בית פורומים עצור כאן חושבים

הנער הלוי - סיפור אחד בשתי גירסאות

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-4/6/2017 20:20 לינק ישיר 
הנער הלוי - סיפור אחד בשתי גירסאות

ספר שופטים (יז-יח) מספר לנו סיפור.

ויהי נער מבית לחם יהודה ממשפחת יהודה והוא לוי והוא גר שם:  וילך האיש מהעיר מבית לחם יהודה לגור באשר ימצא ויבא הר אפרים עד בית מיכה לעשות דרכו...  וימלא מיכה את יד הלוי ויהי לו הנער לכהן ויהי בבית מיכה... ויאמר מיכה עתה ידעתי כי ייטיב ה' לי כי היה לי הלוי לכהן... וישלחו בני דן ממשפחתם... ויבאו אל בית הנער הלוי בית מיכה...  והמה לקחו את אשר עשה מיכה ואת הכהן אשר היה לו ויבאו על ליש על עם שקט ובטח ויכו אותם לפי חרב ואת העיר שרפו באש... ויקראו שם העיר דן בשם דן אביהם אשר יולד לישראל ואולם ליש שם העיר לראשנה:  ויקימו להם בני דן את הפסל ויהונתן בן גרשם בן מנשה הוא ובניו היו כהנים לשבט הדני עד יום גלות הארץ.

ובכן, מה למדנו:
א.    היה נער ממשפחת יהודה, והוא לוי. איך זה יתכן? אולי היה לוי מצד אביו ויהודי מצד אמו, או להפך. אולי "לוי" הוא שם תואר למשרתי האל, לא משנה מאיזה שבט הם.
ב.    בכל מקרה, מכך שהפסוק מצמיד לתואר "הלוי" את ה"א הידיעה, ברור ש"לוי" הוא ייחוס או תואר, ולא שם פרטי. לא משתמשים בה"א הידיעה על שם פרטי, אין אומרים "הראובן" "השמעון".  
ג.    עובדה זאת ש"לוי" אינו שם פרטי, גם ברורה מדברי מיכה: "עתה ידעתי כי ייטיב ה' לי, כי היה לי הלוי לכהן".
ד.    יהונתן בן גרשום בן מנשה, הוא וזרעו, היו כהנים לפני הפסל מאותו היום בזמן השופטים, ועד יום גלות הארץ (בימי הושע). כולל בימי דוד ושלמה כמובן.
ה.    יהונתן אינו הלוי. ככל הנראה. אחרת הפסוק היה מזהה אותו בשמו מלכתחילה.
ו.    יהונתן בן גרשום בן מנשה. בתנ"ך אין למנשה בן ושמו גרשום. אולי זאת טעות והכוונה למשה.

ועכשיו נראה איזה צימעס הגמרא מייצרת מאותו הסיפור. (ב"ב קט:)

" ומשפחת אם אינה קרויה משפחה? והא כתיב: ויהי נער מבית לחם יהודה ממשפחת יהודה והוא לוי והוא גר שם, הא גופא קשיא, אמרת והוא לוי - אלמא מלוי אתי, ממשפחת יהודה - אלמא מיהודה אתי! אלא לאו דאבוה מלוי ואימיה מיהודה, וקאמר: ממשפחת יהודה! אמר רבא בר רב חנן: לא, גברא דשמיה לוי. אי הכי, היינו דקאמר מיכה: עתה ידעתי כי ייטיב ה' לי כי היה לי הלוי לכהן? אין, דאיתרמי ליה גברא דשמיה לוי. וכי לוי שמו? והלא יהונתן שמו, שנאמ': ויהונתן בן גרשם בן מנשה הוא ובניו היו כהנים לשבט הדני. אמר ליה: וליטעמיך, וכי בן מנשה הוא? והלא בן משה הוא, דכתיב: בני משה גרשם ואליעזר! אלא, מתוך שעשה מעשה מנשה - תלאו הכתוב במנשה, הכא נמי, מתוך שעשה מעשה מנשה דאתי מיהודה - תלאו הכתוב ביהודה. ...כיון שראה דוד שממון חביב עליו ביותר, מינהו על האוצרות, שנאמר: ושבואל בן גרשם בן מנשה נגיד על האוצרות. וכי שבואל שמו? והלא יהונתן שמו! א"ר יוחנן: ששב לאל בכל לבו."

מה מתברר מהגמרא?
א.    לוי הוא שם פרטי. למרות שבנביא כתוב בה"א הידיעה.
ב.    יהונתן הוא הנער. למה הפסוק לא קרא לו בשמו מלכתחילה?
ג.    הבלבול בין משה למנשה אינו טעות, אלא סתם שקר. "שתולין את הקלקלה במקולקל".
ד.    איש אחר ושמו שבואל, חייב להיות יהונתן. מדוע?!  
ה.    יהונתן היה שר האוצר אצל דוד וחזר בתשובה, בו בזמן שהנביא מעיד שהוא ובניו היו כהנים לפסל בעיר ליש שבקצה הארץ.

כן, אפשר לסדר הכל, ולהגיד שאיש אחד הוא שני אנשים, ושמות תואר שכתובים בפסוק הם שמות פרטיים, ואיש שהיה כהן לפסל בעצם היה במקום אחר תוך כדי. האפולוגטיקה סובלת הכל.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/6/2017 21:15 לינק ישיר 

ארבעת השאלות הראשונות בעיני אינם קשות כלל. אלו עניינים סגנוניים של התנ"ך ודרכים רגילות של דרש הגמרא. מה גם שאתה מאשים את חז"ל במה שלא אמרו: הם לא אמרו, למשל ששבואל "חייב" להיות יהונתן. הם פשוט דרשו דרש שאומר ששני השמות מתייחסים לאדם אחד, ואם אינך רוצה לקבל אז אל תקבל, אבל אין לך רשות להציג את חז"ל כשקרנים. אתה עושה זאת גם, למשל, באופן מפורש - כאשר אתה אומר שלקרוא לאדם "מנשה" בעוד ששמו משה - אתה אומר שזה "סתם שקר". דבר שהוא כמובן האשמה אסורה ובלתי אתית לחלוטין. הרי ברור שחז"ל לא אמרו שהתנ"ך משקר, וגם הם הסבירו את כוונתם כיצד ייתכן שלאדם ששמו משה קוראים בשם מנשה. זה לא בלתי אפשרי - במיוחד אם אנו מקבלים כללים כמו "דיברה תורה כלשון בני אדם" - כלל מסוג שאנשים כמוך בדרך כלל אוהבים להצהיר שהם בעדם דווקא. האם החזקה בסתירה כזאת אינה עומדת בסתירה לחיפוש האמת? 

השאלה היחידה שהיא באמת שאלה בעיני, היא השאלה החמישית, אבל גם עליה יש בידי לענות: הרי סביר מאוד, שאם אכן הלויים והכוהנים נחשבו בעיני העם ל"משרתי-א-ל", גם בזמן שהיו עובדים עבודה זרה, אזי אין שום סיבה לחשוב שהם לא יכלו לשמש בעבודת ה' ובעבודה זרה חליפות, וכך בימי דויד הם היו כוהנים "לשבט הדני", כלומר - שהרי הלויים והכוהנים פוזרו בין השבטים, ועל כן הוא היה מיוחס לכהנים שממחוז דן, ובשל כך הוא "כוהן של שבט דן". אבל בזמן דויד הוא היה עובד את ה'.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/6/2017 21:33 לינק ישיר 

אליקים7241 כתב:
באופן מפורש - כאשר אתה אומר שלקרוא לאדם "מנשה" בעוד ששמו משה - אתה אומר שזה "סתם שקר". דבר שהוא כמובן האשמה אסורה ובלתי אתית לחלוטין. הרי ברור שחז"ל לא אמרו שהתנ"ך משקר, וגם הם הסבירו את כוונתם כיצד ייתכן שלאדם ששמו משה קוראים בשם מנשה. זה לא בלתי אפשרי

מסכים עם דבריך, בפרט שהנ' של מנשה תלויה, בספרים מודרנים היינו כותבים את זה ככה מ(נ)שה, שזה צועק דרשני. [אלא עם נתחיל עם ההשערות שהנון התלויה הגיעה אחרי הדרש.]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/6/2017 23:05 לינק ישיר 

לוי הוא שם פרטי. למרות שבנביא כתוב בה"א הידיעה

קודם כל לא ציינת שזה רק הוה אמינא בגמרא, למסקנת הגמרא והוא לוי הכונה שהוא ממשפחת הלויים.

אבל בכל אופן הלא קושיית הגמרא יכול להתפרש ממש כדבריך, אי הכי היינו דקאמר עתה יטיב לי ה' כי היה לי הלוי לכהן?!ומתרץ אין דאיתרמי ליה גברא דשמיה לוי. ואסביר:

איך אמר אורן חזן לטראמפ: 'אני הטראמפ הישראלי'לפעמים שם פרטי הופך להיות תואר.
מיכה אומר עכשיו אני יודע שאצליח בדרכי, כי נקרה לפני ה'לוי', וכמו שבמדבר התחיל משפחת הכהנים מאחד שקראו לו לוי, גם עכשיו זה יהיה כך. יש לנו את טראמפ נשיא ארה"ב ויש לנו את הטראמפ הישראלי. היה לוי ראש שבט הכהנים ועכשיו יש לנו את 'ה'לוי המיכי.

להסביר את זה נניח ששמו של חזן היה אורן טראמפ חזן. אחרי בחירת טראמפ לנשיא, אורן היה מצייץ: עכשיו אני יודע שאני יהיה נשיא, כי בארה"ב ה'טראמפ' נהיה נשיא.

זה בקשר מה שכתוב הלוי לכהן, אבל אפשר להקשות משאר הפסוקים שכתוב הלוי: וימלא מיכה את יד הלוי, וילכו בית הנער הלוי, ששם אי אפשר לתרץ שהלכו לבית ה'לוי'. אלא שבגמרא כבר הקשו ממקום אחר ששמו אינו לוי, ויתכן שאם לא היה מקשה וכי יונתן שמו היה מקשה מיד הלוי או מבית הלוי. וגם מה שאמר מלכתחילה גברא דשמיה לוי, אין הכונה בודאות, אם למדת פעם גמרא אתה צריך להכיר את דרך הגמרא, הכונה אולי גברא דמיה לוי. ואכן הגמרא מיד מקשה על זה.

ודרך אגב גם ההוה אמינא לא כל כך משונה. בתנ"ך כשאומר על איש שהוא שייך לשבט פלוני, כתוב איש יששכר, איש לוי, ממשפחת הדני, איש יהודי, איש ימיני. הביטוי 'והוא לוי' לא נמצא בתנ"ך רק כאן, אף פעם לא כתוב והוא יהודי והוא ימיני. ולכן גם לפי ההוה אמינא הנביא בא להדגיש שקראו לו לוי, שזה פרט הנוגע בהמשך הסיפור.

יהונתן הוא הנער. למה הפסוק לא קרא לו בשמו מלכתחילה?

לכאורה כל אחד שקורא את שני הפרקים במתינות, (ומכיר את דרך הכתיבה של התנ"ך) 'יחשוד' לבד שיונתן הוא הלוי.
מסופר שם שהיה לוי שהפך לכהן ובני דן לקחו אותו אליהם ויונתן בן משה הוא ובניו כהנים לבני דן.
להיכן נעלם לו הכהן ומי מינה את יונתן לכהן, ומה הקשר של יונתן לסיפור הזה, שיספר את זה בדברי הימים.

בעברית מודרנית זה היה נשמע כך: הצדיק התמנה לאדמו"ר בירושלים, אחרי שנים ביקשו ממנו אנשי צפת שיבוא לשמש כאדמו"ר שלהם בצפת, והוא עבר לגור בצפת. ורבי משה קליין הוא ובניו המשיכו את האדמו"רות בצפת עד שנת תש"ח.
האם זה יהיה משונה שמישהו יגיד שמשה קליין הוא האדמו"ר שהתמנה בירושלים.

אני לא אומר שמוכרח מהכתובים שזה יונתן, אבל זה לא מופרך.

(למה לא הזכיר הכתוב את שמו?
יתכן שלא רצה להזכיר את יונתן כי אז היה צריך להזכיר גם את משה. ולא רצה להזכיר את שמו של משה עם הסיפור שנכדו היה כהן לפסל. וכמו בסיפור עם רבן גמליאל ורבי יהושע במסכת ברכות שאמרו שתלמיד שאל, ורק בסוף הסיפור אמרו ואותו תלמיד רבי שמעון בן יוחאי הוה.
אפשר לדון בזה כי למעשה כאן גם בסוף מוזכר משה כשמספרים שנכדיו היו כהנים לעבודה זרה. אבל אפשר לחלק שאם היה מזכיר בתחילת הסיפור היה הזכור ישיר שנכד של משה היה כומר לעבודה זרה, אבל בסוף אמר רק שהוא ובניו היו כהנים לשבט דן אבל לא הזכיר את הפסל)

הבלבול בין משה למנשה אינו טעות, אלא סתם שקר. "שתולין את הקלקלה במקולקל

הכתוב צועק דרשני כי הנון תלויה. ובספרים בני ימינו זה היה נראה כך :מ(נ)שה

איש אחר ושמו שבואל חייב להיות יונתן, מדוע

לא בדקת ברש"י, או שלא רצית לציין?
רש"י פירש: והלא יונתן שמו, שלא היה לו לגרשם בנים כי אם זה בלבד כדכתיב בדברי הימים ובני גרשם שבואל.
כמובן שזה רק אחר שנקבל את מה שאמרו חז"ל שמ(נ)שה הכונה למשה.

אבל כדי לא להוליך שולל את הקורא, אציג את הדברים במלואם
בדברי הימים כתוב כך: ובני גרשם שבואל הראש. ויהיו בני אליעזר רחביה הראש, ולא היו לאליעזר בנים אחרים.
משמע לגרשם היו בנים אחרים. אלא שאם כן למה לא הזכירם. וכאן נצטרך לפרשנות למה אצל גרשם לא הזכיר שלא היו לו בנים אחרים.

לולי חז"ל הייתי אומר שלגרשם היה עוד בן, יהונתן, ולא הזכיר את שמו כאן כי הוא היה כהן לשבט הדני.
אבל אין לי את כל המידע שהיה לחז"ל בענין זה, כי בירושלמי אמרו שמה דכתיב ונביא אחד זקן יושב בבית אל הוא יונתן. אולי אם נפענח איך משמע שזה יונתן נפענח גם את זה.

יהונתן בן גרשום בן מנשה, הוא וזרעו, היו כהנים לפני הפסל מאותו היום בזמן השופטים, ועד יום גלות הארץ (בימי הושע). כולל בימי דוד ושלמה כמובן.
ולכן הקשית:
יהונתן היה שר האוצר אצל דוד וחזר בתשובה, בו בזמן שהנביא מעיד שהוא ובניו היו כהנים לפסל בעיר ליש שבקצה הארץ.

אצלי בתנ"ך לא כתוב מאותו היום ועד זמן גלות הארץ, עשית כאן הכללה שיושמע שהוא היה כהן 'כל' הזמן. אבל בפסוק כתוב רק שהם היו כהנים עד גלות הארץ .

וזה מסתדר יפה עם מה שהביא רש"י בשם הירושלמי שחזר לסורו בימי שלמה. אתה נזהרת מזה והקדמת 'כולל בימי דוד ושלמה', מנין לך זאת?.

אני חייב להדגיש למרות שתירצתי פחות או יותר את שיטת הגמרא, אני כשלעצמי לא הייתי מגיע למסקנות האלו
לוי הייתי מפרש משבט לוי, הייתי מניח שמסתבר שהם היו כהנים לדן כל הזמן, לא בטוח אם הייתי
מסיק שיונתן הוא הלוי.
אבל לפי אמונתי ומסורתי, חז"ל קבלו במסורת את דרכי הדרש במקרא, ולכן אין לי את הסמכות לחלוק אליהם כשזה מגיע לדרש.

אחת ולתמיד אתם צריכים להבין (הכונה לכל אלו שלא מפסיקים לתקוף את חז"ל) ,שכל הדרשות של חז"ל בנויים על כללים וחוקים שקבלו אותם במסורת – על פי אמונתי לפחות – וכבר האריך הרמב"ם בהקדמה למשנה תורה בענין זה.
לפני שלא למדתם את הכללים שבהם השתמשו חז"ל לדרוש את דרשותיהם, אתם לא יכולים לתקוף אותם ולהציג אותם כאנשים שניסו רק לדרוש דרשות בדרש מדורש.
זה כמו מי שלא למד את החוקים הבסיסים בפיזיקה והוא תוקף מוכיח ומביא ראיות נגד הפיזקאים, עד שהוא מגיע למסקנא שהפיזיקאים לא יודעים מה שהם מדברים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/6/2017 23:13 לינק ישיר 

הוספה

התייחסות בתנ"ך לשבט באה בדרך כלל במילה 'איש'. איש לוי, איש יהודי, איש יששכר, איש ימיני.

אבל יש גם בתנ"ך איש שבא לציין את מהותו של המדובר.

נח איש צדיק. ויחל נח איש האדמה. ויהי עשו איש יודע ציד איש שדה ויעקב איש תם. עשו אחי איש שעיר ואנכי איש חלק. יוסף איש מצליח. משה איש האלקים.

וגם בסיפור שהירושלמי משייכת אותו ליונתן בן גרשם, מסופר על איש אלקים.

ולכן לא כל כך רחוק לפרש איש לוי שעושה מעשה לוי, היינו מהותו מהות לוי.

ומכאן גם והוא לוי, שבעקרון זה בא ליחס אותו עם משפחת לוי, שעושה מעשה לוי.

וגם חז"ל משתמשים ב'איש' לציין את מהותו של אדם.

ואמאי קרי ליה נחום איש גם זו?

דכל מילתא דהוה סלקא ליה אמר גם זו לטובה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/6/2017 18:08 לינק ישיר 

שלוםטוב כתב:

ומכאן גם והוא לוי, שבעקרון זה בא ליחס אותו עם משפחת לוי, שעושה מעשה לוי.

תיקון טעות

ומכאן גם לממשפחת יהודה שהכונה שעושה מעשה יהודה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/6/2017 23:01 לינק ישיר 

אין קשר בין זה לאפולוגוטיקה. זו דרך הקריאה של חז"ל, בין אם היא הגיונית או לא

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/6/2017 09:22 לינק ישיר 

איה האמת

איקון ירוק על הניתוח.

וכן איקון ירוק לכל המגיבים שהאירו כל אחד נקודות חשובות.

דומה שאפשר לחלק את הדיון לכמה תחומים.

א. מה ה"פשט" של הסיפור בשופטים.

זה כולל כמובן שאלות לגבי זהותו של הגיבור או האנטי-גיבור, שנותר אלמוני רוב הסיפור עד סופו.

ב. האופן שבו חכמינו קראו את הסיפור והציגו את פרשנותם.

פרשנות זו מעוררת שאלות משלה. ואחת השאלות החשובות היא איך חז"ל ראו את הפרשנות שלהם.

אפשרות מצויה, לדעתי: האם חז"ל ראו בדבריהם הבנה של "פשט" או שהשתמשו בפרשנות שלהם כדי להלביש מסרים חינוכיים בתוך טקסט שמשמעותו האמיתית אחרת?

במקרה שלפנינו, ניתן לזהות כמה דוברים. חלקם מתייחסים לניתוח בתור נתון כדי לדייק מתוכו נקודה השייכת לדיון אחר שבו משולב למעשה הדיון בטקסט מספר שופטים. הרושם הוא שיש כאן, כמו במקומות אחרים בתלמוד וכדרכו, עיון אחד בטקסט של שופטים והעיון הזה מובא, כנראה בהשמטות, בתוך דיון על ההתייחסות לשמות משפחה.

אמנם מה שאני מבקש להעיר לגבי היחס של חז"ל לתנ"ך נכון כשלעצמו.

מעל לכל, עלי להדגיש שרוב או כל מה שאני כותב כאן כבר נזכר בידי חברינו לעיל, ואיני בא אלא לעשות סדר באופן הנוח לי לקריאה ולהדגיש כמה נקודות מבחינה שיטתית.

הסיפור בספר שופטים

מטרת הסיפור ברורה למדי: לתאר כיצד בשל העובדה שאין מלך בישראל יש הידרדרות. זו עמדתו המוכרת של מחבר ספר שופטים, וכפי שעמדו על זה גם במחקר המקרא.

צריך לזכור שהסיפורים המקראיים אינם בהכרח מנוסחים לפי אופן הכתיבה והקריאה המודרני שלנו, ועם כל זאת ניתן לזהות כאן ביקורתיות ואולי אפשר לכנות זאת אירוניה. הסיפור ארוך למדי ולכן לא אעתיקו, אך הוא באמת מעורר מחשבות. מיכיהו גונב מאמו כסף, מתחרט ומשיב את הגזילה, ואז משתמשים בכסף להקמת מקדש ביתי. מקדש שיש בו פסל ומסיכה - וכל זה לה'. יש שם גם אפוד, שכנראה הינו בגד למי שממלא את תפקיד הכהן, ויש שם גם תרפים.

שאלה חשובה מאד היא מה יחס המספר להתנהגות הזו. האם יתכן שבתקופה ההיא בה קרו הדברים ולאחר מכן סופרו עדיין צורות עבודה אלו לא היו פסולות? אנו מסתכלים מן הזוית המודרנית שלנו, אבל אולי בעיניהם היה המקדש שבנה מיכיהו מה שמקביל ל"במה גדולה"? ואשר לפסל והמסכה והתרפים, אפשר שהם לא היו גרועים בעיניהם מעגל הזהב - או הכרובים. איננו יודעים מה היתה התאולוגיה שלהם, ואם ראו בעשיית דמויות כאלו מצוה, האם זו השפעה של הסביבה (כפי שמוזהר בספר דברים) או שעבודת ה' טרם התגבשה להלכות הידועות והברורות דורות אחר כך. אם היו מחלוקות בהלכה כמעט בכל דבר, אז האם מחלוקות בדבר נוכחות של פסלים במקום מקדש לא ייתכנו? ומתי חריגה מההלכה היא עבירה של עבודה זרה ומתי היא רק "דרך שגויה"?

בכל אופן, ודאי הוא שמיכיהו שמח לגלות שהוא מוצא לוי אמיתי לשמש לו ככהן. אם נזכור שהמקדש הביתי הוא מעין מה שיכנו חז"ל "במה קטנה" (למשל מגילה א י), אפשר להבין את שמחתו. וכמדומה שמכאן ראיה שהמועסק החדש שלו אכן היה לוי.

הביטוי "מבית לחם יהודה ממשפחת יהודה והוא לוי" כמו "לוי אנכי מבית לחם יהודה" עשוי לומר שהנער, שבינתים היה לאיש, היה בן למשפחת לוי. משפחות לוי כנראה נפוצו בארץ, שהרי לא היתה להם נחלה בקרקע, והם היו עובדי מקדש מקצועיים. ודאי שלוי אינו כהן, אבל לוי עדיין עדיף על לקיחת אחד מבני המשפחה לשמש ככהן במקדש הפרטי, כפי שעשה מיכיהו קודם לכן. (ומעניין שמיכיהו לוקח אחד מבניו ואינו לוקח דווקא את בכורו או הגדול בבנים).

אותו מיכיהו, הגנב שחזר בתשובה והקים מקדש פרטי עם פסל ומסכה, רואה בגיוס הלוי לשירותו סימן להשגחה פרטית, שה' מרוצה ממעשיו.

"ויאמר מיכיהו: עתה ידעתי כי ייטיב ה' לי כי היה לי הלוי לכהן" (שופטים יז יג).

אלא שהלוי וכל תכולת המקדש ייגנבו בידי הנודדים של שבט דן המחפשים מקום יישוב חדש...

תחילה שולחים בני דן מרגלים. הנודדים עוברים במקום ומזהים את קול הנער. מכאן נראה שאותו לוי היה נודד בדרכים מאז עזב את בית לחם יהודה. עתה אנו למדים על אחד מתפקידיו של הלוי הכהן: לאצול ברכות.

לאחר מכן, בשעה שבני השבט יוצאים חמושים לדרך, הם מנצלים את ההזדמנות ולוקחים איתם את הלוי ואת כל הציוד: אפוד, תרפים, פסל. מיכיהו רודף אחריהם כדי להתלונן: "את אלוהי אשר עשיתי לקחתם ואת הכהן ותלכו". האם הביטוי הזה אינו מעורר חיוך עצוב? "אלוהי אשר עשיתי". מה היה אומר על זה הנביא ישעיהו, הלועג לגוי העושה פסל מעץ שכרת ביער? ובכל זאת, מיכיהו באמת מאמין שהייצוג בפסל הוא עבודת ה' לגיטימית. שוב, האם זו השפעה שלילית של הסביבה או שההלכה (במובן מסויים של הלכה) אז היתה כזו?

בני דן מוצאים להם מקום טוב להתגורר, לאחר שהם מתנפלים על עם שוקט ובוטח (שם יח כז. האם יש כאן ביקורת מהסוג המתבקש בעינינו המודרניות?). וכאן סוף סוף בא הלוי הנודד אל המנוחה ואל הנחלה. הוא ובניו אחריו היו כהנים לשבט הדני עד גלות הארץ ואילו הפסל שעשה מיכה נותר שם "כל ימי היות בית הא-לוהים בשילה".

התיארוך מוזר. האם העבודה שם היתה עד הגלות של בני ממלכת ישראל? או שמא ההשוואה היא עד חורבן המקדש בשילה? ואז עלינו לפרש את "עד גלות הארץ" כמתייחס להרס המקדש בשילה וגלות הארון משם?

צריך לזכור שגם אם בעינינו זו היסטוריה רחוקה וקצרה בהשוואה לשאר עלילות עם ישראל בימים שאחר כך, בעיני התקופה ההיא זה היה העולם שהכירו, וזה היה סיפור אקטואלי.

עד כאן סקירה קצרה של הסיפור המשולב בשני הפרקים: מעשה באדם אחד שרצה לחזור בתשובה ובנה מקדש ביתי עם פסל ומסכה וגייס לוי נודד להיות לו לכהן. אותו מקדש ואותו לוי נלקחו בידי נודדים משבט דן ובסופו של דבר קם מקדש זה לשבט דן לימים רבים עד חורבן שילה.

האם המספר מוקיע את עבודת המקדש עם הפסלים או לא? אפשר להציג פנים לכאן ולכאן.

ועכשו לשאלה על זהותו של הלוי, ומדוע היא נחשפת רק לבסוף. שוב, אפשר להציע כיוונים שונים. וכדאי להשוות למקומות אחרים במקרא שגם בהם שם הדמות המרכזית אינו מופיע. כאן לעומת זאת אפשר להבין את איזכור השם של הלוי אם נבין שהוא באמת ממשפחתו של משה רבנו. איזה בזיון, איזו ירידה. בן בנו של הנביא שקיבל תורה בסיני שבה נאסרה עבודת פסלים ועשיית צורות הופך בעצמו לכהן במקדש פרטי שבו יש פסלים, גם אם העבודה היא לאלוקים.

איך הפך השם "משה" ל"מ-נ-שה"? יש לשים לב, וכפי שהובא כאן, שהאות נ' נכתבת לפי המסורה לא כרגיל. אפשר לטעון שהיא אכן תוספת של מישהו שרצה לסלק את החרפה משמו של משה, אבל לא רצה לשנות ממש בגוף הספר. לפי זה אולי יש כאן המלצה למי שיקרא את הסיפור בקול רם, בבית הכנסת אולי, שישנה ויקרא כאן את השם בתור "מנשה" למרות שזה לא נכון. יתכן גם שהמגיה לא עשה זאת מתוך רמאות מכוונת אלא מפני שהתקשה: היעלה על הדעת שנכדו של משה ייכשל בדבר כזה? ודאי שזה מישהו אחר, ואם יש לזהות מיהו, הרי הנוח ביותר הוא לאשר את הטקסט ורק לשנות אות אחת.

ההבדל בין שני הפירושים האלו הוא בכוונתו ובמודעותו של המגיה. האם עשה זאת מתוך מודעות שזה "שקר קדוש" (כלשון הפורום על פי בוגיעלון מראשונינו) או מתוך אמונה תמימה שהוא חושף את הטעות שנפלה בספרים העתיקים.

לפי כל הדברים האלו, נראה שהלוי המככב בשני הפרקים משופטים הוא אכן לוי, שגדל תחילה בשבט יהודה ומשם נדד בדרכים, ואנו יכולים אפילו לזהות שעבר דרך היישוב המקורי של שבט דן, ובסופו של דבר מצא מקלט בבית מיכיהו, ואז הצטרף לשבט דן הנודד, ובסופו של דבר מצא מקלט במקדש שבו יכול היה לעבוד, הוא ובניו אחריו, במשך שנים רבות. סוף טוב הכל טוב, או שלא.

ושמו הוא אכן יהונתן בן גרשום הוא בנו של משה רבנו. הנה, התגלה הסוד האפל של משפחת משה רבנו... נשמור זאת בינינו...

העיבוד של חז"ל

עד כמה שאפשר לשפוט במבט מהיר מדי, הדיון במסכת בבא בתרא מציג דיון שנערך בבתי המדרשות של חכמינו במשך כמה דורות.

ויהי נער מבית לחם יהודה ממשפחת יהודה והוא לוי והוא גר שם

הא גופא קשיא:

אמרת והוא לוי - אלמא מלוי אתי
ממשפחת יהודה - אלמא מיהודה אתי

הדיון נפתח בזהותו של הלוי שלנו, והמפרש מצביע על מעין סתירה שנועדה בעצם לאפשר לו להגיע למסקנה הדרושה לסוגיה שבה משובץ הדיון בסיפור משופטים.

אלא לאו דאבוה מלוי ואימיה מיהודה, וקאמר: ממשפחת יהודה.

עד כאן השיבוץ בסוגיה הסובבת, כדי להוכיח ש"משפחת אם שמה משפחה".

אמר רבא בר רב חנן:
לא, גברא דשמיה לוי.

אי הכי, היינו דקאמר מיכה: עתה ידעתי כי ייטיב ה' לי כי היה לי הלוי לכהן?

אין, דאיתרמי ליה גברא דשמיה לוי.

לעתים כדי לסתור הוכחה חכמינו היו מוכנים לדון בצד ההפוך במה שנראה לנו כעקשנות עד אבסורד. יש לדון בגישה הזו ולהסביר אותה. כאן בכל אופן מציע האמורא לטעון ששמו של האיש הוא לוי ולכן הוא באמת משבט יהודה. האם הוא עצמו האמין בכך או שרצה לדחות את דברי קודמו? הענין הוא שאם היה רוצה לדחותם, קל היה בהרבה להניח שאותו לוי רק התגורר בבית לחם והתגורר אצל משפחה, כלומר בית אב מיהודה. זו אפשרות סבירה וזו כנראה גם האפשרות הנכונה. וזה ממש קשה: האם לא עדיף לומר כך מאשר להידחק?

והפעם חוזר הדיון אל ההשערות שנראות גם לנו כעת (ראו למשל פירוש הרטום וכן דעת מקרא כאן).

וכי לוי שמו? והלא יהונתן שמו, שנאמ': ויהונתן בן גרשם בן מנשה הוא ובניו היו כהנים לשבט הדני. אמר ליה: וליטעמיך, וכי בן מנשה הוא? והלא בן משה הוא, דכתיב: בני משה גרשם ואליעזר.

הסיום, מדוע נבחר השם "מנשה" במקום משה, הוא כבר יצירתי. אני הצעתי שהשם תוקן באופן הקרוב ביותר לגרסה המקורית. בעל הדברים כאן מציע הסבר אחר, רעיוני.

אלא, מתוך שעשה מעשה מנשה - תלאו הכתוב במנשה, הכא נמי, מתוך שעשה מעשה מנשה דאתי מיהודה - תלאו הכתוב ביהודה.

(תלמוד בבלי מסכת בבא בתרא דף קט עמוד ב)

סיכום: הפשט של הסיפור בשופטים וכללים בפרשנות חז"ל

בניגוד לדרשות רבות של חז"ל, שבהן נראה שעשו שימוש במקרא כדי להפיק ממנו מסקנות שאינן קשורות אליו, תוך דרשה שהופכת אותו על פיו, כאן נראה שיש ממש נסיון לעמוד על פשוטו של מקרא. אמנם השיקולים המוצעים להנמקת השינוי מ"משה" ל"מנשה" הם אינם אלו שעולים על דעתנו המודרנית, אבל עצם ההגהה דווקא מתאימה לכוונת המספר משופטים גם לפי הקריאה הטקסטואלית. (זהותו של הלוי נשמרת בסוד עד סוף הסיפור בגלל ייחוסו).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/6/2017 09:35 לינק ישיר 

סליחה. כיון שהמשך הדרשות על הפרק ועל הלוי מופיע בעמוד אחר, שכחתי להתייחס אליהן. הבה ואשלים.

ויסורו (שמה ויאמר) +מסורת הש"ס: [שם ויאמרו לו]+ מי הביאך הלום ומה אתה עושה בזה ומה לך פה -

אמרו לו: לאו ממשה קא אתית דכתיב ביה: אל תקרב הלום? לאו ממשה קא אתית דכתיב ביה: מה זה בידך? לאו ממשה קא אתית דכתיב ביה: ואתה פה עמוד עמדי?

תעשה כהן לע"ז?

בעל הדרשה כאן משלים את השיחה בין בני דן לבין הלוי תוך רמיזות למוצאו של הלוי ממשפחת משה רבנו, ויש בדבריהם תוכחות גדולות. האם באמת האמין ששיחה כזו התנהלה ביניהם? יש כאן מקום להאריך ואני נאלץ לקצר. יתכן שסבר שזה באמת היה תוכן השיחה והוא רק נרמז מסיבות שונות, ויתכן שסבר שהלוי יכול היה לשמוע בדברי שבט דן את הביקורות האלו על התנהגותו. הם לא התכוונו לכך, אבל יתכן שאדם ישמע יותר ממה שאמרו לו והדברים יגעו לליבו, או יוכלו לגעת בליבו אם רק יפתח את הלב להקשיב. לפי הצד הזה, בני שבט דן לא התכוונו להוכיח אותו ויתכן גם שהוא לא שמע את התוכחה המתבקשת: ראה לאן הגעת. (גם אולי בגלל שתפיסת ההלכה שלהם לגבי מקדשים היתה שונה...). אבל אנו, ולמעשה כבר חז"ל, מנקודת הראות שלנו ושלהם, כבר יכולים לחוש בביקורת המתבקשת.

לפי קריאה זו, סיום הדברים, "תיעשה כהן לעבודה זרה" צריכים להיקרא לא כהזמנה אלא כביקורת בדרך של שאלה רטורית.

אמר להן, כך מקובלני מבית אבי אבא: לעולם ישכיר אדם עצמו לע"ז ואל יצטרך לבריות.

והוא סבר: לע"ז ממש;

ולא היא, אלא ע"ז - עבודה שזרה לו,

כדאמר ליה רב לרב כהנא: נטוש נבילתא בשוקא ושקול אגרא, ולא תימא גברא רבא אנא וזילא בי מילתא.

כאן הדרשן מוסיף הסבר כיצד טעה הלוי בכלל הלכתי ולכן היה מוכן לתת יד לעבודה זרה. וכאן משתמע שגם הלוי מבין שזו עבודה זרה, מה שהיה שם. ועדיין יש לתמוה במקצת שהרי מיכיהו ושאר בני המקום והזמן רואים בכל מה שהיה שם עבודה לאלוקים.

כמובן, ההסבר המאוחר הזה הוא לימוד זכות בלתי אפשרי (לפחות בעינינו), ויתכן שגם הדרשן ידע זאת, אלא שעשה כל מה שהיה יכול כדי ללמד סנגוריה על נכדו של משה רבנו. ואפשר גם שרצה להמחיש את חשיבות הפרנסה הקשה ולהזהיר שלא ילך אדם אחרי פרנסתו עד עבירות בין אדם למקום (וכל שכן בין אדם לחברו). אנו, עם הדילמות של זמננו, נראה עיקר בכלל של רב לחיפוש פרנסה, אפילו מביישת. (היעלה על הדעת שאברך יעסוק בכך?). בני התקופה של חז"ל חששו דווקא שאדם ייקלע לעבירות דווקא מחמת מצוקת הפרנסה. כל דור וסבלותיו ונסיונותיו.

כיון שראה דוד שממון חביב עליו ביותר, מינהו על האוצרות,

שנאמר: ושבואל בן גרשם בן מנשה נגיד על האוצרות.

וכי שבואל שמו? והלא יהונתן שמו?

א"ר יוחנן: ששב לאל בכל לבו.

(תלמוד בבלי מסכת בבא בתרא דף קי עמוד א)

הדרשה מסתיימת בתיקון דמותו של הלוי, תוך דרשה של פסוק אחר, ותוך ההנחה הבלתי אפשרית שאותו לוי האריך ימים רבים כדי לזכות לתיקון הזה. וכאן עוד יותר מתבקש לשאול אם ר' יוחנן, שהדברים מיוחסים לו, אכן האמין שהוא מגלה אמת היסטורית נעלמת או רמוזה או שהבין בעצמו שזו דרשה חינוכית. הרי יתכן שבימי חכמינו היה נראה אפשרי שבני אדם מסויימים יחיו מאות שנים. זה נגד הנאמר בפסוק שם שאחרי הלוי עבדו בניו באותו מקום, ומשמע שכבר הלך לו לעולמו. ולכן נראה יותר שגם ר' יוחנן ידע זאת ולא ניסה אלא לטהר את דמותו ולהציל את כבודו של משה רבנו.

ר' יוחנן מאוזכר גם בסוגיה למעלה שם הוא אומר על שינוי השם מ"משה למנשה" ש"תולים קלקלה במקולקל". תחילה סברתי שזה שימוש בכלל פרשני וספרותי של ר' יוחנן בתוך הסוגיה, אבל אפשר גם שהדיון של האמוראים בסיפור שלפנינו משופטים לא החל בימי רבא בר חנן אלא הרבה קודם ובמקביל בארץ ישראל בימי ר' יוחנן.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/6/2017 23:57 לינק ישיר 

למימוני

אפשרות מצויה, לדעתי: האם חז"ל ראו בדבריהם הבנה של "פשט" או שהשתמשו בפרשנות שלהם כדי להלביש מסרים חינוכיים בתוך טקסט שמשמעותו האמיתית אחרת?

לדעתי זה התחמקות, אי אפשר לסלף עובדות כדי להעביר מסר. אם יונתן ושבואל הם שני אנשים, חז"ל לא יכולים להגיד שזה איש אחד כדי להעביר מסר או להציל את כבודו של משה, העובדות הם במילא באשר הם ואם נכדו של משה היה כומר לעבודה זרה, זה מה שהיה ואי אפשר לשכתב היסטוריה. כשחז"ל, ומכל שכן התורה, אומרים לנו שמשהו היה זה היה.

אם כתוב בתורה שהיה אחד שקראו לו אדם הראשון, זה היה במציאות, וכן בשאר הדברים. כל אלו שמנסים ליישב את התורה שהיא לא התכונה וזה לא הכונה (ראה ערך הרב גדלי' נדל והרב קוק), לדעתי זה התחמקות מתשובה.

מה שהתורה ובעקבותיה חז"ל (וגם אנחנו) משתמשים במילים בכונה למשמעותם ולא לפירושם, זה נכון, אבל לא לגבי עובדות. חז"ל אכן מלבישים מסרים חינוכיים בתוך טקסט, אבל לא בתוך טקסט שמשמעותו אחרת.

אמנם בניגוד לתורה מטרת חז"ל אינה לספר לנו היסטוריה אלא 'לחנך' אותנו, להורות הדרך אשר נלך בה, ולכן בניגוד לתורה שהיא חותמו של הקב"ה ועומדת על האמת ולכן אי אפשר להגיד בתורה שלא עמדה על דיוקם של דברים. מה גם שבתורה יש גם מטרה לתעד היסטוריה כמות שהיא כמו שהאריך הרמב"ן בפרשת בא. אבל חז"ל לא באים בכלל לעמוד על דיוקן של דברים בהיסטוריה, ומכל מקום ודאי שלא באים לשכתב היסטוריה ולסלף עובדות.

ולכן יתכן שכשאמרו חז"ל שיונתן חזר בתשובה וחזר לסורו, לא היתה כונתם שהוא עצמו אלא שבניו שבאו אחריו, וכפשטות משמעות הכתוב, אלא שהדבר נקרא על שמו, (וגם שבשמים הוא מקבל שכר ועונש בהתאם להתנהגות יוצ"ח, כמו שאמרו: ספרי מתים נפתחים בראש השנה). וחז"א לא ראו על נכון להכנס ולהקשות איך האריך חיים ולתרץ שאין הכונה לו אלא לבניו, כי המטרה היתה להעביר מסר שיכולים לחזור בתשובה, או שיכולים לחזור בתשובה ולמרות זאת לחזור לרע, ובענין ההיסטוריה סמכו על  קורא בנ"ך. כמובן שזה לא כלל ולפעמים כן דנו בפרטים, וצריך לדון בכל פרט לראות מה כונת חז"ל.

שאלה חשובה מאד היא מה יחס המספר להתנהגות הזו. האם יתכן שבתקופה ההיא בה קרו הדברים ולאחר מכן סופרו עדיין צורות עבודה אלו לא היו פסולות? אנו מסתכלים מן הזוית המודרנית שלנו, אבל אולי בעיניהם היה המקדש שבנה מיכיהו מה שמקביל ל"במה גדולה"? ואשר לפסל והמסכה והתרפים, אפשר שהם לא היו גרועים בעיניהם מעגל הזהב - או הכרובים. איננו יודעים מה היתה התאולוגיה שלהם, ואם ראו בעשיית דמויות כאלו מצוה, האם זו השפעה של הסביבה (כפי שמוזהר בספר דברים) או שעבודת ה' טרם התגבשה להלכות הידועות והברורות דורות אחר כך. אם היו מחלוקות בהלכה כמעט בכל דבר, אז האם מחלוקות בדבר נוכחות של פסלים במקום מקדש לא ייתכנו? ומתי חריגה מההלכה היא עבירה של עבודה זרה ומתי היא רק "דרך שגויה"? 
היחס השלילי לפסלים כבר כתוב בתורה: 'לא תעשה לך פסל'. אבל על זה אתה יכול להגיד שהוא לא עשה פסל לעבדו, אלא כונתו היתה כמו הכרובים. אבל היחס של המסר נראה ברור שהוא שלילי כי אם לא לא היה קורא להם בשם פסל.

ביותר לפי מה שהקדמת וכתבת:
מטרת הסיפור ברורה למדי: לתאר כיצד בשל העובדה שאין מלך בישראל יש הידרדרות. זו עמדתו המוכרת של מחבר ספר שופטים, וכפי שעמדו על זה גם במחקר המקרא.

תחילה שולחים בני דן מרגלים. הנודדים עוברים במקום ומזהים את קול הנער. מכאן נראה שאותו לוי היה נודד בדרכים מאז עזב את בית לחם יהודה. עתה אנו למדים על אחד מתפקידיו של הלוי הכהן: לאצול ברכות.

כמעט נכון.  כי מהכתובים משמע קצת אחרת:

ויאמרו לו מי הביאך הלום, ומה אתה עושה פה, ומה לך פה. ויאמר אליהם כזה וכזה עשה לי מיכה וישכרני ואהי לו לכהן.
ויאמרו לו שאל נא בא-להים ונדעה התצליח דרכנו אשר אנחנו הלכים עליה.
ויאמר להם הכהן לכו לשלון נכח ה' דרככם אשר תלכו בה.

הוא אומר להם אני כהן, וכשהם שומעים זאת הם לא מבקשים ברכה אלא מבקשים שאל נא בא-להים, וגם הוא מכוון כנגד השואלים: לכו לשלום נוכח ה', כאומר שאלתי אותו וזה תשובתו.

איך הפך השם "משה" ל"מ-נ-שה"? יש לשים לב, וכפי שהובא כאן, שהאות נ' נכתבת לפי המסורה לא כרגיל. אפשר לטעון שהיא אכן תוספת של מישהו שרצה לסלק את החרפה משמו של משה, אבל לא רצה לשנות ממש בגוף הספר. לפי זה אולי יש כאן המלצה למי שיקרא את הסיפור בקול רם, בבית הכנסת אולי, שישנה ויקרא כאן את השם בתור "מנשה" למרות שזה לא נכון. יתכן גם שהמגיה לא עשה זאת מתוך רמאות מכוונת אלא מפני שהתקשה: היעלה על הדעת שנכדו של משה ייכשל בדבר כזה? ודאי שזה מישהו אחר, ואם יש לזהות מיהו, הרי הנוח ביותר הוא לאשר את הטקסט ורק לשנות אות אחת.

ולדעתי לא מגיה עשה את זה, אלא הכותב עצמו כתב מ(נ)שה

לפי אמונתי שהנביא כותב על פי דבר ה', אז ה' בעצמו אמר לו שיכתוב כך.

ואם מפני שהיה רוצה להסיר את החרפה ממשה לא היה לו לכתוב מנשה, אלא פשוט לא להזכיר אותו בכלל, ולכתוב יהונתן בן גרשם. ולכן 'דרשו' חז"ל שרצה לרמז שעשה מעשה מנשה.

ויש לשים לב שברור ששמו של זקנו היה משה קדם לזה שהוא עשה מעשה מנשה, ולכן ברור שרק משום ששמו של זקינו היה משה לכן השוה אותו למנשה. כי אם לא כן מה היה עושה אם שמו של משה היה יעקב, אז הוא לא יכול לכתוב בן יע(נ)קב. אלא ברור שמכיון ששם זקינו היה משה והנכד עשה רע בעיני ה', ובעצם הוא לא רצה בכלל להזכיר מי היה הסבא, אבל מכיון שרצה לרמז שעשה מעשה מנשה הוא הזכיר את הסבא והכניס נ'. ואם השם של הסבא היה ירבם הוא היה כותב בן ירב(ע)ם.

ובכל אופן אני לא רואה צורך להגיד שזה היה מגיה ולא הכותב בעצמו.

ולכן מה שכתבת:
הסיום, מדוע נבחר השם "מנשה" במקום משה, הוא כבר יצירתי. אני הצעתי שהשם תוקן באופן הקרוב ביותר לגרסה המקורית. בעל הדברים כאן מציע הסבר אחר, רעיוני.
זה נכון לפי הגישה שלך שהנון התוסף על ידי מגיה, אבל אם הכותב עצמו הכניס את הנון, זה כמעט מוכרח שזה היתה כונתו.

לפי כל הדברים האלו, נראה שהלוי המככב בשני הפרקים משופטים הוא אכן לוי, שגדל תחילה בשבט יהודה ומשם נדד בדרכים, ואנו יכולים אפילו לזהות שעבר דרך היישוב המקורי של שבט דן, ובסופו של דבר מצא מקלט בבית מיכיהו, ואז הצטרף לשבט דן הנודד, ובסופו של דבר מצא מקלט במקדש שבו יכול היה לעבוד, הוא ובניו אחריו, במשך שנים רבות. סוף טוב הכל טוב, או שלא.

לא מוכרח שהוא נדד בין השבטים, ואדרבה יש לדייק שלא נדד, כי משמעות 'והוא גר שם וילך האיש מהעיר' משמע שהיה גר בבית לחם ורק עכשיו יצא. אם כי זה עדיין לא מוכרח.

מה שבני דן זיהו את הקול, יכול להיות שהם זכרו אותו מימי יהושע כשנכנסו לארץ, שאז כולם היו יחד ויונתן שימש כלוי במשכן.

ולפי זה דברי חז"ל מקבלים משנה תוקף. כי ידוע שקול מעלה זכרונות, ולכן כשהם שומעים את קולו של יונתן מיד נזכרו איך שהוא עמד במשכן ה', ולכן הם שואלים אותו בהלם: מי הביאך הלום ומה אתה עושה פה ומה לך פה.

וזה גם תשובה למה ששאלת האם בעל הדרשה באמת האמין ששיחה כזו התנהלה ביניהם?

ושמו הוא אכן יהונתן בן גרשום הוא בנו של משה רבנו. הנה, התגלה הסוד האפל של משפחת משה רבנו... נשמור זאת בינינו

התכונת בדרך צחות ובציניות, אבל כדי להעמיד הדברים על דיוקם יש לציין שבדיוק הפוך, אצלינו אין הנחות ולכן למרות שהוא כתב מנשה עדין השאיר את הנון תלויה כדי שנזהה את משה.

לעתים כדי לסתור הוכחה חכמינו היו מוכנים לדון בצד ההפוך במה שנראה לנו כעקשנות עד אבסורד. יש לדון בגישה הזו ולהסביר אותה.

נכון וצודק וכבר כתבתי באשכול אחר (וגם הסכמתי לדעתו של מיכאל אברהם בזה), שזה היה הדרך של חז"ל לבקר דברים לקחת את כל האפשריות ולראות אם נכונים או לא. וידוע דרכו של רבי ירמיה באיבעותיו.

לפי קריאה זו, סיום הדברים, "תיעשה כהן לעבודה זרה" צריכים להיקרא לא כהזמנה אלא כביקורת בדרך של שאלה רטורית.

האם אפשר לפרש באופן אחר?

אלא שכאן צריך להבין איך בני דן שהוכיחו אותו על עבודת אל זר לוקחים אותו עם האליל ומעבירים אותם למשכנם.

ואולי כשיונתן אמר להם כך מקובלני מבית אבי אבא לעולם ישכיר אדם עצמו לעבודה זרה ואל יצטרך לבריות, אין הכונה לעבודה זרה שכופרת בה', אלא כמו שכתב הרמב"ם שעבודת עבודה זרה היא שעובד לה' דרך העבודה זרה, ויונתן הבין מדברי אבי אבא שאם אין לאדם כסף ישכיר אדם את עצמו גם לעבודה שכזאת, ויעבוד את ה' באופן זה.

וזהו שאמר להם

ויאמר אלהם כזה וכזה עשה לי מיכה וישכרני ואהי לו לכהן

ויש כאן רמז מאוד ברור לדברי חז"ל, שהסיבה שהגיע לכאן היא כי כך וכך עשה לי מיכה. ועכשיו אנחנוו גם מבינים למה ציין המספר מלכתחילה שמיכה הציע כסף ללוי.

כשבני דן שמעו את זה הם אומרים לו, אם כן
שאל נא בא-להים ונדעה התצליח דרכנו אשר אנחנו הלכים עליה
כלומר אם כונתך ומעשיך רצויים, בא נראה אם אכן זה עבודת ה' נכונה והאם ה' יענה לך.

ויאמר להם הכהן לכו לשלום נכח ה' דרככם אשר תלכו בה
והם הלכו ונצחו במלחמה, ולכן בדרך חזור

ויענו חמשת האנשים ההלכים לרגל את הארץ ליש ויאמרו אל אחיהם הידעתם כי יש בבתים האלה אפוד ותרפים ופסל ומסכה ועתה דעו מה תעשו
הם מספרים לשבט דן שלפני המלחמה היו כאן והוא אמר לנו שאנחנו נצליח בדרכינו, מה שאכן קרהה. ולכן דעו מה תעשו כלומר למה לא להביא אותו אלינו, הרי ראינו שדרכו בעבודת ה' היא דרך נכונה

וכאן היה הטעות של בני דן ושל יונתן, כי עכשיו אסור לו – גם לשיטתו – לעבוד עבודה זרה.

ועדיין צריך בירור להעמיד הדברים על דיוקם.

וזה תשובה למה שכתבת:

כאן הדרשן מוסיף הסבר כיצד טעה הלוי בכלל הלכתי ולכן היה מוכן לתת יד לעבודה זרה. וכאן משתמע שגם הלוי מבין שזו עבודה זרה, מה שהיה שם. ועדיין יש לתמוה במקצת שהרי מיכיהו ושאר בני המקום והזמן רואים בכל מה שהיה שם עבודה לאלוקים.
כמובן, ההסבר המאוחר הזה הוא לימוד זכות בלתי אפשרי (לפחות בעינינו), ויתכן שגם הדרשן ידע זאת,

הדרשה מסתיימת בתיקון דמותו של הלוי, תוך דרשה של פסוק אחר, ותוך ההנחה הבלתי אפשרית שאותו לוי האריך ימים רבים כדי לזכות לתיקון הזה. וכאן עוד יותר מתבקש לשאול אם ר' יוחנן, שהדברים מיוחסים לו, אכן האמין שהוא מגלה אמת היסטורית נעלמת או רמוזה או שהבין בעצמו שזו דרשה חינוכית. הרי יתכן שבימי חכמינו היה נראה אפשרי שבני אדם מסויימים יחיו מאות שנים. זה נגד הנאמר בפסוק שם שאחרי הלוי עבדו בניו באותו מקום, ומשמע שכבר הלך לו לעולמו. ולכן נראה יותר שגם ר' יוחנן ידע זאת ולא ניסה אלא לטהר את דמותו ולהציל את כבודו של משה רבנו. 

בירושלמי ברכות פ"ט ה"ב אכן אמרו
רבי חונא שמעון קמטריא בשם רבי שמואל בר נחמן (שופטים יח) ויהונתן בן גרשום בן מנשה נון תלוי. אם זכה בן משה ואם לאו בן מנשה. חברייא בעון קומי רבי שמואל בר נחמן כומר היה לעבודה זרה והאריך ימים. אמר לון על ידי שהיה עינו צרה בעבודה זרה שלו. כיצד היתה עינו רעה בעבודה זרה שלו. הוה בר נש אתא למיקרבה תור או אימר או גדי לעבודה זרה ואמר ליה פייסיה עלי. והוא אמר ליה מה זו מועילה לך. לא רואה ולא שומעת לא אוכלת ולא שותה לא מטיבה ולא מריעה ולא מדברת. אמר ליה חייך ומה נעביד. ואמר ליה אזיל עביד ואייתי לי חד פינך דסולת ואתקין עלוי עשר ביעין ואתקין קומוי והוא אכל מכל מה דאתי ואנא מפייס ליה עלך. מכיון דאזיל ליה הוה אכיל לון. זימנא חדא אתא חד בר פחין אמר ליה כן. אמר ליה אם אין מועילה כלום את מה עביד הכא. אמר ליה בגין חיי. כיון שעמד דוד המלך שלח והביאו אמר ליה את בן בנו של אותו צדיק ואת עובד עבודה זרה. אמר ליה כך אני מקובל מבית אבי אבא מכור עצמך לעבודה זרה ואל תצטרך לבריות. אמר ליה חס ושלום לא אמר כן אלא מכור עצמך לעבודה שהיא זרה לך ואל תצטרך לבריות. כיון שראה דוד כך שהוא אוהב ממון מה עשה העמידו קומוס על תיסבריות שלו. הה"ד (דברי הימים א כו) ושבואל בן גרשם בן משה נגיד על האוצרות. שבואל ששב אל אל בכל לבו ובכל כחו. נגיד על האוצרות שמינוהו על תיסבוריות שלו. מתיבין לרבי שמואל בר נחמן והא כתיב (שופטים יח) עד יום גלות הארץ. אמר לון כיון שמת דוד עמד שלמה וחילף סנקליטין שלו. וחזר לקילקולו הראשון. הה"ד (מלכים א יג) ונביא אחד זקן יושב בבית אל וגו'. אמרין הוא הוה

אולי גם מה שאמרו שהאריך ימים הוא לדון בכל האפשריות, ולכן בבלי לא קיבלו את זה. ולמרות זאת הסיפור עם יונתן שהיה עינו צרה עדיין יכולה להיות אמת גם לבבלי.

לגבי הסיפור יתכן שאין הכונה שהוא חזר אלא שבניו הבאים אחריו חזרו בימי דוד ושוב בניהם אחריהם חזרו לסורם, אלא מכיון שהוא התחיל הדבר קרוי על שמו.

ראיה לדבר שבואל, שבו בלשון רבים, ולא שב אל בלשון יחיד.

תוקן על ידי שלוםטוב ב- 14/06/2017 00:03:52

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/6/2017 08:15 לינק ישיר 

שלום-טוב

תודה ואיקון ירוק על ההתייחסות המפורטת. אני מוסיף כמה הערות ואשתדל בקיצור.

כאן עוררת שאלה. אמנם קבעת קביעה, אבל צריך לבדוק אותה מול הנתונים, כלומר אמירות חז"ל הרבות מאד.

לדעתי זה התחמקות, אי אפשר לסלף עובדות כדי להעביר מסר. אם יונתן ושבואל הם שני אנשים, חז"ל לא יכולים להגיד שזה איש אחד כדי להעביר מסר או להציל את כבודו של משה, העובדות הם במילא באשר הם ואם נכדו של משה היה כומר לעבודה זרה, זה מה שהיה ואי אפשר לשכתב היסטוריה. כשחז"ל, ומכל שכן התורה, אומרים לנו שמשהו היה זה היה.

איני זוכר כרגע דוגמאות מפורשות אבל הנה אחת. הדרשן דורש לפני ר' נחמן ש"יעקב אבינו לא מת" והוא, ר' נחמן, שואל: וכי בחינם ספדו ספדנים? והדרשן מסביר שזו רק דרשה סמלית. זה לא ממש מה שטענתי אבל זה מראה שאין כאן בירור היסטורי אלא שימוש בטקסט מהמסורת כדי להעביר מסר סמלי בדרך אגדית כלומר לא נכונה היסטורית.

ובעצם, צא ואסוף את הדרשות בנוסח "כל האומר פלוני טעה אינו אלא טועה". וכי אלו בירורים היסטוריים או אפולוגטיקה (=התנצלות, נסיון להציל דמות מבזיון דרך פרשנות).

יתכן אמנם שהדרשן במקרים רבים כאלו האמין שהוא מברר את האמת לפי שלא יעלה על הדעת שאותם אישים עשו מה שמיוחס להם לפי הפשט. כלומר, אולי הוא טעה והטעה את מי שיאמין לדברים שלו כפשוטם, אבל עשה זאת, לפי אופן אחד של הבנה, מתוך גישה תמימה ש"זה כבר לא יכול להיות", כגון שראובן שכב עם אשת אביו. אבל בוודאי שבדוגמאות האלו אפשר לומר כמו שאמרו לר' עקיבא: אתה אומר לפסוק, שתוק עד שאדרוש.

עוד כתבת:

אמנם בניגוד לתורה מטרת חז"ל אינה לספר לנו היסטוריה אלא 'לחנך' אותנו, להורות הדרך אשר נלך בה, ולכן בניגוד לתורה שהיא חותמו של הקב"ה ועומדת על האמת ולכן אי אפשר להגיד בתורה שלא עמדה על דיוקם של דברים. מה גם שבתורה יש גם מטרה לתעד היסטוריה כמות שהיא כמו שהאריך הרמב"ן בפרשת בא. 

אכן יש שסבורים כמוך וגם אני סברתי כך עד שראיתי שקשה להצדיק בצורה כזו הרבה נתונים שבאו בתורה. למשל, קשה להצדיק את רשימת הדורות המקוצרת והתמציתית מאדם ועד נוח ושוב מנוח ועד אברהם. ולכן העדפתי את פירושו העקרוני של קאסוטו, שהתורה באה לשלול אמונות טועות, כמו שהידע המדעי הראשוני של בני אדם הגיע אליהם דרך גילוי מלאכי או מלאכי מורד (כפי שזה באמת בספרים החיצוניים).

לכן ניתן להציע דרך חלופית לקריאת הטקסט התמימה המסורתית נוסח הרמב"ן. דרך חלופית זו היא הקריאה הנראטיבית. זה אומר שהתורה באה לאו דווקא לספר היסטוריה או היסטוריה מדוייקת אלא איך אנו בני האדם אמורים להסתכל על ראשית העולם וההיסטוריה הקדומה. ובכך נפתרים קשיים רבים.

זה כבר נושא אחר ואולי כדאי לשמור אותו לאשכול אחר. גם היו כאלו אבל תמיד אפשר שוב.

ולכן יתכן שכשאמרו חז"ל שיונתן חזר בתשובה וחזר לסורו, לא היתה כונתם שהוא עצמו אלא שבניו שבאו אחריו, וכפשטות משמעות הכתוב, אלא שהדבר נקרא על שמו, (וגם שבשמים הוא מקבל שכר ועונש בהתאם להתנהגות יוצ"ח, כמו שאמרו: ספרי מתים נפתחים בראש השנה). וחז"א לא ראו על נכון להכנס ולהקשות איך האריך חיים ולתרץ שאין הכונה לו אלא לבניו, כי המטרה היתה להעביר מסר שיכולים לחזור בתשובה, או שיכולים לחזור בתשובה ולמרות זאת לחזור לרע, ובענין ההיסטוריה סמכו על  קורא בנ"ך. כמובן שזה לא כלל ולפעמים כן דנו בפרטים, וצריך לדון בכל פרט לראות מה כונת חז"ל.

איקון ירוק מאד. נפלא ביותר! לא חשבתי על האפשרות הזו והיא סבירה מאד ובכל אופן "מצילה את הפשט" של דברי חז"ל כך שאנו יכולים לקבל את הדברים שלהם ועדיין להישאר עם סיפור שאינו ניסי באופן מוזר.

אך שים לב שלמעשה אתה מודה שחז"ל יכלו להשתמש בלשון הטעונה פרשנות מעבר למובן הרגיל של המילים בכל מקום אחר מלבד בפרשנויות כאלו.

אשר לשאר דבריך יש מקום להעיר על נקודות קטנות אבל אין הן משנות עד כדי להאריך תגובה זו בלי סוף.

ושוב איקון ירוק על הכל ובמיוחד על הרעיון שהבנים מכפרים על חטא האב וזה מה שהתכוונו חז"ל.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/6/2017 22:32 לינק ישיר 

על הדבר הראשון אני מסכים אתך בכללי
אבל על השני לא מסכים

אבל עכשיו אני לא יכול לפרט אולי עם הזמן, אני יותר מדי עסוק עם הביקורת

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > הנער הלוי - סיפור אחד בשתי גירסאות
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext