| נשלח ב-6/6/2017 09:43 |
|
| |
כל הברכות על תנאי; הרב קנייבסקי: ההבטחות לא מחייבות
בשורות הבאות נתריע על נושא גדול וחשוב לכל המתרימים ולכל התורמים. רב שאומר את האמת מודה: לתת צדקה זו זכות, אבל ברכה? ממש לא. זו לא הבטחה שבהכרח מתקיימת. האם גם אתם אינכם אוהבים את הרושם שמטעה שיוצרים המפרסמים? אלו שכותבים על שפע הברכות המובטח לכל מי שיתרום לקופת העיר/הועד/הרבנים/הכולל/הישיבה/העניים/האלמנות והיתומים? המיסחור – כי אין מילה אחרת – אולי ממלא את הקופות בכספם של תמימים (למעשה: פתיים) אבל גם גורם לחלק מאיתנו, כמו כותב שורות אלו, תחושה שבעברית יפה נקראת "קבס". חלילה לזרעו של אבא (כלומר לי הכותב) שאצא נגד תרומה לצדקה, אבל מי יודע אם כל קופה ראויה לאמון ואם הכסף מגיע ליעד, ובוודאי שידוע שההבטחות הן הונאה ומנוגדות למקורות. אפשר לפקפק בסיפורי המופתים שארעו לכל מי שחתם על הוראת קבע. אפשר לזלזל (וראוי מאד לזלזל) בתפילות המובטחות על קברים. גם ובניגוד למתואר בפירסומים, לא יעלה על הדעת שהרבנים באמת עוברים על רשימות התורמים, שם ושם, ומעניקים ממבט עיניהם לכל שם ברשימה. אין צריך לומר שאין להם זמן לקרוא על כל אחד פרק תהלים או ברכה. הזמן לא יספיק לזה. אך מעל לכל, היומרה להבטיח ברכות על סמך תרומה היא נגד תלמוד מפורש, עבור מי שזה המבחן שלו לאמת. לא אאריך בתיאור ההבטחות והנדנודים. אני מקוה שיש הצדקה לדון לכף זכות ולהאמין שחלק מהכסף, בחלק מהקופות, נועד גם לעניים ולזקוקים. בוודאי שמי שנותן צדקה לשם המצוה או כדי לעזור לחלשים – יש לו מצוה רבה ושכרו מובטח לו. אבל לא בעולם הזה ולא בהתאם לתפריט "לחץ על הכפתור, בחר לך מספר ותקבל" – גם אם כל מה שהוא מבקש אלו ילדים ההולכים בדרך ה'. לקמן יובאו שני דברים. האחד הוא ניתוח וסיכום קצר של שתי סוגיות לגבי הבטחות שאינן עובדות ולגבי נתינת צדקה על תנאי. לאחר מכן יובאו דברים שאמר ר' חיים קנייבסקי לנציגי קופת העיר (קופה שנחשבת אמינה ובוודאי יותר מאחרות) וצוטטו על ידם. שחור על עיתון, "יתד נאמן" של י"ב סיון תשע"ז, עמ' 12. נתחיל במקורות.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-6/6/2017 09:44 |
|
| |
על זאת יתפלל אדם: מקורות בתלמוד ובאנתרופולוגיה שיעור קצר באנתרופולוגיה: מה מבקש אדם לעצמו ולמשפחתו? חיים, בריאות, פרנסה, שידוכים וזרע של קיימא. ובימינו האדם החרדי יבקש גם שכל זרעו ילך בדרך התורה המסורה. דא עקא (זו הבעיה) שאין פתרונות פלא וגם מי שיעשה לפי כל הכללים הטובים והנכונים אינו יכול לארגן לעצמו שום דבר ודאי. אין הבטחות בעולם הזה, וגם כאשר הקב"ה מבטיח, שמא יגרום החטא. האם לא חשש אבי אומתנו, יעקב, לאחר שחלם שה' מבטיח לו ליווי עד לבן ובחזרה, וביקש במיוחד לחם ובגד ושמירה? והנה דעת חכמינו ז"ל בנושא זה, על סמך פסוקים ועל סמך הבנתם: אמר דוד לפני הקדוש ברוך הוא: רבונו של עולם, מובטח אני בך שאתה משלם שכר טוב לצדיקים לעתיד לבוא, אבל איני יודע אם יש לי חלק ביניהם אם לאו. שמא יגרום החטא. כדרבי יעקב בר אידי [ שדייק כך] דרבי יעקב בר אידי רמי [הקשה סתירה] כתיב: והנה אנכי עמך ושמרתיך בכל אשר תלך [ה' הבטיח ליעקב בחלום לפני צאתו מהארץ אל לבן] וכתיב: ויירא יעקב מאד [כשחזר ועמד להיפגש עם אחיו עשו]. אמר: שמא יגרום החטא כדתניא: עד יעבר עמך ה' עד יעבר עם זו קנית. עד יעבר עמך ה' - זו ביאה ראשונה. עד יעבר עם זו קנית - זו ביאה שניה. מכאן אמרו חכמים: ראוים היו ישראל ליעשות להם נס בימי עזרא כדרך שנעשה להם בימי יהושע בן נון, אלא שגרם החטא. (ברכות ד א) חכמינו מייחסים גם לדוד המלך וגם ליעקב אבינו את התובנה שאפילו אם הקב"ה מבטיח משהו טוב, אולי זה לא יחזיק מעמד לתמיד, אולי חטאי האדם ימנעו ממנו את המובטח. ואכן לפי הדרשה האחרונה עלית עזרא לארץ ישראל היתה אמורה להיות מלווה בניסים רבים כמו ביציאת מצרים (קריעת ים סוף, המן ועוד) אבל עם ישראל לא זכה בזה - בגלל חטאים שונים. וחז"ל הבינו לפי הדרשה שזו היתה ממש הבטחה משמים לכלל העם, ובכל זאת ההבטחה היתה מותנית בהתנהגותם הטובה של העם וזה לא התממש. ומה יהיה בשאר הדורות, עד היום? אין, אין הבטחות. ושוב במקורות שלנו, והפעם לגבי צדקה, והפעם נלך בשיטת רש"י בסוגיה. תניא, אמר להן רבן יוחנן בן זכאי לתלמידיו: בני, מהו שאמר הכתוב "צדקה תרומם גוי וחסד לאומים חטאת?" נענה רבי אליעזר ואמר: צדקה תרומם גוי - אלו ישראל, דכתיב: ומי כעמך ישראל גוי אחד בארץ, וחסד לאומים חטאת - כל צדקה וחסד שאומות עובדי כוכבים עושין חטא הוא להן, שאינם עושין אלא להתגדל בו... ודעביד הכי לאו צדקה גמורה היא? [אם עשה כך הרי זו צדקה מוחלטת? וכפי שמוכח מן הציטוט הבא] והתניא: האומר סלע זה לצדקה בשביל שיחיו בני, ובשביל שאזכה לעולם הבא - הרי זה צדיק גמור. לא קשיא: כאן בישראל, כאן בעובד כוכבים. (בבא בתרא י ב) מה החסרון בצדקה של גוי? ורש"י ושוטנשטיין בעקבותיו, מסבירים שם: נתינת צדקה, אפילו לחיי בניו, אינה נחשבת לחטא. במה דברים אמורים, באדם מישראל, הנותן צדקה בלב שלם כדי לקיים את רצון ה'. אדם כזה, גם כאשר יש לו מטרה נוספת בנתינה, חזקה עליו שלא יתחרט על נתינתו, אפילו אם אותה מטרה לא תושג (כגון שבנו לא יחיה) לפיכך נחשבת נתינה זו לצדקה גמורה. רבי אליעזר מדבר בגוי, שאינו נותן צדקה אלא לתועלת עצמו, ואם אינו מקבל את מה שרצה, חזקה עליו שהוא מתחרט על נתינתו, לפיכך אין זה נחשב צדקה אלא "חטאת". העולה מכאן: מי שנותן על מנת שיזכה לשכר הצדקה, אין בזה פסול, והמצוה היא מצוה, אבל אין מובטח לו שמשאלתו תתמלא. ואם הוא מתחרט לאחר שלא התמלאה משאלתו, המצוה הופכת לו לחטא [והכל תלוי ביחסו החדש, ויש להשוות לסוגיה על המתחרט ממעשי מצוותיו ובאמת ראוי להאריך]. וכמובן אם הוא מקבל זאת באהבה, המצוה נשארת מצוה. כל זה לענין התגובה העתידית לכך שהמשאלה בזמן הצדקה לא תתמלא. ומכאן למדנו וראוי להדגיש: למה השאלה מתעוררת? מפני למרות המצוה ולמרות הצדקה, המשאלה, גם משאלה כה פשוטה וכה חשובה כמו "שיחיה בני" עדיין לא מובטח לה שתתקבל! וכעת שאלה רטורית (שאינה זקוקה באמת לתשובה כי כל אחד מבין לבד): האם בצדקה שנותנים לקופה זו או אחרת, גם בחסות רבנים, יש מעלה יתרה שהיא כן מבטיחה תוצאות? מה דעת התלמוד ומה דעת חז"ל?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-6/6/2017 09:44 |
|
| |
ר' חיים קנייבסקי: האם צדקה מבטיחה תוצאות? הרב חיים קנייבסקי הוא תלמיד חכם ובקיא עצום, ומחבר ספרים רבים מלוקטים בכל חלקי התורה שבעל פה. גם אם מותר לא לקבל אותו בתור "מרן" עדיין אין לזלזל בידיעותיו וביראת השמים הפשוטה והתמימה שלו. תשאלו: איך מופיע הרח"ק בדפי הפירסומת עם תצלומו ועם הבטחות מפליגות? ובכן, יש לשער שבדרך כלל אינו יודע מה אומרים בשמו. ראו מה קורה הפעם, כאשר נותנים לו לחוות דעה על מה שנכתב בשמו. בעמוד המצויין לעיל בעיתון נאמר בכותרת המבהיקה בצבעי אדום ושחור: ברכה נדירה ממרן שר התורה (למי שנותן למטרה שלהם): התורמים למגבית... יזכו שילדיהם ילכו בדרך אבות. ושיהיה ברור: זו ברכה חשובה מאד! ובמיוחד עם הנסיונות של היום. אבל מה לעשות, זה רק בכותרת הראשונה. יש בהמשך גם סיפור על הברכה ועל הנוסח. מופיע שם כי הגבאים פנו לרח"ק והוא "הגיב וביקש למסור לתורמים על ברכה מיוחדת, שמי שידאג ליתומים האלו יזכה שכל ילדיו ילכו בדרך אבות והוא לא יצטרך לדאוג על שלמותם הרוחנית של ילדיו". הקופה שאלה: האם זו הבטחה. ומרן עונה: הוא לא מבטיח. שוב שאלו: האם זה "בוודאי" ומרן עונה: כן, זה בוודאי. וכך עוצבו העלונים. כמה שעות אחר כך מתקבל טלפון מהנכד. המרן קורא להם בדחיפות ולא לפרסם בינתים. כשהם מגיעים, תוך דקות ספורות (מעניין איך) ולאחר "הסבלנות הקבועה המתבקשת שמרן יצליח להרים את עיניו לרגע מהגמרא האהובה, הוא ניתק ואמר: חשבתי שוב על ההבטחה, ובאמת הזכות היא בוודאי, אבל איך אפשר לנקוט בלשון של "ודאי", הרי אם יעשו אחר כך עברות, יאבדו את הזכות, כדאי יותר להוריד את המילה "בוודאי". והכל עודכן. יש רק להגיה על דבריהם, שאם התורמים יעשו עברות, הזכות לא תאבד, אלא רק ההבטחה תאבד, ושוב כמו שהם עצמם כותבים וכפי שמצאנו בתלמוד, "שמא יגרום החטא". [היה מקום להוסיף כאן שקל מאד לחטוא, ברמה כלשהי, כי אין אנו יודעים שכרן של מצוות ולא עונשם של חטאים, וכבר אמרו שאם הקב"ה יעמוד בדין מי יזכה, ואפילו תנאים ואמוראים בכו מפחד. ועוד, שמא יגרום חטאם של אחרים, כפי שקין הרג את הבל וכפי שהאחים מכרו את יוסף. ולא עמדו להם זכויותיהם. וכן יאשיהו המלך הובטח לו שיחיה ויאריך ימים על ממלכתו ונהרג בידי הצבא המצרים שיצא לקראתו...]. אז כדאי לזכור זאת, כל אלו שמחפשים הבטחות להצלחה בלתי מסוייגת: אין כזה דבר, לא בעולם הזה. צדקה? כן, כדאי. זה נפלא, ומעל לכל זו זכות לעזור לחלשים (וצריך רק למצוא דרך טובה ונכונה להעביר להם תמיכה, כי מתרימים יש רבים וכולם גוזרים כנראה חלק מהתרומות להוצאות ועוד, וכתבתי מהשערה ולא מידיעה). אבל אם אתם רוצים לתרום כדי שהברכה הרצויה תהיה מובטחת כמונחת בכיס, זה לא. ומספרים על אביו של מרן שמישהו בא אליו וביקש ממנו ברכה ולדעת מה יהיה (אולי בעקבות טיפול רפואי מפחיד) וה"קהילות יעקב" נזף בו בקול רם כדרכו וגירש אותו: מה אני, נביא? ובעצם, גם נביא אינו יכול בהכרח להבטיח...
|
|
|
|
| נשלח ב-6/6/2017 12:59 |
|
| |
ומה הדין של היין שמכרה הרבנית?
|
|
|
|
| נשלח ב-6/6/2017 13:43 |
|
| |
תכלית מצות הצדקה להצדיק את הנזקקים, והיא נובעת ממדת הרחמים, ונאמר מה הוא רחום וחנון אף אתה תהא רחום וחנון. מה ברכתה בעולם הזה?
זה תלוי במחלוקת קדומה האם טבע האדם טוב מהולדתו או רע. למי שאומר שטבע האדם אנוכי ורע מהולדתו, אזי מצות הצדקה עוזרת לתקן את טבעו, ועל-כן לדוגמא הרמב"ם אומר שעדיף לתת אלף זהובים לאלף עניים מלתת אלף זהובים לעני אחד, מפני שמרגיל עצמו במצות הצדקה, וזה עיקר ברכתה. למי שאומר שטבע האדם טוב ונדיב מהולדתו, אזי סביבה המעמיסה על מצות הצדקה שיקולים חיצוניים עלולה לקלקל את טבעו ועל-כן נדרשת זהירות בקיום המצוה, וגם זה לטובה. מכל מקום, בעולם מתוקן, רוב האנשים מכבדים ומעריכים חסד, וממילא יש ברכה, גם במובן האנושי, במעשה הצדקה. בעולם לא מתוקן, רוב האנשים מכבדים ומעריכים אנשים אנוכיים, אזי מצוות הצדקה נקראת אמונה.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/6/2017 22:48 |
|
| |
ובכל זאת, יש לנו בתורה ובנביא: "בבוא דבר הנביא - יוודע הנביא אשר שלחו ה' באמת" יוודע "אשר ידבר הנביא בשם ה' ולא יהיה הדבר ולא יבוא - הוא הדבר אשר לא דיברו ה'" הוא הדבר אשר לא דיברו ה'
|
|
|
|
| נשלח ב-6/6/2017 22:49 |
|
| |
"כן יהיה דברי אשר יצא מפי לא ישוב אליי ריקם, כי אם עשה את אשר חפצתי והצליח אשר שלחתיו"
|
|
|
|
| נשלח ב-7/6/2017 10:51 |
|
| |
אליקים הכל נכון- אבל עובדתית רוב הנבואות לא התגשמו. רוב הברכות לא התקימו.
אמרו חכמנו- אם אתה רוצה לדעת כמה עוזר האל מלא רחמים למת? צא ובדוק כמה עוזר המי שברך לחי
|
|
|
|
| נשלח ב-7/6/2017 17:15 |
|
| |
ירוחם ראה - אני מאמין באלוקים. מבחינתי מציאות האלוקים והשגחתו זה לא פחות מעובדה. אני בכוונה לא אומר: "מבחינתי זו עובדה", אלא "מבחינתי זו לא פחות מעובדה". לאמור, אם נניח שמבחינת הגדרת "עובדה" ההגדרה היא כזאת שהאמונה אינה יכולה להיכנס בתוכה - אז עדיין ערך האמונה איננו פחות מכך.
אתה שואל - אם המלמול של "מי שברך" או המלמול של תפילה על הנפטר - האם הם מועילים. אבל זו לא השאלה. אמר לי אדם - הנה הטכנולוגיה מועילה לבנות מטוסים ומכוניות. מכיוון שידע שאני אדוק באמונתי - הוסיף: הטכנוךלוגיה גם מועילה לעשות מכונות למצות, למשל. ואני עניתיו, שמבחינתי לא מעניין אותי לא מטוסים, ולא מכוניות, וגם לא מכונות למצות. ומבחינתי גם שלא יהיו מצות בכלל. אותי מעניין להיות חכם. להיות מרגיש. להיות אדם. זו התכלית מבחינתי, ולא מעניין אותי בכלל כל השאר.
אני יודע שיש קושיות גדולות על האמונה - ויש הרבה דברים לדון עליהם, ועל כולם אני מוכן לדון. רק אם השאלה היא עקרונית - מה שורש כל אי-ההבנות של האמונה. לדעתי השורש הוא - מה שאמרה הלבנה: "אין שני מלכים משתמשים בכתר אחד". ורצתה שהחמה תתמעט, אבל מכיוון שהיא קינאה ורצתה לפגוע בחמה, לכן התמעטה בעצמה. ואף כאן: האדם מול האלוקים הוא כלבנה מול החמה. ואילו יקבל את עול מלכותו של הקב"ה - הרי זה כמו שכתוב בירבעם - שאמר לו הקב"ה - חזור בך ואני ואתה ובן ישי נטייל בגן עדן. ושאל ירבעם: מי בראש. אמר לו הקב"ה: בן ישי בראש. ואמר ירבעם, שאם כך - אז הוא מסרב. וגם כאן. האדם מוכן לקבל את עול מלכות הקב"ה, בתנאי שהכל יהיה בידיו. זה מובן, כי הוא בסך הכל רוצה להרגיש שיש לו שליטה במה שקורה. אבל במציאות האדם לעולם לא יוכל לשלוט בהכל. ושורש כל עניין האמונה הוא לקבל את זה שעם כל הצורך לשלוט - עדיין צריך האדם לתת לקב"ה לנהל את הדברים. וכמובן שמכאן אפשר לשאול: אז מה יהיה, ואיך יהיה, והתשובה היא ביטחון וכו'. ועדיין יהיו קושיות. ואין אדם צדיק ברץ אשר יעשה טוב ולא יחטא. אבל זה עיקרון לחיים. לדעת שמה שצריך לנהל אותנו זה לא המטוסים ולא המכוניות ולא המכונות למצות - וגם לא המצות בעצמם. אלא אך ורק הרצון להשתפר בתחומים "רוחניים" - שכליים, רגשיים, וכו', ובהכוונה שלהם את כל מעשי האדם. כמובן זה לא אומר שצריך לוותר ולו על דבר קטן מהגשמיות. זה רק אומר מי המנהל.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/6/2017 21:51 |
|
| |
מימוני בפורום הזה מסתובבים אנשים שצריכים לשכנע אותם שטיפש מי שמאמין לברכות האלו?
|
|
|
|
| נשלח ב-8/6/2017 23:19 |
|
| |
אליקים לא מבין איך גלשת והגעת לאי אמונה באלוקים? האשכול עוסק האם להאמין לבני אדם?אני מאמין באלוקים. ובאותה מידה איני מאמין כלל וכלל בבני אדם. לא בברכותיהם ולא בקללותיהם.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-8/6/2017 23:51 |
|
| |
| ירוחםשמ כתב: |  | | אני מאמין באלוקים.ובאותה מידה איני מאמין כלל וכלל בבני אדם. . |
|
מקודם כתבת הכל נכון- אבל עובדתית רוב הנבואות לא התגשמו.
אז אתה לא מאמין לא בבני אדם וגם לא בנביאים שהם דבר ה' - לדעתי וכנראה גם לדעת אליקים.
תוקן על ידי שלוםטוב ב- 08/06/2017 23:51:47
|
|
|
|
| נשלח ב-9/6/2017 09:11 |
|
| |
תודה לכל המגיבים.
ירוק
אני כותב גם לאלו שאינם כותבים בפורום הזה אלא כותבים, וגם בתקוה שהדברים יפרצו החוצה ויגיעו גם למי שאינו מגיע היישר לכאן. הנקודה הזו, שצדקה היא חשובה ומצוה ובתור כזו אין ערוך למעלתה, אך היא גם אינה מבטיחה שום דבר באופן מוחלט - את הנקודה הזו צריך להעניק לכל, זו שאלה של חינוך.
ירוחם ושלום טוב
ההצהרה כי "רוב הנבואות לא התקיימו" טעונה בדיקה. הבה נאסוף את כל הנבואות, וכמובן זה כולל דיון מהי נבואה ומה לא, ואז נראה מה התגשם ומה התבטל באופן שמהווה הפרכה של הנבואה.
באחד האשכולות הקדומים בפורום שלנו הבאתי את פרשנותו מאירת העינים של פרופסור אליעזר גולדמן לגבי הפרכת נבואות. הוא הסביר, תוך השוואה למנגנון הפרכת התיאוריות של פופר בפילוסופיה של המדע, את ההבדל ביחסנו אל נבואה מול יחסנו לתיאוריה מדעית. כאשר יש לי תיאוריה (למשל: המים רותחים במאה מעלות) ואני מודד ומגלה שזה לא נכון, הפרכתי את התיאוריה. כאשר יש לי נבואה, ואני מפרש אותה באופן מסויים, והיא לא התקיימה, אני מניח שהפירוש שלי לנבואה לא היה נכון. וראו בגמרא מגילה כמדומה לגבי טעותו של אחשורוש במנין שבעים השנים שהבטיח ירמיהו בין החורבן לבנין המקדש הבא. (יש לשים לב שהאבחנה של הגמרא קיימת גם אם האירוע שהיא מתארת לא היה ולא נברא אלא הוא השערה של חז"ל. חכמינו תיארו כאן מצב שבו יש נבואה, מנסים להבין אותה, יהודים וגויים, וטועים. לא הנבואה מופרכת אלא הבנתה).
כמו כן, יש נבואות שלא היו אמורות להתקיים אלא נועדו לגרום לשינוי שיהפוך את התגשמות הנבואה למיותרת. הדוגמא המופתית היא נבואת יונה, ושוב זה לא משנה אם זה סיפור היסטורי או משל. יונה נשלח לאיים על נינווה בתקוה שהעם שם יחזרו בתשובה ולא יהיה צורך בענישה. ואכן כך קרה, והעונש התבטל. האם זו הפרכת נבואה או בעצם הוכחה לנכונותה? או לא זה ולא זה?
אם מחפשים נבואה שהופרכה, אני מכיר אחת כזו: ההבטחה ליאשיהו שיאריך ימים על ממלכתו. הבטחה זו לא היתה מותנית. אבל יאשיהו נהרג בקרב מול פרעה. היה אפשר לתרץ שם שהחטא גרם, והחטא שלו היה התערבות במריבה לא לו וסיכון חייו. אבל עד כמה שזכור לי, ירמיהו לא הציע את ההסבר הזה להפרכת נבואתו שלו. (לצערי אין לי כאן את הפרטים והמקורות כראוי ואני כותב כרגע מהזכרון ולכן יש לבדוק אותי).
לעומת זאת, דומה שרוב הנבואות המשמעותיות שמדברות אלינו היום הן נבואות פתוחות, ללא תאריך פקיעה אחרון. כמו כן, יש מחלוקת לגבי משמעותן. האם "גדי ירבץ עם זאב" (או בערך כך) מדבר על תאריך כלשהו או על תקוה לימות המשיח? האם זה מתאר שינוי בחוקי הטבע או שזה משל על אויבים בני אדם?
בהתחשב בכל זאת, עלינו לעיין מחדש בשאלה הגדולה מהי נבואה ובכל המסתעף ממנה: איך יודעים שנביא הוא נביא, איך יודעים שדבר ה' בפיו, האם נבואה חייבת להתגשם או שהיא מביעה תקוה (כך שיטת ישעיהו לייבוביץ בשם התוספות) ועוד. וכמובן צריך לבדוק נבואה נבואה אם הכללים המקובלים או אלו שננסה לזהות אם תקפים לכל המקרים ולמה.
לשאר המגיבים לא יכולתי לענות כרגע ועמכם הסליחה.
|
|
|
|
| נשלח ב-9/6/2017 09:15 |
|
| |
שלום טוב
שכחתי ולא הזכרתי נקודה פשוטה כתשובה לדבריך לירוחם. אני מסכים שלא צריך לזלזל בנבואות ובנביאים ויש מקום להעיר על ניסוח דברי ירוחם. אבל אני גם סבור מהכרותי עמו שהוא לא מזלזל בנבואה אלא בא להזהיר מפני היצמדות שטחית, פונדמנטליסטית, להבנה צרה של דברי הנביאים.
וביותר יש לשים לב שאם יש נבואות שאמורות היו להשפיע כדי שלא יתרחשו, אז זה תואם להערה שלו...
|
|
|
| נשלח ב-9/6/2017 12:20 |
|
| |
תודה הרב מימוני.ואצדיק את תיכתך. התוספות אומרים
תוספות מסכת יבמות דף נ עמוד א אין הנביא מתנבא אלא מה שראוי להיות .
אם תבדקו אכן רוב הנבואות לא התקימו. ורוב הברכות לא התגשמו.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/6/2017 08:03 |
|
| |
לסקירת מימוני:
בשלהי מו"ק
א"ל רבא לרבה בר מרי כתיב ביה בצדקיהו בשלום תמות וכתיב (ירמיהו לט, ז) ואת עיני צדקיהו עור א"ל הכי א"ר יוחנן שמת נבוכדנאצר בימיו ואמר רבא לרבה בר מרי כתיב ביה ביאשיהו (מלכים ב כב, כ) לכן הנני אוסיפך על אבותיך ונאספת אל קברותיך בשלום וכתיב (דברי הימים ב לה, כג) ויורו היורים למלך יאשיהו ואמר רב יהודה אמר רב שעשאוהו ככברה א"ל הכי א"ר יוחנן שלא חרב בית המקדש בימיו
|
|
|
|
|