מה יהיה עם הכסף? דיון על רגישות מוסרית מימי הגמרא ועד היום
לפנינו אחד הסיפורים המתמיהים שבתלמוד. גיבור המעשה, רבא, מנסה לעשות משהו שלא היינו מצפים ממנו לעשות. ואכן, המפרשים, מן המאירי ועד רבנו החזו"א, מנסים ללמד זכות.
(האם באמת לא כתבתי על זה בעבר? טוב, שתהיה חזרה וגם אי אפשר לבית המדרש בלא חידוש).
סיכום עבור בעלי האמל"ק: מעשה בגמרא מציג את רבא האמורא הגדול מבקש לנצל פרצה פורמלית בחוק כדי למנוע מגר להוריש לבנו סכום עצום המופקד בידיו של רבא. זה לא עבד בסוף ורבא הקפיד. והשאלה היא איך חשב רבא לקחת לעצמו כסף שבעצם היה צריך, לפי תחושתנו המוסרית, להגיע לידי היורש הביולוגי, רב מרי.
אני סוקר כמה דיונים בין המפרשים ומסביר מדוע נשאר בעיני קושי.
אני מראה שהרגישות המוסרית שמעלה את השאלה אינה קיימת לכאורה אצל בעלי התוס', פועלת ברקע אצל המאירי, ובאה לידי ביטוי רק אצל החזו"א.
ואני שואל: איך יתכן שהרגישות המוסרית שלנו הקוראים היום לא באה לידי ביטוי אצל המפרשים בעבר? וכי השתפר דורנו?
ועוד נוגע הדיון לשאלה האם יש מוסריות מחוץ לתורה הפורמלית...
הדברים מחולקים לפרקים, וכל אחד יבחר אם לקרוא וכמה. קטעים יותר פרשניים הובאו באות קטנה כדי להקל לזהותם ולדלג עליהם.
תוספת מאוחרת: בזכות הפירסום בפייסבוק, כתב פלוני החפץ בעילום שמו תשובה מעניינת שהניחה את דעתי. ראו בסוף אחרי הסוף.
נשלח ב-21/6/2017 01:27
פרק א': הסיפור
הסיפור הוא ארוך, ומכיל קטע חשוב מאד לעניני קנין, וגם סופו ממחיש דיני קנין. אני מתכוון להעתיק רק את החלק החשוב לשאלה הגדולה על רבא כדלקמן. במקומות הדילוג אשאיר נקודות.
איסור גיורא הוה ליה תריסר אלפי זוזי בי רבא. [ממון רב הפקיד איסור (כך שמו) הגר אצל רבא]
רב מרי בריה, הורתו שלא בקדושה ולידתו בקדושה הואי, ובי רב הוה. [בנו של איסור הוא רב מרי היושב בישיבה אבל הוא נוצר לפני שאביו התגייר ולכן אין הוא בנו לפי ההלכה]
אמר רבא: היכי ניקנינהו רב מרי להני זוזי? [איך רב מרי יוכל לקנות את המעות של הפקדון, כיון שאינו בדין ירושה?]
אי בירושה - לאו בר ירושה הוא;
...
אי במעמד שלשתן - אי שלח לי לא אזילנא [לא אלך לשם, ויתבאר לקמן]
(בבא בתרא קמט א)
עד כאן חלק ראשון.
תירגום וביאור קצר: לסיפור שלנו שלושה גיבורים. איסור הגר, רב מרי בנו ורבא, מגדולי האמוראים.
על איסור ידוע לנו מעט מאד. הרשב"ם כאן משער שהוא אביו של מרי בן רחל. לפי הפרטים שאפשר לדלות ממקומות אחרים בתלמוד, רחל בת האמורא שמואל הולידה את מרי, מי שיהיה רב מרי, מאביו הגוי שחטף אותה. החוטף, אולי בהשפעתה והשפעת בנו, שינה את דרכיו והתגייר.
הביטוי "הורתו שלא בקדושה ולידתו בקדושה" מציין לפי זה שאביו איסור הספיק להתגייר לפני שנולד אבל כיון שהורתו היתה לפני הגיור, אין הוא נחשב אביו להלכה. (הקושי שבדבר הוא שהמונח "הורתו שלא בקדושה ולידתו בקדושה" מציין בדרך כלל את מצבה ההלכתי של האם ולא של האב, וזה מוביל לדיון שאין מקומו כאן).
בכל מקרה, איסור הגר עשיר היה. בנו רב מרי הוא בנו הביולוגי אבל לא ההלכתי, ולכן אין הוא יכול לרשת אותו.
עכשו נפרשת לפנינו מצוקה לא קלה. איסור רוצה להוריש לבנו את רכושו. הכסף שמור אצל האמורא רבא, ומי מהימן יותר ממנו. בנו רב מרי נמצא בישיבה. אבל מתברר שרבא, המחזיק בפקדון, מתכונן לנצל את זה שגר שמת אין בניו הביולוגיים יורשים אותו וכל הקודם להחזיק בנכסים זכה.
רבא אפילו מסביר לתלמידים את כוונתו: ירושה אין כאן. מתנת שכיב מרע (תקנה לגוססים) אין כאן לפי שתקנה זו בנויה בהתאם לדיני ירושה, וירושה כאמור אין כאן. לאחר רשימה קצרה שדילגתי עליה של תקנות אפשריות מוסיף רבא: אפשר שרב מרי ואני רבא נעמוד לפני איסור כל עוד הוא חי והוא יעביר את הכסף בקנין מיוחד שנקרא "מעמד שלושתן". אבל, מוסיף רבא, הוא לא ילך לשם גם אם יוזמן.
איסור יפסיד את הכסף של בנו כיון שאין לו מה לעשות מצד ההלכה ורבא הגדול לא ישתף עמו פעולה.
היתכן?
בכל אופן, משמים הובילו לסיום שונה של הסיפור, כדלקמן.
מתקיף לה רב איקא בריה דרב אמי: ... וליקנינהו באודיתא.
אדהכי נפק אודיתא מבי איסור. [בינתים יצאה הודאה של קנין מבית איסור]
רב איקא מצליח למצוא פתרון לבעייתו של איסור. יש צורת קנין שנקראת "הודאה". הראשונים נחלקו בטיבה אז נרשה לעצמנו להתעלם מהנושא לגמרי.
שיהיה ברור כי השיחה בישיבת רבא, כולל הקושיה-הגילוי של רב איקא, נשארו בישיבה ולא יכלו להגיע לבית איסור. ובכל זאת, איכשהו למד איסור על הפטנט והעביר את הכסף לבנו הביולוגי. סוף טוב הכל טוב.
ועכשו, מה צריך להיות ההמשך? היינו מצפים שרבא יחייך ויאמר: משמים יצא הדבר. הכסף הגיע למקום שאיסור היה רוצה שיגיע אליו.
אבל לא.
איקפד רבא, אמר: קא מגמרי טענתא לאינשי ומפסדי לי. [רבא הקפיד. אמר: מלמדים עצות לבני אדם ואני מפסיד].
נשלח ב-21/6/2017 01:27
פרק ב': הקושיה המוסרית ודברי המפרשים
וכי חמד רבא את הממון העצום לעצמו? וגם אם נניח שכן, האם לא היינו מצפים מיהודי ישר שיעביר את הכסף לבן הביולוגי, למרות שהוא מתאווה לו?
האם זה מתאים לאחד מגדולי האמוראים (באמת)?
שתים מן התשובות ראויות לציטוט.
המאירי מסביר שם:
מעשה היה באיסור גיורא שהיה לו בן שהיתה הורתו שלא בקדושה והיו לו ביד אחד מן החכמים ממון גדול וכשחלה ונטה למות היה הנפקד דן בעצמו שמן הדין לא היה אותו הבן קונה אותם כלל וכשיחזירם לו הוא מתורת חסד או מצד שתהא רוח חכמים נוחה הימנו יצא לו שם חסידות או שיהא המוחזר גומל לו כראוי
כלומר,
א.הכסף באמת לא שייך לרב מרי,
ב.אבל רבא התכוון להחזירו כדי לזכות בשם טוב או בחסד.
אע"פ שדברי רבנו המאירי חביבים בכל שעה, איני מבין איך ענה לשאלה. וכי אדם זוכה בשם טוב בכך שהוא תחילה מונע מבן ביולוגי לקבל את הכסף כרצון אביו הגר ורק אחר כך מביא לו את הכסף במתנה? וכי לא עדיף היה שהיה מאפשר לו לזכות בכסף מאביו כרצון הגר? והיכן "ואהבתם את הגר"?
בעלי התוס' מעלים שאלה דומה לגבי רבא (ד"ה מגמרי וד"ה דקא מגמרי). אבל יש לשים לב שגם שאלותיהם אינם מצד המוסר והיושר הטבעי אלא מצד תקנות חכמים.
השאלה הראשונה היא שהרי יש תקנת חכמים לאפשר לגר להוריש לבניו (לפחות אם הולדתם בקדושה). שני התירוצים מבוססים על השאלה. ר"ת מסביר שהכלל הזה קיים רק אם הגר עשה חסד לנפקד וזה לא היה במקרה שלנו. ואילו הריב"ם מפרש שאמנם רוח חכמים נוחה ממי שיעביר את הכסף אבל זה לא אומר שאין רוח חכמים נוחה ממי שלא יעשה כן. [החזו"א שיובא לקמן מדייק אחרת מן התוס' שזה ממש "רוח חכמים לא נוחה" מהחזרה כזו וכנראה לא עיינתי די הצורך והדברים לפי המתבאר לקמן תמוהים עוד יותר].
בדיבור הבא מקשים שיש עקרון והוא "מצוה לקיים דברי המת" וגם שם מתרצים בנימוקים פורמליים.
המשותף לשאלות הוא שהן כולן על בסיס פורמלי. זה שרבא רוצה לשמור לעצמו כסף שכרגע אינו שלו ואינו ראוי גם בעתיד להיות שלו לפי מה שנראה הצדק והיושר הטבעי, זה לא מעורר שאלה.
האם לא הפריע לרבותינו בעלי התוס' העקרון המוסרי הזה שנראה כה ברור לי (ואני מקוה שגם לכם, שותפי לעיון)? אם לא, מה זה אומר? שהעקרון לא נכון? שמחוץ לתורה ולתורה הפורמלית אין שום מוסר ושום מחוייבות? או שמא באמת אני טועה בכל קריאתי את הסיפור ובכל הבנתי את הרקע ואכן הכסף הזה כמונח בכיסו של רבא והרוצה למנוע ממנו את הכסף אכן מפסיד אותו שלא כראוי? כפי שאכן משתמע מתגובתו של רבא?
האם יתכן שהרגישות המוסרית שלי (או שלנו) עולה על זו של רבא? של בעלי התוס'? ומה זה אומר? שהרגישות המוסרית הזו מוטעית כי רק התורה המסורה והפורמלית קובעת מהו טוב? או שמא התעלו הדורות?
אביא עוד תשובה אחת, של מפרש כמעט בן דורנו, הלא הוא החזו"א.
לכאורה קשה... האדם חייב בעשיה בעניני של עולם, והכא אין ראוי לתלמיד חכם להשתדל להפסיד את רב מרי... אם איסור נותן לבנו מחיים אין נכון להפסידו. (לקוטי חו"מ ב"ב פ"ט עמ'' 522 טור ב).
דילגתי על הרבה מדברי החזו"א כאן אבל השאלה על המוסריות מוצגת כאן במפורש. יש כאן "אין נכון". וה"אין נכון" זה אינו פורמלי אלא מתחושת הלב המוסרית הראויה.
החזו"א מעלה רעיון מקורי. שמא הזדקק רבא לכסף לצרכי ציבור והוא עצמו עני מאד היה ולכן "נתחייב בהשתדלות יתרה" ואילו לגבי רב מרי בוודאי "לא היה קפיד בזה שידע שבמעות מתעביד צדקה וחסד". ועוד שאפשר להבין שרב מרי היה עשיר בלאו הכי. ולכן גם אמרו שהיה "בי רב" לומר שידע שרבא עושה לשם שמים ולא יחשוד בו שכוונתו פסולה.
כל זה נפלא מאד, אבל מה שמשתמע מן החזו"א הוא שאם יש אצלי ממון שאני יכול לעכב ולסמוך על כך שזה שהממון יגיע אליו בסוף יסכים, מותר לי לשמור לעצמי את הכסף.
זה לא ממש שהממון היה של רב מרי אלא רק היה ראוי להגיע אליו, אבל עדיין, זה הכלל.
אין לזלזל בשום פנים ואופן בצרכי הרב העני שנאלץ למצוא כסף לתכליות חשובות באמת ולכן הוא מתפתה לקחת לעצמו את הממון שאמור להגיע לידי הרב העשיר. אבל לומר שזה עונה על התמיהה? אתמהה.
ועוד, מדברים אלו משתמעת מעין אפשרות של גישה, שבאה לידי ביטוי גם באופן שבו נוטל רבי עקיבא את מעותיו של רבי טרפון ומחלק לצדקה וסומך על זה שיסכים אחר כך לזה. האם זה בסדר?
נשלח ב-21/6/2017 01:28
סיכום: הרגישות המוסרית של דורנו ושאלות פילוסופיות
אני מסכם:
יש לנו סיפור מתמיה כיצד רבא חשב להתעלם מכך שגר רוצה להעביר לבנו סכום עצום של כסף אבל כיון שלא יצליח, ביקש לשמור את הכסף לעצמו. ואיננו יודעים למה.
בסוף זה לא קרה, אבל עדיין, איך תיכנן רבא הגדול לעשות כן?
השאלה אינה באמת מטרידה את בעלי התוס' שמוצאים לה הסברים פורמליים. אם הכסף לא מגיע לבן הביולוגי והלא הלכתי אז זה בסדר לקחת אותו!
המאירי חש במצוקה המוסרית ומסביר שמדובר בלקיחה לזמן כדי לתת אותו מחדש לבן הביולוגי. זה לא כתוב וזה גם לא בדיוק תואם את כל מה שמסופר לנו.
החזו"א מציע שהכסף לא נועד לרבא אישית אלא למטרות ציבוריות בעוד לרבא לא היו מקורות אחרים לצרכים אלו ושבן הגר היה מסכים להם, במיוחד באשר הינו בן ישיבה.
שתי הנקודות העולות מן הדיון עד כה הן (אני הולך מהסוף להתחלה):
האם אפשר למצוא כאן גרעין לגישה שאפשר לקחת מאדם כסף על מנת שיסכים מאוחר יותר? בתואנות פורמליות? ואפילו למטרות צדקה? האם זה בסדר?
איך יתכן שמה שמפריע לי (ואני מקוה שגם לכם, שותפי לעיון זה) ולמה שאני מתגאה בו בתור רגישותי המוסרית לא הפריע לא לאמוראים שבסיפור, לא למפרשים הראשונים כגון בעלי התוספות? האם התעלה דורנו? איכשר דרא? או שמא לפנינו דוגמא נוספת לכך שכל מה שאינו נדרש לפי התורה, גם פורמלית, אינו מוסרי באמת? האם זה מה שעלינו לחשוב? ומה אם איננו מסוגלים לחשוב כך?
... החזו"א מביא (לפי דבריך, לא עיינתי במקור) שיקולים מוסריים בכיוון השני. אם פורמלית, גם ללא שום מעשה, הכסף שייך לו, כעת השיקולים המוסריים שהוא מביא בהחלט יכולים להחלטה שלא לעשות את המעשה האקטיבי כדי להעביר את הכסף לרב מרי. שווה בנפשך, עני מרוד, שנושיו מאיימים להוציאו מהבית, מוצא ברחוב ערימת שטרות כסף שאין בה סימן. על פי ההלכה - אין צורך להחזיר, שכן האבידה ללא סימן ולאחר ייאוש (אדם ממשמש בכיסו בכל שעה). מעשית - כל אחד מאיתנו בוודאי יכריז על האבידה ויחזיר את הכסף אם ימצא בכל זאת איזו דרך לתת סימן, אף שאינו מובהק. האם מי מאיתנו ידון את העני על שאינו מכריז, אלא משתמש בזה להציל את משפחתו מלהיזרק לרחוב? במיוחד אם איכשהו נודע לנו שהמאבד הוא עשיר עצום, ספק אם היה לו שווה להתכופף להרים את הסכום הזה, האם הייתה עוברת בנו מחשבה שנייה בכלל?
כאשר מבחינת הדין הממון של רבא או אמור להיות שלו, אזי שיקולי המוסר - סבר רבא - הם שלו בלבד וכעס על מי שדחף אפו משיקולים מוסריים נגד הדין. זה אינו אומר שהתכוין לממש את זכותו הממונית. ודוחק
נשלח ב-21/6/2017 08:18
אודה שלא התעמקתי יותר מדי והריני כאחרון התלמידים מאחורי התנור בביהמ"ד, אבל נראה לי שהכל תלוי בדברי הרשב"ם: "...והיא מבנות שמואל שנשבו כדאיתא בכתובות (כג.)" כלומר, איסור הזה היה מאפיונר שחטף נשים למטרות זדוניות, והכסף העצום שהיה לו היה מעין "הלבנת הון" – לכן אולי רבא ראה לנכון "לרשת" את הכסף לעצמו.
נשלח ב-21/6/2017 09:03
והנה עצה של רבא (זה אותו רבא אך בעיניי אין זה משמעותי כי לא נראה שדבריו פה או שם מפריעים למישהו): אמר רבא האי מאן דבעי למישאל מידי מחבריה וליפטר נימא ליה אשקיין מיא דהוי שאילהז רבינא נהנה מזה שרוניא הקיף את שדהו אך לא רצה לשלם על כך (עד שרבא, וכאן הוא דווקא בטובים, הכריח אותו; אבל יש לציין שגם רבא הכריח אותו כי הוא חייב מדינא ובעצם אמר לו לקפוץ על זה שרוניא הסכים לפחות ממה שהוא חייב מדינא ולכאורה יש כאן השאת עצה אסורה לבעל דין - הרבה יותר גרוע ממה שרבא מתלונן שעשו לו עם איסור). לא עולות לי כרגע עוד דוגמאות אבל דומני שיש לא מעט. באופן כללי הרושם שעולה הוא שאמוראי בבל לא האמינו במוסר מעבר להלכה. יש דינים מפורשים על לפנים משורת הדין או ועשית הישר והטוב, אבל גם הם מוגבלים למקום שבו נאמרו כמעין תקנות חכמים, ובכל מקום אחר finder keeper looser weeper (ופתגם זה מלמדנו שהרעיון הזה קיים בעוד תרבויות).
נשלח ב-21/6/2017 09:13
אברם גם אם נקבל את הטענה של רשב"ם (ואני ממש לא בטוח שחייבים), המרחק עד לדבריך כל כך גדול, ודבריך הם דמיון בעלמא כהרגלך. הרי גם לדברי רשב"ם הוא בא עליה כשהיה גוי ומאז הוא התגייר. האם לדעתך גיירו מאפיונר שחוטף נשים למטרות זדוניות?! ואפילו לדבריך אין שום סיבה שרב מרי לא יירש את הכסף כי הוא בסדר גמור. ואמנם אפשר להמציא עוד ועוד דמיונות כדי לתרץ אבל אין בזה טעם, ועדיפה קושיה טובה על פניו דמיונות עיוורים.
נשלח ב-21/6/2017 09:17
ת"ט נשמע שאתה אומר "ודוחק" על העניין המציאותי שבתירוץ שלך. אבל התירוץ שלך לא פותר גם את העניין המוסרי. האם יש בעיה הלכתית לעזור למישהו להעביר את הכסף שלו למישהו אחר כרצונו?! ברור שאין כזו, וזה אפילו רצוי מבחינה מוסרית (שים לב שאם אין בעיה הלכתית אבל יש בעיה מוסרית, הרי שרבא לא יכול לבוא בטענות כי זה הרי מה שהוא עצמו עושה).
נשלח ב-21/6/2017 12:04
איסור גיורא הרי ידע שאם הוא מפקיד את הכסף אצל רבא ואח"כ נפטר הכסף נשאר אצל רבא, ואם כן זאת היתה כוונתו מלכתחילה. אם היה רוצה לשנות את המובן מאליו היה צריך לקחת פקדונו וללכת.
נשלח ב-21/6/2017 13:28
עצם ציון העובדה ש"הורתו שלא בקדושה" אומר הכל על המוסר של חז"לינו. לא צריך להוסיף דבר.
נשלח ב-22/6/2017 07:40
יש
זהו הדוחק. לא שלילה מוחלטת היות ולא ברור שמי שרואה מהצד משהו שחושב שאינו מוסרי אמור להתערב ללא שישאל את הנוגעים בדבר לטעמיהם
נשלח ב-22/6/2017 08:18
ת"ט
דבריך קרובים לדברי המאירי. רבא התכוון להחזיר את הכסף אבל בהחלט לא רצה שיחליטו עבורו. יפה. איקון ירוק.
אברם העברי
אכן איסור היה בעברו חוטף, אם נקבל את הפרשנות שאיסור הוא אבי רב מרי בר רחל בת שמואל. לפי זה יהיה עלינו להבין איך השתנה כל כך עד שהתגייר לאחר שפגש אותה ועוד לפני שנולד בנו.
מעתה יש מקום לשאלה אם מקבלים גזלן (ואולי רוצח) שיתגייר. יש סוגיה שצריך לעיין בה, "אשתני גופא אשתני דינא", שמי שחייב עונש מיתה והשתנה מעמדו, פקע מעליו הדין הקודם. אולם האם יאפשרו לו לעשות זאת?
ובכן, עד כמה שאני זוכר מקבלים גר עמלקי ואין הורגים אותו. ואל נזלזל בכוחה של תשובה. נכון שמי שהרג את הנפש (או עשה עבירה שעונשה מיתה) ויטען ויאמר שעשה תשובה ולכן כבר לא צריך להרגו, אין בית דין רשאים להאמין לו. ואילו בדיני שמים מסתבר ששם יודעים מה שבלבו ויתקבל. והשאלה הזו צריכה בדיקה. ובכל מקרה, נניח שאותו שודד דרכים ברח למקום אחר והתגייר שם, האם הגיור לא חל?
האם לא יתכן מהפך בליבו של אדם? אפשר להעלות כאן השערות שמן הסתם הוצגו בעלילות ספרותיות, על הנושא של חזרה בתשובה ומהפך אישיותי. ולא רק בעם ישראל.
האם הכסף של הגר החדש הוא כסף דמים ולכן אין להנות ממנו? האם זו רק תחושה שלנו או גם דין?
כל אלו שאלות שאיני יודע להן תשובה והתזה שלך מוליכה אליהן. וזו רק התחלה לדיון.
שותף
(ברוך השב, הלא כן?)
קשה לי על דבריך. הלא איסור כן רצה להעביר את הכסף מרבא ולפי הנראה מן הסיפור סמך עליו שיעביר את הכסף ובסוף החל לחשוש אבל אז כבר היה חולה מוטל במיטה ולא היה יכול לטפל בהעברתו לבנו. הלא כן משמע בסיפור.
נשלח ב-22/6/2017 08:35
מיימוני, אתה מוסיף פרטים מדעתך ואח"כ מקשה על סמך פרטים אלה שהוספת ?! רבא דן בבית מדרשו והוכיח שאיסור הפקיד את הכסף (הרב מאד) אצלו באופן שלא משאיר כמעט שום אפשרות להעבירו לאחר (אא"כ יבוא ויקח אותו ממש)וממילא זאת ראיה שכוונתו של איסור היתה להשאירו אצל רבא.
נשלח ב-22/6/2017 21:37
שותף
אני ממש מתפלא ומתקשה להבין את פרשנותך. כלומר, אפשר לטעון שאיסור כל הזמן רצה בעצם לתת לרבא את הכסף, אבל האם זה הולם את הנתונים?
הבה נניח שאתה צודק. אז זו בעצם מתנה שאיסור נותן לרבא? שאם רבא ירצה, ישמור לעצמו, ואם רבא ירצה, יחזיר לבנו (הביולוגי בלבד) רב מרי?
אם כן, אז מדוע איסור השתמש בסוף הסיפור בקנין "אודיתא" שהתחדש לו כדי להעביר בכל זאת את הכסף לבנו? שישאיר אותו לרבא?