בית פורומים עצור כאן חושבים

האם ניתן למנוע או לתקן אמונות הבל? (מכות ה ב)

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-12/11/2017 09:14 לינק ישיר 

מה יותר אמונת הבל:

שלאליל יש כוחות (והרי אזניים להם ולא ישמעו וכו')

או שישנה ישות שבאופן עקרוני ניתן להחליפה במפלצת ספגטי מעופפת בעלת תכונות על-אנושיות בלי לאבד את משמעותה העיקרית של הישות

אז מה יותר אמונת הבל?

כמובן שאמונה ביכולת הקוסמות של חוטי חשמל אינה יותר חזקה מאמונה ביכולת הקוסמות של כל חפץ אחר, כולל אליל. הוכחה מהניסיון היה גם להם. אמונה במזלות, אינה גרועה מאמונה בפסיכולוגיה של הילד המשתלטת עליו לאורך כל חייו.

אלא מאי? הכל תלוי בתיאולוגיה והסברים שונים ולפעמים משונים שנקשרים באותה דת. אם כן נשאלת שוב השאלה: מה ההבדל בין האמונה באלוקים הזה או באלוקים אחר?

תוקן על ידי אליקים7241 ב- 12/11/2017 09:57:27

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/11/2017 09:38 לינק ישיר 

גם אנשי ה"קידמה" של ימינו מודים, שלאור ה"קידמה" של ימינו, ייתכן בהחלט שבעוד 2000 שנה תהיה קידמה חדשה שתחשיב את אמונות הקידמה של ימינו לאמונות הבל. ומאידך, הקידמה של ימינו תואיל להסביר בטוב טעם מדוע דווקא דברי הקדמונים של ימי הביניים ולפניהם היו אמונות הבל והכל מבוסס על בערות וטיפשות. והלוא הם עצמם מודים שעוד 2000 שנה יאמרו אנשי הקידמה החדשה את אותם דברים עצמם עלינו! אם כן לא אמת יש פה, אלא תעתוע כוזב. איך אמר קוהלת "מה שהיה הוא שיהיה"... ואמר "סוף דבר הכל נשמע את האלוקים ירא ואת מצוותיו שמור כי זה כל האדם"

*והאומר שהקידמה של ימינו מבוססת על "ידיעה" ולא על "אמונה" - אף אני אומר לו, שהקדמונים גם החשיבו את אמונותיהם לידיעות. וניתן לבדוק ולהראות, שגם להם היו סיבות טובות לכך.

תוקן על ידי אליקים7241 ב- 12/11/2017 10:00:25

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/11/2017 10:12 לינק ישיר 

מיימוני כתב:

אחת ממטרותיה של התורה, של היהדות, היא להאבק בעבודה זרה. ולא רק בעבודה זרה, אלא בכל אמונות ההבל שמשעבדות את האדם.

זוהי לפחות דעת הרמב"ם ואם יורשה לי להוסיף: גם דעתי שלי.

דומה שאם יש ויכוח, גם בפורום הזה, הרי זה לא על העקרון אלא על השאלה מה הן אותן אמונות הבל שיש למחוק...

היה ראוי שתיתן הגדרה למושג "אמונת הבל".

למשל:

האם האמונה באלוהים היא אמונת הבל?

האם האמונה ש"נשים מתות בשעת לידתן" היא אמונת הבל?
המציאות מוכיחה ש"נשים אינן מתות בשעת לידתן"...

לסיכום, האם אמונת הבל זו אמונה שהמציאות שאנחנו חווים סותרת אותה?
ואם כן, האם אתה ממשיך לפסוח על שתי הסעפים?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/11/2017 10:43 לינק ישיר 

להאמין כי ניתן לבטל אמונות הבל- אין לך הבל גדול מזה. מרגלא בפינו מנהג שובר דין- בדרך כלל מנהגים נובעים ממנהגי הבל. ראה עליות לקברי צדיקים תפילה לקברים וכ' להגיד קדיש בבית הקברות- איסור הלכתי. אבל מנהג הוא. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/11/2017 10:15 לינק ישיר 

"וַיִּגַּשׁ אֵלִיָּהוּ אֶל כָּל הָעָם וַיֹּאמֶר עַד מָתַי אַתֶּם פֹּסְחִים עַל שְׁתֵּי הַסְּעִפִּים אִם יְהוָה הָאֱלֹהִים לְכוּ אַחֲרָיו וְאִם הַבַּעַל לְכוּ אַחֲרָיו וְלֹא עָנוּ הָעָם אֹתוֹ דָּבָר."

"ויגש השלישישי אל המיימוני ויאמר עד מתי אתה פסח על שתי הסעפים
אם י' ה' לך אחריו ואם הבעל לך אחריו ולא ענה המיימוני אתו דבר"

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/11/2017 16:52 לינק ישיר 

שלישישי

סליחה שלא עניתי. ואמנם הרווחנו בדיחה נאה שכתבת.

שאלת:
האם האמונה באלוהים היא אמונת הבל?

תשובתי:
לא.
אבל אפשר לעשות מכל דבר אמונת הבל ועבודה זרה.

שאלת:
האם האמונה ש"נשים מתות בשעת לידתן" היא אמונת הבל?
המציאות מוכיחה ש"נשים אינן מתות בשעת לידתן"...

תשובתי:
אם תפרש את האמירה שאתה מצטט בתור "לידה היא אירוע מסוכן ליולדת" אזי האמירה הזו נכונה גם היום וכל שכן בימי חזל" ללא ידע רפואי וטיפולים רפואיים של ממש. למרבה הצער, יש עדיין אחוזון של נשים שנפגעות או אף מתות בלידה, עם כל ההתקדמות הרפואית.

שוב, כמו בכל תחום, החשש או העובדה אינם הבל, אבל מסביבם מתפתחים עניני הבל. ואם צריך לפרט?

במה בדיוק ראית אותי פוסח על שני הסעיפים?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/11/2017 11:02 לינק ישיר 

מיימוני,

זה מה שכתבת בפתיחה:
"אחת ממטרותיה של התורה, של היהדות, היא להאבק בעבודה זרה. ולא רק בעבודה זרה, אלא בכל אמונות ההבל שמשעבדות את האדם."

אלו דברי חז"ל:
"על שלש עבירות נשים מתות בשעת לידתן על שאינן זהירות בנדה בחלה ובהדלקת הנר"

המציאות מוכיחה שדברי חז"ל אינם נכונים. (אין קשר בין סיבה לתוצאה)

מה אתה עכשיו עושה? ממשיך להאמין בדברי חז"ל?
או שאתה מבטל את דברי חז"ל?

כאן אתה צריך להראות אם אתה פוסח על שתי הסעפים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/11/2017 11:25 לינק ישיר 

שלישישי

תודה על הדוגמא. הבה נבחן אותה יחד.

ציטטת:

על שלש עבירות נשים מתות בשעת לידתן על שאינן זהירות בנדה בחלה ובהדלקת הנר

יש כאן הסבר מטפיזי או תאולוגי בדרך הגמול ויש עובדה שההסבר בא להסביר.

העובדה היא שנשים עלולות למות בשעת הלידה. זו שעת סכנה. כפי שכבר כתבתי לעיל, זה נכון למרבה הצער גם היום וזה היה נכון עוד יותר בזמנם. איני בקיא בסטטיסטיקות (מי יחזיר לנו את ד"ר מרדכי הלפרין חברנו היקר?). אבל אם תרצה אשתדל לחפש ולהביא.

ההסבר הוא על פי ההנחה שאין מיתה בלא עוון. וגם אם נניח שלפעמים יש מיתה בלא עוון, בוודאי שהעוון מקטרג. כלומר, אם בשמים דנים את האדם, במקרה שלנו את האשה, אם יש לה עבירות חמורות, זה ודאי לא יועיל לה.

מה היא אמונת ההבל לדעתך?

אולי אתה סבור שאין דבר כזה בעולם, גמול ושכר. כפי שכתבתי אכן יש בין חכמינו שסברו כמוך. אבל עדיין לדעתי אין זו אמונת הבל שאדם יחשוש שעבירותיו יגררו עונש.

כדאי לברר יותר איך יש לקרוא את המשפט המקשר בין העובדה (אשה מתה) לבין התיאוריה של הגמול.

האם חז"ל התכוונו לומר ש:

כל אשה שמתה בלידה זה מחמת עבירה אחת משלוש. זה ניתן לבדיקה ולהפרכה לפחות באופן תיאורטי.

או שמא התכוונו לומר:

יש נשים שמתות בלידה מחמת עבירה אחת משלוש.

זו טענה שיהיה קשה או בלתי אפשרי להפריך.

או שמא התכוונו אפילו למשהו פחות מחייב אונטולוגית:

פרגמטית, כדאי לאדם להתנהג מתוך ציפיה כי עבירה תגרור עונש, ועבירה חמורה תגרור עונש חמור, ולכן כדאי לעשות תשובה על העבר ולתקן להבא. וזה נכון במיוחד בזמנים של סכנה.

אני מבין את דברי חז"ל כאן באופן האחרון שכתבתי, אם כי אני סבור גם שהמשפט הקודם (שיש מקרים של מיתה בשל עבירה חמורה) גם הוא נכון.

האם אלו אמונות הבל בעיניך? מדוע?

אתה כמובן עשוי לטעון שכל מה שאיני יכול להוכיח - אם אכן איני יכול להוכיח - לשביעות רצונך הוא אמונת הבל. אמנם זו טענה קיצונית, הלא כן?

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/11/2017 11:55 לינק ישיר 

מיימוני,
למה להסתבך עם כל כך הרבה מלל כאשר העניין כל כך פשוט?

קח את כל הנשים היהודיות שבעולם.
חלק אותן לקבוצות של זהירות / לא זהירות ותדע אם דברי חז"ל
נכונים או לא.
אני טוען שדברי חז"ל בנידון אינם נכונים.

השאלה היא: יתברר לך שדברי חז"ל אינם נכונים. (סטטיסטית)
מה אתה עושה? אתה נמצא במקום שתאמר: חז"ל טעו?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/11/2017 13:36 לינק ישיר 

בתלמוד הירושלמי (חגיגה ב, א)  מסופר מדוע התנא אלישע אחר שנה ופירש עד שכפר בתורה כולה:
"פעם אחת היה יושב ושונה בבקעת גינוסר, וראה אדם אחד עלה לראש הדקל ונטל אם על הבנים וירד משם בשלום; למחר ראה אדם אחר שעלה לראש הדקל ונטל את הבנים ושילח את האם, וירד משם והכישו נחש ומת. אמר: כתיב (דברים כב) שלח תשלח את האם ואת הבנים תקח לך למען ייטב לך והארכת ימים, איכן היא טובתו של זה, איכן היא אריכות ימיו של זה. ולא היה יודע שדרשה ר' יעקב לפנים ממנו למען ייטב לך לעולם הבא שכולו טוב והארכת ימים לעתיד שכולו ארוך."

מהאגדה למדים שני דברים:
א. תורה ראשית-כל דורשת אמונה, להבדיל מהמדע המודרני המבוסס קודם כל על אמפריציזם. 
ב. הבנה פשטנית של דברי תורה עלולה להביא לכפירה.

לפיכך, אמר החכם: בטח אל ה' בכל לבך, ואל בינתך אל תשען. פירש המלבי"ם: יען שחקי החכמה נשגבים מבינת האדם ואינו יכול להשיגם בכח בינתו, ואם ישען על בינתו תוליכהו שולל אל ההפך מדרכי החכמה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/11/2017 13:58 לינק ישיר 

"לפיכך, אמר החכם: בטח אל ה' בכל לבך, ואל בינתך אל תשען."

כאשר אתה לוחץ על המתג כדי להדליק את האור,
אתה עושה את זה בגלל שאתה בוטח ב-ה',
או בגלל שיש לך ניסיון של סיבה ותוצאה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/11/2017 14:17 לינק ישיר 

מי שנתן לאדיסון חכמה להמציא את נורת הלהט החשמלית בעבור כלל האנושות, הוא שנתן תורה לישראל, וחביבין ישראל שנתן להם כלי חמדה עליו נאמר: כי לקח טוב נתתי לכם, תורתי אל תעזובו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/11/2017 14:34 לינק ישיר 

אם היה לך בטחון ב-ה' היית אומר " וַיֹּאמֶר אֱ' יְהִי אוֹר וַיְהִי אוֹר "
והאור היה נדלק.

מסקנה: אינך בוטח ב-ה'.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/11/2017 15:42 לינק ישיר 

מהיכן הציטוט שציטטת? תורה אינה מנטרות, אלא דורשת ללמוד וללמד לשמור ולעשות. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/11/2017 20:38 לינק ישיר 

שלישישי

לא לחינם אני כותב ארוך. אני רוצה שיהיה ברור מה אני מבין אחרת ממך ומדוע. אתה פירשת את דברי חז"ל בצורה שנראית לי נוקשה מדי.

אבל בהמשך לבקשתך. כתבת:

קח את כל הנשים היהודיות שבעולם.
חלק אותן לקבוצות של זהירות / לא זהירות ותדע אם דברי חז"ל
נכונים או לא.
אני טוען שדברי חז"ל בנידון אינם נכונים.

השאלה היא: יתברר לך שדברי חז"ל אינם נכונים. (סטטיסטית)
מה אתה עושה? אתה נמצא במקום שתאמר: חז"ל טעו?

עד כאן ציטוט.

יקירי, אני חושש שלא ניתן לבצע את הניסוי שהצעת. אבל אני מוכן לחתום על התוצאה. אם יתברר שחז"ל אמרו שנשים לא זהירות יסתכנו ויתברר שהן לא הסתכנו - בהחלט אומר שכאן חז"ל טעו. או לפחות זו טעות היום, בזמן הניסוי.

אני יכול לעשות למענך יותר. לא זו בלבד שחז"ל יכלו לטעות וטעו לפעמים, אלא שהם עצמם העידו שיש ביניהם טועים וטעויות, למרות שלא תמיד קל להוכיח טעות. זה יכול לקרות בבית דין, זה יכול לקרות לחכם תלמודי. זה יכול לקרות אפילו לסנהדרין, לפי פרשת ויקרא ד יג, הלא היא פרשת בית דין גדול שטעה המובאת במסכת הוריות.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > האם ניתן למנוע או לתקן אמונות הבל? (מכות ה ב)
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 לדף הבא סך הכל 4 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.