|
|
| נשלח ב-16/12/2017 23:44 |
|
| |
| אליקים7241 כתב: |  | עצם הרעיון ליחס אותם לשבט שמעון הוא מוזר. הרי שבט שמעון חי בתוך שבט יהודה ולכן איננו מעשרת השבטים, ואין שום סיבה למצוא אותו מחוץ לשאר שבט יהודה (ובנימין. ולוי) |
|
לא קשור בכלל לצוענים אבל נתקלתי בפירוש או במדרש שאומר שסנחריב לפני שהובס בירושלים, הספיק להגלות חלק מיהודה ואת שמעון. נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-17/12/2017 00:38 |
|
| |
אחרי מחילה מגדולי המפלפלים, שיתחילו עם בדיקה גנטית ונתקדם...
|
|
|
|
| נשלח ב-17/12/2017 07:15 |
|
| |
ירוחמ כתב
מה זה לימוד קלאסי? לימוד המבוסס על שיבושי דפוס על פרשנות של בורים בנושא הנידון. של פילפולי סרק והברגות.
איקון ירוק על הגדרה תמציתית. שחלקה משתמשת במונחים שחודשו בפורומנו.
אך ברור לירוחמ ולי ולכל מי שטעם טעם סוגיה תלמודית שהתיאור הביקורתי הזה מציג רק חלק מן התמונה.
כמדומה שהדברים ראויים לאשכול בפני עצמו. אם אוכל מאוחר יותר בעז"ה אעשה זאת. אך אולי מוטב שירוחמ בעל ההגדרה יהיה זה שיפתח את האשכול.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/12/2017 08:12 |
|
| |
עשינו בדיקה גנטית. יש לנו 11 אחוז ים תיכוני, 18 אחוז מערב אירופי ופחות או יותר כל היתר מזרח אירופי. מה זה אומר? נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-17/12/2017 08:23 |
|
| |
| קירטון כתב: |  | | אליקים7241 כתב: |  | עצם הרעיון ליחס אותם לשבט שמעון הוא מוזר. הרי שבט שמעון חי בתוך שבט יהודה ולכן איננו מעשרת השבטים, ואין שום סיבה למצוא אותו מחוץ לשאר שבט יהודה (ובנימין. ולוי) |
|
לא קשור בכלל לצוענים אבל נתקלתי בפירוש או במדרש שאומר שסנחריב לפני שהובס בירושלים, הספיק להגלות חלק מיהודה ואת שמעון. נשלח מהאנדרואיד שלי |
|
אפשרות לא סבירה בכלל. למה הגלה את שמעון? ואיזה חלק מיהודה? אני מעולם לא נתקלתי ברעיון כזה. בנוסף, בדרך כלל כשיש פירוש או מדרש כזה עומדת מאחריו אמירה עם משמעות לא רק היסטורית אלא גם רעיונית. איזה רעיון יש בזה?
|
|
|
|
| נשלח ב-17/12/2017 10:23 |
|
| |
היי אליקים. קודם כל מצאתי מקור בויקיפדיה : יש גם השערה שהשם סאמיאן עצמו מקורו בשם שבט שמעון ויהודי אתיופיה הם הצאצאים של הסיעה שתמכה במלך אשור סנחריב ונלחמה כנגד צבאו של תרהקה מלך כוש בראשותו של שבנא הסופר הסיעה של שבנא שמנתה כ-130,000 איש משבט יהודה ומשבט שמעון בגדה במלך יהודה חזקיהו וה' החליט להעניש אותם וגנז אותם בהרי החושך https://he.m.wikipedia.org/wiki/%D7%9E%D7%95%D7%A0%D7%95%D7%9E%D7%A0%D7%98%D7%95%D7%9D_%D7%90%D7%93%D7%95%D7%9C%D7%99%D7%98%D7%A0%D7%95%D7%9D יש גם הפניה שם למדרש המקורי. אני לא מאמין בכלל בקיום ההיסטורי של מיתוסים אבל אני מאמין שלכל מיתוס ישנו צידוק פוליטי או חינוכי. הצידוק הפוליטי של המיתוס הזה הוא ביצוע אבחנה בין שבט לוי לשבט שמעון. שבט לוי היה היה שבט שהיה אמור לקבל פריוולגיות ואחת מהפריוולגיות האלו הייתה שלא יצא לגלות. לא היה עולה על הדעת ששבט שמעון שהושמץ בהרחבה על ידי חז"ל , יקבל את אותה הזכות שקיבל שבט לוי הנערץ והמפואר. לכן היו צריכים להמציא מדרש לפיו גם שבט שמעון יגורש ויצא לגלות למרות שהוא ישב בתוך שבט יהודה. נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-18/12/2017 20:54 |
|
| |
המדרש על סנחריב שהגלה חלק מקיהודה ואת שבט שמעון אינו רחוק מן האמת.
מסע סנחריב בארץ ישראל הוא כנראה המאורע התנכ"י שיש לו הכי הרבה מקורות חוץ-תנכי"ם.
נתחיל כמובן בספר הספרים. וּבְאַרְבַּע עֶשְׂרֵה שָׁנָה לַמֶּלֶךְ חִזְקִיָּה עָלָה סַנְחֵרִיב מֶלֶךְ אַשּׁוּר עַל כָּל עָרֵי יְהוּדָה הַבְּצֻרוֹת וַיִּתְפְּשֵׂם (מלכים ב' יח-יג). פסוק כמעט זהה במילותיו ניתן למצוא גם בישעהו לז.
התנ"ך מקצר מאוד לגבי גורל אותם ערים ויושביהם. בכלל ניתן לראות כי הנרטיב הוא של נס ההצלה הגדול של ירושלים, ומעט התייחסות לפורענות שקדמה לה. לעומת זאת, כתובות סנחריב נועדו בעיקר לפאר את שמו ולהרבות את תהילתו, לאו דווקא באופן אלגנטי,, אולי גם כדי להשכיח את הכישלון של כיבוש ירושלים. הממצאים הארכאולוגים מתקופה זו הם חד משמעיים, ומצביעים על הרס וחורבן בערי יהודה המרכזיות חוץ מירושלים. יש לזה התייחסות עקיפה בנבואות התוכחה השונות. כך בפרק א' של ספר ישעיהו: ה עַל מֶה תֻכּוּ עוֹד תּוֹסִיפוּ סָרָה כָּל רֹאשׁ לָחֳלִי וְכָל לֵבָב דַּוָּי. ו מִכַּף רֶגֶל וְעַד רֹאשׁ אֵין בּוֹ מְתֹם פֶּצַע וְחַבּוּרָה וּמַכָּה טְרִיָּה לֹא זֹרוּ וְלֹא חֻבָּשׁוּ וְלֹא רֻכְּכָה בַּשָּׁמֶן. ז אַרְצְכֶם שְׁמָמָה עָרֵיכֶם שְׂרֻפוֹת אֵשׁ אַדְמַתְכֶם לְנֶגְדְּכֶם זָרִים אֹכְלִים אֹתָהּ וּשְׁמָמָה כְּמַהְפֵּכַת זָרִים. ח וְנוֹתְרָה בַת צִיּוֹן כְּסֻכָּה בְכָרֶם כִּמְלוּנָה בְמִקְשָׁה כְּעִיר נְצוּרָה. ט לוּלֵי יְהוָה צְבָאוֹת הוֹתִיר לָנוּ שָׂרִיד כִּמְעָט כִּסְדֹם הָיִינוּ לַעֲמֹרָה דָּמִינוּ. (רוב הפרשנים המסורתיים מפרשים פסוקים אלו כנבואה על העתיד. אך אלו דווקא נאמרים בלשון הווה, בניגוד לנבואתו בהמשך שנאמרת בלשון עתיד . ראה למשל פסוק כה: וְאָשִׁיבָה יָדִי עָלַיִךְ וְאֶצְרֹף כַּבֹּר סִיגָיִךְ וְאָסִירָה כָּל בְּדִילָיִךְ. בנוסף, בחורבן הבית, ירושלים ספגה את המכה הקשה ביותר, וננטשה לחלוטין בעשרות השנים הבאות, לעומת מקומות אחרים ביהודה שכנראה הישוב המשיך להתקיים בהם. לכן נראה שהנביא מתייחס לחורבן בתקופתו, שרק ירושלים שרדה אותה, ומנבא שאם לא יחזרו בתשובה, גם סופה יהיה מר.)
אך מה קרה לתושביה?
את התשובה אנו יכולים למצוא בצד השני של האירוע, והוא סנחריב בעצמו. בכתובת מלכותית על גבי מצבות אבן שנקראות מנסרות, (על שם צורתן) , נכתבו (על ידי סופריו כמובן) גם הדברים הבאים.
ואשר לחזקיהו היהודי, שלא נכנע לעולי: 46 ערים בצורות, והערים הקטנות שהיו רבות באזור, בהרסם עם אילי ניגוח, על ידי הבאת כלי מצור ובהתקפות רגלים, ועל ידי חפירות וחורים תחת לחומה, צרתי עליהן ולקחתיהן. 200,150 אנשים, גדולים וקטנים, נשים וגברים, סוסים, פרדים, חמורים, גמלים בקר וכבשים ללא מספר, הבאתי משם וספרתי כשלל.
השתמרו 3 עותקים שלמים של מנסרות עם טקסטים כמעט זהים, כאשר בכל אחד מצוין גם התאריך שבו הוא נכתב.
בארמון סנחריב בנינוה א, גם נמצא תבליט קיר מפואר שמתאר את כיבוש לכיש, ומכונה "תבליט לכיש". ניתן לראות בו בין היתר תהלוכת שבויים הגולים מהעיר. התבליט מוצג היום במוזיאון בלונדון.
ברור למדי שהייתה הגליה מיהודה (גם אם כדרך אותם ימים בהגזמה ניכרת לגבי המספרים), אבל מה לגבי שבט שמעון? בניגוד לשאר שבטי ישראל שחיו בעבר הירדן ובצפון כחלק ממלכת ישראל, שבט שמעון חי בנגב, כמובלעת בתוך שבט יהודה. להלן מפת השבטים (מתוך ויקיפדיה) 
האם החריב והגלה סנחריב גם את שבט שמעון?
יש רגלים לדבר שכן. תל באר-שבע שנמצאת בתוך שטח שבט שמעון, חרבה בשריפה עזה בסוף המאה השמינית, כנראה בעקבות מסע סנחריב.
ניתן כמובן לדון בשאלה, לא רק ביחס לשבט שמעון, אלא ביחס לכל יתר ההגליות, כמה מתוך השורדים של המלחמה הוגלו, וכמה הושארו במקום, או בכלל הצליחו להימלט ולהתחבא בכפרים הקטנים, היערות וכו'. אך זה מעבר לקוצר היריעה של תגובה זו.
על מה הסתמכו חז"ל בקביעה זו?
ככל הנראה הם לא הכירו את דו"חות החפירות הארכאולוגיות, או את תבליט לכיש… אך בהחלט את התנ"ך. גם אם נניח ש'ערי יהודה הבצורות' כוללות את ערי שמעון, מנין לחז"ל שכל תושביהן הוגלו?
יתכן שהגיעו למסקנא זו, מתוך שגלות ישראל המתוארת בספר מלכים, מתייחסת רק לשבטים שהיו בממלכת הצפון תחת מלכי ישראל, ולא לשבט שמעון בדרום. ואילו ברשימת החוזרים ליהודה אחרי הכרזת כורש בספר עזרא יש התייחסות רק לשבטי יהודה, בנימין ולוי - וַיָּקוּמוּ רָאשֵׁי הָאָבוֹת, לִיהוּדָה וּבִנְיָמִן, וְהַכֹּהֲנִים, וְהַלְוִיִּם; לְכֹל הֵעִיר הָאֱלֹהִים, אֶת-רוּחוֹ, לַעֲלוֹת לִבְנוֹת, אֶת-בֵּית יְהוָה אֲשֶׁר בִּירוּשָׁלִָם, כך ששבט שמעון נעלם מדפי ההיסטוריה, ולכן המדרש טוען שהם הוגלו על ידי סנחריב.
.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-18/12/2017 23:00 |
|
| |
התלבטתי אם בכלל לענות. מסיבות השמורות עימי החלטתי הפעם לענות. קירטון תגובתך מראה שאתה לא מתייחס ברצינות לחז"ל. אתה מדבר על כך שהם "היו צריכים להמציא מדרש". בשביל מה? בשביל שלדעתך הם עשו אפליה, ולכן כביכול "ברור" שיש להם סיבה להמציא מדרש. ומה כתוב במדרש? לא כתוב בכלל ששבט שמעון גלה, אלא רק חלק ממנו, יחד עם חלק משבט יהודה. בכל מקרה לא ברור למה לייחס את אותה קבוצה משני שבטים דווקא לשבט שמעון. גם במדרש עצמו בכלל לא משתמע שהם מרדו בחזקיהו או שנלחמו בתרהקה. גם בשום מקום לא כתוב ששבט לוי לא יצא לגלות. ובכלל, מה שכתוב הוא שהוא לא הצליח להגלות את אותה קבוצה מיהודה ושמעון, אלא להיפך - שהקב"ה גנזם מפניו.
תלמיד לדבריך תשובות רבות ראשית, הפורענות האמורה בישעיהו פרק א' כנראה אינה נבואה של ימי חזקיה. קודם כל כי ישעיה ניבא בימי ארבעה מלכים, וסביר יותר שזה כתוב לפי הסדר. ושנית, כי חזקיה היה מלך צדיק (מאוד, לפי הכתובים), ובישעיה מדובר על הפורענות הזאת כעונש על חטא וכחלק מהנאום הקורא לחזור בתשובה. ניתן להוכיח זאת בדרכים נוספות, ובכל מקרה ישעיה מדבר רק ליהודה (כך כתוב בתחילת הספר, ובפרט אם נסבור שהפסוק הראשון מדבר דווקא על הפרק הראשון). בנוסף, גם הנבואה בפרק א' מדברת בחלקה (בפרט בתחילת הדיבור על הפורענות) בלשון עתיד. לא ברור אם תושבי שאר הערים הוגלו. אדרבה, בדברי הימים משמע שלא הוגלו, ואע"פ שהרד"ק דוחה את ההוכחה, יש לי הוכחות שההוכחה שהם לא הוגלו - ההוכחה הזאת בעינה עומדת, ולא כאן המקום להאריך. לגבי שבט שמעון, אתה כותב ש"יש רגלים לדבר", ומוכיח מתל באר שבע. ההוכחה מתל באר שבע היא מקרה מובהק להוכחה שאינה מוכיחה דבר, מכיוון שאם רק באר שבע נחרבה, משמע שלא כל ערי שבט שמעון, והרי "חלק" מהערים - גם "חלק" מערי יהודה הותקפו (יהודה ולא שמעון). זאת מלבד שערי שבט שמעון היו בכמה מקומות (לפחות שלוש, ראה בדברי הימים), וששבט שמעון מוזכר בימי חזקיהו כמי שעושה מלחמות וגר במקום הכבוש "עד היום הזה" (אם כי יש לשאול מה זה "היום הזה", וייתכן שהם חיו שם ברציפות עד ימי עזרא. אבל זה עניין שיש לעיין בו), וגם בימי יאשיהו מוזכר שטיהר את ערי שמעון, וכמו שכתבתי לקירטון בכלל אין מדרש שטוען שכל שבט שמעון הוגלה, וגם המדרשים הקטנים פחות מוסמכים. וערי שמעון היו כנראה בתוך ערי יהודה באופן קצת מפוזר (מלבד הפיזור האמור לעיל) כך משתמע ביהושע, בכל מקרה לא היה להם איחוד שבטי בפני עצמו, וזו אולי הסיבה שלא הוזכרו בעזרא. וממילא אין שום טעם שסנחריב יגלה דווקא אותם.
תוקן על ידי אליקים7241 ב- 18/12/2017 23:36:49
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-19/12/2017 03:37 |
|
| |
אליקים, הסברתי היטב ובדיוק רב את הסיבות הפוליטיות של חז"ל להמציא את המיתוס הזה של גלות שבט שמעון אל מעבר להרי החושך. כיוון שלטענת חז"ל מצויים עד היום אנשים כוהנים ולוויים, הרי ברור ששבט לוי לא גלה בגלות עשרת השבטים. כך שחז"ל יכלו לסמן כאן וי גדול שבאמצעות עוד מדרש מעורפל השיגו את השלמת התעמולה שלהם. שבט לוי, שהוענקו לו זכויות רבות ותשבחות רבות , ניצל מקללת יעקב ואילו שבט שמעון , נענש כראוי לו, למרות שטכנית שכן בתור תחום יהודה. ככה חז"ל שמרו באמצעות חיבור המדרשים האלו, על האיזון בין השגת המטרות התעמולתיות והפוליטיות לבין המקרא. נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-19/12/2017 09:27 |
|
| |
קירטון
ראשית זה לא מה שכתבת קודם, כי קודם כתבת ששבט לוי לא יצא לגלות כלל. וגם אם הייתה כוונתך שלא יצא לגלות עשרת השבטים (שלפי המסורת דוקא ייתכן שהייתה פחות גרועה וממילא פחות "עונש"), אם זה מה שהתכוונת היה עליך להסביר בנחת ולא לטעון ש"הסברת בדיוק", כי לא "הסברת בדיוק". אדרבה אתה הארכת להסביר ש"שבט לוי הנערץ והמפואר" קיבל לטענתך "כל מיני פריווילגיות" שרק "אחת מהן" היא ש"לא יצא לגלות".
אבל הבעיה היותר בעייתית היא שאתה שם כדבר חשוב את הנושא התעמולתי, אל מול דברים רבים שכתבתי המראים מבחינה לימודית שההאשמה היא האשמת שווא. הנושא הלימודי הוא כמובן עיקרי.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/12/2017 11:58 |
|
| |
דיברנו על גלות עשרת השבטים. היא הכי חמורה , לפחות לפי מה שנראה לי, כי המשמעות שלה הוא חיסול מוחלט. אין יותר "עשרת שבטים". עקבותיהם נעלמו. עכשיו נחזור אחורה רגע. יעקב מקלל שני שבטים , שמעון ולוי. שנים רבות אחר כך, שבט לוי מקבל גם מנהיגות וגם כהונה. עכשיו צריך מיתוס כדי שיגשר על הבעייתיות הזו. מצד אחד לוי הוא שבט מקולל, מצד שני הוא נבחר לשרת בקודש, הוא נבחר לשפוט ובמידה מסוימת גם להנהיג. יש מיתוסים שעושים את הגישור הזה. אחד פירוש רש"י לפסוק בפרשת שמות על המילדות העיבריות "ויעש להן בתים" , מיתוס שני בחטא העגל, משה מבטיח ברכה למי שיהרוג את החוטאים ושבט לוי נענה לאתגר. אני צריך להזכיר לך את גם את המיתוסים האלו? אני מוכן לעשות את זה, אבל בוא ונניח שהם קיימים. עכשיו מבחינה מיתולוגית מעמדו של שבט לוי כשבט נבחר מעוגן היטב. אבל צצה עוד בעיה. שבט שמעון לא קיבל את הזכויות של שבט לוי, הוא נשאר שבט מקולל. אבל מה קורה בגלות ישראל? השבטים שבורכו על ידי יעקב, אשר, זבולון, גד וכן הלאה, גולים ולמעשה מושמדים. ואילו השבט המקולל, שבט שמעון, נשאר כחלק משבט יהודה שלא גלה. זו בעיה ואת הבעיה הזו, צריכים לפתור באמצעות עוד אגדה על גלות שבט שמעון. וככה מגיעים לתוצאה הרצויה. הטובים זכו והרעים הפסידו. אתה תקרא לזה לימודי , אני קורא לזה פוליטי , אבל המשמעות זהה. נשלח מהאנדרואיד שלי
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-19/12/2017 12:56 |
|
| |
יש להעיר מהסיפור המופלא שהשתמר בדבה"א ד, כד-מג: כד בְּנֵי שִׁמְעוֹן נְמוּאֵל וְיָמִין יָרִיב זֶרַח שָׁאוּל... לט וַיֵּלְכוּ לִמְבוֹא גְדֹר עַד לְמִזְרַח הַגָּיְא לְבַקֵּשׁ מִרְעֶה לְצֹאנָם. מ וַיִּמְצְאוּ מִרְעֶה שָׁמֵן וָטוֹב וְהָאָרֶץ רַחֲבַת יָדַיִם וְשֹׁקֶטֶת וּשְׁלֵוָה כִּי מִן חָם הַיֹּשְׁבִים שָׁם לְפָנִים. מא וַיָּבֹאוּ אֵלֶּה הַכְּתוּבִים בְּשֵׁמוֹת בִּימֵי יְחִזְקִיָּהוּ מֶלֶךְ יְהוּדָה וַיַּכּוּ אֶת אָהֳלֵיהֶם וְאֶת הַמְּעוּנִים אֲשֶׁר נִמְצְאוּ שָׁמָּה וַיַּחֲרִימֻם עַד הַיּוֹם הַזֶּה וַיֵּשְׁבוּ תַּחְתֵּיהֶם כִּי מִרְעֶה לְצֹאנָם שָׁם. מב וּמֵהֶם מִן בְּנֵי שִׁמְעוֹן הָלְכוּ לְהַר שֵׂעִיר אֲנָשִׁים חֲמֵשׁ מֵאוֹת וּפְלַטְיָה וּנְעַרְיָה וּרְפָיָה וְעֻזִּיאֵל בְּנֵי יִשְׁעִי בְּרֹאשָׁם. מג וַיַּכּוּ אֶת שְׁאֵרִית הַפְּלֵטָה לַעֲמָלֵק וַיֵּשְׁבוּ שָׁם עַד הַיּוֹם הַזֶּה. לכאורה שבט שמעון – כמו שבט דן בשופ' יח? – הלך בימי חזקיהו "לחפש את עצמו" ונפוץ בכל מיני מקומות, מהם השייכים לחם ולשעיר. בהנחה* ששבט שמעון לא מנה עשרות אלפים כמו שמתואר במפקדים השונים במקור הכהני המאוחר (במדבר א + כח), אפשר לנחש ששבט שמעון פשוט התפזר ונעלם, ולכן מצד אחד במל"ב לא מוזכר שהוא הוגלה, ומצד שני בימי עזרא לא מתייחסים אליו. נ"ב * לגבי ההגזמה במספרים – אותו כנ"ל יש בסיפור בני דן, שם נכתב שכל לוחמי שבט דן מנו 600 איש בלבד, ובשירת דבורה מדובר על "מגן אם יראה ורומח בארבעים אלף בישראל" – לעומת מאות אלפים לכאורה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-19/12/2017 14:40 |
|
| |
קירטון
כתבת
דיברנו על גלות עשרת השבטים. היא הכי חמורה , לפחות לפי מה שנראה לי, כי המשמעות שלה הוא חיסול מוחלט.
אין יותר "עשרת שבטים". עקבותיהם נעלמו. עכשיו נחזור אחורה רגע. יעקב מקלל שני שבטים , שמעון ולוי. שנים רבות אחר כך, שבט לוי מקבל גם מנהיגות וגם כהונה. עכשיו צריך מיתוס כדי שיגשר על הבעייתיות הזו. מצד אחד לוי הוא שבט מקולל, מצד שני הוא נבחר לשרת בקודש, הוא נבחר לשפוט ובמידה מסוימת גם להנהיג. (עד כאן העתקה. ההדגשה שלי).
לשאול על דבריך אני מבקש: האם קללת יעקב אמורה להוריד בדרגה את שני השבטים האלו? האם לא יתכן שגם אם האב רצה להוריד אותם דרגה, הבנים התעלו על עצמם וזכו ליותר מכפי חלקם?
ובעיקר -
נכון שכאשר יש סתירה בין המציאות החדשה למה שעולה מן המקורות אפשר לגשר זאת על ידי מיתוס. אבל אפשר לגשר זאת גם על ידי קביעות היסטוריות, תאולוגיות ועוד.
האם המעשה בו בני לוי מצטיינים בנאמנותם במעשה העגל הוא מיתוס או אמור להיות סיפור היסטורי? אני כמעט פוחד לכתוב זאת, אבל למה שאפחד? אם בעיני מעשה העגל ותגובת בני לוי היא סיפור היסטורי, אז מדוע לכנותו מיתוס?
נכון, אני נותן אמון במסופר במקרא. איני נמנה עם המינימליסטים, הניהיליסטים ושאר חוקרי המקרא שמניחים כנראה כי כל הסיפורים נועדים למען אינטרסים עד שיוכח ממקור חיצוני אחרת..
|
|
|
|
| נשלח ב-19/12/2017 14:42 |
|
| |
אברהם העברי
עוררת על מקור חשוב. אני כותב זאת כדי שלא תחשוב שהתעלמתי. עלי ללמוד ולעיין בדבריך. (אבל באמת איני יודע היכן לדחוס את זה).
|
|
|
|
|
| נשלח ב-19/12/2017 14:49 |
|
| |
ראֹה אייקונך לא פיללתי (באשכול סמוך) והנה הראני אלהים גם התנצלותך! עכשיו אני יכול לעזוב את העולם בלב שקט ובצוואתי הריני פוטר אותך מהצורך להתייחס מעתה ואילך לכל מה שאכתוב בעתיד (וא"ת כתיבה אחרי המוות מניין, עיין במכתב מאליהו, ודוק)
|
|
|
|
|