקה איננה נכונה אוטומטית (מבחינה רוחנית כן, אבל מבחינת "שכל אנושי" - ממש לא-) כי אתה קודם צריך להניח שישנם מושגים של "מידה" ו"מקום" שהם נכונים. אבל התורה, וגם חז"ל, לא התחייבו בשום מקום למושגי הלוגיקה הנקראים "מידה" או "מקום", בדיוק כמו שלא התחייבו לאף כלל לוגיקה אחר. אפשר כמובן לשאול: האם לא הייתה לפניהם המציאות כמומ שהייתה לפנינו? והתשובה תהיה: סביר שכן, אבל המושגים ה"לוגיים" שהשתמשו בהם היו אחרים (בדיוק כמו שאמות מידה יכולות להיות "אמות" ויכולות להיות "מטרים" או "יארדים".), ובמושגים הלוגיים, ובמושגי המידה והמקום שהם השתמשו בהם - אנשים הבינו איך יכול להיות ש"מקום ארון אינו מן המידה", אע"פ שאילו היית מביא לפניהם את שאלתך במושגים הלוגיים שלך - הם היו מסבירים לך שזה פשוט לא קשור - כי אתה אולי צודק -גם לדעתם - שבמונחי לוגיקה מערבית הארון "תופס מקום", אבל מבחינת לוגיקה שלהם יכולה בהחלט לקרות איזו תופעה שגם במונחי לוגיקה מערבית - וגם לדעתך - הייתה נחשבת ל"נס" - כלומר לתופעה יוצאת דופן (בלי להיכנס לשאלה מהו נס, נסתפק בהגדרה שמדובר בתופעה יוצאת דופן.), - ו-לוגיקה היא קצת "שפה", וב"שפת הלוגיקה החז"לית" תיאור הנס הוא קצר ופשוט, אע"פ שכדי לתרגם אותו ל"שפת לוגיקה מערבית" זה ידרוש לשכתב אותו באופן שיכלול הקדמות והסברים ל"מה בעצם התרחש כאן מבחינה לוגית".pasting

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/8/2017 16:04 לינק ישיר 

אליקים7241 כתב:
עלית פה על נקודה חשובה: אתה כותב "סתירה לוגית" ומסביר בסוגריים "[במושג מידה/מקום]". נמצאת מבין, שכדי ליצור לוגיקה - צריך הגדרות. הלוגיקה איננה נכונה אוטומטית (מבחינה רוחנית כן, אבל מבחינת "שכל אנושי" - ממש לא-) כי אתה קודם צריך להניח שישנם מושגים של "מידה" ו"מקום" שהם נכונים. אבל התורה, וגם חז"ל, לא התחייבו בשום מקום למושגי הלוגיקה הנקראים "מידה" או "מקום", בדיוק כמו שלא התחייבו לאף כלל לוגיקה אחר. אפשר כמובן לשאול: האם לא הייתה לפניהם המציאות כמומ שהייתה לפנינו? והתשובה תהיה: סביר שכן, אבל המושגים ה"לוגיים" שהשתמשו בהם היו אחרים (בדיוק כמו שאמות מידה יכולות להיות "אמות" ויכולות להיות "מטרים" או "יארדים".), ובמושגים הלוגיים, ובמושגי המידה והמקום שהם השתמשו בהם - אנשים הבינו איך יכול להיות ש"מקום ארון אינו מן המידה", אע"פ שאילו היית מביא לפניהם את שאלתך במושגים הלוגיים שלך - הם היו מסבירים לך שזה פשוט לא קשור - כי אתה אולי צודק -גם לדעתם - שבמונחי לוגיקה מערבית הארון "תופס מקום", אבל מבחינת לוגיקה שלהם יכולה בהחלט לקרות איזו תופעה שגם במונחי לוגיקה מערבית - וגם לדעתך - הייתה נחשבת ל"נס" - כלומר לתופעה יוצאת דופן (בלי להיכנס לשאלה מהו נס, נסתפק בהגדרה שמדובר בתופעה יוצאת דופן.), - ו-לוגיקה היא קצת "שפה", וב"שפת הלוגיקה החז"לית" תיאור הנס הוא קצר ופשוט, אע"פ שכדי לתרגם אותו ל"שפת לוגיקה מערבית" זה ידרוש לשכתב אותו באופן שיכלול הקדמות והסברים ל"מה בעצם התרחש כאן מבחינה לוגית".pasting

אליקים,

1. אתה טוען שחז"ל לא התחייבו לשום כלל לוגיקה המוכר לנו, מה שאתה קורא "מערבית", קודם כל מנין לך ההנחה הזו שהנחת, אשמח למקורות.

2. מהי אותה לוגיקה שלהם? אשמח לדוגמה מניחה את הדעת שגם אנו יכולים לתפוס. שלא יהיה זה בגדר "ירחיק עדותו".

3. בנוגע לעיקרון הנמנעות התיאולוגי עצמו כוונתך שללוגיקה כפי שהם תפסו אותה כן היה האל מחוייב מבחינתם? אם כן, גם זאת מנין לך? הראשונים שכתבו את הכלל הזה לקחו את זה מאריסטו או עכ"פ אמרו את זה לפי איך שהם תפסו את הלוגיקה, כלומר המערבית. 

4. או שלטענתך הלוגיקה של חז"ל היתה כה שונה/גמישה/מורכבת שהכל אפשרי בה? וזו הסיבה שאין בתיאולוגיה שלהם בעיית נמנעות, כי פשוט אין נמנעות?   

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/8/2017 17:13 לינק ישיר 

רובין, אני כה מודה לך וקד לפניך אפיים על שנהגת עמי לפנים משורת הדין ברוב רחמיך וחסדיך והואלת התייחסותך. [עם זאת אני לא כ"כ מבין את שורת הדין שכתבת, למה אתה כותב בפורום ציבורי אם אין בכוונתך לענות כאן על שאלות שאתה נשאל כאן, אלא להסתפק בהפניות ל(רכישת ה)ספר. אם למשל תיערך השקה של ספרך בחנות ספרים כלשהי, ותישאל שאלות מהקהל, ג"כ לא תענה אלא תסתפק במ"מ לעמוד בספר?]  

על אחת כמה וכמה טובה כפולה ומכופלת לך עלי שהואלת להכתירני בתואר "לפחות בבחינת שואל כענין". מחמאה כזו מפיך לאו מילתא זוטרתא היא. עשית לי את היום.

לאחר קידה והשתחוויה אלה אפנה ברשותך הרמה לגוף הדברים:

נושא 1:

לוית חן עסק בשאלה זו, ואמר מחמתה שאגדה זו אינה כפשוטה. טוב. האם שתיקתם של הראשונים שעסקו בנושא הנמנעות ואי אזכורם מימרא זו מעידים שסברו כמותו בפשיטות כזו שלא הוצרכו לאומרו?

לגבי הפיסיקה של איינשטיין, אולי [לא כפיסיקה אבל] מבחינה לוגית טהורה - יתכן שהיחסות והיחסיות כן היתה ידועה להם, בפרט אם אליקים צודק, וראיתי עוד שטוענים כך, שהלוגיקה שלהם לא היתה מערבית. [הרי את תפיסת חז"ל שהשמש סובבת סביב הארץ רגילים להסביר כך... שמבחינתם מה שחשוב זו התפיסה הסובייקטיבית של הדברים, מבחינת הנפקותא המעשית לחיי האדם]. 

נושא 2:

אין לי שום בעיה לומר שההוגים המיסטיקנים ביהדות הקדימו את קאנט בהבחנה בין התופעה לדבר כשהוא לעצמו וכו'. לדעתי זה אפילו מתבקש ומוכח מתוכו [כפי שציינת בעצמך, אלקים המתגלה מול אלקים כשהוא לעצמו, שזו הבחנה מיסטיקנית, כי הרציונאלסטים חילקו אחרת: בין אלקים לבין פעולותיו]. ההבחנה הזו היא לב לבה של ההגות התיאולוגית המיסטית היהודית, זו שכ"כ קוממה עליה את ההוגים היהודים הרציונאלסטים חסידי אריסטו... והיא קיימת אצל ההוגים האלה לא רק ביחס לאלקים אלא גם ביחס לעולם. ואפילו לנפש. וכפי שאמרת בעצמך, הוגים אלה חיו הרבה לפני קאנט..

עוד שתי הערות קטנות:

1. כפי שמראה מיכי אברהם בספרו "אמת ולא יציב", קאנט אולי רצה אבל לא באמת פתר את בעיית האינדוקציה.

2. התערבבו לך שני "צמח ה' לצבי". רבי צבי הירש החסידי מנדבורנא שנפטר בתקס"ב וספרו נדפס לראשונה בתקע"ח הוא בן שלום זעליג, ולא נקרא פיליב. רבי צבי הירש פיליב הוא מלבוב ולאביו קראו אהרן, וספרו נדפס על ידיו עצמו בתרס"ח. 

תוקן על ידי רב_מחשבות ב- 15/08/2017 17:15:38

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/8/2017 17:18 לינק ישיר 

1. שים לב מה אתה מבקש: "מקורות".מה זה מקורות? אין טעם להיכנס לדיון בהגדרת "מקורות", אבל ברור שספרי אריסטו למשל לא היו נלמדים אצלם בבתי הספר, ולעומת זאת התנ"ך והמשנה והברייתות כן. לכן התנ"ך הוא "מקור" שמחייב אותם, לעומת אריסטו שהוא "מקור" שלא מחייב. בתנ"ך, מה לעשות, לא מופיעה המילה "לוגיקה". מופיעה "חכמה" - אבל זה בדיוק העניין: ה"חכמה" שלהם היו לה כללים שונים מה"לוגיקה" של אריסטו - לדוגמא:

2. הדוגמא הפשוטה ביותר היא האמונה באלוקים. ע"פ כללי הלוגיקה שלנו קשה למצוא הגיון באמונה באלוקים יותר מאמונה בצלחת ספגטי מעופפת. אבל אצלם זה היה שונה מאוד, והאמונה באלוקים הייתה מקובלת על כל אדם ואדם, כמושכל ראשון שכפירה בו היא טיפשות ומוזרות.
אבל מה הקשר ל"ירחיק עדותו"? השימוש בביטוי שמשתמשים בו על מנת לרמוז לשקר, יש בו טעם לפגם, יותר מדי לפגם. 
3. אולי,ואולי לא. זו שאלה בפני עצמה.
4. אולי, ואולי לא. זו שאלה בפני עצמה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/8/2017 17:35 לינק ישיר 

אליקים, ראשית אתה צודק שהשתמשתי בביטוי לא מתאים, לא היתה לי בזה שום כוונה מעבר לניסיון להשתמש במטבע לשון. סליחה.

לדעתי, [ולמעשה אמרת זאת בעצמך ולכן איני מבין מה הראית מזה] האמונה באלקים אינה הוכחה ללוגיקה שונה אלא להנחות מוצא שונות. [והלוגיקה הרי תמיד באה רק אחרי ההנחות] הם לא הוכיחו את קיומו של אלוקים אלא חשו אותו אינטואיטיבית. כדי לא לחרוג מנושא האשכול רק אומר שהאמונה נשענה על תחושה כמעט אמפירית שיש כוח יוצר ומניע לעולם. עד היוונים שהתחילו להטיל ספק בכל מה שאינו אנליטי [שזו בעיה גדולה בפני עצמה כפי שמראה מיכי בספר הנ"ל] זה היה המבט הפשוט של כלל המין האנושי על המציאות שהוא חי בה ומכיר אותה באופן בלתי אמצעי, לאמור: הוא עצמו והעולם שסביבו, ובעיקר משום מציאות החיים והתודעה. [שים לב כמה זה שונה מהדיון הפילוסופי אודות אלקים שמתנהל בצורה שווה על דומם כמו על חיים]. התחושה האינטואיטיבית הזו - שיש נפש, שיש אלקים חיים - היתה הנחה, נתון, תקף כמו כל מידע חושי אחר. הויכוח התנהל מההנחה הזו והלאה, האם הוא אחד או רבים, מתערב או לא, וכיו"ב, ובשאלה הזו יתכן שהיתה מעורבת לוגיקה. לכן עניין האמונה לא מראה על לוגיקה שונה, רק על הנחות מוצא שונות.

לאידך גיסא, ישנו גם מדרש בשם רבי עקיבא שמוכיח את קיום האל לוגית, בטיעון הטלאולוגי. אני לא נכנס לדיון על הטיעון, אני רק מראה טיעון לוגי בנושא האמונה אצל חז"ל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/8/2017 17:47 לינק ישיר 

הדוגמא לאמונה באלוקים אינה רק "הנחה". למשל, הטענה על השגחה ושכר ועונש מופיעה בתנ"ך פעמים רבות כסברה הגיונית שאין לדחותה. למשל "הנוטע אוזן הלוא ישמע אם יוצר עין הלוא יביט". כשאנשים היום משתמשים באמירות כאלה הם משתמשים בהם אך ורק כמטאפורה, אבל בתנ"ך אתה רואה שזה "הסבר" לדברים שקורים במציאות, או "הוכחה"לכך שנבואה זו או אחרת עתידה להתקיים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/8/2017 18:03 לינק ישיר 

רובין, אני מסכים, אבל סברת וקיבלת זאת כשהצטרפת לפורום ציבורי. הייתי רוצה לקוות שלא חשבת שבאשכול ישתתף רק מי שטרח וקנה ועבר על ספר בן יותר מ500 עמודים.

בכל מקרה, מודה לך על טרחתך, בלי ציניות. 

אשמח אם תתייחס למה שכתבתי.

לגבי צמח ה' לצבי לא הבנתי למה זה רלוונטי אם גם אחרים טעו. וזה לא "יתכן" אלא זו עובדה, שגם קל ביותר היה לבדוק אותה. עלעול של שניה וחצי באוצר החכמה או כל מאגר אחר שיש בו את הספר היה מראה לך את זה [כל שכן הקדשת דקה נוספת לקריאת עמודי השער של שני הספרים]. אפרופו "מן הדין היה לקרוא לפני" וכו'

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/8/2017 18:10 לינק ישיר 

אליקים7241 כתב:
הדוגמא לאמונה באלוקים אינה רק "הנחה". למשל, הטענה על השגחה ושכר ועונש מופיעה בתנ"ך פעמים רבות כסברה הגיונית שאין לדחותה. למשל "הנוטע אוזן הלוא ישמע אם יוצר עין הלוא יביט". כשאנשים היום משתמשים באמירות כאלה הם משתמשים בהם אך ורק כמטאפורה, אבל בתנ"ך אתה רואה שזה "הסבר" לדברים שקורים במציאות, או "הוכחה"לכך שנבואה זו או אחרת עתידה להתקיים.

כן, זה כבר משהו אחר. [אני התייחסתי למה שכתבת כדוגמה בהודעה הקודמת]. כפי שכתבתי שעל הפרטים בענין האלקים, כמו האם מתערב או לא, אכן היה ויכוח.

ואדרבה, מכאן רואים דוקא דלא כדבריך. עצם זה שהתנ"ך מנהל ויכוחים אדירים על הדברים האלה עם בעלי הגישה השונה - מוכיח שלא מדובר מבחינתו בלוגיקה.   

הרי כל הדברים האלה נכתבו בתנ"ך משום שבאנושות בהמוניה שררו תפיסות אחרות, והתנ"ך יוצא נגדם למלחמת חורמה. כך לגבי אחדות האל, כך לגבי התערבותו. אז התנ"ך יכול לטעון שזה מושכל ראשון אבל אם חלקים גדולים של האנושות תפסו אחרת בלי לחוש בעיה בזה, מוכיח שתאמר מה שאתה רוצה, "לוגיקה" [גם של ימיהם] זה לא. אלא לכל היותר הנחות - שאכן היה עליהן ויכוח, שזה לגיטימי כשמדובר בהנחות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/8/2017 18:22 לינק ישיר 

מכיוון שהתשובה לשאלתך כרוכה במה שאני רוצה לכתוב באשכול אחר, אני מקווה בקרוב לענות שם

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/8/2017 18:36 לינק ישיר 

ת_ח_ז_ל כתב:
ברור לכל ילד שעיניו פקוחות שהציבור שלנו אינו מתבייש כלל מלחם חינם...
ואין צורך להגיע לחשבון מצד שהקב"ה כל יכול וכו', אלא פשוט שתכונה אנושית איננה יכולה להסביר דברים ברמה קוסמית, וברור שאפשר לשאול שהיה אפשר לברוא יצורים שאינם מתביישים (למען האמת כבר נבראו יצורים כאלה וכנ"ל).

מהמעט ששמעתי מחבדניקים  נראה לי שזו תופעה מצויה בקבלה, להסביר מטפיזיקה לפי התכונות של אחד המינים חסרי החשיבות השוכנים על כוכב לכת אחד בפאתי גלקסיית שביל החלב.
דהיינו: לבני אדם בהחלט התנהגות אנושית היא נורמה שהכל נמדד כלפיה, ואם הקב"ה משגיח על מין האדם, כמו שהוא משגיח על כל ברואיו, הוא יתגלה להם לפי הבנתם הפעוטה, אבל המינימום הנדרש ממתחיל במטפיזיקה הוא להבין שהתכונות הללו אינן נוגעות למעלה ממנו.
וזו אחת הראיות שהקבלה אינה למעלה מהפילוסופיה כמו שהמקובלים טוענים אלא הפילוסופיה נעלית מאוד מאוד על הקבלה.

אני חושב שיש פה משהו שאתה מפספס. למה מה שמותר למדע בן זמננו אסור למקובלים? לא מתיימרים לומר מה המציאות אלא מה התפיסה שלנו את המציאות.

לאמור: יש הנחת מוצא שאלקים לא שם אותנו במציאות שלא יהיה לנו בה שום פשר - כזה שנכון גם או רק לתפיסתנו. הוא ברא אותנו עם תכונת שיפוט מובנה על דברים, וברור מכך שגם את כלל היותנו והיות המציאות נשפוט ונעריך, ולברוא כזו מין מציאות שלתפיסתנו לא יהיה לה שום פשר - זו ההתעללות הכי גדולה שהוא היה יכול להמציא למין האנושי, וזו כבר הנחה שאת זה הוא לא בא לעשות בבריאת האדם. [דבריך לא היו באשר להנחות הנ"ל לכן אני מציב אותן פה כהנחות].

עכשיו, למקובלים היו הוכחות שהטענה שהבאת מהראשונים לא נכונה. נניח פסוקים כמו "תמשילהו במעשי ידיך כל שתה תחת רגליו", כלומר שכל הבריאה תלויה במעשי האדם. ובעיקר הטרידה אותם השאלה למה נברא הכל מעיקרא [וכאמור, לגיטימי שתטריד, כי נבראנו כאלה שזקוקים לפשר של "למה" על כל דבר, ולא יתכן שלשאלת הלמה הכי גדולה, נבראנו בלי תשובה מספקת גם מבחינתנו] שבזה הרמב"ם למשל לא רק שלא עסק אלא אומר שזו לא שאלה לגיטימית... לכן לרמב"ם אין בעיה לומר שהתכלית היא חינוך האדם, בלי לענות על השאלה למה נברא אדם ומה יש מזה שהוא יתחנך. אבל את המקובלים זה כן הטריד, וזה לגיטימי לגמרי שזה הטריד, וזה נותן לגיטימיות גם לתשובות שייאמרו בנושא - הגם שאינן מתיימרות לדעת דעת עליון, אלא כנ"ל, עם איזו תשובה יכולים אנחנו לחיות. 

ותשובה לשאלות שמטרידות לתפיסת האדם [- היות שמעיקרא הטענה היא שישנו הסבר לפי תפיסת האדם, כי הסבר שאינו תקף לתפיסת האדם אינו הסבר מבחינתו והוא נשאר עם אקסיומות מטריפות דעת -] פשוט שהן תשובות הבנויות לפי תכונות האדם. מה עוד הן יכולות להיות?

לאמור: המקובלים לא אומרים את הסבריהם במציאות [בדעת עליון], אלא תפיסה אנושית של המציאות [הסבר שנתפס גם ואפילו רק בדעת אדם]. אני חושב שזה עומק מה שאמרו המקובלים שאין עסקנו בבעל הרצון אלא רק ברצון. היינו במה שמופנה כלפינו, שאנחנו מרכזו.

הערה כללית: לפני שתוקפים את התפיסה הקבלית צריך להיות בקי בה לעומק. היא זכאית לכך לא פחות מכל תחום דעת אחר. אחרת הדיון נסוב סביב אנשי קש - וחבל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/8/2017 20:06 לינק ישיר 

רובין, אין לי מושג את מי תקפת בשלוש השורות האחרונות שלך. אין לי מושג למה אתה תוקפני בכלל.

בהודעתי הקודמת התייחסתי לדברים שענית לי כאן, מה לא בסדר בזה. 

אתה קובל על שאני לא קראתי ספר בן 500 עמודים, אבל עושה רושם שאתה לא קראת את התגובה בת עשרים השורות הקצרות שהגבת עליה... 

"הרמב"ם לא התייחס לכל דבר"... די מצחיק בזמן שזו מימרת סתירה למה שהוא אמר [לפחות עד שאומרים על זה הסבר מניח את הדעת]. מילא להביא ראיות הוא לא התייחס לכל דבר, אבל למימרא סותרת לא להתייחס - זה לא רציני. ועזוב רמב"ם, אמרת שאיש לא שאל משם. על זה שאלתי בסך הכל אם לדעתך תירוצו של לוית חן היה פשוט להם, או הסבר אחר, אולי של אליקים. הרי זה באמת מוזר איך כל הראשונים האלה פספסו/התעלמו ממימרא כזו בגמרא שעל פניה סותרת את מה שהם אמרו.

"לגבי דבריך"... איזה דבריי? הדגשתי שאני לא אומר שהם הכירו את התיאוריה הפיזיקלית של איינשטיין, אבל שהתפיסה שלהם היתה יחסותית מובהקת, כי היא היתה במוצהר סובייקטיבית. אפילו הסברתי בסוגריים מה הכוונה לגבי השמש, שעניין אותם הנפקותא מבחינת האדם. בשביל זה לא צריך את איינשטיין, וסתם התלהמת. אז אם לא הבנת אסביר שוב: אמרתי שאולי מבחינה לוגית-פילוסופית את המושג "מקום" הם תפסו באופן יחסי.

לדבריי בהודעה הקודמת בנושא 2 לא התייחסת כלל. גם בשביל זה אני צריך לקרוא את הספר ולא יכול להסתפק במה שכתבת מאד ברור בהודעתך הראשונה? אמרת שלא נראה לך שהמקובלים וכו' כי קאנט היה אחריהם, אמרתי שלדעתי הם הקדימו את קאנט בענין הזה וכו' - קרא לעיל - ולא כי אני מייחס להם כוחות על, אלא כי אני רואה את זה כתוב ומובנה במשנתם, חלוקה בין עצם הדבר לבין הופעותיו, הן לגבי אלקים [מה שהרציונאליסטים לא עשו אלא וכו' - קרא לעיל] והן לגבי עולם ונפש. וכפי שכתבת בצדק, עובדה היסטורית היא שהם קדמו לקאנט. 

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מה שאלוהים לא יכול
מנהל לחץ כאן לשחרור האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 10 11 12 ... 17 18 19 לדף הבא סך הכל 19 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.