בית פורומים עצור כאן חושבים

הערה לגבי מיתוס והיסטוריה - נחלות השבטים

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-19/12/2017 03:47 לינק ישיר 
הערה לגבי מיתוס והיסטוריה - נחלות השבטים

מכובדי
האשכול של הצוענים התפתח הרחק מאוד מנסיבותיו המקוריות.
בסוף הנוכחי של הדיון , הוצגה מפה של חלוקת הארץ לנחלות השבטים, לצד ציטוטים מתעודות אשוריות שנמצאו בחפירות.
ואני הייתי רוצה לעשות סדר, בעיקר אצל עצמי, לגבי העירוב הזה של טקסט מיתולוגי עם ממצאים ארכיאולוגיים.
השאלה שלי כזו:
אנחנו יודעים שהתקיימה ממלכה ישראלית. אנחנו אפילו יודעים שאפילו היו שתי ממלכות, שאחת חוסלה על ידי האשורים.

השאלה היא, האם בכלל יש ראיה לכך שהממלכות היו מחולקות לשבטים ולכל שבט הייתה נחלה?
זה שהיו כוהנים ולוויים מבחינתי זו לא הוכחה לכלום. השאלה האם אנחנו יודעים על ראיות שמוכיחות את קיומם של שבט אשר ונפתלי ואפרים , בתור דוגמא , ושהשבטים הללו באמת כל אחד שכן בשטח משל עצמו?

תודה.

נשלח מהאנדרואיד שלי

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/12/2017 07:21 לינק ישיר 

קירטון

יפה שאלת.

לשמחתנו, יש בידנו מסמך עתיק, שכולל סיפורים ואנקדוטות מן הימים ההם, ומתואר בו המוצא של עם ישראל, וכן איך כבשו היהודים את ארץ כנען וחילקו אותה, וכיצד רוב השבטים נותרו במקומם ורק אחד נדד ועבר למקום חדש. יש שם על הכיבושים ועל הכשלונות.

לצערי איני בקיא מספיק במסמך הזה, אבל ידוע לנו כי כאשר נחלקו הממלכות בין ירבעם בן נבט לבין רחבעם בן שלמה, הלכו רק מעט מהשבטים עם הבן לבית דוד.

המסמך הזה נקרא "מקרא" אצל החוקרים ותנ"ך אצל היהודים.

או שמא אתה מתכוון לאימות חיצוני שלא מתוך המקרא עצמו?

יש אסכולה מתפתחת, ששמה הקודם היה "מינימליסטים" ושמה החדש (מצאתי אצל בר כוכבא במאמר שלונקק באוצר החכמה") הוא "ניהיליסטים". לגביהם כל מה שמסופר הוא כנראה שקר, שנבדה למטרות כאלו ואחרות, כלומר אינטרסים.

אמנם אם לא נלך בדרכה של האסכולה הזו, ונראה חשיבות בפיענוח המסמך ההיסטורי שהורישו לנו, מסתבר שנוכל למצוא בו תשובות רבות.

זה לא קל. גם בגלל שקשה למפות שמות יישובים מן העבר לאתרים ארכיאולוגיים. כמו כן, הארכאולוגיה מוגבלת מאד למה שאפשר לגלות בחפירות ולא תמיד האתרים זמינים לנו או שיודעים היכן לחפור. אבל עדיין אפשר להפיק ממנה הרבה מאד.

יש לנו גם סתירות בתוך המקרא.

כל זה מקשה על הפיענוח, אבל אינו הופך את המדווח לשקרי או בלתי אמין.

לצערי גיאוגרפיה וגיאוגרפיה מקראית אינו התחום שלי כלל. אבל כמדומה שיש כאלו שעוסקים בו. הרב יואל בן נון וד"ר חגי משגב הם שנים מן החוקרים (רבנים ושומרי מצוות) בתחום. מסתבר שכדאי לבדוק מה כתבו על הנ"ל.

זו התחלה.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/12/2017 08:33 לינק ישיר 

תודה מימוני.
זו בדיוק הייתה השאלה שלי,
האם ישנן הוכחות לקיומן של שבטים.
יש לנו הרבה ראיות חיצוניות לקיומם בפועל של חלקים מסויימים של המקרא, לדוגמא, אנו יודעים שממלכת ישראל כונתה בפי האשורים "ממלכת בני עומרי" זאת אומרת שגם המלך עומרי, מייסד העיר שומרון היה קיים.
עם כל זה אני שואל, האם ישנה הוכחה חוץ מקראית לכך שעומרי היה בן שבט אפרים, או שהיה בכלל שבט אפרים, או שהייתה נחלה שהייתה שייכת לכזה שבט.

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/12/2017 10:03 לינק ישיר 

שאלה טובה! אם כבר הזכרת את "בית עמרי", שמוזכר במצבת מישע, הרי שמוזכר שם לא אחר מאשר גד (שורה 10): "וְאִש גָד יָשַב בְּאֶרֶץ עֲטָרֹת מֵעֹלָם". בכתובות ממארי מצאו את השם בני-ימין (או בִּנִי-יַמִינַ) כשם של שבטי שודדים שהוכנעו הם ומלכם (ששמו... דַוִידֻם!) – אבל השם מופיע לצד בני-שמל (=בני שמאל = בני צפון) ומכאן שבני-ימין הוא כנראה בני-דרום, ולא שם של ממש. חוץ משני אלו מוזכר כמובן גם יהודה ("חזקיהו היהודי" מכתובת סנחריב ועוד), ופעם אחת מוזכר גם ישראל (ליתר דיוק: i.si.ri.ar או y.s.ri.ar ) במצבת מרנפתח.

הייתי מוסיף מקורות לעיון נוסף וכו' כדרכי בקודש, אבל בעניינים כאלה אני ממליץ על עיון בתיאוריה של יובל הררי ושות' אודות התכונה האנושית המבדילה אותנו מהחיות = היכולת להמציא סיפורים...:)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/12/2017 14:47 לינק ישיר 

אברהם וקירטון

גישתי למקרא היא שעלינו לראות בו קודם כל סיפורים היסטוריים, שאמנם הוצגו על פי השקפת המחבר, כלומר שיש גמול ואלוקים מנהל את הענינים.

אבל האירועים כשלעצמם נכתבים במהימנות, ואין מחברי המקרא לספריהם מעלימים מידע, גם מידע לא נעים.

זו הנחה שכמדומה אי אפשר להוכיח אותה אבל אפשר להפריך אותה על ידי השוואה למקורות חיצוניים.

היות שזו גישתי, אני בהחלט מבין מי שישאל: היכן המקורות המקבילים לסיפורי המקרא ההיסטוריים. אבל איני רואה צורך לוותר על אמון בהם רק בגלל שלא נמצאו או טרם נמצאו מקורות השוואתיים.

ובכל זאת, כמובן השאלה ראויה לתשובה. כבר כתבתי שגיאוגרפיה מקראית והיסטוריה מקראית אינן התחום שלי לצערי. אנסה להיזכר או להציץ בספרים העומדים לרשותי אם יש תשובות לשאלותיך. ואני מקוה שיגיעו אחרים וישלימו מה שאיני יכול לספק בבורותי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/12/2017 15:57 לינק ישיר 

ניתן להוסיף גם אזכורים אפשריים של שבט אשר במסמכים מצריים.

בכל מקרה לא נמצאו אזכורים חיצוניים לחלוקת הארץ לפי שבטים, מעבר לחלוקה של ישראל ויהודה.

יחד עם זאת, לאירועים ואישים רבים המוזכרים בספר מלכים (ובמידה מסוימת גם בספרים אחרים) בעיקר מתקופת ממלכת בית עמרי, יש אימות ממקורות חיצוניים, כך שלמרות בעיות וסתירות פה שום בתוך הספר, ובינו לבין מקורות חיצוניים אחרים, הוא נחשב כמקור היסטורי חשוב. משום כך לא מסתבר לבצע "פלגינן דיבורא" בין ההתייחסות בה לשבטי ישראל, לבין האירועים האחרים.

כמובן שזו הוכחה כללית, והיא איננה מוחלטת עבור מקרה פרטי של אדם או מקום, האם השתייך לשבט פלוני או אלמוני.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/12/2017 16:41 לינק ישיר 

תלמיד חבר

תודה.

התוכל לציין קצת מקורות ראשוניים, כלומר מן הימים ההם, ומקורות משניים, כלומר שדנים בהם. ולו כדי לדעת איזה חיפוש לבצע בגוגל או, מי שבאמת יתאמץ, להגיע לספריה ולחפש?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/12/2017 10:47 לינק ישיר 

מימוני, בהתאם לבקשתך, אני מציין מקורות ראשוניים לתקופת הבית הראשון, מימי בית עמרי.

בערך בויקיפדיה על ארכאולוגיה מקראית , ניתן למצוא בסופו פסקה על ארכאולוגים מקראיים בולטים. רובם פרסמו ספרים, מאמרים, וחלקם אף הרצאות ביוטיוב. אציין כי למרות שישנם וויכוחים לוהטים, בין אסכולות וארכאולוגים שונים על תקופת התנחלות בני ישראל ובעיקר על ממלכת דוד ושלמה, יש קונצנזוס רחב למדי על התקופה שבה אנו עוסקים.

מצבת מישע של מישע מלך מואב שמתארת את מלחמתו בבנו (אחאב) של מלך ישראל עמרי.

כתובת תל דן  של אחד ממלכי בית ארם  - כנראה חזאל, שמספר על מלחמותיו באחזיהו מלך יהודה ויהורם מלך ישראל.

המונולית מכורח מצבה ועליה כתובת שחקק שלמנאסר השלישי על מלחמתו בברית מלכים מהמזרח התיכון, כולל "אחאב הישראלי". אירוע זה לא מוזכר בתנ"ך.

יהוא מלך ישראל משתעבד לשלמנאסר השלישי. כולל גם ציור של טקס ההשתעבדות. להערכתי זה הציור האותנטי הראשון של בן עמנו.

יואש מלך ישראל מעלה מס לאדר נידרי השלישי מלך אשור.

מנחם בן גדי מלך ישראל מעלה מס לתגלת פלאסר השלישי מלך אשור.

החלפת פקח בן רמליהו בהושע בן אלה כמלך ישראל.

ההגליות של עשרת השבטים בתעודות אשוריות ובארכאולוגיה של ארץ ישראל.

מסע סנחריב בארץ ישראל

נקבת השילוח שנחפרה בידי חזקיהו

רצח סנחריב

מנשה מלך יהודה במקורות אשוריים

צבא מצרים חש לעזור למלכה האחרון של האימפריה האשורית מפני האימפריה הבבלית העולה. מאורע זה מוזכר ספר מלכים פרק כג.

הגלות הראשונה בתקופת יהויכין בכרוניקות הבבליות

יהויכין מלך יהודה מופיע בתעודות בבליות לאחר גלותו כמי שמקבל ארוחות מבית נבוכדראצר.

טביעות חותם מתקופת סוף הבית הראשון, ובהם שמות אנשים שמוזכרים בספר מלכים.

שכבות חורבן ארכאולוגיות ביהודה של שלהי הבית הראשון.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/12/2017 10:50 לינק ישיר 

בתנ"כו של אברם העברי מצאו כתוב: "מבוסס על סיפור אמיתי" :) 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/12/2017 15:58 לינק ישיר 

אם הייתה חלוקה לשבטים, כלומר אם המקורות החיצוניים מתארים קבוצות שונות בשמות שונים (ולא נותנים כמה שמות לקבוצה אחת) ואנו מניחים שזה מבטא משהו אמיתי, סביר שהייתה גם הפרדה טריטוריאלית (לא תמיד זה נכון בהודו יש הרבה קאסטות באותו איזור גאגרפי וכך גם היו בעם ישראל כהנים, לוויים וישראלים אבל בכל זאת זאת סביר).

מעבר לשאלת אמיתות סיפורי המקרא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/12/2017 16:43 לינק ישיר 

משפט גאוני שקשור לכל הנ"ל, שקראתי כאן הרגע בהפסקת התה, המיוחס לפיזיקאי המבריק (והיהודי כמובן), דייוויד בוהם:

המציאות היא מה שאנו סבורים שהוא אמיתי. מה שאנו סבורים שהוא אמיתי הוא מה שאנו מאמינים בו. מה שאנו מאמינים בו מבוסס על התפישות שלנו. מה שאנו תופשים תלוי במה שאנו מחפשים. מה שאנו מחפשים תלוי במה שאנו חושבים. מה שאנו חושבים תלוי במה שאנו תופשים. מה שאנו תופשים קובע את מה שאנו מאמינים בו. מה שאנו מאמינים בו קובע את מה שאנו סבורים שהוא אמיתי. מה שאנו סבורים שהוא אמיתי הוא המציאות שלנו...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/12/2017 08:44 לינק ישיר 

כמה אני אוהב שלוקחים שרשור ומתחילים להעמיס ציטוטים ממיטב הספרות העולמית, כאילו היו נצנצים על עץ חג המולד.
לא ראיתי בכל המקורות שהוצגו כאן הוכחה כלשהי לקיומם של שבטים ונחלאות שבטים.

אז יש לי תיאוריה.
היה הייתה באמת ממלכה בשומרון ובגליל שאותה אנחנו מכירים כממלכת בני עומרי, ישראל, אחאב וכן הלאה.
מדרום לה הייתה ממלכת יהודה , ממלכת היהודים שלא היה לה קשר מיוחד עם הממלכה הצפונית , היו שכנים כמו מואב , כמו עמון וכן הלאה.
יום עאסל יום באסאל, לפעמים בני ברית. לפעמים הולכים מכות.
יום בהיר אחד הגיעו האשורים, וחיסלו את הממלכה הצפונית.
ממלכת יהודה שרדה.
עברו מאה מאתיים או שלוש מאות או חמש מאות שנה ובממלכה הדרומית יושב מלך שמתחשק לו לצאת למסע כיבושים צפונה.
להלן ההתייעצות שלו עם יועציו.
המלך: כינסתי את הגדודים. אנחנו מוכנים לצאת תוך שבוע. בחודש הבא נזכה לשדוד את הספינות שעוגנות בנמל עכו.
יועץ א: הוד מלכותך, מה יגידו השכנים שלנו?
המלך: זו הסיבה שאני מעסיק אתכם.
יועץ ב: יש לי רעיון הוד מלכותך, אולי נטען שזו אדמת אבותיך?
המלך: מהיכרותי עם אמא שלי, אני בספק רב אם היא בעצמה יודעת מי אבותיי, למעט העובדה שאהבו להשתכר כמוה. לגבי דידי, בקושי אני זוכר את הבחורות שלי.
יועץ א: בשביל זה הוד תבונתך האלוהי, בחר להעסיק אותנו. הנה אני זוכר שלאמא שלך היה חבר בשם נפתלי ואחד בשם זבולון.
יועץ ב: גם דן הסתובב איתה בזמנו.
המלך: דן ההוא? הוא לא מתרחץ אף פעם.
יועץ א: כמובן שאנחנו נדבר על התקופה העתיקה בזמן מלחמות האשורים. אז האזור ההוא היה מחולק לממלכות קטנות. ממלכת דן, ממלכת זבולון, ממלכת נפתלי וכן הלאה.
יועץ ב: אבל בתקופת האשורים הייתה באזור ההוא ממלכה בשם בני עומרי.
יועץ א: אין בעיה, אותה ממלכה גדולה הייתה מחולקת לממלכות קטנות.
המלך : נראה לכם שזה יתפוס?
יועץ א: בוודאי הוד מלכותך. כל אחד מאבותיך היה שליט נערץ של ממלכה קטנה וחמימה בצפון . ממלכה שבטית.
יועץ ב: כן, ואז הגיעו האשורים וכבשו והשמידו את ממלכות אבותיך והגלו את כל השבטים האלו למקום רחוק רחוק.
המלך: מספיק רחוק שלא יחזרו.
יועץ א: כן, נחפש את המקומות הכי רחוקים במפה. רצוי כאלו שנהרסו במלחמות בין בבל לפרס.
המלך: טוב, מתי כל זה יהיה מוכן? יש לי עוד דברים לעשות הערב.
יועץ א: אחרי החגים.
יועץ ב: בעזרת השם.
המלך: לילה טוב.

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/12/2017 01:08 לינק ישיר 

קירטון,

כתבתי בפירוש שאין תיעוד חיצוני ממשי של החלוקה לשבטים, אך רבים מהמאורעות והאישים המרכזים שבספר מלכים ב' מוזכרים במקורות חיצונים - ומשום כך הוא נחשב יחסית אמין, וממילא אין לנו סיבה לעשות להניח שדווקא כל החלק על חלוקת עם ישראל לשבטים אינו נכון.

ניתן לדון בעדר המקורות בשני היבטים, הראשון כסותר את החלוקה לשבטים, וכראיה שהממלכות לא היו שבטיות. כמדומני שבכגון דא ראוי לומר "לא מצאנו - אינו ראיה". השבטיות הייתה ועודנה חלק מרכזי במזרח התיכון, למרות שברוב המקרים היא לא הייתה מוכרת מחוץ לאותם מדינות או אזורים.

לגבי התיאוריה שלך (שמנוסחת בהומור משובח כהרגלך) שמיתוס השבטים הומצא או אומץ בשביל הלגיטימציה של ממלכת יהודה להשתלט על שטחי ממלכת ישראל לשעבר, אציין כי כעין זה ניסו לטעון חוקרי מקרא, שתיאור שלושת האבות שמשלב למשפחה אחת את אברהם ויצחק שפעלו בעיקר ביהודה ויעקב שפעל בצפון, נוצר (או אומץ) במסגרת הניסיון ליצור אתוס ומוצא משותף לשתי הממלכות שבעבר היו מפולגות. בדומה לכך נקטו אנשי "אסכולת אוניברסיטת תל-אביב" שהכחישו את קיומה של ממלכת דוד ושלמה הגדולה, ולדבריהם דוד היה מלך שבטי באיזור ירושלים וחברון, ומיתוס הממלכה המאוחדת התפתח כחלק מאותו ניסיון של איחוד הממלכות לאחר גלות ישראל.

הבעיה בהחלת אותה תיאוריה על שבטי ישראל, היא ש"הרוצה לשקר - ירחיק עדותו". דוד ושלמה, ובוודאי ג' האבות חיו (או לפחות נטען כך) מאות שנים לפני כתיבת ספר מלכים. לעומת זאת ממלכת ישראל המחולקת לשבטים הייתה זיכרון טרי בממלכת יהודה שחרבה פחות מ140 לאחריה.

בנוסף. בניגוד לאבות והממלכה המאוחדת של דוד ושלמה שמייצרים מוצא משותף, החלוקה לשבטים, פועלת הפוך. היא מייצרת שבטיות, וקשה לראות איך היא שירתה את האינטרסים של מי שרצה לאחד את שארית ממלכת ישראל תחת ממלכת יהודה.

תוקן על ידי תלמיד_חבר ב- 31/12/2017 01:08:55

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/12/2017 07:06 לינק ישיר 

קירטון

אתה מעלה שאלה מאתגרת. מי שאומר שמה שמסופר בתנ"ך היא באמת?

זו כמובן לא שאלה חדשה. יש אפילו כמה ספרים שזו הכותרת שלהם. והם עוסקים במרץ בהפרכת הדעה המוזרה בעיניהם שבתנ"ך יש עובדות, במיוחד כאשר מדובר בסיפורים מכוננים (כלומר כאלו שהרבה עומד על נכונותם).

לא בפעם הראשונה אני מוצא את עצמי מציע לחזור אל הדיון המתודולוגי במקום לדון בשאלות פרטיות לגבי טקסט זה או אחר.

כפי שכתבתי בעבר וכפי שברור למעיין, שיסקור את הספרות בחקר המקרא החל מלפני מאתיים שנה לפחות, החוקרים העלו שאלה חשובה אבל הרחיקו לכת במתן תשובה. השאלה היתה: איך אנו יודעים שמה שמסופר בתנ"ך הוא נכון. התשובה היתה: זה לא, אלא אם כן לא תהיה ברירה אחרת אלא להודות בכך.

ניתנו הצעות רבות מדוע זוייפו סיפורים. אחת הבולטות שבהן היא: כדי לספק הצדקה או חיזוק לבעלי ענין כמו שליטים.

אני מעיר כאן הערה מתודולוגית. הגישה שלך, עד כמה שהבנתי, מבוססת על כך שאין לנו לקבל שום דיווח בתנ"ך כאמיתי אלא אם כן הוא מאומת גם על ידי מקורות חיצוניים למקרא. זו גישה אפשרית וזהירה מאד. לדעתי זו גם גישה זהירה מדי, וגם גישה חשדנית מדי.

האם המונחים "זהירה" ו"חשדנית" שאני משתמשים בהם ברורים, בהקשר הזה ובכלל? כאשר אני קורא חיבור שאמור היה להיכתב לפני זמן רב מאד, אני עשוי אמנם לראות בו יצירה בדיונית שנועדה למען אינטרסים. אבל אני גם יכול להאמין למחבר/ים אם הטיעון יהיה שהם מבקשים לספר היסטוריה ככל שהם מסוגלים.

השאלה "מי אומר ש" היא שאלה חשובה מאד בתולדות הפילוסופיה. היא סיפקה לנו, דרך התשובות עליה, היכרות עם הנחות היסוד של המחשבה שלנו, בני האדם. יש אומרים שהיא סיפקה לנו אמיתות ראשוניות לגבי עצמנו, כמו "אני חושב אני קיים" של דקארט.

הבה ננסה גישה הפוכה. מה לדעתך כן אפשר להאמין לגבי אוסף החיבורים הזה שנקרא "מקרא" או "תנ"ך"? למה בו אפשר להאמין? למי בו אפשר להאמין?

לפי מה אנו קובעים למי ולמה נאמין?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/1/2018 23:58 לינק ישיר 

קירטון

התנ"ך מספר על אדם בשם יעקב, שלו היו שנים עשר בנים, שכל אחד מהם הוא אב שבט. מי אמר שהם חיו לפי שבטים? העולם העתיק כולו התנהל בדרך של שבטיות. ולמה שכאן יהיה משהו שונה? כמובן שזה לא אומר ש"הכל" שבטי, אנו יודעים שהיו מעורבויות וגם "זליגות", בדיוק כמו השבטים שמעון ולוי, וכמובן לא רק. אבל בעיקרון ההתנהלות היתה שבטית.

למה העולם העתיק התנהל בדרכים שבטיות? יש את הסיבה המקורית-ועקרונית ויש את הסיבה הטכנית והלא עקרונית, ושתיהם יחד נכונות.

הסיבה המקורית ועקרונית היא, שלבנים לאב משותף, יש מכנה אישיותי משותף, מכנה חברתי משותף, מכנה גנטי משותף, וכו', ולכן יותר נוח להם להיות יחד. למה להתערבב? מה יצא מזה? וראה להלן.
הסיבה הטכנית והלא עקרונית היא, שפעם היה הרבה יותר קשה לקשר בין אנשים רחוקים. לא היו אמצעים טכנולוגיים מתאימים, לא אמצעי תקשורת, וכנראה גם לא אמצעי פסיכולוגיה מספיקים.

ומכאן לעניין הריאקציוניזם:

מעטים בימינו האנשים שחושבים שצריך לחזור למצב העתיק מהבחינה הטכנית והלא עקרונית. נדמה שמקובל על הכל, שכאשר הנביא מנבא על מלחמות עם סוסים, אז בפועל מה שמעניין את הנביא זה לא אם זה סוס או טנק, אלא העובדה שסוס הוא חלק מהמערך הצבאי, והפרשנות המודרנית צריכה פשוט לתרגם את זה למושגי ימינו.

לגבי הסיבה המקורית ועקרונית, נראה שגם בימינו יש לה מקום, ולכאורה נראה שראוי לתת לה יותר מקום ממה שנותנים לה בפועל. רעיון קיבוץ גלויות הוא כמובן חלק מאותו רעיון. למעשה, הפיזור והערבוב האתני התחיל באופן כפוי - על ידי הגליה של שליטי האימפריות הראשונות, שהשתמשו בכוחם למטרות שלהם עצמם, ללא התחשבות בטובת העמים שבהם הם שולטים. אחר כך העולם התרגל לזה. אבל קשה לבדוק האם אכן זה הועיל לאנושות במשהו. או אולי דווקא הזיק. האם זה אומר שצריך "לחזור"? ואיך "לחזור"?

אז כאן השאלה היא בעצם לא רק על "לחזור למצב קודם מבחינה אתנית", אלא מבחינות תרבותיות וכדומה. וכמובן, ישנם דרכים רבות להסתכל על זה, משיטת כת האמיש ועד לדוגלים ברפורמה בדת מצד אחד ולדוגלים בשינוי רדיקלי לאתאיזם שיטתי מצד שני. וכדומה. כי ישנם דוגמאות רבות וזה רק נושא אחד. 

לגבי הנושא הליברלי כפרט ספציפי מנושא כללי זה, אז שוב ישנם כמה חלקים לשאלה. האם למשל אתה חושב שגורם חיצוני צריך להתערב במדיניות הממשל הפנימית של איראן? ייתכן שכן וייתכן שלא, אבל בדיוק כמו שכאן אתה מבין שזו שאלה, כך גם לגבי חברות דתיות אחרות, גם אם אין להם מדינה משלהן. כמובן, כמו שזכותו של גורם חיצוני למנוע התערבות של איראן במדיניותן הפנימית של מדינות אחרות, או להיכנס למשא ומתן ולפעמים להחלטות עצמאיות בנוגע למדיניות חיצונית, כך בדיוק גם בחברות שמרניות אחרות. 
מעבר לכך, מהו המוסר הראוי? כמובן אני מאמין שצריך לשמור על זכויות הפרט, ואני מאמין שהתורה עשתה את זה באופן המקסימלי לפי הדור שבו ניתנה, ועם פרשנות נכונה ותוספת הבנה, אפשר להסתדר גם בדורנו עם מוסר ראוי, לא פחות מרמת המוסר המערבי, והשאלה האם הכלל השולט נקרא 'ליברליזם' או 'הילליזם' הוא שאלה די שולית מהבחינה הזאת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/1/2018 07:09 לינק ישיר 

אליקים
למה להכניס לשרשור על מקורות היסטוריים לממלכה הישראלית, טענות על ליברליזם וריאקציה?

אתה חושב שזה מאוד קטנוני מצידי להאמין שלכל שרשור יש נושא ושלא צריך לערבב בין דיונים?

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > הערה לגבי מיתוס והיסטוריה - נחלות השבטים
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext